FOK!filmtips van de dag: The King's Speech

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Merel is dertien jaar. Ze heeft vele talenten en haalt goede cijfers op school. Merel wordt gevraagd voor de schoolmusical want ze kan ook goed zingen. Maar ineens is Merels leven niet meer zo leuk: ze wordt gepest. Zomaar. Thuis vertelt ze hier niet over, ook niet aan haar gehandicapte broertje Kasper met wie ze heel close is. Het pesten geeft haar een harde duw in de verkeerde richting, maar Merel blijft balanceren op het randje.

Het aangrijpende en realistische drama Bluebird werd eigenlijk gemaakt als telefilm en beleefde in 2004 de tv-première in Nederland. De film won een Gouden Beeld en werd zo goed ontvangen dat hij ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt. Regisseuse Mijke de Jong maakte al eerder prijswinnende televisieseries en speelfilms, waaronder Lieve Aisja, Hartverscheurend, Uitgesloten en Broos. De jonge Merel wordt gespeeld door debuterende actrice Elske Rotteveel. Te zien om 15.35 uur op Nederland 3.

 

Direct na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward, wordt Bertie, die al zijn hele leven een ernstig stotterprobleem heeft, gekroond tot koning George VI van Engeland. Zijn land staat op dat moment aan de vooravond van een oorlog en het volk vraagt wanhopig om een leider in deze bange tijden. Zijn vrouw Elizabeth, vertolkt door Helena Bonham Carter, besluit contact te zoeken met de excentrieke logopedist Lionel Logue om George te helpen zijn spraak te verbeteren. Ondanks een wat moeilijke start lijkt Lionel's onorthodoxe methode zijn vruchten af te werpen: de koning ontwikkelt niet alleen het vertrouwen in zijn stem om het volk toe te spreken, ook ontstaat er een hechte vriendschap tussen George en Lionel.

The King's Speech is het waargebeurde verhaal over koning George VI, die om zijn stotterproblemen te overwinnen les kreeg van eigenzinnig logopedist Lionel Logue, een rol van Geoffrey Rush. De film sleepte talloze prijzen in de wacht, met als hoogtepunt vier Oscars; voor Beste Film, Originele Scenario, Beste Regie voor Tom Hooper en Beste Acteur voor Colin Firth. Te zien om 20.00 uur op RTL4.

Wanneer het hoofdkwartier van het Amerikaanse spionagebureau CONTROL overvallen wordt en de identiteit van hun agenten in gevaar komt, heeft The Chief geen andere keuze dan zijn overijverige analist Maxwell Smart te promoveren. Smart heeft er altijd al van gedroomd om samen met de ster van het bureau, Agent 23, in het veld te werken. Hij wordt echter aan een andere agent gekoppeld: de lieftallige-maar-dodelijke veteraan Agent 99. Gewapend met slechts een paar spionagegadgets en zijn onstuitbaar enthousiasme moet hij KAOS zien te verslaan en zo de wereld van de ondergang redden. Get Smart heeft een cast die onder andere bestaat uit Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson en Alan Arkin. Te zien om 21.30 uur op NET5.

Nadat gebleken is dat de Russische bokser Ivan Drago Rocky Balboa permanente hersenbeschadiging heeft toegebracht, wordt Rocky gedwongen om te stoppen met boksen. Wanneer hij thuiskomt en ontdekt dat al zijn geld is gestolen, besluit Rocky een jonge bokser te gaan trainen. Hij kan echter niet op tegen de hoge salarissen die de jongen aangeboden worden door andere managers. Rocky V is te zien om 00.35 uur op SBS6.

Once Upn a Forest, Spy Kids 2: Island of Lost Dreams, Red Cliff en Mother’s Boys zijn vandaag ook op de televisie te zien.