Asielzoeker-kerk heeft schuld van halve ton

De Protestantse Diaconie Amsterdam kampt met een schuld van 45 duizend euro omdat in de Amsterdamse Sint Jozefkerk de afgelopen vier maanden 130 asielzoekers verbleven. De giften die de zogenoemde Vluchtkerk ontving blijken niet zo groot te zijn als de rekening, meldt de Vluchtkerk.

De Protestantse Diaconie Amsterdam nam de Vluchtkerk vanaf het begin af aan onder haar hoede en beheert de donaties en uitgaven. Alles wat de Vluchtkerk tekort komt, zou de Protestantse Diaconie Amsterdam voor haar rekening nemen. "Voor nu is er negentigduizend euro aan donaties binnengekomen, maar de rekening bedraagt 135 duizend euro. Als de resterende 45 duizend euro niet binnenkomt, dan zullen we helaas in onze eigen begroting moeten snijden", zegt een woordvoerder van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

De woordvoerder zegt dat het vanaf het begin duidelijk was dat een risico werd genomen. "Maar dat het risico zo groot was, hadden we niet verwacht."

Een woordvoerder van de Vluchtkerk verwacht dat er alles aan wordt gedaan om het schuldbedrag via donaties en acties bij elkaar te krijgen. Zaterdag wordt vanuit de Vluchtkerk voor de laatste keer een demonstratie georganiseerd. De organisatie verwacht dat zo'n 1500 asielzoekers uit heel Nederland een eendaags tentenkamp opslaan op het Museumplein in Amsterdam.

Eind deze maand moeten de asielzoekers de kerk in Bos en Lommer verlaten. Ze moeten plaatsmaken voor een speelparadijs, meldden andere media woensdag.