Examens verkocht voor 20 tot 250 euro

De examendieven van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hebben de examens voor 20 tot 250 euro verkocht. Dat deden ze niet alleen in Rotterdam, maar ook in Utrecht, Den Haag en Amsterdam, blijkt volgens het AD uit het politiedossier dat de krant heeft ingezien.

De scholieren hebben volgens de krant vijf keer onder schooltijd ingebroken. Met een ladder die bij het technieklokaal lag kwamen ze het dak op. Vervolgens liepen ze naar het dakluik boven de kluiskamer. Die kamer is een bezemkast met een verzwaarde deur. Bij een van de inbraken zouden leerlingen en een huiswerkbegeleider hebben gehoord dat een dakluik werd geforceerd, maar werd niet ingegrepen.

Na de diefstal namen ze de pakketten met de examens mee naar huis, waar ze foto's van de opgaven maakten. Vervolgens werden de paketten met superlijm van de bouwmarkt dichtgelijmd en werden ze bij een nieuwe inbraak weer in de kluis van de school gelegd. De pakketten waren zo goed dichtgelijmd dat ze bij het afnemen van de examens nauwelijks open te krijgen waren.

Leraren zouden op meerdere dagen in paniek zijn geraakt toen ze merkten dat de pakketten open waren geweest. De school meldde dit echter niet bij de Inspectie van het Onderwjis. Pas toen een vwo-examen Frans uitlekte, meldde het bestuur dat er met een examen was gerommeld.

In bibliotheken zochten de dieven naar antwoorden op de examenvragen. Een van de verdachten zou de examens hebben aangeboden in bibliotheken in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Onder de verdachte leerlingen is ook een zoon van een systeembeheerder. Eerder werd al bekend dat de zoon van een natuurkundeleraar en ex-directeur van de school wordt verdacht.

Een scholiere, Safae K., zou in het begin van het schooljaar al hebben aangekondigd de examens te stelen. Na de diefstal zou zij de antwoorden voor zichzelf hebben ingesproken. Ze speelde de opname af tijdens de examens. Haar oordopjes kon ze onder haar hoofddoek verstoppen.