Obama: Russisch plan positief

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gaat 'serieus kijken' naar het Russische voorstel de chemische wapens van Syrië onder toezicht van de internationale gemeenschap te stellen. Wel beziet de regering in Washington het idee met 'ernstige scepsis', omdat zij een vertragingstactiek vermoedt.

Woordvoerder Marie Harf van het departement van minister John Kerry reageerde terughoudend op de verrassende wending die het diplomatieke getouwtrek over Syrië maandag nam. Kerry liet zich eerder op de dag ontvallen dat Assad de crisis rond het beweerde gebruik van chemische wapens door zijn regime kon oplossen door voor het eind van de week zijn complete arsenaal chemische wapens over te dragen aan de internationale gemeenschap. Rusland incasseerde die uitspraak gretig en wist Syrië zover te krijgen te verklaren dat het land internationaal toezicht accepteert.

Verscheidene medewerkers van de Amerikaanse regering toonden zich overvallen door de uitspraken van Kerry. De VS stellen dezer dagen alles in het werk om steun te werven voor militair ingrijpen in Syrië. President Barack Obama bepleit maandagavond in interviews op liefst zes televisiezenders een kleinschalige vergeldingsaanval op Syrië. Dinsdag wil hij op primetime zelfs rechtstreeks het Amerikaanse volk toespreken om dat te overtuigen van de noodzaak van zo'n aanval.

Harf beklemtoonde dat Kerry's uitspraak niet als een officieel voorstel moet worden opgevat. Ze wees erop dat Syrië, door het voorstel van Rusland te verwelkomen, voor het eerst toegaf chemische wapens te bezitten. Tot dusver heeft het regime van president Bashar Assad categorisch geweigerd zijn gifarsenaal te vernietigen, zei Harf.

Update, 1.56 uur
In een interview met CNN heeft de Amerikaanse president Obama de ontwikkeling rondom het voorstel van Rusland positief genoemd, en gezegd dat deze een aanval zou kunnen voorkomen. Hij zei dat het een doorbraak zou kunnen zijn, maar bleef wel sceptisch vanwege de vermeende mogelijkheid dat het Syrische bewind er tijd mee kan gaan rekken.