Hoogwaardigheidsbekleders tekenen akte

Als koningin Beatrix dinsdagochtend de Akte van Abdicatie tekent en daarmee afstand doet van de troon, wordt haar handtekening gevolgd door die van een lange reeks hoogwaardigheidsbekleders, onder wie alle ministers. Dat blijkt uit de lijst van ondertekenaars die zondagavond bekend werd gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Behalve premier Mark Rutte (VVD) en de overige ministers treden ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner, commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op als getuige.

Uit de Caribische landen van het koninkrijk wordt de akte ondertekend door de premiers en de parlementsvoorzitters van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Ook de drie gouverneurs, die het staatshoofd op de eilanden vertegenwoordigen, en de gevolmachtigde ministers van de drie eilanden in Nederland zetten hun handtekening. Hekkensluiter is chef van het kabinet van de koning Chris Breedveld.

Vanaf het moment dat Beatrix haar handtekening zet, is zij weer prinses, net als voor 30 april 1980. Willem-Alexander is vanaf dat moment koning. Hij wordt dinsdagmiddag ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.