EU nog niet eens over regels voor sluiten banken

Ministers van financiën van de Europese Unie zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het sluiten of inkrimpen van banken zonder belastingbetalers hiervoor op te laten draaien. Hierdoor wordt het vertrouwen dat Europa zijn eigen financiële systeem overeind kan houden ondermijnd.

De ministers onderhandelen negentien uur in Luxemburg. De Ierse minister van financiën Michael Noonan zei dat de onderhandelingen die hij voorzit aanstaande woensdag nog een ronde nodig hebben om fundamentele verschillen tussen de 27 lidstaten te overbruggen. Hij waarschuwde dat niet kan worden gegarandeerd dat overeenstemming wordt bereikt. Er zou sprake zijn van een impasse tussen de zeventien eurolanden en de tien landen die nog hun eigen munt hebben. "Het is vooral een kwestie van de landen zonder en de landen met euro", zei Noonan.

De Franse minister Pierre Moscovici zei erop te vertrouwen dat de ministers alsnog overeenstemming bereiken. Dat zou gebeuren op een noodbijeenkomst enkele uren voordat de EU-leiders de financiële staat van de unie beoordelen. Volgens hem is negentig procent van het werk gedaan.

Een overeenkomst zou een belangrijke stap zijn om het Europese financiële systeem te stabilizeren en een zogenoemde bankenunie in het leven te roepen. Daarmee moet het toezicht op banken en de redding ervan aan Europese instituties worden overgelaten. Zwakkere lidstaten hoeven de problemen dan niet meer zelf op te lossen. Dit is een belangrijk onderdeel van EU-plannen om de financiële en economische stabiliteit te herstellen.

Bij de bijeenkomst in Luxemburg probeerden ministers te bepalen in welke volgorde investeerders en schuldeisers er voor moeten opdraaien als een bank in de problemen komt. Een belangrijke vraag was of kleine bedrijven en gewone spaarders met meer dan honderdduizend euro ook moeten betalen.

De meeste verdeeldheid was er over de vraag hoeveel speelruimte lidstaten moeten krijgen bij besluiten over de afbouw van banken. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, willen niet worden gebonden aan strenge Europese regels. Andere landen, zoals Frankrijk, waarschuwden dat te veel flexibiliteit de balans tussen zwakkere en sterkere economieën verder verstoord. Het plan om eenduidige regels voor de hele eurozone in te voeren zou dan worden vernietigd.