FOK!filmblik: Black Magic (1944)

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik een klassieker aan uit 1944. Het was namelijk op 9 september 1944 dat de mystery film Black Magic voor het eerst in de bioscoop te zien was. Black Magic was een film uit de populaire Charlie Chan-reeks, een spannende serie verhalen waarin de Chinees-Amerikaanse detective Charlie Chan de hoofdrol speelde en allerlei spannende avonturen beleefde, samen met zijn angsthazerige chauffeur Birmingham Brown.

 Black Magic

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werden de bioscopen gedomineerd door de hachelijke avonturen van Charlie Chan, Mr. Moto en Mr. Wong, een drietal Aziatische detectives die elk hun eigen succesvolle filmreeks hadden. De avonturen van Charlie Chan waren gebaseerd op de verhalen van schrijver Earl Derr Biggers. De spannende verhalen werden vanaf 1925 gepubliceerd in de Saturday Evening Post en waren vanaf het begin al erg populair.

Het personage Charlie Chan was ontstaan toen Biggers in de jaren tien een reis had gemaakt naar Honolulu. Toen de schrijver in 1924 een verhaal wilde schrijven, dat zich afspeelde op Hawaii, was hij naar een lokale bibliotheek gegaan om daar wat kranten uit Honolulu te gaan lezen. In één van de aanwezige dagbladen las de schrijver dat er op het eiland een Chinees was aangehouden voor het inbezit hebben van opium. De Aziaat was opgepakt door de agenten Chang Apana en Lee Fook van de politie van Honolulu. Vanaf dat moment heette de hoofdrolfiguur in de roman van Biggers Charlie Chan.

 Black Magic 1

In Black Magic draait het om een moordzaak waarbij de zogenaamde helderziende William Bonner (Richard Gordon) om het leven gekomen is. Charlie Chan (Sidney Toler) is onaangenaam verrast als hij er achter komt dat zijn bloedeigen dochter Frances Chan (Frances Chan) van de moord verdacht wordt. Als Chan vervolgens op onderzoek uitgaat, komt hij terecht in een wereld waar kogels in het niets verdwijnen en waar spiritualisten en occultisten de dienst uit lijken te maken.

Black Magic was de 33e film waarin Charlie Chan de hoofdrol speelde. De Chan-reeks was in de dertiger jaren immens populair geworden door de films waarin Warner Oland de titelrol speelde. Na de dood van Oland in 1938 kreeg Sidney Toler de rol van de Aziatische speurneus. Vier jaar later besloot Fox om te stoppen met de reeks. Toler kocht de rechten over van de studio en ging er mee naar Monogram Pictures, die wel geinterreseerd waren in een voortzetting van het verhaal. In totaal zouden er zes films bij Monogram Pictures verschijnen, waarvan Black Magic de derde  was.

 Black Magic 2

Nadat in 1959 door Orson Welles ook een film werd uitgebracht met de titel Black Magic, kreeg de film van regisseur Phil Rosen de nieuwe titel Meeting at Midnight. Rosen zou vooral bekend worden door zijn klassiekers It Couldn't Have Happened (But It Did) (1936), Charlie Chan in The Chinese Cat (1944) en The Red Dragon (1945).