'Meer fouten bij trajectcontroles'

Bij trajectcontroles worden nog meer boetes onterecht opgelegd dan eerder deze week al bekend werd. Caravans en campers blijken soms te worden aangezien voor vrachtwagens die slechts tachtig kilometer per uur mogen, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

Eerder deze week meldde RTL Nieuws al dat honderden weggebruikers jaarlijks onterechte verkeersboetes krijgen doordat hun voertuig wordt aangezien voor een auto met aanhangwagen, die niet harder mag dan 90 kilometer per uur. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietsdragers zijn de dupe.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) erkende dinsdag dat het Openbaar Ministerie weet dat dit probleem speelt. Hij zegde toe dat de apparatuur van trajectcontroles wordt aangepast zodat weggebruikers niet langer een onterechte boete krijgen. Mensen die onterecht zijn beboet kunnen het geld van de onterecht betaalde boete terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al is verlopen, zei de staatssecretaris.

Het Openbaar Ministerie erkent nu in een reactie dat in meerdere categorieën fouten worden gemaakt. Het OM zegt dat hierover jaarlijks twee- tot driehonderd telefoontjes binnenkomen bij de politie. Het aantal schriftelijke bezwaren over dit soort onterechte boetes kan het OM niet meer achterhalen. Ook is onduidelijk hoeveel onterecht opgelegde boetes onoplettende weggebruikers gewoon hebben betaald.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil nu echter dat het Openbaar Ministerie mensen gaat waarschuwen dat boetes mogelijk niet terecht zijn. "Het is niet goed dat mensen niet geïnformeerd zijn dat er mogelijk een fout zit in het systeem. Daarom wil ik ook dat er op de boetes een waarschuwing komt dat er voertuigen zijn die onterecht worden aangeslagen."

D66-Kamerlid Magda Berndsen sluit zich aan bij de woorden van Kuiken. Beide Kamerleden willen nu ook van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een volledige inventarisatie van alle structurele fouten in de trajectcontrole.