[Confed. Cup] Brazilië groepswinnaar na voetbalgevecht

Boris (borisz)

Brazilië heeft zich in een boeiend duel met Italië verzekerd van de poulewinst in groep A van de Confederations Cup. In Salvador werd 2-4. Brazilië begint voortvarend aan het duel, wat leidt tot kansen voor Oscar en Hulk.

De middenvelder van Chelsea wordt echter vlak voordat hij Buffon probeert te verschalken knap van de bal gegleden door Chiellini. De actie loopt verder, waarna Hulk de Italiaanse doelman wél op de proef stelt. Zijn poging wordt knap uit de hoek gevist door de ervaren sluitpost. Italië moet daarna al snel afscheid nemen van twee spelers. Montolivo en Abate moeten het veld met blessures verlaten, terwijl David Luiz aan Braziliaanse kant niet verder kan. De wedstrijd wordt dan ook ontsierd door vier gele kaarten in het eerste bedrijf.

De wedstrijd kenmerkt zich na een stormachtig begin vooral door overtredingen en veel onnodig balverlies. Ondanks die slordigheid over en weer is het Brazilië dat met een licht veldoverwicht Italië onder druk houdt. Het negatieve hoogtepunt in de rommelige eerste helft komt op naam van Neymar. Hij schopt rechtsback Abate hard uit de wedstrijd en mag niet klagen over de gele kaart die hij te zien krijgt.

Toch weet Brazilië vlak voor rust toe te slaan. Na een vrije trap van diezelfde Neymar is het invaller Dante die uit de rebound rustig binnen kan schuiven: 0-1. Vlak na rust is het Giaccherini die na verlengen van Balotelli de 1-1 hard langs Júlio César kan schieten. Erg lang kunnen de Italianen niet genieten van de geniepige gelijkmaker. Na 55 minuten is het Neymar die zijn klasse weergeeft in één verwoestend schot. Vanaf de rand van de zestienmeterlijn schiet hij zijn vrije trap weergaloos binnen.

Na de 1-2 golft het spel interessant op en neer. Het eenrichtingsverkeer is verleden tijd en er ontstaat veel ruimte op het veld. Brazilië weet daar via Fred als eerste van te profiteren. Hij maakt uit de draai de 1-3. Chiellini, die bij die goal van Fred weifelend optreedt, schiet even later de 2-3 binnen. Uit de kluts komt de bal ter hoogte van de penaltystip voor zijn voeten, waarna hij simpel kan binnenschuiven.

Na de 2-3 verandert het wedstrijdbeeld. Italië dringt aan en dat leidt tot een kopbal op de lat van Maggio. Ook Balotelli is met een hard schot nog dichtbij een treffer. Toch sluipt de slordigheid weer in het spel van de ploeg van Cesare Prandelli. Het is uiteindelijk Fred die vanuit een rebound makkelijk de beslissende 2-4 kan inschieten.

Brazilië wint hiermee groep A van de Confederations Cup en mag zich naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor de halve finale tegen Uruguay. Daarmee ontloopt het Spanje, dat naar alle verwachting Italië tegenkomt.