Al 107 besmettingen met mazelen

Het aantal patiënten in Nederland waarvan sinds 1 mei tot donderdag is geregistreerd dat zij de mazelen hebben, is opgelopen tot 107. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger, omdat vermoedelijk niet iedereen die de ziekte onder de leden heeft naar de huisarts gaat, aldus het RIVM.

Sinds eind mei verspreiden de mazelen zich in de biblebelt. Rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en Alblasserwaard is vooral sprake van lokale uitbraken van de ziekte. Ook in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug heeft zich een aantal patiënten gemeld. Het RIVM acht het aannemelijk dat de ziekte zich verder gaat verspreiden onder de vele ongevaccineerde kinderen in de biblebelt.

In Nederland was in 1999 en 2000 de laatste mazelenepidemie. Ook toen voltrok die zich vooral in de biblebelt. Tijdens deze epidemie overleden drie kinderen en werden ongeveer 150 kinderen met een mazeleninfectie opgenomen in een ziekenhuis.

De mazelen wordt veroorzaakt door een virus die via druppeltjes die vrijkomen bij hoesten en niezen worden verspreid. Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. Een ziek kind kan wel tien anderen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben doorgemaakt.

De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij mazelen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. Vlekjes ontstaan gemiddeld tien dagen na de besmetting. Soms treedt oorontsteking of longontsteking op als complicatie. Mazelen kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden.

Submitter:  Bron: Novum