IAEA in gedrang tussen Rusland en VS

De Amerikaanse en de Britse regering zien niets in een onderzoek van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) naar de nucleaire risico's van een Amerikaanse aanval op Syrië. Rusland dringt op zo'n onderzoek aan, maar volgens Washington en Londen zou dat het mandaat van het IAEA te buiten gaan.

Het hoofd van de Amerikaanse delegatie bij het IAEA verzet zich tegen 'een uiterst speculatief onderzoek als dit'. De VS willen voorkomen dat het agentschap 'in een politiek debat wordt meegezogen' en hebben daarom voorgesteld de verhitte discussie te beëindigen, zei delegatieleider Joseph Macmanus maandag.

Moskou stelt alles in het werk om een Amerikaanse militaire strafexpeditie tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad af te wenden. Maandag kwam een vertrouwelijke brief openbaar van het Russische ministerie van buitenlandse zaken aan IAEA-chef Yukiya Amano. Daarin waarschuwt Moskou voor de 'rampzalige gevolgen' van luchtaanvallen voor een onderzoeksreactor in de buurt van Damascus.

Het IAEA zegde de Russische gezant vorige week toe een onderzoek in overweging te nemen. Donderdag maande gezant Grigori Berdennikov het agentschap nog eens tot snelle actie, lieten twee ingewijden weten.

Verscheidene deskundigen zijn van oordeel dat de kleine hoeveelheid hoogverrijkt uranium in de Syrische onderzoeksreactor geen groot gevaar vormt. Die zou bovendien tijdens een bombardement waarschijnlijk veilig worden begraven onder het puin van de reactor. Rusland bracht daartegen in dat terroristen zich van het uranium meester kunnen maken en dat kunnen verwerken in een zogeheten 'vuile bom'.