Bureau acht 100.000 nieuwe banen in 2014 mogelijk

Het verminderen van administratieve druk, het aanmoedigen van investeringen en een aanbod van werknemers dat beter aansluit bij de vraag kunnen volgend jaar honderdduizend mensen aan een baan helpen. Dat stelt onderzoeksbureau Panteia op basis van een eigen studie, die maandag aan het ministerie van Economische Zaken is overhandigd.

Door de banenmotor van midden- en kleinbedrijf weer aan te zwengelen, is het volgens Panteia mogelijk meer banen te creëren dan volgens de recentste raming van het Centraal Planbureau verdwijnen. Op langere termijn zouden de maatregelen zelfs bijdragen aan een structurele toename van 220 duizend banen.

Bovendien hebben de voorgestelde wijzigingen geen gevolgen voor het begrotingstekort waarmee het kabinet worstelt. Zo zou het verlagen van de administratieve druk ongeveer vier tot 4,5 miljard euro opleveren. Een daaraan gekoppelde verlaging van de nalevingskosten zou nog eens tweeënhalf tot vijf miljard opleveren.

Voor de investeringsimpuls rekent Panteia op ongeveer zes miljard aan uitgaven. Daarnaast moet de overheid volgens het onderzoeksbureau mensen die net niet voldoen aan de eisen voor openstaande vacatures bijscholen. Verder moet het aantal praktijkplaatsen op het mbo omhoog. Wat deze maatregelen kosten, meldt Panteia niet.