Turkstra: "Fouten worden genadeloos afgestraft"

Pas zijn vijfde interland speelde Hidde Turkstra vrijdag tegen Australië. De verdediger kreeg hierin veel te maken met een speler voor wie menigeen het in de broek zou doen: meervoudig wereldspeler Jamie Dwyer. Turkstra hield de bloedgevaarlijke aanvaller redelijk onder de duim. Dat leverde na afloop een dubbel gevoel op.

Of mixed feelings, zoals Turkstra het vrijdagavond zelf noemde. "Het was wel een lekker en leuk potje om te spelen", vertelt de Rotterdammer in een materiaalhok in de catacomben van zijn club. Tussen de bezems en opgeslagen flesjes water blikt hij terug op zijn eerste topper als international. "Het dubbele gevoel komt natuurlijk doordat we de wedstrijd verloren hebben. We deden het eigenlijk, op een paar fases na, best prima. Maar het is jammer dat je niet wint van een topteam, als je wel de kans krijgt om dat te doen."

Dat Turkstra regelmatig met Dwyer te maken kreeg was vooral toeval, geeft de defensieve kracht toe. "Ik pak de aanvaller op die bij mij in de buurt staat. Andere jongens in de verdediging doen dat ook, zodat we zorgen dat de vrije verdediger geen man heeft. Ik stond inderdaad wat vaker bij Jamie. Maar dat vind ik vooral leuk, het is alleen maar een uitdaging."

"Als we op het middenveld terechtkwamen, was ik iets te gretig. Verder ging het wel prima, ik kende hem natuurlijk al uit zijn tijd bij Bloemendaal. Maar of je hem pakt, of een volgende spits, ze zijn allemaal goed. Je moet honderd procent scherp zijn. Als het even iets minder gaat, wordt ervan geprofiteerd. Dat vind ik het grote verschil met de Hoofdklasse: fouten worden hier genadeloos afgestraft."

De nieuwkomer hield aan het verloren duel tegen Australië een betere herinnering over dan aan de gewonnen kwartfinale tegen Frankrijk. "De vier tegengoals in die wedstrijd gaven een nare nasmaak. Als verdediger hield ik daar geen goed gevoel aan over. Maar vrijdag ging het niet slecht."