Kabinet wil afgeslankt Europa

Europa moet zich niet bemoeien met zaken die lidstaten zelf ook kunnen regelen. Arbo-regelgeving, sociale stelsels en mediazaken zijn onderwerpen waar landen geen EU-regels voor nodig hebben, vindt het kabinet. Vrijdag werd een plan gepresenteerd met als uitgangspunt: Europees wat moet, nationaal wat kan.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is de tijd voorbij dat de Europese Unie alleen maar meer bevoegdheden krijgt. Hij wil dat kritisch wordt gekeken naar wat Europa zou moeten regelen en vooral ook naar wat niet. Een verdragswijziging is niet nodig, benadrukt het kabinet.

Bij onderwerpen als defensie, energie, klimaat, asiel en immigratie en de aanpak van de crisis is Europese samenwerking hard nodig, vindt Timmermans. Wel moet Europa wat hem betreft 'bescheidener, soberder en tegelijkertijd effectiever' worden.

D66-leider Alexander Pechtold doet het voorstel van het kabinet af als een 'betekenisloos kattebelletje'. "De operatie van het kabinet om bevoegdheden uit Europa terug te halen is als een nachtkaars uitgegaan", stelt hij. "Als je zegt bevoegdheden terug te willen halen, handel daar dan ook naar. Voeg de daad bij het woord of trek anders niet zo'n grote broek aan. Op deze manier wordt het vertrouwen van mensen in Europa verder ondermijnd."

Ook de ChristenUnie is teleurgesteld. De lijst met punten die Nederland wil terughalen is vooral gericht op regelgeving die in behandeling is of nog verwacht wordt, ziet Gert-Jan Segers. "Bestaande regelgeving wordt bijna niet aan de orde gesteld, terwijl het kabinet dit wel had toegezegd. Dit lijkt in de verste verte niet op een herschikking van taken en bevoegdheden van het Europese en nationale niveau."