FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 maart 2013

Omstreden spaarheffing op Cyprus van tafel

De omstreden heffing op spaargeld is in het reddingsplan voor Cyprus van de baan. De partijen in de eilandstaat zijn het eens geworden over de oprichting van een solidariteitsfonds. Daarin brengen de orthodoxe kerk, pensioenfondsen en staatsinstellingen kapitaal bijeen dat als onderpand voor een noodlening kan dienen. De centrale bank zal in het fonds de goudreserves inbrengen.

De regering heeft het voorstel voor de oprichting van het fonds donderdagavond bij het parlement ingediend. De volksvertegenwoordiging heeft ook een voorstel gekregen voor hervorming van de bankensector. Volgens president Panicos Demetriadesvan de centrale bank worden in het voorstel spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd en wordt bovendien het risico dat een bank bezwijkt, bevroren. De verwachting is dat de meerderheid van de volksvertegenwoordigers de voorstellen zal goedkeuren. De regering noemt in haar voorstel geen bedrag, maar volgens waarnemers zou in het fonds in totaal 4,8 miljard euro worden bijeengebracht. De eilandstaat moet echter 5,8 miljard bijeenschrapen om in aanmerking te komen voor 10 miljard euro aan Europese financiële steun.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte de Cypriotische regering en volksvertegenwoordiging donderdag duidelijk dat er maandag een oplossing op tafel moet liggen. Anders zal de ECB de verstrekking van noodkredieten aan de banken op het eiland staken. Die leunen zwaar op dat geld.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden spraken donderdagavond telefonisch over de situatie op Cyprus. Ze toonden zich bereid over de twee voorstellen te praten. Minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de groep, verdedigde donderdagochtend in het Europees Parlement het reddingsplan. Hij sprak tegen dat het is mislukt en zei toen al dat de eurogroep alternatieven zal toestaan, maar die moeten dan wel financieel solide zijn, een duurzame toekomst garanderen en politiek haalbaar zijn.

'Geen chemische wapens gebruikt in Syrië'

De Verenigde Staten hebben sterke aanwijzingen dat bij de aanslag in Syrië van afgelopen dinsdag geen chemische wapens zijn gebruikt. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse regering donderdag gezegd. De mogelijkheid wordt echter niet geheel uitgesloten.

De VS en zijn bondgenoten onderzoeken aantijgingen van het Syrische regime dat rebellen chemische wapens hebben gebruikt bij een aanslag in de noordelijke provincie Aleppo. De rebellen daarentegen beschuldigen juist het regime van president Bashar Assad van de inzet van chemische wapens.

Studenten Venezuela slaags met Chavez-aanhangers

Studenten die deelnamen aan een protestmars naar het gebouw van de Venezolaanse kiescommissie zijn donderdag slaags geraakt met aanhangers van wijlen Hugo Chavez. Beide partijen bekogelden elkaar met flessen en stenen en her en der braken schermutselingen uit. Het is niet duidelijk hoeveel mensen bij de ongeregeldheden gewond zijn geraakt.

In totaal marcheerden ongeveer driehonderd studenten door de Venezolaanse hoofdstad Caracas toen ze stuitten op honderd aanhangers van Chavez, die met stenen en flessen begonnen te gooien. De studenten begonnen eveneens met projectielen te gooien waarna er gevechten uitbraken. De politie kwam tussenbeide en zette traangas in.

De studenten eisen dat de kiescommissie niet langer kiezers om hun vingerafdruk vraagt voordat ze kunnen stemmen. Ook eisen ze dat de regering zich niet bemoeit met de politiek tot de verkiezingen van 14 april. Dan worden er presidentsverkiezingen gehouden.

Frankrijk begint onderzoek naar Sarkozy

De Franse justitie is een onderzoek begonnen naar oud-president Nicolas Sarkozy. Dat heeft zijn advocaat donderdag laten weten.

De 58-jarige oud-president wordt verweten dat hij voor zijn verkiezingscampagne in 2007 grote sommen geld heeft aangenomen van de rijke weduwe Liliane Bettencourt. Sarkozy wist dat zij niet meer in het bezit was van al haar geestelijke vermogens.

De conservatieve Sarkozy werd in 2007 tot president gekozen. Vorig jaar leed hij bij de presidentsverkiezingen een nederlaag tegen de socialist François Hollande.

Franse justitie begint onderzoek naar Sarkozy
Franse justitie begint onderzoek naar Sarkozy (Foto: ANP)

Gewelddadige spellen ook overdag te downloaden

Gewelddadige spellen voor de Wii U en de Nintendo 3DS kunnen sinds donderdag ook overdag worden gedownload. Dat zijn het Europese kantoor van Nintendo en de Duitse keuringsorganisatie USK overeengekomen. De Duitse wet beperkte tot woensdag de downloadvrijheid van gamers, waardoor onder meer Ninja Gaiden en ZombiU alleen 's nachts te downloaden waren.

Omdat het Europese hoofdkantoor van Nintendo in Duitsland staat, diende het bedrijf zich te houden aan de Duitse wet. Dat betekende dat spellen met een 18+-keuring alleen maar tussen middernacht en vier uur 's ochtends gedownload konden worden.

De USK heeft nu geoordeeld dat de beveiligingsfuncties van de Wii U-spelcomputer kinderen voldoende beschermen tegen gewelddadige of seksuele beelden. De spelcomputer ondersteunt het aanmaken van profielen, waarbij per profiel kan worden aangegeven wat voor spellen mogen worden gespeeld.


Gewelddadige spellen ook overdag te downloaden (Foto: Novum)

Tweede hoofdstuk Starcraft 2 tikt miljoen aan

Binnen twee dagen is het strategiespel Starcraft II: Heart of the Swarm meer dan een miljoen keer verkocht. In totaal heeft Blizzard Entertainment 1,1 miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Blizzard Entertainment donderdag bekendgemaakt. Het gaat hierbij om zowel de winkelverkoop als de betaalde downloads van het pc-spel.

Heart of the Swarm is een uitbreiding op Starcraft II: Wings of Liberty, waarvan meer dan zes miljoen exemplaren zijn verkocht. Niet alleen biedt het nieuwe spel een uitbreiding op het verhaal, ook zijn er aanpassingen voor de competitieve online spelfuncties.

Starcraft II: Heart of the Swarm werd vorige week dinsdag gelanceerd. In de Nederlandse verkooptoptien van marktonderzoeksbureau GfK, waarin alleen de winkelverkoop wordt meegenomen, moest het strategiespel zijn meerdere erkennen in Simcity.


Tweede hoofdstuk Starcraft 2 tikt miljoen aan (Foto: Novum)

WADA waarschuwt sporters voor gevaarlijk medicijn

De mondiale antidopingwaakhond WADA heeft atleten gewaarschuwd voor het gebruik van een medicijn met de codenaam GW501516. Dat experimentele geneesmiddel brengt ernstige gezondheidsrisico's met zich mee, zo heeft WADA donderdag in een open brief aan alle gelieerde antidopingautoriteiten laten weten. Het geneesmiddel is enkele maanden op de zwarte markt te verkrijgen geweest en zou duurprestaties bevorderen.

"De bijwerking van dit chemische product is zo ernstig dat WADA deze zeldzame stap neemt om volledig bewustzijn bij de bedriegers te creëren over de mogelijke gezondheidsrisico's", zo staat opgetekend in de brief. Volgens het WADA heeft GW501516 al geleid tot een aantal positieve dopingtesten.

Schots referendum in september 2014

De Schotse premier Alex Salmond heeft 18 september 2014 geprikt als datum waarop de Schotse bevolking zich in een referendum mag uitspreken over onafhankelijkheid van de rest van Groot-Brittannië. Dat deelde hij het Schotse parlement donderdag mee.

De dag van het referendum wordt er een waarop Schotland 'de verantwoordelijkheid voor ons land neemt, waarop we de mogelijkheid hebben met onze eigen stem te spreken, onze eigen koers te bepalen en op onze eigen wijze een bijdrage te leveren', aldus Salmond.

De nationalistische partij van Salmond streeft onafhankelijkheid na en wil de unie met Engeland, waaruit ruim driehonderd jaar geleden Groot-Brittannië ontstond, verbreken. Een onafhankelijk Schotland kan een 'nieuwe, modernere' band met andere landen in het Verenigd Koninkrijk aangaan, zei de premier.

"Volgend jaar staat ons volk voor de keuze uit twee toekomsten. Een nee-stem betekent een toekomst met regeringen die we niet gekozen hebben, met bezuinigingen en beleidsmaatregelen die we niet steunen. Een ja-stem betekent een toekomst waarin we er absoluut, honderd procent zeker, van kunnen zijn dat het Schotse volk de regering krijgt die het gekozen heeft."

De Britse regering wil Schotland binnen Groot-Brittannië houden. Onafhankelijkheid betekent een onzekere toekomst, aldus Londen.

Schotland kreeg in 1997 een grote mate van zelfbestuur toen het een eigen parlement in Edinburgh kreeg en zeggenschap over kwesties als onderwijs, gezondheidszorg en justitie. De Britse regering gaat nog wel over defensie, energiezaken en buitenlandse betrekkingen.

Alsnog cao-akkoord Albert Heijn

Na een week staken heeft FNV Bondgenoten alsnog een akkoord kunnen sluiten met Albert Heijn over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. Dat lieten beide partijen donderdag weten.

Volgens Albert Heijn heeft de vakbond zich aangesloten bij de vorige week al met CNV Dienstenbond overeengekomen cao en zijn enkele kleine wijzigingen in de uitwerking aangebracht. Het supermarktconcern is blij dat, nu de vakbondsacties voorbij zijn, de rust kan wederkeren in de ditributiecentra. "De bevoorrading van onze winkels is nooit in problemen gekomen, maar voor de medewerkers zelf was dit niet leuk", zegt een woordvoerster.

FNV-campagneleider Ron Meijer spreekt van "significante verbeteringen" ten opzichte van waartoe Albert Heijn eerder bereid was. Vaste medewerkers hebben een betere ontslagbescherming, benadrukt hij. Ook is er meer werkzekerheid afgedwongen voor uitzendkrachten.

De loonsverhoging van 3,5 procent over 2 jaar, die ook al in het akkoord van vorige week stond, is niet gewijzigd.

CNV, dat ook de handtekening zette onder dit verbeterde akkoord, reageert "content" op de overeenstemming tussen FNV en Albert Heijn. "Op 99 procent van het akkoord is niets veranderd. Dat geeft aan dat de gemaakte afspraken op veel steun konden rekenen onder het personeel", aldus CNV-bestuurder Michiel Wallaard.

In de distributiecentra van Albert Heijn werken in totaal 5300 mensen, waarvan 3300 vaste medewerkers en 2000 uitzendkrachten.

Alsnog cao-akkoord FNV en Albert Heijn
Alsnog cao-akkoord FNV en Albert Heijn (Foto: ANP)

Kelly Osbourne mag weer werken na attaque

Kelly Osbourne kan de opnamen van haar tv-show Fashion Police hervatten. De dochter van rocker Ozzy Osbourne belandde twee weken geleden in het ziekenhuis, nadat ze een attaque kreeg tijdens werkzaamheden voor het modeprogramma.

"Zo blij. Ik heb net van mijn dokter groen licht gekregen om morgen weer aan het werk te gaan", heeft de 28-jarige Osbourne bekendgemaakt via Twitter.

Ze liet ook nog in krom Nederlands weten dat ze binnenkort te vinden is in Amsterdam. "Ik hoop dat ik het goed heb vertaald, mijn Nederlands is verschrikkelijk."

Nederlandse speelfilm over Bijlmerramp

De Bijlmerramp uit 1992 wordt voor het eerst verfilmd. In het Niets gaat vijftig minuten duren en gaat over de vliegtuigramp op 4 oktober 1992 waarbij een Boeing van El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Dat meldt RTV N-H donderdag. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven.

In het Niets moet volgens producent Maarten van der Ven een menselijk verhaal worden en gaat over een 50-jarige weduwnaar die zich na de dood van zijn vrouw heeft teruggetrokken in zijn flat. Hij woont in de multiculturele gemeenschap van de Bijlmer. Als een 13-jarig Ghanees meisje bij hem komt wonen lijkt hij eindelijk weer op te bloeien. Dan stort het vliegtuig neer op zijn flat.

In het Niets maakt deel uit van het One Night Stand-project, waarbij jonge, veelbelovende filmmakers de kans krijgen om ervaring op te doen in het vak. De opnames starten op 17 april. Later dit jaar is de film op het Nederlands Film Festival in Utrecht te zien. De NTR zendt hem daarna uit op televisie.

Babos: "Nu ben ik toe aan iets nieuws"

Gábor Babos verruilt deze zomer NEC voor zijn oude liefde NAC Breda. De Hongaarse doelman tekent voor één seizoen in Breda.

"Ik heb een fantastische tijd bij NEC gehad", vertelt Babos op de clubsite van NEC. "Ik ben heel dankbaar dat ik na mijn Feyenoord-periode hier de kans heb gekregen om te voetballen en nu ben ik toe aan iets nieuws. Dit betekent dat ik terugkeer naar de club waar het allemaal begonnen is."

Carlos Aalbers, technisch directeur van de Nijmegenaren snapt de transfer van Babos. "Onze rots in de branding heeft me drie weken geleden gemeld dat hij toe was aan iets nieuws dat past binnen zijn huidige situatie en toekomst en dat hij zijn contract niet gaat verlengen. Hoe jammer we dit ook vinden, wij respecteren zijn besluit. Uiteraard zullen we aan het einde van het seizoen gepast afscheid nemen van Gábor."

De goalie is sinds het seizoen 2005/06 in Nijmeegse dienst. Daarvoor speelde hij vier seizoenen namens NAC, waar hij een transfer naar Feyenoord verdiende. In Rotterdam stond hij niet langer dan één seizoen onder de lat.

Meerderheid voor verplichte Cito-toets

Een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer steunt de invoering van een verplichte eindtoets op basisscholen. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben donderdag een akkoord gesloten met D66 en CDA, heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) bevestigd.

Het akkoord houdt in dat de toets later in het jaar wordt afgenomen. Ook komt er ruimte voor andere aanbieders dan het Cito, een wens van het CDA. Andere toetsen moeten wel voldoen aan dezelfde eisen, zodat ze onderling goed te vergelijken zijn.

Bovendien wordt vastgelegd dat het advies van de school doorslaggevend wordt voor de keuze van de vervolgopleiding. Mocht uit de toets een hoger advies komen, dan moet de school het advies heroverwegen.

Eerder deze week werden VVD en PvdA het al eens over de eindtoets, maar vervolgens bleek er geen steun van andere partijen te zijn. Daarmee dreigde het plan alsnog te sneuvelen in de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben. Met het nieuwe akkoord is er alsnog een meerderheid.

De Gea: "Ik wil ooit terug naar Madrid"

David De Gea is één van de doelmannen die Victor Valdés op moet gaan volgen bij FC Barcelona. De goalie van Manchester United ziet een terugkeer naar Spanje zitten.

De voormalig doelman van Atlético Madrid heeft echter een voorkeur voor Real Madrid, de aartsvijand van de Catalanen. "Er is veel gezegd en er is veel geschreven", vertelt De Gea donderdag aan Marca. "Ik ben gelukkig bij Manchester United en ik sta hier onder contract."

"Ik hoop hier nog lang te blijven en veel prijzen te pakken. Barcelona heeft Valdés onder de lat staan en Madrid is mijn stad. Op een dag hoop ik daar terug te keren", aldus de sluitpost, die blij is om onder Sir Alex Ferguson te werken. 

"De manager heeft een sterke persoonlijkheid en was onlangs erg kwaad op het team, maar hij is vooral trots. Hij is meer dan een coach, hij neemt het hele team voor zijn rekening. Voor bijna iedereen is hij net als een vader. Daarom is hij de beste."

Jong Oranje boekt oefenzege in Israël

Jong Oranje heeft donderdagavond een oefenzege op de leeftijdsgenoten van Israël geboekt. In het Hamoshava Stadium in Petah Tikva won de ploeg van bondscoach Cor Pot met 2-1. Aanvoerder Bram Nuytinck zorgde al vroeg voor de openingstreffer, maar nog in de eerste helft volgde de Israëlische gelijkmaker. In de slotfase benutte Luuk de Jong een zelf versierde strafschop en bepaalde hij zo de eindstand op 1-2.

Oranje trad in Israël onder meer aan met Jetro Willems, Adam Maher en Jean-Paul Boëtius, die recentelijk afvielen voor het grote Nederlands elftal. Hun aanwezigheid deed de Oranje-talenten zichtbaar goed, want direct werd Israël achterover gedrukt. Uit een corner van Maher zorgde Nuytinck met een kopbal voor de verdiende Nederlandse voorsprong. Even daarvoor had Georginio Wijnaldum al een grote kans onbenut gelaten.

Tegen de verhouding in kwam de thuisploeg na een halfuur op gelijke hoogte, via Muanas Dabbur. Die tussenstand bleef lang gehandhaafd, maar in de slotfase zorgde De Jong ervoor dat Nederland toch met een zege huiswaarts keerde. Hij benutte een zelf versierde strafschop.

De oefenwedstrijd stond in het teken van de voorbereiding op het EK, dat in juni in Israël wordt gehouden. Nederland speelt in Petah Tikva twee groepsduels. Dinsdag staat er voor Jong Oranje nog een oefenduel met Noorwegen gepland.

De Vrij tevreden met verjonging Oranje

Stefan de Vrij is blij met bondscoach Louis van Gaal. De 21-jarige Feyenoorder debuteerde onder de keuzeheer in Oranje en heeft nu drie interlands achter zijn naam staan.

De jonge verdediger zit ook bij de selectie voor de WK-kwalificatieduels met Estland en Roemenië. Van Gaal is aan het doorselecteren en kijkt nu vooral naar jonge talenten, die veelal actief zijn in de Eredivisie. Daar is De Vrij blij om. 

"Ik zeg niet dat er onder een andere bondscoach minder talenten waren geselecteerd. Maar feit is dat deze bondscoach het gewoon doet, geregeld zelfs tegen de publieke opinie in. Dat stimuleert en motiveert enom", zegt De Vrij in NUsport.

"Zijn vertrouwen in ons pakt goed uit. Italië had zowat alle toppers aan boord, wij alleen Van Persie, maar we konden goed meekomen", besluit de Feyenoorder. Hij doelt daarmee op het duel van 6 februari, toen Oranje het opnam tegen de Italianen (1-1).

Haase weer onderuit in eerste ronde

Het mag eigenlijk geen verrassing meer heten, maar Robin Haase is weer in de eerste ronde uitgeschakeld van een ATP-toernooi. De Hagenaar verloor bij het Masters Series toernooi van Miami in drie sets van de Belg David Goffin; 6-7 (4), 6-3 en 1-6.

Haase begon goed aan de partij en nam tot twee keer toe een break voorsprong. Op 5-4 verzuimde hij echter de set uit te serveren en verloor vervolgens de tiebreak. In de tweede set wist hij de break wel vol te houden, maar in de derde set was het over. Hij werd direct gebroken door de nummer 47 van de wereld en pakte vervolgens nog maar één game.

Ex-cheerleader wil knaapje pijpen

Elizabeth Garner is flink de Sjaak. De 42-jarige blondine, die in haar gloriedagen cheerleader was van de NFL-club Tennessee Titans, heeft namelijk een jongen oraal willen verwennen. Het knaapje is met 12 jaartjes echter nog een beetje te jong voor zulke praktijken.

Garner wordt verweten vorige maand tijdens een feestje bij de moeder van het kereltje hem te zijn gevolgd naar de badkamer. Daar graaide ze naar de piemel van het arme ventje. Vervolgens ging ze op de knieën met het doel hem naar hogere sferen te brengen.

Het jochie wist gelukkig te ontsnappen en rende huilend naar zijn moeder. Moederlief belde direct de politie, die weldra ter plaatse was om de getrouwde feeks in te rekenen. Indien ze strafbaar wordt bevonden, kan ze voor maximaal acht jaar achter tralies belanden.

Filmpje ter uwer leering ende vermaeck

Aangifte wegens lek over commissaris Utrecht

De Utrechtse commissaris van de koningin Roel Robbertsen gaat aangifte doen omdat er is gelekt uit een vertrouwelijk gesprek over de benoeming van zijn opvolger. Dat heeft zijn woordvoerder donderdagavond gezegd.

Robbertsen gaat aangifte doen 'van het feit dat er lijkt te zijn gelekt'. De aangifte is niet gericht tegen een persoon, zegt de woordvoerder.

De fractieleider van de VVD in Utrecht, Frits Barneveld Binkhuysen, stapte woensdag op omdat hij in De Telegraaf uit de school had geklapt over het overleg, waarbij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zou hebben gezegd dat hij GroenLinks-prominent Paul Rosenmöller tot waarnemend commissaris van de koningin wilde benoemen.

Eén Friezin langer vast voor mishandelingen

Een van de twee Friezinnen die worden verdacht van de twee mishandelingen in een trein en op een station, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft haar voorarrest donderdag met veertien dagen verlengd. De andere vrouw komt op vrije voeten, maar blijft wel verdachte.

De twee vrouwen van 18 en 19 uit Heerenveen en Sneek zouden maandag twee vrouwen hebben aangevallen op het station in Sneek. Een van de slachtoffers werd met hoofdletsel opgenomen in een ziekenhuis.

Eerder deze maand zouden de twee in de trein van Leeuwarden naar Sneek twee homoseksuele mannen hebben uitgescholden, geschopt, gekrabd en geslagen.

Southampton bindt clubtopscorer Lambert tot 2016

Rickie Lambert heeft zijn toekomst verbonden aan Southampton. Het contract van de 31-jarige Engelsman is met twee jaar verlengd tot de zomer van 2016, meldt de Engelse club donderdag. De clubtopscorer is aan zijn vierde seizoen bezig bij Southampton en scoorde sindsdien negentig treffers in 162 competitieduels.

Lambert is naar eigen zeggen 'in de wolken' met zijn nieuwe contract. "De club heeft veel ambitie voor de komende jaren", zegt hij. "Dat is een belangrijke reden dat ik het contract heb getekend en waarom ik hier mijn carrière wil afsluiten."

De spits had vorig seizoen met 27 competitiegoals een belangrijk aandeel in de promotie van Southampton naar de Premier League. Ook op het hoogste niveau blijkt Lambert te kunnen scoren. Met dertien goals is hij de productiefste Engelsman, nog voor erkende namen als Wayne Rooney en Frank Lampard.

De scoringsdrift van Lambert is opvallend, aangezien hij het grootste deel van zijn carrière doorbracht bij kleine clubs in de lagere Engelse divisies. Zo diende hij onder meer Macclesfield Town, Rochdale en Stockport County. In de zomer van 2009 kwam hij voor ruim een miljoen euro over van Bristol Rovers.

Meisje (18) naait meisje (16) met voorbinddildo

De 18-jarige Justine McNally verdwijnt een poosje achter de tralies. Het meisje uit Glasgow heeft namelijk drie keer seks gehad met een 16-jarig meisje uit Londen. Omdat het slachtoffer dacht dat McNally een vent was, maakte laatstgenoemde gebruik van een voorbinddildo.

McNally leerde het tienermeisje kennen toen ze slechts 12 en 13 waren. Via internet hielden ze voor de duur van drieënhalf jaar contact. In maart 2011 ontmoetten de twee elkaar dan toch.

McNally deed zich voor als Scott, een gothic. Omdat ze het online al vaak over seks hadden gehad, besloten ze met elkaar het bed in te duiken. De vrijpartijen vonden plaats in maart, mei en augustus van 2011. Al die keren weigerde 'Scott' uit de kleren te gaan.

Het jonge stel was dolgelukkig met elkaar en maakte beiden hun relatie uit. Ze maakten zelfs plannen om altijd bij elkaar te blijven. In november kwam de aap uit de mouw: de moeder van het slachtoffer ontdekte een voorbinddildo in de rugzak van McNally.

Het slachtoffer is er naar eigen zeggen behoorlijk ziek van dat ze is ontmaagd door een tienermeisje. McNally heeft in de rechtbank toegegeven haar 'vriendinnetje' zesmaal te hebben gepenetreerd met een voorbinddildo. De strafeis is nog niet bekend.

Een filmpje van de dame met nep-paarsgepunte lans

Meute lyncht Egyptische autodief

Een jongeman is in Ezbat el-Gindy, in het noorden van Egypte, gelyncht door dorpelingen toen hij probeerde een auto te stelen. Dat hebben ooggetuigen en de autoriteiten donderdag gezegd. Het aantal lynchpartijen of pogingen daartoe is de afgelopen tijd toegenomen en is een nieuwe zorg voor de Egyptische regering gebleken.

Tientallen dorpelingen doken op de jongeman toen die probeerde met een pistool een auto te stelen. Op videobeelden is te zien hoe de man halfnaakt en bebloed aan zijn voeten wordt voortgesleept. Onderwijl wordt hij door de boze dorpelingen met stokken geslagen. Later wordt de jongeman aan een boom gebonden en sterft hij.

Geen breuken voor Valverde

Alejandro Valverde heeft bij zijn val in de Ronde van Catalonië geen breuken opgelopen. De Spanjaard van Movistar moest vandaag na een val in de vierde etappe uit koers stappen, maar bleek na onderzoek niks gebroken te hebben.

"Hij heeft niets ernstigs, maar de klap was wel behoorlijk", aldus ploegarts Jesus Hoyos. "Hij heeft veel blauwe plekken, vooral aan de linkerkant, in de heup en op zijn knie. Ook heeft de elleboog een flinke opdoffer gehad."

Valverde, die tot vandaag leider was in de ronde, kwam samen met zijn ploeggenoot Eros Capecchi ten val. Capecchi zal nog verder onderzocht worden in het ziekenhuis.

'Gehaktballetjes IKEA terug in winkel'

De Zweedse gehaktballetjes van IKEA zijn binnenkort weer te krijgen. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van een interview met topman Edward Mohr van de voedselafdeling van IKEA.

In Zweden, Denemarken en Finland zijn de gehaktballetjes sinds donderdag weer te krijgen. Half april liggen ze weer in alle winkels. Wanneer de köttbullar in Nederland weer te krijgen zijn, is niet bekend. IKEA Nederland was donderdagavond niet bereikbaar.

Een maand geleden werden de gehaktballetjes in vrijwel heel Europa uit de IKEA-winkels gehaald omdat er in sommige gevallen paardenvlees in zat. Inmiddels zouden maatregelen zijn genomen om dit in de toekomst te voorkomen.

'De Graafschap laat zeven spelers gaan'

Zeven spelers van De Graafschap kunnen hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een nieuwe club. Het zevental heeft een formele ontslagbrief ontvangen van de clubleiding.

Rogier Meijer, Joost Terol, Jeroen Drost, Theo Zwarthoed, Jochem Jansen, Harrie Gommans en Caner Cavlan hebben allen een brief ontvangen van de club. Daarin staat dat de club voorlopig niet verder wil met de spelers. Dat meldt De Gelderlander.

De Graafschap moet, net als alle andere profclubs, voor 1 april laten weten of de spelers alsnog in aanmerking komen voor een nieuw contract. Indien dat niet gebeurt, kunnen de voetballers op zoek naar een nieuw onderkomen. Rogier Meijer, doorgaans een vaste waarde, is sinds de winterstop vaker wissel dan basisspeler. Hij is bezig aan zijn achtste seizoen in dienst van de Superboeren.

Cel voor kwakzalver na dood patiënt

Een natuurgeneeskundige is donderdag veroordeeld tot vijf maanden cel vanwege de dood van een patiënt. Ook mag ze van de rechtbank in Groningen tien jaar geen patiënten behandelen. De vrouw heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan schending van haar zorgplicht door haar patiënt niet op tijd door te verwijzen. Het slachtoffer overleed in september 2011 aan een ontsteking, die vermoedelijk met antibiotica goed had kunnen worden behandeld.

Het slachtoffer kwam in 2005 in contact met de verdachte voor de behandeling van haar kat. De natuurgenezeres had destijds een praktijk voor klassieke homeopathie en runde een dierenpension. De dierenarts had de kat opgegeven, maar het dier zou na een zogenoemde korrelbehandeling van de verdachte zijn opgeknapt.

Vier jaar later ging het slachtoffer zelf onder behandeling bij de verdachte. Het slachtoffer wilde aanvankelijk afvallen en meer energie krijgen. De verdachte had zich inmiddels laten uitschrijven als lid van de Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie en haar praktijk had omgedoopt tot praktijk voor natuurgeneeskunde.

De behandeling bestond uit het plakken van 'energiekorrels' op de linkerarm, waardoor het zenuwstelsel zou worden geactiveerd. Uiteindelijk zou afval dat zich in het lichaam had opgehoopt eruit komen, zo werd het slachtoffer voorgehouden. De natuurgenezeres had de behandelmethode zelf ontwikkeld en probeerde die naar eigen zeggen wetenschappelijk te onderbouwen.

Begin 2011 begon het slachtoffer echter gezondheidsklachten te krijgen. Zo had ze last van haar knie. De natuurgeneeskundige vertelde haar dat de klachten betekenden dat het afval het lichaam van het slachtoffer verliet. In augustus van dat jaar kreeg het slachtoffer echter een wond bij haar anus. De natuurgeneeskundige had een dergelijke wond voorspeld en de patiënt was er daarom trots op.

Wel gaf de patiënt aan veel pijn te hebben. Ook rapporteerde ze andere klachten, die er volgens de natuurgeneeskundige echter allemaal bij hoorden. Medio september kwam de vrouw op bezoek bij haar inmiddels heel zieke patiënt. Ook toen adviseerde ze niet een huisarts te bezoeken. Op 22 september werd het slachtoffer bewusteloos op een toilet gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten.

De officier van justitie had een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden geëist, met als bijzondere voorwaarde dat de vrouw geen werkzaamheden meer mocht uitvoeren als natuurgenezer en homeopaat. De rechtbank vindt echter een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats. "De gedragingen van verdachte alsmede het feit dat zij ter zitting ervan blijk heeft gegeven het laakbare van haar handelen niet in te zien, rekent de rechtbank verdachte zwaar aan." De rechtbank heeft de vrouw ook een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden opgelegd.

[WK Afstanden] Loting afstanden dag twee

In Sochi is de loting voor dag twee van de wereldkampioenschappen afstanden geweest. Alle afstanden worden afgesloten door een Nederlander. Op de 5000 meter zal Sven Kramer uitkomen tegen de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee. Een rit eerder rijden Bob de Jong en Jorrit Bergsma tegen elkaar. 

De wedstrijddag zal om twaalf uur Nederlandse tijd beginnen met de 1000 meter voor hren. Mark Tuitert komt uit tegen Nco Ihle, Denis Kuzin neemt het op tegen titelverdediger Stefan Groothuis en in de slotrit nemen Shani Davis en Kjeld Nuis het tegen elkaar op. 

Voor de dames staat de 1500 meter op het programma. Ireen Wüst zal in een rechtstreeks duel de titel van Christine Nesbitt proberen over te nemen. Een rit later zullen Diane Valkenburg en Lotte van Beek de afstand afsluiten. 

1000m heren

Rit Binnenbaan   Buitenbaan  
1 Christoffer Fagerli Rukke Noo Yevgeny Lalenkov Rus
2 Tommi Pulli Fin Espen Aarnes Hvammen Noo
3 Mitchell Whitmore VS Mirko Giacomo Nenzi Ita
4 Daniel Greig Aus Dmitry Lobkov Rus
5 Benjamin Macé Fra Haralds Silovs Let
6 Jamie Gregg Can Zbigniew Brodka Pol
7 Tae-Bum Mo Zko Brian Hansen VS
8 Mark Tuitert Ned Nico Ihle Dui
9 Denis Kuzin Kaz Stefan Groothuis Ned
10 Tyler Derraugh Cam Aleksey Yesin Rus
11 Samuel Schwarz Dui Denny Morrison Can
12 Shani Davis VS Kjeld Nuis Ned

 1500m vrouwen

Rit Binnenbaan   Buitenbaan  
1 Luiza Zlotkowska Pol Anna Ringsred VS
2 Miho Takagi Jap Monique Angermüller Dui
3 Yuliya Skokova Rus Karolina Erbanová Tsj
4 Ida Njåtun Noo Bo-Reum Kim Zko
5 Brittany Schussler Can Natalia Czerwonka Pol
6 Yekaterina Shikhova Rus Kali Christ Can
7 Katarzyna Bachleda-Curus Pol Yekaterina Lobysheva Rus
8 Ireen Wüst Ned Christine Nesbitt Can
9 Diane Valkenburg Ned Lotte van Beek Ned

5000m heren

Rit Binnenbaan   Buitenbaan  
1 Roland Cieslak Pol    
2 Emery Lehman VS Cheol-Min Kim Zko
3 Jan Szymanski Pol Shane Dobbin Nze
4 Hyung-Joon Joo Zko Jonathan Kuck VS
5 Dmitry Babenko Kaz Marco Weber Dui
6 Alexis Contin Fra Jordan Belchos Can
7 Aleksandr Rumyantsev Rus Denis Yuskov Rus
8 Ivan Skobrev Rus Patrick Beckert Dui
9 Sverre Lunde Pedersen Noo Bart Swings Bel
10 Moritz Geisreiter Dui Håvard Bøkko Noo
11 Bob de Jong Ned Jorrit Bergsma Ned
12 Seung-Hoon Lee Zko Sven Kramer Ned

Eerste naaktfoto's Emma Watson uitgelekt

Hermelien Griffel is voorgoed haar onschuld kwijt. De altijd zo brave tovenaarsleerlinge heeft besloten volledig naakt te gaan.

Emma Watson krigt er nog eens geen cent voor ook. Het arme kind doet het allemaal voor een goed doel. En anders deed ze het wel voor een ieders pielemuis.

Alle foto's zullen volgende maand worden getoond tijdens World Earth Week. Desondanks zijn de eerste kiekjes al uitgelekt.

Pics or it didn't happen!

Mannen vast voor mishandelen badmeester

Twee mannen uit Weert zijn woensdag opgepakt voor het mishandelen van een badmeester van een zwembad in hun woonplaats. Ook zouden ze een vrouw onzedelijk hebben betast, meldt de politie donderdag.

De twee, van 22 en 27, hadden volgens de politie gedronken en gedroegen zich vervelend in het zwembad. Toen de badmeester hen hierop aansprak, kreeg hij een aantal klappen in zijn gezicht. De twee badgasten gingen er vervolgens vandoor.

Gewaarschuwde agenten kwamen de twee buiten tegen. Toen ze de twee wilden aanhouden begonnen de Weertenaren onder meer te schoppen en te spugen. Ook trapten ze een spiegel van de politieauto. De mannen zitten vast en worden vrijdag voorgeleid.

Babos keert terug bij NAC Breda

Gábor Babos verruilt NEC na dit seizoen voor NAC Breda. Dat heeft de Brabantse club donderdagmiddag naar buiten gebracht.

Babos keert daarmee terug bij de club waar hij zijn loopbaan in Nederland begon. In 2000 nam NAC de doelman over van MTK Boedapest. De Hongaar groeide meteen uit tot vaste waarde in het Bredase doel. In de zomer van 2004 kwam hij bij Feyenoord terecht.

Na één seizoen verruilde Babos de Rotterdamse Kuip voor de Nijmeegse Goffert. Daar is hij inmiddels alweer aan zijn achtste seizoen bezig. Twee keer werd de 38-jarige routinier uitgeroepen tot beste doelman van de Eredivisie.

Technisch directeur Jeffrey van As is zeer tevreden met de komst van Babos. "Hij is een topkeeper met meer dan 500 wedstrijden achter zijn naam. Wij zijn erg blij dat hij ervoor gekozen heeft om zijn loopbaan bij ons te vervolgen. Babos komt hij uit de regio en is maar al te goed bekend met onze club."

 

FOK!filmtips van de dag: White Oleander

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Astrid is vijftien jaar als haar moeder Ingrid gearresteerd wordt voor de moord op haar vriend. Ingrid is een eigenzinnige kunstenares die uit jaloezie en frustratie de moord heeft gepleegd en nu 35 jaar in de gevangenis moet blijven. Dan staat Astrid er dus ineens alleen voor. Al gauw staat de Kinderbescherming voor de deur en dan begint Astrid’s tocht van pleeggezin naar pleeggezin. Nergens wil het echter lukken. Astrid groeit op als een onafhankelijk en dapper meisje die haar moed niet verliest.

White Oleander is de verfilming van het gelijknamige boek van Janet Finch met onder anderen Michelle Pfeiffer, Renée Zellweger en Robin Wright. Hoofdrolspeelster Alison Lohman werd gekozen uit zo'n 400 jonge actrices. Ze had al ervaring opgedaan in de musical The Sound of Music en had de Desert Theatre League Award op haar naam gezet als elfjarige. Om 20.30 uur op RTL8.

Vijfhonderd jaar geleden vocht de Koreaanse krijger Haram met Imoogi serpent Buraki, een 200 meter lang mythisch monster, om zijn geliefde, Narin, te redden. Nu zijn de Imoogi terug op aarde en verwoesten zij Los Angeles. Verslaggever Ethan Kendrick wordt ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Hij komt erachter dat Sarah Daniels hem hierbij zal moeten helpen. D-War om 00.00 uur op RTL7.

En op een Goede Dag (And Then One Day) is een Nederlands komisch drama uit 2011 van Heddy Honigmann. Met onder andere Nasrdin Dchar, Maryam Hassouni en Johanna ter Steege. Alia (28) en Hamza (32) vormen een verliefd Marokkaans stel. Geconfronteerd met een omstreden wet over het verbod op het dragen van hoofddoeken, vindt Alia, onvoorwaardelijk gesteund door haar man en bijgestaan door haar collega's, een grappige, wonderbaarlijke en totaal onverwachte oplossing om de wet te omzeilen. Om 00:05 uur op Nederland 2.

Filmposter En op een Goededag 

Messi wil alles winnen met Argentinië

Lionel Messi won met FC Barcelona alle prijzen die er te winnen waren. Met het nationale team van Argentinië probeert de baltovenaar hetzelfde te bereiken.

"Met en dankzij Barcelona heb ik het geluk mogen ervaren om alles te winnen", vertelt Messi tegen het aanwezige journaille tijdens een persconferentie. "Nu wil ik dat ook presteren met de nationale ploeg van Argentinië", aldus de sterspeler. 

"Mensen zijn over het algemeen meer verbonden aan de nationale ploeg en niet zozeer aan mij. Ze zijn enthousiast vanwege onze overwinningen en het door ons vertoonde, goede spel. We moeten een eenheid vormen om te bereiken wat we wensen."

De Argentijnen nemen het vrijdag op tegen Venezuela. "Ze hebben een solide ploeg. Ze weten wat ze in balbezit moeten doen en ze kunnen het ons moeilijk maken. Wij moeten initiatief tonen en zoveel mogelijk balbezit hebben. Daar zijn we goed in."

Gitaar van dode Beatles geveild

Een gitaar die is bespeeld door Beatles John Lennon en George Harrison gaat binnenkort onder de hamer. Het instrument is het topstuk van de Music Icons-veiling die het Californische veilinghuis Julien's Auctions in mei organiseert.

Lennon kreeg de gitaar van het merk Vox van geluidstechnicus 'Magic' Alex Madras. Het instrument werd daarna gebruikt door de twee overleden Beatles. Andere memorabilia van de Britse band die worden geveild zijn onder meer ontwerpen van albumhoezen die het niet gehaald hebben, staat op de website van Julien's Auctions.

Ook worden persoonlijke bezettingen van muzieklegendes als Elvis Presley, Michael Jackson, Bob Dylan, Jim Morrison en Jimi Hendrix van de hand gedaan. De veiling vindt op 18 mei plaats in het Hard Rock Café in New York.

Onderzoek naar verdronken katten

De Friese politie doet onderzoek naar de verdrinkingsdood van tien katten in het dorp Balk. De dode dieren werden de afgelopen weken aangetroffen in het riviertje de Luts, maar het is niet duidelijk hoe ze in het water terecht zijn gekomen, meldt de politie donderdag.

Onderzoek heeft niet uitgewezen dat sprake is van een dierenbeul die de katten in het water heeft gegooid. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Een inwoonster van het dorp heeft inmiddels een beloning van duizend euro uitgeloond om duidelijkheid te krijgen over de dood van de katten.

De gemeente Gaasterland-Sloten, waar Balk onder valt, gaat binnenkort trappetjes aanleggen in de Luts zodat te water geraakte dieren er weer uit kunnen komen.

Iran dreigt met aanval op Tel Aviv

Iran zal de Israëlische steden Tel Aviv en Haifa verwoesten als Israël de Islamitische Republiek aanvalt. Dat heeft de hoogste Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei donderdag gezegd. Israël is volgens Iran te klein om een vijand te worden genoemd.

Israël, dat naar verluidt als enige in het Midden-Oosten de beschikking heeft over kernwapens, heeft gedreigd militair in te grijpen als Iran de beschikking krijgt over een kernwapen. Iran beweert dat zijn atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden kent.

Daniel Martin wint koninginnenrit Catalonië

Daniel Martin heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Ierse wielrenner van Garmin bleef in de vierde etappe op de slotklim naar Port Ainé als enige over van een kopgroep van 25 man. Martin neemt dankzij zijn overwinning de leiderstrui over van Alejandro Valverde. De Spanjaard moest opgeven na een val in de afdaling.

Ook Robert Gesink liet zich goed van voren zien. De kopman van Team Blanco reed op de slotklim weg uit de groep der favorieten en finishte uiteindelijk achter Martin, Joaquin Rodriguez, Nairo Quintana en Jurgen Van den Broeck als vijfde. In het klassement stijgt de Nederlander van de zevende naar de zesde plaats, op 51 seconden van Martin.

Martin verdedigt in de stand een voorsprong van tien seconden op Rodriguez. Quintana, woensdag winnaar van de derde etappe, staat op 32 seconden derde. De Ronde van Catalonië eindigt op zondag.

Duitse veroordeeld voor doden vijf baby's

Een Duitse vrouw van 29 is tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat ze vijf van haar kinderen vlak na hun geboorte heeft omgebracht. Een rechtbank in Flensburg sprak het vonnis donderdag uit. De aanklagers hadden tien jaar celstraf geëist; de verdediging vroeg zeven jaar cel.

De vrouw gaf zichzelf in september vorig jaar aan. Volgens de aanklagers doodde ze de kinderen in het geheim thuis of in het bos omdat ze bang was dat haar man haar zou verlaten als ze meer kinderen zou krijgen.

De politie had de zaak al jaren in onderzoek. In maart 2006 werd het lijkje van een van de baby's aangetroffen in een papiersorteercentrum in de buurt van Flensburg. Een tweede lijkje werd in 2007 aangetroffen op een parkeerplaats van een snelweg. De drie andere lijkjes had de vrouw in de kelder van haar huis in Husum verstopt. De politie kwam daar pas achter toen zij zichzelf aangaf en een DNA-monster was afgenomen.

De echtgenoot verklaarde in september tegen de politie dat hij niets van de zwangerschappen wist. Het is nog onduidelijk hoe de vrouw haar zwangerschappen verborgen heeft kunnen houden. Het stel heeft twee levende kinderen.

Bertens moet meerdere erkennen in Li

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om de derde ronde van het WTA-toernooi in Miami te bereiken. De beste tennister van Nederland moest haar meerdere erkennen in Na Li, de nummer vijf van de wereld. De Chinese won met 6-3 en 6-1.

Twee weken geleden in Indian Wells strandde Bertens ook in de tweede ronde, waar ze verloor van de Duitse Mona Barthel. Toch zal Bertens geen zure nasmaak overhouden aan de twee toernooien in de VS; ze schraapte daarmee honderd punten bij elkaar.

Ook Arantxa Rus moest al vroeg vertrekken uit Miami. Zij verloor gisteren al in de eerste ronde van Romina Oprandi uit Zwitserland. Bij de mannen is Igor Sijsling door naar de tweede ronde, terwijl Robin Haase vanavond begint aan zijn eerste ronde-partij.

Zonder ... geen voetbal

“Zonder … geen voetbal. Wat hoort er op de plek van de puntjes?” Het zou maar zo een vraag kunnen zijn in de spelregeltest van de KNVB, die er waarschijnlijk gaat komen. Als je alleen het afgelopen half jaar het (amateur)voetbal hebt gevolgd, dan zal je het woord respect wel invullen. Maar respect, is dat niet een verschrikkelijk hol begrip geworden? En bovendien: volgens mij zijn er wel meer antwoorden mogelijk. ‘Zonder harde overtreding geen voetbal’, dat zou ik ook goed rekenen.

Volgauto Erdogan bekogeld

De politie heeft donderdag in Den Haag vier mensen aangehouden nadat iemand een leeg frisdrankflesje had gegooid naar een volgauto van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dat gebeurde op het Buitenhof, meldt de politie.

Niemand raakte gewond. Het incident is een smetje op een verder vlekkeloze dag, aldus de politie.

Erdogan is in Nederland voor een ontmoeting met onder anderen premier Mark Rutte. Op het Plein in de hofstad werd donderdagmiddag geprotesteerd tegen de Turkse premier. Zo'n honderd mensen, onder wie Koerden, alevieten en Armenen, lieten van zich horen.

Sylvie denkt elke dag aan kanker

Sylvie van der Vaart is nog dagelijks bezig met kanker. Vier jaar geleden werd bekend dat de ziekte bij de 34-jarige presentatrice was geconstateerd, waarna ze succesvol werd geopereerd. Toch zit de angst voor een terugkeer van de aandoening er nog in.

"Natuurlijk, je bent altijd een beetje bang", geeft ze toe tegenover de Duitse boulevardkrant Bild. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan kanker denk."

Sylvie, die in scheiding ligt met voetballer Rafael van der Vaart, vertelt ook dat ze de pruiken die ze ten tijde van haar behandeling droeg heeft bewaard. "Ik heb ze nog steeds. Ik had er ook meerdere besteld, zelfs een roodharige."

Parlement India neemt wet tegen seksueel geweld aan

Het Indiase parlement heeft donderdag een nieuwe wet aangenomen die vrouwen moet beschermen tegen seksueel geweld. De wet werd opgesteld naar aanleiding van een groepsverkrachting in december waarbij een jonge vrouw om het leven kwam.

Onder de nieuwe wet, die nog wel door de president moet worden ondertekend om van kracht te worden, worden stalking, voyeurisme en seksuele intimidatie een misdrijf. Ook kunnen recidivisten en daders van verkrachtingen die tot de dood leiden de doodstraf krijgen.

Volgens rechtengroepen is de wet een mijlpaal voor de vrouwenrechten in India, hoewel er zorgen zijn over sommige bepalingen en twijfels over de handhaving.

"Dit is een belangrijk moment. We hebben veel stappen voorwaarts gezet", zei Vrinda Grover, advocate en vrouwenrechtenactiviste. "Er moet nog veel, veel meer worden gedaan."

'Prins Bernhard betrokken bij zenderruzie'

Radiozender Wild FM, waarvan prins Bernhard van Oranje aandeelhouder is, moet vrijdag voor de rechter komen. Zenderbeheerder Broadcast Partners heeft een kort geding aangespannen vanwege verdenkingen dat het station mogelijk illegaal probeert te ontkomen aan betalingsverplichtingen. Volgens de directeur van Broadcast Partners is de prins als aandeelhouder betrokken bij het conflict.

"Ik vind het hoogst opmerkelijk dat aandeelhouders van die statuur hierbij betrokken zijn", zegt directeur van Broadcast Partners Robert-Jan van der Hoeven donderdag. De prins, de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, en zijn zakenpartner zijn volgens Van der Hoeven betrokken bij pogingen om onder de verplichtingen in een langdurig contract uit te komen.

De onenigheid draait om een distributieovereenkomst met Wild FM die tot 2020 loopt. Daar is een bedrag van drieënhalve ton mee gemoeid, zegt Van der Hoeven. De radiozender zou onder de verplichtingen uit proberen te komen door het vermogen dat nog in de onderneming zit onder te brengen in een nieuw bedrijf waarvoor het contract niet geldt.

In oktober kreeg Broadcast Partners al toestemming om beslag te leggen op debiteuren van Wild FM, waaronder adverteerders. Om dat probleem op te lossen is een bedrag van zestigduizend euro uitbetaald. Het langdurige contract loopt echter nog steeds.

Naast een kort geding is Van der Hoeven ook alvast een bodemprocedure gestart. Wild FM wilde vooruitlopend op de zitting niets zeggen, maar liet wel weten dat ze vinden dat ze 'het juiste' hebben gedaan.

Politiebond ACP bevraagt leden over Facebook-rellen

Politiebond ACP heeft naar al zijn leden in Groningen, Friesland en Drenthe een vragenlijst gestuurd over de gang van zaken rondom de Facebook-rellen in Haren. Dat meldt een medewerker van de bond donderdagmiddag.

In de enquête wordt onder meer gevraagd wat de politiemedewerkers vinden van de conclusies in het rapport van de commissie-Cohen en hoe een vervolgtraject er uit zou moeten zien.

De brief is woensdag verstuurd. Om hoeveel leden het exact gaat kon de politiebond niet zeggen, omdat de link naar de enquête ook weer is doorgestuurd naar andere politiemensen.

Wat er met de uitkomsten van de vragenlijst gebeurt, staat nog niet vast. "Dat is afhankelijk van de resultaten", aldus de medewerker. De ingevulde lijst kan tot volgende week worden ingestuurd.

Politiebond ACP stelde na de presentatie van het rapport van de commissie-Cohen dat de politieleiding niet heeft geleerd van eerdere grootschalige geweldsincidenten en ernstige verstoringen van de openbare orde. Agenten waren volgens de bond onvoldoende voorbereid en met gebrekkig materiaal op pad gestuurd.

'Aantal lijken in Tomb Raider gehalveerd'

De Britse avonturier Lara Croft was in het recentelijk uitgekomen actiespel Tomb Raider oorspronkelijk een nog grotere moordmachine. Volgens schrijfster Rhianna Pratchett heeft de gamestudio Crystal Dynamics het aantal vijanden dat Lara in de game omverschiet vlak voor de release gehalveerd.

"Tomb Raider lijkt in veel opzichten op de Uncharted-games. In beide actieseries ben je een ogenschijnlijk normaal persoon die hordes vijanden overhoop knalt. In het geval van Tomb Raider hebben we het aantal lijken dat Lara produceert uiteindelijk gehalveerd", aldus Pratchet in gesprek met gamewebsite Kill Screen.

De gamestudio gaf eerder aan met de nieuwe Tomb Raider-game een menselijker kant van Lara te willen laten zien. Zo is haar eerste moord een belangrijk emotioneel moment in de game. Het feit dat ze al snel daarna achteloos meerdere vijanden omlegt, strookte volgens sommige critici niet met het emotionele verhaal dat Tomb Raider wil vertellen.

Het is een probleem dat Pratchett erkent. "Wanneer je spelers een geweer geeft, willen ze dat ook gebruiken. Op zo'n moment is het verhaal gewoon minder belangrijk. Het vinden van de perfecte balans tussen actie en verhaal is erg moeilijk en niet iets dat we binnenkort zullen oplossen."


'Aantal lijken in Tomb Raider gehalveerd' (Foto: Novum)

Kritiek levert Verbeek voorwaardelijke schorsing op

Gertjan Verbeek heeft voor zijn stevige kritiek op de KNVB een voorwaardelijke schorsing gekregen. Dat heeft de tuchtcommissie van de voetbalbond donderdag besloten. De trainer van AZ krijgt een voorwaardelijke straf van één wedstrijd met een proeftijd van twee jaar.

Verbeek nam vorige maand op de website van AZ en bij Eredivisie Live in stevige bewoordingen de tuchtrechtspraak bij de KNVB onder vuur. De trainer vindt de manier waarop aangeklaagden in Zeist werden behandeld 'disrespectvol, denigrerend en neerbuigend.' De aanklager noemde hij 'verschrikkelijk en subjectief'.

De tuchtcommissie oordeelt dat Verbeek met zijn uitlatingen de aanklager in diskrediet heeft gebracht. "Van Verbeek mag worden verwacht dat hij, wanneer hij het niet eens is met de gang van zaken, relativeert en niet in dusdanig algemene denigrerende termen vervalt."

Omdat de uitspraken grotendeels betrekking hadden op de aanklager, werd de zaak direct voorgelegd aan de tuchtcommissie. Verbeek kan uiterlijk tot volgende week woensdag beroep aantekenen tegen de straf.

Gesmokkelde tabak gevonden in boilers

De FIOD en de douane hebben woensdag vijftienhonderd kilo illegale tabak in beslag genomen. De partij was gesmokkeld in twee grote boilers en werd aangetroffen in een loods in Veenendaal. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De tabak wordt vernietigd.

Opvallend was dat de naden van de boilers niet goed sloten. Onderzoek wees uit dat ze werden gebruikt om rooktabak in te smokkelen. De tabak was niet voorzien van accijnszegels. Als de tabak op de Nederlandse markt was gekomen zou ruim 120 duizend euro aan accijns zijn ontdoken.

K3 herkauwt lied prins naar koning Willem-Alexander

De dames van K3 passen hun ode aan Willem-Alexander aan. Het kleuterpoptrio is nog steeds verliefd, alleen bezingen ze hem nu als koning en niet meer als prins Willem-Alexander.

De nieuwe versie van het nummer verschijnt op 15 april. In de songtekst is het woord 'prins' vervangen door 'koning' en verder zijn er enkele minimale aanpassingen gedaan, zegt een woordvoerder van de zangeressen.

K3 bracht de originele versie van het nummer uit op 2 februari 2012, toen Willem-Alexander en Máxima tien jaar waren getrouwd. "Liefste Máxima, 'k ben een beetje verliefd op die mooie prins van jou', zingen de dames daarin. 'Waar kan ik zo'n leuke jongen vinden, net als jouw prins Willem-Alexander'.

Staat laat domein .overheidnl schieten

De Nederlandse overheid ziet af van de mogelijkheid om haar websiteadressen te laten eindigen op .overheidnl. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

De overheid had een reservering gemaakt op het zogenoemde 'generieke topleveldomein', maar geeft die nu op. De voordelen van de nieuwe websiteadressering, zoals vindbaarheid en uniformiteit, wogen volgens onderzoek van Novay niet op tegen de miljoenen die het domein kost.

Ook zou de verandering te ingewikkeld zijn, omdat alle beveiligingscertificaten en verwijzingen zouden moeten gewijzigd. De overheid houdt daarom vast aan het huidige overheid.nl.

De Vroome naar kwartfinale ITF-Sunderland

Indy de Vroome is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ITF-15k toernooi in Sunderland. De zestien jarige De Vroome won in drie sets van de Britse Samantha Murray(7). Het werd 6-7(5), 6-4 en 6-4. De Vroome zal het in de kwartfinale op moeten nemen tegen de Kroatische Ana Vrljić(4, WTA-228). 

De Vroome is bezig met een Engelse tour. Vorige week in Bath(15k) kwam ze niet door de kwalificaties. De week ervoor in Sutton(10k) werd ze in de halve finale uitgeschakeld. Volgende week staat ze ingeschreven voor de kwalificaties van het ITF-25k toernooi in Tallin, Estland. Momenteel staat ze 545ste op de wereldranglijst.

'Beatrix verstookt zeven miljoen met regeringsvliegtuig'

Koningin Beatrix heeft het regeringsvliegtuig niet eerder zo vaak gebruikt als vorig jaar. De koningin vloog zeker 42 keer met de Fokker 70. In bijna alle gevallen ging het om privévluchten. In de helft van de gevallen ging het om bezoeken aan prins Friso, die in coma ligt in een ziekenhuis in Londen. De vluchten kostten de schatkist bijna zeven miljoen euro, meldt maandblad Quote.

Quote onderzocht de transpondergegevens van het regeringstoestel. Vorig jaar waren er geen officiële buitenlandse bezoeken van ministers en staatssecretarissen naar Londen. Daarom kan het dus volgens Quote niet anders dan dat het regeringstoestel er 21 keer op en neer vloog voor een bezoek van de koningin aan haar zoon. Ook vloog het toestel drie keer naar Toscane. De koningin heeft daar een vakantiehuis.

Leden van het Koninklijk Huis, ministers en staatssecretarissen mogen het toestel eigenlijk alleen voor zakelijke doeleinden gebruiken. Beatrix hoeft voor het gebruik van het toestel niets te betalen, omdat al haar reizen in het landsbelang zouden zijn.

Het kabinet laat het vliegtuig volgens Quote overigens vaak links liggen. Premier Mark Rutte (VVD) vloog er vorig jaar twee keer mee naar Berlijn. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) pakte het toestel een keer om naar Israël te vliegen en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ging ermee naar Rome en Parijs.

Turks protest tegen Jeugdzorg rustig verlopen

De demonstratie bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam tegen het beleid van Jeugdzorg Nederland is donderdag rustig verlopen. Volgens de politie kwamen ongeveer 150 demonstranten en veel media op het protest af. Diverse deelnemers zwaaiden met Turkse vlaggen. Tien agenten waren ingezet om zorg te dragen voor een goed verloop.

Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media. De biologische moeder van een 9-jarige Turkse jongen riep de hulp in van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan omdat Jeugdzorg haar zoon Yunus bij lesbische pleegmoeders plaatste.

Erdogan zou de universiteit donderdag bezoeken, maar dat gaat niet door. De onderwijsinstelling houdt donderdag vanwege de demonstratie de deuren dicht. Alle lessen vervallen. De universiteit liet woensdag weten de demonstratie te betreuren en er 'geen enkele vorm van initiatief noch steun' aan te geven.

Voor het Rotterdamse protest werd opgeroepen via Facebook. Bijna duizend gebruikers van die site gaven aan bij de demonstratie, die om 10.00 uur begon, aanwezig te zijn.

Al-Shabaab stenigt man om verkrachting jongen

Strijders van de radicaalislamitische sekte Al-Shabaab hebben vorige week vrijdag een man gestenigd die zich schuldig zou hebben gemaakt aan sodomie. Dat heeft bronnen donderdag laten weten aan persbureau AP.

De man werd tot aan zijn middel ingegraven en vervolgens net zo lang met stenen bekogeld tot hij het leven liet. De man was volgens de bron bij Al-Shabaab veroordeeld tot de dood, omdat hij een 13-jarige jongen zou hebben gedwongen om seks met hem te hebben.

Al-Shabaab heeft in de gebieden die het onder controle heeft de strenge islamitische wetgeving sharia ingevoerd.

'Tweede Nederlander gedood in Syrië'

In Syrië is een tweede Nederlander gedood. Het gaat om een 20-jarige man, Sofian Elfassi, die in Delft of Rotterdam woonde. Dat meldt de Wereldomroep donderdag op basis van bronnen op de Arabische afdeling. Woensdag bleek dat vorige week een 20-jarige Marokkaan uit Delft is gesneuveld.

Het dreigingsniveau van terrorisme werd vorige week verhoogd van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers. Zo'n honderd Nederlanders zouden de afgelopen tijd naar vooral Syrië vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen. In Syrië wordt gestreden tegen het regime van president Bashar Assad.

Als de jihadisten terugkeren naar Nederland, kunnen zij een dreiging vormen als zij 'radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldbereid' zijn geworden, zo stelde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

[WK Afstanden] Wüst heeft eerste titel binnen

Ireen Wüst heeft haar eerste gouden medaille binnen op de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi. Ze was de snelste op de 3000 meter in 4.02,43. Martina Sábliková werd tweede in 4.04,80. Het brons gaat naar de Claudia Pechstein in 4.07,75. De Duitse stond voor de eerste keer op het podium in 1996. 

Diane Valkenburg valt net naast het podium met 4.08,13. Linda de Vries werd vijfde in 4.09,53. Ireen Wüst gaat morgen proberen haar tweede wereldtitel te bemachtigen. De dames rijden dan de 1500 meter. De mannen zullen morgen uitkomen op de 1000 meter en vijf kilometer.  

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 4.02,43
2 Martina  Sábliková Tsj 4.04,80
3 Claudia Pechstein Dui 4.07,75
4 Diane Valkenburg Ned 4.08,13
5 Linda de Vries Ned 4.09,53
6 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 4.10,80
7 Stephanie Beckert Dui 4.11,71
8 Bente Kraus Dui 4.12,35
9 Bo-Reum Kim Zko 4.12,69
10 Masako Hozumi Jap 4.13,62

Asscher stuit op onbekende moskee-internaten

Er zijn meer moskee-internaten in Nederland dan tot dusverre bekend. Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag tijdens een overleg over de omstreden islamitische scholen.

"Ik weet intussen dat er ook in Enschede en Nijmegen internaten zijn", zei Asscher. "Ik kan niet uitsluiten dat er meer gemeenten zijn met een of meer internaten". Dat laat de minister de komende tijd in beeld brengen.

Daarbij laat hij ook onderzoeken hoe de internaten worden gefinancierd. De bijdrage van ouders vormt een belangrijke inkomstenbron, maar het is niet uitgesloten dat er ook nog andere geldstromen zijn. "Daar heb ik simpelweg geen zicht op." Asscher kon daarom evenmin uitsluiten dat Turkije invloed uitoefent op de internaten middels financiering. Als dat gebeurt, is sprake van 'bewuste beïnvloedingspolitiek'. "Ik kan het uitsluiten noch bevestigen."

De bewindsman laat verder uitzoeken of de ouders van de kinderen die in de internaten zitten aanspraak kunnen maken op een dubbele kinderbijslag. Onder bepaalde voorwaarden zou dat kunnen. "Het is zeker niet uitgesloten of dat voor een aantal kinderen geldt."

Kamerbreed uitten partijen donderdag hun zorgen over de Turkse internaten. Het is niet bevorderlijk voor de integratie wanneer de kinderen afgesloten van de samenleving opgroeien, klonk het. De maatregelen die Asscher neemt, gaat veel partijen niet ver genoeg. De bewindsman wil dat de internaten gaan voldoen aan nog te stellen pedagogische, veiligheids- en welzijnseisen.

In de Kamer klonk echter de roep om dit vast te leggen in de wet. "Wat mij betreft komt er een duidelijk wettelijk kader", zei Sadet Karabulut (SP). "Het moet strak geregeld worden." Ook D66 pleitte voor wettelijke regels. Keklik Yücel van regeringspartij pleitte ervoor om ook alvast aan de slag te gaan met wetgeving. Dan wordt geen tijd verloren, mochten de huidige maatregelen niet toereikend zijn.

Asscher kijkt er ook zo tegenaan, zei hij. De minister houdt er rekening mee dat wetgeving alsnog nodig is. "Ik bewandel een dubbel spoor. Ik bereid parallelwetgeving voor." Tegelijkertijd hamerde hij op dat de afspraken nu weliswaar vrijwillig zijn, maar niet vrijblijvend.

De PVV pleitte er bij monde van Joram van Klaveren voor om de 'poldermadrassa's' te sluiten vanwege het islamitische karakter. Dat is schadelijk voor de kinderen en de samenleving als geheel, zei hij. Asscher antwoordde dat dit niet mogelijk is. Sluiting kan alleen als de openbare orde in het geding is of als de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd. Ouders hebben verder het recht om hun kinderen 'conform een religieuze identiteit' op te voeden, aldus de minister.

Afgelopen jaar bleek dat moskee-internaten in Utrecht en Rotterdam niet over de juiste vergunningen beschikken om kinderen onderdak te bieden. In sommige gevallen was de brandveiligheid verre van goed geregeld. Rotterdam gaf in november aan toezicht te gaan houden op de moskee-internaten in de stad.


Asscher stuit op onbekende moskee-internaten (Foto: Novum)

Babel en Cuenca terug op trainingsveld

Ryan Babel en Isaac Cuenca hebben donderdag voorzichtig de training bij Ajax hervat. De Nederlander en de Spanjaard werkten samen met fysiotherapeut Pim van Dord aan hun herstel. Beide spelers zijn op de weg terug na een knieblessure.

Babel werd eind januari geopereerd aan zijn linkerknie. Eerder stond hij al een tijd aan de kant met een schouderblessure. Babel kwam dit seizoen pas tot negen wedstrijden. Cuenca, die in de winter op huurbasis werd overgenomen van FC Barcelona, stond pas twee keer in de hoofdmacht. Ajax hoopt dat Babel en Cuenca dit seizoen nog speelminuten kunnen maken. In de spannende titelrace staan voor alle ploegen nog zeven wedstrijden op het programma.

Laurentius moet directeur toch doorbetalen

De Bredase woningcorporatie Laurentius moet de in oktober op staande voet ontslagen directeur Joop Peijen toch salaris blijven doorbetalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald. De rechtbank in Breda besliste in december nog dat Peijen geen aanspraak kon maken op doorbetaling van zijn loon.

Het gerechtshof concludeert donderdag dat de basis van het ontslag te zwak is. Zo heeft zowel Laurentius als het onderzoeksbureau nagelaten wederhoor toe te passen bij Peijen over de verklaringen. De directeur droeg in de beroepszaak bovendien nieuwe informatie aan waardoor de verklaringen in een ander daglicht komen te staan. Laurentius moet Peijen ook het salaris over de afgelopen maanden met terugwerkende kracht betalen.

Ten tijde van het ontslag stond Laurentius onder verscherpt toezicht vanwege de slechte financiële situatie van het bedrijf. Ook was algemeen directeur Walter V. gearresteerd op verdenking van fraude. Er werd een onderzoeksbureau aangesteld om de financiële gang van zaken te onderzoeken.

De naam van Peijen kwam bovendrijven toen meerdere medewerkers aangaven dat ze zich door hem geïntimideerd en bedreigd voelden. De directeur vastgoed en financiën werd hierop geschorst en vervolgens op staande voet ontslagen. Over het ontslag zelf wordt later uitspraak gedaan.

Rutte en Erdogan twisten over Yunus

Premier Mark Rutte (VVD) en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn het oneens over de kwestie rond het pleegkind Yunus. Dat bleek donderdag op een persconferentie na een gesprek tussen beide bewindslieden.

Erdogan wil dat het Turkse ministerie van familiezaken en het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie in overleg treden 'om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen'. Verder zei Erdogan te hopen dat de rechter bepaalt dat Yunus moet worden teruggeplaatst bij zijn biologische ouders, net als zijn twee broers.

Rutte zei niets in het voorstel van Erdogan te zien. Verder wees Rutte erop dat de rechter heeft besloten dat Yunus bij zijn lesbische pleegmoeders blijft. "Dat is de situatie zoals die is", zei Rutte na afloop van het gesprek met Erdogan, dat plaatsvond in het Catshuis in Den Haag.

Del Bosque over Mourinho: "Kinderachtig"

Vicente Del Bosque heeft gereageerd op de uitlatingen van José Mourinho. Volgens de coach van Real Madrid is er bij de FIFA-awards gesjoemeld met stemmen.

Del Bosque, bondscoach van Spanje, werd in januari uitgeroepen tot coach van het jaar. Mourinho zegt gebeld te zijn door 'zeker twee of drie journalisten' die op de Portugees zouden hebben gestemd. Hun stem zou vervolgens naar iemand anders zijn gegaan.

Mourinho's verhaal werd bevestigd door Macedonië Goran Pandev, maar de FIFA ontkent de bewering. "Ik maak me er niet echt druk om. Het komt een beetje kinderachtig op mij over", reageerde Del Bosque zelf tegenover ONDA Cero. "Verder wil ik er niks over zeggen, om misinterpretatie te voorkomen."

"We hebben een belangrijke wedstrijd te spelen tegen Finland en dat is het enige waar ik nu aan denk." Del Bosque werd in 2010 nog door Mourinho verslagen, aangezien de Portugees toen de treble met Inter won. Afgelopen jaar nam de ervaren bondscoach dus revanche, dankzij de EK-titel van Spanje.

Tuitert: "Heb meer te zoeken op 1000 meter"

Mark Tuitert gaf toe na de 1500 meter tijdens de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi dat het gat tussen hem en de top van het deelnemersveld groot begint te worden. "Ik denk dat ik op dit moment meer te zoeken heb op de 1000 meter", aldus de olympisch kampioen.

Tuitert gaf deze reactie na zijn zevende plaats op de schaatsmijl. Daarmee was hij nog wel de beste Nederlander, maar hij was niet tevreden. "Dit valt zeker tegen. Ik hoopte op meer. De zevende plaats is niets, alleen het podium telt", aldus de schaatser van Beslist.nl. "Ik heb gevochten voor wat ik waard was, heb alles uit de kast gehaald, maar er zit niet meer in. Ik denk dat het door de voorbereiding komt. Ik kan na zevenhonderd meter niet meer doortrekken. Het laatste stapje dat nodig is om het podium te halen, zit er nu gewoon niet in. Ik zal eerst moeten zorgen dat ik dichterbij de top kom en constant ga rijden."

[PL Darts] Voorbeschouwing week 7

In speelronde zeven van de Premier League of Darts gaan de deelnemers weer de grens over. De tien beste darters ter wereld strijken neer in Cardiff. De hoofdstad van Wales was in 2008 gastheer van de finales van de Premier League. Phil Taylor zette in dat jaar zijn dominantie voort door voor de vierde keer op rij de titel voor zich op te eisen.

Na zes speelrondes gaan we langzaam naar de eerste afrekening toe in de Premier League van 2013; de scheiding na negen wedstrijden. De onderste twee spelers zullen na negen weken afvallen en de overigen zullen dan verder spelen voor een plek in de play-offs. Nog altijd staat Adrian Lewis onderaan met drie punten, net zoveel als Wes Newton. De top van de ranglijst focust zich al op plaatsing voor de play-offs, zo ook Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Kunnen zij morgen weer een stap zetten richting te volgende ronde? Wij blikken vooruit:

Andy Hamilton - Simon Whitlock
Gary Anderson - Michael van Gerwen
Robert Thornton - Adrian Lewis
Wes Newton - Phil Taylor
James Wade - Raymond van Barneveld

 

Gary Anderson – Michael van Gerwen

Er staat al maanden geen maat op Michael van Gerwen. Hij wint bijna alle toernooien waar hij aan meedoet. Afgelopen zaterdag was het alweer raak; hij won de UK Open Qualifier in Wigan. Op zondag verloor hij van de latere winnaar Robert Thornton. In de Premier League staat Mighty Mike tweede en heeft ruim uitzicht op de play-offs.

Deze week is de Gary Anderson de tegenstander. Vorige week hield The Flying Scotsman slechts één punt over aan het treffen met Adrian Lewis. De snel gooiende Schot heeft echt punten nodig om uit de degradatiezone te blijven en zal daarom willen presteren tegen de Nederlander. Hoewel Van Gerwen bij de bookmakers favoriet is, heeft hij voor de camera’s nog nooit weten te winnen van Anderson. Hoe dan ook, een wedstrijd die in razend tempo gespeeld wordt geeft altijd spektakel.

James Wade – Raymond van Barneveld

Het sluitstuk van de avond is de partij tussen Raymond van Barneveld en James Wade. Van Barneveld staat nog altijd bovenaan in de competitie, maar weet ook dat hij de komende weken een lastig programma heeft waarin hij naast Wade ook nog Adrian Lewis en wereldkampioen Phil Taylor zal treffen. James Wade lijkt in een goede vorm te steken, des te verassend verloor hij vorige week van Simon Whitlock.

The Machine en Barney hebben in hun onderlinge wedstrijden al vaak voor veel spanning gezorgd. Morgen zal dat waarschijnlijk niet anders zijn omdat er veel op het spel staat. Bij winst is Van Barneveld voorlopig los van Wade, bij verlies kan Wade zomaar zijn eerste plaats overnemen. Wade en Van Barneveld zijn bepaald geen onbekenden van elkaar; liefst 22 keer speelden ze tegen elkaar. Tweemaal was een gelijkspel uitkomst, de overige partijen werden eerlijk verdeeld: 10-10. In de Premier League heeft de Hagenaar nog een appeltje te schillen met Wade. In Cardiff verloor hij namelijk de halve finale in 2008 van Wade.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 21 maart vanaf 20.15 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

CD: Mozes and the Firstborn - Mozes and the Firstborn

Bij een naam als Mozes and the Firstborn zullen velen denken te maken te hebben met de zoveelste relipopband. Niets is minder waar. De uit Eindhoven afkomstige band maakt heerlijk vunzige sixtiespunk met een fraai psychedelisch randje. Nadat in 2010 de veelbelovende I got skills EP verscheen is het nu eindelijk tijd voor een volledig album van deze mannen, wiens inspiratiebronnen terug te vinden zijn op obscure verzamelalbums zoals de Pebbles en Nuggets-reeksen.

Valverde uit Ronde van Catalonië na zware val

Alejandro Valverde heeft in de vierde etappe van de Ronde van Catalonië vroegtijdig moeten opgeven. De Spanjaard kwam na 119 kilometer koers ten val in een afdaling en kon niet verder.

El Imbatido kon maar kort genieten van zijn leidende positie. Valverde veroverde woensdag de leiderstrui, in diezelfde etappe pakte ploegmaat Quintana de zege. Wat hem precies mankeert is nog niet duidelijk. Ook zijn ploeggenoot Eros Capecchi was betrokken bij de val en moest eveneens de strijd staken.

Vooraf had de organisatie gewaarschuwd voor de betreffende afdaling. Dit vanwege zijn smalle straten en mogelijk vuil en grid op het wegdek.

[WK Afstanden] Yuskov in eigen huis de beste op 1500 meter

Denis Yuskov is wereldkampioen op de 1500 meter geworden. De Rus won op de Olympische baan van Sochi in 1.46,32. Het zilver ging naar Shani Davis met een tijd van 1.46,83. Het brons ging ook naar Rusland, Ivan Skobrev werd derde in 1.46,97. 

Vooraf was er geen echte favoriet. De zes wereldbekerwedstrijden kende ook zes diverse winnaars. Beste Nederlander werd Mark Tuitert. 1.47,61 was nodig voor de zevende plek. Kjeld Nuis werd met 1.48,17 tiende en Koen Verweij klokte met 1.48,82 de veertiende tijd. 

# Naam Land Tijd
1 Denis Yuskov Rus 1.46,32
2 Shani Davis VS 1.46,83
3 Ivan Skobrev Rus 1.46,97
4 Brian Hansen VS 1.47,39
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 1.47,44
6 Zbigniew  Brodka Pol 1.47,46
7 Mark Tuitert Ned 1.47,61
8 Konrad  Niedzwiedzki Pol 1.47,83
9 Haralds Silovs Let 1.47,95
10 Kjeld Nuis Ned 1.48,17
14 Koen Verweij Ned 1.48,42

Poels laat Amstel Gold Race schieten

Wout Poels zal dit jaar niet aan de start verschijnen van de Amstel Gold Race. Hij heeft besloten dat de klassieker niet in zijn planning past. De renner uit Blitterswijck maakte na een zware val in de Tour de France van vorig jaar 13 februari zijn rentree in de ronde van de Algarve.

"Het is zuur dat ik deze wedstrijd niet kan rijden", jammert hij. "Na mijn val werk ik aan een specifiek programma om weer helemaal topfit in het peloton terug te keren. Daarom heb ik nu ook voor de Ronde van Romandië gekozen, ook de Amstel Gold Race nog rijden, wordt me te druk."

Poels, onlangs nog tiende in de eindrangschikking van de Tirreno-Adriatico, gedijt doorgaans goed in heuvelachtig terrein. "Het is absoluut een parcours voor mij", vertelde hij aan de organisatie van de Amstel Gold Race. "Ook al getuigen de klasseringen van de voorbije jaren hier niet helemaal van."

Wout Poels laat Amstel Gold Race schieten. (Foto: ProShots)
Wout Poels laat Amstel Gold Race schieten. (Foto: ProShots)

'Lens en Vermeer in basis tegen Estland'

Jeremain Lens begint vrijdagavond aan de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland. Dat meldt De Telegraaf.

De PSV'er kwam de afgelopen weken niet in actie bij zijn club omdat hij geschorst is. Desondanks riep bondscoach Louis van Gaal de aanvaller op als vervanger van de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar en begint hij vermoedelijk zelfs aan de wedstrijd tegen Estland. Lens zou samen met Robin van Persie en Arjen Robben de voorhoede vormen.

Onder de lat zal Ajacied Kenneth Vermeer waarschijnlijk plaatsnemen. Hij zal defensief worden bijgestaan door Feyenoorders Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi en Ajacied Daley Blind. Jonathan de Guzman, Wesley Sneijder en Kevin Strootman vormen het middenveld. Oranje speelt vrijdag in de Amsterdam Arena tegen Estland. Dinsdag volgt het treffen in diezelfde Arena met Roemenië.

Platini: "Zomers WK in Qatar onmogelijk"

UEFA-voorzitter Michel Platini denkt dat de FIFA geen andere keuze heeft dan het WK 2022 in Qatar in de winter plaats te laten vinden.

De hitte zou het onmogelijk maken om het toernooi in de zomer te organiseren. FIFA-preses Sepp Blatter houdt vooralsnog vast aan een zomers WK, maar volgens Platini is dat niet verstandig. "Als je in december of januari speelt, is de hitte geen probleem. In de zomer is het onmogelijk om voetbal te spelen met vijftig graden Celcius", meent de Fransman.

"Voetbal is een grote familie, het kan zich aanpassen aan de omstandigheden en het grootste voetbalevenement van de wereld verplaatsen naar de best mogelijke tijd voor iedereen", aldus Platini, die zelf ook onderwerp van discussie is vanwege zijn idee om het EK 2020 in dertien landen plaats te laten hebben. "Het EK 2020 is een uitzondering", vindt Platini. "Het wordt in verschillende landen gehouden om de zestigste verjaardag van het EK te vieren."

Ngo's op de korrel in Rusland

Justitie in Rusland is bezig met een massale zoekactie in de kantoren van honderden ngo's in heel het land. De presidentiële mensenrechtenraad van het Kremlin wordt overspoeld met klachten en vragen om opheldering. Onder de doelwitten van de zoekactie is ook mensenrechtenorganisatie Memorial.

De omvang van de operatie is ongeëvenaard, zei Pavel Tsjikov van de mensenrechtenraad. Veiligheidsinstanties, waaronder de FSB, opvolger van de KGB, hebben bij bijna tweeduizend organisaties een inval gepleegd. "Ze proberen zo veel mogelijk overtredingen te constateren", aldus Tsjikov.

De huiszoekingen worden verricht op bevel van het openbaar ministerie dat vorige maand opdracht gaf om te onderzoeken of religieuze, politieke en sociale ngo's zich schuldig maken aan de vaag omschreven 'extremisme'-wet. Deze wet werd in het leven geroepen voor de jacht op neonazistische elementen, maar wordt in de praktijk vooral gebruikt om de oppositie het leven zuur te maken.

Aanklagers maakten donderdag onaangekondigd hun opwachting bij het kantoor van Memorial in Moskou, een organisatie die mensenrechtenschendingen in kaart brengt. Zij werden vergezeld door belastinginspecteurs en journalisten van een Kremlin goedgezinde televisiezender en legden beslag op documenten die betrekking hebben op de activiteiten van de mensenrechtenorganisatie. De liberale krant Novaja Gazeta herkende een van de Kremlin-journalisten als lid van een team dat anonieme documentaires maakt waarin oppositieleden beticht worden van lugubere, aan de fantasie ontproten misdrijven.

De druk op ngo's in Rusland is sinds de terugkeer aan de macht van Vladimir Poetin vorig jaar sterk opgevoerd. Veel van deze organisaties fungeren volgens hem als dekmantel voor westerse regeringen om zich in Russische aangelegenheden te mengen. Vorig jaar werden door het buitenland gefinancierde ngo's verplicht zich te registreren als 'buitenlandse agenten', een beladen term die doet denken aan spionagepraktijken uit het Sovjettijdperk. Uiteindelijk liet het ministerie van justitie weten dat de wet in de praktijk onuitvoerbaar is.

Excuses voor gedwongen adopties Australië

De Australische premier Julia Gillard heeft donderdag in het parlement verontschuldigingen aangeboden aan de duizenden ongetrouwde moeders die gedurende enkele decennia door overheidsbeleid werden gedwongen hun kinderen ter adoptie af te staan. Meer dan achthonderd mensen die werden getroffen door het beleid huilden en juichten terwijl ze naar het excuus luisterden.

Een senaatscommissie die de impact van het beleid heeft onderzocht, deed een jaar geleden de aanbeveling dat er excuses zouden moeten worden aangeboden. Na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig werden ongetrouwde moeders gedwongen, misleid en bedreigd om hun baby's af te staan, zodat ze konden worden geadopteerd door getrouwde stellen, wat in het belang van het kind werd geacht.

"Vandaag neemt het parlement namens de Australische bevolking zijn verantwoordelijkheid en biedt het zijn verontschuldigingen aan voor het beleid dat moeders gedwongen van hun baby's scheidde, wat een levenslang lijden heeft veroorzaakt", zei Gillard. "Wij erkennen de verregaande gevolgen van dit beleid voor vaders en wij erkennen de pijn die deze acties hebben veroorzaakt bij broers en zussen, grootouders, partners en andere familieleden. Wij verwerpen de schandelijke praktijken die jullie, moeders, jullie fundamentele rechten en verantwoordelijkheden ontzegden om van jullie kinderen te houden en voor hen te zorgen."

Gillard heeft omgerekend vier miljoen euro beschikbaar gesteld om getroffen gezinnen te steunen en biologische gezinnen te herenigen.

De commissie heeft geen exact aantal gedwongen adopties gegeven, maar schat dat het in de duizenden loopt.

'Tina Turner gaat weer trouwen'

Tina Turner gaat trouwen met haar partner Erwin Bach. De 73-jarige zangeres was jaren geleden al gevraagd, maar de ruim vijftien jaar jongere muziekmanager moest lang op haar antwoord wachten. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van een interview uit het aprilnummer van de Duitse Vogue. "Ik ben gelukkiger dan ik ooit heb kunnen dromen", aldus Turner.

Turner stapt voor de tweede keer in het huwelijksbootje. Ondanks dat ze al vele jaren met Bach doorbrengt, wilde ze niet aan een trouwerij vanwege haar ervaringen in het verleden. Tijdens haar eerste huwelijk met Ike Turner werd ze regelmatig mishandeld.

Turner ontmoette Bach na haar scheiding in de jaren tachtig. In de jaren negentig vertrok ze met hem naar Zwitserland en vestigden de twee zich in het plaatsje Küsnacht. Naar verluidt vindt de bruiloft daar komende zomer plaats. De gasten wordt gevraagd in het wit te komen.

De zangeres liet eerder al weten zich thuis te voelen in Zwitserland. Ze leverde zelfs haar Amerikaanse paspoort in en nam de Zwitserse nationaliteit aan.

Boom kopman in E3 Prijs en Gent-Wevelgem

Blanco Pro Cylcling schuift Lars Boom naar voren als de kopman voor de E3 Prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem, de twee komende Vlaamse wielerkoersen uit de prestigieuze World Tour.

"Ik zie ernaar uit. Mijn conditie na de Tirreno-Adriatico moet goed zijn", aldus de renner uit Vlijmen, die dit voorjaar vooral wil vlammen in de grote voorjaarsklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "Maar de E3 Prijs en Gent-Wevelgem zijn geen opwarmertjes. Men zal zeggen dat deze koersen vooral geschikt zijn voor de sprinters, maar ik zal rijden om te winnen."

De E3 Prijs Harelbeke wordt vrijdag verreden, Gent-Wevelgem is komende zondag. Boom krijgt David Tanner, Rick Flens, Jos van Emden, Maarten Tjallingii, Maarten Wynants, Mark Renshaw en Sep Vanmarcke mee als ploegmaats. Voor de Belg Vanmarcke wordt het zijn eerste wedstrijd na zijn val in de Tirreno, waarbij hij zijn knie blesseerde.

De E3 Prijs Harelbeke staat voor de 56e keer op de wielerkalender. Tom Boonen start vrijdag als de absoute favoriet. De Belg van Omega Pharma wist de Vlaamse semiklassieker al vijf keer te winnen.

Limiet voor Dordrechtse briefschrijver

Een man die de gemeente Dordrecht overstelpt met honderden brieven per maand mag er de komende twee jaar nog maar tien per maand sturen. De rechtbank in Rotterdam stemde donderdag in een kort geding in met een verzoek van de gemeente om hem een limiet op te leggen.

De afgelopen twee maanden alleen al kreeg de gemeente 523 brieven van Mustafa K., een huisjesmelker. De gemeente en K. hadden een conflict over vergunningen voor kamerverhuur. De man is het niet eens met het beleid van de gemeente om de kamerverhuur over de stad te spreiden. Na honderden brieven aan de gemeente en procedures bij de rechter en Raad van State trok de gemeente uiteindelijk aan het langste eind.

De man kreeg dwangsommen opgelegd van in totaal driehonderdduizend euro. Twee van zijn panden moesten openbaar worden geveild. De gemeente stelde eerder dat de man uit frustratie hierover zo veel mogelijk brieven naar de gemeente schreef. Hij zou zelf hebben aangegeven alleen te schrijven om de gemeente 'te zieken en op kosten te jagen'.

Inwoners hebben het recht brieven te schrijven en gemeenten zijn verplicht die te beantwoorden. Hierdoor waren ambtenaren van Dordrecht veel tijd kwijt aan de man. Hij stuurde onder meer bezwaarschriften en verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur, die kunnen uitmonden in kostbare procedures. Als al zijn brieven volgens de regels zouden worden afgehandeld, zou de gemeente daar vier ton per jaar aan kwijt zijn.

De rechtbank oordeelt nu dat de man misbruik maakt van zijn recht brieven te schrijven en heeft er een limiet op gezet. De gemeente meldt donderdag verheugd te zijn over de uitspraak. "Dankzij de uitspraak van de rechter kunnen ambtenaren zich met nuttiger zaken bezighouden."

Kim Kardashian negen uur ondervraagd over huwelijk

Kim Kardashian is eerder deze week in het diepste geheim aan de tand gevoeld over haar huwelijk met Kris Humphries. De realityster werd dinsdag negen uur ondervraagd door Humphries' advocaat, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Kim en Kris bakkeleien al ruim een jaar over de beëindiging van hun huwelijk.

Humphries beweert dat Kardashian enkel een bruiloft wilde vanwege de publiciteit en wil het huwelijk nietig laten verklaren. Kardashian wil een scheiding. Dinsdag verklaarde de 32-jarige realityster onder meer dat ze echt van Kris hield toen ze zijn huwelijksaanzoek accepteerde.

Humphries beweerde vorige maand nog dat hij bij het verhoor van zijn echtgenote wilde zijn. De 28-jarige basketballer was volgens TMZ echter in geen velden of wegen te bekennen. Vanwege zijn drukke schema had dat dan pas in mei of juni kunnen plaatsvinden. Rond die tijd verwacht Kardashian haar eerste kind. Ze is in verwachting van Kanye West.

Kardashian zet vaart achter de scheiding, ze wil voor haar bevalling van Humphries af zijn. Kim en Kris trouwden in augustus 2011. Slechts 72 dagen na de bruiloft, die werd uitgezonden door entertainmentzender E!, vroeg Kardashian een scheiding aan. De twee echtelieden treffen elkaar 6 mei in de rechtbank.

ESA: heelal tikje ouder dan gedacht

Het universum is iets ouder dan voorheen werd gedacht, maar de belangrijkste aannames over de kosmos - over het begin, de samenstelling en het verloop - lijken te kloppen. Dat hebben wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA geconcludeerd. Donderdag publiceerden zij hun onderzoeksresultaten.

Met behulp van de Planck-ruimtetelescoop onderzochten de wetenschappers de kosmische achtergrondstraling, straling die kort na de oerknal werd uitgezonden. Hieruit trokken zij de conclusie dat het heelal met een leeftijd van 13,81 miljard jaar zo'n tachtig miljoen jaar ouder is dan gedacht.

Ook stelden zij vast dat het heelal een fractie minder snel uitdijt, minder donkere materie bevat dan wetenschappers dachten en over iets meer gewone herkenbare materie beschikt. Ze benadrukken echter dat het om kleine aanpassingen in de berekeningen gaat, bijna niet noemenswaardig in het licht van de gigantische getallen waarmee gewerkt wordt. Desondanks zijn de resultaten van het onderzoek een belangrijke onderbouwing van de kosmische inflatie, die als belangrijkste stelling heeft dat het heelal in een fractie van een seconde van subatomaire omvang expandeerde tot zijn huidige staat.

"We hebben een fundamentele waarheid over het universum ontdekt", zei George Esfthathiou, directeur van het Kavli Instituut voor Kosmologie van de Universiteit van Cambridge. "Er is een ietsiepietsie minder stof die we niet begrijpen."

Wetenschappers die niet aan het onderzoek verbonden zijn wijzen op een belangrijk verband tussen het werk van de ESA-onderzoekers en dat van het Europese onderzoekscentrum CERN dat eerder deze maand aankondigde het Higgs-boson te hebben ontdekt, een elementair deeltje dat tot dan toe een theoretisch bestaan leidde en een verklaring biedt voor de aanwezigheid van massa in het universum.

"Wat een wonderschone overwinning voor de wiskundige benadering voor het beschijven van de natuur", zei fysicus aan de Columbia University Brian Greene, die zelf niet deelnam aan het onderzoek. "Het is een prachtig onderzoeksverhaal."

De Planck-telescoop werd in 2009 in een baan om de aarde gebracht. Meer dan vijftien maanden lang bracht hij de hemel in kaart en zocht hij via de kosmische achtergrondstraling naar oeroud licht en echo's van de oerknal. De telescoop kan tot eind 2013 gegevens terugsturen naar de aarde. Daarna is hij door zijn koelvloeistof heen.

PlayStation 3 krijgt NFC-ondersteuning

De PlayStation 3 heeft in Japan een firmwareupdate gekregen. De update zorgt er onder andere voor dat de Sony RC-S380 ondersteund wordt. Hierdoor is het mogelijk om NFC-chips uit te lezen. Daarnaast zijn er nog kleinere updates toegepast die de algemene stabiliteit zouden moeten verbeteren. 

Wanneer deze in Amerika en Europa wordt uitgerold is nog niet bekend. Het product kan je hier vinden. 

NFC

'Fiorentina biedt 5,5 miljoen euro voor Clasie'

Fiorentina heeft bij Feyenoord een bod neergelegd van 5,5 miljoen euro voor Jordy Clasie. Dat melden de NOS en De Telegraaf donderdag. De 21-jarige middenvelder werd al eerder in verband gebracht met de Italiaanse club, die momenteel vierde staat in de Serie A. Hij heeft in Rotterdam nog een contract tot medio 2015.

Clasie is een door Feyenoord zelf opgeleide speler. Na tijdelijk te zijn verhuurd aan Excelsior, is de middenvelder nu bezig aan zijn tweede seizoen bij de Stadionclub. In zestig competitieduels voor Feyenoord scoorde hij vijf keer. Daarnaast kwam hij drie keer uit voor het Nederlands elftal. Feyenoord was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Audrey Tautou stak maanden in moordlustige rol

Audrey Tautou heeft hard gewerkt om zich in te kunnen leven in de titelrol van Thérèse Desqueyroux. "Ik heb me echt goed voorbereid voor deze rol", zegt de Franse actrice tegenover de camera van Novum Nieuws. "Veel meer dan voor andere films." Ze heeft zich maandenlang met haar personage beziggehouden.

Het drama over de vrolijke Thérèse die trouwt met haar rijke buurman speelt zich af in de jaren twintig. De eigenzinnige vrouw voelt zich opgesloten in haar huwelijk en uit wanhoop probeert ze haar man te vergiftigen.

"Ik heb het idee dat ik haar en haar verlangens begrijp", vertelt de 36-jarige Tautou, die twaalf jaar geleden doorbrak met haar rol als de onschuldige Amélie Poulain. "Hoewel ik haar karakter niet zou willen hebben."

Thérèse Desqueyroux is de laatste film van regisseur Claude Miller, bekend van het drama La Classe de Neige. Hij overleed vorig jaar op 70-jarige leeftijd. De film sloot vorig jaar als eerbetoon aan de Fransman het filmfestival van Cannes af en draait vanaf donderdag in de bioscopen.

"Het ging allemaal heel gemakkelijk op de set", vertelt de actrice over haar samenwerking met Miller. "Hij was tijdens zijn werk heel geconcentreerd en zag alles." De Française had graag meer films willen maken met Miller. "Het is prettig om een hechte band te hebben met de regisseur van je film."


Audrey Tautou stak maanden in moordlustige rol (Foto: Novum)

Oscarwinnaar Michael Haneke wint bejaardenprijs

Michael Haneke heeft een prijs gekregen van de Austrian Society of Geriatric Medicine. Het genootschap roemt Hanekes film Amour om het in beeld brengen van een hoogbejaard echtpaar dat omgaat met lichamelijke aftakeling. De Oostenrijkse regisseur won vorige maand de Oscar voor beste film voor het drama. Hij liet weten erg blij te zijn met de onderscheiding. "Er is immers een geldprijs aan verbonden", grapte hij.

Naast een trofee bestaat de prijs ook uit vijfduizend euro. "Dat kan van de meeste prijzen niet gezegd worden", zei Haneke, die bekendstaat om zijn harde humor.

De bijna 71-jarige filmmaker was bij de ontvangst van de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film voor Amour al goudeerlijk. "De tijd was nu rijp voor Amour. Deze film was tien of vijftien jaar geleden roemloos ten onder gegaan."

Amour, met Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva in de hoofdrollen, gaat over een echtpaar van in de tachtig. Als zij een herseninfarct krijgt, neemt haar man de verzorging op zich. Dat valt hem zowel emotioneel als fysiek zwaar.


Oscarwinnaar Michael Haneke wint bejaardenprijs (Foto: Novum)

Mysterie rond Aliens: Colonial Marines

Het is onduidelijk of het schietspel Aliens: Colonial Marines nog verschijnt voor Wii U. De game zou eind maart in de winkel moeten liggen, maar gamestudio Demiurge en uitgever SEGA bevestigen dat niet. Dat schrijft de Amerikaanse website Gamespot. De pc-, Xbox 360- en PS3-versies werden vorige maand met veel kritiek ontvangen.

Volgens de Nederlandse webwinkel Bol.com is het spel voor Wii U 'gewoon' 29 maart verkrijgbaar. De webshops van Media Markt, Nedgame en Bart Smit maken echter geen melding van het schietspel.

Aliens: Colonial Marines maakte vorige maand de belofte niet waar. Het spel zou op het laatste moment aan elkaar zijn gelijmd en werd door recensenten de grond in geboord. Ze noemden de game een 'generiek schietspel', 'oninteressant' en 'een algehele ramp'. Ondanks de kritiek stond het spel onder meer in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland hoog in de verkooptoptien.

Eerste kievitsei gevonden in Ede

Het eerste kievitsei van dit jaar is donderdag gevonden in het Gelderse Ede. De vondst is gemeld bij Landschapsbeheer Nederland en de stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied. De organisaties concluderen uit een controle dat het om een 'vers ei' gaat, meldt Landschapsbeheer Nederland.

Een lid van een weidevogelwerkgroep, Harry Dekker uit Ede, vond het ei even voor 07.30 uur op een akker in de gemeente Ede. Ruim vijfduizend vrijwilligers struinen in het vogelseizoen weidegronden af om vogelnesten in kaart te brengen. Zo kunnen boeren bij het maaien rekening houden met de nesten.

Het zoeken en rapen van kievitseieren is een traditie. In Friesland mogen in maart ruim 6300 eieren worden geraapt. In de rest van Nederland mag dat niet.

Telefoonlijn SC Veendam doorgesneden

Mensen die naar stadion De Langeleegte willen bellen krijgen geen gehoor. De vaste lijn van SC Veendam is afgesneden, omdat de club de rekening niet meer heeft kunnen betalen. Sinds begin vorige week is de club in surseance van betaling. Een groep investeerders heeft nog hoop de club uit de provincie Groningen te kunnen redden.

"We kunnen de rekening niet meer betalen", aldus bewindvoerder mr. Gerard Breuker. "SC Veendam heeft nog geen duizend euro op de bank staan." De bewindvoerder wilt snel duidelijkheid van de investeerders die de roemruchte voetbalclub mogelijk kunnen redden. Breuker heeft de deadline gesteld op maandag. Dan moet duidelijk zijn of hoofdsponsor Koos Gjaltema en de ondernemers rondom hem het het benodigde bedrag op tafel kunnen leggen.

Volgens heeft de bewindvoerder aan Gjaltema laten weten dat enkele tonnen nodig zijn om het seizoen uit te spelen en met een redelijk schone lei opnieuw te kunnen beginnen. Morgen zal Gjaltema met zijn mede-investeerders aan tafel schuiven om snel duidelijkheid te geven Het valt hem niet mee iedereen aan tafel te krijgen. "Ik bel overal achteraan, maar word er soms wel een beetje moedeloos van", aldus Gjaltema.

"Het wordt tijd dat een ieder duidelijkheid geeft. Nee is ook een antwoord. We moeten knopen doorhakken, we redden het wel of we redden het niet, simpel", aldus de hoofdsponsor. Mocht het lukken het geld boven tafel te krijgen dan heeft SC Veendam tot 1 april de tijd om een sluitende begroting voor het seizoen 2013/2014 in te dienen bij de KNVB. Ook dat lijkt een lastige opgave te gaan worden. Er moet bijvoorbeeld 200.000 euro op tafel worden gelegd voor de stadionhuur. Bewindvoerder Breuker benadrukt dat hij geen sponsorgelden naar voren heeft geschoven om dit seizoen te kunnen uitspelen. "Ik heb geen hypotheek genomen op volgend seizoen."

Susan Sarandon speelt alcoholistische vloekoma

Susan Sarandon bekijkt de mogelijkheid om in de komedie Tammy te gaan spelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Bridesmaids-actrice Melissa McCarthy speelt de hoofdrol in Tammy en de 66-jarige Sarandon zou haar aan alcoholverslaafde, grofgebekte oma spelen.

De komedie gaat over een vrouw die wordt ontslagen bij een hamburgerrestaurant en ontdekt dat haar man een affaire heeft. Ze pakt haar koffer en gaat op reis met haar grootje. Shirley MacLaine zou de grootmoeder spelen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Kathy Bates speelt een lesbische vriendin van de oma, die het reizende duo behoedt voor ellende.

McCarthy schreef het scenario van Tammy samen met haar man Ben Falcone. De twee gaan de komedie ook samen regisseren. Sarandon was in 1991 te zien in de bekende roadmovie Thelma & Louise. Dit jaar is ze te zien naast Robert de Niro in de komedie The Big Wedding.


Susan Sarandon speelt alcoholistische vloekoma (Foto: Novum)

Italiaanse sprinter Mennea (60) overleden

De Italiaanse atleet Pietro Mennea is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Italiaans olympisch comité donderdag bekendgemaakt. Mennea werd in 1980 in Moskou olympisch kampioen op de 200 meter. Bovendien was hij op die afstand bijna zeventien jaar in het bezit van het wereldrecord.

Mennea liep zijn recordtijd van 19,72 seconden in 1979 in Mexico Stad. Pas in 1996 wist de Amerikaan Michael Johnson daar onder te duiken (19,66). Momenteel is de Jamaicaan Usain Bolt met een tijd van 19,19 seconden in het bezit van het wereldrecord. De doodsoorzaak van Mennea is niet bekendgemaakt. Zijn lichaam zal worden opgebaard in het hoofdkantoor van het Italiaans olympisch comité in Rome.


Italiaanse sprinter Mennea (60) overleden (Foto: Novum)

De 'legendarische' Skyrim-patch online

Bethesda, makers van Elder Scrolls V: Skyrim, hebben de 'legendarische' patch van Skyrim, uitgebracht op steam. In deze patch wordt er een legendarische moeilijkheidsgraad toegevoegd en is het ook mogelijk om je skills te resetten.

Waar in de meest recente versie van het pc-spel nog een flink aantal bugs zaten zijn die in de patch opgelost. Zo waren er glitches in de quests en waren er een groot aantal problemen als je als team werkte.

Bethesda is van plan om deze patch later deze maand op de consoles uit te brengen. Deze gaat waarschijnlijk tegelijk op Xbox 360 en PlayStation 3 uitkomen aangezien alle versies nu gelijk zijn.
 

Ouders vangen bot bij rechter om 'aanrandkleuter'

De 7-jarige jongen die eerder van een school werd gestuurd vanwege grensoverschrijdend seksueel gedrag mag worden toegelaten tot de Johannesschool in Hillegom. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

Ouders van kinderen van de school waren naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de jongen bij hun kinderen in de klas zou komen. De rechter oordeelde dat de stichting die de Johannesschool beheert 'in redelijkheid heeft kunnen besluiten' de jongen tot de school toe te laten.

De kortgedingrechter woog in zijn oordeel mee dat de leerling volgens deskundigen geen groter risico voor seksueel grensoverschrijdend gedrag vormt dan andere kinderen. Bovendien heeft de school een veiligheidsplan opgesteld en staat de leerling onder continu toezicht.

De destijds 6-jarige jongen werd vorig jaar juni weggestuurd van de Jozefschool in Hillegom vanwege zijn gedrag. Vervolgens zou hij in september aan de slag gaan op de Sint-Josephschool in Lisse. Daar stuurden ouders echter een boze brief naar het bestuur, waarop de ouders van de jongen besloten van de plaatsing af te zien. Sindsdien krijgt hij thuis les.

Zieke Erdogan zegt Keukenhof af

Het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan de Keukenhof donderdag is afgezegd wegens ziekte. Dat heeft een woordvoerder van het bloemenpark in Lisse bevestigd.

Erdogan zou een privébezoek brengen aan de Keukenhof. Donderdagochtend rond 08.30 uur werd het tripje echter afgezegd door het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat Erdogan ziek is.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de bezoeken die Erdogan zou brengen aan koningin Beatrix en premier Mark Rutte gewoon doorgaan.

Zieke Erdogan zegt Keukenhof af
Zieke Erdogan zegt Keukenhof af (Foto: ANP)

Elfstedenkruisje nu officiële onderscheiding

Het Elfstedenkruisje wordt erkend als officiële onderscheiding. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) besloten, meldt zijn ministerie donderdag. De eerste gelegenheid waarbij het kruisje officieel kan worden gedragen is bij de troonswisseling.

De onderscheiding, een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm met daarin het wapen van Friesland, werd in 1909 ontworpen. Het wordt uitgereikt door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

De Friese commissaris van de koningin John Jorritsma had na overleg met de vereniging om erkenning van het kruisje gevraagd. De kanselier der Nederlandse Orden, de gepensioneerde generaal Jan Hendrik de Kleyn, had een positief advies aan de minister uitgebracht.

In de draagvolgorde komt het Elfstedenkruisje gelijk na het Vierdaagsekruis, de onderscheiding voor mensen die de Vierdaagse van Nijmegen hebben voltooid. Naar schatting zijn zo'n 86 duizend Elfstedenkruisjes uitgereikt.

Inhuldigingscomité strikt loterij voor droomboek

Het Nationaal Comité Inhuldiging gaat voor het realiseren van het Droomboek voor de Koning samenwerken met de Nationale Postcode Loterij. Dat heeft het comité donderdag bekendgemaakt. De 'dromensite', waar iedereen zijn of haar droom kan insturen, wordt op 2 april gelanceerd.

Nederlanders werden eerder al opgeroepen om hun toekomstdroom voor de koning in te sturen. Dat kan straks via de site of per post.

De vorm van de 'droom' is vrij. Het kan een wens, gedicht, tekening, schilderij, film of verhaal zijn. Een selectie van de meest inspirerende dromen wordt uiteindelijk gebundeld in een boek dat in september aan het koningspaar wordt aangeboden. Het boek is daarna gratis beschikbaar voor alle Nederlanders.

Bonden willen staat dwingen tot dichten AOW-gat

De overheid moet worden gedwongen het AOW-gat te dichten dat is ontstaan door de verhoging van de pensioenleeftijd. Achttien vakbonden en Stichting Belangen Gedupeerden AOW-gat hebben hiertoe de staat gedaagd, maakten zij donderdag bekend.

De partijen, waaronder FNV- en CNV-bonden, vinden dat de overheid de AOW-leeftijd niet had mogen verhogen zonder eerst een goede overbruggingsregeling op te tuigen. "Vervroegd gepensioneerden worden met een enorme rekening opgezadeld", zegt voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts. "Als je bijvoorbeeld als militair op je 55e met verplicht leeftijdsontslag bent gegaan en altijd dacht op je 65e AOW te krijgen, dan heb je nu een groot probleem. Wij hopen dat de rechter erkent dat de staat hierdoor in gebreke blijft."

De overbruggingsregeling die staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) heeft ontworpen is volgens de partijen onvoldoende. Die regeling biedt maximaal het niveau van het sociaal minimum en geldt alleen voor mensen met een laag inkomen en een klein vermogen die zich niet konden voorbereiden op het inkomensverlies.

Van Gaal zet vraagtekens bij FIFA-ranking

Nederland bezet de achtste plek op de wereldranglijst van de FIFA. Bondscoach Louis van Gaal zet daar vraagtekens bij. "Oranje stond zesde op het moment dat ik begon, nu staan we achtste, terwijl we nog geen officiële wedstrijd hebben verloren. Dan vraag ik me af in hoeverre het om een reële afspiegeling gaat", zegt Van Gaal tegen het Algemeen Dagblad.

Nederland verloor wel de oefenwedstrijd tegen België. Dat duel telt ook mee voor de ranglijst, hoewel een oefenwedstrijd minder zwaar weegt. Als Oranje achtste op de wereldranglijst blijft, krijgt het geen beschermde status bij de WK-loting. De nummers een tot en met zeven, samen met Brazilië, krijgen dat wel.

Moordverdachte echtpaar Aduard blijft in cel

De 40-jarige man die vastzit op verdenking van de moord op een echtpaar uit Aduard begin deze maand, blijft langer in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Groningen bepaalde donderdag dat de verdachte nog negentig dagen langer vast gehouden mag worden.

De sectie op de lichamen van het echtpaar, 70 en 68 jaar oud, is inmiddels afgerond en ook de doodsoorzaak is bekend, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Groningen donderdag. Omdat de man nog in beperkingen zit, wordt die informatie echter niet vrijgegeven. Ook over een eventuele bekentenis laat justitie zich niet uit.

De familie van het stel uit Aduard sloeg maandag 4 maart alarm toen het echtpaar niet terugkeerde van een afspraak met een mogelijke koper van hun boot, die in het Groningse Hoendiep lag. Op de boot vond de politie sporen die wezen op een misdrijf. Een dag later werden de lichamen van de man en vrouw gevonden in het water van het Hoendiep. De 40-jarige verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd de woensdagochtend erna opgepakt in de binnenstad van Groningen.

Antibiotica in als rundvlees verkocht paardenvlees

In paardenvlees dat als rundvlees is verkocht is antibiotica gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het vlees in beslag genomen, maar stelt donderdag dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

De NVWA had een onderzoek ingesteld toen in een Nederlands vrieshuis rundvlees met paarden-dna werd gevonden. De bedrijven die vlees uit die partij hadden afgenomen hebben hun producten daarop teruggehaald. De NVWA nam ruim vijfhonderd monsters af en vond in twee partijen vlees resten van diergeneesmiddelen. Daarom is het vlees formeel in beslag genomen.

Één partij met besmet paardenvlees is als rundvleesblokjes verkocht. Die zijn onder de merknaam Boltjes onder horecagroothandels verspreid. Het bedrijf moet de snacks nu terughalen en de klanten informeren. Omdat het vlees in blokjes is gesneden, zijn de resten van het antibioticum volgens de NVWA sterk verdund. Daarom zou het vlees niet gevaar opleveren.

In een andere partij werd ook een antibioticum gevonden, maar daar bleef de hoeveelheid onder de maximaal toelaatbare grens voor residuen.

De partijen komen uit Polen. Dat er antibiotica in is gevonden, kan betekenen dat na het toedienen niet lang genoeg is gewacht met slachten.

Foto's Anton Corbijn op Kinderpostzegel

Anton Corbijn draagt dit jaar bij aan de landelijke Kinderpostzegelactie. De 57-jarige fotograaf maakte begin maart de foto's die op de zegels komen te staan. De opbrengst van de actie wordt geïnvesteerd in onderwijs voor kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten.

Corbijn bezocht een onderwijsproject in Ethiopië, meldt de Stichting Kinderpostzegels donderdag. De foto's die hij daar maakte worden gebruikt voor de nieuwe serie postzegels.

"De korte reis naar en in Ethiopië was om meerdere redenen onvergetelijk, maar het idee om elk kind de kans te geven haar of zijn potentieel te vinden, te onderzoeken en te verwezenlijken is zeer waardevol, en als deze reis daartoe iets heeft kunnen bijdragen maakt dat de trip ook voor mij geslaagd", licht Corbijn toe in een verklaring.

De fotograaf is bekend van zijn foto's van muzikanten en kunstenaars. Hij was onder meer huisfotograaf van U2, werkt al decennia samen met Tom Waits en regisseerde muziekvideo's voor artiesten als Johnny Cash en Nirvana. Zijn eerste speelfilm Control kwam uit in 2007.

De 65e editie van de Kinderpostzegels wordt eind september gepresenteerd. De presentatie betekent het startschot van de actie, waarbij schoolkinderen langs de deuren gaan om postzegels, kaarten en pleisters te verkopen.


Foto's Anton Corbijn op Kinderpostzegel (Foto: Novum)

Korte brand in gevangenis Krimpen

In een cel in de gevangenis van Krimpen aan den IJssel heeft donderdag even brand gewoed. De gevangene die in die cel zat liep ademhalingsklachten op, maar hij kon ter plekke worden behandeld, meldt de brandweer.

De brand ontstond even na 10.15 uur en was binnen een kwartier onder controle. De gang waar de cel zich bevond, is ontruimd. De gevangen werden ondergebracht in een sportzaaltje.

Het is nog niet bekend wat er in brand heeft gestaan en hoe de brand is ontstaan. "Meestal blijkt bij een brand in een cel dat die door een gevangene is aangestoken, maar we weten niet of dat nu ook zo is", zegt een brandweerwoordvoerder.

De gevangenis biedt plaats aan 468 gedetineerden.

Meidengroep Girls Aloud voorgoed uit elkaar

De Britse meidengroep Girls Aloud is definitief gestopt. De band kondigde woensdag na de laatste show van de reünietoer het voor gezien te houden. "We zijn nu aan het einde gekomen van een geweldige tijd samen", lieten de bandleden via Twitter weten.

"We willen jullie uit de grond van ons hart bedanken. Deze toer was een geweldige ervaring en de perfecte kans om jullie te bedanken voor deze geweldige reis door het afgelopen decennium." Girls Aloud speelde woensdagavond voor het laatst in Liverpool.

Girls Aloud laste drie jaar geleden al een pauze in, zodat de zangeressen zich konden richten op hun eigen carrières. De groep, bestaande uit Cheryl Cole, Nadine Coyle, Kimberly Walsh, Sarah Harding en Nicola Roberts, werd in 2002 opgericht voor het programma Popstars: The Rivals.

Vorig jaar werd het tienjarig bestaan met een toer en greatesthitsalbum gevierd. In Nederland scoorde Girls Aloud onder meer hits als Sound of the Underground en Jump.

Vrouwelijke leaserijder vaker beboet

Vrouwen in leaseauto's worden vaker beboet voor snelheidsovertredingen dan mannelijke leaserijders. Per gereden kilometer gaat het om dertig procent meer boetes voor vrouwen. Ook krijgt deze groep vrouwen twee keer zo vaak een bon voor door rood rijden. Dat meldt een autoleasebedrijf donderdag op basis van onderzoek onder 120.000 leaseauto's.

"Vaak wordt gedacht dat juist mannen te hard rijden", laat marketing manager bij Athlon Car Lease Folkert Ruiter weten in een verklaring. "Wij waren dan ook verrast toen uit de cijfers bleek dat vooral vrouwen beboet worden vanwege snelheidsovertredingen. Vrouwen rijden gemiddeld dertienduizend kilometer minder per jaar, maar als we kijken naar het aantal snelheidsboetes per kilometer blijkt toch dat zij vaker worden geflitst."

Als vrouwen in leaseauto's te hard scheuren doen ze dat wel minder hard dan mannen. Geflitste vrouwen rijden gemiddeld 8,6 kilometer te hard. Bij mannen is dat gemiddeld 8,9 kilometer.

Volgens het leasebedrijf blijken eigenaren van Porsches, Audi's en BMW's overigens de ergste snelheidsovertreders. Een gemiddelde Porsche-eigenaar reed bij een snelheidsovertreding gemiddeld 13,7 kilometer te hard en krijgt 6,2 boetes per tienduizend gereden kilometers.

CD: Lindi Ortega - Cigarettes & Truckstops

De cover van het Lindi Ortega's tweede album duidt op een Southern countryside USA-schwung die terug de tijd in duikt: een oude, roestige Ford pickup-truck met houten vlonders erin, een cowboyhoed en een koffer in de hoek. Lindi in een kort zwart jurkje wachtend op een kans om haar heil te zoeken op een plek ergens verderop. Het geeft een goede verwijzing naar haar biografie, waarin deze elementen een plek hebben. Lindi Ortega is de in Canada geboren dochter van een Mexicaanse vader en Noord-Ierse moeder. Op haar zestiende pakte ze de gitaar op en werd geraakt door de eenvoudige oprechtheid van de countrymuziek. Dit leidde haar naar een muzikaal pad dat verschillende countrystijlen (van honky-tonk tot trage vroege country), twang en blues in haar oeuvre bracht.

'Aanbiedingen kortingssites soms juist duurder'

Aanbiedingen op kortingssites zijn elders soms beduidend goedkoper. Dat concludeert de Consumentenbond, die vijftig kortingsacties op tien websites onderzocht op voordeel voor de consument. Hoewel internetkorting kan lonen, moet worden opgepast voor addertjes onder het gras, waarschuwt de bond donderdag.

Van de 25 kortingsacties waren er 18 minstens 25 procent goedkoper dan bij de aanbieder of elders op internet. Sommige kortingen liepen zelfs op tot meer dan vijftig procent. Maar er waren ook 'aanbiedingen' die elders veel goedkoper waren.

Zo'n aanbieding kan vervelende verrassingen met zich meebrengen, vindt de Consumentenbond. Zo is de beschikbaarheid niet altijd inzichtelijk voorafgaand aan de koop. Een veelgehoorde klacht bij de bond is dat cursussen of uitjes steeds volgeboekt zijn.

Ook geldt een aanbieding soms alleen op bepaalde dagen, is het soms vereist snel te reageren of geldt de korting bijvoorbeeld alleen voor een versoberd diner. Verder klopt de oorspronkelijke prijs op een kortingssite soms niet en komen bij een bestelling soms onvoorziene kosten zoals verzendkosten voor.

Complete judotop naar EK

Bondscoaches Maarten Arens (heren) en Marjolein van Unen (dames) hebben vijftien judoka’s geslecteerd voor Europese kampioenschappen judo. Het toernooi heeft van 25 tot en met 28 april plaats in het Hongaarse Budapest. Kim Polling, uitkomend in de klasse -70 kg, zal debuteren tijdens de continentale eindstrijd.

Polling maakte indruk door dit voorjaar drie achtereenvolgende toernooien op haar naam te schrijven. TIjdens de Grand Slam in Parijs wist ze onder meer regerend Olympisch kampioen Lucie Decosse te verslaan. Edith Bosch zal niet haar Europese titel gaan verdedigen. Wel zal de Rotterdamse bij de teamwedstrijden op de tatami verschijnen. Nederland zal zowel bij heren als dames meedoen aan de landenwedstrijd.

Directeur Topsport Ben Sonnemans: "Internationaal wordt op allerlei fronten een stevige inspanning geleverd om de teamwedstrijden een vast onderdeel op de Olympische Spelen te laten worden. Al in Rio de Janeiro (2016) kan dit het geval zijn. Daarom gaan wij ons de komende jaren, naast de individuele trajecten, ook op dat onderdeel richten." De titelstrijd voor nationale teams vindt aansluitend aan de individuele kampioenschappen plaats.

De selectie

Heren: Jeroen Mooren (-60 kg), Jasper de Jong (-66 kg), Dex Elmont (-73 kg), Guillaume Elmont, Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Grim Vuijsters (+100 kg).

Dames: Birgit Ente (-52 kg), Juul Franssen, Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling, Linda Bolder (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg).

Gordon leefde wekenlang op medicijnen

Gordon heeft zich in de afgelopen weken alleen op de been weten te houden met behulp van medicijnen. De zanger slikte pillen als antigrippines en aspirine om zo zijn drukke bestaan vol te houden. Dat zegt zijn manager donderdag in De Telegraaf.

Woensdag werd al duidelijk dat Gordon al langere tijd ziek was. Volgens de manager trapt 'zijn lichaam nu keihard op de rem'. De 44-jarige zanger werd woensdagochtend in het ziekenhuis opgenomen nadat hij onwel was geworden.

Een ingewijde zegt in de krant dat de zanger in quarantaine wordt verpleegd. Volgens de bron is er 'meer aan de hand dan een verwaarloosd griepje'. "Hij ligt op de afdeling interne geneeskunde waar eventuele bezoekers worden geacht een mondkapje te dragen. Vermoed wordt dat Gordon minimaal nog een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven. Ze zouden bang zijn voor een bacterie."

Volgens de manager van Gordon is echter nog niets bekend over de gezondheidstoestand van de zanger. "Anders zou ik het laten weten", zegt ze in de krant. De onderzoeken zijn nog in volle gang.

Gordon tobt overigens al langer met zijn gezondheid. In de laatste jaren kampte hij onder meer met chronische bronchitis, reuma, psoriasis en suikerziekte. In 2009 moest hij na langdurig gebruik van het zware medicijn prednison vijf dagen 'afkicken' in het AMC.


Gordon leefde wekenlang op medicijnen (Foto: Novum)

Schurkenrol voor Kiefer Sutherland in Pompeii

Kiefer Sutherland is in onderhandeling voor de schurkenrol in de 3D-film Pompeii. Het spektakel speelt zich af in het jaar 79, vlak voordat de vulkaan Vesuvius uitbarst en de Romeinse stad onder een dikke laag gloeiende as bedekt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 46-jarige Sutherland speelt de rol van Romeinse senator die een oogje heeft op Flavia, de dochter van een slavendrijver in Pompeii, Lucretius, de rol van Jared Harris. De senator zet Lucretius onder druk en dwingt hem de hand van zijn dochter te geven.

Flavia heeft echter al een heimelijke relatie met Milo, een slaaf van haar vader, de hoofdrol van Game of Thrones-acteur Kit Harington. Milo is juist op een galeischip op weg naar Pompeii om Flavia bij haar vader weg te grissen en samen weg te vluchten. Ook wil hij zijn beste vriend, een gladiator, uit het Colosseum in Rome bevrijden. Tegen deze achtergrond barst de Vesuvius uit, waarna de chaos compleet is.

De opnames van Pompeii zijn vorige week van start gegaan in het Canadese Toronto onder regie van Paul W. S. Anderson, bekend van Resident Evil en Alien vs. Predator. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

[NBA] Miami Heat weer stapje dichter bij record

De basketballers van Miami Heat zijn weer wat dichter bij het record van aantal opeenvolgende overwinningen in de NBA gekomen. Uit bij Cleveland Cavaliers boekte de regerend kampioen al de 24e zege op rij: 95-98. Daar was wel een indrukwekkende comeback voor nodig. Miami keek in het derde kwart nog tegen een achterstand aan van 27 punten.

Miami mag langzaam gaan dromen van het lange tijd onaantastbaar geachte record van Los Angeles Lakers. Die ploeg zette in het seizoen 1971-1972 een serie neer van 33 gewonnen wedstrijden.

Miami had de zege woensdagavond voor een groot deel te danken aan LeBron James. Hij was tegen zijn oude ploeg goed voor een triple-double: 25 punten, twaalf rebounds en tien assists. Mario Chalmers maakte zeventien punten. Miami gaat soeverein aan kop in de Eastern Conference.

Alle resultaten van woensdag:

Charlotte -Toronto 107-101
Cleveland - Miami 95-98
New York - Orlando 106-94
Atlanta - Milwaukee 98-90
Memphis - Oklahoma 90-89
New Orleans - Boston 87-86
Houston - Utah 100-93
Dallas - Brooklyn 96-113
San Antonio - Golden State 104-93
Phoenix - Washington 79-88
LA Clippers - Philadelphia 101-72


Miami Heat weer stapje dichter bij record (Foto: Novum)

Van Persie: "Ben geen opa die gaat vertellen"

Robin van Persie is met zijn 29 jaar een van de oudste spelers van het Nederlands elftal. Hij voelt zich echter niet de opa van de nationale ploeg. "Ik geef af en toe een tip", zegt de spits van Manchester United in het Algemeen Dagblad. "Maar ik ben geen opa die gaat vertellen."

"Het is grappig: Tonny Vilhena ging ooit met mij op de foto, zag ik vorige week in de krant, maar dat betekent niet dat er nog ergens een barrière tussen ons is. Als dat wel zo zou zijn, dan haal ik die meteen weg met een potje tafeltennis of zo. Die jongen moeten weten dat wij één team zijn", aldus Van Persie.

De aanvaller is blij met zijn rol bij Oranje en dankt bondscoach Louis van Gaal daarvoor. "Bij Louis van Gaal zit overal wat achter. Ik ben heel erg blij met de manier waarop hij werkt."

Borm zingt: ABN krijg de kolere

Alfons Borm, de ondernemer uit Zwaag die twee weken terug zijn inboedel met decorartikelen weggaf, heeft een nieuwe stap gezet om de ABN Amro een hak te zetten: een bash lied.

Op de melodie van Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen bezingt hij de ABN Amro toe dat ze de kolere kunnen krijgen. Borm is in het verleden trouwens zelf feestzanger geweest. Verder gaat Borm 500 exemplaren uitdelen van zijn autobiografie met daarin tien euro.

Het Kolere-lied hoor je hier.

De FOK!tv reportage over graaien bij Borm vind je hier.

Kristen Wiig en Will Ferrell maken komedie

Kristen Wiig en Will Ferrell gaan de handen weer ineenslaan. Wiig wil de hoofdrol spelen in de komedie Welcome to Me die wordt geproduceerd door Ferrell, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Wiig en Ferrell kennen elkaar van de sketchshow Saturday Night Live en werken aan de komedie Anchorman: The Legend Continues.

Welcome to Me gaat over een vrouw met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Ze wint de loterij en besluit haar geld te besteden aan zendtijd voor een talkshow over haar leven.

De 39-jarige Wiig is sinds de komediehit Bridesmaids uit 2011 een veelgevraagd actrice. Ze heeft vijf films in de pijplijn, waaronder de komedies The Secret Life of Walter Mitty en The Skeleton Twins.

Shira Piven heeft getekend voor de regie van Welcome to Me. Zij debuteerde in 2011 met de komedie Fully Loaded en is getrouwd met Adam McKay, die Ferrel en Wiig regisseert in het vervolg op Anchorman: The Legend of Ron Burgundy. Wanneer Welcome to Me wordt opgenomen, is nog onbekend.

Geen Deep Throat meer

De voormalige Amerikaanse pornoacteur Harry Reems, die beroemd werd door zijn rol in de film Deep Throat, is dinsdag op 65-jarige leeftijd overleden. Reems, die als Herbert Streicher ter wereld kwam, leed al enige tijd aan alvleesklierkanker.

Reems speelde de mannelijke hoofdrol in Deep Throat. Deze pornofilm kwam uit in 1972 op het hoogtepunt van de seksuele revolutie in de Verenigde Staten.

De film deed destijds veel stof opwaaien en leidde tot strafvervolging tegen de makers, bioscoopexploitanten en distributeurs. Ook Reems en de vrouwelijke hoofdrolspeler Linda Lovelace, die in 2002 overleed aan de gevolgen van een auto-ongeluk, werden vervolgd.

Reems trok zich eind jaren 80 terug uit de filmwereld en verhuisde van Californië naar Utah, waar hij aan de slag ging als makelaar.

50PLUS richt zich ook op jongeren

Fractieleider Henk Krol van 50PLUS wil voortaan ook opkomen voor de belangen van jongeren. Hij wil duidelijk maken dat zijn partij er is voor iedereen. "Ik wil geen tweestrijd, geen generatieconflict’’, zegt hij donderdag in een interview met Trouw. "Van bijna alle ouderen durf ik de garantie te geven dat ze altijd aan jongeren denken bij alles wat ze doen."

Krol wil zich als belangenbehartiger voor jongeren onder meer gaan inzetten voor een wijziging van het schenkingsrecht. Ouderen die hun kleinkinderen iets willen schenken, moeten daarover een hoger belastingtarief betalen dan wanneer ze hun kinderen iets geven. Krol wil daar iets aan doen. En de discussie over de pensioenen is volgens hem 'ook een strijd voor de generatie na ons'.

Krol zegt dat zijn partij, die in de peilingen aan een enorme opmars bezig is, steeds meer leden onder de 50 jaar trekt.

Sneijder vreesde nooit voor plaats bij Oranje

Wesley Sneijder is nooit bang geweest om uit zicht te raken bij het Nederlands elftal. De middenvelder raakte in de eerste seizoenshelft op een zijspoor bij zijn toenmalige club Internazionale en ontbrak daardoor ook tijdelijk bij Oranje. "Dat ik mogelijk het WK zou missen, heeft nooit door mijn hoofd gespookt", geeft hij aan.

Sneijder, die voor de interlands tegen Estland en Roemenië terugkeert bij de selectie, vond het geen optie om zijn contract bij Inter uit te dienen. "Ik wist zeker dat ik voor het einde van de transferperiode weg zou zijn. Dan heb je nog anderhalf jaar tot het WK. Dat is ruim voldoende"

Zin om al te lang stil te staan bij zijn vervelende afscheid bij Inter heeft Sneijder niet. Het salaris van de oud-Ajacied drukte te zwaar op de begroting van de club en daarom werd hij langzaam naar de uitgang gedirigeerd. "Ik heb ook mooie tijden gehad bij Inter en veel te danken aan meneer Moratti. Dus ik ga niet natrappen."

Na zijn transfer naar Galatasaray, waarmee hij zich plaatste voor de kwartfinale van de Champions League, bruist Sneijder weer van de energie. "De Turkse competitie is sterker dan ik had gedacht. Ik heb daarover van tevoren geïnformeerd bij Van Gaal en Mourinho. Zij waren heel positief."

Met het Nederlands elftal, dat hard op weg lijkt zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Brazilië, ziet Sneijder ook voldoende perspectief. "Ik zie op de training heel veel talent", zegt de aanvoerder. "Dat heeft me positief verrast. En die jonge jongens kunnen zich de komende anderhalf jaar nog enorm ontwikkelen."


Sneijder vreesde nooit voor plaats bij Oranje (Foto: Novum)

'Nederland moet olieraffinaderij Curaçao aanpakken'

De Nederlandse regering moet Curaçao helpen een ernstig vervuilende olieraffinaderij aan te pakken. Dat vraagt de Curaçaose minister van volksgezondheid Ben Whiteman, meldt Zembla donderdag.

De raffinaderij zou milieunormen voortdurend aan haar laars lappen. Dat leidt structureel tot gezondheidsschade, zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring volgens het programma. Hij spreekt van onbehoorlijk bestuur omdat de overheid van Curaçao hier niet tegen optreedt. Daarom zou Nederland juridisch bevoegd zijn in te grijpen.

Uit onderzoeksrapporten zou blijken dat jaarlijks achttien mensen sterven door de verontreiniging van de raffinaderij. De uitstoot is volgens Zembla met enige regelmaat zo hoog, dat scholen in de omgeving moeten worden gesloten.

De uitstootnormen worden al decennia fors overschreden, blijkt volgens het programma uit metingen van de regering van Curaçao. Sinds 2008 krijgt Curaçao geld van Nederland voor de ontwikkeling naar zelfstandigheid. Een half miljoen was bestemd voor verbetering van de milieudienst, maar er is volgens Zembla nog altijd geen milieu-inspectie. Het geld is volgens Whiteman besteed aan tal van trainingsprogramma's voor mensen bij de milieudienst.

Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) is niet van plan in te grijpen. Hij vindt volgens het programma dat Curaçao zelf verantwoordelijk is.

De raffinaderij is in 1915 door Shell gebouwd. In 1985 werd die voor het symbolische bedrag van een gulden verkocht aan de Antillen, zonder dat de milieuschade werd opgeruimd. Sindsdien verhuurt Curaçao de raffinaderij aan de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Zembla wordt donderdagavond uitgezonden.

Scheveningen organiseert WK voor powerboats

De Grand Prix of the Sea, het wereldkampioenschap voor powerboats, wordt dit jaar in Scheveningen gehouden. Dat heeft de organisatie naar buiten gebracht. Het evenement vindt plaats van 24 tot en met 26 mei en werd nog niet eerder in Nederland gehouden.

Twee eerdere pogingen om het WK voor powerboats naar Nederland te halen, liepen op niets uit. In 2011 kwamen de vergunningen te laat rond omdat de Waddenvereniging zich verzette. Vorig jaar liet de organisatie voor het eerst het oog vallen op Scheveningen, maar opnieuw duurde het vergunningentraject te lang.

Dit jaar werd het meeste papierwerk eind januari al afgerond. Pas deze week durft de organisatie officieel groen licht te geven.

Het kampioenschap krijgt een andere opzet dan in voorgaande jaren. Vanwege de economische crisis is het aantal races teruggebracht van tien naar drie.

'Plannen voor NK allround in Olympisch Stadion'

Er zijn plannen om tijdens het komend schaatsseizoen voor een periode van vier weken een ijsbaan neer te leggen in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Naast dat de recreanten er hun rondjes kunnen schaatsen zou op de tijdelijke baan ook de Nederlandse kampioenschappen allround(8 en 9 maart 2014) verreden moeten worden.

Het plan is bedacht door Rintje Ritsma en House of Sports, het marketingbureau van Patrick Wouters van den Oudenweijer. De KNSB heeft inmiddels laten weten open te staan voor het idee. De Olympische Spelen zijn van 7 tot en met 23 februari 2014 in Sochi. Zowel het Nederlands kampioenschap en het wereldkampioenschap allround staan pas na de Spelen op de kalender.

Het ultieme doel van de bedenkers is om ooit het WK allround naar het  Olympisch Stadion te kunnen halen, compleet met sneeuwranden zoals vroeger. De komende weken wil men proberen bij partijen als het Olympisch Stadion, de gemeente Amsterdam, sportkoepel NOC*NSF en de KNSB voldoende draagvlak voor de plannen te krijgen

'Voyager 1 verliet als eerste zonnestelsel'

Nog nooit heeft een door de mens gemaakt voorwerp zo ver gereisd als Voyager 1. De onbemande ruimtesonde heeft waarschijnlijk als eerste de grens van ons zonnestelsel naar de zogenaamde interstellaire ruimte overschreden.

Voyager 1 werd gelanceerd toen disco nog hip was en Star Wars in de bioscopen draaide, in hetzelfde jaar dat de ringen rond Uranus werden ontdekt: 1977. Sinds dat moment denderde de sonde met een noodvaart op de interstellaire ruimte af. Er werden daarbij bezoeken aan Jupiter en Saturnus gebracht.

In 2004 bereikte Voyager 1 de 'termination shock', waar de zonnewind zodanig in snelheid is afgenomen dat ze niet langer sneller dan het geluid gaat. Voyager 1 kwam daarmee in de zogenaamde helioschede, een overgangsgebied waarin de invloed van de zon langzaam afneemt.

De volgende grens was de heliopause, de plek waar de zonnewind tot stilstaan wordt gebracht door het interstellaire medium. Het magnetische veld draait daar om, geladen deeltjes dalen scherp in temperatuur, en er is veel meer galactische kosmische straling. Het wordt gezien als het einde van de heliosfeer, het gebied waar de invloed van de zon dominant is.

In mei van 2012 merkte Voyager 1 dat de straling inderdaad toe begon te nemen, wat impliceert dat de heliopause in zicht was. Gisteren kwam dan eindelijk het verlossende woord: analyse op de hoeveelheid kosmische straling die Voyager 1 oppikte, toonde aan dat Voyager 1 op 25 augustus 2012 het eerste door de mens gemaakte object was dat de heliopause overschreden had.

Er is echter nog wat debat, omdat de verwachte omkering van het magnetische veld niet gedetecteerd wordt. Sommige wetenschappers zeggen dat Voyager 1 daarom nog niet in interstellaire ruimte is, maar zich bevindt in een tot nog toe onbekende regio van het zonnestelsel.

Chinees internetadres bron cyberaanval Zuid-Korea

Een Chinees internetadres is de bron van een cyberaanval woensdag op zes Zuid-Koreaanse bedrijven. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten van het onderzoek naar de aanval waarbij 32 duizend computers bij banken en mediabedrijven tegelijkertijd crashten.

Het is nog te vroeg om een schuldige aan te wijzen, want internetadressen kunnen gemakkelijk worden gemanipuleerd en het onderzoek duurt waarschijnlijk nog weken. De eerste verdenking viel woensdag op Noord-Korea, dat de afgelopen dagen heeft gedreigd met een cyberaanval tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten uit woede over sancties tegen Pyongyang vanwege diens nucleaire programma.

Als Noord-Korea inderdaad achter de aanval blijkt te zitten, waarvoor volgens de onderzoekers in Seoul nog geen bewijs is, dan lijkt het doel te zijn geweest om aan te tonen dat het land in staat is om in Zuid-Koreaanse computers in te breken. Zuid-Korea zei te geloven dat de aanvallen door één organisatie zijn gepleegd.

Volgens deskundigen vallen hackers vaak aan via computers in andere landen om zo hun identiteit verborgen te houden. Zuid-Korea heeft in het verleden Noord-Koreaanse hackers ervan beschuldigd Chinese internetadressen te hebben gebruikt om hun computernetwerken te infecteren. Er zijn volgens analisten geen tekenen dat Chinese hackers achter de aanval zitten, omdat die zich meestal richten het vergaren van informatie en niet slechts op het verstoren van het dagelijks leven.

Netwerken van de regering of het leger werden woensdag niet getroffen en het lijkt er ook niet op dat bij de aanval op de banken klantgegevens zijn gestolen. Donderdag was slechts een van de Zuid-Koreaanse doelwitten, de Shinhan Bank, weer volledig operationeel.

'Deze maart waarschijnlijk koudste in kwart eeuw'

Deze maart wordt waarschijnlijk de koudste in 25 jaar tijd. Meteo Consult verwacht dat de gemiddelde temperatuur over de hele maand uitkomt op 3 graden.

De laatste keer dat het gemiddelde van maart zo laag bleef, was in 1987. Toen was het gemiddeld 2,3 graden. In 1996 kwam het gemiddelde uit op 3,2 graden, maar daar duikt deze maart dus waarschijnlijk onder.

De Natuurkalender wees er woensdag op dat de kou waar veel mensen over klagen vijftig jaar geleden nog normaal was. Omdat de winters en lentes de laatste jaren warmer waren, zouden Nederlanders dat normaal zijn gaan vinden.

Woensdag ging de lente om 12.02 uur officieel in. Volgens meteorologen van weeronline.nl was het de koudste overgang naar de lente sinds 1985. In De Bilt werd het niet warmer dan zo'n 3 graden en in het zuiden van het land viel zelfs enige sneeuw.

Komend weekeinde daalt de temperatuur volgens Meteo Consult verder. Overdag blijft de temperatuur rond het vriespunt liggen en in de nachten vriest het matig. Door een forse oostenwind voelt het een stuk kouder aan. Volgende week wordt meer flinke vorst verwacht. Pas richting Pasen wordt het minder koud.

Militanten vuren raketten af op zuiden Israël

Militanten uit de Gazastrook hebben donderdag twee raketten afgeschoten op het zuiden van Israël. Volgens de Israëlische politie raakte niemand gewond bij de aanval. Het is de tweede dag van een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de regio.

Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat één raket neerkwam in de tuin van een huis in de grensstad Sderot. De andere raket kwam op open terrein terecht. Obama bezocht Sderot in 2008 als presidentskandidaat. De stad is geregeld het doelwit van raketaanvallen vanuit de nabijgelegen Gazastrook.

Obama is momenteel in Jeruzalem en bezoekt later vandaag Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

De verantwoordelijkheid voor de raketaanval van donderdag is nog niet opgeëist.

'Hof misleid in Deventer moordzaak'

Telefonie- en dna-experts hebben het hof in de Deventer moordzaak misleid. Dat blijkt uit het herzieningsverzoek dat advocaat Geert-Jan Knoops donderdag indient bij de Hoge Raad, schrijft de Volkskrant. Knoops kondigde in 2011 al aan met een herzieningsverzoek te komen.

Op de blouse van het slachtoffer, weduwe Jacqueline Wittenberg, zit volgens de advocaat veel minder dna-materiaal van de vermeende dader Ernest Louwes dan het Nederlands Forensisch Instituut betoogde. Dat zou zijn gebleken uit een contra-expertise. Op plekken op het lichaam die duiden op wurghandelingen, werd volgens de advocaat minder dna van Louwes gevonden dan daarbuiten. Dat zou bij het NFI bekend zijn geweest, maar dit werd niet aan het hof gemeld.

In het vorig jaar uitgebrachte boek 'Leugens over Louwes' wees wetenschapsfilosoof Ton Derksen er al op dat de hoeveelheid gevonden dna zo klein is dat het kan zijn overgebracht van hand tot hand of via speeksel tijdens een gesprek. Hij schreef eerder het boek Lucia de B., wat de aanzet was tot een herziening van de zaak tegen de Haagse verpleegster. Zij werd uiteindelijk vrijgelaten.

De bewering van telefonie-experts dat Louwes' telefoon een vergelegen telefoonmast niet aan kon stralen rammelt volgens Knoops ook. De experts baseerden zich namelijk op het weerbericht van 20 december 1999, drie maanden na de moord. Op de dag van de moord was het weer zodanig dat Louwes' telefoon inderdaad een vergelegen mast kon aanstralen. Dat maakt zijn verklaring dat hij tijdens de moord niet in Deventer was geloofwaardiger.

Knoops draagt volgens de krant in totaal vijf nieuwe feiten aan die tijdens de veroordeling van Ernest Louwes niet bekend waren. Als inderdaad sprake is van een informatie die toen nog niet bekend was, een novum, kan dat voor de Hoge Raad aanleiding zijn een veroordeling in een strafzaak te herzien.

De rijke weduwe Wittenberg werd in haar huis in Deventer vermoord. Louwes, die optrad als haar fiscalist en executeur-testamentair, werd voor de moord veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij kwam in 2009 vrij. Louwes heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en kreeg daarbij steun van onder anderen opiniepeiler Maurice de Hond.

Beladen bezoek Turkse premier Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan staat donderdag een druk programma te wachten. Hij arriveerde woensdag in Amsterdam voor zijn beladen bezoek aan Nederland. Het bezoek gaat gepaard met protesten in verband met de ophef rond de 9-jarige Turkse jongen Yunus en zijn lesbische pleegmoeders. Premier Mark Rutte (VVD) zal zijn collega aanspreken op de Turkse kritiek op de Nederlandse pleegzorg.

De kwestie wordt in de Turkse media hoog opgespeeld, hoewel Erdogan zich er zelf nog niet over heeft uitgelaten. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zette vrijdag de betrekkingen tussen Nederland en Turkije op scherp toen hij de Turkse bemoeienis 'ongepast en aanmatigend' noemde. Andere landen hebben niets te zeggen over de Nederlandse pleegzorg, stelde hij.

Dat het pleeggezin moest onderduiken vanwege de commotie, noemde de vicepremier 'bijzonder triest'. In de Tweede Kamer riep de PVV het kabinet dinsdag op om het bezoek te schrappen, maar daarvoor voelt Asscher niets. Het bezoek is juist een goed moment om aan Erdogan uit te leggen dat in Nederland alleen wordt gekeken naar de belangen van het kind en niet naar de geaardheid of religieuze overtuiging van de pleegouders, zei hij.

De Turkse premier wordt 's middags door Rutte ontvangen in het Catshuis. Daarvoor heeft hij al een bezoek gebracht aan de Keukenhof en is hij ontvangen door koningin Beatrix in paleis Huis ten Bosch. Ook bezoekt hij de Eerste Kamer. Erdogan zou een bezoek brengen aan de Islamitische Universiteit Rotterdam, maar dat gaat niet door. Ook is gespeculeerd over een bezoek aan de biologische ouders van Yunus.

De politie zal donderdag nauwlettend in de gaten houden of het komt tot protesten in Rotterdam. Daartoe werd eerder op Facebook opgeroepen. Dat geldt ook voor een demonstratie in Lelystad, waar de Turkse gemeenschap wil protesteren tegen het jeugdzorgbeleid. Op het Stadhuisplein zouden zo'n duizend mensen worden verwacht.

Op het Binnenhof vinden ook nog twee protesten plaats tégen Erdogan. De jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat demonstreren tegen het 'warme welkom' dat Erdogan ten deel valt in Nederland. De jongeren, verenigd in het CiJo, zijn ontstemd over de 'bizarre en verwerpelijke' uitspraken van Erdogan. Zo riep hij op om zionisme te bestempelen als misdaad tegen de menselijkheid.

Verder protesteren Koerden, Armenen en alevieten donderdag op het Binnenhof tegen de komst van Erdogan. Verschillende organisaties, verenigd in het Democratisch Eenheidsplatform Nederland, zijn het oneens met het beleid dat de Turkse premier voert in eigen land. Hij zou volkeren onderdrukken en uitbuiten en onder zijn verantwoordelijkheid critici doen verdwijnen in de cel.

Honderden vluchten geschrapt door staking Lufthansa

Vanwege een staking van grondpersoneel van Lufthansa, de grootste vliegmaatschappij van Duitsland, zijn donderdag honderden vluchten geannuleerd. De werkonderbreking begon woensdagnacht en duurt tot het einde van de ochtend.

Vakbond ver.di riep personeel op verscheidene luchthavens, waaronder Frankfurt en München, op tot een 'waarschuwingsstaking' in de aanloop naar salarisonderhandelingen vrijdag. Lufthansa annuleerde bijna zevenhonderd vluchten, waaronder veel binnenlandse en Europese vluchten.

De vakbond en Lufthansa bespreken vrijdag ver.di's verzoek om een loonsverhoging van 5,2 procent voor 33 duizend medewerkers van de vliegmaatschappij. Ver.di heeft een twee jaar durende salarisbevriezing en de uitbreiding van de werkweek met één uur, zoals Lufthansa voorstaat, onaanvaardbaar genoemd.

EU eens over beperking bankiersbonus

De lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de beperking van bonussen voor bankiers. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt.

In het voorstel mag een bankier volgend jaar nog maar een bonus krijgen van één keer zijn jaarsalaris. Als een meerderheid van de aandeelhouders daarmee instemt, dan kan dat nog opgerekt worden tot twee keer het jaarsalaris.

De regel moet ook gaan gelden voor de Europese vestigingen van internationale banken en de werknemers van Europese banken die buiten de Europese grenzen werken. Over het voorstel wordt volgend maand in het Europees Parlement gestemd.

De bonusbeperking is onderdeel van een breder pakket aan Europese maatregelen waarin banken worden gedwongen meer kapitaal en liquiditeit aan te houden. Deze maatregelen zijn overgenomen uit de Basel III-bankregels, die pas per 2019 wereldwijd ingaan. De snellere implementatie in Europa moet voorkomen dat belastingbetalers opnieuw opdraaien voor falende banken.

Coalitie wil van doorslaggevende rol Citotoets af

Middelbare scholen mogen kinderen niet meer weigeren op grond van hun Citoscore. Het advies van de basisschool moet leidend worden, zeggen coalitiepartijen VVD en PvdA tegen de NOS en nu.nl.

De partijen willen verder dat er een toets komt die zich tijdens het maken aanpast aan het niveau van de leerling. Nu bestaan er een reguliere en een makkelijkere toets. De leraar bepaalt welke toets de leerling krijgt voorgeschoteld en dat zien de partijen niet zitten.

De PvdA dient volgens nu.nl nog een amendement in om te voorkomen dat de onderwijsinspectie scholen negatiever beoordeelt omdat zij leerlingen hebben aangenomen die het voordeel van de twijfel hebben gekregen. Verder is afgesproken dat het hoogste advies leidend moet zijn. Dat geldt als de leraar een kind slimmer inschat dan op basis van de Citotoets mag worden verwacht, maar ook als de toets een kind slimmer inschat dan de leraar.

Om de score minder effect te laten hebben wordt de afnameperiode verschoven van april, zoals eerder het plan was, naar mei. VVD en PvdA hebben de afgelopen dagen onderhandeld over het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) om tot één verplichte centrale eindtoets voor taal en rekenen in het basisonderwijs te komen.

In de Eerste Kamer is er nog geen meederheid voor de plannen. De PVV wil geen adaptieve toets. "Wat is er mis met één toets?", zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema tegen nu.nl. Het CDA wil alleen mee doen als scholen niet aan het Cito zijn gebonden als aanbieder van de toets.

Agüero keert terug bij City met knieblessure

Sergio Agüero heeft het Argentijnse trainingskamp verlaten en keert terug naar Manchester waar hij gaat werken aan zijn herstel van een knieblessure. De 24-jarige was opgeroepen voor de WK-kwalificatieduels tegen Venezuela en Bolivia, maar is niet fit genoeg bevonden om mee te doen in die wedstrijden.

Agüero had het volgende erover te zeggen op Twitter: "Mijn knie voelt goed, maar de physio's spelen het veilig en volgen het standaardherstel, totdat de knie volledig is genezen. Het is jammer dat ik de internationale wedstrijden moet missen, maar ik zal vanuit Manchester het Argentijnse team aanmoedigen, terwijl ik werk aan mijn herstel." Roberto Mancini zei vorige week dat hij verwacht dat Agüero terugkeert op veld in de wedstrijd tegen Newcastle United op 30 maart.

Van Hooijdonk niet uit op functie bij NAC

Pierre van Hooijdonk weerspreekt de geruchten dat hij binnenkort een functie zou bekleden bij NAC Breda, waar hij vandaag een gesprek had.

Van Hooijdonk reageerde bij BN/De Stem verbaasd op het nieuws. Hij had liever gewild dat het gesprek tussen hem en algemeen directeur Stefaan Eskes een besloten onderonsje was gebleven. "Daarom ben ik verbaasd dat het naar buiten komt. Ik heb het idee dat ik een situatie word gemanoeuvreerd waar ik niet om gevraagd heb", vertelde Van Hooijdonk.

Pi-Air kwam in zijn loopbaan tweemaal uit voor NAC, maar verzekert dat hij niet uit is op een baan bij zijn oude liefde. Daarom betreurt hij dat het nieuws is uitgelekt. "Heel erg jammer dat dit een eigen leven gaat leiden. Of ik het idee heb dat ik gebruikt ben? Dat weet ik niet. Vanuit mijn oogpunt is dit in ieder geval geen nieuws."

Eeskes noemde het gesprek eerder vandaag orienterend en hoopte dat de club en van Hooijdonk zich aan elkaar konden binden. "Wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen", zei de algmeen directeur tegenover Omroep Brabant.

Verbod op godslastering gaat geschrapt worden

De dreigementen van de christelijke partijen weerhouden coalitiepartijen VVD en PvdA er niet van om in te stemmen met het schrappen van het verbod op godslastering. Dat bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over de initiatiefwet die door de SP en D66 was ingediend.

Voorafgaand aan het debat waarschuwden de ChristenUnie en de SGP de coalitie. Zij lieten weten dat de steun aan kabinetsplannen niet gegarandeerd is als zij getergd worden op voor hen belangrijke zaken.

De VVD en de PvdA stemmen toch voor het schrappen van het verbod op godslastering. Volgens VVD-Kamerlid Joost Taverne is de wetsbepaling 'overbodig en ouderwets'. Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam houdt vrijheid van meningsuiting ook in dat mensen zich wel eens gekrenkt kunnen voelen, maar dit betekent niet dat daarom religieuze groepen speciaal beschermd hoeven te worden.

SGP-leider Kees van der Staaij noemde het schrappen van het wetsartikel een 'groot verlies' en sprak van het 'bewust loslaten van moreel ankerpunt'. "Het gaat namelijk over wat heilig is: de naam van god." ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zei dat hij liever zelf door satire belachelijk wordt gemaakt dan dat Jezus door satire wordt bespot. Ook het CDA sprak zich uit tegen het wetsvoorstel.

De niet-confessionele partijen vonden dat het eindelijk tijd is om de bepaling uit de wet te halen. Dit wordt al bijna tien jaar tevergeefs gepoogd, de christelijke partijen wisten het altijd tegen te houden. Daar lijkt nu een einde aan te komen.

"Beschaving dwing je niet af met wetten", zei D66-Kamerlid Vera Bergkamp. SP-Kamerlid Ronald van Raak wees er op dat religieuze mensen niet meer rechten verdienen dan ongelovigen.

Voor de PVV gaat het wetsvoorstel, waar wel mee wordt ingestemd, niet ver genoeg. Lilian Helder zei dat wat haar partij betreft ook het verbod op groepsbelediging, holocaustontkenning en op haatzaaien geschrapt mag worden. De grens ligt wat haar betreft bij het aanzetten tot geweld.


De grens zou moeten liggen waar woorden stoppen en geweld begint

FOK! wat een weer...Steeds kouder

Goedemorgen! Gisteren bleef het in het zuiden en oosten nog geruime tijd sneeuwen, maar echt veel overlast leverde dat in deze gebieden niet op De problemen waren in Duitsland al een stuk groter, want daar viel er meer sneeuw bij nog lagere temperaturen. Op de meeste andere plaatsen in ons land bleef het meest bewolkt, maar wel droog.

Op een enkele kleine bui in het noordwesten na, blijft het vandaag op de meeste plaatsen droog en worden wolkenvelden afgewisseld met perioden met zon. De wind draait naar het oosten toe en neemt in de avond toe naar matig tot vrij krachtig. Met 4 graden is het nog 'lekker' buiten.

Wat ons het komend weekend te wachten staat is echt te gek voor woorden. Een snijdende oostenwind gaat voor een gevoelstemperatuur van -15 graden zorgen. De werkelijke temperatuur ligt rond het vriespunt. Tevens zou er dan ook wat sneeuw kunnen gaan vallen.

Ondanks alles hebben we onze vaste fotograaf qltel nog die op wintersport is gegaan in zijn eigen tuin. We troosten ons maar met de gedachte dat het zelfs in mei nog kan sneeuwen. In 1998 was dat voor het laatst het geval, want toen vielen er langs de kust nog doodgewone sneeuwbuien bij 2 tot 4 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Winter in de lente
Toen ik deze foto's zag...

Winter in de lente2
...dacht ik echt...

Winter in de lente3
...dat qltel op wintersport was gegaan. Niets is minder waar, hij maakte deze foto's gewoon in zijn achtertuin in Goch. Het is alsof morgen de kerstvakantie begint.


 




Asielzoeker-kerk heeft schuld van halve ton

De Protestantse Diaconie Amsterdam kampt met een schuld van 45 duizend euro omdat in de Amsterdamse Sint Jozefkerk de afgelopen vier maanden 130 asielzoekers verbleven. De giften die de zogenoemde Vluchtkerk ontving blijken niet zo groot te zijn als de rekening, meldt de Vluchtkerk.

De Protestantse Diaconie Amsterdam nam de Vluchtkerk vanaf het begin af aan onder haar hoede en beheert de donaties en uitgaven. Alles wat de Vluchtkerk tekort komt, zou de Protestantse Diaconie Amsterdam voor haar rekening nemen. "Voor nu is er negentigduizend euro aan donaties binnengekomen, maar de rekening bedraagt 135 duizend euro. Als de resterende 45 duizend euro niet binnenkomt, dan zullen we helaas in onze eigen begroting moeten snijden", zegt een woordvoerder van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

De woordvoerder zegt dat het vanaf het begin duidelijk was dat een risico werd genomen. "Maar dat het risico zo groot was, hadden we niet verwacht."

Een woordvoerder van de Vluchtkerk verwacht dat er alles aan wordt gedaan om het schuldbedrag via donaties en acties bij elkaar te krijgen. Zaterdag wordt vanuit de Vluchtkerk voor de laatste keer een demonstratie georganiseerd. De organisatie verwacht dat zo'n 1500 asielzoekers uit heel Nederland een eendaags tentenkamp opslaan op het Museumplein in Amsterdam.

Eind deze maand moeten de asielzoekers de kerk in Bos en Lommer verlaten. Ze moeten plaatsmaken voor een speelparadijs, meldden andere media woensdag.

Vestiging Brink's overvallen in Best

Overvallers zijn woensdagavond laat een gelddepot van Brink's in Best binnengedrongen door een zijdeur te forceren met explosieven. Het is niet bekend of de daders iets hebben buitgemaakt, meldde de politie.

De overvallers sloegen rond 11 uur woensdagavond toe en wisten tijdig te vluchten. Een arrestatieteam van de politie doorzocht het pand, maar trof daar geen indringers aan. Personeel van het geldtransportbedrijf bleef volgens een politiewoordvoerder ongedeerd.

Agenten zijn kort na de overval beschoten met een automatisch wapen. Ze raakten niet gewond. De schietpartij vond plaats op een provinciale weg tussen Eersel en Bergeijk.

De agenten werden beschoten tijdens een poging een verdacht voertuig te controleren. Nadat hun auto was geraakt, besloten ze de achtervolging af te breken. De verdachten wisten te ontkomen. Het is volgens de politie nog onduidelijk of de overvallers in het voertuig zaten.

The World's End komt eerder dan verwacht

Het is zojuist bekend geworden dat de nieuwe film van Edgar Wright en Simon Pegg, The World's End, eerder naar de bioscopen komt dan verwacht. Op 23 augustus, twee maanden eerder dan aanvankelijk was gepland.

In de nieuwe komedie zien we Simon Pegg wederom naast zijn beste vriend en oud-huisgenoot Nick Frost. Het verhaal gaat over vijf jeugdvrienden die na 20 jaar weer samenkomen om hun legendarische kroegentocht nog eens over te doen. Het is de bedoeling om hun oude stamkroeg, The World's End, op te zoeken. Maar wanneer ze teruggaan naar hun plaats van herkomst komen ze erachter dat niet het verleden, noch het heden aan de orde van de dag is, maar de onheilspellende toekomst die in het verschiet ligt. De vijf mannen worden vervolgens de enige hoop voor de mens om te overleven.

The World's End
The World's End 

Naast Simon Pegg en Nick Frost zijn rollen weggelegd voor Rosamund Pike, Martin Freeman, Paddy Considine en Eddie Marsan. Het wachten is nu op de eerste officiële trailer van The World's End.

1000 deelnemers stille tocht scooterrijdster

Aan de stille tocht die woensdagavond in Eindhoven werd georganiseerd voor de 18-jarige vrouw die vrijdag omkwam toen ze werd aangereden door de politie, hebben zo'n duizend mensen deelgenomen. Dat meldt Omroep Brabant woensdag.

In verband met de vele belangstellenden heeft de gemeente een aantal wegen in het gebied van de stille tocht afgesloten tussen 17.30 uur en 21.00 uur. Deelnemers liepen vanaf 18.30 uur van de jachthaven naar de plaats van het ongeluk, de kruising van de Noord Brabantlaan met de Welschapsedijk.

De 18-jarige Memphis van Veen kwam vrijdag om het leven toen zij op haar scooter werd geschept door een auto van het arrestatieteam van de politie. De politie was op weg naar een melding in Bergeijk, waar een verwarde man met een vuurwapen zou lopen. De vrouw was op slag dood.

De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. Een woordvoerder laat weten geen mededelingen over het onderzoek te kunnen doen.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het nog te vroeg is om na te denken over het aanbieden van excuses aan de nabestaanden van de vrouw. "Wij hebben begrip voor de situatie van de nabestaanden, maar nu spreken over excuses is wat voorbarig. Wij wachten eerst de uitkomsten van het onderzoek af", aldus een zegsman.

Vliegtuig Italië getroffen door bliksem

De selectie van Italië werd tijdens de vlucht naar Genève voor de interland tegen Brazilië behoorlijk opgeschrikt, doordat het vliegtuig werd getroffen door bliksem. De Azzurri zaten in het vliegtuig naar Genève voor de vriendschappelijke interland tegen Brazilië donderdagavond, toen tijdens ze tijdens de landing door de bliksem werden getroffen.

De spelers waren flink geschrokken van het incident, hoewel de situatie immer onder controle was en niemand gewond raakte. Juventus-speler Claudio Marchisio tweete na afloop: "Perfecte angst in vliegtuig vandaag! We zijn nu in het hotel aangekomen en morgen wacht ons de grote uitdaging tegen Brazilië."

Robert Andolfate vertelde SkySports dat hij erg geschrokken was, maar de piloot iedereen direct gerust stelde door te stellen alles onder controle te hebben. De mannen van Cesare Prandelli trappen om half negen af en bereiden zich zo voor op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta op dinsdag.

Venezuela verbreekt banden met VS

Venezuela heeft alle diplomatieke banden met de Verenigde Staten verbroken. De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Elias Jaua zei woensdag dat de stap is genomen omdat de VS zich bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van Venezuela.

De betrekkingen worden pas hersteld als de VS de soevereiniteit van Venezuela respecteren en ophouden commentaar te leveren op binnenlandse kwesties in Venezuela, aldus Jaua.

De Venezolaanse regering zette eerder deze maand twee medewerkers van de Amerikaanse ambassade het land uit. De twee militaire attachés zouden hebben gesproken met leden van de Venezolaanse krijgsmacht. Washington zette op zijn beurt twee Venezolaanse diplomaten de VS uit. Het tweetal werd woensdag warm onthaald door Jaua.

Dropkick Murphys-bassist mept nazi van podium bij concert

De afgelopen week werd weer eens op onovertroffen manier duidelijk gemaakt dat mensen met een extreemrechts gedachtengoed beter ver uit de buurt van de band Dropkick Murphys kunnen blijven. Een nazi in New York ondervond dit aan den lijve.

De Dropkick Murphys traden op in Terminal 5 in de stad New York waarbij het een groot feest was. Op gegeven moment nodigde de band zelfs een deel van het publiek uit op het podium om een aantal nummers mee te zingen. Dat ging goed totdat de band het nummer 'TNT' van AC/DC begon te spelen en een kaalkop op het podium ritmisch mee begon te sieg heilen. Bassist Ken Casey was echter niet zo gecharmeerd van de oud-Romeins groetende jongeman met duidelijk meer haar dan hersens en mepte de idioot met zijn basgitaar van het podium. Voor de enkeling die het nog niet had begrepen; Casey had, nadat het rumoer enigszins was bedaard, nog een mededeling: "Nazis are NOT FUCKING WELCOME at a Dropkick Murphys show."

Klik hier om het bewuste fragment terug te zien (vanaf 08.10 minuten).

Verdachte doden honden langer vast

De 40-jarige man uit IJsselstein die ervan wordt verdacht twee honden te hebben omgebracht blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris heeft woensdag besloten dat de man in ieder geval tot en met de zitting van de raadkamer volgende week donderdag mag worden vastgehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

De man zou in januari en in februari honden van een brug in een kanaal hebben gegooid. De rechter-commissaris wil dat de man wordt onderworpen aan een persoonlijkheidsonderzoek.

De man werd zaterdagavond aangehouden in een woning in Utrecht, nadat de politie was gevraagd daar naartoe te komen omdat er een man zou zitten die had verteld honden te hebben gedood. De IJsselsteiner vertelde de agenten dat op internet stond dat hij onzedelijke handelingen met honden zou hebben verricht en de dieren zou hebben omgebracht. Hij verklaarde inderdaad twee honden te hebben gedood.

De man was bij een bekende in Utrecht ondergedoken vanwege de berichten op internet. Hij kwam volgens de agenten verward over. Onderzocht wordt nog of de man inderdaad ook onzedelijke handelingen met de dieren heeft gepleegd.

'Regering Cyprus heeft plan voor redding economie'

De Cypriotische regering heeft een alternatief plan voor het redden van de economie. Dat hebben drie bronnen bij de regering woensdag gezegd. Eerder werd een plan, dat voorzag in een heffing op spaartegoeden, nog weggestemd door het parlement. Het nieuwe plan wordt donderdag gepresenteerd aan partijleiders.

De Cypriotische regering krijgt in het alternatieve plan steun van Rusland. Cyprus heeft 5,8 miljard euro nodig om in aanmerking te komen voor een noodlening van tien miljard euro van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. De verwachting is dat het parlement donderdag stemt over het alternatieve plan.

Eerder woensdag werd bekend dat de banken op het eiland op zijn vroegst pas dinsdag weer open kunnen gaan. De banken zijn sinds zaterdag gesloten om een bankenrun te voorkomen.

Wiet gevonden in toerbus Rihanna

Een passagier in een van de toerbussen van Rihanna is woensdag op de bon geslingerd. De man had wiet bij zich, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

In totaal werden tien toerbussen stilgezet bij de Ambassador Bridge, een hangbrug die de verbinding vormt tussen de steden Detroit, Michigan en het Canadese Windsor. Rihanna zat zelf niet in een van de bussen.

Nadat controleurs in een van de voertuigen marihuana hadden geroken, werden alle bussen onderzocht. Ook werden drugshonden aan boord gebracht, die bij één passagier alarm sloegen.

Langeler geeft volgende week duidelijkheid aan PSV

Art Langeler geeft PSV uiterlijk eind volgende week duidelijkheid of hij vanaf komend seizoen de functie van hoofd jeugdopleidingen wil vervullen.

Hij heeft de functie al een aantal dagen in beraad, maar uiterlijk eind volgende week geeft Langeler duidelijkheid of hij vanaf komend seizoen de functie van hoofd jeugdopleidingen wil vervullen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdagavond.

Langeler is op het moment trainer van PEC Zwolle, maar daar neemt hij na dit seizoen afscheid. De oefenmeester meldt ook een andere aanbieding op zak te hebben, maar is wel geïnteresseerd in de baan die PSV hem aanbied. Bij Zwolle neemt Ron Jans zijn taken over na dit seizoen.

Bij PSV zou hij de opvolger zijn van Jelle Goes, die naar Rusland vertrekt. PSV sprak eerder met Wiljan Vloet en Adrie Koster, maar beide heren pasten voor de functie. In Langeler lijkt nu wel een kandidaat te zijn gevonden die de uitdaging aangaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.