'Rechtszaak aanspannen binnenkort vanuit huis'

Burgers kunnen binnenkort thuis rechtszaken aanspannen vanachter hun computer of tablet. Ook wordt het mogelijk via de computer dossiers in te zien of een datum te prikken voor een zitting in de rechtbank. Dat zegt voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker maandag in het AD.

Digitalisering moet ervoor zorgen dat rechtspraak toegankelijker wordt, begrijpelijker is en sneller verloopt. Bakker wil dat het onder meer makkelijker wordt om een rechtszaak te starten, je te verweren tegen een aanklacht of een procedure te starten bij huurgeschillen.

"Zaken liggen nu nog te vaak op de plank. Partijen moeten hun papierwerk inleveren, dit moet gedeeld worden met alle belanghebbenden en dan moet er nog iemand in de weer om iedereen op dezelfde dag in de rechtbank te krijgen", aldus Bakker. "Dat zou in een hoger tempo moeten kunnen."

De hiervoor op te zetten website moet toegankelijk worden met het digitale paspoort DigiD. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) presenteert dit jaar nog wetsvoorstellen die deze digitalisering van de rechtspraak mogelijk moeten maken. In 2017 moet het project klaar zijn, aldus Bakker.