Van Baalen haalt uit naar Wilders

De wijze waarop PVV-leider Geert Wilders maandag heeft gedemonstreerd tegen de komst van Roemeense werknemers is Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) in het verkeerde keelgat geschoten. Tijdens de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen maakte hij een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog.

"Er stond nog net geen 'Roemenen raus", zei Van Baalen over het bord waarmee Wilders demonstreerde. Daarop stond de tekst 'verboden toegang', in zowel het Nederlands als het Roemeens. Wilders wil dat de arbeidsmarkt voorlopig voor Roemenen gesloten blijft. Volgens Van Baalen zegt de PVV-leider hiermee dat Roemenen 'niet welkom' zijn.

Daarover denkt Van Baalen fundamenteel anders. Ook de VVD is tegen de uitwassen die gepaard gaan met arbeidsmigratie. "Maar als je wat kunt bijdragen, dan ben je welkom. Dat moeten de demonstranten inzien."

Van Baalen verwierp ook het pleidooi van Wilders om uit de Europese Unie te stappen. "Het verhaal erin of eruit is crazy, gekkenwerk. Wie dat zegt, bedondert zijn kiezers."