Kabinet snijdt hard in inkomen chronisch zieke

Maatregelen van het kabinet zorgen ervoor dat chronisch zieken en gehandicapten volgend jaar honderden euro's minder te besteden hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG. Volgens het Nibud varieert het inkomensverlies van ruim vierhonderd euro tot meer dan negentienhonderd euro per jaar.

Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen, concluderen de onderzoekers. Chronisch zieken met een bijstanduitkering gaan er bijvoorbeeld netto 1031 euro op achteruit, een inkomstenachteruitgang van vijf procent. Een alleenstaande met een klein pensioen verliest 8,5 procent oftewel 1639 euro aan inkomsten. Het hardst getroffen wordt een alleenstaande Wajonger die 13,5 procent moet inleveren, wat overeenkomt met 1916 euro.

Door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro per jaar. Daarnaast wordt de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft en verdwijnt korting op de eigen bijdragen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Het schrappen van de regelingen levert het kabinet een besparing van 1,3 miljard euro op. Gemeenten hebben zevenhonderd miljoen euro gekregen om een gedeelte van de inkomensondersteuning over te nemen. De opdrachtgevers van het onderzoek constateren echter dat gemeenten de miljoenen vrij mogen besteden. "De kans dat mensen via hun gemeenten nog enigszins voor het inkomensverlies worden gecompenseerd, wordt daarmee heel klein", concluderen de CG-Raad en Platform VG.

De belangenbehartigers roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om het dreigende koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten te voorkomen. "Een evenwichtige inkomensontwikkeling is een taak voor de landelijke overheid", stellen de CG-Raad en Platform VG. Zij pleiten er daarom voor om de landelijke basistegemoetkoming te behouden. Gemeenten moeten daarnaast met name de laagste inkomens gericht gaan ondersteunen.