Religie belangrijker dan volksgezondheid

In het Verenigd Koninkrijk is het nu voor islamitische medici toegestaan om zich deels te onttrekken aan de gezondheidsvoorschriften. Vrouwelijke artsen en operatieassistentes hoeven hun onderarmen niet meer onbedekt te laten.

Die onbedektheid moet het mogelijk maken om alle potentiële ziektekiemen weg te wassen alvorens deel te nemen aan een operatie. Tegelijkertijd is lichamelijke onbedektheid strijdig met bepaalde islamitische voorschriften. Een rechter heeft nu bepaald dat die islamitische voorschriften in dezen zwaarder wegen.

De rechter maakte ook een uitzondering voor sikhs. Normaal gesproken is het opererende medewerkers verboden om sieraden te dragen, maar sikhs mogen dit nu wel, onder voorwaarde dat hun armbanden de werkzaamheden niet belemmeren.

Deze uitzonderingen voor bepaalde religieuze groepen zijn mogelijk gemaakt door een recente uitspraak van een Engelse rechter. Een aantal moslima’s had bezwaar gemaakt tegen het feit dat zij hun onderarmen dienden te ontbloten in de operatiekamer.

De regels die het ontbloten en wassen van de onderarmen voorschrijven zijn opgesteld om het aantal besmettingen met ziekenhuisbacteriën te verminderen. De herziene richtlijnen werden vorige week gepubliceerd.

Het is de islamitische medewerksters toegestaan om hun onderarmse kleding met plastic te bedekken om op die manier alsnog het risico op besmetting te verminderen. Volgens kritische medici is dit echter een compromis ten nadele van de gezondheid van de patiënt.