Verdachte cyberaanvallen had bunker in Spanje

Een 35-jarige Nederlander die afgelopen week op verzoek van Nederland in Spanje werd gearresteerd op verdenking van het uitvoeren van cyberaanvallen, werkte vanuit een bunker in Spanje en had een busje van waaruit hij netwerken overtal ter wereld kon hacken. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zondag gezegd.

De man zou aanvallen hebben uitgevoerd op de non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Het Nederlandse openbaar ministerie typeert de zogeheten DDoS-aanvallen die de man zou hebben uitgevoerd als 'ongekend zwaar'.

Volgens Spaanse onderzoekers reisde de man, aangeduid met de initialen S.K., met zijn bus voorzien van verscheidene antennes om frequenties mee te scannen door Spanje.

Mogelijk gaat het om de in Barcelona woonachtige internetactivist Sven Olaf K., verbonden aan de Nederlandse firma Cyberbunker. De Amerikaanse krant The New York Times schreef eind vorige maand dat de aanval op Spamhaus werd geopend toen de organisatie Cyberbunker op zijn zwarte lijst zette. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen.