De Sims 3: Studententijd

Je bent nooit te oud om te leren, dat bewijst deze uitbreiding van De Sims 3 maar weer. Ga je de studiebol uithangen of juist protesteren tegen clowns? In ieder geval naakt fotograferen!

Header

De negende uitbreiding van De Sims 3 is uit. In De Sims 3: Studententijd ga je richting campus om te leren, te socializen en te streaken. Gaan studeren is makkelijk. Elke tiener of ouder Sims-persoon komt in aanmerking om richting universiteit te gaan. Er komt een lama-mascotte naar jouw huis, je legt een test af om te bepalen hoeveel studiebeurs je krijgt en je kiest een van de zes studierichtingen (Business, Physical Education, Science & Medicine, Technology, Communications, of Fine Arts).

De Sims 3: Studententijd

Aparte wereld
Als je een studie met hoge cijfers afrondt krijg je een hoger salaris, een betere startpositie in je carrière en krijg je sneller promotie, maar als je alleen wil keten kan dat natuurlijk ook, maar dan heb je deze voordelen niet. Het rare aan De Sims 3: Studententijd is dat de tijd voor je huisgenoten in je dorp ondertussen stilstaat. Je kunt niet even switchen naar de rest van het gezin. Op het eind van twee semesters ga je terug om even hoi te zeggen. Dan merk je dat niemand ouder is geworden, zwanger is geraakt of wat dan ook.

Als je de De Sims 3: Jaargetijden-uitbreiding hebt veranderen de seizoenen nog wel mee, maar voor de rest is de campus een magische plek die zich in een aparte tijd bevindt. Over magie gesproken: met de Bovennatuurlijk-uitbreiding wordt de school een soort Hogwarts met al die vreemde spoken die er ronddwalen. Jammer dat ze dat niet verder hebben doorgetrokken naar een studierichting als 'Toverkunst' of iets dergelijks.

De Sims 3: Studententijd

Naakt
Hoewel je als speler dus afgesloten wordt van de rest van je familie is je studententijd een leuk tussendoortje. Zoals in elke De Sims 3 moet je zoeken naar de voor jouw ideale tijdsverdeling. Dit keer om te studeren, te socializen met een of meerdere groepen op school, naaktlopen en naakte tienerSims fotograferen onder het mom dat je kunstenaar bent. Op de campus hangen drie groepen rond, die wel met elkaar kunnen overweg kunnen. Het was leuker geweest als die groepen elkaar niet konden luchten of zien. Zoals het nu in de game zit lukt het je om bij alle drie de groepen hoog in de sociale ladder te eindigen. Door bij een of meerdere groepen te horen komen er ook bijbehorende droombanen bij: videogame-ontwikkelaar, sportmanager of kunstrecensent.

De SIms 3: Studententijd

Social Media
De enige periode in De Sims 3: Studententijd waarin ik de tijd wil versnellen is wanneer je Sim in de klas zelf zit. Je kunt dan niets anders doen, niet spieken, propjes gooien richting leraar en jammer genoeg ook niet even spieken bij de rest van het gezin, dus dan is de versnelknop een uitkomst. Een nieuw dingetje is de smartphone, geheel in de stijl van deze tijd. Je kunt bloggen, sociaal doen naar andere Sims en meer. Er is zelfs een carrièrepad om zo professioneel blogger te worden. Grappig dat zeker, maar waar ik vooral gek van werd waren de hints die de game wil geven. Ja, ik weet dat mijn Sims moeten eten, ik weet dat ik schatten kan zoeken en ja, mijn Sims whoohoo’en als konijnen, dus al die uitleg die in een handleiding thuishoort hoeft allemaal niet. Uitzetten dus, want het haalt je geheel uit de virtuele wereld.

De Sims 3: Studententijd

Conclusie
De Sims 3 moet haast wel recordhouder uitbreidingen zijn. Ja, ook De Sims 3: Studententijd geeft weer een extra dimensie aan je virtuele wereld, maar dit keer voelt het toch als een apart spel. Je kunt alleen in de vakanties terug naar je dorp, je kunt ondertussen niet verder spelen met de rest van je gezin. Nadat je geslaagd bent heb je, naast de nieuwe carrièremogelijkheden, niet zo veel aan het feit dat je er geweest bent. Wat meer salaris en loopbaan, maar om nu te zeggen dat ik dat hiervoor gemist heb: nee. Het heeft dus niet zo’n grote impact als de vorige uitbreiding, waar de seizoenen in het spel geïntroduceerd werden. En kom op, met De Sims 3: Bovennatuurlijk als combi had er gewoon een Hogwarts-school moeten zijn met alle fantasierijke vakken erbij. Toch een vermakelijk tussendoortje voor de fans, maar het is geen uitbreiding die je Sims-wereld geheel op zijn kop zet. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Elke tienerSim en ouder kan studeren  - Speelt afgezonderd van de rest van je Sims-wereld  7
+ Naaktfotograferen / streaking - weinig studierichtingen terwijl 'Toverkunst' zo'n inkopper was
+ veel nevenactiviteiten  


Gespeeld op Mac, ook verkrijgbaar voor pc.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.