FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 september 2013

'Marokkanen moeten krakers aftuigen'

Sinds zondag bezet een groep krakers een voormalig pand van de UvA.  Het pand is in 2011 verkocht aan het Marokkaans consulaat en die is hier niet blij mee.

'Dit is Marokkaans territorium en dit kan niet', briest een medewerker.  De consul was helaas niet in Nederland om zijn mening over deze toestand te geven. Een VVD-raadslid van Stadsdeel West heeft al voorgesteld om eventueel Marokkaanse politie in te vliegen om hen medieval te laten gaan op de krakers.

De krakers zijn van plan om van het pand, dat al sinds de verkoop leegstaat, een buurthuis te maken.

[JL] Eindhoven tweede na winst op Jong Twente

FC Eindhoven blijft uitstekend presteren in de Jupiler League. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong steeg dankzij een 2-0 thuiszege op Jong FC Twente naar de tweede plaats, op drie punten van koploper FC Dordrecht. Door goals van Chiro N'Toko en Jens van Son was de eindstand al na veertig minuten bereikt.

Door de overwinning van Eindhoven moet de champagne bij FC Dordrecht nog even koud blijven staan. De koploper van de Jupiler League zou bij puntenverlies van de Brabanders de eerste periode in de wacht hebben gesleept. Een gelijkspel uit bij Helmond Sport volstaat voor Dordrecht om vrijdag alsnog een feestje te mogen vieren.

FC Oss kreeg maandagavond een pak slaag van FC Emmen. Door goals van Alexander Bannink, Leandro Resida, Quinten Martinus en twee van Frank Olijve won de thuisploeg met 5-0. Bovendien miste Martinus nog een penalty. Emmen klimt naar de elfde plaats, FC Oss staat zeventiende.

Van Baalen haalt uit naar Wilders

De wijze waarop PVV-leider Geert Wilders maandag heeft gedemonstreerd tegen de komst van Roemeense werknemers is Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) in het verkeerde keelgat geschoten. Tijdens de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen maakte hij een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog.

"Er stond nog net geen 'Roemenen raus", zei Van Baalen over het bord waarmee Wilders demonstreerde. Daarop stond de tekst 'verboden toegang', in zowel het Nederlands als het Roemeens. Wilders wil dat de arbeidsmarkt voorlopig voor Roemenen gesloten blijft. Volgens Van Baalen zegt de PVV-leider hiermee dat Roemenen 'niet welkom' zijn.

Daarover denkt Van Baalen fundamenteel anders. Ook de VVD is tegen de uitwassen die gepaard gaan met arbeidsmigratie. "Maar als je wat kunt bijdragen, dan ben je welkom. Dat moeten de demonstranten inzien."

Van Baalen verwierp ook het pleidooi van Wilders om uit de Europese Unie te stappen. "Het verhaal erin of eruit is crazy, gekkenwerk. Wie dat zegt, bedondert zijn kiezers."

Man dreigt woning op te blazen in Barneveld

Een verwarde man heeft maandagavond in Barneveld gedreigd zijn eigen woning op te blazen. Hij kon worden aangehouden voordat de zaak escaleerde, meldt de politie.

De man dreigde de gaskraan van zijn woning aan het Hertenspoor open te draaien. Volgens Omroep Gelderland werden uit voorzorg enkele woningen ontruimd.

Brandweer en arrestatieteam waren opgetrommeld maar hoefden uiteindelijk niet in actie te komen. De man kwam vrijwillig naar buiten, waarna hij werd gearresteerd. Waarom hij zijn woning wilde opblazen is niet duidelijk.

'Centrumrechts wint verkiezingen Noorwegen'

De centrumrechtse oppositie lijkt de parlementsverkiezingen in Noorwegen te hebben gewonnen. Dit blijkt uit exitpolls en een officiële prognose. De sociaaldemocraten van premier Jens Stoltenberg blijven weliswaar de grootste partij, maar kunnen geen meerderheid meer achter zich scharen.

De rood-groencoalitie, bestaande uit de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, Sociaal-Linkspartij en de Centrumpartij, regeerde de afgelopen 8 jaar in Noorwegen. Maar de partijen hebben aan populariteit ingeboet omdat de regering van Stoltenberg te bureaucratisch zou zijn en overheidsgeld niet op de gewenste manier zou spenderen.

Peilingen wezen er zelfs op dat de centrumrechtse Høyrepartij van Erna Solberg de meeste kans zou maken de grootste partij te worden. 'IJzeren Erna' ziet zichzelf graag als de Noorse Angela Merkel. Als Solberg het roer overneemt van Stoltenberg, dan is het waarschijnlijk dat zij een minderheidscoalitie vormt met onder meer de populistische anti-immigratiepartij Vooruitgang.

'Centrumrechts wint verkiezingen Noorwegen'
'Centrumrechts wint verkiezingen Noorwegen' (Foto: ANP)

Miley Cyrus blowt erop los in Amsterdam

Miley Cyrus heeft dit weekeinde een bliksembezoek gebracht aan Amsterdam. De 20-jarige zangeres arriveerde zaterdagavond in Nederland en dook zondagochtend direct een coffeeshop in, waar ze pas ruim zeven uur later weer vertrok.

Cyrus bezocht met een paar vrienden en haar bodyguard de Green House coffeeshop in de Tolstraat, is te zien op foto's van de Britse krant Daily Mail. Maandag was de zangeres, die er geen geheim van maakt regelmatig te blowen, alweer in Parijs om haar nieuwe album te promoten.

Inmiddels is er de nodige ophef ontstaan over de nieuwe muziekvideo van Cyrus. In de clip bij haar single Wrecking Ball is te zien hoe ze poedelnaakt aan een sloopkogel hangt. Eind vorige maand reageerden veel mensen vol afschuw toen ze voor haar optreden op de MTV Video Music Awards halfnaakt over het podium rende.

Abercrombie discrimineerde islamitische verkoopster

De Amerikaanse modeketen Abercrombie & Fitch had een moslima niet mogen ontslaan omdat ze een hoofddoek droeg. Volgens de rechtbank in San Francisco heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan discriminatie.

De rechter wees het verweer van Abercrombie & Fitch dat het bedrijf er om marketingredenen regels voor de uiterlijke verschijning van het personeel op na houdt, af. De kledingketen beweerde in de rechtszaal dat de verkoop eronder zou lijden als de rechter de regels zou afwijzen.

Ontsnapte olifant doodt Fransman

Een ontsnapte circusolifant heeft een 84-jarige Fransman gedood. De man was nietsvermoedend pétanque aan het spelen in het dorpje Lizy-sur-Ourcq toen hij ineens oog in oog stond met het dier, meldde de lokale krant La Marne maandag.

De olifant gaf de gepensioneerde man volgens ooggetuigen een klap met haar slurf en vertrapte het slachtoffer vervolgens. Medische hulp mocht niet baten; de man overleed in de nacht van zondag op maandag in het ziekenhuis.

De broer van de 84-jarige heeft direct een klacht ingediend tegen het circus. Vermoedelijk wist de olifant te ontsnappen door een zeil te leggen over het schrikdraad dat haar had moeten tegenhouden.

Stuivenberg: "Het gevoel is positief"

Jong Oranje won maandagavond met 0-1 op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Luxemburg. Dit tot tevredenheid van bondscoach Albert Stuivenberg. Na de wedstrijd constateerde Stuivenberg wel dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Oranje won ook al met 4-0 van Schotland. "Het gevoel is daarom positief. Ons doel was zes punten en dat is gelukt. Daar moet je dan ook tevreden over zijn", sprak hij.

Het draait niet altijd om meer doelpunten. "Ook hebben we weer stappen gemaakt in de ontwikkeling van onze speelwijze. Maar we weten ook dat er dingen beter moeten met het oog op de wedstrijd, volgende maand tegen Georgië. Luxemburg heeft geen enkele kans gehad, dus dat hebben we uitstekend gedaan. Maar daarnaast hadden we wel heel veel moeite om zelf iets te creëren."

"We waren veel in balbezit en de intenties waren goed, maar het was onder deze moeilijke omstandigheden te vaak net niet. Positief vond ik dat we heel bewust bezig zijn geweest met het strijdplan dat we hadden bedacht. Alleen waren we niet altijd goed in de uitvoering ervan", aldus de keuzeheer.

Mighty No.9 mogelijk naar PS4, Xbox One

Als Mighty No.9 zijn nieuwe Kickstarter-doel van $3,3 miljoen behaalt, komt de game ook naar PlayStation 4 en Xbox One. Mensen die genoeg doneren, zullen dan kunnen kiezen tussen de versies voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, Playstation 3, Wii U, Mac, Linux en pc.

Ports voor handhelds zijn zeker niet uitgesloten, maar daarvoor moet Keji Inafune's bedrijf eerst nog wat dingen uitwerken. Volgende week komt hier waarschijnlijk meer informatie over.

De game was oorspronkelijk aangekondigd tijdens PAX Prime en haalde al snel zijn eerste doel van $900.000. Hier kan je zelf je steentje (eurootje) bijdragen.

Mighty no.9

Europese beurzen doen stapje terug

De Europese aandelenmarkten deden maandag een stapje terug na de sterke koerswinsten van vorige week. Tijdens de nieuwsluwe handelsdag drukten zorgen over de kwestie-Syrië het sentiment bij beleggers. Postieve economische berichten uit China en Japan hielden de schade evenwel beperkt.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,3 procent lager op 369,78 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent zakte tot 553,11 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden respectievelijk 0,2 en 0,3 procent, die in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

Een waarschuwing van BG Group zorgde voor koersdruk in de oliesector. Het Britse olie- en gasbedrijf verwacht dat de productie volgend jaar lager zal uitvallen door projectvertragingen in Egypte en Noorwegen. Het aandeel BG daalde in Londen ruim 5 procent.

Technisch dienstverlener Imtech was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,5 procent. Elektronicaconcern Philips volgde met een plus van 2 procent na een adviesverhoging door Citigroup.

Luchtvaartgroep Air France-KLM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 1,8 procent. Bierbrouwer Heineken werd 1,7 procent minder waard na een adviesverlaging door Credit Suisse. Ahold verloor 0,7 procent in. Volgens analisten van Rabobank zal het besluit van Albert Heijn om de prijzen van 1000 artikelen te verlagen geen nieuwe prijzenoorlog onder de Nederlandse supermarktketens ontketenen.

In de MidKap ging TomTom aan kop met een winst van 2,4 procent. Het navigatiebedrijf heeft volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities een belangrijk contract met Ford in de wacht gesleept. Advies- en ingenieursbureau Arcadis steeg 1,4 procent na een positief analistenrapport van Rabobank. Technologiebedrijf TKH Group was de sterkste daler met een verlies van 2,8 procent.

De euro was 1,3255 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 0,7 procent tot 109,72 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper. Een vat van 159 liter bracht op de termijnmarkt 114,14 dollar op.

Overnameberichten zetten Wall Street op winst

Op de effectenbeurzen op Wall Street gingen de koersen maandag over een breed front omhoog. Beleggers verwelkomden gunstige macro-economische cijfers uit Japan en China en overnamenieuws uit eigen land. Zorgen over de aanhoudende spanning rond Syrië werden daardoor naar de achtergrond gedrongen.

De leidende Dow-Jonesindex stond zo'n drie kwartier voor het einde van de handel 1 procent hoger op 15.069 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er eveneens 1 procent bij en stond op 1671 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,2 procent tot 3704 punten.

Het industriële conglomeraat Koch Industries neemt het eveneens Amerikaanse Molex over voor 7,2 miljard dollar (5,45 miljard euro). Koch betaalt 38,50 dollar per aandeel voor de fabrikant van elektronische onderdelen en verwacht de transactie voor het eind van dit jaar af te kunnen ronden. Het aan de Nasdaq genoteerde Molex won ruim 38 procent.

Ander overnamenieuws kwam van het niet-beursgenoteerde Neiman Marcus, een keten van luxewinkels. Twee investeringsmaatschappijen leggen in totaal 6 miljard dollar op tafel om de detailhandelaar over te nemen van zijn huidige eigenaars.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines was in trek met een koerswinst van meer dan 9 procent. De Amerkaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM is opgenomen in de S&P 500. Het fonds neemt daar de plaats in van BMC Software.

Bij de hoofdfondsen was Caterpillar de sterkste stijger. De fabrikant van zware machines voor de landbouw, industrie en mijnbouw won 3 procent. Ook aluminiumfabrikant Alcoa stond in de belangstelling met een koerswinst van 2,8 procent. Telecomconcern Verizone stond onderaan de Dow met een verlies van 0,8 procent.

De euro was 1,3260 dollar waard, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,3 procent tot 109,03 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper. Een vat van 159 liter bracht op de termijnmarkt 113,17 dollar op.

Overnameberichten zetten Wall Street op winst
Overnameberichten zetten Wall Street op winst (Foto: ANP)

Kroes voelt zich schuldig aan onzekerheid meisjes

Doutzen Kroes vindt het vervelend dat meisjes door haar modellenfoto's onzeker kunnen worden. "Als ik wakker word zie ik er helemaal niet zo uit als op de foto", zegt het 28-jarige topmodel.

"Ik voel me zo'n groot onderdeel van de onzekerheid die sommige meisjes kunnen hebben door mijn werk, omdat meisjes denken dat ze er uit moeten zien als die foto", legt ze uit aan de Britse krant Daily Telegraph. Kroes vindt het 'heel frustrerend' dat er zo een vertekend beeld ontstaat.

Het model verstuurt via social media zo nu en dan een foto van zichzelf in haar vrije tijd, om te tonen hoe ze er zonder make-up uitziet.

Gunlord voor 3DS en Wii U erg onzeker

De port van Gunlord naar 3DS en Wii U is allerminst zeker. De indiegogo-campagne die de makers NG:DEV.TEAM op dit moment houdt staat op nog geen 3.000 euro waar ze in totaal 40.000 euro denken nodig te hebben voor de beide versies.

In een bericht op indiegogo melden de makers van de game in een officiële update dat ze opnieuw een persbericht hebben geschreven en contact hebben gezocht met grote websites om over Gunlord te berichten. De update op de donatiepagina is als volgt:

Hello,

just wanted to let you guys know that we worked the last days to make this campaign more visible. We now have written an official press release and added it to the common places. We contacted these site before, but we were ignored. Hopefully the big sites will now pick this up.

To make this clear, we only bring this game to these platforms if this campaign is a success. Especially the 3DS version if quite complicated as it requires a complete rewrite of the graphic engine.

Currently it looks as the two very big Kickstarters are sucking out all the money of the market. Hopefully we will still find a place here. We really would love to create handpixeled games for Nintendo platforms

Best regards,

NG : DEV . TEAM

El Hamdaoui is tevreden in Málaga

Mounir El Hamdaoui speelt sinds deze zomer in het shirt van Málaga. De Marokkaan is zeer blij met zijn nieuwe werkgever. De 29-jarige aanvaller speelt een jaar op huurbasis in Spanje. Hij wordt door Fiorentine verhuurd.

"Málaga is een prachtige stad", vertelde El Hamdaoui lovend over zijn nieuwe omgeving. "Er staat een talentvolle ploeg en bovendien hebben we een hele goede trainer (Bernd Schuster, red.)", zei hij tegen het Spaanse AS.

De voormalig speler van onder andere Tottenham Hotspur, AZ en Ajax maakte vorige week zijn debuut namens Málaga. "De dag dat ik mijn debuut maakte tegen Sevilla (2-2) was speciaal. Het was een goede en mooie wedstrijd, ook voor de fans. We behaalden een punt. Geen slechte prestatie."

Waar El Hamdoaui van Italië naar Spanje vertrok, bewandelde buitenspeler Joaquin de omgekeerde weg. "Hij is erg aardig en hij doet het goed daar. Wat hij me over Málaga vertelde? Alleen maar goede dingen. Hij vertelde dat ik het naar mijn zin zou gaan krijgen. Echter, voordat ik met hem sprak stond mijn keuze al vast."

Geen Nederlandse keepers in top 20

De top 20 beste keepers van FIFA 14 zijn bekendgemaakt. Helaas voor ons Nederlanders, zit er geen enkele Nederlandse keeper bij. Daarnaast is bekend geworden welke spelers de beste trukendoos hebben en dus het beste schijnbewegingen kunnen doen. Hier zit wel klein Nederlands succes bij.

Bij de keepers zijn Buffon, Casillas en Neuer de besten. Alle drie scoren 86 punten. Er staan geen Nederlanders in de top 20, wel staat er een Belgische keeper bij, Thibaut Courtois van Atlético Madrid staat gedeeld vijfde met 84 punten, iets daarboven op een vierde plek staat Cech met 85 punten.

Bij de spelers die het beste schijnbewegingen gebruiken, staat Ronaldo eerste met 92 punten, hij laat Ribery met 90 en Ibrahimovic met 89 punten achter zich. In deze lijst staat wel een Nederlander, namelijk Eljero Elia, hij staat zestiende met 76 punten.

FIFA 14 komt uit op 26 september voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Later zal hij ook beschikbaar zijn voor Xbox One en PlayStation 4. De demo van FIFA 14 kan je vanaf 9 september spelen.

FIFA 14

Doorstart voor PU, PCM en Computer Idee

Even geleden werd bekendgemaakt dat HUB Uitgevers failliet zou gaan. Nu weten we dat Power Unlimited, Computer Idee en PCM al zeker een doorstart maken. Geen paniek dus voor lezers van deze magazines.

De doorstarters gaan hun toekomst tegemoet onder de nieuwe naam Reshift Digital. Het bedrijf is nog steeds in onderhandeling met het Nederlandse IGN. Fans van PC Active gaan mogelijk donkere tijden tegemoet, aangezien dit magazine nog geen nieuwe uitgever heeft gevonden. Minoc maakt tevens geen doorstart.

Reshift wil liefst zo veel mogelijk banen behouden. Paul Molenaar, mede-eigenaar van HUB, gaat Reshift leiden. Hij wil 'zo veel mogelijk' werknemers behouden.

Interessant weetje: HUB Uitgevers zocht niet zo lang geleden nog naar nieuwe werknemers voor hun magazines. 

Van Gaal: "Andorra is niet makkelijk"

Bondscoach Louis van Gaal verwacht dat Nederland dinsdagavond vol aan de bak moet tegen 'dwerg' Andorra. "Dat wordt geen makkelijke wedstrijd", zei Van Gaal tijdens de persconferentie.

"Tegen zo'n tegenstander spelen is altijd moeilijk. Ze zullen met z'n allen verdedigen en gokken op een counter. Dan is het moeilijk voetballen voor ons. Ik heb deze wedstrijd ook heel serieus benaderd, net zoals alle andere wedstrijden."

De tegenstander staat momenteel 205e op de wereldranglijst. Alleen San Marino, dat 207e staat, presteerde de afgelopen jaren minder goed. Van Gaal: "Natuurlijk hebben we veel meer kwaliteit. Dat was vrijdag ook het geval tegen Estland, maar toen wonnen we ook niet."

Van Gaal is het niet helemaal eens met de kritiek die Stefan de Vrij na zijn optreden tegen Estland te verduren kreeg. "Die kritiek kwam van de media, niet van de bondscoach of mijn spelers. Stefan stond namelijk aan het einde van een keten van fouten en voetbal is een teamsport."

De keuzeheer liet doorschemeren dat De Vrij start tegen Andorra. Ron Vlaar lijkt de vervanger van de geschorste Bruno Martins Indi te worden. "Al kan Bruma daar ook spelen", aldus Van Gaal. Arjen Robben ontbreekt vanwege een schorsing. Hij kreeg een domme tweede gele kaart tegen Estland. "Dat was niet verstandig. Dat heb ik hem ook laten weten. Zo dik zitten we niet in de buitenspelers."

Indien Nederland dinsdag wint en concurrent Roemenië punten verliest tegen Turkije dan plaatst het zich voor het WK 2014 in Brazilië. "We kunnen het hier afmaken", aldus Van Gaal.

Meer dan 100 PS Vita TV games bij launch

Bij de release van PlayStation Vita TV, de hardware die Sony eerder vandaag aankondigde, zullen er 100 retail games voor de "console" beschikbaar zijn. Zo vind je vanaf dag één bijvoorbeeld al Persona 4: Golden, Soul Sacrifice en Lumines: Electronic Symphony.

Hierna zullen ook Dangan-Ronpa 1-2 Reload, God Eater 2 en Final Fantasy X/X-2 HD Remaster dit lijstje vervoegen. Games die gebruik maken van de twee touchscreens van de Vita, zoals Gravity Rush, Uncharted: Golden Abyss en Virtue's Last Reward zijn opvallend afwezig. Het is nog niet bekend of deze games ooit de overstap zullen maken.

De volledige Japanse lijst vind je hier.

Op 14 november komt de PlayStation Vita TV uit in Japan.

PlayStation Vita TV (Foto: Sony)

Boëtius blij met rentree in oefenduel

Jean-Paul Boëtius maakte donderdag eindelijk weer eens minuten voor Feyenoord. In een besloten oefenduel stond de aanvaller weer op het veld. Feyenoord speelde donderdag een 'geheim' oefenduel met RKC Waalwijk, een uitgelezen kans voor de herstelde Boëtius om weer minuten te maken.

"Het gaf een heel lekker gevoel om weer een wedstrijd te spelen", laat de 19-jarige aanvaller weten op de officiële website van Feyenoord. In april raakte de Feyenoorder geblesseerd aan zijn knie en de herstelperiode was lang en zwaar. "Als ik fysiek klaar dacht te zijn om te spelen, moest ik geremd worden. Dat waren de moeilijkste momenten, omdat ik niets liever wilde dan zo snel mogelijk weer spelen."

Inmiddels kijkt Boëtius al weer uit naar de eerste 'echte' minuten bij Feyenoord. "We hebben een grote groep, maar ik zal het de trainer zo moeilijk mogelijk maken. De afgelopen maanden hebben mij mentaal sterker gemaakt. Ik voel me fit en zeer gretig."

Zimmerman gedetineerd na bedreiging met pistool

George Zimmerman, die recentelijk nog is vrijgesproken van de moord op Trayvon Martin, is vanochtend in Lake Mary gedetineerd door de politie. Hij zou zou de vader van zijn vrouw Shellie hebben bedreigd met een pistool.

Shellie had het alarmnummer gebeld en gaf aan dat haar vader en George grote ruzie hadden. George had daarbij een pistool ter hand had genomen. George zou zijn gearresteerd voor ondervraging. Er zou niemand gewond zijn geraakt.

Shellie had voor haar en George de scheidingspapieren vorige week aangevraagd. Ze had zich op TV over George uitgelaten en gezegd dat hij 'roekeloze beslissingen' zou maken.

Ziekenboeg Ajax stroomt langzaam leeg

Siem de Jong, Daley Blind, Ricardo van Rhijn en Joël Veltman trainden maandag weer deels mee met de A-selectie van Ajax. Dat meldt de club op de officiële website. Het viertal raakte in de voorbije weken geblesseerd en De Boer kon daardoor geen beroep doen op deze spelers.

Met name de blessure van Siem de Jong (ingeklapte long) zorgde voor veel problemen bij Ajax. Sinds zijn afwezigheid leed Ajax tweemaal puntenverlies. Daley Blind heeft een liesblessure, en kon zich daarom niet bij Oranje of Jong Oranje voegen. Ricardo van Rhijn was voor Oranje gepasseerd, maar kampte daarna met een enkelblessure. De rechtsback verscheen maandag eveneens op een gedeelte van de training.

Joël Veltman lag er al een stuk langer uit. Tijdens het eerste duel van Ajax in de Jupiler League tegen Telstar liep de centrale verdediger een knieblessure op die hem al weken parten speelt.

Rodman coacht N-Korea naar OS in Brazilië

Dennis Rodman gaat op verzoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het basketbalteam van het communistische land coachen, op weg naar de Olympische Spelen van 2016. Daarmee lijkt de basketbaldiplomatie om het land uit zijn isolement te halen, nu echt op gang te komen.

De voormalige NBA-topper was vorige week in Noord-Korea om tijd met 'zijn vriend' Kim Jong-un en diens gezin door te brengen. Er werd gesproken over het organiseren van vriendschappelijke basketbalwedstrijden tussen teams uit Noord-Korea en de VS. Maandag maakte de 52-jarige Amerikaan bekend dat hij de basketbalcoach van de Noord-Koreanen zou worden, en het team zou trainen voor de Spelen in Brazilië over drie jaar, zo meldt De Volkskrant.

Rodmans heeft contact met Kim Jong-un sinds een showtoer begin dit jaar. De circa 30-jarige grote leider ging in Zwitserland naar een internationale school en was destijds al een fanatieke basketbalfan. De kennelijk goede band met Rodman roept herinneringen op aan de pingpongdiplomatie waarmee het isolement van China zo'n veertig jaar geleden werd doorbroken, en het lijkt erop dat Kim hier ook bewust op aanstuurt.

Volgens Rodman vroeg de Noord-Koreaanse leider hem om een boodschap aan president Obama over te brengen: 'bel me'. "Dennis, als je dat kunt regelen... Ik wil geen oorlog", zou Kim tegen de oud-basketballer hebben gezegd. Rodmans missie is naar eigen zeggen om de wereld te tonen dat Amerikanen en Noord-Koreanen prima met elkaar om kunnen gaan. 'The Worm' vertrekt in december weer naar het Aziatische land.

Marotta: "UEFA moet Italiaans voetbal helpen"

Giuseppe Marotta, algemeen directeur van Juventus, luidt de noodklok voor het Italiaanse voetbal. De bestuurder hoopt op hulp van de Europese voetbalbond UEFA. Marotta klaagt met name over de voordeliger belastingstelsel in omliggende landen.

Hierdoor zijn clubs uit andere competities eerder in de mogelijkheid om hoge salarissen te betalen en dus betere spelers aan te trekken. "De variërende belastingstelsels zorgen er voor dat het Italiaanse voetbal gevaar loopt", aldus de bestuurder tegen diverse media.

"Dit moet meer gelijk worden, want anders kan er te veel verdeeldheid komen. Daarom hoop ik dan ook dat de UEFA ingrijpt", vervolgt de directeur van De Oude Dame. Maar Marotta begrijpt ook dat de Italianen zelf ook aan de slag moeten.

"Het is nodig dat het Italiaanse voetbal hervormd wordt, om te beginnen met de stadions. De meeste zijn inmiddels oud en vervallen. Er moeten meer vergunningen worden verstrekt voor het bouwen van nieuwe voetbalstadions. Een van de redenen dat we achter lopen is namelijk dat we niet genoeg inkomsten uit stadions halen."

'100 uur GTA V'

Wil je alles uit GTA V halen wat eruit te halen valt, dan ben je al snel 100 uur bezig. Dat vertelde creative director Dan Houser aan The Guardian. Deze 100 uur bevat het hoofdverhaal, de zijmisies en de randactiviteiten in Los Santos.

Houser vertelde dat de game zo massief moet zijn omdat spelers een band moeten kunnen bouwen met de drie hoofdpersonages. Ook de wereld moet overtuigend overkomen, en daarom ging Rockstar 100 keer naar Los Angeles om de sfeer en het uitzicht zo goed mogelijk over te brengen. Een dag werk voor een uur gameplay: niet slecht. Al het bijkomstige werk niet meegerekend natuurlijk.

Op de vraag of de serie dan niet geschikt is voor een film, had Houser een toepasselijk antwoord klaar: "We've been offered, many times, and it's never appealed. The money's never been close to be worth risking one's crown jewels."


GTA V

FOK!auto: Bel Air, wat een bak!

De Bel Air uit 1960, wat een bak! Vanaf 1950 tot 1975 had Chevrolet de Bel Air in zijn programma. In Canada liep het zelfs door tot 1981, maar dat terzijde. Hieronder wat foto's van Bel Airs t/m 1958: Groot, rond, dik. Kijk nu nog rond op het eiland Cuba en je ziet er nog talloze rijden:

Bel Air Hardtop, 1951; copyright Wiki-user Mr.choppers
Bel Air Hardtop, 1951 (eerste generatie); copyright Wiki-user Mr.choppers 

Bel Air Convertible, 1957
Bel Air Convertible, 1957  (tweede generatie)  

Bel Air 1958; copyright Lars-Gran Lindgren, Zweden
Bel Air 1958 (derde generatie); copyright vrijgegeven aan Wiki door de Zweed Lars-Gran Lindgren 

Eigenlijk weken de diverse fabrikanten weinig af van het standaardmodel. Alleen de juffrouwen op de reclameplaatjes waren soms verschillend, maar vaak zelfs dat niet. Nee, veel lef was er niet, alleen Chevrolet kwam in 1960 met de Corvair. Dat verhaal heb ik een paar dagen geleden hier verteld

Enterrrr: 1959 
En toch, Chevrolet kwam met iets totaal nieuws, zelfs nog een jaar voordat de Corvair uitkwam. De ronde, hoge lijnen gingen de prullenbak in en er kwam iets schokkends van de tekentafels. Een wielbasis van 3 hele meters! Om uw gedachten te bepalen: de in 1959 uitgebrachte Mini was in totaal 3,05 meter lang. De totale lengte van het nieuwe ontwerp was 5,4 meter. De motorkap was plat, de kofferklep ook. Die klep had een buitengewoon opvallende, zelfs imposante vorm: brede, horizontale vleugels. Eronder twee brede kattenogen als achterlichten. De hoogte van de motorkap had nog wel wat lager gekund, maar de voorschriften gaven een minimale hoogte voor de koplampen aan. Het gevolg was wel dat je onder de kap een zee van ruimte had, zelfs toevoeging van een compressor kon onder de gewone motorkap. De motorisering was een 6-in-lijn van 3,9 liter of een kleine V8.
Bel Air Sedan, 1959
Voorkant Bel Air Sedan, 1959 (vierde generatie)

Bel Air Sedan, 1959; achterkant
Achterkant Bel Air Sedan, 1959

1960: slechts weinig wijzigingen 
Het verkoopsucces was heel groot, dus aan het model werd maar weinig veranderd. Voorop veranderde de motorkap een beetje, achterop werden de kattenogen vervangen door vier ronde achterlichten. Wel kwam Chevrolet al in 1958 met een extra type, de Impala. Alleen met twee deuren of als cabriolet en alleen met de V8. Het 1958-model was al veel platter dan gebruikelijk, maar had nog wat van de ronde vormen die toen allerwegen in zwang waren. In 1959 volgde de ontwerpafdeling de lijn van de Bel Air.

Zoek de verschillen: Impala, 1959
Zoek de verschillen: Impala, 1959

De Impala was eigenlijk alleen ontwikkeld om de mensen met een nog opvallender auto, die Impala dus de showroom in te krijgen, waarna men dan voor de praktischer Bel Air werd geacht te kiezen. Alleen, dat lukte niet helemaal, want er was een jaar dat de Bel Air heel goed werd verkocht, maar de Impala ging daar nog eens met 20.000 stuks overheen. Ik denk dat de autofabrikanten tegenwoordig zouden tekenen voor dat soort “foutjes” in hun beleid.

Overigens hoor ik van kenners dat de Impala cabrio van 1960, vooral wanneer hij helderrood was, algauw als hoerensloep bekend stond. Die aanduiding kennen we inmiddels allemaal en we gebruiken hem als liefkozende scheldnaam voor Amerikaanse cabrio's uit die tijd, maar de Impala heeft eigenlijk het eerstgeboorterecht op die weinig vleiende benaming. Een maatje van me van de motorclub heeft precies zo'n ding, knalrood ja en zonder dak. Hij gaat er ieder jaar mee naar het Goodwood Festival of Speed en heeft altijd enorm veel succes met zijn bak.

'Ons' model: Bel Air anno 1960
'Ons' model: Bel Air anno 1960 

En hoe reed dat?

Beroerd, zeker naar de huidige maatstaven. Op een bochtige hobbelweg werd je als passagier wagenziek, want het beest deinde enorm, daarbij nauwelijks beteugeld door de schokbrekers. Het ding was eigenlijk alleen geschikt voor cruisen op de boulevard, op een warme dag met de elleboog op de raamlijst. Voor zover ik heb kunnen vinden had de 6-cylinder een vermogen van 106 pk, en dat voor een kar die makkelijk twee ton op de weegschaal zette. Koppel was er natuurlijk genoeg, je kon best in zijn 2 wegrijden. Tegenwoordig is 100 pk makkelijk uit een driemaal zo klein motortje te halen, terwijl dat ook nog eens heel lang goed kan blijven gaan. Met name veel dikke achtcylinders hadden ruim voldoende vermogen voor een topsnelheid van 200, maar je moest wel ernstig levensmoe zijn om dat ook daadwerkelijk te gaan rijden.

Weg met de vinnen
In volgende jaren werden de imposante vleugels opgegeven en werd de zaak wat meer ingetogen. Groot en plat bleef het ontwerp nog lange tijd. Een beetje auto moest in de VS toch 18 voet lang zijn, 5,4 meter dus. De benzineprijzen waren toen in de VS ook nog niet van dien aard dat er wat aan de zuinigheid van de motoren werd gedaan. De grap dat je bij het tanken wel de motor uit moest zetten, anders kreeg je de tank niet vol stamt uit die tijd. Het duurde nog lang voordat de Amerikaanse fabrikanten hun auto’s straffer gingen afveren en van echte schokdempers voorzien. Deinen, dat was het kenmerk, over wegligging werd niet gezeurd.
Bel Air uit 1961; copyright Wiki-user Josephew
Bel Air uit 1961 (vijfde generatie); copyright Wiki-user Josephew

Onze Bel Air
De Corvair was niet meer te redden. De polyesterboer had een topjaar waarover hij tegenwoordig nog steeds opschept, maar te veel is te veel. Dus werd omgezien naar een ander voiture. De voorkeur van pa, de financier ging toch nog steeds uit naar een Amerikaan en kijk, de familie bracht uitkomst. Er bleek een ome Willem te bestaan van wie wij soms vagelijk iets hoorden. Hij woonde in het dorpje Tienhoven en had een taxibedrijfje. Hij had jarenlang met een Bel Air uit 1960 gereden, een zwarte, dus ook bij begrafenissen was hij welkom. De man was inmiddels 78 jaar en stopte met zijn nering, zodat zijn auto te koop kwam.

Het ding had een groot aantal kalme kilometers achter de rug en zag er aan de buitenkant heel netjes uit. Er zat zelfs staal onder de lak, zowaar. Dat was wel wat voor ons, dus het bakbeest werd aangeschaft. Met de afmetingen hadden we niet al te veel problemen, de Corvair was maar 70 centimeter korter. Je kon er een heel weeshuis in vervoeren. Zowel voor als achter was er een bank waarop 3 mensen een plek vonden, de versnellingspook zat aan het stuur. Ter verhoging van het comfort was er zelfs een schuifdak. Dat ook nog werkte en niet lekte, toe maar, het kon niet op.

Hoe ging dat?
Ik herinner me nog dat alle vier de broers op doordeweekse avonden samen in de Bel Air naar Utrecht togen voor diverse soorten scholing. Mijn oudste broer deed de aannemerscursus, twee anderen de avond-MTS en ik de avond-HTS. Ik weet nog dat iedere keer als we een klein autootje als een Fiat 500 of een Mini inhaalden, een van de broers zijn kop uit het raam van onze reusachtige, zwarte koets stak en brulde: Man, ga op het fietspad rijden! Ik rookte in die tijd pijp, tot ongenoegen van de broeders. Ze beweerden dat ik de ene week hooibroei en de andere week gedroogde kamelenmest rookte. Het was volgens hen dan ook geen pijp maar een stronthoorn. Als ik het ding in de auto opstak werden subiet het schuifdak en alle vier de ramen opengezet, ook middenin de winter. Er werd verder geen woord aan vuilgemaakt, maar de boodschap kwam over.

Troebelen met mechaniek
Het dikke beest behoefde dus weinig reparatie en onderhoud aan de buitenkant, nee, het was nu de binnenkant die wat extra aandacht behoefde. Het begon met een bijzonder link geintje. Ik was met een klasgenoot van de avond-hts voor een excursie onderweg naar de Artillerie Inrichtingen oftewel de Hembrug in Amsterdam-West. Op een smal weggetje wilde ik een bocht maken en de auto deed iets wat totaal onverklaarbaar was: hij deed van alles behalve de bocht om gaan. Ik bracht de auto to stilstand en we stapten uit om te kijken of er wat loos was. Dat was wel het geval, want het ene voorwiel wees naar het noordwesten en het andere naar het noordoosten. Ze stonden haaks op elkaar.

Hoe kon dat nou? Ik deed de motorkap open en zag vrijwel meteen wat het euvel was: de spoorstang rechts hoorde in een gat te steken en vastgezet te zijn met een borgmoer met splitpen, maar de moer was weg en de spoorstang hing los. En ja, dan gaat het wiel overal heen, behalve in de juiste richting. We konden de stang best weer terugzetten, maar dan schoot hij er zo weer uit, en dan waarschijnlijk met heel wat beroerdere gevolgen. Dus moesten we een moer vinden om erop te zetten. Jaja, waar vind je die? Ik ben altijd een houtje- touwtjemens geweest, dus dook ik in de koffer om iets te vinden wat ik even kon gebruiken als thuiskomertje. Kijk, een stuk ijzerdraad, precies wat ik nodig had. Ik draaide het ijzerdraad strak in de schroefdraad, zodat het een prop werd en bond de einden om de spoorstang. Twee minuten werk en we konden weer rijden. Mijn maat keek heel verbaasd en zei dat hij daar nooit op zou zijn gekomen. Zelfs broer keek na thuiskomst met lichte eerbied naar mijn werkstuk.
Bel Air 1965; copyright Wiki-user Vegavairbob
Bel Air 1965 (zesde generatie); copyright Wiki-user Vegavairbob 

De kat in de gordijnen
Deze reparatie kostte uiteindelijk maar een paar tientjes, maar de volgende was heel wat duurder en bewerkelijker. De motor begion echt kuren te vertonen, liep niet goed meer, zodat we op onderzoek uitgingen. Ja jongens, dit is een probleem, vertelde een deskundloog, de krukaslagers zijn aan het eind van hun latijn, die moeten worden vervangen. We informeerden naar de prijs van een setje nieuwe lagerschalen, en naar de kosten van vervanging door een vakman. Het eerste bedrag was nog wel te behappen, het tweede bedrag was genoeg voor nog een auto. Dus was het besluit gauw genomen: we gingen het zelf doen! Als het mislukte was de schade hooguit een aantal uren werk en smerige handen plus de prijs van de lagers, als het lukte konden we weer karren.

Amateurs en een zespitter
We gingen eerst in conclaaf; wat te doen? Het makkelijkst werkte je als de hele motor eruit ging, maar dat was echt te veel van het goede, dus eerst maar eens kijken of het ook kon met het blok nog in de auto. De carterpan moest er in ieder geval af, want daarboven zit meteen de krukas. Maar onder de carterpan zit de vooras, dus de motor moest een stuk omhoog. Kijk, dat was wel te doen. We haalden de aandrijfas van de versnellingsbak naar achteren los en schoefden de motor los van de steunen. Een aannemer als onze pa had natuurlijk een Trifortakel, dus de motor ophijsen, dat lukte best. Het hele geval kon een centimeter of vijftien omhoog voordat er iets in de weg zat dat verder ophijsen verhinderde. Helaas, dat was niet genoeg om de carterpan helemaal weg te halen, dus moesten we de hele operatie door een grote kier tussen carterpan en motorblok uitvoeren.

Maar goed, het ging: de bouten van de lagerschalen eruit, de krukas iets laten zakken, de halve maantjes van de versleten schalen eruit en nieuwe erin. Krukas weer op zijn plek en de bouten van de schalen fiks aandraaien. Niet van dat benauwde, flink strak, stel dat zo’n bout losrammelt. Carterpan er weer onder, motor weer vast op de motorsteunen, aandrijfas aankoppelen, olie erin en starten maar.

Nee dus, nog geen millimeter
Er zat totaal geen beweging in de motor, het leek wel of de hele boel was vastgelast. Dus gingen we toch maar eens navraag doen. Stelletje knuppels, die bouten van de lagerschalen aan de krukas draai je vast met een bepaald moment, dus met een momentsleutel! O ja? Ja! O! Dus de GM-dealer gebeld die ons het aandraaimoment doorgaf. Ergens een momentsleutel geritseld en nogmaals het hele repertoire afgedraaid. Aandrijfas los, motor los, olie aftappen, blok optillen, carterpan los, bouten los en weer vast maar nu met de momentsleutel en vervolgens het hele verhaal nogmaals, maar nu van achteren naar voren. We voelden ons zowat echte monteurs. Mijn broer kroop achter het stuur, keek mij enigszins bezorgd aan door de voorruit en draaide de sleutel om. Verrek, hij deed het!
Chevrolet Bel Air uit 1971, politie-uitvoering
Chevrolet Bel Air uit 1971 (zevende generatie), politie-uitvoering

En toen was alles weer goed?

Ehhh, nee. Korte tijd later hoorden we tijdens een bezoek aan haar dat oma, inmiddels ruim in de 80 heel graag eens haar getrouwde jongste dochter zou willen bezoeken. Die was met een predikant getrouwd en woonde in Vlissingen. Bovendien had ze haar hele lange leven nog nooit de zee gezien. Kijk, dat was kostje voor ons, met de Bel Air kon ze deftig en gerieflijk een daggie uit. Dus op een vroege morgen haalden we haar op van de boerderij in Breukelen en togen op pad. Tot aan Zuid-Beveland waren er al autowegen, in Zeeland, als ik me goed herinner nog niet. Maar zover kwamen we toch niet: onder Rotterdam begonnen er dure geluiden onder de motorkap uit te komen. We stopten bij een garagebedrijf met een benzinepomp ervoor en gingen advies inwinnen. Men keek bedenkelijk en adviseerde ons om een paar liter olie extra in de motor te laten lopen en dan heel rustig terug te tuffen naar Breukelen. We reden op eieren, wat een spanning! Maar we kwamen rijdend thuis.

Near miss
Thuis ging meteen de motorkap open en haalden we het kleppendeksel eraf. We startten de motor en keken of we iets verkeerds zagen. Mijn broer reikte naar de carburateur om een klein beetje gas te geven. We hoorden een enorme klap en een van de stoterstangen, een staaf van zo’n 40 centimeter lang kwam rechtstandig uit de motor omhoog geknald, ketste tegen de motorkap en vervolgde zijn reis, maar nu horizontaal. We vonden hem later terug, twintig meter verder in de heg van de overbuurman. Het ding had het hoofd van mijn broer letterlijk op een paar luttele centimeters gemist. Exit Bel Air, niks meer aan te verhapstukken.
Mercedes Benz 220SE; copyright Wiki-user Thomas_doerfer
Mercedes Benz 220SE; copyright Wiki-user Thomas_doerfer 

Een heel saai einde
Hierna kwam er een Mercedes 220SE uit 1963, een heel ander kaliber auto. Voor die tijd ontzettend modern, toen al met injectie en uiterst betrouwbaar. Het ding liep en liep, nooit ook maar de minste trubbel. Hij liep nog toen hij iedere 80 kilometer een liter olie nodig had. Met de Cedes hebben we uiteindelijk oma naar Vlissingen gebracht, en terug. Geen enkel probleem. In 1972 trouwden we beiden en begonnen aan een eigen auto; mijn broer aan een Alfa Romeo Berlina 1750, ik korte tijd later aan een Ford Capri 1700.

De prijzen van Mickey en co

De game komt pas op 13 september uit in Europa, maar de trofeeënlijst van Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX is nu al bekendgemaakt. Neem rustig je tijd, want aangezien de game maar liefst 3 spellen bevat, ben je wel even zoet met het lezen van deze lijst.

Kingdom Hearts HD in herfst verkrijgbaar (Foto: Novum)

Kingdom Hearts Final Mix HD

Game Clear – Beginner – Bronze
Clear the game on Final Mix: Beginner mode.

Unchanging Armor – Silver
Clear the game without changing your equipment.

Undefeated – Silver
Clear the game without using the “Continue” option.

The Adventure Begins – Bronze
Seal the Keyhole of Traverse Town.

Alice in Wonderland – Bronze
Seal the Keyhole of Wonderland.

Go the Distance – Bronze
Seal the Keyhole in Olympus Coliseum.

Will Be in My Heart – Bronze
Seal the Keyhole in Deep Jungle.

Whole New World – Bronze
Seal the Keyhole in Agrabah.

Wish Upon a Star – Bronze
Escape from Monstro.

Part of Your World – Bronze
Seal the Keyhole in Atlantica.

This is Halloween – Bronze
Seal the Keyhole in Halloween Town.

You Can Fly – Bronze
Seal the Keyhole in Neverland.

Winnie the Pooh – Bronze
Seal the Keyhole in 100 Acre Wood.

Complete Record – Bronze
Complete all entries on Jiminy’s Memo.

Storyteller – Bronze
Complete the “Story so far” section of Jiminy’s Memo.

Searcher – Bronze
Find all of Ansem’s Reports.

Professor – Bronze
Complete the “Character Encyclopedia” section of Jiminy’s Memo.

Top Breeder – Bronze
Find all puppies.

Friendship – Bronze
Find all trinities.

Mini-game Maniac – Bronze
Complete the “Mini-games” section of Jiminy’s Memo.

King of Synthesis – Bronze
Create all items in the Synthesis Shop.

Synthesis Newcomer – Bronze
Create 1 item in the Synthesis Shop.

Synthesis Beginner – Bronze
Create 3 item in the Synthesis Shop.

Synthesis Senior – Bronze
Create 15 item in the Synthesis Shop.

Synthesis Expert – Bronze
Create 30 item in the Synthesis Shop.

Gummi Ship Collector – Bronze
Obtain all Gummi Ship blueprints.

Customizer – Bronze
Create your own Gummi Ship.

Top Ace – Bronze
Clear all Gummi Ship courses.

Test Pilot - Bronze
Clear Gummi Ship mission 1.

Top Pilot – Bronze
Clear Gummi Ship mission 2.

Ace Pilot – Bronze
Clear Gummi Ship mission 3.

Blade Master – Bronze
Obtain all Keychains.

Magic Master – Bronze
Obtain all staffs.

Guard Master – Bronze
Obtain all shields.

Secret Trophies

KINGDOM HEARTS Complete Master – Platinum
Obtain all trophies.

Game Clear – Proud - Gold
Clear the game on Final Mix: Proud mode.

Game Clear – Final Mix – Silver
Clear the game on Final Mix mode.

Speedster – Gold
Reach The End of the World in less than 15 hours.

The Non-Existant One – Bronze
Defeat the Mysterious Man in Hollow Bastion.

The Shadow That Lurks in the Clock Tower – Bronze
Defeat Phantom in the Clock Tower.

The Dancing Sword in the Sand – Bronze
Defeat Kurt Zisa in Agrabah.

Junior Heroes – Bronze
Clear the Phil Cup.

Newbie Heroes – Bronze
Clear the Pegasus Cup.

Coliseum Hero – Bronze
Clear the Hercules Cup.

Coliseum Master – Bronze
Clear the Hades Cup.

Cold Giant – Bronze
Defeat Ice Titan in the Gold Match.

One-Winged Angel – Bronze
Defeat Sephiroth in the Platinum Match.

Single Attack Champion – Bronze
Clear a cup in the coliseum with Sora alone.

Time Attack Champion – Bronze
Clear the time attack of a cup in the coliseum.

Stopped the level counter – Silver
Reach level 100.

Treasure Hunter – Bronze
Open 100 treasure boxes.

Millionaire – Bronze
Hold over 10 thousand munnies.

Heartless Hunter – Bronze
Defeat 2000 heartless.

End of the World – Bronze
Seal the Keyhole in Hollow Bastion.

Flying Ace – Bronze
Defeat 2500 enemy ships.

Oathkeeper – Bronze
Receive the Oathkeeper Keychain.

Kingdom Hearts 358/2 Days HD

Days of Connection - Bronze
View Chapters 1 through 37.

Days of Reflection – Bronze
View Chapters 38 through 74.

Where the Heart Lies – Bronze
View Chapters 75 through 109.

Secret Trophies

358/2 Days Complete – Gold
Obtain all trophies

All Diaries Read – Gold
Read all of Roxas’ diaries.

All Reports Read – Gold
Read all of the Secret Reports.

Kingdom Hearts Re: Chain of Memories HD Trophies

Undefeated – Silver
Cleared game without using continue

Game Clear: Standard with Sora – Bronze
Cleared Standard Mode with Sora and watched the ending

Game Clear: Standard with Riku – Bronze
Cleared Standard Mode with Riku and watched the ending

Game Clear: Beginner with Sora – Bronze
Cleared Beginner Mode with Sora and watched the ending

Game Clear: Beginner with Riku – Bronze
Cleared Beginner Mode with Riku and watched the ending

Veggie Master – Bronze
Cleared Veggie Panic minigame with a score of over 150 points

Ace Pilot – Bronze
Cleared Balloon Glider minigame with a score of over 500 points

High Jumper – Bronze
Cleared Tigger’s Jump-a-Thon minigame with a score of over 120 points

Skydiver – Bronze
Cleared Whirlwind Plunge minigame with a score of over 2,000 points

Bee Buster – Bronze
Busted 70 bees in under 1min 40sec in the Bumble-Rumble minigame

Sleight Master- Silver
Sora learned all sleights

A Card Crafted From Your Memory – Bronze
Cleared Floor 1 of Castle Oblivion

Spun Memories – Bronze
Cleared Floor 5 of Castle Oblivion

True Memories – Bronze
Cleared Floor 13 of Castle Oblivion

Maximum Attacker – Bronze
Riku reached maximum Attack Points

Grappling with Darkness – Bronze
Cleared Basement 12 of Castle Oblivion

The Darkness Within Blocking the Way – Bronze
Cleared Basement 8 of Castle Oblivion

The Heart Overcoming the Darkness – Bronze
Cleared Basement 1 of Castle Oblivion

Card Master: Sora – Silver
Completed the Card Index section of Jiminy’s Journal

Storyteller: Sora – Bronze
Completed the Story section of Jiminy’s Journal

Character Professor: Sora – Bronze
Completed the Character section of Jiminy’s Journal

Minigame Maniac: Sora – Bronze
Completed the Minigame section of Jiminy’s Journal

Card Master: Riku – Silver
Completed the Card Index section of D Report

Storyteller: Riku – Bronze
Completed the Story section of D Report

Character Professor: Riku – Bronze
Completed the Character section of D Report

New Card Deck Creator – Bronze
Assembled first Card Deck

Premium Card Maker – Bronze
Turned 20 cards into Premium Cards

No Escape – Silver
Cleared the game without escaping from a single battle

Card Breaker – Bronze
Broken 1,500 enemy cards

Interceptor – Bronze
Encountered enemies 150 times

Duel Master – Bronze
Won 100 duels

Point Millionare – Bronze
Currently have over 10,000 Moogle Points

Regular Customer – Bronze
Used 20,000 Moogle Points at the Moogle Shop

Room Creator – Bronze
Created rooms 300 times

Secret Trophies

CHAIN OF MEMORIES Complete Master – Platinum
Obtained all trophies.

Game Clear: Proud with Sora – Silver
Cleared Proud Mode with Sora and watched the ending

Game Clear: Proud with Riku – Silver
Cleared Proud Mode with Riku and watched the ending

Memories Linking in Slumber – Bronze
Cleared Sora’s Story

Road to Dawn – Bronze
Cleared Riku’s Story

Complete Record – Gold
Completed all of Jiminy’s Journal!

Complete Report – Gold
Completed all of D Report!

Advanced Card Deck Creator – Bronze
Assembled 500 Card Decks

Level Count Limit: Sora – Silver
Sora has reached the highest level

Level Count Limit: Riku – Silver
Riku has reached the highest level

Tightrope – Bronze
Healed with less than 5% HP

Battle Card Collector – Bronze
Owns over 300 different kinds of Battle Card

Treasure Hunter – Bronze
Opened secret room treasure chests 10 times

Ace Striker – Bronze
Hit an enemy with a lifted object

Blatter: "Zomers WK in Qatar was een fout"

Sepp Blatter heeft toegegeven dat een WK in Qatar in de zomer lastig haalbaar is. De voorzitter van de FIFA gaat nu op zoek naar een oplossing. Het WK van 2020 wordt namelijk in Qatar afgewerkt, maar de weersomstandigheden zijn dusdanig dat het niet verantwoord is om het toernooi in de zomer te houden.

"Dat is inderdaad zo en het kan goed zijn dat we een fout hebben gemaakt", zegt de bestuurder tegen insideworldfootball. "Na veel discussie, overwegingen en kritische blikken kwam ik tot de conclusie dat een WK in de zomer niet verantwoordelijk is in Qatar. Ik weet wel dat men aldaar goede technieken heeft om de stadions te koelen, maar evengoed is dit geen goed plan."

Blatter gaat daarom met de overige bestuursleden van de FIFA in vergadering om het WK naar de winter te verplaatsen, maar dit roept weerstand op bij de nationale bonden en competities. "Door deze redenen heb ik het idee naar buiten gebracht om het WK in de winter te organiseren. Daar gaan we 3 en 4 oktober over praten met het uitvoerend comité van de FIFA."

De Zwitserse bestuurder heeft veel vertrouwen in zijn voorstel. "Ik ben er haast zeker van dat het uitvoerend comité akoord gaat met mijn plannen", besluit Blatter.

Steijn: "Verwachtingspatroon te hoog"

Volgens Maurice Steijn zijn de verwachtingen van buitenaf te hoog voor ADO Den Haag. Momenteel staat de club uit de Hofstad zestiende in de Eredivisie met drie punten. "Het verwachtingspatroon is op basis van één goed jaar waarin alles meezat", vertelt hij aan Omroep West.

"Toen ik het stokje overnam, verwachtte iedereen hetzelfde, dat is natuurlijk niet reëel. Dat ADO in mijn eerste jaar vijftiende is geworden, dat is te laag, dat mag duidelijk zijn. Het verwachtingspatroon wordt vaak te hoog ingeschat gezien het materiaal wat we hebben."

Steijn snapt soms het kritiek op zijn eigen functioneren niet. "Kritiek geven is niet altijd het reële beeld. Wij hebben nu drie punten uit vijf wedstrijden. Ik ben de eerste die toegeeft dat het puntenaantal te weinig is gezien de wedstrijden die we hebben gehad, maar de mensen moeten niet vergeten dat wij al zes jaar stabiel in de Eredivisie staan, dat wij niet meer op en af gaan."

Van Ginkel helpt Jong Oranje aan zege

Jong Oranje heeft het EK-kwalificatieduel met Luxemburg maar nipt gewonnen. De talentvolle Nederlandse lichting won dankzij een rake strafschop (0-1). Bij Oranje maakte Chelsea-speler Nathan Aké zijn debuut en na achttien minuten spelen kwam de ploeg op een voorsprong in Dudelange. Marco van Ginkel benutte een eenvoudig toegekende strafschop: 0-1.

De eerste helft was matig. Het tempo lag erg laag en de Luxemburgers beperkten zich tot verdedigen. Ook de tweede helft was niet best. Nederland imponeerde niet en kansen werden er vrijwel niet gecreëerd. Vlak voor tijd leek Oranje de voorsprong te verdubbelen, maar Jürgen Locadia en Mike van der Hoorn liepen elkaar in de weg bij een vrije trap. De thuisploeg stelde daar echter helemaal niets tegenover en maakte dan ook geen aanspraak op een gelijkmaker.

De Nederlanders spelen volgende maand weer een kwalificatiewedstrijd voor het EK. Georgië is dan de tegenstander.

Mechelse moslims boos om schapenslachttaks

De Nederlandse overheid wordt steeds creatiever met het heffen van belastingen, maar ook onze zuiderburen kunnen er wat van. In het Offerfeest dat over een maand plaatsvindt heeft de gemeente Mechelen een nieuwe inkomstenbron gezien: ze vragen vijftien euro per schaap dat tijdens het Offerfeest geslacht wordt.

Volgens de gemeenteraad is het een volkomen logische bijdrage: "Omdat we met de stad de slachtvloeren inrichten en omdat we ook instaan voor de afvoer van het slachtafval. Bovendien zetten we stadswachten in voor het handhaven van de goede orde. Dat kost de Mechelse gemeenschap heel wat geld," zegt wethouder van diversiteit Marc Hendrickx.

Maar de moslimgemeenschap is helemaal niet kwaad over de taks, zegt een woordvoerder van een lokale moskee: "Het is meer het feit dat we niet eens betrokken zijn geweest bij gesprekken of vergaderingen daaromtrent. Het Offerfeest is op 15 oktober en nu, een maand van tevoren, zegt men plots dat dit er gaat komen".

De Mechelse moskeeën roepen op tot een boycot van de schapenslacht. Hendrickx hoopt echter dat het niet zo ver zal komen: "We gaan de komende dagen samenzitten en ik ben ervan overtuigd dat we daar samen ook zullen uit geraken."

Het is bij het schrijven van het artikel onbekend of Mechelen ook tijdens religieuze feestdagen als Pasen en kerst speciale taksen gaat uitvaardigen om de kosten van de overheid te dekken.

Politie gaat uit van gezinsmoord in Schoonloo

De man die maandagochtend dood werd gevonden in een bungalow in Schoonloo heeft hoogstwaarschijnlijk eerst zijn drie zoontjes gedood voor hij zelf een einde aan zijn leven maakte. Volgens de politie wijst alles erop dat sprake is van een gezinsmoord.

Het onderzoek naar de dood van de vader en zijn zoontjes is nog in volle gang. De politie verwacht pas over enkele dagen klaar te zijn. Een team van zo'n dertig agenten houdt zich bezig met de zaak.

De man kreeg de kinderen, een tweeling van 10 jaar en een 2-jarige peuter, uit twee verschillende relaties. Een slepende scheidingskwestie was aanleiding voor het drama. De vier werden gevonden nadat de man een afscheidsbrief per e-mail had rondgestuurd. Enkele media hebben de brief gepubliceerd.

Veertien nieuwe bondgenoten VS in kwestie-Syrië

Nog eens veertien landen houden de Syrische president Bashar Assad verantwoordelijk voor de recente gifgasaanval en verlangen een krachtig antwoord van de internationale gemeenschap. Dat meldt het Witte Huis. De veertien landen hebben zich, door een verklaring met die strekking te tekenen, bij het tiental gevoegd dat zich vrijdag al achter de Amerikaanse regering schaarde. Duitsland is een van hen.

De Verenigde Staten en hun tien eerste bondgenoten presenteerden de verklaring vrijdag op de topconferentie van de G20 in Sint-Petersburg. Naast Duitsland hebben inmiddels ook Denemarken, Marokko, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, de drie Baltische staten, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Albanië, Kosovo en Honduras de verklaring ondertekend. Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Saudi-Arabië, Spanje, Turkije en Zuid-Korea gingen hen voor.

De verklaring roept niet, zoals de Amerikaanse regering doet, met zoveel woorden op tot gewapend optreden tegen het Assadbewind. Maar volgens Washington geven de ondertekenaars impliciet de koers van president Barack Obama wel degelijk hun zegen. De regering-Obama windt er immers geen doekjes om dat zij streeft naar militair optreden tegen Syrië.

Film met Robert Redford wint prijs in Deauville

De actiefilm All Is Lost met Robert Redford in de hoofdrol heeft dit weekend op het filmfestival van Deauville de juryprijs gewonnen. De jury kon het dit jaar niet eens worden over een enkele winnaar en besloot de onderscheiding ook toe te kennen aan Stand Clear of the Closing Door van Sam Fleischner, valt te lezen op de festivalsite.

In All Is Lost van regisseur J.C. Chandlor speelt de 77-jarige Redford een solozeiler die tijdens zijn tocht over de Indische Oceaan probeert te overleven nadat zijn jacht in botsing is geraakt met een drijvende container. De meedogenloze zon, een slinkende voorraad voedsel en rondzwemmende haaien zorgen ervoor dat de situatie steeds nijpender wordt.

Chandor leverde met All Is Lost zijn derde speelfilm af. In 2011 maakte hij het veelbesproken drama Margin Call, met Kevin Spacey in de hoofdrol, over een bank tijdens de eerste 24 uur van de huidige economische crisis.

All Is Lost draait vanaf 7 november in de bioscoop.


Film met Robert Redford wint prijs in Deauville (Foto: Novum)

VVD wil vingerafdruk van EU-bezoekers

De VVD wil dat de buitengrenzen van de Europese Unie veel strenger worden beveiligd. Wie het Schengengebied binnen wil, moet voortaan zijn vingerafdruk achterlaten, staat in het maandagavond gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma 'Europa waar nodig' van de liberalen voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Aan de buitengrenzen van het gebied waar vrij reizen is toegestaan moet een 'sluitend en eenduidig Europees grensregistratiesysteem met vingerafdrukken komen', staat in het programma. "Zodat duidelijk is wie wanneer en onder welke naam binnenkomt en vertrekt." Deze maatregel voorkomt illegaliteit, oneigenlijk gebruik van asielprocedures en zorgt ervoor dat mensensmokkel minder loont, denken de liberalen.

Door een 'slimme inzet van techniek' hoeft dat niet tot lange rijen aan de buitengrenzen te leiden. Lidstaten die hun grenscontroles voor langere tijd niet op orde hebben, moeten bovendien tijdelijk uit de Schengenzone kunnen worden gezet. Daarnaast moet Nederland altijd zelf kunnen besluiten om tijdelijk opnieuw grenscontroles in te voeren, als daar aanleiding toe wordt gezien.

Het verkiezingsprogramma ademt verder de geest van 'minder Brussel', zoals dat de afgelopen jaren ook steevast werd verwoord door de partijleider, premier Mark Rutte (VVD). De Europese Unie moet zich concentreren op haar kerntaken, waarbij het bevorderen van economische groei vooropstaat.

"De EU moet op de allereerste plaats concrete economische resultaten boeken en daarmee het vertrouwen in het Europese integratieproces herstellen", valt te lezen in de inleiding. En dat integratieproces is in de praktijk te vaak 'doorgeslagen in onnodige regelzucht'. "De VVD wil meer Europa op economisch terrein en minder Europese bemoeizucht op het leven van alledag."

Daarom moet de bezem door de EU-instituties. Europese instituties, adviescomités en agentschappen die geen meerwaarde hebben moeten worden afgeschaft. Ook mag het mes in de 'wildgroei' aan Europese agentschappen en kan het aantal leden van de Europese Rekenkamer worden gehalveerd.

Het ambtenarenapparaat kan verder 'aanzienlijk' worden verkleind, en de salarissen moeten beter worden afgestemd op wat elders in de publieke sector gebruikelijk is. Ook pleit de VVD er opnieuw voor om een eind te maken aan het vergadercircus en Staatsburg als vergaderplaats te schrappen.

'Minder Brussel' geldt niet voor de aanpak van de economische crisis. Die heeft aangetoond dat een versterkt toezicht op banken en financiële instellingen noodzakelijk is. En lidstaten die te weinig hervormingen doorvoeren, moeten de eurozone verlaten. Tegelijkertijd verzet de VVD zich tegen de uitgifte van Europese obligaties en mag Brussel zich niet bemoeien met het Nederlandse pensioenstelsel.

Ten slotte geldt ook voor de uitbreiding van de EU een pas op de plaats. Het land voldoet nog niet aan de eisen. "Zolang Turkije niet meewerkt aan een structurele oplossing voor Cyprus en de burgerlijke vrijheden in eigen land niet respecteert, kan hoogstens sprake zijn van een geprivilegieerd partnerschap om de economische banden verder aan te halen."

Verder verzet de VVD zich tegen een lidmaatschap voor Oekraïne. Voor dat land geldt dat een geprivilegieerd partnerschap gunstig kan zijn voor zowel de EU als Oekraïne.

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden op 22 mei 2014 gehouden. De lijsttrekker is Hans van Baalen. Hij is sinds 2009 aanvoerder van de VVD in Brussel. Daarvoor was hij Kamerlid namens zijn partij.

Chelsea blij met samenwerking Vitesse

Vitesse werkt nauw samen met Chelsea. De Londenaren zijn goed te spreken over die samenwerking, waarbij vooral spelers worden verhuurd om te rijpen in de Eredivisie. Volgens Chelsea geniet Vitesse echter geen excusieve rol.

De Londenaren staan erom bekend om spelers op jonge leeftijd aan te trekken om ze vervolgens elders onderdak te bieden. Wanneer de spelers ervaring en speeltijd op hebben gedaan keren ze terug naar Stamford Bridge in de hoop door te breken op het hoogste niveau.

Chelsea haalde bijvoorbeeld Christian Atsu van FC Porto en stalde hem vervolgens gelijk bij Vitesse. Atsu is daarmee de zesde speler die door The Blues wordt verhuurd aan de Vitessenaren. "Dat het goed werkt met Vitesse, is omdat in de Eredivisie op een aantrekkelijke manier wordt gespeeld en de club doet wat ze belooft", vertelt technisch directeur Michael Emenalo op de clubsite van Chelsea.

"Als ze zeggen dat ze een speler willen en ze antwoorden bevestigend als we vragen of ze het zeker weten, dan speelt die speler ook daadwerkelijk. Als er morgen een club uit het Championship komt die eenzelfde relatie wil hebben, dan is dat voor ons geen probleem. Vitesse heeft niet het exclusieve recht", aldus Emenaldo.

Man dood na mot met festivalbeveiligers

Een 34-jarige bezoeker van een festival in Amsterdam-Oost is zondagochtend om het leven gekomen na een aanvaring met beveiligers. De man was vervelend en gedroeg zich volgens de politie agressief jegens de de bewakers toen die hem naar huis wilden sturen.

De man die vermoedelijk onder invloed was van drank en drugs sloeg naar de beveiligers en bedreigde hen. Een van de beveiligers werd gebeten. In een poging hem in bedwang te houden werd hij vervolgens naar de grond gebracht. Gewaarschuwde agenten zagen even later dat de man wel erg slap was en gingen over tot reanimatie. Hij overleed later in een ziekenhuis in de buurt.

Of het optreden van de beveiligers op het Magneetfestival een rol heeft gespeeld bij de dood van de man is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek en kan dinsdag meer zeggen over de doodsoorzaak.

Xbox Music ook op iPhone en Android

Microsofts muziekdienst Xbox Music is sinds maandag ook te gebruiken op iOS- en Android-apparaten. Hiervoor moet wel maandelijks worden betaald. Daarnaast is de pc-versie via een webbrowser nu gratis te gebruiken, maar daarbij worden wel reclames afgespeeld. Dat heeft Microsoft onverwachts bekendgemaakt.

Voor tien euro per maand kunnen abonnees Xbox Music op pc's, tablets en smartphones gebruiken. Hierbij krijgen zij toegang tot dertig miljoen nummers variërend van populaire muziek uit de hitlijsten tot en met The Beatles. Concurrent Spotify heeft wereldwijd twintig miljoen liedjes in zijn archief, aangevuld met een onbekend aantal nummers per regio.

Om muziek te kunnen luisteren zonder advertenties moet tien euro per maand worden betaald of honderd euro voor een jaar. Hiermee verschilt Xbox Music niet van Spotify. Voor de pc-versie van Spotify moet vijf euro per maand betaald worden, terwijl Spotify voor mobiele apparaten tien euro per maand kost.

Een nadeel van Xbox Music voor smartphones is dat de app niet offline werkt. Waar Spotify-gebruikers hun favoriete muziek op hun smartphone beschikbaar kunnen maken zonder internetverbinding, werkt dit bij Xbox Music niet. Hierdoor kan de dienst van Microsoft een geduchte databundelvreter zijn.

Microsoft geeft aan dat het Xbox Music in de nabije toekomst wil voorzien van een offlinefunctie voor Android- en iOS-apparaten. Daarnaast wil het bedrijf een cloudfunctie inbouwen die het delen van gekochte muziek tussen verschillende apparaten mogelijk maakt. Volgende maand komt het bedrijf met een update waarmee eenvoudig afspeellijsten kunnen worden samengesteld.


Xbox Music ook op iPhone en Android

Pot: "Sparta moet promoveren"

Cor Pot trad onlangs toe tot de Raad van Commissarissen van Sparta Rotterdam. De oud-bondscoach van Jong Oranje weet wat er te doen staat op Het Kasteel.

"Sparta moet nu gewoon promoveren. Dat is voor de toekomst van de club van levensbelang. Zo simpel is het. Je kan niet nog eens één of twee jaar in de Jupiler League blijven", aldus Pot in het tv-programma FC Rijnmond. "Ik heb gisteren de ambiance in Almere gezien en dat is niet aantrekkelijk om daar nog een aantal jaar te spelen."

Pot denkt dat het mogelijk is om dit jaar te promoveren, maar of dat als kampioen van de Jupiler League gebeurt is zeer de vraag. "Voor eerstedivisiebegrippen heeft Sparta een zeer behoorlijke selectie. Of het een kampioenswaardige selectie is, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Het is wel een selectie die bij de bovenste vier plaatsen moet blijven meedraaien en voor het kampioenschap moet spelen. Dat is Sparta verplicht."

Mochten de Spartanen er niet in slagen om op korte termijn Eredivisie te spelen, dan vreest Pot het ergste. "Promoveren is volgens mij prioriteit nummer 1. Als het zo doorgaat glijdt de club af en moeten mensen hun baan verliezen."

Pot uitte tevens nog wat lichte kritiek op Wiljan Vloet, die sinds kort de functie van technisch en algemeen directeur combineert. Op dit moment is Vloet op vakantie. "Hij had waarschijnlijk al geboekt en ook dit niet voorzien, maar in deze situatie vind ik dat je bij de club moet blijven. Dat was verstandiger geweest. Ik ben er ook van overtuigd dat de combinatie van functies die Wiljan bekleed niet goed is. Algemeen directeur en technisch directeur kan in mijn optiek niet samen."

Van Hanegem: "Van Gaal de weg kwijt"

Louis van Gaal liet vrijdag het eerste officiële steekje vallen bij Oranje. Willem van Hanegem hoopt dat de bondscoach zich niet gek laat maken.

"Ik zie graag een bondscoach in wie we vertrouwen kunnen hebben. Ik heb niets persoonlijks tegen Louis en ook tegen zijn voetbalvisie kan ik weinig inbrengen. Maar ik vind hem inmiddels wel wat wankel overkomen. Hij lijkt me een beetje de weg kwijt", begint Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad. Hij vindt het jammer dat Van Gaal zich zo op de kast liet jagen door SBS-journalist Hans Kraaij junior.

"Maar ook voetbaltechnisch is Van Gaal kwetsbaar geworden, hij is zijn standvastigheid kwijt. Ik vraag me af waarom. Misschien wel door de kwaliteit van de spelers waaruit hij moet putten. Dat kan echt de reden zijn. Hij heeft uitgebreid gezegd dat hij een type als Sneijder eigenlijk niet meer nodig heeft in zijn visie."

"Maar waarom roep je hem dan op als vervanger van Wijnaldum. Later viel Van der Vaart ook nog weg. Ik zou dan Maher selecteren, zou ik logischer vinden in de gedachten van Van Gaal. Hij vond Sneijder toch niet fit genoeg? Nu zag je aan Sneijder af dat hij tweede of derde keus is, hij speelde voor zichzelf. En nog veel te dicht in de buurt van Van Persie ook waardoor Van Persie niet kon excelleren."

Ook de defensieve keuzes van Van Gaal kregen kritiek. "Stefan de Vrij werd pas in de tweede helft gewisseld voor Bruma. Ook dat vind ik inconsequent. Als je die jongens vaak ziet spelen, weet je dat Bruma momenteel de betere is. Waarom krijgt die dan niet het vertrouwen? Nu maakt De Vrij een persoonlijke fout bij de 1-1 en speelt zichzelf vervolgens helemaal uit de wedstrijd. Het is jammer voor de speler, het team en de bondscoach dat zoiets gebeurde."

Nederland bij gelukkigste landen van de wereld

Nederland behoort tot de gelukkigste landen van de wereld. Dat blijkt maandag uit het jaarlijkse World Happiness Report. Nederland staat net als vorig jaar op de vierde plaats. Alleen Denen, Noren en Zwitsers zouden nog gelukkiger zijn.

De onderzoekers keken onder meer naar het gemiddelde aantal jaar dat mensen in gezondheid leven en of ze vrij zijn hun eigen keuzes te maken. Ook is meegeteld of het land vrij is van corruptie. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is ook meegewogen.

In de top tien staan verder Zweden, Canada, Finland, Oostenrijk, IJsland en Australië. De Afrikaanse landen Tanzania, Rwanda, Burundi, de Centraal Afrikaanse Republiek, Benin en Togo hebben het volgens de onderzoekers het minst getroffen.

Vorig jaar verscheen het rapport in opdracht van de Verenigde Naties voor het eerst. Nederland eindigde ook toen op de vierde plaats met voor zich Denemarken, Finland en Noorwegen.

De eerste foto's uit remake RoboCop

We kunnen al sinds vrijdag genieten van de eerste trailer voor de remake van RoboCop, en daar zijn nu een paar stilstaande beelden bij gekomen. Universal Pictures heeft enkele stills uit de film vrijgegeven, die een mooi beeld geven van Robocop en een aantal van de andere hoofdfiguren.

In de foto's zien we de twee versies die RoboCop in de film lijkt te doorgaan; een op de originele RoboCop lijkende zilverkleurige versie, en een revisie met een zwarte lik verf. Naast Joel Kinnaman, die Alex Murphy en Robocop speelt, zijn ook de personages van Samuel L Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Michael Keaton, Jennifer Ehle en Jay Baruchel te zien.

Robocop: Joel Kinnaman als Robocop
"Shit, ik moet nog leren traplopen in dit pak."

Robocop: Samuel L Jackson als Pat Novak
"Ik lijk helemaal niet op James Brown!"

Robocop: Robocop in het zwart
"KITT is niet thuis. Kan ik een bericht aannemen?"

Robocop: Gary Oldman en Michael Keaton
"Zeg nou zelf, ik was toch een veel betere Batman dan Bale?"

Robocop: Gary Oldman, Michael Keaton, Jay Baruchel, Jennifer Ehle
Gary Oldman,  Jay Baruchel, Michael Keaton,Jennifer Ehle

Robocop: Robocop in actie
"Zeg nog eens 'Iron Man-ripoff', als je durft."

Robocop: Abbie Cornish en Joel Kinnaman
Alex Murphy in betere tijden.

In de remake, die begin volgend jaar uit moet komen, wordt politieagent Alex Murphy dodelijk verwond door een autobom. Met ernstige wonden en weinig kans tot overleven ziet het multinationale conglomeraat OmniCorp een kans om met hun technologie een leven te redden. Murphy wordt in een mechanisch pak gehesen dat hem in leven houdt en hem in staat stelt als RoboCop de straten van Detroit vrij te houden. Maar is het nog wel Murphy die de controle over de robot heeft?

Van de trailer is ook een ondertitelde versie beschikbaar:

RoboCop is vanaf 13 februari 2014 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Blood Dragon passeert één miljoen

Far Cry 3: Blood Dragon was een ode aan een generatie en aan videogames. Het heeft gewerkt want in minder dan een half jaar heeft de game meer dan een miljoen stuks verkocht. En mogelijk zullen we meer te zien krijgen van deze game.

Mogelijk zal de game een retailrelease gaan krijgen om er nog meer uit te halen. Ook zijn er al wensen vanuit het ontwikkelteam om een vervolg te gaan maken op de game. Yves Guillemot, grote baas van Ubisoft, heeft aangegeven dat het Mini AAA-model heeft gewerkt, mogelijk kunnen we dus meer van dit soort kortere, kleinere zelfstandige titels gaan verwachten.

Timmermans wil zaken doen met Irak

Nederland en Irak gaan de economische samenwerking versterken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in Bagdad afgesproken met premier Nour al-Maliki en de minister van energie Hussein al-Shahristani, laat zijn woordvoerder maandag weten.

Irak gaat proberen de bureaucratische belemmeringen voor ondernemers die zaken willen doen weg te nemen, zo is afgesproken. Verder gaan beide landen zich inspannen om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Volgens Timmermans biedt het door oorlog geteisterde land kansen voor Nederlandse ondernemers en investeerders. "Niet alleen voor grote Nederlandse bedrijven zoals Shell en Van Oord, ook voor het midden- en kleinbedrijf." Het land is druk bezig met de opbouw van de energiesector, infrastructuur en de gezondheidszorg. Nederland heeft op die terreinen 'veel te bieden', aldus de minister.

Irak heeft de op twee na grootste olievoorraad ter wereld. De economie groeit met zo'n elf procent per jaar. Timmermans heeft zijn gesprekspartners wel op het hart gedrukt zorg te dragen voor de bescherming van eventuele investeringen.

De bewindsman sprak verder zijn zorgen uit over het toegenomen sektarische geweld, waardoor de mensenrechtensituatie verslechtert. Ook heeft hij de crisis in Syrië besproken en de nucleaire ambities van Iran. Later op de dag bezoekt Timmermans de autonome Koerdische regio van Irak.

PlayStation 4 volgend jaar in eigen land

Japanse gamers moeten wachten tot 22 februari op de PlayStation 4. Sony geeft de spelcomputer dit jaar niet in eigen land uit omdat het zich eerst op de westerse markt wil richten. Dat heeft de Japanse tak van Sony maandagochtend bekendgemaakt. De spelcomputer ligt eind november in de winkel in Europa en Noord-Amerika.

Volgens Sony zijn nog niet genoeg Japanse gamestudio's klaar voor de lancering van de PlayStation 4. Gamestudio's uit Europa en de Verenigde Staten zouden verder gevorderd zijn met de productie van spellen voor de nieuwe spelcomputer.

Naast spellen als Assassin's Creed IV, Watch Dogs en FIFA 14 zijn enkele spellen aangekondigd die samen met de PS4 in de winkel komen te liggen. Tecmo Koei werkt aan Dynasty Warriors 7, terwijl SEGA bezig is met een nieuw spel in de Yakuza-reeks.

In Japan komt de PS4 samen met een controller voor 41.979 yen, omgerekend 320 euro, in de winkel te liggen. In Nederland ligt de spelcomputer vanaf 29 november voor 399 euro in de winkel, terwijl de spelcomputer twee weken eerder in Noord-Amerika verkrijgbaar is.


PlayStation 4 volgend jaar in eigen land

PS4 versus Xbone: Round 1

De Xbone en de PS4 gaan het dit jaar tegen elkaar opnemen in een strijd die nog nooit gestreden is. Yusuf Mehdi van Microsoft heeft aangegeven dat dit de beste tijd is om een gamer te zijn en dat deze 'oorlog' goed is voor de industrie.

Natuurlijk kan het niet allemaal 'algemeen' en vriendelijk blijven. Mehdi gaf aan bij een investeerdsbijeenkomst dat de Xbone natuurlijk de betere was van de twee. Ze hebben meer te bieden en zo doet de Kinect dingen die je bij de andere console niet ziet. Daarnaast is de Xbone gericht op entertainment en games. Neem de entertainment weg en volgens de experts heeft de Xbone de betere line-up van de twee. En de hardcore gamers? Die kijken volgens Mehdi niet naar specs maar naar de games, en juist ja, wie heeft de betere? Xbone natuurlijk, volgens Mehdi.

PlayStation 4 komt 29 november uit en de Xbone pas ergens volgend jaar in Nederland. In Amerika en andere landen komen beide consoles binnen een week na elkaar uit.

Peggle 2

Rechts in het midden van het speelveld bevindt zich een paarse bol. Links onderaan in de hoek de laatste oranje. Er rest ons slechts één kogel. We wagen het erop. De kogel schiet eerst recht op zijn paarse doel af en maakt vervolgens een gracieuze sprong naar de oranje bol. Ode to Joy springt onmiddellijk in. Wij zijn tevreden. Peggle beschikt nog steeds over die typische aantrekkingskracht.

Nieuw ontslagrecht valt goed bij rechtspraak

De Raad voor de Rechtspraak is positief over de voorgestelde vernieuwing van het ontslagrecht. Dat staat in een maandag verstuurd advies van het orgaan aan het kabinet. De raad vindt het noodzakelijk dat het huidige ontslagstelsel wordt aangepast, omdat de 'tweedeling in het ontslagrecht' tot ongelijke behandeling kan leiden.

Werkgevers hebben nu nog de keuze om ontslag aan te vragen bij UWV of om de kantonrechter daarover te laten beslissen. In het wetsvoorstel van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) moeten werkgevers verplicht naar het UWV als ze werknemers willen ontslaan vanwege reorganisaties of langdurige ziekte.

Daarnaast wordt het voor zowel werknemers als werkgevers gemakkelijker om in beroep te gaan tegen een ontslagbesluit. De rechtspraak is daar positief over. Ook het voorgestelde idee dat elke ontslagen werknemer in principe recht heeft op een vergoeding heeft de steun van de raad.

Wel waarschuwt de belangenbehartiger dat het vergoedingensysteem in het wetsvoorstel te ingewikkeld is. Ook bij andere 'gedetailleerde regelingen' heeft de raad zijn bedenkingen. Zo noemt het 'een waslijst van ontslagcriteria waaraan de rechter zich zou moeten houden'.

Het ontslagrecht moet er namelijk ook toe leiden dat het aantal gerechtelijke procedures wordt teruggedrongen, benadrukt de raad. Het orgaan verwacht jaarlijks minimaal 6,4 miljoen euro meer nodig te hebben voor extra rechtszaken als de voorgestelde wet wordt ingevoerd.

Quick-Scoping mogelijk verdwenen

Mark Rubin van Infinity Ward heeft aangegeven dat Quick-Scoping mogelijk zal verdwijnen in Call of Duty: Ghosts. De manier waarop de Sniper Rifles zijn aangepast maakt het misschien wel niet eens waard om het te proberen.

De sluipschutter krijgt in Ghosts wat extra liefde. Zo wordt de schade die ze doen verhoogd en wordt er meer aan de spelers gedacht in de levels qua dekking en zichtlijnen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel dus zullen tactieken aangepast moeten worden en zullen het aantal YouTube-filmpjes met geweldige $k1ll$ wel minderen, helaas. Lees hieronder de volledige verklaring van Rubin.

Update/Clarification regarding Sniper Rifles:

One of the areas that is getting lot of love in Call of Duty: Ghosts is the Sniper Rifle. By creating the Marksman class we were able to focus the Sniper class on really powerful high-caliber weapon systems. We feel, and many of the pro players who have played would agree, that sniping has never been better.

The changes we’ve made, like dual render scopes and increased damage really make snipers a great competitive class to use. We’ve also done a lot with map design (sight lines and cover) to ensure that all classes are viably effective. Both short range and long range classes will be effective on the same maps.

However in re-envisioning sniper rifles some aspects, such as sway timing, have changed the way sniper rifles function and so traditional “quick-scoping” has been affected. Is it gone completely? Maybe. It certainly won’t be viable in the way it previously was. Can’t wait for you snipers out there to get your hands on these new sniper rifles and try them out for yourselves.

See you in game!
-Mark

IOC wacht nog op medaille Armstrong

Lance Armstrong heeft de medaille die hij op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 won nog niet teruggegeven. Het IOC eiste de bronzen plak terug nadat het jarenlange dopinggebruik van de Amerikaanse oud-renner aan het licht was gekomen. De sportkoepel schrapte hem in januari uit de boeken.

Het IOC heeft er zowel bij Armstrong, die tevens zijn zeven tourzeges kwijtraakte, als bij het Amerikaans olympisch comité op aangedrongen de medaille alsnog in te leveren. Dat zei vicevoorzitter Thomas Bach, een van de kandidaten om Jacques Rogge op te volgen als preses, maandag.

[Vuelta] Barguil wint weer, slechte dag Nibali

Warren Barguil heeft vandaag zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje geboekt. De pas 21-jarige Fransman van Argos-Shimano bleef op de slotklim naar Formigal de Colombiaan Rigoberto Uran enkele millimeters voor. Vincenzo Nibali moest Chris Horner en Alejandro Valverde laten gaan, maar blijft in het bezit van de rode leiderstrui.

De Italiaanse klassementsleider leek in de laatste Pyreneeënrit niet in de problemen te komen. Een aanval van Alejandro Valverde op de slotklim leverde niets op, maar een versnelling van Chris Horner had meer succes. Nibali brak en zag lijdzaam toe hoe zijn concurrenten een voor een bij hem wegreden.

Op de streep had Nibali ruim twintig seconden achterstand, waardoor Horner hem tot op 28 tellen nadert in het klassement. Valverde volgt op 1.14 minuut.

Bauke Mollema wilde in de zestiende etappe een gooi doen naar de ritwinst. De Groninger leek kort na vertrek uit Graus in de goede vlucht te zitten, maar op de eerste klim van de dag werden de aanvallers ingerekend. Een negental had meer succes. Zij kregen later gezelschap van onder anderen Juan Manuel Garate.

De Spanjaard deed alsnog een gooi naar dagsucces namens Belkin. Zijn poging liep echter spaak. Barguil, die vrijdag zijn eerste profzege behaalde, leek wel stand te gaan houden, maar werd in de slotkilometer plots bijgehaald door Uran. In een sprint-à-deux rekende hij met minimaal verschil alsnog af met de Team Sky-renner.

De Pool Bartosz Hubarski (derde) en de Duitser Dominik Nerz (vierde) kwamen net te kort om zich in de strijd om de zege te mengen.

Vicepresident Kenia in beklaagdenbankje Strafhof

De Keniaanse vicepresident William Ruto is maandag vertrokken naar Den Haag om daar terecht te staan voor het Internationaal Strafhof (ICC). Ruto verschijnt dinsdag voor het hof om rekenschap af te leggen voor de misdaden tegen de menselijkheid die hij volgens de aanklagers op zijn geweten heeft. Aanklagers en verdediging gingen maandag buiten de rechtszaal al de strijd aan.

De vicepresident is aangeklaagd voor zijn aandeel in de moord, deportatie en vervolging van aanhangers van zijn politieke rivalen ten tijde van de omstreden presidentsverkiezingen van 2007. Meer dan duizend Kenianen kwamen toen om in etnische onlusten die het land op het randje van een burgeroorlog brachten.

De aanloop naar het proces werd maandag overschaduwd door beschuldigingen over en weer tussen de aanklager en de advocaat van Ruto. De eerste beticht de verdediging ervan meerdere getuigen à charge meermalen te hebben bedreigd om de aanklager in de wielen te rijden. Die opzet is volgens aanklager Fatou Bensouda geslaagd: sommige getuigen hebben zich teruggetrokken.

De raadsman van Ruto beschuldigt Bensouda op zijn beurt van het aandragen van valse getuigenissen. "De waarheid zal aantonen (...) dat een stel samenzweerders verzinsels heeft gebakken die met vishaak, lijn en dobber door de aanklagers zijn geslikt", zei advocaat Karim Khan. Hij noemde de bewijsvoering 'een beklagenswaardige rotzooi' en een 'parodie op het recht'.

Ook president Uhuru Kenyatta is door het ICC gedagvaard omdat hij tot verkiezingsgeweld zou hebben opgehitst. Ruto en Kenyatta hebben het hof beiden hun medewerking beloofd. Ze zeggen echter niet tegelijkertijd in Den Haag te kunnen zijn, omdat Kenia ook nog geregeerd moet worden.

De rechtszaak tegen Kenyatta is het eerste ICC-proces waarbij een zittende president terechtstaat. De aanklagers gingen uiteindelijk tot vervolging over omdat justitie in Kenia de verantwoordelijken voor het geweld van 2007 ongemoeid liet.

Aanvankelijk steunden veel Kenianen het optreden van het Internationaal Strafhof, maar dat is inmiddels anders. Met het verstrijken van de tijd zien zij steeds minder heil in de vervolging en klachten over de 'bemoeizucht' van het ICC klinken al luider. Het hof zou het enkel op Afrikanen hebben voorzien, waar in hun ogen de Amerikaanse en de Britse regering vanwege de inval in Irak toch ook vervolging verdienden.

Het Keniaanse parlement riep de regering donderdag zelfs in een motie op Kenia aan het ICC te onttrekken. De regering zou daartoe haar handtekening onder het Statuut van Rome, die Kenia aan de rechtsmacht van het ICC onderwerpt, moeten doorstrepen.

'Grand Theft Auto V duurste game ooit'

Grand Theft Auto V is wellicht het duurste spel ooit gemaakt. Volgens de Schotse krant The Scotsman heeft Rockstar Games omgerekend ruim 201 miljoen euro in het spel gestoken. Hierin zijn de kosten meegenomen van vijf jaar productie en van de marketing rond het spel, dat volgende week dinsdag verschijnt.

De game gaat volgens de krant in zijn eerste jaar meer dan een miljard euro opleveren. Hiervoor zouden zo'n 25 miljoen exemplaren verkocht moeten worden. Grand Theft Auto V is beschikbaar voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Moederbedrijf Take-Two heeft nooit precieze aantallen genoemd, maar heeft wel het vermoeden uitgesproken dat Grand Theft Auto V zijn voorganger, waarvan 25 miljoen spellen zijn verkocht, voorbij gaat steken. Take-Two zei alleen niet dat dit binnen een jaar zou gebeuren.

Zolang Grand Theft Auto V nog niet op de markt is, is het online pc-spel Star Wars: The Old Republic de duurste game ooit. Dit spel heeft naar verluidt 151 miljoen euro gekost. Het avonturenspel Disney Infinity, het cowboyspel Red Dead Redemption en Grand Theft Auto IV volgen met 75,7 miljoen euro aan productie- en marketingkosten.


'Grand Theft Auto V duurste game ooit'

Niesten snel klaar op challenger Sevilla

Miliaan Niesten is maandag in de eerste ronde van het challengertoernooi in Sevilla uitgeschakeld. De Nederlandse tennisser begon voortvarend tegen de Japanner Daniel Taro, maar ging uiteindelijk in drie sets onderuit: 6-2, 4-6 en 4-6. De 25-jarige Niesten is de nummer 522 van de wereld, 256 plaatsen lager dan Taro.

Voor Lisanne van Riet was de eerste ronde het eindstation op het ITF-toernooi van Sofia. De 22-jarige Brabantse verloor met 3-6 en 6-7 (3) van Michaela Boev uit België. Van Riet behaalde deze week met de 404e plaats haar hoogste ranking ooit.

Bij het ITF-toernooi van Mont-de-Marsan in Frankrijk sloeg Anna Katalina Alzate Esmurzaeva zich naar de tweede ronde. De 18-jarige speelster, 1133e op de wereldranglijst, versloeg Sandra Andriamarosoa uit Madagascar met 4-6, 6-3 en 7-5.

Google doet opnieuw voorstel aan EU

Google heeft een nieuw voorstel gedaan voor het veranderen van de volgorde waarin het internetbedrijf zijn zoekresultaten weergeeft. Dat liet de Europese Commissie maandag weten. "We bekijken de voorstellen nauwgezet", aldus een woordvoerder. "Als ze voldoende ingrijpend zijn, dan kunnen we in de komende maanden tot een oplossing komen."

De internetgigant is al bijna drie jaar in conflict met de Europese Commissie over de manier waarop Google zoekresultaten ordent. Het bedrijf zou eigen diensten zoals Google News en Google Maps hoger in de resultaten plaatsen dan vergelijkbare diensten van concurrenten. Google misbruikt daarmee zijn reusachtige Europese marktaandeel van negentig procent, zo meent de commissie.

Google wil de onenigheid nu oplossen door de manier waarop zoekresultaten worden weergegeven aan te passen. De nieuwe voorstellen van de internetgigant komen amper twee maanden nadat de commissie de vorige voorstellen afschoot, omdat ze onvoldoende uitgebreid waren.

Asielzoeker zwaargewond na brandje in cel

Een gevangene is maandagmiddag zwaargewond geraakt nadat in zijn cel in het detentiecentrum bij Rotterdam Airport brand was uitgebroken. De uitgeprocedeerde asielzoeker heeft te veel rook ingeademd, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De oorzaak van de brand, die snel onder controle was, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft de gevangene de brand zelf veroorzaakt. Een medewerker die het vuur probeerde te blussen is door ambulancepersoneel onderzocht.

Opstelten en gemeenten bespreken prositutiebeleid

Het rijk en gemeenten hebben afspraken gemaakt over de uitvoering van het prostitutiebeleid. Dat maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag bekend na afloop van een overleg op zijn ministerie met gemeenten die veel met prostitutie en mensenhandel te maken hebben.

De afspraken gaan onder meer over de sociaaleconomische positie van prostituees. Die hebben nu vaak moeilijk toegang tot banken en verzekeraars. Daar moet een eind aan komen, zei burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA), ook aanwezig bij het gesprek. Hij wees erop dat de prostitutie een legitiem beroep is, dus dat prostituees niet mogen worden gediscrimineerd.

Ook moeten gemeenten een 'contactmoment' gaan organiseren met vrouwen die overwegen om prostituee te worden. "Het zou ontzettend goed zijn om even te spreken met een hulpverlener, om te weten waar je instapt", zei Wolfsen. "Daar hechten we zeer aan." Nu de registratieplicht geen deel meer uitmaakt van de wet kunnen gemeenten op deze manier toch aan de gegevens van prostituees komen, voor het geval 'er een keer wat misgaat', zei Wolfsen.

Verder komt er een register van 'best practices', zodat gemeenten kunnen kijken welke aanpak werkt. Ook malafide bordeelhouders komen in dit register, zodat zij niet in een andere gemeente aan de slag kunnen.

Rijk en gemeenten hebben besloten om als 'één overheid' te gaan optreden, zei Opstelten. Hij werkt momenteel aan een aanpassing van zijn omstreden prostitutiewet, en dan is het belangrijk om te weten dat de gemeenten ook met de nieuwe regelgeving aan de slag kunnen.

Opstelten stuurt de uitwerking van de gemaakte afspraken samen met de herziene wet naar de Eerste Kamer. Als het aan de bewindsman ligt, treedt zijn wet volgend jaar juli in werking.

De senaat stuurde Opstelten in juli terug naar de tekentafel. De Eerste Kamer schrapte de registratieplicht en de vergewisplicht die het kabinet aanvankelijk wilde invoeren. De prostitutiewet omvat nu alleen nog een vergunningstelsel voor seksbedrijven en de verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar.

Prostituees hoeven zich niet meer verplicht te laten registeren en ook de vergewisplicht, die de hoerenloper opdraagt om zelf na te gaan of de vrouw die hij bezoekt wel legaal werkt, gaat niet door.

Pareltjes rond etenstijd: Jordy Hendrix

Jouw dagelijkse portie Neerlands' trots. Jordy Hendrix is natuurlijk een sprekend voorbeeld van een jongen die wel wil, maar beter ramen kan blijven wassen aldus de Youtube-commentaren. Helaas zijn de mooiste reacties (die van hemzelf kwamen) verwijderd.

Geniet van bijna 3 minuten stilstaand, omhooggedrukt beeld met Jordy die er steeds doorheen loopt en een audiotrack waar zelfs een 8-bit sampler fantastisch bij klinkt.

De Jong en Blind hervatten groepstraining

Siem de Jong en Daley Blind hebben maandag de groepstraining bij Ajax hervat. Beide spelers deden een groot deel van de oefensessie mee, meldt de landskampioen. Ook Joël Veltman was van de partij. De verdediger scheurde begin augustus in een duel van Jong Ajax de binnenband van zijn rechterknie.

De Jong herstelt van de gevolgen van een klaplong, terwijl Blind met liesklachten kampte. Zonder de aanvoerder en de linksback verspeelde Ajax tegen zowel sc Heerenveen als FC Groningen punten. Ricardo van Rhijn, die last had van zijn enkel, verscheen eveneens op het trainingsveld.

Ajax, dat zonder de internationals trainde, ontvangt zaterdag koploper PEC Zwolle in de Arena.

NOS verwerft uitzendrechten Tour tot 2019

De NOS blijft ook de komende jaren de Tour de France uitzenden. De omroep maakte maandag bekend dat wielerorganisatie ASO de de uitzendrechten tot eind 2019 heeft verlengd. Het oude contract liep tot eind 2015. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Naast de Tour mag de NOS ook de klassiekers Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en Parijs-Tours en de etappekoers Parijs-Nice nog zes jaar blijven uitzenden. Die koersen vallen ook onder het contract met de ASO.

Voor andere prestigieuze wedstrijden als de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen moeten aparte contracten worden afgesloten, omdat zij onder andere organisatoren vallen.

FOK!filmtip van de dag: De Kleine Blonde Dood (1993)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 De Kleine Blonde Dood

Vanavond gaan we voor de FOK!filmtip van de dag terug naar het jaar 1993. Het was namelijk in dat jaar dat het deels autobiografische boek De Kleine Blonde Dood van Boudewijn Buch werd verfilmd door regisseur Jean van der Velde. De film was het speelfilmdebuut van de jonge acteur Antonie Kamerling, die al eerder naam had gemaakt in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.

 De Kleine Blonde Dood 1

In De Kleine Blonde Dood speelt Kamerling de rol van Valentijn Boecke, een dichter die een intense ontmoeting heeft met zijn voormalige lerares Mieke (Loes Wouterson). Na de wilde nacht blijkt Mieke zwanger te zijn en Valentijn weet niet hoe snel hij 'even' weg moet voor een pakje sigaretten. Als hij later ontdekt dat Mieke niet goed voor hun zoon Mickey zorgt, besluit hij om het jongentje in huis te halen.

 De Kleine Blonde Dood 2

Toen De Kleine Blonde Dood destijds in de bioscopen verscheen waren er de nodige azijnpissers die het maar niks vonden dat er een soap-acteur was gevraagd voor een serieuze film. Antonie Kamerling bleek echter een prima acteur te zijn die zelfs een Gouden Kalf nominatie aan de film overhield. De acteur zou later te zien zijn in succesvolle films als All Stars, Ik Ook Van Jou en Feestje. In 2010 was Kamerling voor het laatst op het witte doek te zien in New Kids Turbo. De 44-jarige acteur pleegde op 6 oktober 2010 zelfmoord.


De Kleine Blonde Dood is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL8.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Boer Zoekt Vrouw bij best bekeken shows 2013

Boer Zoekt Vrouw staat nu al in de top vijf van best bekeken programma's van het jaar. De voorstelronde van de KRO-boerendatingshow was zondagavond goed voor ruim 3,1 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Vorig jaar trok de aflevering waarin de boeren zich voorstelden 3,5 miljoen kijkers.

De finale van het Eurovisie Songfestival, waarin Anouk haar zangkunsten vertoonde, is volgens Mediacourant vooralsnog het best bekeken programma van het jaar. In mei stemden 4,9 miljoen mensen af op Anouk. Ook de inhuldiging van Willem-Alexander was goed voor zo'n 4,9 miljoen kijkers.

De start van Eva Jineks nieuwe talkshow deed het een stuk minder goed. Slechts 175 duizend mensen stemden zondagmiddag af op Jinek. De blondine maakte in april bekend over te stappen van WNL, waar ze Eva Jinek op Zondag presenteerde, naar de KRO.

Zeilschip Astrid mogelijk deze week geborgen

Het zeilschip Astrid, dat eind juli op de rotsen voor de Ierse kust liep en zonk, wordt waarschijnlijk deze week geborgen. Dat zegt Ineke de Kam, die met haar man Pieter eigenaar van het schip is.

Het echtpaar is maandag onderweg naar het schip. Een contract met een bergingsbedrijf is inmiddels getekend, bevestigd De Kam. "Waarschijnlijk wordt deze week gestart met het bergen."

De 42 meter lange Nederlandse tweemaster verging voor de Ierse kust, in de buurt van Cork. Dertig mensen moesten van het 95 jaar oude schip worden gehaald nadat het op de klippen was gelopen en brak.

Het stel verwacht over twee weken terug in Nederland te zijn en dan meer te kunnen zeggen over of en hoe het schip naar Nederland wordt gebracht. Omroep Zeeland meldde eerder dat het schip na berging op een ponton naar Cork wordt vervoerd. Daar zou de Ierse kustwacht het schip inspecteren om de oorzaak van de schipbreuk te achterhalen.

De Kam liet de regionale omroep vorige week nog weten te verwachten dat het schip over vier weken naar Vlissingen kan worden vervoerd. Het is onduidelijk of het schip nog te redden is.

Onderzoek naar inpikken banen door Oost-Europeanen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) stelt een onderzoek in naar het inpikken van Nederlandse banen door goedkopere arbeidskrachten uit Oost-Europa. Dat heeft Asscher maandag bekendgemaakt op een top over arbeidsmigratie in Den Haag.

Het onderzoek moet onder meer uitwijzen wat het kabinet kan doen om verdringing van Nederlandse werknemers tegen te gaan. Asscher wil bovendien dat er meer hoogopgeleide en minder laagopgeleide werknemers naar Nederland komen.

Nederland heeft eerder dit jaar afspraken gemaakt met Roemenië en Bulgarije over het informeren van 'potentiële arbeidsmigranten' over hun kansen in Nederland. Asscher wil ook zulke afspraken met Polen maken.

Verder wil het kabinet de registratie van arbeidsmigranten verbeteren. In een aantal gemeenten komt een proefproject met 'participatiecontracten' waarmee werknemers uit andere EU-landen beloven de Nederlandse grondrechten onderschrijven.

'Chronisch zieken dreigen in isolement te komen'

Gehandicapten en chronisch zieken dreigen in een sociaal isolement te raken door de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren. Dat stelt SP-Kamerlid Tjitske Siderius in een reactie op een maandag gepubliceerd onderzoek van het Nibud. "Deze mensen worden door het kabinet aan de zijlijn gezet", vindt ze.

Door de maatregelen van het kabinet, dat 1,3 miljard euro wil besparen op financiële regelingen, moeten chronisch zieken en gehandicapten volgend jaar fors aan koopkracht inleveren, aldus Siderius. "Straks hebben mensen geen geld meer om de eigen bijdrage voor het vervoer naar de dagbesteding of de sociale werkplaats te betalen", waarschuwt ze.

Het Nibud concludeerde maandag dat gehandicapten en chronisch zieken jaarlijks tussen de vierhonderd en negentienhonderd euro moeten inleveren door het schrappen van de regelingen. Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen, concluderen de onderzoekers.

Ook het CDA zegt geschrokken te zijn van de gevolgen die de plannen van het kabinet met zich meebrengen. "De gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten blijken nog veel groter te zijn dan waar we al bang voor waren", aldus Kamerlid Mona Keijzer.

De christendemocraten pleiten er daarom voor opnieuw met een nationale regeling voor chronisch zieken en gehandicapten te komen. "Als hier geen goede compensatie voor komt, loop je het risico dat deze mensen hun huis niet meer uit kunnen en op geen enkele manier meer kunnen meedoen in de samenleving", aldus Keijzer.

Coalitiepartijen VVD en PvdA stellen daarentegen dat de inkomstendaling in werkelijkheid veel lager uitvalt dan het Nibud heeft berekend. Het onderzoeksinstituut heeft in zijn berekeningen niet meegenomen dat gemeenten honderden miljoenen euro's krijgen voor gerichte inkomstenondersteuning.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman betwijfelt dat echter. "Het budget dat gemeenten krijgen om de klappen op te vangen zal niet genoeg zijn", stelt ze. Volgens Voortman zijn de bezuinigingen 'totaal niet solidair'. "De plannen voor decentralisatie van de zorg van het kabinet komen neer op harde bezuiniging op kwetsbare mensen", zegt ze.

Giraf bevalt van 18e jong

Een giraf in een Zuid-Koreaanse dierentuin is bevallen van haar achttiende kalf. Volgens de dierentuin is dit een wereldrecord.

De giraf, Jang-Soon, beviel zondag in Samsung Everland, een attractiepark en dierentuin in Yongin. Jang-Soon, die zondag toevallig ook 27 jaar werd, deelde het record tot nu toe met een giraf in Parijs. De dierentuin wil het record officieel laten registreren.

Giraffen worden gemiddeld 25 jaar oud. In gevangenschap worden ze ouder dan in het wild. Naar schatting leven er minder dan vijfduizend giraffen in het wild.

Ex-adjunct Kidsweek vrijgesproken van kinderporno

Maarten H., de voormalig adjunct-hoofdredacteur van Kidsweek, is niet schuldig aan het bezit en de verspreiding van kinderporno. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag geoordeeld. Volgens de rechters was er onvoldoende bewijs. Justitie had 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist.

De rechters spraken van een gebrek aan technisch bewijs, waardoor niet vaststaat dat H. en zijn eveneens verdachte partner in 2009 en 2010 in het bezit waren van kinderporno. De foto's en filmpjes staan niet op de computer, en uit het dossier blijkt niet waar ze dan zouden hebben gestaan en hoe de verdachten daar dan bij konden.

Het Openbaar Ministerie baseerde zich in de zaak op miniatuurversies van de foto's die op de computer stonden, aangezien de originelen niet op de pc stonden. En om aan te tonen dat de verdachten filmpjes met kinderporno in hun bezit hadden maakte justitie gebruik van speciale controlecodes. Bestanden die ze uitwisselden hadden dezelfde controlecodes als die van kinderpornofilmpjes in een database van de politie.

De miniafbeeldingen zijn volgens de rechtbank niet genoeg om tot een veroordeling te komen, aangezien ze niet zomaar te bekijken zijn. Dat H. de originele afbeeldingen in zijn bezit had is echter niet bewezen. Ook de controlecodes zijn onvoldoende bewijs. Uit het dossier blijkt niet dat identieke controlecodes per se betekenen dat het om dezelfde bestanden gaat.

De rechters merken wel op dat uit het dossier blijkt dat zowel H. als zijn partner zich seksueel aangetrokken voelen tot minderjarige jongens. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat ze actief zochten naar kinderporno. Dat is echter niet strafbaar.

Justitie wilde de twee aanvankelijk vervolgen voor het bezit en de verspreiding van tientallen foto's en filmpjes met kinderpornografisch materiaal. Doordat deze beelden niet inhoudelijk waren beschreven, ving het OM daarvoor al eerder bot. Uiteindelijk stonden H. en zijn partner terecht voor het bezit van tien foto's en evenzoveel filmpjes.

De politie kwam de twee op het spoor na een tip van de internationale politieorganisatie Interpol. In 2010 werd hun woning doorzocht en werden computers in beslag genomen. Het stel uit Baambrugge ontkent de kinderporno te hebben gedownload.

H. werd door Kidsweek aan de kant gezet toen bleek dat hij werd verdacht van kinderpornobezit. Hij had zijn werkgever niet op de hoogte gesteld van de verdenking.

Gecrashte automobilist ligt uren naast auto

Een automobilist heeft zondagochtend uren naast zijn auto gelegen na een ongeluk in het Groningse Beerta. De 34-jarige man uit het Duitse Georgsmarienhütte verloor rond 04.00 uur de macht over het stuur op de A7 en werd pas om 11.00 uur door voorbijgangers gevonden. Hij was gewond aan zijn rug en ernstig onderkoeld.

Het voertuig was terechtgekomen in een sloot, laat de politie maandag weten. De man lag ernaast. De auto was nauwelijks zichtbaar door het hoge gras. De Duitser verklaarde later dat het ongeluk gebeurde doordat hij in slaap was gevallen.

Moskou: wapens Syrië onder internationale controle

Moskou gaat de regering van de Syrische president Bashar Assad ertoe pressen haar arsenaal chemische wapens onder internationale controle te plaatsen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov maandag gezegd.

Als een dergelijke stap helpt een Amerikaanse aanval op Syrië te voorkomen, zet Rusland 'onmiddellijk' de eerste stappen om Syrië ertoe te bewegen de controle over zijn chemische wapens op te geven. Moskou zal Damascus ertoe bewegen zijn chemische wapens in bepaalde gebieden op te slaan die onder internationaal toezicht komen, waarna de wapens vervolgens worden ontmanteld, zo zei Lavrov.

Schiphol bezorgd over bereikbaarheid per trein

Schiphol-directeur Jos Nijhuis maakt zich druk over de bereikbaarheid van de luchthaven per spoor. Een goede treinverbinding is 'cruciaal', maar de Schipholtunnel vormt een bottleneck en er zijn nog regelmatig storingen. Dat zei Nijhuis maandag op BNR.

Om de problemen op te lossen wordt overlegd met Prorail en de NS, aldus Nijhuis. Hij gaf op de zakelijke radiozender aan begrip te hebben voor de verstoringen, maar ook graag wat meer begrip te willen zien voor de klant. "De woordvoering moet beter."

Nijhuis ziet het aantal reizigers dat met de trein naar Schiphol komt al twee, drie jaar dalen. "En dat terwijl het beleid is dat deze aantallen toe moeten nemen", aldus de Schipholtopman. "We willen dat reizigers maar zeker ook werkers zo veel mogelijk gebruik kunnen maken van de trein."

Afgelopen weekeinde was Schiphol nauwelijks bereikbaar per trein vanwege werk aan het spoor. Eind vorige maand bleek uit onderzoek van treinreiziger.nl en rijdendetreinen.nl dat verstoringen het vaakst voorkomen tussen Utrecht en Schiphol. Het treinverkeer op dit traject is dit jaar 67 keer stilgelegd of omgeleid.

Klacht leerlingen Politieacademie om mishandeling

De Politieacademie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een klacht die is ingediend door leerlingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politieopleiding na berichtgeving door nieuws.nl maandag. Drie leerlingen zouden gewond zijn geraakt tijdens een gevechtstraining.

Volgens de nieuwswebsite moesten kandidaat-agenten een donkere kamer binnengaan waar zij werden opgewacht door een ingehuurde professionele kickbokser die hen zwaar mishandelde. Een van het drietal liep daarbij een gebroken kaak op, een ander gebroken ribben en de derde een hersenschudding. De kickbokser zou zijn doorgegaan terwijl de leerlingen op de grond lagen. Enkelen zouden buiten bewustzijn zijn geraakt.

De politieschool wil verder weinig over de zaak kwijt. "We nemen de klacht heel serieus en zijn een intern onderzoek gestart", aldus de zegsvrouw. "Als dat is afgerond komen we erop terug."

De conclusies van het onderzoek worden half oktober verwacht en aangeboden aan de directie van de Politieacademie. Pas na het onderzoek beslist de academie welke actie ondernomen wordt. Nieuws.nl meldt dat de extreme trainingsmethode niet meer gebruikt zou zijn nadat de drie gewond raakten.

Assad: 'VS geloven? Wij wonen hier!'

In een exclusief interview van de Amerikaanse zender CBS met president Assad heeft de Syrische president maandag uitgebreid gereageerd op de huidige oorlogsdreiging. (Een deel van) het interview is in het bronartikel te bekijken. De rest zal vanavond (vannacht Nederlandse tijd) gepubliceerd worden.

CBS: "Als je iets kon zeggen tegen het Amerikaanse volk, Huis, de president, wat zou dat dan zijn?"
Assad: "Ik denk dat het belangrijkste gedeelte is, dat uit polls blijkt dat het grootste deel van het Amerikaanse volk geen oorlog wil, nergens oorlog wil, niet alleen in Syrië."

"De eerste vraag die men zichzelf dient te stellen, is: 'Wat hebben oorlogen Amerika gebracht?' Niets. Geen politieke vooruitgang, geen economische voorspoed, geen goede reputatie. De geloofwaardigheid van de VS heeft een ultiem dieptepunt bereikt. Dus deze oorlog is tegen de belangen van de VS in." Assad vraagt zich daarom af: "Wáárom?"  

'Hetzelfde Al-Qaida van 9/11 wordt nu gesteund'
Assad waarschuwde dat een aanval de aanwezigheid van Al-Qaida in de regio alleen maar zal vergroten. "Ten eerste is dit een oorlog die hetzelfde Al-Qaida zal steunen dat op 11 september [2001] Amerikanen vermoordde. Wat we ten tweede allemaal graag aan Congress zouden vertellen is dat ze vragen moeten stellen aan hun regering over de gepresenteerde feiten en beschuldigingen aangaande het chemische verhaal."

Syrië is teleurgesteld in Obama, geeft Assad aan: "We hadden verwacht dat deze regering anders zou zijn dan die van Bush. Maar ze opereren onder exact dezelfde doctrine, technisch anders maar hetzelfde beleid. Moord is moord." De Syrische regering hoopt alsnog dat de regering toe zal geven geen sluitende bewijzen te hebben en de zaak aan de VN-veiligheidsraad over zal laten.

Assad ontkent opnieuw het gebruik van chemische wapens: "We zijn tegen het gebruik van chemische wapens, niet alleen ik maar Syrië als land in z'n geheel."

'Amerikanen geloven of ons eigen bewijs? Wij wonen hier!' 
Als hij Obama face-to-face zou zien, zou Assad vragen: "Geef wat je als bewijs hebt vrij aan het publiek. Wees transparant. (...) Hij presenteert geen bewijs omdat hij het niet heeft. [Ook] Kerry heeft het niet. Niemand in de regering heeft het. Als ze het hadden gehad, hadden ze het al gepresenteerd."

Over het vrijgegeven bewijs zegt Assad: "We hebben het precedent van Colin Powell tien jaar geleden, die bewijs liet zien dat onwaar en gefabriceerd bleek te zijn. Wil je echt dat ik het Amerikaanse bewijs geloof en niet de indicaties die we zelf hebben? Wij wonen hier!" 

CBS: "Komen er aanvallen op Amerikaanse bases in de regio als er besloten wordt tot een bombardement?"
Assad: "Verwacht alles. Verwacht alle mogelijke acties."
"Inclusief chemische wapens?"
"Dat hangt ervanaf of de rebellen ze inzetten of niet."

Assad waarschuwt dat 9/11 een repercussie was van eerdere VS-acties in het Midden-Oosten en dat je vooraf niet kunt weten hoe terroristen zullen reageren

Krajicek verliest in eerste ronde Tashkent

Michaëlla Krajicek is er maandag niet in geslaagd de eerste ronde van het WTA-toernooi in Tashkent te overleven. De 24-jarige Nederlandse moest op het Oezbeekse hardcourt in drie sets haar meerdere erkennen in de Wit-Russin Olga Govortsova: 5-7, 6-2, 1-6. Krajicek speelde in Tashkent haar eerste toernooi in ruim een maand tijd.

Krajicek en Govortsova hielden elkaar aanvankelijk goed in evenwicht. Een break bij 5-5 werd de Nederlandse echter fataal voor het verlies van de eerste set. In het tweede bedrijf stelde Krajicek orde op zaken. Ze liep van 2-2 uit naar 6-2 en bracht de stand weer in evenwicht.

Het lag in de lijn der verwachting dat Krajicek door zou drukken in de beslissende derde set, maar niets bleek minder waar. Opponente Govortsova schakelde juist een tandje bij en pakte binnen mum van tijd een 4-0 voorsprong. Die riante marge gaf ze vervolgens niet meer uit handen.

Govortsova bracht door de zege de stand in onderlinge ontmoetingen in evenwicht. Het enige eerdere treffen, vorig jaar in Memphis, was door Krajicek gewonnen. De Wit-Russin, de mondiale nummer 113, staat op de wereldranglijst 279 plekken hoger. Krajicek maakte in Tashkent gebruik van haar 'protected ranking', waardoor ze rechtstreeks was toegelaten tot het hoofdtoernooi.

'Syrië krijgt week om gifgas af te geven'

Op een gezamenlijke persconferentie van de Britse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken in Londen, respectievelijk William Hague en John Kerry, heeft laatstgenoemde aangegeven dat Syrië binnen een week al haar chemische wapens dient af te geven of de consequenties van een weigering moet ondervinden. Dat schrijft The Guardian.

Kerry: "Ze moeten al hun chemische wapens afgeven in de komende week, zonder vertraging. Geef ze af!" Aangaande de bewijzen voor de oorlog zei hij: "Ik kan jullie echt bewijs geven, bewijs dat overeind blijft in een rechtszaal. (...) Ik heb persoonlijk mensen aangeklaagd met minder bewijs dan dit, dus ik ben overtuigd van het bewijs. Je kunt op WhiteHouse.gov het vrijgegeven rapport lezen en je eigen conclusies trekken." Kerry gaf aan dat Assad onbetrouwbaar is en noemde nogmaals de ruim 100.000 doden.

Kerry's ministerie van Buitenlandse Zaken gaf direct na de uitspraken aan dat ze retorisch moeten worden opgevat en niet als ultimatum: "Zijn punt was dat deze brute dictator, die een historie heeft met losjes omgaan met de feiten, niet te vertrouwen is aangaande het overhandigen van chemische wapens. Als dat zo zou zijn had hij het allang gedaan."

De Amerikanen plannen volgens Kerry een 'ongelooflijk kleine' aanval op Syrië. "We kunnen Bashar al-Assad verantwoordelijk houden zonder troepen op de grond of welke langdurige inzet ook, met een zeer gelimiteerde, zeer gefocuste kortetermijnsinzet die de mogelijkheden van Syrië om chemische oorlog te voeren vermindert, zonder de verantwoordelijkheid te nemen voor de burgeroorlog in Syrië." 

De minister noemde meermaals genocides in Afrika en Oost-Europa om zijn punt te maken. "Er moet een gepast protest gehoord worden als we terugdenken aan momenten in de geschiedenis waarop grote aantallen mensen vermoord werden omdat de wereld zich stil hield. De Holocaust, Rwanda en andere momenten zijn voor ieder van ons ook nu nog leermomenten." 

Bad Santa 2 waarschijnlijk van de baan

Bad Santa 2 wordt waarschijnlijk nooit gemaakt. "Ik ben te naïef geweest", zegt Billy Bob Thornton, die in de eerste film de rol van een aan alcohol verslaafde Kerstman speelde, tegen de Amerikaanse filmsite Collider. De geruchten dat de film dit jaar zou verschijnen, doen al jaren de ronde.

"Als mensen me iets vertellen, geloof ik dat meestal", legt Thornton uit. "Dus toen de makers me vertelden dat ze bezig waren met een vervolg, zei ik tegen iedereen die ernaar vroeg dat we de film binnen een jaar zouden opnemen. Maar het feit is dat het misschien gaat gebeuren. Ze zijn ermee bezig. Dus het kan volgend jaar zijn, of het jaar erop, of helemaal nooit. Dat is het eerlijkste antwoord."

In Bad Santa uit 2003 speelt Thornton de rol van Willie, een drankzuchtige oplichter die zich ieder jaar tijdens de feestmaanden door een warenhuis laat inhuren als Kerstman, om dan op kerstavond de kluis van het betreffende warenhuis leeg te roven. De relatie met zijn roofpartner, de kleine Marcus die een kerstelf speelt, komt echter steeds meer onder druk te staan door Willies wangedrag.


Bad Santa 2 waarschijnlijk van de baan (Foto: Novum)

Barcelona-preses: woorden Abidal verdraaid

Eric Abidal is teruggekomen op zijn kritiek op FC Barcelona. Hij zou vrijdag hebben gezegd dat de club hem tijdens de periode van zijn ziekte niet betaalde, maar de deze zomer uit Catalonië vertrokken verdediger stelt dat die woorden zijn verdraaid.

"Hij belde ons om duidelijk te maken dat zijn woorden verkeerd zijn opgeschreven", vertelde Barcelona-voorzitter Sandro Rosell maandag in een interview met het Catalaanse station TV3. Volgens de preses ontving Abidal ook tijdens zijn strijd tegen leverkanker de afgelopen twee seizoenen keurig zijn salaris.

De 34-jarige Fransman, die inmiddels voor AS Monaco speelt, uitte in L'Équipe verder zijn ongenoegen over de manier waarop Barcelona zijn afscheid aankondigde. Volgens de club was het de vraag of Abidal nog mee kon op het hoogste niveau. "De dokters zeiden dat de kans groot was dat hij niet kon terugkeren", verklaar Rosell.

Volgens Rosell is het uitgesloten dat Iker Casillas, die momenteel bankzitter is bij Real Madrid, naar Barcelona komt. Spaanse media suggereren dat de doelman Victor Valdes moet opvolgen in Camp Nou.

Federer stijgt ondanks vroege uitschakeling

Roger Federer is ondanks zijn uitschakeling in de vierde ronde van de US Open een plekje gestegen op de wereldranglijst. De Zwitser klimt ten koste van Juan Martin del Potro naar de zesde plaats. Novak Djokovic blijft de ranglijst aanvoeren, voor Rafael Nadal, Andy Murray, David Ferrer en Tomas Berdych.

De Serviër sloeg deze week een aanval van Nadal op de eerste plek af in New York. Als hij in de kwart- of halve finale was uitgeschakeld, had de Spanjaard hem van de troon kunnen stoten. Beide spelers staan maandagavond in de eindstrijd tegenover elkaar op Flushing Meadows.

Robin Haase en Igor Sijsling gaven terrein prijs. Haase zakte drie plaatsen en staat nu 62e. Sijsling gaat van 68 naar 75. Jesse Huta Galung bereikte zijn hoogste ranking ooit en is nu de nummer 95. Thiemo de Bakker vindt zichzelf terug op 108, terwijl Thomas Schoorel een sprong maakte naar de 195e plek.

[NFL] Uitslagen eerste speelronde

Vorige week donderdag versloegen de Denver Broncos met 49-27 de Baltimore Ravens in de officiële seizoensopener. Afgelopen weekend was de eerste volledige speelronde in de NFL. De New England Patriots en de New York Jets hadden beiden een late field goal nodig om hun seizoensstart in een overwinning te laten eindigen. 

New England Patriots - Buffalo Bills
De New England Patriots wonnen 24 van hun laatste 26 wedstrijden tegen de Buffalo Bills, maar afgelopen weekend was het een zenuwslopende wedstrijd, die ze maar nipt in een 23-21 winst om wisten te zetten. Stephen Gostkoski's field goal in de laatste vijf seconden zorgde er uiteindelijk toch nog voor dat ze hun achterstand in een overwinning om konden zetten.

Tom Brady gooide twee touchdownpasses in de wedstrijd, die beide door Julian Edelman werden afgemaakt. Hiermee werd Brady de negende speler in de NFL-geschiedenis die 45.000 yards wist te gooien. Hij moest tegen de Bills echter ook een interception verwerken en verloor een fumble aangezien de Bills hem de hele wedstrijd op de huid zaten.

Buffalo's rookie quarterback EJ Manuel gooide eveneens twee touchdownpasses en hij liet over het geheel genomen een goede indruk achter. Da'Norris Searcy pakte nog punten voor de Bills met een 74 yard run na een fumble recovery, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

New York Jets - Tampa Bay Buccaneers
De New York Jets scoorden eveneens met een late field goal, om op die manier de Tampa Bay Buccaneers met 18-17 te kunnen verslaan. De rookie quarterback van de Jets, Geno Smith, kreeg in de laatste minuut een foul mee. Hierdoor kon Nick Folk de winnende fieldgoal trappen. Even daarvoor dacht John Freeman van de Buccaneers dat hij de winnende punten had gescoord voor zijn team, maar met 38 seconden op de klok zorgde de kick trap van Folk ervoor dat de overwinning toch in New York bleef.

Overige uitslagen:

Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars: 28-2
Seattle Seahawks - Carolina Panthers: 12-7
Oakland Raiders - Indianapolis Colts: 17-21
Tennessee Titans - Pittsburgh Steelers: 16-9
Minnesota Vikings - Detroit Lions: 24-34
Cincinnati Bengals - Chicago Bears: 21-24
Miami Dolphins - Cleveland Browns: 23-10
San Fransisco 49ers - Green Bay Packers: 34-28
St Louis Rams - Arizona Cardinals: 27-24
Dallas Cowboys - New York Giants: 36-31

Red Bull mag Pirelli-banden testen

Red Bull Racing zal later deze week een twee daagse bandentest voor Pirelli uit gaan voeren. Sebastien Buemi en Daniel Ricciardo zullen op het circuit van Barcelona achter het stuur van een 2011-bolide kruipen om 1.000 kilometer te testen met het rubber dat vanaf volgend seizoen gebruikt zal gaan worden.

Eerder dit jaar ontstond veel ophef over een bandentest van Pirelli, doordat Mercedes testte met de W04, de auto die voor dit seizoen gebruikt wordt. Het kwam Mercedes te staan op uitsluiting voor de Young Driver Test, terwijl Pirelli niet bestraft werd omdat er gereden werd met niet gemarkeerde banden, waardoor Mercedes niet wist wat er getest werd. Ook Ferrari heeft dit jaar in Bahrein al een bandentest uitgevoerd en volgens het Duitse Speed Week is McLaren de volgende die het rubber aan de tand mag voelen.

Ondertussen is het vrijwel zeker dat Pirelli ook volgend seizoen de Formule 1-banden zal gaan leveren. Naar verluidt zal het nieuwe contract tot en met 2018 lopen en heeft het een waarde van 50 miljoen euro.

Aantal .eu-domeinnamen stagneert

Voor het derde achtereenvolgende kwartaal blijft het aantal .eu-websites net boven de 3,7 miljoen steken. In het afgelopen kwartaal daalde het aantal .eu-websites met achttienduizend stuks. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Europese instantie EurID. In Nederland zijn iets minder dan vierhonderduizend .eu-domeinen geregistreerd.

EurID denkt dat de oorzaak van het gebrek aan groei onder meer ligt bij de economische problemen in Europa. Daarnaast vinden in april traditioneel veel opzeggingen plaats omdat veel contracten dan aflopen. Duitsland is koploper met 1,1 miljoen .eu-registraties, Nederland staat tweede.

Het .eu-domein werd op 7 april 2006 in gebruik genomen. Sinds die tijd heeft het domein geen plek in de top tien voor domeinnamen veroverd. Met zijn 3,7 miljoen registraties staat het elfde, achter het Russische .ru-domein dat 5,26 miljoen geregistreerde websites heeft.

Het .com-domein is met ruim 109 miljoen registraties met afstand het populairste. Het gratis domein .tk volgt met 17,23 miljoen, terwijl .de van de Duitsers derde staat met 15,48 miljoen geregistreerde websites.

[US Open] Van Koot wint ook enkelspel

Na het succes in het dubbelspel heeft rolstoeltennisster Aniek van Koot ook de titel in het enkelspel gewonnen bij de US Open in New York. In de finale was de nummer twee van de wereld net te sterk voor de nummer één van de wereld, Sabine Ellerbrock. Van Koot won in drie spannende sets met 3-6, 6-2 en 7-6 (7). 

De Duitse nam vroeg in de eerste set een 3-1 voorsprong en gaf dat voordeel niet meer weg. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. De Nederlandse kwam al gauw op een 3-0 voorsprong en al snel werd duidelijk dat er een derde set aan te pas moest komen. 

In die derde set kwam de 23-jarige van Koot opnieuw een break voor, maar Ellerbrock kwam terug. In de tiebreak maakte de Arnhemse echter het verschil. Na een kleine twee uur spannend rolstoeltennis pakte van Koot de titel. Daarmee is ze de tweede Nederlandse vrouw na Esther Vergeer die de titel pakt op de US Open.

Het was de tweede keer dit jaar dat Van Koot en De Duitse Ellerbrock elkaar troffen in een grandslamfinale. Ook op de Australian Open trok Van Koot aan het langste eind. Naast die twee titels in het enkelspel was ze ook succesvol in het dubbelspel. Samen met Jiske Griffioen won ze alle grand slams.

Ellie Goulding volgend jaar naar Nederland

Ellie Goulding treedt begin volgend jaar weer op in Nederland. De Britse singer-songwriter staat op 15 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, maakte de concertorganisator bekend. De voorverkoop voor het concert begint vrijdagochtend.

De 26-jarige Goulding, bekend van nummers als Lights en Anything Could Happen, stond eerder dit jaar in Paradiso met een uitverkocht optreden. Ook was ze te zien op Pinkpop. De zangeres heeft twee studioalbums op haar naam staan: Lights uit 2010 en Halcyon uit 2012.

James Blunt volgend jaar weer in Nederland

James Blunt treedt begin volgend jaar weer op in Nederland. De Britse singer-songwriter staat op 15 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, maakte de concertorganisator bekend. De voorverkoop voor het concert begint vrijdagochtend.

"Mijn band en ik kijken er naar uit weer op tournee te gaan en een variatie van nieuwe nummers en oude hits live te spelen", reageerde Blunt, die maandag de eerste data van zijn nieuwe wereldtournee bekendmaakte. "Mijn fans hebben me nooit teleurgesteld en er is niets fijner dan live voor hen op te treden. Ze hebben me ongelooflijk gesteund de afgelopen jaren."

Blunt brak in 2005 definitief door met de nummer 1-hit You're Beautiful. Ook singles als Goodbye My Lover en Wiseman deden het goed in de Nederlandse hitlijsten. Vorige maand bracht Blunt zijn meest recente single Bonfire Heart uit. Het nummer is de eerste single van Blunts nieuwe plaat Moon Landing, die op 18 oktober verschijnt.

"Dit is veel meer een persoonlijk album", vertelt Blunt over Moon Landing. "Het gaat over de zoektocht van Tom en mij naar waar het allemaal begonnen is en waar we nu zijn", vertelt de singer-songwriter over producent Tom Rothrock.

Blunts maandag aangekondigde wereldtournee staat in het teken van Moon Landing. Ter promotie van die plaat doet Blunt volgend jaar onder meer Frankrijk, België en Groot-Brittannië aan. Aanvullende tourdata worden binnenkort bekendgemaakt.

Bondscoach wil uitleg Eto'o over afscheid

Kameroen-bondscoach Volke Finke vindt dat Samuel Eto'o zelf duidelijkheid moet verschaffen over zijn toekomst als international. Naar verluidt kondigde de 32-jarige spits zondag na de gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Libië zijn afscheid aan, maar Finke weigerde dat te bevestigen.

"Samuel Eto'o is een geweldige speler, maar het is beter dat hij dingen zelf uitlegt. Hij kent als enige zijn beslissing", tekende de BBC op uit de mond van Finke.

Aan de beslissing van de aanwinst van Chelsea zouden volgens L'Équipe privémotieven ten grondslag liggen. Overigens kwam Eto'o al eerder eens terug op een beslissing om zijn interlandloopbaan te beëindigen. Hij speelde tot dusver 113 interlands en was daarin 56 keer trefzeker.

Walker (Tottenham) excuseert zich voor gebruik lachgas

Voetballer Kyle Walker heeft zijn excuses aangeboden voor het gebruik van lachgas. De Britse krant Sunday Mirror plaatste foto's van Walker in een nachtclub waarop te zien was dat hij lachgas uit een ballon inhaleerde. "Ik zal dit niet opnieuw doen en hoop dat niemand is beïnvloed om zijn gezondheid op het spel te zetten door mijn acties", twitterde Walker.

Het gebruik van lachgas is niet illegaal, maar kan wel schade aan de gezondheid veroorzaken. De commotie die door zijn actie ontstond kwam voor zevenvoudig international op een ongelukkig moment. De verdediger van Tottenham Hotspur bereidt zich namelijk met de Engelse nationale ploeg voor op een cruciaal kwalificatieduel bij Oekraïne. Bij een nederlaag moet Engeland de koppositie in groep H afstaan aan de Oost-Europeanen.

Aanklager wil PSV'er Zanka drie duels schorsen

PSV-verdediger Zanka wordt mogelijk voor drie duels geschorst. De aanklager betaald voetbal deed de 23-jarige Deen maandag een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. De voetbalbond wil Zanka straffen voor het slaan van een tegenstander in het competitieduel van Jong PSV bij Willem II zondag.

Zanka kreeg in de blessuretijd van de Brabantse derby zijn tweede gele kaart. Hij heeft tot maandagmiddag 14.30 uur om te reageren op het voorstel.

De zesvoudig international moet zich dit seizoen tevreden stellen met een rol bij Jong PSV, dat debuteert in de Jupiler League. Zanka begon in drie van de zeven competitieduels van de beloften in de basis en maakte nog geen speelminuut in de hoofdmacht.

Seksscènes geen probleem voor 50 Shades-acteur

De seksscènes in de boekverfilming Fifty Shades of Grey waren voor acteur Charlie Hunnam geen enkel probleem. "Ik had aan het begin van mijn carrière al een enorme ontgroening op dat gebied in de serie Queer as Folk, waarin ik een aantal zeer expliciete liefdesscènes moest spelen als homoseksuele man", vertelt de 33-jarige acteur, die de rol van de gelikte miljardair Christian Grey vertolkt, aan persbureau AP.

Fifty Shades of Grey is het eerste deel in de boekenreeks van de Britse E.L. James. De serie kreeg vooral bekendheid vanwege de zwoele scènes voor vrouwen van middelbare leeftijd en staat officieus bekend als 'mommy porn'.

De Britse Hunnam, vooral bekend van de tv-serie Sons of Anarchy en recentelijk te zien in de spektakelfilm Pacific Rim, nam de rol maar wat graag aan en maakte zich geen moment zorgen dat hij weer uit de kleren moest. "Ik ben nu zestien jaar verder en ik zag het gewoon als een grote uitdaging."

Daarnaast prijst Hunnam zich tegenover het Amerikaanse tijdschrift People gelukkig dat hij juist Dakota Johnson tegenover zich mocht zien als Anastasia Steele. De twee acteurs hadden al een geweldige klik tijdens de eerste proeflezing van het scenario. "Toen ze me opbelden om te zeggen dat ik de rol had gekregen, vroeg ik gelijk: het is toch wel met Dakota, hè?. De chemie tussen ons was voelbaar."

Hunnam hoeft zich echter geen zorgen te maken dat er jaloezie ontstaat aan het thuisfront. Zijn vriendin met wie hij al zes jaar samen is, sieradenontwerpster Morgana McNelis, was dolenthousiast over de rol van haar vriend. "Ze zei meteen dat ik het moest doen. Ik denk dat deze rol ons alleen maar dichter bij elkaar brengt."

"Het is niet gemakkelijk met een acteur te zijn", gaat Hunnam verder. "Iedereen ziet immers dingen van mij die zij vast liever privé zou houden. Dat wordt met deze film natuurlijk tien keer erger."

Fifty Shades of Grey verschijnt in augustus in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse datum is nog onbekend.


Seksscènes geen probleem voor 50 Shades-acteur (Foto: Novum)

Man toont piemel in kleuterschool

De politie van Djursholm, ten noorden van Stockholm, heeft vanochtend een 26-jarige schennispleger in de boeien geslagen. De beste man liet in een kleuterschool zijn blanke sabel zien.

Zweedse ouders schrokken zich vandaag een hoedje. Er liep een man rond die in de school van hun koters zijn familiewapen door zijn knuisten liet gaan. Enkele ouders waren zo dapper hem naar diens huis te achtervolgen.

Hierna rukte de politie massaal uit om de potloodventer in de kraag te vatten. Hij wordt beschuldigd van aanranding. Het is nog niet bekend of de beste man al eens eerder zijn piemel heeft laten zien.

VID: boetes A13 onterecht

Automobilisten die een boete hebben gehad voor een snelheidsovertreding op de A13 moeten daartegen bezwaar aantekenen. Dat adviseert de Verkeersinformatiedienst (VID), die stelt dat de maximumsnelheid niet duidelijk is aangegeven.

Het gaat om het stuk tussen Berkel en Rodenrijs en Delft-Zuid, in de richting van Rijswijk. De maximumsnelheid is daar 100 kilometer per uur. De bebording voldoet volgens de VID echter niet aan de eisen, omdat het bord in de middenberm ontbreekt. Ruim 1300 automobilisten zijn dit jaar op het stuk snelweg op de bon geslingerd voor te hard rijden.

Justitie stelt dat de huidige bebording juridisch voldoende is en wil de boetes niet kwijtschelden. Weggebruikers hadden kunnen weten dat de maximumsnelheid 100 kilometer per uur is, aldus het Openbaar Ministerie tegenover de VID.

De VID blijft erbij dat de bebording niet voldoende is. "Als de overheid burgers aanspreekt op ook relatief kleine overtredingen, mag van diezelfde overheid grote zorgvuldigheid worden verwacht als het gaat om het respecteren van de wetten en normen. Zeker omdat het de overheid is die de regels heeft gemaakt."

Einde staking Duitse sluiswachters in zicht

De sluiswachters in Duitsland staken maandag vermoedelijk voor het laatst. Verdere acties lijken voorlopig van de baan nu de Duitse minister van verkeer heeft toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij de Duitse organisatie voor water- en scheepvaartbeheer WSV.

De toezegging biedt volgens vakbond Verdi aanknopingspunten voor verdere besprekingen die de komende weken dan ook worden gevoerd met de Duitse overheid. Van een doorbraak is volgens de vakbond echter nog geen sprake.

De Nederlandse brancheorganisatie Koninklijke Schuttevaer is voorzichtig met uitlatingen over het einde van de staking. "Aan het einde van de verklaring van Verdi stond immers dat de gesprekken die worden gevoerd net zo goed op niets kunnen uitlopen", aldus een woordvoerder.

Verdi organiseerde de stakingen omdat ze vreesde voor banenverlies bij WSV naar aanleiding van een reorganisatie. De staking op maandag gaat door zodat de vakbondsleden de sluiswachters kunnen bijpraten over de laatste stand van zaken. Op sommige plaatsen kan dit ook op dinsdag zijn.

De Nederlandse binnenvaart heeft flink te lijden gehad onder de stakingen die sinds juli dit jaar worden gehouden. Zij verliezen vijftienhonderd tot tweeduizend euro per schip per dag tijdens de werkonderbrekingen. Zo'n tachtig procent van de Nederlandse binnenvaartschippers vaart op routes door of naar Duitsland.

Amsterdammer zwaargewond na aanvaring met brug

Een 24-jarige Amsterdammer is zondagavond zwaargewond geraakt bij een aanvaring met een brug in de Noord-Hollandse plaats Schagerbrug. De man zat met twee anderen op een speedboot en stond vermoedelijk rechtop toen hij met zijn hoofd tegen een brug kwam, meldt de politie.

De man is met zeer ernstig hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de boot is aangehouden voor verhoor. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Fans zadelen Glennis Grace op met Margherita

Fans van Glennis Grace vinden Margherita van Marco Borsato haar mooiste cover. De zangeres Het paard brengt dit liedje de verkrachting daarom zaterdag ten gehore tijdens haar concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, maakte haar management maandag bekend.

Grace riep fans op via haar website en Facebook te stemmen op hun favoriete cover. De 35-jarige zangeres kon namelijk niet kiezen tussen haar versies van andermans nummers. "Daarom heb ik de hulp van mijn fans ingeroepen."

Zo kon ook worden gestemd op Het Dorp van Wim Sonneveld, Kronenburg Park van Frank Boeijen en Het Land van...van Lange Frans & Baas B. Margherita won met 31 procent van de stemmen.

Grace is blij met de keuze. "Het nummer is zo gevoelig en mooi en brengt zoveel emotie met zich mee. Het is absoluut een van mijn favoriete Nederlandstalige nummers ooit."

Bioscooppubliek Amsterdam onwel door traangas

Bezoekers van een bioscoop in Amsterdam zijn zondagavond onwel geworden nadat iemand met traangas had gespoten. Er zijn geen personen aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie.

Even na 23.00 uur verlieten bezoekers van Pathé Arena een filmzaal toen iemand met traangas spoot. Bezoekers kregen daardoor ademhalingsproblemen en pijn aan hun ogen.

Zes mensen moesten door ambulancepersoneel worden behandeld. De politie doet onderzoek.

Anna Drijver lacht zich rot met vriend

Anna Drijver en haar vriend Benja Bruijning lachen heel wat af. "Wij kunnen echt onwijs lachen en dat vind ik zó belangrijk", vertelt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Wij liggen elke dag wel in een scheur ergens om."

Humor en intelligentie zijn voor de 29-jarige Drijver van groot belang binnen een relatie. "Ik vind hem echt zó grappig", zegt ze over Benja, met wie ze sinds een paar jaar samen is.

Drijver is vanaf volgende week te zien in de romantische komedie Smoorverliefd. Of ze zelf grappig is, vindt de actrice lastig te zeggen. "Mijn vriend vindt me wel grappig en mijn vriendinnen vinden me ook wel grappig. Maar van jezelf zeggen dat je heel grappig bent is toch een beetje van: hoe dan, laat eens zien dan, hoezo ben je grappig?"

Nieuw schilderij Van Gogh ontdekt

Het Van Gogh Museum heeft een nieuw schilderij ontdekt. Vincent van Gogh vervaardige het werk, Zonsondergang bij Montmajour, op 4 juli 1888. Directeur Axel Rüger onthulde de 'zeer zeldzame' ontdekking maandagochtend tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

"Ik heb nog zelden in mijn tijd bij het museum zo blij voor u gestaan", zei Rüger. Een dergelijke ontdekking is in de geschiedenis van het museum nog nooit voorgekomen, zei hij.

De onthulling is volgens Rüger extra bijzonder, omdat het gaat om een groot schilderij uit de periode dat Van Gogh in het Zuid-Franse Arles woonde. Die tijd, waarin de Nederlandse schilder ook de Zonnebloemen schilderde, wordt volgens het museum door velen gezien als het hoogtepunt van zijn artistieke prestatie.

Daarnaast is Zonsondergang bij Montmajour volgens onderzoeker Louis van Tilborgh een 'scharnierstuk'. "Hierna nam zijn behoefte om steeds dikker te gaan schilderen toe."

Dat het schilderij ooit had bestaan, was overigens wel bekend. Het stond omschreven in oeuvre-overzichten, maar was al meer dan honderd jaar uit het zicht verdwenen.

Van Tilborgh is na jarenlang onderzoek overtuigd van de authenticiteit van het werk. Van Gogh schreef er in een brief uitgebreid over, en het nummer op de achterkant van het doek komt overeen met het nummer uit een overzicht van Van Goghs broer Theo. De verfpigmenten passen bovendien bij het palet dat Van Gogh toentertijd gebruikte.

Het werk komt uit een privécollectie. De huidige eigenaar heeft het doek voor een jaar in bruikleen gegeven aan het Amsterdamse museum. Het doek is daar vanaf 24 september te zien.

Sony kondigt PlayStation Vita TV aan

Sony heeft naast de nieuwe PlayStation Vita 2000 nog een PlayStation Vita-verrassing voor ons: een PlayStation Vita TV, een kastje dat je aansluit op je televisie en zo Vita-spellen op je televisie kunt spelen.

Het apparaat heeft een slot voor Vita-spellen en kan ook PlayStation 4-games streamen, net zoals PlayStation Vita. Al lijkt dat laatste ons alleen nuttig als je een extra televisie boven in je slaapkamer hebt staan, want waarom zou je dezelfde tv gebruiken als je PlayStation 4 er naast staat? Interessant is dat het 'on demand'-diensten als Hulu en Netflix ondersteunt.

Sony meldt dat de PlayStation Vita TV "voor andere regio's" eerst in Japan uitkomt, wat suggereert dat een release hier mogelijk is. Een woordvoerder van Europa heeft aangegeven dat ze nog geen aankondiging doen over de PlayStation Vita 2000 en de PlayStation Vita TV in Europa.

De PlayStation Vita TV komt 14 november uit in Japan en gaat zo'n 95 dollar kosten. Een bundel met een draadloze DualShock 3-controller en 8GB geheugenkaart zal beschikaar zijn voor zo'n 143 dollar.

PlayStation Vita TV

Specs 

Inkomens Belgen en Duitsers wel omhoog

Belgen en Duitsers hebben sinds de kredietcrisis in tegenstelling tot Nederlanders meer besteedbaar inkomen gekregen. Mede hierdoor is de consumptie in deze landen de laatste jaren gestegen. Nederlanders zijn juist flink minder gaan uitgeven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het reëel beschikbaar inkomen van Nederlanders is tussen 2008 en 2012 met 3,8 procent afgenomen. De Belgische en Duitse inkomens stegen in dezelfde periode met respectievelijk 1,5 en 1,6 procent. Nederlandse huishoudens gaven mede hierdoor sinds de kredietcrisis 4,4 procent minder uit, becijferde het CBS. In België en Duitsland steeg de consumptie juist met 3,2 en 4,3 procent.

Het gedaalde inkomen is niet de enige factor in de dalende de consumptie in Nederland. De aanhoudende malaise op de woningmarkt en het sterk afgenomen consumentenvertrouwen speelde ook een rol, aldus het statistiekbureau. Sinds het midden van 2011 zijn Nederlanders pessimistisch gestemd over hun toekomstige financiële situatie. Het sentiment van Belgen en Duitsers bleef positiever.

PKK schort aftocht uit Turkije op

De Koerdische rebellenbeweging PKK schort haar aftocht uit Turkije op, heeft de groep maandag laten weten. Zij verwijt de Turkse regering te weinig stappen te zetten naar 'democratisering en de oplossing van het Koerdische vraagstuk'. De in maart aangekondigde wapenstilstand blijft echter wel van kracht.

De regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt nog steeds te werken aan een pakket democratische hervormingen, waardoor de indiening bij het parlement op zich laat wachten. De regering zegt ook dat de rebellen zich niet volledig terug hebben teruggetrokken. Mogelijk schrikt de regering terug voor controversiële stappen met het oog op de lokale verkiezingen die over een halfjaar worden gehouden.

De PKK wil dat de regering het isolement van haar gevangen leider Abdullah Öcalan verder verlicht en honderden Koerdische activisten die van banden met de opstandelingen worden beticht vrijlaat. Öcalan zit op een eiland bij Istanbul een levenslange gevangenisstraf uit. Hij heeft beperkt toegang tot advocaten en Koerdische politici die bij de onderhandelingen met de regering betrokken zijn.

Het conflict tussen Turkije en de naar autonomie strevende PKK heeft sinds 1984 aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Voormalig PVV'er begint islamitische partij

Oud-PVV'er Arnoud van Doorn begint een nieuwe politieke partij. De partij is gebaseerd op 'islamitische normen en waarden', laat Van Doorn weten op Twitter. Hij vindt het tijd dat de islamitische gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt.

Van Doorn, die eind 2011 uit de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad werd gezet, bekeerde zich eerder al tot de islam. Eind januari werd hij opgepakt omdat hij geheime stukken had gelekt aan een journalist van het AD. Ook zou hij, op zich niet geheel Halal, softdrugs hebben verkocht aan kinderen.

Staande ovatie voor Matthew McConaughey

Matthew McConaughey kreeg afgelopen weekend een staande ovatie op het internationale filmfestival van Toronto. De 43-jarige acteur kreeg het applaus voor zijn rol als aidspatiënt in het drama Dallas Buyers Club.

De film is gebaseerd op het leven van Ron Woodroof, een Amerikaan die in 1986 de diagnose aids kreeg. De artsen gaven Woodroof dertig dagen te leven, maar hij zat niet bij de pakken neer en vond na een intensieve zoektocht tientallen medicamenten die de symptomen van de ziekte konden bestrijden. Om anderen te helpen, en om geld te verdienen, begon Woodroof een distributienetwerk voor zijn experimentele en veelal illegale middelen. Deze Dallas Buyers Club groeide uiteindelijk uit tot een wereldwijd netwerk.

McConaughey viel voor de rol zo'n 23 kilo af. ''Dat was het makkelijke gedeelte'', vertelde de acteur, bekend om zijn gebruinde huid en strakke wasbordje, in Toronto. ''Ik had me geschaamd als ik die man had gespeeld zoals ik er nu uitzie.''

Of de film ook in de Nederlandse bioscoop verschijnt, is nog onduidelijk.


Staande ovatie voor Matthew McConaughey (Foto: Novum)

Kabinet snijdt hard in inkomen chronisch zieke

Maatregelen van het kabinet zorgen ervoor dat chronisch zieken en gehandicapten volgend jaar honderden euro's minder te besteden hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG. Volgens het Nibud varieert het inkomensverlies van ruim vierhonderd euro tot meer dan negentienhonderd euro per jaar.

Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen, concluderen de onderzoekers. Chronisch zieken met een bijstanduitkering gaan er bijvoorbeeld netto 1031 euro op achteruit, een inkomstenachteruitgang van vijf procent. Een alleenstaande met een klein pensioen verliest 8,5 procent oftewel 1639 euro aan inkomsten. Het hardst getroffen wordt een alleenstaande Wajonger die 13,5 procent moet inleveren, wat overeenkomt met 1916 euro.

Door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro per jaar. Daarnaast wordt de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft en verdwijnt korting op de eigen bijdragen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Het schrappen van de regelingen levert het kabinet een besparing van 1,3 miljard euro op. Gemeenten hebben zevenhonderd miljoen euro gekregen om een gedeelte van de inkomensondersteuning over te nemen. De opdrachtgevers van het onderzoek constateren echter dat gemeenten de miljoenen vrij mogen besteden. "De kans dat mensen via hun gemeenten nog enigszins voor het inkomensverlies worden gecompenseerd, wordt daarmee heel klein", concluderen de CG-Raad en Platform VG.

De belangenbehartigers roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om het dreigende koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten te voorkomen. "Een evenwichtige inkomensontwikkeling is een taak voor de landelijke overheid", stellen de CG-Raad en Platform VG. Zij pleiten er daarom voor om de landelijke basistegemoetkoming te behouden. Gemeenten moeten daarnaast met name de laagste inkomens gericht gaan ondersteunen.

Team Sky haalt nog een Henao

Team Sky heeft Sebastian Henao gecontracteerd. De 20-jarige Colombiaan heeft een contract voor twee seizoenen getekend, meldt de wielerwebsite Biciciclismo. De klimmer treft bij Sky zijn neef Sergio Henao, die aan zijn tweede seizoen in Britse dienst bezig is.

Henao is in zijn nopjes met zijn transfer. "Net als vele anderen is het mijn grootste droom om te concurreren in Europa. Ik zou heel blij zijn als ik de grootste races ter wereld mag rijden, zoals de Tour en de Giro. Ik heb er vertrouwen dat dat op een dag zal gebeuren." Het Colombiaanse wielrennen is de laatste jaren aan een opmerkelijke opmars bezig met Nairo Quintana en Rigoberto Uran in respectievelijk de Tour en de Giro van dit jaar.

Van Der Schueren zoekt nog miljoen voor wielerteam

Hilaire Van Der Schueren heeft nog een miljoen euro nodig om een Pro Continentalploeg op poten te zetten. De ervaren Belg wil een nieuw team lanceren nu Vacansoleil vrijwel zeker uit het peloton gaat verdwijnen. "Om heel concreet te zijn: ik zoek nog een miljoen euro. Op een totaalbudget van vier miljoen", zegt hij maandag in de Belgische krant Het Nieuwsblad. Van Der Schueren is nu nog ploegleider van Vacansoleil.

Vanwege de mislukte zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor heeft al een fiks aantal renners van Vacansoleil voor volgend seizoen bij een andere ploeg getekend. Van der Schueren beseft dat als hij een nieuwe ploeg wil lanceren de tijd begint te dringen. "Ik vertrek maandag naar Canada. Als ik terug ben, geef ik mezelf nog een week. Dan moet het rond zijn."

Borgman geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse thriller Borgman van Alex van Warmerdam is geselecteerd voor de European Film Awards 2013. Ook wordt Nederland vertegenwoordigd door Sylvia Hoeks, voor haar rol in het Italiaanse misdaaddrama La Migliore Offerta. Dat maakte de organisatie maandag bekend. 46 titels uit 32 landen zitten in deze voorselectie.

In de twintig landen met de meeste EFA-leden mochten de leden direct één film uit eigen land uitkiezen. Uit deze selectie kiezen de 2900 leden van de European Film Academy in de komende weken de nominaties voor de categorieën beste Europese film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice en beste scenarist. Op 9 november worden de nominaties bekendgemaakt tijdens het European Film Festival van Sevilla.

Een zevenkoppige jury bepaalt wie genomineerd worden in de categorieën cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, muziek en sound design.

De European Film Awards worden op 7 december in Berlijn uitgereikt.


Borgman geselecteerd voor European Film Awards (Foto: Novum)

Rus stijgt flink op wereldranglijst

Arantxa Rus heeft een flinke sprong op de wereldranglijst gemaakt. De Monsterse zag haar zege bij het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn beloond worden met een stijging van veertig plaatsen. Rus, die vorige week ook al in het Belgische Fleurus zegevierde, is nu de mondiale nummer 250. Vorig jaar stond ze nog 61e.

Richel Hogenkamp, halvefinalist in Alphen, steeg met twaalf plekken naar de 185e stek. Kiki Bertens is nog altijd de enige Nederlandse in de top honderd. Ze staat 76e, negen plaatsen lager dan vorige week. Bertens sneuvelde op de US Open al in de eerste ronde, terwijl ze vorig jaar op Flushing Meadows nog een ronde wist te overleven.

Aan kop van de wereldranglijst veranderde weinig. Serena Williams verstevigde door haar zege op de US Open haar leidende positie. Williams wordt gevolgd door verliezend finalist Victoria Azarenka en Maria Sharapova, die ontbrak in New York.

Meisje (8) sterft in huwelijksnacht

Een grof staaltje kindhuwelijk in Jemen heeft woede gewekt in het Midden-Oosten. Een 8-jarig meisje is daar tijdens haar huwelijksnacht overleden. Tijdens de seks met haar 'echtgenoot' is Ruwan totaal uitgescheurd, waarna zij aan bloedingen is gestorven.

Het arme kind werd onlangs door haar Koeweitse ouders uitgehuwelijkt aan een man uit Jemen. Deze niet nader genoemde man is zeker vijf keer zo oud als zij, zo berichtte een Koeweitse krant gisteren.

De pedofiele moslim wilde tijdens de huwelijksnacht natuurlijk zijn kersverse echtgenote uitproberen. Tijdens de seks scheurden de genitaliën van Ruwan uit. Ze is hierna aan ernstige interne bloedingen overleden.

Jemenitische activisten willen nu dat de man voor het gerecht wordt gesleept en zwaar wordt gestraft. Ook willen ze nu eindelijk eens een eind maken aan gedwongen kindhuwelijken. Ook de familie van Ruwan, die het huwelijk heeft gearrangeerd, zal hun straf niet mogen ontlopen.

Rodman: Kim Jong-un heeft dochter

Volgens oud-basketballer Dennis Rodman heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een dochtertje. Rodman zei al eerder dat Kim een toffe vent is, en nu weten we op zijn autoriteit tevens dat het een goede vader is.

De voormalig sportman was onder meer in het land om plannen met Kim te bespreken voor vriendschappelijke basketbalwedstrijden tussen teams uit Noord-Korea en de VS. Hij logeerde bij de grote leider en diens vrouw, zo vertelt The Worm in een interview met The Guardian. Hij nam het er naar eigen zeggen goed van met eten en drinken, en mocht zelfs de circa 12 maanden oude baby genaamd Ju-ae vasthouden.

Rodman kwam hier toch wel even met een primeur, aangezien Noord-Korea weinig prijsgeeft over het reilen en zeilen in huize Kim, en het bestaan van de jongste telg nog niet eens bekend had gemaakt.

Het lekken wordt de oud-basketbalspeler blijkbaar niet kwalijk genomen want naar verluidt gaat hij in december terug naar het geïsoleerde land om verder te babbelen over die vriendschappelijke basketbalwedstrijden.

Hoewel Rodmans trips door een Iers wedkantoor zonder diplomatieke ervaring worden gesponserd en niet door Washington, hoopt men aldaar dat er 'basketbaldiplomatie' op gang komt, met eenzelfde effect als de pingpongdiplomatie met China uit de jaren 70, die de weg vrijmaakte voor normalisering van de betrekkingen.

Sony kondigt nieuwe PlayStation Vita aan

Sony heeft voor Japan een nieuwe versie van de PlayStation Vita aangekondigd. Het nieuwe model is twintig procent dunner, vijftien procent lichter en heeft 1GB geheugen. Het nieuwe model heeft een batterijduur van zes uur, dat is een uurtje langer dan de originele PlayStation Vita.

Een ander voordeel is dat de nieuwe Vita op te laden is met Micro USB, zodat je bijvoorbeeld meer kans hebt dat je in het vliegtuig je handheld kunt opladen. Het scherm maakt gebruik van de LCD-techniek in plaats van OLED. De nieuwe PlayStation Vita gaat 10 oktober te koop zijn voor zo'n 200 dollar. Of en wanneer het nieuwe model hier te krijgen is, is nog niet bekend.

PlayStation Vita

Button: "Lage topsnelheid en Legobanden"

Het Formule 1-team McLaren heeft haar 50-jarig bestaan afgelopen weekend in Monza slechts op kunnen luisteren met één punt. Jenson Button werd tiende en was na afloop niet blij. De Brit klaagde over de lage topsnelheid en Legobanden.

"Het was een zware race. Ik denk dat we qua tempo wel meer hadden kunnen bereiken dan deze tiende plaats, maar het probleem was dat we topsnelheid te kort kwamen zodra we achter andere coureurs reden en deze niet konden inhalen." Button meldde tegen Autosport dat zijn bolide inclusief DRS en KERS op 331 kilometer per uur bleef steken, terwijl concurrenten regelmatig de 340 aantikten. De reden hiervoor was dat de zevende versnelling te kort afgesteld was.

Vijftien ronden voor het einde verremde Button zich ook nog, waardoor hij vlakke plekken op het rubber kreeg. "Het was daarna net alsof ik op Legobanden reed." De Brit moest dan ook toestaan dat Romain Grosjean en Lewis Hamilton hem inhaalden. Ook Kimi Räikkönen probeerde het nog, maar Button kon ternauwernood voorkomen dat hij buiten de punten viel.

Lintje voor Rutger Hauer

Acteur Rutger Hauer is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De 69-jarige acteur kreeg de onderscheiding zaterdag bij zijn woonboerderij in Beetsterzwaag opgespeld door de Friese Commissaris van de koning John Jorritsma, meldt de provincie Friesland.

Hauer is onderscheiden voor zijn 'uitzonderlijke acteerprestaties'. Sinds 1969 speelde hij in meer dan 125 films, dertig toneelstukken, dertig televisieproducties en veertien documentaires.

De provincie wijst erop dat Hauer naast zijn inzet op het witte doek ook actief is voor vele goede doelen. Zo eindigde zaterdag bij zijn huis de veertiende Nationale Rode Kruis Tour Rally, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Hauer is al jaren bij deze autotocht betrokken. Ook zet hij zich in voor de bestrijding van hiv en aids.

Officieel woont Hauer in Hollywood, maar als hij in Nederland is bewoont hij zijn woonboerderij in Beetsterzwaag. Hij was niet eerder koninklijk onderscheiden.


Lintje voor Rutger Hauer (Foto: Novum)

FOK!filmblik: Black Magic (1944)

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik een klassieker aan uit 1944. Het was namelijk op 9 september 1944 dat de mystery film Black Magic voor het eerst in de bioscoop te zien was. Black Magic was een film uit de populaire Charlie Chan-reeks, een spannende serie verhalen waarin de Chinees-Amerikaanse detective Charlie Chan de hoofdrol speelde en allerlei spannende avonturen beleefde, samen met zijn angsthazerige chauffeur Birmingham Brown.

 Black Magic

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werden de bioscopen gedomineerd door de hachelijke avonturen van Charlie Chan, Mr. Moto en Mr. Wong, een drietal Aziatische detectives die elk hun eigen succesvolle filmreeks hadden. De avonturen van Charlie Chan waren gebaseerd op de verhalen van schrijver Earl Derr Biggers. De spannende verhalen werden vanaf 1925 gepubliceerd in de Saturday Evening Post en waren vanaf het begin al erg populair.

Het personage Charlie Chan was ontstaan toen Biggers in de jaren tien een reis had gemaakt naar Honolulu. Toen de schrijver in 1924 een verhaal wilde schrijven, dat zich afspeelde op Hawaii, was hij naar een lokale bibliotheek gegaan om daar wat kranten uit Honolulu te gaan lezen. In één van de aanwezige dagbladen las de schrijver dat er op het eiland een Chinees was aangehouden voor het inbezit hebben van opium. De Aziaat was opgepakt door de agenten Chang Apana en Lee Fook van de politie van Honolulu. Vanaf dat moment heette de hoofdrolfiguur in de roman van Biggers Charlie Chan.

 Black Magic 1

In Black Magic draait het om een moordzaak waarbij de zogenaamde helderziende William Bonner (Richard Gordon) om het leven gekomen is. Charlie Chan (Sidney Toler) is onaangenaam verrast als hij er achter komt dat zijn bloedeigen dochter Frances Chan (Frances Chan) van de moord verdacht wordt. Als Chan vervolgens op onderzoek uitgaat, komt hij terecht in een wereld waar kogels in het niets verdwijnen en waar spiritualisten en occultisten de dienst uit lijken te maken.

Black Magic was de 33e film waarin Charlie Chan de hoofdrol speelde. De Chan-reeks was in de dertiger jaren immens populair geworden door de films waarin Warner Oland de titelrol speelde. Na de dood van Oland in 1938 kreeg Sidney Toler de rol van de Aziatische speurneus. Vier jaar later besloot Fox om te stoppen met de reeks. Toler kocht de rechten over van de studio en ging er mee naar Monogram Pictures, die wel geinterreseerd waren in een voortzetting van het verhaal. In totaal zouden er zes films bij Monogram Pictures verschijnen, waarvan Black Magic de derde  was.

 Black Magic 2

Nadat in 1959 door Orson Welles ook een film werd uitgebracht met de titel Black Magic, kreeg de film van regisseur Phil Rosen de nieuwe titel Meeting at Midnight. Rosen zou vooral bekend worden door zijn klassiekers It Couldn't Have Happened (But It Did) (1936), Charlie Chan in The Chinese Cat (1944) en The Red Dragon (1945).

Financieel topman KPN vertrekt

De vorig jaar aangetreden financieel topman van KPN Eric Hageman heeft zijn werkgever laten weten per direct te willen vertrekken. Dat maakte het Nederlandse telecombedrijf maandag bekend.

Volgens KPN waren 'redenen die zijn gelegen in de persoonlijke sfeer' de aanleiding voor Hageman om zijn ontslag in te dienen. "Zijn vertrek houdt geen verband met de werkverhoudingen of huidige ontwikkelingen bij KPN", schrijft het voormalige staatsbedrijf. De Mexicaanse grootaandeelhouder van KPN Carlos Slim probeert het Nederlandse telecombedrijf momenteel geheel over te nemen.

Hageman werd in januari vorig jaar op interim-basis financieel topman van het telecombedrijf . Een jaar geleden werd hij de vaste financieel topman en onderdeel van het bestuur van KPN. KPN heeft nog geen opvolger. Over de invulling van zijn functie 'zullen zo spoedig mogelijk mededelingen worden gedaan', aldus KPN.

'Rechtszaak aanspannen binnenkort vanuit huis'

Burgers kunnen binnenkort thuis rechtszaken aanspannen vanachter hun computer of tablet. Ook wordt het mogelijk via de computer dossiers in te zien of een datum te prikken voor een zitting in de rechtbank. Dat zegt voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker maandag in het AD.

Digitalisering moet ervoor zorgen dat rechtspraak toegankelijker wordt, begrijpelijker is en sneller verloopt. Bakker wil dat het onder meer makkelijker wordt om een rechtszaak te starten, je te verweren tegen een aanklacht of een procedure te starten bij huurgeschillen.

"Zaken liggen nu nog te vaak op de plank. Partijen moeten hun papierwerk inleveren, dit moet gedeeld worden met alle belanghebbenden en dan moet er nog iemand in de weer om iedereen op dezelfde dag in de rechtbank te krijgen", aldus Bakker. "Dat zou in een hoger tempo moeten kunnen."

De hiervoor op te zetten website moet toegankelijk worden met het digitale paspoort DigiD. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) presenteert dit jaar nog wetsvoorstellen die deze digitalisering van de rechtspraak mogelijk moeten maken. In 2017 moet het project klaar zijn, aldus Bakker.

D66: asielrechter mag zelf oordelen

Volgens D66 moeten rechters een eigen inhoudelijk oordeel kunnen vellen in asielzaken en niet enkel de gevolgde procedures van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) controleren. De partij heeft hierover een wetsvoorstel ingediend.

Rechters mogen momenteel niet aan waarheidsvinding doen, en hebben daarmee geen inhoudelijke rol. Dat is het domein van de IND, en in een rechtszaak controleert de rechter de IND zonder eigen onderzoek te doen. Gerard Schouw, de indiener van het voorstel, vindt dat niet genoeg. "IND-ambtenaren zien weleens dingen over het hoofd", aldus de parlementariër tegen de NOS.

In het wetsvoorstel staat dat rechters een oordeel kunnen vellen over de inhoud van de asielaanvraag als ze dat nodig achten. Een rechter kan dus zelf een onderzoek instellen maar dat zou volgens Schouw geen extra werklast tot gevolg moeten hebben: "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de rechter de zaak inhoudelijk over gaat doen." Ook denkt hij dat een inhoudelijk oordeel kan voorkomen dat de asielzoeker doorprocedeert.

Volgens het Europese Hof van Justitie moeten rechters aan waarheidsvinding kunnen doen in asielzaken, maar Nederland heeft daar tot dusver nog niet aan voldaan.

Airbus van de baan in Bangkok: 14 gewonden

Veertien inzittenden van een Airbus A330-300 van Thai Airways zijn zondagavond gewond geraakt toen het toestel bij de landing op de luchthaven van Bangkok van de baan gleed. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij maandag meegedeeld.

Het uit Guangzhou in China afkomstige toestel had 288 passagiers en veertien bemanningsleden aan boord. Het gleed van de baan door een defect aan het landingsgestel, liet de baas van Thai Airways, Sorajak Kasemsuvan, in een verklaring weten.

Het toestel kwam tot stilstand in het gras. De meeste gewonden vielen toen de passagiers het vliegtuig via de noodglijbanen moesten verlaten, aldus de verklaring.

Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld. Minder dan twee weken geleden raakten twintig inzittenden van een andere Airbus van Thai Airways gewond toen het toestel voor de landing in Hong Kong met ernstige turbulentie te maken kreeg.

Refoschool deelt 'antichristelijke' agenda's uit

Een school is een plaats om te leren, onder meer over verschillende culturen en gebruiken. Reformatorische middelbare scholengemeenschap Pieter Zandt neemt die taak kennelijk erg serieus. Hoewel de school streng gereformeerd is, deelde ze toch agenda's uit met 'antichristelijke' symboliek.

Om te zorgen dat leerlingen niet blootgesteld worden aan verderfelijke invloeden als popmuziek of vrouwen in broeken, deelt de scholengemeenschap, met vestigingen in Kampen, Urk en Staphorst, al sinds jaar en dag een eigen agenda uit. Ook dit jaar kregen de ongeveer 3000 leerlingen zo'n agenda. Maar er bleek een foutje gemaakt te zijn.

Een redacteur had, wellicht onder invloed van Satan, een plaatje in de agenda geplaatst met daarop een t-shirt met een vredesteken. Vanzelfsprekend waren ouders woedend en ze klaagden direct bij de directie. Volgens hen is het vredesteken namelijk het 'occulte' symbool van de antichrist en van christenvervolging.

Bestuursvoorzitter Johan van Putten: "De overtuiging van de ouders dat dit symbool niet deugt was zó krachtig, dat ik van te voren wist dat hiervoor maar één oplossing is: de rigoureuze oplossing." Nee, Van Putten is geen nieuwe kruistocht begonnen. Hij heeft de leerlingen de agenda's weer laten inleveren en die agenda's vervolgens vernietigd.

Volgens hem was de afbeelding afdekken echter geen optie voor de ouders. Van Putten erkent dat het misschien niet erg groen van hem was om drieduizend agenda's te vernietigen en opnieuw te drukken: "Dit doet een beetje pijn. Maar u zult begrijpen dat we de keuze hadden tussen twee kwaden."

Het is bij de redactie onbekend hoeveel kinderen door de afbeelding verleid zijn tot satanisme en het doden van christenen.

Biesheuvel begint beweging voor ondernemers

De voormalige voorman van MKB-Nederland Hans Biesheuvel begint een nieuwe beweging voor ondernemers onder de naam Ondernemend Nederland (ONL). Dat zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad van maandag.

"Het wordt een belangenbehartiger voor ondernemers, waarbij ze zelf de agenda bepalen en niet de baantjesjagers in Den Haag", zegt Biesheuvel over ONL. "Het primaire doel is om politici te overtuigen van het standpunt van ondernemers."

MKB-Nederland zou geen individuele bedrijven als leden meer hebben. "Ik ken geen ondernemer die zich vertegenwoordigd voelt", zegt Biesheuvel.

Biesheuvel begint beweging voor ondernemers
Biesheuvel begint beweging voor ondernemers (Foto: ANP)

Website voor anonieme klokkenluiders gelanceerd

Mensen die anoniem misstanden aan de kaak willen stellen bij de pers, kunnen vanaf maandag terecht op een speciale klokkenluiderswebsite. De site Publeaks maakt het mogelijk anoniem documenten te lekken naar de media.

De site is een initiatief van een groot aantal landelijke media. Klokkenluiders kunnen zelf kiezen naar welke van de aangesloten media zij de stukken willen sturen. De ontvangende journalist kan vervolgens via een niet-herleidbare code contact zoeken met de klokkenluider, als die heeft aangegeven daar open voor te staan. De journalisten controlen de documenten verder op het waarheidsgehalte of doen nader onderzoek voor publicatie.

Publeaks zegt tot doel te hebben houders van gevoelige informatie op een veilige, anonieme en makkelijke manier in contact te laten komen met de juiste mensen binnen de belangrijkste persorganisaties.

Ga voor het Inazuma-wereldkampioenschap

Nintendo en Level-5 hebben een eerste Engelstalige trailer uitgebracht voor Inazuma Eleven 3. De video vertelt de basis van de verhaallijn van de voetbal-rpg en laat een aantal van de features zien die in het spel zitten.

Het verhaal van Inazuma Eleven 3 draait om het wereldkampioenschap dat het nationale team wil behalen. Het spel komt uit in twee versies, waarbij elk deel draait een ander zijverhaal heeft in dezelfde hoofdverhaallijn. Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt volgt de avonturen van Paolo Bianchi en Inazuma Eleven 3: Bomb Blast volgt het personage Hector Helio.

Inazume Eleven 3: Lightning Bolt en Inazuma Eleven 3: Bomb Blast komen 27 september uit op Nintendo 3DS.

Geen treinen tussen Amsterdam en Schiphol

Tussen Amsterdam en Schiphol rijden maandagochtend geen treinen. Dat meldt de NS. De verstoring komt door uitloop van werkzaamheden bij Schiphol. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een uur. Hoelang de verstoring gaat duren is niet bekend.

Afgelopen weekeinde was er al nauwelijks treinverkeer mogelijk naar de luchthaven vanwege werk aan het spoor. De werkzaamheden, die moeten zorgen voor een uitgebreidere treindienst tussen het noordoosten en westen van het land, zouden volgens de planning tot maandag 05.00 uur duren.

Puppeteer maakt raarste reclame ooit

Mocht er een prijs bestaan voor raarste reclamefilmpje ooit, dan zou het Amerikaanse marketingteam voor Puppeteer daar zo maar de gedoodverfde winnaar voor kunnen zijn. Zij hebben namelijk een reeks reclames uitgebracht voor Puppeteer, waarbij het spel wordt nagespeeld op een echt toneel.

Hieronder kun je een van de video's zien. Alle filmpjes bij elkaar vind je hier op de officiële YouTube-pagina van Puppeteer. Puppeteer komt op 11 september uit op PlayStation 3.

FOK! wat een weer... Wisselvallig, met lokaal waterhozen

Zoals verwacht viel de meeste regen van zuid naar noord over de oostelijke helft van ons land. Vanaf Maastricht tot aan Groningen vielen er hoeveelheden van 20 tot 50 millimeter. Vlissingen was de zwakste schakel van Nederland met maar 2 millimeter. Het spreekt voor zich dat ook ik uiterst ontevreden was met maar 7 liter water per vierkante meter.

Goed, boven zee ontstonden er de afgelopen nacht al een aantal buien, en deze buien breiden zich vandaag verder uit over ons land. Dit kunnen stevige buien zijn en hierbij is er ook kans op onweer en hagel. Zoals zo vaak het geval is bij buien zullen er plaatsen zijn waar het wel meevalt, terwijl er op andere plekken meer dan 10 millimeter valt. Het is met een graad of 17 behoorlijk fris buiten en later op de dag neemt ook de wind flink toe op de nadering van een actief lagedrukgebied.

Verder kunnen er langs de kust, op de Wadden en langs het IJsselmeer waterhozen voorkomen. Dit kan dus mooie foto's opleveren.

Morgen zou het vooral in het westen(!) wel eens behoorlijk nat kunnen worden. De combinatie van een hoogtelaag én warm zeewater zou dan voor een heleboel regen kunnen zorgen. Als dit gaat gebeuren maak ik een foto van mijzelf, terwijl ik aan het dansen ben in de regen...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Bij5
De herfst is nu echt wel nabij en met KlapMongeaul zien we al de eerste tekenen...

 Her2
...verschijnen. 

Herf3
Over eikels kun je van alles zeggen...

 

 

 

 

 

 

 

Defensiepersoneel: vertrouwen in minister weg

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie moet als politiek leider "investeren in de vertrouwensband met haar personeel". Dat schrijft voorzitter Harm de Jong van de Werkgroep Defensiebeleid maandag in een opinieartikel in dagblad Trouw.

De generaal-majoor bekritiseert de bezuinigingen bij het ministerie. "De wijze waarop invulling gegeven wordt aan de bezuinigingen getuigt van weinig visie", schrijft hij. "Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in je krijgmacht overeind kan houden."

Het is ongebruikelijk dat officieren van de krijgmacht zich openlijk tegen de minister keren.

Defensiepersoneel: vertrouwen in minister weg
Defensiepersoneel: vertrouwen in minister weg (Foto: ANP)

Gaudeamus Prijs 2013 voor Tobias Klich

De Duitse componist en geluidskunstenaar Tobias Klich is de winnar van de Gaudeamus Prijs 2013. Dat is zondagavond bekendgemaakt na het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek, een internationaal festival voor nieuwe muziek.

De driekoppige jury verkoos de in 1983 geboren Klich unaniem boven de twaalf andere jonge genomineerde componisten. Juryoorzitter Peter Adriaansz reikte de prijs uit, die bestaat uit 4550 euro in de vorm van een vrije compositieopdracht voor de muziekweek in 2014.

Het winnende Grüntrübe Ritornelle beim Verlassen des Territoriums voor versterkte gitaar en elektronica werd vrijdag door Klich zelf uitgevoerd in Vredenburg Leeuwenbergh in Utrecht. Hij won in 201 al de Bremer Componistenprijs.

"Hij is een echte verteller, een componist met een maximum aan potentieel, zijn muziek pakt de luisteraar direct", is het oordeel van de jury. "Zijn compositietechtniek is consistent en leidt tot hoogt verzorgde fantastische klanken."

Voor de prijs waren ruim tweehonderd composities ingezonden. Voor Abel Paúl uit Spanje en Emre Kaleli uit Turkije was er een eervolle vermelding.

[US Open] Williams: "Vika speelde ongelooflijk goed"

Serena Williams kon na afloop van de finale tegen Victoria Azarenka amper bevatten dat ze in de derde set zo gemakkelijk aan haar vijfde zege in het US Open kwam. "Vika heeft ongelooflijk goed gespeeld", zei de bijna 32-jarige Amerikaanse over haar Wit-Russische tegenstandster, die buiten het tennisstadion een goede vriendin is. "Het was een eer tegen haar te spelen."

De 24-jarige Azarenka, begin dit jaar in het Australisch Open wel de beste, had ook moeite woorden te vinden om de ontsnapping van Williams te omschrijven. "Dit is een nederlaag die hard aankomt, maar ik heb alles gegeven. We hebben tot het einde toe geknokt."

1970-2000

Via een comment op een NRC-artikel kwam ik dit weekeinde op de BBC-docu “Electric Dreams” uit 2009. De NRC-user raadde het aan en daar heeft hij volledig gelijk in gehad. Zelden heb ik een zo leuke mix van verschillende stijlen tv-programma's gezien. Home-makeover, documentaire en nostalgische terugblik inéén, dat is het verhaal van “Electric Dreams.”

[US Open] Williams klopt Azarenka weer in finale

Serena Williams heeft voor de vijfde keer in haar carrière de US Open gewonnen. De nummer één van de wereld was in de finale net als vorig jaar in drie sets te sterk voor Victoria Azarenka (2): 7-5, 6-7 (6) en 6-1. Voor Williams, die later deze maand 32 jaar wordt, is het de zeventiende grandslamtitel uit haar carrière.

Williams leek de klus aanvankelijk in twee sets te klaren. Nadat de titelverdedigster door een break op 5-5 de eerste set naar zich toe had getrokken, nam ze in de tweede een dubbele break voorsprong. Zowel op 5-4 als 6-5 slaagde ze er echter niet in om de wedstrijd uit te serveren. Azarenka kreeg steeds meer vertrouwen en trok in een bloedstollende tiebreak (8-6) de tweede set naar zich toe.

Hoewel het publiek in New York zich opmaakte voor een zinderende ontknoping, bleek al snel dat Azarenka haar hoge niveau niet vast kon houden. Met twee dubbele fouten leverde de Wit-Russische aan het begin van de derde set haar service in. Williams rook bloed, plaatste op 4-1 nog een break en serveerde de wedstrijd even later uit.

Beide finalisten waren na afloop vol lof over elkaar. "Ze is zo'n geweldige tegenstandster en zo'n vechtjas, dat ik me geen moment rijk heb gerekend", zei Williams over haar opponente, die op haar beurt vriendelijke woorden over had voor de Amerikaanse. "Het is een zwaar verlies, maar om van de beste speelster in de wereld te verliezen is geen schande."

Williams mag door haar overwinning een bedrag van in totaal 3,6 miljoen dollar op haar rekening bijschrijven. De toernooiwinst leverde haar 2,6 miljoen dollar op, maar omdat ze ook het 2013 US Open Series-toernooi wist te winnen krijgt ze een miljoen dollar extra. Bovendien nadert ze het record van Chris Evert. Haar landgenote won de US Open in totaal zes keer.

Vermiste man in Andes na 4 maanden gevonden

Een 58-jarige man is zondag na een vermissing van 4 maanden levend teruggevonden in een afgelegen gebergte in Argentinië. Hij hield zichzelf in leven met het eten van onder meer ratten en rozijnen.

De Uruguyaan strandde in mei in het Chileense deel van het Andesgebergte, nadat zijn motor kuren had gekregen. Hij probeerde daarna lopend Argentinië te bereiken.

Een groep Argentijnse beambten die zondag in de bergen sneeuwhoogtes kwamen meten vonden de man in een schuilkelder op 2840 meter hoogte. De man overleefde een strenge winter. Hij was 20 kilo afgevallen en had uitdrogingsverschijnselen.

Vermiste man in Andes na 4 maanden gevonden
Vermiste man in Andes na 4 maanden gevonden (Foto: ANP)

Sagan wint slotetappe in Tour of Alberta

Peter Sagan heeft de laatste etappe in de Tour of Alberta gewonnen. De Slowaak won de 129 kilometer lange rit met finish in Calgary voor Luka Mezgec (Argos-Shimano) en Robert Forster (UnitedHealthCare). Het was de derde overwinning voor de renner van Cannondale deze ronde. Rohan Dennis is eindwinnaar, zijn koppositie in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar.

Na een kleine 30 kilometer ontstond er een kopgroep van acht renners, waarin Fummi Beppu van Orica GreenEDGE de enige ProTour-renner was. De acht kregen een maximale voorsprong van anderhalve minuut. Met nog één plaatselijk rondje in Calgary te gaan werden ze ingelopen door het aanstormende peloton. Naast het grote succes van Sagan was er ook Nederlands succes: Tom-Jelte Slagter (Belkin) wist het bergklassement te winnen.

BMC Racing Team contracteert Dillier na etappewinst

Silvan Dillier heeft een contract getekend bij BMC Racing Team. Dit maakte teambaas Jim Ochowicz zondag bekend. Dillier fietst dit seizoen al voor BMC, eerst voor het Development Team en sinds augustus als stagiair bij het Racing Team. De 23-jarige Zwitser won donderdag de tweede etappe in de Tour of Alberta.

Dillier werd in 2010, 2011 en 2012 Zwitsers kampioen tijdrijden bij de junioren. Dit jaar won de Zwitser onder andere het eindklassement in de Ronde van Normandië. ''BMC is een van de grootste ploegen ter wereld'', aldus Dillier. ''Er zijn heel veel goede renners en ik krijg de kans om daar bij te horen. Ik kijk zeker vooruit naar de komende jaren. Met mijn zege toon ik aan dat ik koersen kan winnen op dit niveau.''

Steeds meer palmolie verwerkt als biobrandstof

In Nederland werd vorig jaar twee keer zo veel palmolie gebruikt en verwerkt als in 2006. Het overgrote deel van de groei komt door het gebruik van palmolie als biobrandstof. De palmolieplantages die hiervoor nodig zijn zorgen voor grote milieuschade en sociale problemen, blijkt volgens Milieudefensie uit onderzoek dat de Europese koepelorganisatie van de vereniging heeft laten uitvoeren.

Binnen de Europese Unie is Nederland volgens Milieudefensie de grootste importeur en verwerker van palmolie. In 2012 werd in Nederland 1,3 miljoen ton palmolie verwerkt en verbruikt.

Als naar de hele EU wordt gekeken, steeg het gebruik van palmolie voor biobrandstof in zes jaar tijd met 365 procent. Twintig procent van de biobrandstofmix die in de EU wordt gebruikt bestaat volgens de onderzoekers tegenwoordig uit palmolie. Die stijging is veel sterker dan verwacht en zou het gevolg zijn van het EU-beleid om het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector te stimuleren.

Om aan de vraag te voldoen worden volgens Milieudefensie steeds meer plantages aangelegd in vooral Indonesië en Maleisië. Daarbij zou op grote schaal tropisch regenwoud worden gekapt en platgebrand. "Dat leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen. Vaak worden de rechten van de inheemse bevolking geschonden", schrijft de organisatie. Ook zouden de plantages ten koste gaan van landbouwgrond en daarmee tot voedselschaarste leiden.

Woensdag stemt het Europees Parlement over een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van voedselgewassen als biobrandstof te beperken tot maximaal vijf procent van de brandstofmix. Milieudefensie roept het Europarlement op met dat voorstel in te stemmen. De organisatie waarschuwt al jaren dat biobrandstoffen geen oplossing zijn en vooral tot nieuwe milieuproblemen leiden.

Europarlementariër van Groenlinks Bas Eickhout is namens de Groenen onderhandelaar over deze kwestie. Hij meldt dat de milieu- en de transportcommissie in het parlement lijnrecht tegenover elkaar staan in hun visie op biobrandstoffen. "Onze eis is duidelijk: wij willen geen voedsel in de benzinetank."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.