Taliban: gedoe om naambordje

Het getouwtrek over het naambordje van het nieuwe Talibankantoor in Qatar is een 'vuurproef' die uitwijst of het de radicaalislamitische Afghaanse beweging menens is met de vredesbesprekingen. Dat zegt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De strijdende partijen in Afghanistan kunnen een grote stap naar verzoening zetten, maar 'het is aan de Taliban om die keus te maken', meent Kerry.

De opening van de Talibanvestiging in de Qatarese hoofdstad Doha werd afgelopen dinsdag begroet als een belangrijke stap naar een vreedzame oplossing voor Afghanistan. Maar de hoop zonk velen al snel in de schoenen toen de regering in Kabul bezwaar maakte tegen het naambordje op het kantoor.

President Hamid Karzai stond erop dat de naam van het vroegere Taliban-regime in Afghanistan verwijderd zou worden. Het voeren van die naam zou neerkomen op de vestiging van een tegenregering. De Taliban haalden daarop het naambordje weg en streken de vlag zo dat die van buiten niet langer zichtbaar is.

De Verenigde Staten en Qatar zeggen dat de Taliban zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Maar meerdere vertegenwoordigers van de Afghaanse opstandelingen zijn zich van geen kwaad bewust. Zij wijzen erop dat ze al talloze keren met diplomaten en met de Afghaanse regering hebben overlegd onder de vlag van het 'Islamitische Emiraat Afghanistan'.