Antibiotica in als rundvlees verkocht paardenvlees

In paardenvlees dat als rundvlees is verkocht is antibiotica gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het vlees in beslag genomen, maar stelt donderdag dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

De NVWA had een onderzoek ingesteld toen in een Nederlands vrieshuis rundvlees met paarden-dna werd gevonden. De bedrijven die vlees uit die partij hadden afgenomen hebben hun producten daarop teruggehaald. De NVWA nam ruim vijfhonderd monsters af en vond in twee partijen vlees resten van diergeneesmiddelen. Daarom is het vlees formeel in beslag genomen.

Één partij met besmet paardenvlees is als rundvleesblokjes verkocht. Die zijn onder de merknaam Boltjes onder horecagroothandels verspreid. Het bedrijf moet de snacks nu terughalen en de klanten informeren. Omdat het vlees in blokjes is gesneden, zijn de resten van het antibioticum volgens de NVWA sterk verdund. Daarom zou het vlees niet gevaar opleveren.

In een andere partij werd ook een antibioticum gevonden, maar daar bleef de hoeveelheid onder de maximaal toelaatbare grens voor residuen.

De partijen komen uit Polen. Dat er antibiotica in is gevonden, kan betekenen dat na het toedienen niet lang genoeg is gewacht met slachten.