Microsoft Flight Simulator X - FlightClub 'Virtual Teuge Airport'

User TechnoXXL van het FOK!forum opende vorige week een topic over Microsoft Flightsimulator X en een Nederlandse afdeling die vliegt op het virtuele vliegveld Teuge. In deze special legt TechnoXXL uit wat het is, en hoe jij ook mee kunt doen.

Wat is Virtual Teuge Airport?
Het is een centraal punt voor mensen die net kennis maken met het spel en ook voor de mensen die al wat langer spelen. Voor iedereen dus die niet met een Airliner wil vliegen (zoals een Boeing 737, 747 of Airbus) maar met een klein of middelmaat vliegtuig zoals een Cessna. Deze club is in het leven geroepen omdat de meeste online spelers bijna genoodzaakt zijn met een groot vliegtuig te beginnen en mee te doen op een professioneel netwerk. Want over het algemeen is het vliegen, vooral het navigeren, op dergelijk toestel makkelijker; een Boeing 737 kan immers zelf navigeren nadat dit is ingevoerd in de boordcomputer. Bijvoorbeeld op VatSim spelen de meeste spelers als piloot op een grote airliner. Het niveau ligt daar dermate hoger dat een beginner af kan haken door het niveauverschil en verder gaat als een single-player waarin hij alleen, offline, speelt.

Teuge Internation Airport (Bron: Google Maps)

Virtual Teuge Airport is dus een netwerk met een lage drempel en staat open voor nieuwe leden met weinig tot geen kennis. Mensen die het leuk vinden uit te zoeken hoe een vliegtuig werkt, hoe een piloot van A naar B kan komen, wat er aan regels gelden, en hoe je communiceert met bijvoorbeeld de air traffic controller. Het is voor alle leeftijden.

Omdat Microsoft Flight Simulator niet een vergelijkbaar spel is zoals bijvoorbeeld een schietspel, waarvoor inhoudelijk bijna geen relevante kennis noodzakelijk is, ben je al snel aangewezen om meer kennis tot jezelf te nemen om het beter te kunnen spelen. Deze club is dus bedoeld voor de mensen die elkaar willen helpen met het vliegen in een kleiner vliegtuig. Leuke eraan is dat de kennis ook in het echte leven bruikbaar is en dezelfde principes en regelgevingen gelden.

Eigen netwerk 'de virtuele wereld'
Het is een privé-netwerk waar leden vrij op kunnen inloggen. Hierna is het mogelijk deel te nemen aan de multiplayer-sessies. Iedereen die heeft ingelogd is dus zichtbaar voor een ander in deze virtuele wereld; je ziet dus fysiek de ander naast je vliegen. Dit maakt het mogelijk samen te vliegen in plaats van met een vaste club vrienden. Zo kun je bijvoorbeeld achter elkaar aan vliegen van Teuge naar Schiphol. Het is een netwerk dat 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar is.

 

Communicatie
Om orde te scheppen op een vliegveld is communicatie nodig. Dit netwerk is dan ook voorzien van een eigen communicatieserver genaamd Teamspeak. We gebruiken Teamspeak 2 i.p.v. 3 omdat het minder bronnen vraagt van een systeem en het bezit de mogelijkheid om in je vliegtuig af te stemmen met de ATC-frequentie van je radio. Al dient deze optie aan te worden gezet bij de client in het FSClient (main) venster. Teamspeak wordt o.a. gebruikt om kennis te maken met elkaar in de 'kantine’. Als ATC op het vliegveld om orde te scheppen in het baan gebruik en het reguleren van de mensen die naar de baan taxiën. Maar ook als communicatiemiddel voor de mensen die de functie als brandweer, of traumahelicopter willen uitoefenen.

Wat doet VTA (Virtual Teuge Airport) precies?
Het levert een netwerk, organiseert events, brengt mensen samen met dezelfde interesse, heeft contact met groepen die professioneler bezig zijn. Het helpt beginners op weg met o.a. het bedienen van een vliegtuig, heeft een eigen forum waarin members elkaar kunnen helpen.

 

In eerste instantie kan iemand zelf aan een vlucht beginnen als er weinig mensen online zijn. Voor een event dien je jezelf op te geven omdat dit organisatorisch beter te managen is. Een event is een gebeurtenis in een bepaalde sfeer, zo organiseren we events zoals 'Try-Out day' waarin je alles kan uitproberen, of een WWII-event waar wordt gevlogen met alleen oude oorlogsvliegtuigen, of een ander soort gebeurtenis met een vast thema. Dit is bewust gedaan omdat het anders misschien saai gaat worden en het leuk is af en toe iets anders te doen. Over het algemeen zijn events erg leuk om aan mee te doen.

Net begonnen dus wordt een geregistreerd member!
Virtual Teuge Airport is net begonnen en is er voor jou, meld je dus aan als nieuwe member! Wil je meevliegen in je eigen vliegtuig? Lijkt het leuk het verkeer te regelen in het luchtruim boven Teuge en op de grond? Of ben je liever admin om o.a. het weer te regelen op de server, lastige lui te kicken, te Twitteren of te Facebooken namens onze club? Geef je dan op via de website.