Irak trekt vergunning Al-Jazeera in

Irak heeft de uitzendrechten van Al-Jazeera en negen andere satellietzenders ingetrokken, omdat ze door hun berichtgeving zouden bijdragen aan het sektarische geweld in het land. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.

Al-Jazeera, gevestigd in Qatar, zei 'zeer verrast' te zijn door het besluit. "We laten alle kanten van de verhalen in Irak zien en hebben dat jaren gedaan", zei de zender in een verklaring. "Wij verzoeken de autoriteiten om de vrijheid van meningsuiting voor media om de belangrijke gebeurtenissen te verslaan die plaatsvinden in Irak te handhaven."

Qatar heeft het Syrische regime scherp veroordeeld en is een van de grootste bondgenoten van de opstandelingen in dat land. Door veel aanhangers van de sjiitische regering in Irak wordt Qatar ervan verdacht ook de protesten in Irak te steunen.

De Iraakse mediacommissie beschuldigt de zenders ervan misleidende berichten de wereld in te sturen. Ook zenden ze duidelijke oproepen uit tot oproer en tot het plegen van criminele aanslagen tegen leden van de veiligheidsdiensten en promoten ze verboden terreurorganisaties die misdrijven tegen het Iraakse volk begingen, aldus de commissie.