Inkomens Belgen en Duitsers wel omhoog

Belgen en Duitsers hebben sinds de kredietcrisis in tegenstelling tot Nederlanders meer besteedbaar inkomen gekregen. Mede hierdoor is de consumptie in deze landen de laatste jaren gestegen. Nederlanders zijn juist flink minder gaan uitgeven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het reëel beschikbaar inkomen van Nederlanders is tussen 2008 en 2012 met 3,8 procent afgenomen. De Belgische en Duitse inkomens stegen in dezelfde periode met respectievelijk 1,5 en 1,6 procent. Nederlandse huishoudens gaven mede hierdoor sinds de kredietcrisis 4,4 procent minder uit, becijferde het CBS. In België en Duitsland steeg de consumptie juist met 3,2 en 4,3 procent.

Het gedaalde inkomen is niet de enige factor in de dalende de consumptie in Nederland. De aanhoudende malaise op de woningmarkt en het sterk afgenomen consumentenvertrouwen speelde ook een rol, aldus het statistiekbureau. Sinds het midden van 2011 zijn Nederlanders pessimistisch gestemd over hun toekomstige financiële situatie. Het sentiment van Belgen en Duitsers bleef positiever.