Gaudeamus Prijs 2013 voor Tobias Klich

De Duitse componist en geluidskunstenaar Tobias Klich is de winnar van de Gaudeamus Prijs 2013. Dat is zondagavond bekendgemaakt na het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek, een internationaal festival voor nieuwe muziek.

De driekoppige jury verkoos de in 1983 geboren Klich unaniem boven de twaalf andere jonge genomineerde componisten. Juryoorzitter Peter Adriaansz reikte de prijs uit, die bestaat uit 4550 euro in de vorm van een vrije compositieopdracht voor de muziekweek in 2014.

Het winnende Grüntrübe Ritornelle beim Verlassen des Territoriums voor versterkte gitaar en elektronica werd vrijdag door Klich zelf uitgevoerd in Vredenburg Leeuwenbergh in Utrecht. Hij won in 201 al de Bremer Componistenprijs.

"Hij is een echte verteller, een componist met een maximum aan potentieel, zijn muziek pakt de luisteraar direct", is het oordeel van de jury. "Zijn compositietechtniek is consistent en leidt tot hoogt verzorgde fantastische klanken."

Voor de prijs waren ruim tweehonderd composities ingezonden. Voor Abel Paúl uit Spanje en Emre Kaleli uit Turkije was er een eervolle vermelding.