Judovrouwen naar EK-finale in Boedapest

De Nederlandse judovrouwen hebben zondag in Boedapest de finale van het EK voor landenteams bereikt. De ploeg van bondscoach Marjolein van Unen was in de halve eindstrijd met 4-1 te sterk voor Rusland. In de finale treft Nederland Frankrijk. De judomannen bleven bij de laatste vier steken.

De Oranjevrouwen wonnen de eerste ronde overtuigend met 5-0 van Hongarije, waarna ook Rusland probleemloos de voet werd dwarsgezet. Enkel Edith Bosch wist haar partij niet te winnen. Zij verloor van Margarita Gurtsieva. Bosch, de succesvolste vrouwelijke Nederlandse judoka ooit, is bezig aan haar laatste toernooi als topjudoka.

De Nederlandse judomannen grepen naast een finaleplaats. Het favoriet geachte Georgië was met 4-1 te sterk. Jasper de Jong verloor de openingspartij van olympisch kampioen Lasha Shavdatuashvili, waarna Dex Elmont en Neal van de Kamer eveneens de witte vlag moesten hijsen. De resterende twee partijen waren slechts nog voor de statistieken.

Eerder zondag had Nederland nog wel Tsjechië (4-1) en Polen (3-2) verslagen. Voor Oranje resteert nu de strijd om het brons. De medaillewedstrijden staan later zondag op het programma.