Omstreden spaarheffing op Cyprus van tafel

De omstreden heffing op spaargeld is in het reddingsplan voor Cyprus van de baan. De partijen in de eilandstaat zijn het eens geworden over de oprichting van een solidariteitsfonds. Daarin brengen de orthodoxe kerk, pensioenfondsen en staatsinstellingen kapitaal bijeen dat als onderpand voor een noodlening kan dienen. De centrale bank zal in het fonds de goudreserves inbrengen.

De regering heeft het voorstel voor de oprichting van het fonds donderdagavond bij het parlement ingediend. De volksvertegenwoordiging heeft ook een voorstel gekregen voor hervorming van de bankensector. Volgens president Panicos Demetriadesvan de centrale bank worden in het voorstel spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd en wordt bovendien het risico dat een bank bezwijkt, bevroren. De verwachting is dat de meerderheid van de volksvertegenwoordigers de voorstellen zal goedkeuren. De regering noemt in haar voorstel geen bedrag, maar volgens waarnemers zou in het fonds in totaal 4,8 miljard euro worden bijeengebracht. De eilandstaat moet echter 5,8 miljard bijeenschrapen om in aanmerking te komen voor 10 miljard euro aan Europese financiële steun.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte de Cypriotische regering en volksvertegenwoordiging donderdag duidelijk dat er maandag een oplossing op tafel moet liggen. Anders zal de ECB de verstrekking van noodkredieten aan de banken op het eiland staken. Die leunen zwaar op dat geld.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden spraken donderdagavond telefonisch over de situatie op Cyprus. Ze toonden zich bereid over de twee voorstellen te praten. Minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de groep, verdedigde donderdagochtend in het Europees Parlement het reddingsplan. Hij sprak tegen dat het is mislukt en zei toen al dat de eurogroep alternatieven zal toestaan, maar die moeten dan wel financieel solide zijn, een duurzame toekomst garanderen en politiek haalbaar zijn.