FOK! wat een weer...Opnieuw wat regen

Goedemorgen! De warme lucht is nu echt verdwenen en die zal voorlopig ook niet meer terugkomen. Ik kom hier zo nog even op terug. Gisteren trok er een occlusie over het westen en noorden en die leverde zeker in Friesland en deels Noord-Holland erg veel regen op. In het zuiden vielen er een paar losse buien. De zon nam op de meeste plaatsen even een paar overuurtjes op en hield zich derhalve erg op de achtergrond.

Kijken we even naar vandaag, dan zien we dat er opnieuw een storing over onze hoofden gaat trekken en het is dus onvermijdelijk dat er wederom wat regen gaat vallen. Toch zal het met de hoeveelheden wel mee gaan vallen, maar gezellig is anders. Later op de dag klaart het vanuit het zuidwesten weer wat op en kan er zeker in de kustprovincies nog even wat zon te zien zijn. De wind komt uit het zuidwesten en is matig in het binnenland tot krachtig aan zee. De temperaturen liggen tussen de 16 en 20 graden.

Dan wil ik nog even een blik werpen op alle zware buien die er zijn geweest. Voor de onweersliefhebbers in een deel van ons land is het een schokkend kaartje wat ik hieronder geplaatst heb. Ook ik kon een diepe teleurstelling niet onderdrukken. De situatie die we gehad hebben is toch wel vrij uniek te noemen, gezien het enorme aantal ontladingen die er zijn geregistreerd. Ongetwijfeld zijn ze dit nog niet eens allemaal.

Kijken we even naar de neerslaghoeveelheden dan zien we dat van de KNMI-meetpunten station Zweelo de meeste regen heeft gekregen: 90 millimeter. Verder zijn er in een strook vanaf de Achterhoek tot aan Groningen meerdere waarnemers geweest die 40 tot 60 millimeter opvingen. Rondom Winschoten schijnt er zelfs 100 millimeter te zijn gevallen, maar dat heb ik nog niet terug kunnen vinden. Een nieuw buiengebied trok later over het zuidwesten en leverde in Zeeland plaatselijk een bak water van 70 millimeter op. De cijfers van gisteren in het noorden en westen komen later vandaag binnen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Blids.
Dit overzicht is afkomstig van LightningMaps.org en laat heel duidelijk zien dat het allemaal behoorlijk heftig was. Het zou knap van je zijn geweest als je in Duitsland woont en je zou geen onweer hebben gehad.