Europese beurzen doen stapje terug

De Europese aandelenmarkten deden maandag een stapje terug na de sterke koerswinsten van vorige week. Tijdens de nieuwsluwe handelsdag drukten zorgen over de kwestie-Syrië het sentiment bij beleggers. Postieve economische berichten uit China en Japan hielden de schade evenwel beperkt.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,3 procent lager op 369,78 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent zakte tot 553,11 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden respectievelijk 0,2 en 0,3 procent, die in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

Een waarschuwing van BG Group zorgde voor koersdruk in de oliesector. Het Britse olie- en gasbedrijf verwacht dat de productie volgend jaar lager zal uitvallen door projectvertragingen in Egypte en Noorwegen. Het aandeel BG daalde in Londen ruim 5 procent.

Technisch dienstverlener Imtech was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,5 procent. Elektronicaconcern Philips volgde met een plus van 2 procent na een adviesverhoging door Citigroup.

Luchtvaartgroep Air France-KLM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 1,8 procent. Bierbrouwer Heineken werd 1,7 procent minder waard na een adviesverlaging door Credit Suisse. Ahold verloor 0,7 procent in. Volgens analisten van Rabobank zal het besluit van Albert Heijn om de prijzen van 1000 artikelen te verlagen geen nieuwe prijzenoorlog onder de Nederlandse supermarktketens ontketenen.

In de MidKap ging TomTom aan kop met een winst van 2,4 procent. Het navigatiebedrijf heeft volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities een belangrijk contract met Ford in de wacht gesleept. Advies- en ingenieursbureau Arcadis steeg 1,4 procent na een positief analistenrapport van Rabobank. Technologiebedrijf TKH Group was de sterkste daler met een verlies van 2,8 procent.

De euro was 1,3255 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 0,7 procent tot 109,72 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper. Een vat van 159 liter bracht op de termijnmarkt 114,14 dollar op.