Rodman coacht N-Korea naar OS in Brazilië

Dennis Rodman gaat op verzoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het basketbalteam van het communistische land coachen, op weg naar de Olympische Spelen van 2016. Daarmee lijkt de basketbaldiplomatie om het land uit zijn isolement te halen, nu echt op gang te komen.

De voormalige NBA-topper was vorige week in Noord-Korea om tijd met 'zijn vriend' Kim Jong-un en diens gezin door te brengen. Er werd gesproken over het organiseren van vriendschappelijke basketbalwedstrijden tussen teams uit Noord-Korea en de VS. Maandag maakte de 52-jarige Amerikaan bekend dat hij de basketbalcoach van de Noord-Koreanen zou worden, en het team zou trainen voor de Spelen in Brazilië over drie jaar, zo meldt De Volkskrant.

Rodmans heeft contact met Kim Jong-un sinds een showtoer begin dit jaar. De circa 30-jarige grote leider ging in Zwitserland naar een internationale school en was destijds al een fanatieke basketbalfan. De kennelijk goede band met Rodman roept herinneringen op aan de pingpongdiplomatie waarmee het isolement van China zo'n veertig jaar geleden werd doorbroken, en het lijkt erop dat Kim hier ook bewust op aanstuurt.

Volgens Rodman vroeg de Noord-Koreaanse leider hem om een boodschap aan president Obama over te brengen: 'bel me'. "Dennis, als je dat kunt regelen... Ik wil geen oorlog", zou Kim tegen de oud-basketballer hebben gezegd. Rodmans missie is naar eigen zeggen om de wereld te tonen dat Amerikanen en Noord-Koreanen prima met elkaar om kunnen gaan. 'The Worm' vertrekt in december weer naar het Aziatische land.