Veertien nieuwe bondgenoten VS in kwestie-SyriŽ

Nog eens veertien landen houden de Syrische president Bashar Assad verantwoordelijk voor de recente gifgasaanval en verlangen een krachtig antwoord van de internationale gemeenschap. Dat meldt het Witte Huis. De veertien landen hebben zich, door een verklaring met die strekking te tekenen, bij het tiental gevoegd dat zich vrijdag al achter de Amerikaanse regering schaarde. Duitsland is een van hen.

De Verenigde Staten en hun tien eerste bondgenoten presenteerden de verklaring vrijdag op de topconferentie van de G20 in Sint-Petersburg. Naast Duitsland hebben inmiddels ook Denemarken, Marokko, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, de drie Baltische staten, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Albanië, Kosovo en Honduras de verklaring ondertekend. Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Saudi-Arabië, Spanje, Turkije en Zuid-Korea gingen hen voor.

De verklaring roept niet, zoals de Amerikaanse regering doet, met zoveel woorden op tot gewapend optreden tegen het Assadbewind. Maar volgens Washington geven de ondertekenaars impliciet de koers van president Barack Obama wel degelijk hun zegen. De regering-Obama windt er immers geen doekjes om dat zij streeft naar militair optreden tegen Syrië.