FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 juni 2013

[WSR] Uitslag race 2 Moskou

Stoffel Vandoorne heeft in de World Series by Renault in de tweede race in Moskou een dubbelslag geslagen door niet alleen zijn tweede race van het weekend te winnen, maar ook de leiding in het kampioenschap van Kevin Magnussen over te nemen. Nigel Melker werd vandaag vijftiende.

Vandoorne mocht net als gisteren van poleposition starten en reed wederom onbedreigd naar de zege. Magnussen klom door een goede start ten koste van Will Stevens naar de tweede positie, een volgorde die tot de streep niet meer zou veranderen. Nico Muller werd vierde, voor thuisrijder Mikhail Aleshin. Melker startte als veertiende, viel terug naar de voorlaatste positie, maar werd uiteindelijk nog vijftiende.

In het klassement heeft Vandoorne met 136 punten de leiding overgenomen van Magnussen die nu op drie punten achterstand tweede staat. De vandaag uitgevallen Antonio Felix da Costa staat met 89 punten derde. Melker bezet met 64 punten de zesde positie.

[Video] Trainer Poyet krijgt op tv te horen dat hij ontslagen is

Gus Poyet is per direct ontslagen door zijn club Brighton Hove & Albion. De club uit de Championship heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een intern onderzoek, nadat de coach eerder al voorlopig geschorst was. Poyet zou naar verluidt contractbreuk hebben gepleegd. Brighton heeft geen verdere details bekendgemaakt over het ontslag.

De 45-jarige Poyet was sinds 2009 manager van Brighton Hove & Albion. Als speler stond hij onder meer jarenlang onder contract bij Chelsea en Tottenham. Brighton maakte de beslissing om Poyet te ontslaan zondag wereldkundig via haar officiële website. Dat was vooral opvallend omdat de Uruguayaan om dat moment als tv-analist in de BBC-studio zat voor de wedstrijd tussen Nigeria en Spanje.

Poyet greep afgelopen seizoen met Brighton Hove & Albion maar nipt naast promotie naar de Premier League. De Uruguyaan heeft al gezegd in beroep te gaan tegen het ontslag.


Poyet krijgt van de BBC-redactie te horen dat hij ontslagen is. (Bron: YouTube)

Van der Velden: ''Eerste biertje komt van mij''

Nick van der Velden is zo blij als een kind met zijn overgang naar FC Groningen. De middenvelder geeft daarbij aan de supporters als eerste te zullen trakteren op een biertje.

De voormalig speler van AZ Alkmaar en NEC Nijmegen doelt daarmee op een eerder incident met de supporters van zijn nieuwe club. Twee jaar geleden toont hij namelijk zijn middelvinger aan de toeschouwers in de Euroborg.

Op de officiële website van de noordelingen doet Van der Velden alvast een poging om het goed te maken met de aanhang. "Ik heb dat twee jaar geleden gedaan. Ik wil daar nu mijn excuses voor maken. In het supportershome is het eerste biertje van mij", grapt de aanwinst.

De kersverse aanwinst van Groningen is daarnaast trots op zijn transfer. "Het is een fantastische club met een positieve uitstraling. De professionaliteit spreekt me erg aan. Vanaf vandaag ga ik me keihard inzetten voor de club", sluit hij af. Van der Velden komt transfervrij over van NEC.

Kromkamp beëindigt carrière noodgedwongen

Jan Kromkamp stopt met voetballen. De rechtsback moet vanwege aanhoudend blessureleed noodgedwongen zijn schoenen aan de wilgen hangen. De nog maar 32-jarige verdediger kan door knieklachten niet verder als topsporter. Kromkamp is teleurgesteld over het abrupte einde. "Het is jammer dat ik door fysieke klachten moet stoppen", laat hij weten aan Voetbal International.

Toch neemt Kromkamp vooral met een positief gevoel afscheid van het betaalde voetbal. "Ik ben erg dankbaar voor de carrière die ik heb gehad. Ik heb veel hoogtepunten gekend", gaat hij verder. Kromkamp doelt daarmee op zijn elf interlands voor het Nederlandse elftal, zijn landstitel met PSV, zijn gewonnen FA Cup met Liverpool en de promotie met Go Ahead Eagles naar de Eredivisie.

Dat laatste bereikt de ervaren kracht vorig seizoen. De cirkel is daarmee rond, aangezien zijn carrière ook aan de Adelaarshorst begint. Zijn dienstverband mag er dan als voetballer opzitten bij Go Ahead, Kromkamp hoopt wel actief te blijven voor 'zijn' club. Volgens Voetbal International gaat hij een commerciële opleiding volgen om vervolgens aan de slag te gaan met de financiën van de club. Daarnaast hoopt hij zijn trainersdiploma’s te halen, om in de toekomst ook als trainer aan het werk te kunnen.

Kromkamp vergeet bij zijn successen ook de bereikte halve finale van de UEFA Cup te noemen. Die haalt hij in 2005 met AZ Alkmaar, waardoor hij zich internationaal in de kijker speelt. Villareal pikt de vleugelverdediger daarna op, al hoewel dat avontuur geen succes blijkt. Liverpool biedt echter uitkomst en daar speelt hij met wisselend succes twee seizoenen voor.

Met PSV behaalt Kromkamp misschien wel zijn grootste succes. In 2007 worden de Eindhovenaren sensationeel kampioen. Op de laatste speeldag grijpt Kromkamp met één doelpunt voorsprong op Ajax de landstitel. Uiteindelijk keert hij in 2011 terug op het oude nest, waarna hij nu dus een punt achter zijn carrière zet.

[Confed. Cup] Spanje als groepswinnaar naar halve finale

Door een 3-0 overwinning op Nigeria heeft Spanje zich als groepswinnaar geplaatst voor de halve finale van de Confederations Cup. Linksback Jordi Alba scoorde twee keer.

In theorie had Nigeria nog kans om zich te plaatsen voor de halve finale, maar al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat dat niet zou gebeuren. Vlak nadat Uruguay al in de tweede minuut op voorsprong kwam tegen Tahiti, schoot Jordi Alba raak in Fortaleza. Na een pass van een ijzersterk spelende Andres Iniesta, liep Alba simpel door de achterhoede van Nigeria en schoot raak. Even daarvoor was het Iniesta die in de eerste minuut al had kunnen scoren.

Na de vroege achterstand gooide Nigeria alle schroom van zich af en speelde het lekker mee in deze wedstrijd. Kansen waren er genoeg voor de Afrikanen, maar de bal wilde er maar niet in. Nigeria deelde veel speldenprikjes uit aan Spanje, maar het was de wereldkampioen die de beste kansen kreeg. Cesc Fabregas raakte de paal en Roberto Soldado wist tot twee keer toe niet tot scoren te komen oog in oog met doelman Enyama. De spits van Valencia speelde een ongelukkige wedstrijd en werd na een klein uur spelen vervangen door Fernando Torres.

Torres had minder moeite met het vinden van het doel. Bij zijn eerste balcontact was het meteen raak. Hij kopte raak uit een harde voorzet van Luis Pedro. Met nog een half uur op de klok was het geloof bij Nigeria volledig weg. Dat leverde voor Spanje nog de 3-0 op. Opnieuw was het Alba die scoorde. Hij werd de diepte ingestuurd, omspeelde de keeper en schoot kinderlijk eenvoudig binnen.

Na een overwinning op Tahiti, een nederlaag tegen Uruguay volgt een nederlaag tegen Spanje. Met drie punten uit evenveel wedstrijden zit het seizoen er eindelijk op voor de Nigeriaanse internationals. Voor die van Spanje nog niet. Zij nemen het aanstaande donderdag op tegen Italië in de halve finale.

 

[Confed. Cup] Tiental Uruguay via Tahiti naar halve finale

Uruguay heeft de halve finale van de Confederations Cup bereikt. Door een 8-0 zege op Tahiti heeft de ploeg de tweede plaats in poule B verzekerd. Bondscoach Óscar Tabárez had voor het duel met Tahiti zijn vaste basisspeler rust gegeven, zodat Uruguay zonder steraanvallers Luís Suarez, Edinson Cavani en Diego Forlán startte.

Wel stond er een andere bekend op het veld; Nicolás Lodeiro (ex-Ajax) speelde als centrale aanvallende middenvelder bij de Zuid-Amerikanen. De ban was al snel gebroken toen aanvaller Abel Hernández na twee minuten een corner binnenkopte. Routinier Andrés Scotti kopte de bal door, waarna Hernández de bal bij de tweede paal met het hoofd inknikte. De spits van Palermo was na 24 minuten weer trefzeker, toen hij een dieptepass op waarde schatte, zijn man uitspeelde en de uitgekomen doelman Meriel kansloos liet met een raak schot.

Vier minuten later was het weer raak, toen Diego Pérez twee instanties nodig had om de 3-0 te maken. Een voorzet werd eerst door de middenvelder tegen de paal gekopt, maar daarna was het een simpele klus om de rebound in het lege doel te schieten. Tahiti probeerde er vervolgens een aantal keren uit te komen, maar in de afronding waren de eilandbewoners niet secuur genoeg. Op slag van rust viel ook de vierde treffer van Uruguay, toen Hernández zijn hattrick compleet maakte.

Na de pauze kreeg het duel een verrassende wending toen Andrés Scotti binnen een minuut de schlemiel van de avond werd. De 37-jarige routinier mocht vanaf elf meter aanleggen toen Teheivarii Ludivion een overtreding begon op Matiás Aguirregaray. Scotti miste vervolgens en begon minder dan een minuut later zelf een overtreding. Deze leverde hem zijn tweede gele kaart op, waardoor hij de kleedkamer kon opzoeken. Het werd na ruim een uur spelen alsnog wel 5-0, toen Lodeiro een harde voorzet van Walter Gargano binnenliep. Hernández maakte vijf minuten daarna zijn vierde van de avond, door een nieuwe toegekende strafschop bekwaam af te ronden.

Het slotakkoord was van invaller Suarez, die van Tabárez toch nog 25 minuten speeltijd kreeg. De oud-Ajacied werd door Hernández diep gestuurd, waarna hij zijn directe tegenstander uitspeelde en met een droge knal voor de 7-0 zorgde. In de slotminuten schoot de aanvaller nogmaals raak en bepaalde hij de eindstand op 8-0. Hiermee kwam een einde aan de lijdensweg van Tahiti, al genoot de ploeg met volle teugen van iedere minuut op deze Confederations Cup. Qua niveau was het niet veel, maar het enthousiasme van de ploeg was een verrijking voor het toernooi. Uruguay speelt woensdag tegen thuisland Brazilië in de halve finale.

Kinderen gewond na omwaaien springkussen

Drie kinderen zijn zaterdag in het Twentse Delden gewond geraakt nadat het speelkussen waarop zij speelden omwaaide. De drie zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 16.30 uur op het terrein van een voetbalvereniging aan de Langestraat. Toen een aantal kinderen op het springkussen speelde, werd het door een windstoot omver geblazen. Daardoor vielen de kinderen eraf.

Twee van hen liepen botbreuken op, een ander werd in het ziekenhuis behandeld aan een snee in zijn kin, aldus een politiewoordvoerder. Of de drie het ziekenhuis inmiddels hebben verlaten wist de zegsvrouw niet. De leeftijd van de kinderen is niet bekend.

Arrestaties na bedreiging in Amsterdam-West

Vijf personen zijn zondag in Amsterdam-West aangehouden nadat bij de politie een melding van bedreiging was binnengekomen. In een woning aan de Lanseloetstraat zou met een vuurwapen zijn gedreigd. Dat meldt de politie.

Het incident vond rond 17.00 uur plaats. De omgeving van de straat in de wijk Bos en Lommer is enige tijd afgezet. Onduidelijk is wat zich precies heeft afgespeeld.

Zo'n 350.000 mensen bezoeken Marinedagen

De Marinedagen en Sail Den Helder zijn door 330.000 tot 350.000 mensen bezocht. Dat laat de organisatie weten. Op de afsluitende zondag kwamen zo'n 160.000 mensen kijken naar de vele schepen in de haven van Den Helder.

Het maritieme festival ging donderdag van start. Die dag bezocht Willem-Alexander het nautische evenement. Zondag vindt de traditionele 'sail out' plaats, waarbij de historische schepen worden uitgeluid.

Naast de oude tallships waren er ook boten van de marine te bezichtigen. Ondanks het mindere weer kijkt de organisatie van Sail Den Helder en de Marinedagen terug op een zeer geslaagd en indrukwekkend festijn.

Maaskant herstelt zich van matig begin

Trainer Robert Maaskant herstelt zich de afgelopen week goed van een matige start bij zijn nieuwe club in Wit-Rusland. Met Dinamo Minsk heeft hij inmiddels twee keer gewonnen.

Maaskant kan niet terugkijken op een goed debuut. Zijn eerste wedstrijd verliest de voormalig trainer van FC Groningen en NAC Breda nog met 1-2 van Bate Borisov. Toch ziet het er ruim een week later beter uit voor de oefenmeester.

Vooral de overwinning tegen stadgenoot FC Minsk is belangrijk voor zijn imago als startende trainer. Dat terwijl zijn ploeg vandaag met 2-1 te sterk blijkt voor Dnepr Mogilev. Na die overwinning bevindt de geboren Schiedammer zich op de derde plaats.

Maaskant en de clubleiding van Groningen besloten eerder dit jaar niet verder met elkaar te gaan. Ondanks dat hij met zijn ploeg de play-offs bereikte, kon Maaskant nooit aarden in het noorden van ons land.

Blanc onderhandelt maandag met PSG

Laurent Blanc gaat maandag in gesprek met Paris Saint-Germain over een dienstverband bij de Franse topclub. Dat heeft de 47-jarige oefenmeester zondag bevestigd. "Ik ben maandag in Parijs om te onderhandelen. Er is een grote kans dat ik teken", zei hij tegen Le Parisien.

De voormalig Franse international is de beoogde opvolger van Carlo Ancelotti bij de kampioen van de Ligue 1. De Italiaan is op weg naar Real Madrid. "PSG is een heel mooie kans voor mij, het is een zeer goede club", aldus Blanc.

Tussen 2007 en 2010 was Blanc trainer van Bordeaux, waarmee hij in 2009 kampioen werd. Na het WK in Zuid-Afrika ging hij als bondscoach van Frankrijk aan de slag. Hij stapte echter op na de uitschakeling in de kwartfinale van het EK vorige zomer.

Agenten belaagd in Zoetermeer

Agenten zijn zaterdagnacht belaagd toen zij in een discotheek in Zoetermeer een man wilden aanhouden. Bij de vechtpartij die ontstond raakten twee agenten gewond. Dat meldt de politie.

De politie wilde rond 03.00 uur 23-jarige een man uit Zoetermeer bij een horecagelegenheid op de Amsterdamstraat oppakken voor openbare dronkenschap. Hij zou zich agressief hebben gedragen en auto's hebben vernield. Toen de agenten de man wilden inrekenen begonnen twee vrienden van hem, een 18-jarige Hagenaar en een 19-jarige Zoetermeerder, zich ermee te bemoeien.

Ook anderen bemoeiden ermee en er ontstond een vechtpartij. Daarbij raakte een agent gewond aan een oog en een ander aan een knie. De arrestant liep letsel aan zijn kaak op. Hij ligt in het ziekenhuis.

Holman blijft ambitieus bij 'oliedollarclub'

Brett Holman blijft ook bij zijn nieuwe club Al-Nasr ambitieus op sportief gebied. De middenvelder twijfelde lang over zijn nieuwe avontuur.

"Aston Villa is goed met mij omgegaan, maar het zat er hier helaas niet in voor mij", treurt de Australiër tegenover The National. "Toch wil ik ook bij Al-Nasr mijn sportieve ambities waarmaken", gaat hij verder.

"Het is een grote stap, van de Premier League naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ik heb dan ook lang getwijfeld over mijn transfer", gaat hij verder. Holman lijkt ondanks zijn uitspraken zijn sportieve carrière voorlopig vaarwel te zeggen. De competitie in het verre oosten staat namelijk vooral bekend om zijn hoge salarissen, en niet om zijn hoge niveau.

Holman kan niet terugkijken op een succesvolle periode in Birmingham. Na zijn overzeese transfer van Nederland naar Engeland verandert zijn imago van vaste basiskracht in het beeld van een vaste invaller. Toch staan er na zijn enige Premier League-seizoen 27 competitieduels achter zijn naam.

Het is door zijn overgang naar Al-Nasr nog maar de vraag of we Holman volgend jaar tijdens het WK in Brazilië terugzien. Normaal gesproken is hij een vaste waarde voor de Australiërs, maar veel spelers die eenzelfde overstap hebben gemaakt, verdwenen uit beeld. Australië is al geplaatst voor het WK.

Nieuwe aflevering in soap Heerenveen

Paul Nobelen trekt zich terug uit de onderzoekscommissie van sc Heerenveen. Dat maakt de club via een persbericht bekend.

Nobelen heeft de opdracht om samen met burgemeester Tjeerd van der Zwam en onderzoeker Jos Vaessen de club door te lichten. Daar ziet hij nu dus vanaf. Volgens Nobelen is het momenteel niet mogelijk om een integer en onafhankelijk onderzoek te realiseren.

Het onderzoek is één van de stokpaardjes van icoon Riemer van der Velde. Hij wil dat de club binnenstebuiten wordt gekeerd door onafhankelijke personen. Die wens loopt nu dus een deukje op. De burgemeester en onderzoeker Vaessen gaan nu opzoek naar een nieuwe derde kracht.

Heerenveen bevindt zich momenteel in misschien wel de roerigste periode uit de clubgeschiedenis. Voorzitter Robert Veenstra heeft de club inmiddels verlaten nadat de supporters, een groep sponsoren en clubiconen Van der Velde en Foppe de Haan het vertrouwen in hem opzegden.

Aan de soap rondom de club lijkt zo nog geen einde te komen. Betrokkenen binnen en rondom Heerenveen vinden dat ook de leden van de de Raad van Commissarissen moeten vertrekken. De conclusie uit het omstreden onderzoek zal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk zover komt.

Toestand Mandela kritiek

De toestand van Nelson Mandela is kritiek, heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zondagavond meegedeeld. De 94-jarige oud-president ligt in een ziekenhuis in Pretoria, waar hij 8 juni werd opgenomen met een longontsteking die opnieuw de kop had opgestoken.

Zuma en de vicepresident van het ANC Cyril Ramaphosa brachten zondagavond een bezoek aan Mandela en kregen van de behandelende artsen te horen dat diens toestand in het afgelopen etmaal kritiek was geworden. Zuma en Ramaphosa spraken in het ziekenhuis ook Mandela's vrouw Graca Machel.

"De artsen doen al het mogelijke om zijn toestand te verbeteren en zorgen ervoor dat Madiba goed verzorgd wordt en zich gemakkelijk voelt. Hij is in goede handen", liet Zuma weten.

Ook Mandela's ex-vrouw Winnie zocht hem zondag op in het ziekenhuis.

[Tour] FDJ zet met Pinot in op topklassering

Thibaut Pinot gaat zaterdag van start als kopman van FDJ in de Tour de France. De 23-jarige Fransman won vorig jaar een etappe en eindigde als tiende in het eindklassement. Ook dit jaar richt Pinot zich op een hoge klassering. Met Nacer Bouhanni hoopt de Franse ploeg bovendien in de massasprints om de dagprijzen te strijden.

De Braziliaan Murilo Fischer is de enige buitenlander in de selectie van FDJ, die verder bestaat uit William Bonnet, Pierrick Fédrigo, Alexandre Geniez, Arnold Jeannesson, Jérémy Roy en Arthur Vichot. Die laatste werd zondag Frans kampioen.

Bij AG2R is Jean-Christophe Péraud de kopman. Met de 36-jarige Fransman hoopt de Franse equipe in de top vijf te eindigen. Peraud krijgt steun van acht landgenoten: Maxime Bouet, Samuel Dumoulin, Romain Bardet, Blel Kadri, Hubert Dupont, John Gadret, Sébastien Minard en Christophe Riblon.

Ook Sojasun verschijnt met enkel Fransen aan het vertrek. Oud-Vacansoleil-renner Brice Feillu maakt deel uit van de selectie. Hij krijgt gezelschap van Anthony Delaplace, Julien El Fares, Jonathan Hivert, Cyril Lemoine, Jean-Marc Marino, Julien Simon, Mederel Maxime en Alexis Vuillermoz.

De honderdste editie van de Tour de France begint zaterdag met een relatief vlakke rit op Corsica. Op 21 juli is de traditionele slotetappe naar Parijs.

[Upd] 'Rihanna stoned als garnaal'

Rihanna heeft een bezoekje gebracht aan een Amsterdamse coffeeshop. De 25-jarige zangeres is in de hoofdstad omdat ze zondag en maandag een concert geeft in de Ziggo Dome. Na haar aankomst in Nederland ging ze meteen los.

"Ik ben maar een meisje", twitterde Rihanna zaterdag bij foto's waarop ze is te zien in een coffeeshop met twee joints in haar mond en een aansteker in elke hand. Haar vriendin is ondertussen in de weer met een waterpijp.

De shows die de zangeres geeft in Amsterdam zijn onderdeel van haar Diamonds World Tour. Kaarthouders zijn al gewaarschuwd om rekening te houden met een latere starttijd dan aangekondigd. Rihanna verschijnt namelijk regelmatig te laat op het podium. De laatste keer dat ze in Nederland optrad, in 2011 in het Geldredome, was dat ook al het geval.

Update 19.03 uur
Rihanna is na een paar uur behoorlijk stoned de coffeeshop weer uitgewaggeld, meldt AT5 op gezag van manager Roderick van Kempen van de Amsterdamse coffeeshop Green House. De zangeres zou zich voornamelijk aan wiet tegoed hebben gedaan. Het is de bedoeling dat het programma in de Ziggo Dome om 19.30 uur van start gaat, maar de kans lijkt wat toegenomen dat de aanvangstijd van Rihanna's show wat aan de vroege kant voor haar zal zijn.

Update 21.32 uur
De joints hebben Rihanna blijkbaar in de juiste stemming gebracht, want het optreden is rond kwart over negen van start gegaan. Volgens concertgangers op Twitter was dat slechts een kwartier te laat.


'Rihanna zo stoned als een garnaal', aldus AT5

Baby overleeft 40 uur in ventilatieschacht

Een baby in de Spaanse stad Alicante heeft een verblijf van 40 uur in een ventilatieschacht in een wooncomplex overleefd. De moeder had de zuigeling direct na de geboorte in de schacht gelegd en achtergelaten, aldus de politie.

De 26-jarige vrouw is op verdenking van poging tot moord aangehouden. Het kind had een gebroken armpje en enkele verwondingen, maar verkeert niet in levensgevaar.

Een bewoner van het huis had de brandweer gealarmeerd, omdat hij geluid had gehoord en dacht dat een kat vastzat in de schacht. De brandweer vond echter geen kat, maar een pasgeboren baby.

Baby overleeft 40 uur in ventilatieschacht
Baby overleeft 40 uur in ventilatieschacht (Foto: ANP)

Somaliërs moorden in vluchtelingenkamp

Bij gevechten in een kamp voor ontheemden in het noorden van Kenia zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen en meer dan twintig gewond geraakt, meldt het Rode Kruis zondag.

In het kamp in Mandera County wordt al drie dagen gevochten tussen clans van etnische Somaliërs. Het Keniaanse parlementslid Adan Keynan zegt dat de overheid meer politie moet sturen om een einde te maken aan het geweld. Volgens de politie voelt een clan zich na de verkiezingen in maart politiek buitengesloten.

[HWL] Belgische mannen winnen finale van Australië

De Belgische hockeymannen hebben de finale van de Rabobank Hockey World League in Rotterdam van Australië gewonnen. Na de reguliere speelminuten stond het 2-2. In de shoot-outs waren onze zuiderburen te sterk: 7-6.

Lange tijd leek de wedstrijd op een overwinning voor Australië uit te draaien. In de eerste helft lieten beide ploegen niet het beste van hun spel zien, maar de grootste kansen waren voor de Kookaburra’s. Na twintig minuten zette Christopher Ciriello met de tweede strafcorner van de middag zijn team op voorsprong.

Op een afgekeurd doelpunt van Florent van Aubel na, kwamen de Australiërs nauwelijks in gevaar. Ook in het begin van de tweede helft was de eerste grote mogelijkheid voor Jamie Dwyer, maar hij miste bij de paal. Halverwege de tweede helft kreeg België vleugels. Tom Boon scoorde op prachtige wijze de gelijkmaker en dit betekende het startschot voor een reeks Belgische aanvallen.

Een aantal minuten later was het weer Boon die zijn zevende van het toernooi kon scoren, maar de lat voorkwam een doelpunt. Tien minuten voor tijd kon Reckinge bij de tweede paal een mooie Belgische aanval afronden. Australië speelde de laatste minuten van de wedstrijd met succes vol op de aanval. Russel Ford tipte de gelijkmaker binnen met nog twee minuten op de klok. Doordat de stand gelijk was, moesten shoot-outs een uiteindelijke winnaar aanwijzen.

Liefst twaalf shoot-outs moesten er worden genomen, waarin beide ploegen twee keer misten. In de zevende shoot-out voor België kwam Loïck Luypaert hard ten val door keeper Andrew Charter. De scheidsrechter beoordeelde dat de shoot-out opnieuw genomen moest worden, maar Luypaert bleek daartoe niet meer in staat. Zijn vervanger Simon Gougnard miste. Gelukkig voor Gougnard miste Swann ook. Pas bij de negende serie shoot-outs viel de beslissing toen Ciriello voor Australië miste.

Cavendish wint titel in Groot-Brittannië

Mark Cavendish lijkt in vorm voor de Tour de France. De renner van Quick-Step werd vandaag voor het eerst kampioen in Groot-Brittannië.

Cavendish bevond zich in een kopgroep met David Millar, Peter Kennaugh en Ian Stannard. Het draaide uit op een sprint, waarin Cavendish uiteraard de snelste was. Ook de concurrenten van Cavendish in de massasprints van de komende Tour werden dit weekend de nationale kampioen. André Greipel was de beste in Duitsland terwijl Peter Sagan kampioen werd in Slowakije

'Meer wanbetalers zorgpremie'

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt neemt toe. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Bij steeds meer mensen wordt de premie ingehouden op het loon of op de uitkering, omdat ze meer dan een half jaar niet betaald hebben.

Begin dit jaar waren er zo'n driehonderdduizend mensen die hun premie niet betaalden. Op 1 juni lag dit aantal op 314 duizend. Dat is een toename van ongeveer vijf procent.

Het College voor Zorgverzekeringen regelt dat de premie alsnog geïnd wordt, plus een boete van 35 procent. Maar van de 1,5 miljard euro die sinds 2009 op deze manier opgehaald moest worden is pas zeshonderd miljoen binnen. Dit is minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een doorn in het oog. Zij wil dat zorgverzekeraars harder achter wanbetalers aan gaan.

Snowden vraagt asiel aan in Ecuador

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vraagt Ecuador om politiek asiel. Dit heeft de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken zondag laten weten via Twitter.

Eerder op de dag ging de Ecuadoraanse ambassadeur in Rusland naar de luchthaven van Moskou voor een ontmoeting met Snowden, die daar een tussenstop maakte. Hierbij was ook een vertegenwoordiger van de klokkenluiderssite WikiLeaks aanwezig.

Ecuador heeft eerder asiel verleend aan Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, die zich al een jaar in de ambassade van Ecuador bevindt in Londen uit vrees voor uitlevering aan de VS.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei zondag dat de Verenigde Staten het paspoort van Snowden hebben ingetrokken. Snowden reisde eerder op de dag van Hongkong naar Moskou.

Snowden vraagt asiel aan in Ecuador
Snowden vraagt asiel aan in Ecuador (Foto: ANP)

Atletiekploeg promoveert naar Super League

De Nederlandse atletiekploeg heeft zondag bij het EK voor landenteams in de First League promotie afgedwongen naar het hoogste niveau. Op de slotdag in Dublin pakte Oranje vijf overwinningen, waardoor de derde plaats werd behaald in het klassement. In de Super League komen de beste twaalf landen van Europa uit.

Maureen Koster (1500 meter), Jip Vastenburg (5000 meter), Rosina Hodde (100 meter horden) en Fabian Florent (hinkstapspringen) zetten Nederland op het goede spoor. Door de zege van Jurgen Wielart, Dennis Spillekom, Jesper Arts en Liemarvin Bonevacia op de afsluitende 4x400 meter werd promotie vervolgens veiliggesteld.

De Super League wordt volgend jaar in het Duitse Braunsweig gehouden. Net als Nederland promoveerden ook Tsjechië en Zweden.

Van Duijn en Jansen zesde bij EK

Celine van Duijn en Inge Jansen zijn zondag bij het EK in Rostock zesde geworden bij het synchroonspringen van de driemeterplank. Het Nederlandse duo kreeg van de jury 277,5 punten. Zaterdag was Jansen in de individuele finale nog als elfde geëindigd.

Het goud ging naar de Italianen Francesca Dallapè en Tania Cagnotto, die 324,3 punten kregen. Nummers twee Olena Fedorova en Anna Pysmenska uit Oekraïne eindigden net boven de driehonderd punten. De Britten Alicia Blagg en Rebecca Gallantree pakten brons met een score van 292,17.

Devolder in stijl naar Belgische titel

Stijn Devolder is zondag voor de derde keer in zijn loopbaan Belgisch kampioen op de weg geworden. De 33-jarige renner van Radioshack was met 25 kilometer te gaan weggesprongen en kwam in La Roche-en-Ardenne solo over de finish. Gianni Meersman spurtte naar de tweede plaats, voor Devolders ploeggenoot Jan Bakelants.

In Duitsland werd er gesprint om de kampioenstrui. André Greipel bleef op de meet in Wangen im Allgäu Gerald Ciolek en Argos-Shimano-renner John Degenkolb voor.

Luis Leon Sanchez van Blanco Pro Cycling greep op het Spaans kampioenschap net naast de titel. De renner uit Murcia eindigde als derde, op vijf seconden van winnaar Jesus Herrada. Ook Ion Izagirre bleef Sanchez nog voor in Bembibre.

Sylvain Chavanel moest in Frankrijk genoegen nemen met de tweede plaats. Hij werd afgetroefd door Arthur Vichot. Tony Gallopin completeerde het podium.

In Slowakije maakte Peter Sagan de verwachtingen waar. Ook Michal Kwiatkowski (Polen), Robert Kiserlovski (Kroatië), Michael Mørkøv (Denemarken), Vladimir Isaychev (Rusland) en Michael Schär (Zwitserland) veroverden de nationale titel.

[PC Darts] Van Gerwen wint in Crawley

Darter Michael van Gerwen heeft zijn volgende Pro Tour overwinning alweer binnen. Nadat de Brabander de eindstreep zaterdag niet wist te halen, trok hij op de Players Championship van vandaag wel aan het langste eind door Andy Hamilton in de finale met 6-1 te verslaan. Voor Mighty Mike is deze overwinning al zijn zevende van dit kalenderjaar.

Even leek het erop alsof Van Gerwen in de halve finale zou stranden. Tegen Brendan Dolan liep hij tegen een 5-2 achterstand aan, maar kwam ijzersterk terug. Hij wist de achterstand om te buigen in een nipte overwinning. Mighty Mike miste in de halve finale nog de dubbel 13 voor een 9-dart finish. Ook zijn Noord-Ierse tegenstander kon net niet de perfecte leg produceren, Dolan miste op dubbel 18.

De winnaar van de zaterdag, Peter Snakebite Wright, kwam vandaag tot de laatste 16, waar hij door James Wade werd verslagen. Phil Taylor heeft zijn draai nog steeds niet gevonden op de Pro Tour van 2013. De grootmeester leed ook vandaag een vroege nederlaag, Robert Thornton was hem bij de laatste 16 met 6-5 te sterk af.

De Players Championships van dit weekend waren voor veel spelers de generale repetitie voor het EK dat van 4 t/m 7 juli in Meulheim, Duitsland wordt gehouden.

Kwartfinales    
Michael van Gerwen (Ned) 6-1 Andy Smith (Eng)
Brendan Dolan (N-I) 6-4 Wes Newton (Eng)
Andy Hamilton (Eng) 6-4 Jamie Caven (Eng)
Robert Thornton (Sch) 6-3 James Wade (Eng)
     
Halve finales    
Michael van Gerwen (Ned) 6-5 Brendan Dolan (N-I)
Andy Hamilton (Eng) 6-2 Robert Thornton (Sch)
     
Finale    
Michael van Gerwen (Ned) 6-1 Andy Hamilton (Eng)

Luiten en Derksen gedeeld tiende in München

Joost Luiten en Robert-Jan Derksen zijn bij de BMW International Open in München op de gedeelde tiende plaats geëindigd. De Nederlandse golfers sloten het toernooi af met een totaal van 275 slagen, dertien onder par. Dat zijn er vijf meer dan de Zuid-Afrikaanse winnaar Ernie Els, die zijn koppositie zondag met succes verdedigde.

Twee weken na zijn overwinning in Oostenrijk was Luiten ook op de baan in Zuid-Duitsland tot de slotdag kansrijk. Op de veertiende hole moest hij echter een triple bogey toestaan en daarmee waren zijn kansen op de eindzege verkeken. Dankzij twee birdies kon de Bleiswijker uiteindelijk nog een scorekaart van 71 slagen overhandigen.

Luiten zag Derksen langszij komen. De Blaricummer ging op de laatste dag rond in 69 slagen (twee bogeys en vijf birdies) en ontvangt daardoor net als Luiten 32.325 duizend euro prijzengeld. Maarten Lafeber eindigde als 62e.

Els moest de koppositie na de derde ronde nog delen met de Fransman Alexander Levy en de Zweed Alexander Noren. Aan een ronde van 69 had hij echter genoeg om de titel voor zich op te eisen.

[Tour] Fuglsang kopman Astana

Astana vaardigt de Deen Jakob Fuglsang als kopman af naar de Tour de France. Dat maakte de Kazachse wielerploeg zondag bekend. Astana heeft naar eigen zeggen een sterke mix van klimmers en ritkapers voor de jubileumeditie van de Tour, die zaterdag start op Corsica.

"Deze Tour de France biedt veel individuele mogelijkheden voor etappezeges en we sturen een ervaren groep renners die daarvoor mag strijden", zegt algemeen directeur Dimitry Sedoun. Onder meer de Italianen Enrico Gasparotto en Francesco Gavazzi, de Kazach Andrey Kashechkin en de Zweed Fredrik Kessiakoff staan te boek als aanvalslustige renners.

Daarnaast gelooft Sedoun in een topklassering van Fuglsang. "Het algemeen klassement is geenszins een uitgemaakte zaak. We zien onszelf als een dark-horse voor een goede finish in Parijs. Jakob heeft in het Critérium du Dauphiné bewezen een goed klassement te kunnen rijden." Fuglsang eindigde in de door Chris Froome gewonnen rittenkoers als vierde.

De selectie wordt gecompleteerd door de Sloveen Janez Brajkovic en Assan Bazayev, Dmitri Muravyev en Alexey Lutsenko uit Kazachstan.

[Upd] Demouge faalt medische tests Roda; transfer mogelijk afgeketst

Frank Demouge speelt komend seizoen mogelijk toch niet voor Roda JC. De aanvaller kwam niet door de medische keuring van de Limburgse club.

Dat meldt L1. Roda bereikte al een akkoord met Bournemouth over de transfer van de Nederlandse spits. De overgang leek in kannen en kruiken, maar lijkt nu alsnog in duigen te vallen.

Demouge werd afgelopen half jaar door Roda gehuurd van Bournemouth en was cruciaal in het lijfsbehoud van de club. Vandaar dat de Limburgers graag met hem door wilden.

De club uit Kerkrade moet nu waarschijnlijk toch op zoek naar een alternatief. Jack Tuyp (FC Volendam) komt mogelijk in beeld als aanvallende versterking. Demouge stond ook in de belangstelling van NAC Breda. Mogelijk gaat hij alsnog luisteren naar de Brabanders.

Update 19.30 uur

Roda JC heeft via een bericht op haar website laten weten dat de berichtgeving van L1 over de medische afkeuring van Frank Demouge onzin is. Roda directeur Marcel Bunder is helder over het nieuws op de Limburge zender: "Volgens L1 zou de club Roda JC Kerkrade, Frank Demouge hebben afgekeurd. Dit verhaal is echter volledig uit de lucht gegrepen."

Ook over een mogelijke transfer van Demouge is hij helder: "Zoals bekend heeft Frank een doorlopend contract bij zijn Engelse club Bournemouth, waar hij per 1 juli 2013 zal terugkeren. Vooralsnog is er tussen Bournemouth en Roda JC Kerkrade geen enkele sprake van een overgang."

[Upd] 'Snowden in ambassade Moskou'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wil uiteindelijk naar Venezuela. Dit heeft een bron bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot zondag gezegd.

Snowden had Hongkong zondagmorgen verlaten met een Aeroflot-vliegtuig op weg naar Rusland. Een bron van Aeroflot liet daarop weten dat er een ticket voor een vlucht van Moskou naar Cuba op Snowdens naam staat. Dat blijkt nu niet zijn eindbestemming te zijn. Hij vliegt maandag van Moskou naar Cuba en van daaruit wil hij verder naar Venezuela.

Update 18.04 uur
Edward Snowden is inmiddels geland in Moskou, meldt Het Parool. Hij wordt vergezeld door Wikileaks-juriste Sarah Harrison. De klokkenluider wil volgens een verklaring via Cuba doorreizen naar een democratisch land. Het is onduidelijk of het om Venezuela gaat of een ander land. De Russische regering zegt niet op de hoogte te zijn van Snowdens plannen. Hong Kong liet hem eerder op de dag ondanks een arrestatieverzoek van de VS vertrekken, omdat de bijgevoegde documentatie juridisch niet volledig zou zijn.

Update 18.34 uur
Snowden lijkt direkt vanaf de vliegtuigtrap een diplomatieke auto te zijn ingestapt, aldus BBC News. De reporter twijfelt of het om een wagen van de Venezolaanse of Equadoriaanse ambassade ging, maar de Washington Post meent dat het voertuig nummerborden van de diplomatieke missie van Equador had. Dat laatste hoeft overigens niet te betekenen dat Snowden uiteindelijk voor Equador kiest, mogelijk brengt hij daar op advies van zijn Wikileaks-adviseurs om veiligheidsredenen de nacht door. Maandag vliegt de klokkenluider naar verluidt naar Cuba.

'Snowden wil uiteindelijk naar Venezuela'
'Snowden wil uiteindelijk naar Venezuela' (Foto: ANP)

Bioscoopbezoekers vangen echt geld

Meer dan 200 bezoekers van Pathé de Munt vielen gisterenavond met de neus in de boter. Tijdens de première van de film Now You See Me werden tot verrassing van het pubbliek opeens geldbiljetten van 5 euro de zaal ingeschoten.

Dit vond plaats tijdens een scène waarin een groep bankrovers hun buit verdeelt onder het publiek van een goochelshow. Het is blijkbaar een goed gelukte goocheltruc en de bioscoopbezoekers reageerden verbaasd en probeerden uiteraard zoveel mogelijk geld te vangen.

Distributeur Entertainment One heeft aangekondigd dat er binnen twee weken nog een keer met geld wordt geschoten. Het bedrijf maakt helaas van tevoren niet bekend waar dat zal gaan gebeuren.

Leger Egypte bereid protesten neer te slaan

De Egyptische legercommandant heeft zondag gewaarschuwd dat de strijdkrachten bereid zijn in te grijpen om te verhinderen dat het land afglijdt in een 'donkere tunnel' van binnenlandse strijd.

Generaal Abdel-Fattah el-Sissi, die tevens minister van defensie is, sprak zondag, een week voor geplande massabetogingen van tegenstanders van de islamitische president Mohammed Morsi. Egyptenaren vrezen dat demonstraties waarin het aftreden van Morsi wordt geëist zullen uitlopen op botsingen met radicale aanhangers van de president. Sommigen hebben aangekondigd de tegenstanders te 'verpletteren', anderen hebben ze als ongelovigen bestempeld die het verdienen te worden gedood.

De uitlatingen van generaal El-Sissi maken duidelijk dat het leger bereid is in te grijpen als de tegenstanders van de president door diens aanhangers worden aangevallen. De legerchef riep alle partijen op deze week tot een 'echt' vergelijk te komen om de crisis te bezweren.

Tegenstanders van Morsi beschuldigen hem en zijn Moslim Broederschap ervan hun meerderheid te misbruiken om hun islamistische plannen door te drukken. Wael Ghonim, een van de bekendste figuren van de opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak in 2011, heeft Morsi zondag opgeroepen af te treden. In een videoboodschap op internet zegt Ghonim dat Morsi beloften die hij voor zijn verkiezing in 2012 heeft gedaan, niet is nagekomen. De president, zegt Ghonim, moet als 'vaderlandslievende Egyptenaar' aftreden om strijd te voorkomen.

Aanhangers van Morsi zeggen dat diens tegenstanders maar via de stembus moeten proberen hem weg te krijgen.

N.E.C. wil drie versterkingen, waaronder een 'echte targetman'

N.E.C. Nijmegen wil deze zomer nog drie spelers aan de selectie toevoegen. De Eredivisieclub hoopt onder andere een 'echte targetman' in te lijven.

De Nijmegenaren versterkten zich reeds met aanvallers Christoph Hemlein en Alireza Jahanbakhsh. Spits Rick ten Voorde keerde terug van zijn huurperiode bij NAC Breda. Toch blijft de club op zoek naar een nieuwe goaltjesdief.

"Een echte targetman", zo omschrijft trainer Alex Pastoor zijn gewilde versterking tegenover De Gelderlander. "Maar zo'n speler zoekt elke club, natuurlijk."

De club hoopt het volgend seizoen beter te doen dan dit seizoen. “Voor iedereen was het slot van het vorig seizoen teleurstellend", aldus technisch directeur Carlos Aalbers. "Ik merk het aan sommige supporters die ik hier tegen het lijf loop. Er zit nog wat chagrijn over die vijftiende plaats. Maar dit is een nieuw seizoen met nieuwe kansen. En daar gaan we voor."

Room: "Weet niets van interesse RKC"

RKC Waalwijk zou in de zoektocht naar een nieuwe doelman bij Eloy Room zijn uitgekomen. De sluitpost van Vitesse heeft echter nog niets vernomen uit Waalwijk.

De Brabanders moeten op zoek naar een nieuwe keeper nu huurling Jeroen Zoet komend seizoen terugkeert naar PSV. Het Algemeen Dagblad meldde recent dat RKC dat probleem hoopte op te lossen met Room.

De 24-jarige Room heeft echter nog niets gehoord van de Waalwijkers. "Daar weet ik zelf niets van. Ik heb ook gelezen wat op internet stond. Dat gaat allemaal via mijn zaakwaarnemer en Vitesse", vertelt Room aan Omroep Gelderland.

"Ik focus me op Vitesse. Ik sta hier onder contract, maar ik heb mijn wens uitgesproken. Ik wil gewoon gaan spelen", benadrukt Room, die een huurperiode in Brabant wel ziet zitten. Zijn uiteindelijke doel blijft eerste keeper van Vitesse worden. "Dat is een droom van mij." verklaart Room.

Room beschikt ondanks zijn reserverol toch over aardig wat ervaring. Zo was de stand-in één seizoen lang eerste keus tijdens het eenjarige vertrek van basiskracht Piet Velthuizen naar Spanje.

Teun de Nooijer benoemd tot erelid van de KNHB

Teun de Nooijer is zondag na zijn afscheidswedstrijd benoemd tot erelid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. De Nooijer is de eerste die deze erkenning krijgt puur op basis van zijn hockeyprestaties.

Andere ereleden van de KNHB verdienden hun sporen niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld als bestuurslid of vrijwilliger. Maar de Algemene Vergadering besloot zaterdag dat de loopbaan van de recordinternational imposant genoeg is om direct Erelid te worden. 

Geweld Syrië blijft doorgaan

Bij een zelfmoordaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zondag zeker drie doden en tien gewonden gevallen. In Aleppo ontplofte een autobom. Daarbij kwamen twaalf soldaten van het regeringsleger om. In Damascus tracht het leger van president Bashar Assad de laatste opstandelingen uit de stad te verdrijven. Rond Aleppo is het regeringsleger een nieuw offensief begonnen.

De aanslagen komen een dag nadat de 'Vrienden van Syrië', waaronder de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, in Doha besloten de opstandelingen van meer wapens te voorzien om zo de 'barbaarse aanvallen' van het regime-Assad beter het hoofd te kunnen bieden.

Volgens de deelnemers aan het beraad is het machtsevenwicht op het slagveld nu verstoord. Het wapentuig zal alleen aan het Vrije Syrische leger geleverd worden. Zo moet voorkomen worden dat het in handen komt van radicale moslims.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei in Doha dat het besluit niet meteen veel zal uitmaken voor Assad maar wel in de nabije toekomst. "Ik hoop binnen niet al te veel maanden." Kerry gaf te kennen dat de VS geen militaire oplossing voor de burgeroorlg in Syrië zoekt. Het doel blijft de vorming van een overgangsregering bestaande uit vertegenwoordigers van het regime-Assad en de opstandelingen.

De 'Vrienden van Syrië ' hekelden de deelname van buitenlandse moslimextremisten aan de gevechten in Syrië. Genoemd werden met name Hezebollah alsmede terroristen uit Irak en Iran.

Welke wapens het Vrije Syrische leger nu extra krijgt is onduidelijk. Gesproken wordt over luchtafweergeschut en antitank-wapens. Overigens liet de premier van Qatar zich in Doha ontvallen dat zijn land eventueel bereid is troepen naar Syrië te sturen om mee te vechten aan de kant van de opstandelingen, mocht dat nodig blijken.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Salehi, hekelde de besluitvorming in Doha. "Ik ben verbaasd dat het Westen, dat de mond vol heeft over mensenrechten, wapens zendt aan kanibale terroristen." Salehi zei verder dat Iran het 'nooit' zal toestaan dat van buitenaf een politieke oplossing van het conflict in Syrië aan de Syriërs wordt opgelegd.

Janssen: "Van Ginkel toe aan een stap verder"

Marco van Ginkel speelde zich afgelopen seizoen en op het jeugd-EK in de schijnwerpers van Chelsea en Manchester United. Theo Janssen denkt dat de jongeling hogerop kan.

"Marco van Ginkel lijkt toe aan een stap verder. Ik hoop dat hij krijgt wat hij wil", zegt Janssen over zijn ploeggenoot bij Vitesse in gesprek met Omroep Gelderland.

Vitesse is officieel begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De kans dat de Eredivisieclub komend seizoen sterspelers Wilfried Bony en Van Ginkel nog in de gelederen heeft, lijkt klein. "Als die spelers niet terugkomen, hebben we nog heel wat versterkingen nodig", meldt de routinier.

De middenvelder hoopt dat zijn club de selectie begin augustus bijeen heeft. Dan begint namelijk het Europese seizoen. "Het zou mooi zijn om een paar rondjes te overleven. Ik kan me nog hele mooie wedstrijden herinneren in Europa met Vitesse", aldus Janssen.

Hordeloper Sedoc plaatst zich voor WK

Hordeloper Gregory Sedoc heeft bij het EK voor landenteams in Dublin voldaan aan de limiet voor het WK. Sedoc liep zondag op de 110 meter horden 13,50 seconden, exact de vereiste tijd voor deelname aan het wereldkampioenschap in Moskou in augustus.

De 31-jarige Sedoc zat bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo en de Gouden Spike in Alphen aan den Rijn nog net boven de limiet. In Dublin eindigde hij zondag als tweede, achter de Hongaar Baji Balazs.

"Ik ben echt heel blij, ik wilde zo graag winnen. Tot horde zeven-acht ging het super, en toch precies die WK-limiet!", liet de Almeerse atleet na zijn race aan de atletiekunie weten.

Hoogerland pakt Nederlandse titel in Kerkrade

Johnny Hoogerland is zondag voor de eerste keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de weg geworden. De Zeeuw van Vacansoleil liet op drie kilometer van de meet medevluchter Sebastian Langeveld (Orica-Greenedge) zijn hielen zien en kwam na 228 kilometer solo aan in Kerkrade.

Langeveld werd nog gepasseerd door Tom Dumoulin (Argos-Shimano) en moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Titelverdediger Niki Terpstra werd vijfde, Lars Boom, de andere grote favoriet, eindigde buiten de top tien.

Hoogerlands ploeggenoot Lieuwe Westra, Nederlands kampioen tijdrijden, eiste aanvankelijk de aandacht op. Westra bleef als laatste over van een kopgroep van vier en werd uiteindelijk na een vlucht van 150 kilometer teruggepakt.

Vervolgens kwam er een spervuur aan aanvallen, maar de eerste serieuze ontstond op z'n 25 kilometer van de meet. Langeveld, Hoogerland en Bram Tankink sloegen al snel een gaatje van zo'n twintig seconden.

Op acht kilometer van de meet moest Tankink als eerste passen. De Blanco-coureur werd al snel opgeslokt door Dumoulin, die aan een indrukwekkende opmars bezig was.

Langeveld was op papier de betere sprinter en daarom koos Hoogerland op het venijnige slotklimmetje Duivels Bosch, met een maximaal stijgingspercentage van achttien procent, het hazenpad. Langeveld was niet bij machte aan te haken en zag Hoogerland pas na de finish weer terug. Dumoulin kwam uiteindelijk als tweede over de meet.

Hoogerland glunderde na afloop van oor tot oor. "Na alle ellende van de laatste twee jaar is dit echt fantastisch", sprak hij voor de camera's van de NOS. "In begin voelde ik me niet heel goed, maar dat werd gedurende de koers steeds beter."

Voor Blanco, dat met liefst zeventien renners van start ging, verliep het NK teleurstellend. Robert Gesink kwam al vroeg in de wedstrijd ten val, kon zijn weg vervolgen, maar gaf in de slotfase van de koers toch op. Hij volgde daarmee het voorbeeld van ploeggenoot Bauke Mollema. De Groninger wilde met het oog op de Tour, waar hij zaterdag als kopman van start gaat, geen risico nemen en kneep vroegtijdig in de remmen.

Spanje rolt dopingbendes op, 84 arrestaties

De Spaanse politie heeft twee bendes opgerold die dopingproducten importeerden en verhandelden op de Spaanse markt. In totaal werden 84 mensen gearresteerd, zo maakte het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zondag in een verklaring bekend.

Tijdens invallen in Madrid, Catalonië, Valencia, Andalusië en de Baskische regio nam de politie zevenhonderdduizend doses anabole steroïden, epo en groeihormonen in beslag. Onder de gearresteerden bevindt zich een apotheker, die wettelijke controles ontweek om receptplichtige geneesmiddelen te verspreiden.

In de verklaring stelt het Spaanse ministerie dat de bendes in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 750 kilogram drugs importeerden uit China, Griekenland en Portugal en die vervolgens doorverkochten aan onder meer sportcentra.

De geslaagde operatie, het gevolg van een maandenlang onderzoek, komt Spanje goed uit. Het land is er gezien het streven om de Olympische Spelen van 2020 naar Madrid te halen, veel aan gelegen zijn aangetaste naam op dopinggebruik te zuiveren. Twee weken terug lanceerde Spanje al een nieuwe antidopingwet.

Duitse drones falen vaak

Het Duitse leger is de afgelopen jaren veel meer onbemande vliegtuigen (drones) kwijtgeraakt dan tot nu toe bekend was. Van de 871 toestellen zijn er 124 verongelukt door technische mankementen, fouten in de bediening of slecht weer.

Dat heeft de Frankfurter Algemeine Zeitung bericht. Het blad baseert zich op antwoorden op kamervragen die het ministerie van defensie tot nu toe geheim heeft gehouden.

Eerder dit jaar kwam de Duitse minister van defensie Thomas de Mazière in opspraak toen hij het droneproject Euro Hawk stopte. Het toestel zou nooit toestemming krijgen te vliegen. Desondanks is door het departement zo'n 600 miljoen euro in de ontwikkeling van de drone gestoken.

De Mazière wordt verweten dat hij al lang van die problemen wist doch die informatie achterhield. Een speciale onderzoekscommissie van het Duitse parlement moet die zaak nu gaan uitzoeken.

In maart 2011 berichtte het ministerie dat er twaalf drone's verloren waren gegaan. In februari 2012 was dat aantal zeventien.

Die Linke-kamerlid Andrej Hunko stelt nu dat het parlement bewust foutief is geïnformeerd. Dat vinden ook De Groenen en de sociaaldemocratische SPD.

Een zegsman van De Mazière liet weten dat er bij de verongelukte toestellen ook drones zijn die bij de landing zodanig beschadigd raakten dat reparatie niet meer lonend was.

Het Duitse leger heeft nu nog 626 drones in actieve dienst waaronder 153 grote toestellen. Overigens heeft het ministerie dronefabrikanten in Israël en de VS offerten gevraagd voor de levering van grote aantallen grote drones. Medio 2014 zou over de aankoop een beslissing genomen moeten worden.

Ajax wacht concurrentie af in de strijd om Chadli

Nacer Chadli staat hoog op de verlanglijst van Ajax. Toch heeft de zaakwaarnemer van de FC Twente-speler, Daniel Evrard, niets meer gehoord van de Amsterdammers.

"Waarschijnlijk door de interesse van Shakhtar Donetsk", meldt Evrard in gesprek met Ajax Showtime. "Het salaris kan in Donetsk drie keer zo hoog zijn als bij Ajax." Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij de landskampioen, liet eerder ontvallen de buitenspeler graag in het shirt van Ajax te zien spelen.

"Ik denk daarom dat Ajax geen contact meer met ons op heeft genomen en afwacht hoe de situatie met Donetsk zich ontwikkelt", aldus de belangenbehartiger van de Belgische international.

Een vertrek naar Oekraïne is alles behalve zeker. "Op dit moment is Chadli er niet zo happig op om beslissingen te nemen richting Donetsk, omdat we nog vroeg in de transferperiode zitten", aldus de agent. Ook Juventus zou zeer geïnteresseerd zijn in de vleugelaanvaller. Chadli heeft nog een contract tot medio 2014 bij Twente.

'Terreur belangrijker dan privacy'

Hoewel meer dan de helft van de Nederlanders bezorgd is over het aftappen van telefoon- en internetverkeer, wordt door de meesten het bestrijden van terrorisme belangrijker gevonden dan de schending van privacy. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Nu.nl.

Zeventig procent van de ondervraagden denkt dat de Nederlandse overheid grootschalig aftapt. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) liet vrijdag nog weten dat Nederlandse veiligheidsdiensten geen gebruik maken van het Amerikaanse afluistersysteem Prism, maar slechts 21 procent gelooft dat de overheid geen internet- en telefoongegevens aftapt.

Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de overheid moet kunnen aftappen, als dat mogelijk terrorisme voorkomt. 62 procent van de mensen vindt het onderzoek naar terrorisme belangrijker dan de schending van privacy, voor 31 procent is privacyschending een belangrijker onderwerp dan het opsporen van terroristen.

Moslims hielpen Morsi

Leiders van de Moslim Broederschap, waaronder de huidige president Muhammed Morsi, hebben op 29 januari 2011 met hulp van buitenlandse moslims kunnen ontsnappen uit een gevangenis in Cairo. Dat heeft een Egyptische rechtbank zondag geoordeeld.

De ontsnapping was mogelijk door hulp van de Palestijnse organisaties Hamas en Hezbollah alsmede de Al Qassam-brigades. Er deden ook Egyptische militanten aan de bevrijdingsactie mee.

De uitspraak is een tegenvaller voor Morsi en zijn partij. De betrokkenen hebben altijd beweerd bevrijd te zijn door gewone Egyptenaren.

Morsi en zijn lotgenoten zaten vast in de Wadi-el-Natroungevangenis. Bij de ontsnapping kwamen totaal 11.171 gevangenen vrij waaronder ook leden van Hamas en Hezbollah.

Ze waren daar opgesloten onder het regime van toenmalig president Hosni Mubarak. Mubarak trad onder druk van een volksopstand begin 2011 af. Tegen hem loopt nu een rechtszaak. Hij zit gedurende het proces in de cel.

De rechtbank hoorde 26 topfunctionarissen van politie, veiligheidsdiensten en het gevangeniswezen. De zaak was aangespannen door een ex-gevangene die wegens de ontsnapping door een lagere rechtbank was veroordeeld tot drie maanden cel. Die straf is nu teruggedraaid.

Voor 30 juni zijn massaprotesten in Egypte aangekondigd tegen het bewind van Morsi en zijn Moslim Broederschap.

"Zelfs ¤120 miljoen van Real Madrid is niet genoeg voor Bale"

Tottenham Hotspur-supporters kunnen opgelucht ademhalen. Voorzitter Daniel Levy is vastberaden om Gareth Bale nog minimaal een jaar te behouden.

"Zelfs €120 miljoen van Real Madrid is niet genoeg voor Bale", zei Levy tegenover Daily Star. Tottenham zal ieder bod van Real Madrid op de vleugelaanvaller resoluut afwijzen.

De preses denkt tevens dat het voor de ontwikkeling van de buitenspeler, die ook als 'nummer 10' uit de voeten kan, beter is om nog een jaar in Londen te blijven. De Koninklijke lijkt de strijd om 'het wonder uit Wales' dus beter te kunnen staken.

Twee dagen geleden meldde trainer Andre Villas-Boas al in de Spaanse krant Marca dat Bale niet zou vertrekken. "We hebben de garantie van voorzitter Daniel Levy dat Gareth de club niet zal verlaten." Bale was afgelopen seizoen goed voor 31 goals in alle competities.

[Confed. Cup] Italië verder zonder Abate

Italië-bondscoach Cesare Prandelli kan op de Confederations Cup geen beroep meer doen op Ignazio Abate. De rechtsback van AC Milan liep zaterdag in de laatste groepswedstrijd tegen Brazilië een schouderblessure op en is daardoor de rest van het toernooi niet meer inzetbaar.

Italië strijdt woensdag waarschijnlijk met Spanje, in een reprise van de EK-finale van vorig jaar, om een plek in de eindstrijd van de Confederations Cup. De regerend Europees en wereldkampioen treft zondag Nigeria en heeft daarin aan een gelijkspel voldoende voor de groepswinst.

Abate liep de blessure op na een duel met het Braziliaanse troetelkind Neymar. Hij kwam in zijn val op zijn schouder terecht.

Volleyballers aan kop door zege op Portugal

De Nederlandse volleyballers hebben de tweede thuiswedstrijd tegen Portugal gewonnen. In Apeldoorn was de ploeg van bondscoach Edwin Benne zondag met 3-0 (36-34, 25-23, 25-22) te sterk. Oranje klimt door de overwinning naar de eerste plaats in groep C van de World League.

De volleyballers verloren zaterdag de eerste ontmoeting van de Portugezen, na met 2-1 voor te hebben gestaan. Een dag later waren de ploegen opnieuw aan elkaar gewaagd. De eerste set werd pas op 36-34 beslist. Ook in het tweede bedrijf ging het gelijk op, maar wederom trok Nederland aan het langste eind.

In de derde set nam Oranje snel afstand. De Portugezen kwamen daarna nog wel terug, maar Nederland klaarde de klus. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de finaleronde van half juli in Argentinië. De koppositie moet uit bij Zuid-Korea en Finland nog worden verdedigd.

Audi zegeviert wederom op Le Mans

Audi heeft opnieuw de 24 uur van Le Mans op haar naam geschreven. De nummer 2 bolide bestuurd door Tom Kristensen, Allan McNish en Loïc Duval werd op het Franse circuit als eerste afgevlagd. Audi won van de afgelopen veertien edities er twaalf en staat nog maar vier zeges achter op het record van Porsche.

Voor Duval betekende het zijn eerste zege op Le Mans, voor McNish zijn derde, terwijl Kristensen al voor de negende maal zich de winnaar mocht noemen. De tweede plaats op Le Mans, op een ronde achterstand, was weggelegd voor de nummer 8 Toyota van Anthony Davidson, Sébastien Buemi en Stéphane Sarrazin. Derde werd de 3 Audi van Marc Gené, Lucas di Grassi en Oliver Jarvis.

De beroemde autorace werd overschaduwd door de dood van de Deense coureur Allan Simonsen, die zaterdag vlak na de start crashte en vervolgens in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek. Simonsen was het eerste sterfgeval op Le Mans sinds 1997.

In de wedstrijd viel mede door de vele regenval in totaal een record van elf safety cars te noteren, waarbij er ruim vijf uur met een gematigde snelheid gereden moest worden. Hierdoor kwamen de winnaars niet in de buurt van het afstandrecord dat in 2010 met 397 ronden neergezet werd. Ditmaal legde de winnende Audi 348 ronden af.

In de LM P2-klasse was de zege voor de OAK Nissan van Bertrand Baguette, Ricardo Gonzalez en Martin Plowman. Zij werden in de eindrangschikking zevende met een totaal van 329 ronden. De GTE Pro-klasse werd een prooi voor de Porsche van Marc Lieb, Richard Lietz en Romain Dumas die met 315 afgelegde ronden zestiende algemeen werden. De GTE Am-klasse werd gewonnen door de Porsche van Raymond Narac, Christophe Bourret and Jean-Karl Vernay met een 26e plaats en 306 ronden.

Op Le Mans stonden twee Nederlandse equipes aan de start. Jeroen Bleekemolen werd met zijn team negentiende na vele problemen te hebben moeten overwinnen. Ho-Pin Tung behoorde tot de uitvallers.

Politie schiet verwarde patiënt in benen

De politie heeft zondagochtend in een psychiatrische kliniek in Amsterdam een patiënt in zijn benen geschoten. De man had agenten bedreigd met een mes.

De politie was naar de kliniek toegekomen na een brandmelding. De brand bleek in de kamer van de patiënt te zijn. Hij was verward en bedreigde de agenten. Om hem te kunnen aanhouden schoten ze hem in de benen. De man is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie.

Politie schiet verwarde patiënt in benen
Politie schiet verwarde patiënt in benen (Foto: ANP)

Man bewusteloos geslagen in Venlo

Een 26-jarige man uit Venlo is zaterdagnacht in zijn woonplaats bewusteloos geslagen. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en verkeert buiten levensgevaar. Twee mannen zijn gearresteerd, meldt de politie.

Het slachtoffer liep met zijn vriendin over de St. Jorisstraat toe hij zag dat een meisje door twee mannen werd lastiggevallen. Toen hij het tweetal hier op aansprak werd hij in zijn gezicht geslagen. Hij raakte buiten bewustzijn.

Op basis van getuigenverklaringen konden de twee verdachten, een 32-jarige man uit Beringe en een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, even later in de Vleesstraat worden aangehouden. Ze zitten vast.

Saudi Arabië wijzigt weekeinde

Saudi Arabië krijgt een weekeinde dat bestaat uit vrijdag en zaterdag. De werkweek loopt voortaan van zondag tot en met donderdag. Dat heeft koning Abdullah bin Abdulaziz Al Saud per decreet bekend gemaakt.

De nieuwe regeling geldt meteen voor alle staats-en financiële instellingen. In het onderwijs gaat de regeling in bij de start van het nieuwe studiejaar. De koning beroept zich bij het besluit op het algemeen belang, de economische positie van het koninkrijk alsmede internationale en regionale verplichtingen.

Nu bestaat er geen homogene regeling voor werkdagen en weekeinden. Elke instantie bepaalt dat min of meer zelf. Oman voerde vorige maand ook een vrijdag-zaterdag weekeinde in.

'Zorgsparen voorkomt explosie AWBZ-premie'

Als de ouderenzorg niet anders wordt gefinancierd, loopt de AWBZ-premie op van 12,65 procent nu tot 27 procent in 2060. De ouderenzorg lijkt daarmee nog een grotere kostenpost voor het sociaal stelsel dan de pensioenen. Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) pleit er daarom voor geleidelijk een systeem van zorgsparen in te voeren, waarmee iedereen spaart voor de zorgkosten op zijn oude dag.

In het systeem dat het AG heeft bedacht, stijgt de premie in eerste instantie nog tot 18 procent. Dat komt omdat AWBZ en zorgsparen nog een tijdje naast elkaar blijven bestaan. In 2060 daalt de premie echter tot minder dan 15 procent.

In het alternatieve plan, dat het AG aan de Sociaal-Economische Raad heeft aangeboden, is al rekening gehouden met een stijging van de levensverwachting. Eerder hebben onder meer zorgverzekeraars voorstellen gedaan voor vormen van zorgsparen.

'Terroristische' gouverneur Egypte stapt op

De omstreden nieuwe gouverneur van de Egyptische provincie Luxor neemt alweer ontslag, zo maakte hij zondag bekend. Adel Mohamed al-Khayat werd vorige week benoemd, terwijl hij lid is geweest van een islamistische terreurgroep die in 1997 tientallen toeristen zou hebben vermoord.

Zijn aanstelling leidde tot woede in de toeristische sector. "We accepteren niet dat ook maaréén druppel bloed zou vloeien om een positie die ik zelf nooit geambieerd heb", zei al-Khayat zondag op een persconferentie. Naar eigen zeggen heeft hij zijn besluit samen met zijn partij genomen.

Khayat maakte vroeger deel uit van al-Gamaa al-Islamiya, een beweging die tussen de jaren 70 en 90 campagne voerde tegen de militaire heersers van Egypte en tegen de toeristische sector.

Omstreden nieuwe gouverneur Luxor stapt op
Omstreden nieuwe gouverneur Luxor stapt op (Foto: ANP)

Advocaat: Puttense moordzaak niet voorbij

De Puttense moorzaak is nog lang niet voorbij. Dat stelt Ruud van Boom, advocaat van verdachte Ron P., zondag in een interview. Ron P. werd in 2011 veroordeeld tot achttien jaar cel voor het vermoorden en verkrachten van Christel Ambrosius in 1994. Dinsdag staat de uitspraak van de Hoge Raad gepland.

De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad nog eens te kijken naar de strafmaat. De opgelegde achttien jaar cel moet mogelijk zestien jaar en negen maanden worden omdat eerder uitgezeten straffen voor diverse diefstallen niet van de maximale straf van twintig jaar zijn afgehaald.

Maar ook als dat advies door de Raad wordt overgenomen, laat advocaat Van Boom het er niet bij zitten. Volgens hem is de veroordeling van zijn cliënt een dwaling.

Van Boom zegt onder meer te hopen dat de Hoge Raad enkele argumenten die hij voor cassatie indiende gegrond zal verklaren. De advocaat is er van overtuigd dat het bewijs tegen zijn cliënt onvoldoende is om tot een veroordeling te leiden.

Zo zou onder meer bij het celmateriaal, aangetroffen op het been van Ambrosius, behalve sperma van P. en slijm van het slachtoffer, ook materiaal van een derde persoon zijn aangetroffen. Dat is volgens de advocaat echter nooit onderzocht. Ook schaamharen gevonden op het plaats delict zouden niet van P. zijn.

Van Boom gaat ervan uit dat de moordenaar van Ambrosius op vrije voeten is. "Er zijn in ieder geval serieus te nemen aanwijzingen voor."

De 23-jarige Ambrosius werd verkracht en vermoord aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten. Het slachtoffer is eerst verkracht en gewurgd tot ze buiten bewustzijn was. Daarna zou ze meerdere keren met een mes in onder meer de hals zijn gestoken. Voor de geruchtmakende moord zaten twee Puttenaren zeven jaar ten onrechte vast.

[WBD] Haase en Bertens in actie op openingsdag

Robin Haase en Kiki Bertens komen maandag in actie op de openingsdag van Wimbledon. Haase moet op baan achttien proberen Michail Youzhny te verslaan. Die partij staat als tweede na 12.30 uur Nederlandse tijd gepland, blijkt uit het zondag gepubliceerde dagschema.

Bertens komt later maandag in actie. Haar wedstrijd tegen Yaroslava Shvedova staat als vierde wedstrijd op baan negen op de rol. De andere vier Nederlanders hebben een dag extra rust. Thiemo de Bakker, Igor Sijsling, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek hoeven pas dinsdag te spelen.

Titelverdediger Roger Federer komt traditiegetrouw als eerste in actie op het centrecourt. Zijn partij wordt gevolgd door wedstrijden van eerst Maria Sharapova en later publiekslieveling Andy Murray. Rafael Nadal, de winnaar van Roland Garros, treedt aan op baan één.

Steijn denkt aan vijf versterkingen

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn stond afgelopen vrijdag weer met zijn groep op het trainingsveld. De oefenmeester hoopt nog een vijftal versterkingen te presenteren.

"Ik hoop de komende weken de selectie met vijf spelers aan te vullen. In iedere linie wil ik nog versterking", vertelde de trainer tegenover RTV West. Omdat de versterkingen nog niet binnen zijn, weigerde Steijn om al over verwachtingen voor komend seizoen te praten.

Dat wil de keuzeheer wel doen wanneer hij de versterkingen die hij op het oog heeft kan presenteren. "Dan kun je pas een reële doelstelling stellen", zei hij stellig. Onlangs trok ADO Ricky van Haaren en Malcolm Esajas aan. Zij kwamen over van respectievelijk VVV-Venlo en MVV Maastricht.

[Confed. Cup] Neymar: "Hebben Italië gek gemaakt"

De ster van supertalent Neymar is rijzende. De Braziliaanse aanvaller tekende onlangs bij Barcelona en is belangrijk namens Brazilië op de Confederations Cup.

De Brazilianen wonnen zaterdagavond met 2-4 van Italië en Neymar had een groot aandeel met een fraai doelpunt. "We hebben Italië een beetje gek gemaakt met onze bewegingen", vertelde de talentvolle aanvaller na afloop tegenover internationale media.

"Dat zijn belangrijke aspecten van ons spel. Het wisselen van positie in de aanval kunnen een tegenstander in verwarring brengen", ging de nieuwbakken FC Barcelona-speler verder. Met een vrije trap zette Neymar zich op het scorebord.

"Ik heb wel vaker van buiten het strafschopgebied gescoord. Van kleins af aan heb ik op vrije trappen geoefend. Ik heb daar veel op geoefend. Trainen en nog eens trainen, dat is het geheim. Ik ben heel erg blij dat het met Brazilië zo goed gaat op dit toernooi."

Bosz erkent belang van oefenduels

Nieuwbakken Vitesse-trainer Peter Bosz boekte een riante overwinning tijdens zijn eerste duel op de bank. Tegen sv De Valleivogels wonnen de Arnhemmers met 1-13.

Bosz was na afloop tevreden met die score. "Het seizoen is met dit duel echt begonnen. Het is belangrijk om te starten tegen amateurs en van daaruit de weerstand te verhogen", vertelt hij op het digitale thuis van de club.

"We hebben pas twee trainingen achter de rug, daarom heb ik ook twee verschillende elftallen in het veld gestuurd die allebei vijfenveertig minuten hebben gespeeld. Ik ben tevreden met wat ik gezien heb. Zondag is de eerste training met de supporters en volgende week gaan we een aantal dagen op trainingskamp." Zondagmiddag trainer Bosz met Vitesse voor de eerste keer op het nieuwe veld van accomodatie Papendal.

Heinz Faust in Carmageddon: Reincarnation

Ontwikkelaar Stainless Games geeft weer een teken van leven rondom de ontwikkeling van Carmageddon: Reincarnation. In een nieuw development blog laat de ontwikkelaar ons kennismaken met het vernieuwde personage van Heinz Faust.

Heinz Faust maakt al sinds de originele versie van Carmageddon de straten onveilig. In Carmageddon: Reincarnation keert Heinz terug met zijn wagen King Merc en heeft een kleine make-over doorstaan. Het blog en de vernieuwde look van Heinz is hier te bekijken.  

Heinz Faust uit 1997
Heinz Faust uit 1997

  

[HWL] Hockyers derde na zege op Nieuw-Zeeland

Nederland heeft zich zondag geplaatst voor de eindronde van de Hockey World League. In Rotterdam rekende Oranje in de kleine finale af met Nieuw-Zeeland: 4-1. Voor onze landgenoten waren Jeroen Hertzberger (tweemaal) en Valetin Verga trefzeker.

Oranje, met Pirmin Blaak onder de lat, had in de beginfase een duidelijk overwicht op het stugge Nieuw-Zeeland. Nederland wist deze overmacht echter niet uit te drukken in grote kansen. Alleen Verga kwam in een kansrijke positie terecht, maar hij vergat af te drukken. Nieuw-Zeeland sprong wel daadkrachtig met de allereerste mogelijkheid om: Burrows peerde na balverlies van Sander Baart de openingstreffer binnen.

Binnen vijf minuten stelde Oranje orde op zaken. Wie anders dan Hertzberger, topscorer van het toernooi, tikte de gelijkmaker binnen na mooi voorbereidend werk van Rogier Hofman. Nederland kreeg vervolgens meerdere mogelijkheden om met een voorsprong de rust in te gaan, maar doordat Quirijn Caspers en Billy Bakker hun vizier niet op scherp hadden staan, bleef de stand in evenwicht.

Opnieuw was Hertzberger degene die Oranje op het goede spoor zette. Na vier minuten in de tweede helft sleepte de Rotterdammer de eerste Nederlandse strafcorner langs de Nieuw-Zeelandse goalie. Terwijl de wedstrijd stilaan zijn glans verloor en het spel aan beide kanten slordiger werd, tekende Verga voor de 3-1. Daar was overigens wel de hulp van Dean Couzins voor nodig. Hij werkte de voorzet van Verga tegen de plank. In de laatste minuut deed Jelle Galema er nog een schepje bovenop. Hij tekende voor de 4-1 waardoor Oranje het toernooi als derde afsloot.

Palestijnse premier toch weg

Na dagen gehakketak is de Palestijnse premier Rami Hamdallah toch afgetreden. President Mahmoud Abbas heeft zijn opstappen geaccepteerd.

Hamdallah was pas sinds 6 juni premier van de Midden-Oosterse staat. Vrijdag maakte hij bekend ermee te willen stoppen na conflicten met zijn twee vice-premiers. Later op de dag wist Abbas hem over te halen toch aan te blijven. Na een nieuw beraad zondagmorgen besloot Hamdallah toch te vertrekken.

Hamdallah was hoogleraar en nieuw in de politiek. Medio april stapte premier Salam Fayyad op na onenigheid met Abbas. Hamdallah blijft wel als demissionair premier aan totdat er een opvolger is gevonden.

'Niet vooruitlopen op eind sociaal akkoord'

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil niet vooruitlopen op het einde van het sociaal akkoord, waarmee Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag dreigde bij zes miljard bezuiniging van het kabinet volgend jaar. "De vakbonden markeren hun positie. Dat hoort erbij", zei de minister zondag in het programma WNL op Zondag.

Op de vraag of er ruimte is om te onderhandelen hield Plasterk voet bij stuk. "Daar wil ik niet op vooruitlopen. Maar het is altijd goed om te koppen bij elkaar te steken."

Van Brenk zei zaterdag op Radio 1 dat de bezuiniging het einde van het sociaal akkoord betekent. Het kabinet maakte het voornemen zes miljard te bezuinigen woensdag bekend.

FNV-leider Ton Heerts zei eerder in een reactie dat het kabinet met vuur speelt als wordt besloten een nullijn in te voeren bij de lonen van ambtenaren als onderdeel van het bezuinigingsplan. Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie nog niet zeggen of de nullijn deel uitmaakt van de bezuinigingen.

Kerkennacht trekt 150.000 bezoekers

De Kerkennacht heeft dit weekend zo'n 150.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie van het tweejaarlijkse oecumenische evenement zondag bekendgemaakt.

Bezoekers konden vrijdag- en zaterdagavond terecht voor een kijkje in de kerk. In totaal deden zo'n zeshonderd kerken en gebedshuizen in zestig gemeenten door heel Nederland aan het evenement mee.

Dit jaar bezochten fors meer mensen de Kerkennacht. In 2011 verwelkomden kerken uit zo'n twintig gemeenten nog vijftigduizend bezoekers.

De Jonge: "Blij met kans in Eredivisie"

Jan de Jonge is bij Heracles Almelo de opvolger van de naar Vitesse vertrokken Peter Bosz. De vijftigjarige trainer komt over van sc Heerenveen en tekende voor twee seizoenen.

"Ik ben hartstikke blij dat ik weer een kans krijg in de Eredivisie", vertelde De Jonge tegenover RTV Drenthe. "Ik ben ook benaderd door Go Ahead Eagles, ook een prachtige club, maar soms heb je als trainer het geluk dat er meerdere clubs zich melden", vervolgde de oefenmeester.

De keuzeheer is goed te spreken over zijn nieuwe werkgever. "In Duitsland hebben ze er een heel mooi woord voor: Traditionsverein. Dat is het gevoel dat ik heb bij deze club. Helemaal nadat ik de gesprekken had gevoerd met de beleidsbepalers Nico-Jan Hoogma en Jan Smit. Het is vergelijkbaar met het gevoel dat ik had bij De Graafschap."

De Jonge heeft veel ervaring als trainer. In het verleden was hij trainer van FC Emmen en De Graafschap. Bij sc Heerenveen was hij de laatste jaren assistent-trainer, hoofd jeugdopleidingen en voor korte tijd hoofdtrainer.

'AC Milan zet zinnen op Honda'

AC Milan lijkt de jacht op de handtekening van Carlos Tévez te hebben gestaakt. De Milanezen gaan namelijk vol voor Keisuke Honda van CSKA Moskou.

Althans, dat is wat Sport Mediaset meldt. CSKA zou niet onwelwillend tegenover een uitgaande transfer staan. Het contract van de middenvelder loopt tot het einde van dit jaar (december) af. Het is daarbij nog niet duidelijk of de Japanner van zins is om zijn verbintenis te verlengen.

Honda tekende in de zomer van 2010 een contract in Moskou. Hij kwam destijds voor zes miljoen euro over van VVV-Venlo. De Japanner toont zich ambitieus en wil graag naar een grotere competitie verkassen. Tijdens de Confederations Cup etaleerde Honda meerdere malen zijn klasse.

Hotline Miami vanaf 26 juni op PSN

De over-the-top agressieve indie-hit Hotline Miami is binnenkort niet alleen op pc te spelen, maar ook op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Vanaf 26 juni is deze jaren 80 massamoordsimulator voor € 8,99 te koop op PSN

De lage prijs is niet het enige goede nieuws. De game zal cross-platform zijn. Dit bekent niets anders dan dat je Hotline Miami eenmaal hoeft te kopen en deze dan op PlayStation Vita én PlayStation 3 kunt spelen. Handig als je onderweg ook wat schedels in wil slaan met honkbalknuppels, samuraizwaarden (al is het dan technisch gezien snijden), breekijzers en meer. 

Ook krijgen PlayStation-versies een nieuw masker. Om even verduidelijking te geven: in Hotline Miami kan de speler voor het begin van een missie een masker opdoen. Dit werkt niet alleen om de eigen identiteit te beschermen, maar deze geven de speler ook speciale krachten. Zo zorgt één masker ervoor dat je sterker bent met je vuisten dan dat je met wapens kunt zijn. PSN krijgt een masker genaamd Russel die het hele scherm zwart en wit maakt en alleen de tekst en bloedsporen op laat lichten in kleur. 

Zelfs trophies zullen te behalen zijn en leaderboards zijn ook aanwezig. Oftewel: Hotline Miami voor PlayStation 3 en PlayStation Vita is niet alleen een port, maar ook een upgrade. En nog steeds een soort geweldige speelbare versie van de film Drive.

BLOED, BLOED OVERAL! OH GOD, WAAROM ZIJN ER ZO VEEL MENSEN HIER!?

[HWL] Spanje legt beslag op vijfde plaats

Spanje is vijfde geworden op de Hockey World League in Rotterdam. De Zuid-Europeanen wonnen na shoot-outs van India. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2.

Spanje kwam op de vroege zondagochtend als een komeet uit de startblokken. Roc Oliva, in clubverband actief bij Amsterdam, tekende binnen twee minuten voor de openingstreffer. India herstelde zich echter rap van deze valse start. Shivendra Singh tekende via een prachtige tip-in voor de gelijkmaker. En kort daarop zorgde Mandeep Singh ervoor dat de voormalige hockeygrootmacht de leiding nam: 2-1

Lang bleef deze stand op het bord staan. Totdat David Alegre het op zijn heupen kreeg. De voormalige speler van Oranje Zwart beukte een backhand in het doel van de Indiërs. In de slotfase werkten de Aziaten de bal nogmaals in de netten. De inzet van Mandeep Singh werd echter afgekeurd na een overduidelijke shoot. In de spannende shoot-outs bleek Spanje het koelbloedigst. De roodhemden hebben hierdoor een gunstigere uitgangspositie voor kwalificatie voor het WK in Den Haag

Nederlandse fans op wenken bediend door Springsteen

De Nederlandse fans van Bruce Springsteen werden zaterdagavond getrakteerd op een groots concert van hun idool. Niet alleen bracht The Boss meer dan dertig nummers ten gehore, hij maakte de show extra persoonlijk door het natgeregende publiek in het Nijmeegse Goffertpark liedjes te laten kiezen.

Vanaf vrijdagmiddag waren fans al bij het Goffertpark te vinden om een goede plek te bemachtigen, maar toch kwamen veel fans zaterdag nog na de aanvankelijke starttijd van 19.00 uur binnenstromen vanwege de files. Het voorprogramma werd verzorgd door de rockband The Black Crowes en de Britse bluesmuzikant Jamie N Commons. Springsteen verscheen rond 19.30 uur met zijn E Street Band op het podium voor een show die onderdeel was van zijn Wrecking Ball Tour.

Springsteen, die vorig jaar nog op Pinkpop stond, begon in de regen met The Ghost of Tom Joad en Land of Hope and Dreams. Fans zwaaiden met borden met daarop hun favoriete liedjes van de singer-songwriter, waarop hij zodoende besloot om bijvoorbeeld Sherry Darling ten gehore te brengen. Ook Growing Up en So Young and In Love werden op aanvraag gespeeld.

De singer-songwriter is inmiddels 63 jaar en heeft al meer dan twintig albums uitgebracht, maar Springsteen liet Nijmegen zien dat hij nog steeds barst van de energie. Van zijn nieuwste plaat zong hij onder meer Wrecking Ball en Shackled and Drawn. Met bijvoorbeeld Pay Me My Money Down stonden fans tot achterin op het natte gras te dansen. Ook met Waiting On A Sunny Day bouwde The Boss moeiteloos een feestje. Bij dit nummer verschenen toepasselijk felgekleurde, met veren behangen paraplu's op het podium.

Klassiekers als Born in The USA, Born to Run en Dancing in the Dark ontbraken uiteraard niet. Springsteen bracht de nummers tegen het einde van de show ten gehore. Tegelijkertijd begon het hard te regenen, maar daar had de zanger geen moeite mee. "Het regent nog niet hard genoeg!", riep de doorweekte Springsteen. Eerder werden ook onder meer Thunder Road, The River en Badlands luidkeels meegezongen.

Vlak voor het slot van het openluchtconcert werd de in juni 2011 overleden saxofonist Clarence Clemons geëerd. Tijdens Tenth Avenue Freeze-Out was een grote foto van Clemons, die stierf aan de gevolgen van een hartaanval, te zien op de videoschermen. De Wrecking Ball Tour is de eerste tournee waar Springsteen het zonder de saxofonist moet doen.

Het concert werd vervolgens feestelijk afgesloten. De zanger bracht tot slot geen eigen nummers, maar twee covers ten gehore. Hij zong de fans, die massaal poncho's hadden aangetrokken, toe met Twist and Shout van The Top Notes en Shout van The Isley Brothers. "Ik hou van jullie!", zei Springsteen nadat hij zijn Nederlandse fans een optreden van drieënhalf uur had gegeven.

Van der Velden verruilt NEC voor FC Groningen

FC Groningen heeft zich versterkt met de transfervrije Nick van der Velden. De 31-jarige middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen, meldt de eredivisionist zondag. Van der Velden kwam de afgelopen twee jaar tot vijftig wedstrijden en zes goals voor NEC.

Van der Velden speelde eerder voor RKC Waalwijk, FC Dordrecht en AZ. Bij laatstgenoemde club vierde hij zijn grootste succes, met winst van de landstitel en de Johan Cruijff Schaal in 2009. In totaal speelde de Amsterdammer 176 competitieduels in het betaalde voetbal en maakte hij 33 doelpunten.

De voormalig jeugdinternational verschijnt zondag meteen op het trainingsveld. Hij is de eerste versterking van buiten de club voor de selectie van de nieuwe trainer Erwin van de Looi.

Bolt past voor Golden Spike in Tsjechië

Usain Bolt laat komende week de Golden Spike-ontmoeting in het Tsjechische Ostrava aan zich voorbij gaan. De zesvoudig olympisch kampioen heeft zich zondag bij de organisatie afgemeld omdat hij nog een extra week in Jamaica wil trainen voordat hij naar Europa komt. Bolt zou donderdag met de Jamaicaanse estafetteploeg de 4x100 meter lopen.

Bolt kwalificeerde zich vrijdag bij de nationale kampioenschappen met een tijd van 9,94 seconden voor het WK atletiek, dat vanaf 10 augustus plaatsheeft in Moskou. Voorafgaande aan de mondiale titelstrijd zal Bolt een reeks van wedstrijden in Europa lopen.

Kwart kiezers denkt dat regering rit voltooit

Slechts 27 procent van de kiezers denkt dat het kabinet tot 2017 blijft zitten. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een dag nadat het regeerakkoord was gesloten dacht met 47 procent nog bijna de helft van de kiezers dat het kabinet het einde van de rit zou halen.

Van de kiezers van VVD en PvdA dacht in oktober vorig jaar nog ruim twee derde dat het kabinet het einde zou halen. Inmiddels is dat ongeveer een derde.

Ook de hoop op het uitzitten van de rit is afgenomen sinds het aantreden van de regering. Na het afsluiten van het regeerakkoord gaf 63 procent van de kiezers aan te hopen dat de regering tot 2017 zou blijven zitten. In februari daalde dit tot 44 procent, inmiddels is dat 34 procent.

De score van de partijen is deze week in de peilingen identiek aan volgende week. VVD blijft op 21 zetels staan, PvdA op zestien. Grootste partij in de peilingen is opnieuw PVV met 29 zetels. SP is de tweede partij met 24 zetels.

[NHL] Blackhawks hebben nog een zege nodig voor titel

De ijshockeyers van Chicago Blackhawks zijn in de finale van de Stanley Cup op voorsprong gekomen tegen Boston Bruins. De ploeg won zaterdagavond plaatselijke tijd in eigen huis het vijfde duel met 3-1 en kwam daarmee op een 3-2 voorsprong in de best-of-sevenserie. Maandag kunnen de Blackhawks in Boston de beslissing forceren.

Aan de kant van de Blackhawks waren er twee grote uitblinkers. Patrick Kane scoorde twee van de drie treffers, terwijl Corey Crawford liefst 24 reddingen maakte. Viervoudig winnaar Chicago jaagt op zijn eerste titel sinds 2010. De Bruins, die zich al zes keer tot kampioen kroonden, waren een jaar later voor het laatst de beste.

FOK!filmtips van de dag: District 9

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Broadway-ster Jerry Travers werkt in Londen voor de producer Horace Hardwick. Op een late avond demonstreert Jerry zijn nieuwe danspasjes in Horace's hotel tot groot ongenoegen van dé Dale Tremont die zo niet aan haar slaap toekomt. Als ze komt klagen over het geluidsoverlast is er meteen een aantrekkingskracht tussen Dale en Jerry. Het wordt echter ingewikkeld wanneer Dale Jerry aanziet voor Horace. Top Hat is een musicalklassieker met Ginger Rogers en Fred Astaire. Te zien om 14.05 uur op Één.

In een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Zuid-Afrika, District 9, worden al twintig jaar lang buitenaardse wezens vastgehouden. De controle over de situatie is uitbesteed aan Multi-National United (MNU), een zelfstandige organisatie die niet geïnteresseerd is in het welzijn van de aliens. De spanning tussen de aliens en de mensen komt tot een hoogtepunt wanneer MNU-medewerker, Wikus van der Merwe, een alienvirus oploopt waardoor zijn DNA begint te veranderen. Wikus wordt al snel de meest gezochte man ter wereld en tevens de meest waardevolle. Hij is de sleutel tot het ontrafelen van het geheim van alientechnologie. Weggejaagd en zonder vrienden is er maar één plek voor hem om te schuilen: District 9.

Net als Cloverfield in 2008 is District 9 een sciencefictionfilm met een relatief onbekende cast en regisseur, maar een bekende producent achter de schermen. Niet J.J. Abrams maar Peter Jackson verbond zijn naam aan het project en daar wordt in de reclamecampagne uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt. Te zien om 20.00 uur op RTL7.

De stiefzoon van de tandarts, Stan Meijer,  een rol van Egbert Jan Weeber, is zeventien en weet niet goed hoe hij met het feit om moet gaan dat zijn vader hem als klein jongetje heeft verlaten. Hij komt in contact met de grootste crimineel van het dorp, Maikel, gespeeld door Tygo Gernandt. Bij een overval doden de twee in paniek hun slachtoffer. Het verhaal komt terecht bij het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia die nog wel wat klusjes voor ze heeft. Anna, gestalte gegeven door Angela Schijf, is de vriendin van Maikel. Als ze doorkrijgt hoe hij aan zijn geld komt, wil ze bij hem weg. Ze vraagt Stan om hulp waardoor ze hem voor een onmogelijke keuze stelt. Van God Los is om 21.15 uur te zien op CANVAS.

Tijdens een treinreis door Oostenrijk ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Zij is een Franse studente op weg naar de Sorbonne, hij een Amerikaanse toerist die vanuit Wenen zal terugvliegen naar de Verenigde Staten. Hij nodigt haar uit eveneens in Wenen uit te stappen en hem tot zijn vertrek gezelschap te houden. Before Sunrise heeft rollen voor onder andere Ethan Hawke en Julie Delphy. Te zien om 00.25 uur op BBC1,

Krokodillenbende 2, Anubis: Het pad der 7 zonden, The Negotiator, Ice Spiders, Twisted en Mortal Kombat zijn vandaag ook op de televisie te zien.

Tilburger opgepakt voor mishandelen toezichthouder

De politie heeft op de vroege zondagochtend een 22-jarige Tilburger aangehouden, die ervan wordt verdacht een toezichthouder van vervoerder Veolia te hebben mishandeld. De man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en is vastgezet, meldt de politie.

De toezichthouder kreeg in de nacht van zaterdag op zondag een telefoontje van een buschauffeur in Tilburg, omdat het te rumoerig werd in zijn bus. De 22-jarige man, die in de bus in discussie was met een beveiliger, werd daarop mee naar buiten genomen nadat de bus was gestopt aan de Conservatoriumlaan.

Toen vrienden van de verdachte erbij kwamen staan, ontstond een vechtpartij. Daarbij werd de toezichthouder op zijn gezicht geslagen en geschopt.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de rol van eventuele andere daders.

NS verwacht vanaf donderdag drukte bij Den Bosch

De NS verwacht vanaf donderdag grote drukte rond station Den Bosch. Vanaf die dag vinden aan de noordkant van het station werkzaamheden plaats. Tot en met 11 juli rijden er daarom op trajecten van en naar Utrecht en Nijmegen geen treinen maar bussen.

Gezien de grote aantallen reizigers op dit traject moet met name in de spits rekening worden gehouden met een extra wachttijd, waarschuwt de NS. Vooral donderdag en vrijdag wordt grote drukte verwacht omdat deze dagen buiten de vakantieperiode in het zuiden vallen.

Er wordt vijftien dagen lang gewerkt aan een ongelijkvloerse kruising, waardoor treinen van en naar Utrecht en Nijmegen in de toekomst niet langer op elkaar hoeven te wachten. Tussen Den Bosch en Zaltbommel en Den Bosch en Oss rijden er gedurende deze vijftien dagen geen treinen maar bussen.

Reizigers moeten tot en met 11 juli rekening houden met een extra reistijd van een halfuur tot een uur. De NS adviseert de reis kort van tevoren te plannen.

[Darts] Klaasen strikt nieuwe sponsor

Darter Jelle Klaasen heeft zich voor de komende twee jaar verbonden aan Mac Elkin. Met de sponsor is hij in financieel opzicht verzekerd van alle PDC toernooien en daardoor kan El Matador gaan spelen voor de prijzen.

"Ik ben blij dat Mac Elkin het vertrouwen in mij heeft, ik heb er hard voor geknokt sinds ik terug ben gekomen. Vanaf nu kan het alleen maar nóg beter gaan en daar gaan we uiteraard voor." Zo schreef Klaasen op zijn persoonlijke Facebook pagina. De darter bedankte ook zijn fans die hem de mindere tijden bleven steunen: "Dit betekende ontzettend veel voor mij en ook voor Nanke."

Sportief gezien lijkt Klaasen weer helemaal terug te zijn. El Matador zette tijdens de laatste Euro-Tour toernooien en de UK Open goede resultaten neer. Bij dat laatste toernooi in Bolton bereikte hij zelfs de laatste acht door onder andere de nummer drie van de wereld James Wade te verslaan. De Alphenaar verschijnt vandaag in Crawly aan de oche voor de zesde Players Championship.

Klaasen liet eerder weten dat zijn in 2006 behaalde Lakeside-titel in zijn ogen niet hét hoogtepunt is in zijn carrière. "Mijn hoogtepunt beleef ik nu. Dat is namelijk het sterker dan ooit terugkomen na een rotperiode."

Jelle Klaasen gaat voor de prijzen (Foto: ProShots)
Jelle Klaasen gaat voor de prijzen (Foto: ProShots)

Rollins zeer rap op 100 horden

Brianna Rollins heeft tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moins de snelste tijd sinds 1992 gelopen op de 100 meter horden. De Amerikaanse zette met 12,26 seconden de vierde tijd ooit op de klokken.

De Bulgaarse Jordanka Donkova is met 12,21 seconden wereldrecordhoudster. Zij kwam ook al eens tot 12,24 seconden en haar landgenote Ginka Zagortsjeva was een honderdste langzamer dan die tijd. Rollins voegt zich hier nu gelijk achter. De pas 21-jarige Amerikaanse is hiermee meteen een grote kanshebster voor de wereldtitel die later dit jaar in Moskou te vergeven is.

Bij de Amerikaanse kampioenschappen werden nog enkele aansprekende resultaten neergezet. Michael Tinsley liep op de 400 meter horden met 47,96 seconden voor het eerst dit jaar onder de 48 tellen. Brigetta Barrett sprong over 2,04 meter, waarmee ze de beste prestatie van het seizoen neerzette.

R'damse dierenbeul gaat gewoon door

Zo'n twee weken geleden werd Nederland opgeschrikt door een gruwelijke zaak: een gewetenloze dierenhandelaar had tientallen dieren laten verhongeren. De man werd opgepakt maar stond al snel weer op vrije voeten. Nu heeft hij aangegeven nergens spijt van te hebben en gewoon door te gaan met zijn praktijken.

Dan Chavello Plak, zoals de man voluit heet, verklaart tegenover AD/Rotterdams Dagblad dat hij niets verkeerd heeft gedaan: "Wat ik doe is legaal. Ik heb hier niet eens een vergunning voor nodig." Op zijn Facebookpagina herhaalt hij dat sentiment nog eens fijntjes: "wat ik doe is legaal en niet ilegaal dus houd je bek als je niet weet waar je het over heb ja."

Chavello zet zijn zaak momenteel voort vanuit een loods in Rotterdam. Hij stelt niet meer te verkopen aan 'nederlandse partuculieren' want dat zijn 'alleen maar drama zeikers': "Ik werk ook vanuit Duitsland. Mijn omzet is 20.000 tot 40.000 euro per week." Ondanks doodsbedreigingen en rechtszaken gaat hij gewoon door: "Niemand stopt mij."

Directeur van de Rijnmondse Dierenbescherming Rinus Hitzert is woest: "Hoe is het mogelijk dat deze moordenaar van dieren na zijn aanhouding alweer vrij is en ongestoord zijn gang kan gaan in rechtstaat Nederland?" Hij roept de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op om per direct in te grijpen.

Chavello werd opgepakt toen de politie na een klacht over stankoverlast 140 kadavers van exotische dieren aantrof in een dierenwinkel die al enkele maanden gesloten was. Volgens Chavello waren de meeste dieren al gestorven tijdens het transport, en heeft hij alleen de dingo's laten creperen. Ook wordt hij verdacht van bedreiging en diefstal van zeldzame reptielen.

Obama wil klimaatverandering aanpakken

De Amerikaanse president Barack Obama wil maatregelen nemen om de klimaatverandering aan te pakken. ''We zijn het aan onze kinderen verschuldigd alles te doen wat we kunnen'', aldus de president in een videoboodschap.

Obama wil dinsdag in een speech aan de Georgetown University een 'nationaal plan ter bestrijding van de klimaatverandering' onthullen. Kernpunt daarvan zal de beperking van de uitstoot van broeikasgassen door kolengestookte elektriciteitscentrales zijn.

In de VS wordt nog veel stroom gemaakt in kolencentrales. Onduidelijk is nog of Obama alleen maatregelen zal aankondigen voor nieuw te bouwen centrales, of ook voor bestaande. De president zou daar nog niet helemaal uit zijn.

Maatregelen bij bestaande centrales zijn duur. De kosten zouden op de gebruikers verhaald moeten worden in de stroomprijs. Dat zou een klap betekenen voor het bedrijfsleven en de consument, die zo minder geld ter besteding overhoudt.

Obama zou verdere maatregelen willen aankondigen die het energieverbruik van apparaten en kantoorgebouwen verminderen. Hij zou verder het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (wind, water, zon) willen stimuleren. De president zou ook van plan zijn het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen en brandstoffen te stimuleren.

In februari ion zijn 'State of the Union' riep Obama het Congres op maatregelen ter bestrijding van de klimaatverandering te nemen. Zo niet, dan zou hij zelf in actie komen. Dat gebeurt nu dus.

Probleem voor Obama; effectieve maatregelen zijn tot nu toe steeds door het Congres geblokkeerd.

Snowden weg uit Hong Kong

Edward Snowden heeft Hong Kong verlaten. De man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ onthulde, is per vliegtuig via Rusland onderweg naar een derde land.

Dat heeft de South China Morning Post bekend gemaakt. Swowden werkt met de redactie van die krant samen. De VS heeft Snowden wegens verraad en diefstal aangeklaagd. Hong Kong was verzocht hem aan te houden en uit te leveren.

Snowden stapte om 11.04 uur 's ochtend in Hong Kong op een lijnvlucht naar Moskou, aldus de krant. Daar zou hij aan het eind van zondagmiddag aankomen. Rusland zou echter niet zijn eindbestemming zijn. Hij zou vanuit Moskou doorvliegen naar een ander, niet nader genoemd, land.

De Russische ambassade in Beijing bevestigde noch ontkende het bericht. De Russische consul in Hong Kong weigerde elk commentaar. Russische media beriepen zich bij hun berichtgeving op de South China Morning Post en persbureaus die het bericht overnamen.

Er was eerder sprake van dat Snowden naar IJsland zou gaan om daar asiel aan te vragen. Een andere optie in Ecuador dat al onderdak verleende aan Julian Assange, de man achter Wikileaks, die door de VS ook wordt gezocht wegens het onthullen van staatsgeheimen.

Almeria terug in Primera Division

UD Almeria keert na twee jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau in Spanje. In de finale van de play-offs werd over twee duels overtuigend afgerekend met Girona. Eerder verzekerden Elche en Villarreal zich al van promotie naar de Primera Division.

Almeria won de uitwedstrijd tegen Girona met 1-0 en kwam zaterdagavond voor eigen publiek nog beter voor de dag. Een goal van de Spanjaard Aleix Vidal voor rust en twee van de Braziliaan Charles na de pauze brachten een 3-0 eindstand op het scorebord.

In de reguliere competitie was Almeria als derde geëindigd, één plaats boven Girona. De drie gepromoveerde clubs nemen de plaatsen in van Real Zaragoza, Real Mallorca en Deportivo la Coruña.

Naakt fietsen door Amsterdam

Zaterdagmiddag in Amsterdam. 25 fietsers vertrekken vanaf het Amstelstation voor een rondje door de stad. Tot dusverre niets om raar van op te kijken. Maar wie iets beter keek, zag dat het niet helemaal de standaard chagrijnen waren: het waren allen mannen, allen naakt.

Uiteraard willen deze heren, met hun jongeheer rustend op het zadel, aandacht. Aandacht voor de overheersing van gemotoriseerd verkeer in het dagelijks straatbeeld. Zij proberen met deze mondiale demonstratie voortbeweging op eigen kracht te promoten.

Volgens een van de deelnemers was het 'helemaal niet koud', maar of dat echt zo was, kan op de foto's bij de bron zelf beoordeeld worden.

Helemaal origineel is dit idee niet: een kleine 35 jaar eerder had de popband Queen met het opnemen van de videoclip voor 'Bicycle Race een prachtig excuus om 65 prachtige dames naakt door Londen te laten fietsen.

Caldas: "FIH heeft technisch directeur nodig"

De internationale hockeyfederatie FIH heeft dringend een technisch directeur nodig. Dat is het advies van damesbondscoach Max Caldas. Iemand die als klankbord kan dienen voor de coaches en spelers op internationaal niveau. 

"Wij missen nu iemand bij de FIH die de toekomst van de sport bewaakt op technisch niveau", liet de Argentijnse oud-international in Rotterdam weten. "Ik heb nu het gevoel dat ik nergens met mijn verhaal terecht kan. En ik ben zeker niet de enige bondscoach die er zo over denkt." 

Caldas verbaasde zich voor en tijdens de Hockey World League over het gebrek aan duidelijkheid over de opzet, planning en de waarde van de Hockey World League. "Natuurlijk moeten er op bestuurlijk niveau allerlei dingen worden afgetikt, maar er moet ook meer naar coaches en spelers worden geluisterd. Ik mis bij de FIH echt iemand die aanspreekbaar is voor ons en onze wensen en ideeën wil aanhoren. Zo'n persoon kan het hockey alleen maar ten goede komen."

Terreurgroep Afrika: gijzelaars leven nog

Acht Europeanen die in Noord-Afrika worden vastgehouden zijn nog in leven. Dat beweert althans de extremistische beweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), meldde de BBC zondag. De groep dreigde eerder de gijzelaars te doden als Frankrijk opnieuw militair zou ingrijpen in Noord-Afrika.

"We willen de families en ouders van de gijzelaars verzekeren dat hun kinderen veilig zijn", schreef de terreurgroep in een verklaring, die opdook op verschillende jihadistische websites. AQIM beloofde binnenkort een video vrij te geven met beelden van de vijf Franse gijzelaars.

Over de nationaliteit van de andere gegijzelde Europeanen is niets bekend. Het is dan ook onduidelijk of de Nederlander Sjaak Rijke in handen is van de terreurgroep. Hij werd met een Zweed en een Zuid-Afrikaan ontvoerd tijdens een vakantie in Mali.

Redding Indiërs verloopt moeilijk

Slecht weer belemmert de reddingsoperaties in Noord-India waar tienduizenden mensen getroffen zijn door overstromingen en aardverschuivingen. Het natuurgeweld heeft al aan meer dan duizend mensen het leven gekost.

Door zware mist kan het leger geen helikopters inzetten om mensen uit de getroffen gebieden weg te halen. Getracht wordt nu om op diverse plaatsen noodbruggen aan te leggen.

Het gaat om het bergachtige Uttarakhand dat tegen het Himalayagebergte aanligt. De regio is getroffen door dagen aanhoudende monsoonregens.

BOVAG: auto niet op straat wassen

Gemeenten moeten meer aandacht geven aan de negatieve effecten van het wassen van de auto op straat. Daartoe heeft branchevereniging BOVAG opgeroepen in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Veel gemeenten, vooral die met nieuwbouwwijken, investeren in gescheiden rioolsystemen. Die zijn echter bedoeld om via straatputten alleen regenwater af te voeren.

Na een wasbeurt op straat komen allerlei schadelijke stoffen, zoals olie- en rubberresten en shampoos, in het oppervlaktewater terecht, waarschuwt Bovag. In geval van een enkelvoudig rioolsysteem komen deze stoffen terecht bij waterzuiveringsinstallaties.

In veel wijken met een gescheiden riool geldt al een verbod op het wassen van de auto op straat of een ontmoedigingsbeleid op dat vlak. Bovag wil echter dat gemeenten zorgen voor betere naleving.

Uit onderzoek van Bovag autowasbedrijven blijkt dat het aantal mensen dat hun auto op straat wast toeneemt. Vier jaar geleden gaf een op de drie consumenten aan bij voorkeur hun auto op straat te wassen, vorig jaar steeg dit percentage naar veertig procent.

Toeristen vermoord in Pakistan

In het noorden van Pakistan hebben onbekenden elf buitenlandse toeristen doodgeschoten. De slachtoffers zijn afkomstig uit Rusland, China en Oekraïne, meldt de lokale politie. De aanval vond plaats in een kamp aan de voet van een van de hoogste bergen in het afgelegen gebied.

De Pakistaanse gids van de toeristen waarschuwde zaterdagnacht rond 01.00 uur de lokale politie over de aanval in de regio Gilgit-Baltistan. Het is onduidelijk of de toeristen daadwerkelijk de Nanga Parbat, de op acht na hoogste berg van de wereld, wilden beklimmen, of alleen het kamp aan de voet van de berg bezochten, meldt een politiechef.

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit. De regio Gilgit-Baltistan staat bekend als een relatief rustig deel van Pakistan en is een populaire bestemming voor toeristen.

FOK! wat een weer... Buien

Een goeiemorgen allemaal! Erg gezellig was het gisteren niet buiten, want het was grotendeels bewolkt en gedurende de dag passeerde er een gebied met regen ons land. In het westen viel er plaatselijk vijf tot acht millimeter. Vandaag zien we tussen de buien door af en toe de zon.

De buien die er vandaag gaan vallen kunnen vrij stevig uitpakken en gepaard gaan met zware windstoten en tevens is er een kleine kans op onweer. Toch regent het zeker niet de hele dag, maar het is toch wel handig om de paraplu bij de hand te houden. De wind waait gewoon stevig door en neemt in vergelijking met gisteren niet of nauwelijks af. Langs de kust kan dit nog steeds windkracht 7 zijn, terwijl er in het binnenland een vlagerige windkracht 5 staat. De middagtemperatuur ligt rond de 17 graden.

Morgen vallen er ook nog geregeld buien en is het met 15 graden gewoon koud te noemen. Daarna neemt de kans op neerslag geleidelijk aan wat af, echter een lokale bui blijft toch nog wel mogelijk. Gelukkig komt er wel weer wat meer zon, gaat het minder hard waaien en loopt de temperatuur iets op.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mus
Een schitterend plaatje van KlapMongeaul van deze mus. Het is net of het beestje iets wil zeggen.

 

 

 

[WRC] Ogier wint op Sardinië

Sébastien Ogier heeft met speels gemak de Rally van Sardinië op zijn naam geschreven. De Franse World Rally Championship-coureur leidde met zijn VW Polo de gehele wedstrijd. Na alle proeven had hij 1.16 minuten voorsprong op de Ford Fiësta van de Belg Thierry Neuville die hiermee zijn beste resultaat uit zijn loopbaan boekte.

In het kampioenschap heeft Ogier een voorsprong van 64 punten op Jari-Matti Latvala. De Fin is teamgenoot van de Fransman en eindigde in Sardinië op een derde positie.

Goede uitgangspositie Luiten in München

Golfer Joost Luiten heeft bij de BMW International Open in München de aansluiting met de top gevonden. De Bleiswijker liep op de derde dag een ronde van 67 slagen en bleef daarmee vijf onder par. In het klassement staat Luiten gedeeld zevende, slechts drie slagen achter de koplopers.

Luiten kwam op de baan in Zuid-Duitsland tot negen birdies, twee bogeys en een double bogey. De Nederlander begint aan de slotdag met twaalf onder par. De Zweed Alexander Noren, de Zuid-Afrikaan Ernie Els en de Fransman Alexander Levy delen met vijftien onder par de eerste plaats.

Robert-Jan Derksen, die uitstekend aan het toernooi was begonnen, zakt langzaam maar zeker verder weg. Na een ronde van 70 (-2) vindt hij zichzelf terug op een gedeelde vijftiende plaats. Maarten Lafeber moet zich voorlopig tevreden stellen met plaats 64.

Tienduizend deelnemers open dag natuur

Ongeveer tienduizend mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de open dag van de natuur. Dat schat het ministerie van Economische Zaken. Vanwege de dag waren door het hele land zo'n 340 activiteiten georganiseerd. Zo kon worden deelgenomen aan een kajaktocht door het nationaal park Oosterschelde, waar bruinvissen en zeehonden zwemmen.

Ook was er een wandeling met een natuurgids door de Montferlandse bossen, kon worden gevaren door de uiterwaarden van de Nederrijn en gewandeld op het Marskramerpad.

Tijdens een zogenoemde natuurtop, waaraan ruim driehonderd mensen deelnamen, zijn verder afspraken gemaakt om de economische waarde van natuur beter inzichtelijk te maken in jaarverslagen, in labels en prijzen van producten en het huishoudboekje van Nederland. "Dit helpt consumenten, bedrijven en overheid om keuzes te maken die goed zijn voor de natuur én economie", aldus het ministerie. Deelnemers willen verder groenere speelpleinen bij basisscholen en meer parken en plantsoenen bij woonwijken en bedrijventerreinen, werd aangegeven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.