Excuses voor gedwongen adopties AustraliŽ

De Australische premier Julia Gillard heeft donderdag in het parlement verontschuldigingen aangeboden aan de duizenden ongetrouwde moeders die gedurende enkele decennia door overheidsbeleid werden gedwongen hun kinderen ter adoptie af te staan. Meer dan achthonderd mensen die werden getroffen door het beleid huilden en juichten terwijl ze naar het excuus luisterden.

Een senaatscommissie die de impact van het beleid heeft onderzocht, deed een jaar geleden de aanbeveling dat er excuses zouden moeten worden aangeboden. Na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig werden ongetrouwde moeders gedwongen, misleid en bedreigd om hun baby's af te staan, zodat ze konden worden geadopteerd door getrouwde stellen, wat in het belang van het kind werd geacht.

"Vandaag neemt het parlement namens de Australische bevolking zijn verantwoordelijkheid en biedt het zijn verontschuldigingen aan voor het beleid dat moeders gedwongen van hun baby's scheidde, wat een levenslang lijden heeft veroorzaakt", zei Gillard. "Wij erkennen de verregaande gevolgen van dit beleid voor vaders en wij erkennen de pijn die deze acties hebben veroorzaakt bij broers en zussen, grootouders, partners en andere familieleden. Wij verwerpen de schandelijke praktijken die jullie, moeders, jullie fundamentele rechten en verantwoordelijkheden ontzegden om van jullie kinderen te houden en voor hen te zorgen."

Gillard heeft omgerekend vier miljoen euro beschikbaar gesteld om getroffen gezinnen te steunen en biologische gezinnen te herenigen.

De commissie heeft geen exact aantal gedwongen adopties gegeven, maar schat dat het in de duizenden loopt.