Van Hanegem: "Van Gaal de weg kwijt"

Louis van Gaal liet vrijdag het eerste officiële steekje vallen bij Oranje. Willem van Hanegem hoopt dat de bondscoach zich niet gek laat maken.

"Ik zie graag een bondscoach in wie we vertrouwen kunnen hebben. Ik heb niets persoonlijks tegen Louis en ook tegen zijn voetbalvisie kan ik weinig inbrengen. Maar ik vind hem inmiddels wel wat wankel overkomen. Hij lijkt me een beetje de weg kwijt", begint Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad. Hij vindt het jammer dat Van Gaal zich zo op de kast liet jagen door SBS-journalist Hans Kraaij junior.

"Maar ook voetbaltechnisch is Van Gaal kwetsbaar geworden, hij is zijn standvastigheid kwijt. Ik vraag me af waarom. Misschien wel door de kwaliteit van de spelers waaruit hij moet putten. Dat kan echt de reden zijn. Hij heeft uitgebreid gezegd dat hij een type als Sneijder eigenlijk niet meer nodig heeft in zijn visie."

"Maar waarom roep je hem dan op als vervanger van Wijnaldum. Later viel Van der Vaart ook nog weg. Ik zou dan Maher selecteren, zou ik logischer vinden in de gedachten van Van Gaal. Hij vond Sneijder toch niet fit genoeg? Nu zag je aan Sneijder af dat hij tweede of derde keus is, hij speelde voor zichzelf. En nog veel te dicht in de buurt van Van Persie ook waardoor Van Persie niet kon excelleren."

Ook de defensieve keuzes van Van Gaal kregen kritiek. "Stefan de Vrij werd pas in de tweede helft gewisseld voor Bruma. Ook dat vind ik inconsequent. Als je die jongens vaak ziet spelen, weet je dat Bruma momenteel de betere is. Waarom krijgt die dan niet het vertrouwen? Nu maakt De Vrij een persoonlijke fout bij de 1-1 en speelt zichzelf vervolgens helemaal uit de wedstrijd. Het is jammer voor de speler, het team en de bondscoach dat zoiets gebeurde."