[US Open] Williams klopt Azarenka weer in finale

Serena Williams heeft voor de vijfde keer in haar carrière de US Open gewonnen. De nummer één van de wereld was in de finale net als vorig jaar in drie sets te sterk voor Victoria Azarenka (2): 7-5, 6-7 (6) en 6-1. Voor Williams, die later deze maand 32 jaar wordt, is het de zeventiende grandslamtitel uit haar carrière.

Williams leek de klus aanvankelijk in twee sets te klaren. Nadat de titelverdedigster door een break op 5-5 de eerste set naar zich toe had getrokken, nam ze in de tweede een dubbele break voorsprong. Zowel op 5-4 als 6-5 slaagde ze er echter niet in om de wedstrijd uit te serveren. Azarenka kreeg steeds meer vertrouwen en trok in een bloedstollende tiebreak (8-6) de tweede set naar zich toe.

Hoewel het publiek in New York zich opmaakte voor een zinderende ontknoping, bleek al snel dat Azarenka haar hoge niveau niet vast kon houden. Met twee dubbele fouten leverde de Wit-Russische aan het begin van de derde set haar service in. Williams rook bloed, plaatste op 4-1 nog een break en serveerde de wedstrijd even later uit.

Beide finalisten waren na afloop vol lof over elkaar. "Ze is zo'n geweldige tegenstandster en zo'n vechtjas, dat ik me geen moment rijk heb gerekend", zei Williams over haar opponente, die op haar beurt vriendelijke woorden over had voor de Amerikaanse. "Het is een zwaar verlies, maar om van de beste speelster in de wereld te verliezen is geen schande."

Williams mag door haar overwinning een bedrag van in totaal 3,6 miljoen dollar op haar rekening bijschrijven. De toernooiwinst leverde haar 2,6 miljoen dollar op, maar omdat ze ook het 2013 US Open Series-toernooi wist te winnen krijgt ze een miljoen dollar extra. Bovendien nadert ze het record van Chris Evert. Haar landgenote won de US Open in totaal zes keer.