FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 november 2012

[Serie A] AC Milan pas na rust langs tien man Catania

AC Milan heeft vrijdag met 3-1 gewonnen van Catania in de Serie A. De Rossoneri, waar Nigel de Jong de hele wedstrijd speelde en Urby Emanuelson 25 minuten inviel, kwamen achter, maar draaiden de wedstrijd om nadat Pablo Cesar Barrientos namens de thuisploeg vlak na rust de rode kaart had gekregen.

Stephan El Shaarawy scoorde twee keer en tussendoor trof ook Kevin-Prince Boateng doel. Nicola Legrattaglie had de Sicilianen al na elf minuten op voorsprong gezet.

Milan klimt door de zege naar de zevende positie met 21 punten. Dat zijn er elf minder dan koploper Juventus dat nog een wedstrijd tegoed heeft. Catania, dat tot het onderlinge treffen boven Milan stond, zakt naar de negende positie met negentien punten.

Perez noemt zichzelf al titelkandidaat

Nieuwbakken McLaren-coureur Sergio Perez vindt dat hij komend Formule 1-seizoen al mee moet gaan doen om de titel. De 22-jarige Mexicaan maakte dit jaar bij Sauber zoveel indruk dat hij nu de naar Mercedes vertrokken Lewis Hamilton mag vervangen bij McLaren.

"Ik wil titels bij dit team winnen dus dan wil ik dat volgend jaar al doen. Het wordt een lang seizoen dus het is belangrijk dat ik goed voorbereid begin en aan hun verwachtingen voldoe." Perez stond in Maleisië, Canada en Italië op het podium, maar pakte geen enkel punt meer sinds hij voor McLaren tekende. Zelf maalt hij daar niet om. "Men zoekt in de F1 graag verbanden dus nu gebeurde dat met mijn contract bij McLaren. Ik ben een professionele rijder en een loyaal iemand. Ik ben Sauber erg dankbaar."

Volgend jaar krijgt hij met een hoger verwachtingspatroon te maken. "Je krijgt altijd extra aandacht als je vooraan rijdt. Als je het goed doet ben je de held en als je slecht presteert kun je er niets van. Daar moet je aan wennen maar bij Sauber heb ik al een voorproef gehad. Toen ik op het podium stond was ik een superster en toen ik het niet goed deed was ik een coureur die te veel fouten maakte."

Dit jaar liet ook McLaren veel steken vallen. De Mexicaan hoopt dat dit volgend jaar anders is. "Dit jaar had het team veel betrouwbaarheidsproblemen. Als dat niet zo was hadden ze voor de titel gevochten. Het team kan dus een heel snelle auto maken en daarom moeten de verwachtingen hoog zijn. We moeten elke race kunnen winnen."

Beperkingen diamanthandel Zimbabwe verlicht

De toezichthouder op de internationale diamanthandel heeft vrijdag de beperkingen die golden voor de export van diamanten uit Zimbabwe verlicht. De beperkingen waren ingesteld na meldingen van geweld en mishandeling van arbeiders in de Zimbabwaanse diamantvelden van Marange. De restricties verliepen na een jaar en zijn niet verlengd.

Het zogeheten Kimberley Process is bedoeld om handel in diamant uit conflictgebieden tegen te gaan. Het werd ingesteld na de burgeroorlogen in Sierra Leone en Liberia die met zogenoemde 'bloeddiamanten' werden gefinancierd.

Deelnemers aan de jaarvergadering van het Kimberley Process slaagden er niet in overeenstemming te bereiken over een nieuwe, ruimere definitie van het begrip 'conflictdiamant'. Sommige groepen willen het begrip verruimen en laten gelden voor alle vormen van conflict en geweld, niet alleen door rebellengroepen die legitieme regeringen omver proberen te werpen. Deze groepen zeggen dat het meeste geweld in de diamantindustrie nu eerder komt van staats- of particuliere veiligheidsdiensten. De discussie hierover binnen het Kimberley Process wordt voortgezet.

Zwaardere strafeis tegen verdachte verkrachting

Het Openbaar Ministerie eist vanaf 1 december hogere straffen voor verkrachting. De eis tegen verdachten die terechtstaan voor verkrachting gaat naar minimaal drie jaar. Nu is dat nog twee jaar, maar veel mensen vinden die minimumeis te laag, laat justitie vrijdagavond weten.

In de praktijk zal tegen een verkrachter vrijwel altijd meer dan drie jaar worden geëist, omdat allerlei omstandigheden meewegen. Zo wordt de strafeis zwaarder als de verdachte geweld heeft gebruikt, geen condoom heeft omgedaan of een kwetsbaar slachtoffer heeft uitgekozen.

Volgens justitie is er in de samenleving een roep om daders van zware delicten als verkrachting zwaarder te straffen. Bovendien wordt van de overheid geëist dat meer voor de belangen van het slachtoffer wordt opgekomen.

Een verkrachting is volgens justitie een 'zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer'. "Verder is algemeen bekend dat slachtoffers daarvan nog langdurige nadelige, psychische gevolgen kunnen ondervinden." Justitie wil met de nieuwe minimale strafeis een signaal afgeven aan de samenleving dat daders van zware delicten een forse straf tegemoet kunnen zien.


Zwaardere strafeis tegen verdachte verkrachting (Foto: Novum)

Kamermeerderheid wil strenger anti-rookbeleid

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een strenger anti-rookbeleid. PvdA, SP, D66 en CDA willen dat staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Martin van Rijn (PvdA) meer doet dan alleen het verhogen van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen, bleek vrijdagavond in Nieuwsuur.

De partijen willen dat Van Rijn met een tabaksnota komt waarin bijvoorbeeld staat dat de prijs van tabak omhoog gaat, er meer wordt voorgelicht en het aantal verkooppunten wordt teruggedrongen. Ze vinden ook dat de verpakkingen minder aantrekkelijk moeten worden gemaakt.

"Er gaan mensen dood aan. Dus ik vind dat je daar als overheid een verantwoordelijkheid te nemen hebt", zegt PvdA-kamerlid Myrthe Hilkens in het programma.

Het aantal rokers is voor het eerst sinds lange tijd weer gestegen, bleek vorige maand uit onderzoek van TNS Nipo. Volgens critici komt dat door het milde rookbeleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), die in het vorige kabinet de portefeuille rond tabak en het rookverbod beheerde. Ze beschuldigen haar ervan een loyale bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn.

[Bundesliga] Düsseldorf haalt uit tegen Eintracht

Fortuna Düsseldorf heeft vrijdag zijn vierde zege in de Bundesliga geboekt. In Düsseldorf werd Eintracht Frankfurt met 4-0 aan de kant gezet. De bezoekers speelden sinds de 34e minuut met tien man na een tweede gele kaart voor Karim Matmour.

Vier minuten na het rood voor Matmour sloeg Stefan Reisinger als eerste toe en Oliver Fink zorgde er even later voor dat de thuisploeg met een voorsprong de rust in ging. Oud-Ajacied Nando Rafael was na een klein uur goed voor de 3-0 en Axel Bellinghausen was vijf minuten voor tijd attent bij slecht uitverdedigen van Eintracht. Hij bepaalde de eindstand op 4-0.

Fortuna klimt door de zege naar de dertiende plaats en heeft zes punten voorsprong op de degradatiezone. Nummer zestien 1899 Hoffenheim speelde echter wel een duel minder. Eintracht Frankfurt blijft ook na deze speelronde vijfde.

[Upd] Fietser te vroeg dood verklaard

Een fietser is vrijdagmiddag in het Limburgse Ysselsteyn na een ongeval doodverklaard, terwijl hij nog bleek te leven. De man is met zeer zwaar hersenletsel naar het ziekenhuis gebracht. Voor zijn leven wordt gevreesd, meldt de politie.

De man reed rond 15.30 uur door nog onbekende oorzaak tegen een geparkeerde vrachtwagen op. Ambulancemedewerkers dachten dat hij was overleden, waarna de politie een bericht over het ongeval verspreidde. De man vertoonde later echter toch nog tekenen van leven, maar daar kwam de politie pas achter toen het bericht al online stond.

Update 23.05 uur:
Inmiddels is duidelijk geworden dat het slachtoffer alsnog aan zijn verwondingen is overleden.

Reedus en Rooker bevestigd voor The Walking Dead: Survival Instinct

Terminal Reality heeft aangekondigd dat Michael Rooker en Norman Reedus respectievelijk hun rollen van Merle en Daryl Dixon zullen spelen in The Walking Dead: Survival Instinct.

Volgens Terminal Reality zal deze toevoeging de game de kans geven ‘een innemende, originele ervaring te brengen die authentiek blijft wat betreft personages, sfeer en verhaal van de serie’.

Survival Instinct geeft spelers de kans om als Daryl te spelen voor het begin van de tv-serie. Terminal Reality zegt dat de game Merle en Daryl zal volgen ‘op een gruwelijke tocht om de zogezegde veiligheid van Atlanta te bereiken terwijl de wereld rondom hen eindigt’.

In 2013 komt de game uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Dev consoles Ouya op tijd klaar

Ouya, de Kickstarter Android-console, wordt eind deze maand verzonden naar developers die zich ingeschreven hebben. Dit is geheel volgens schema en deze eerste lading Ouya's dient vooral als testlading zodat developers hun games kunnen testen.

Developers die tijdens de Kickstarter-periode een Ouya te duur vonden kunnen er overigens eentje 'winnen'. Voor de gewone gamers die een Ouya besteld hebben via Kickstarter is december ook een interessante maand trouwens. Vanaf 25 december kunnen we eindelijk onze username registreren. De procedure hiervoor wordt per mail verzonden, dus hou je inbox in de gaten rond Kerst!

Op de onderstaande foto zien we trouwens de handen van (een deel van) het Ouya-team en hun kantoor-Ouya. Dit is een werkende unit die de afgelopen tijd al flink getest is.  

ouya

Leerlingen nemen leeuw mee naar school

Onlangs maakten enkele leerlingen een stevige indruk op de speelplaats van hun school in Rostov. De leerlingen kwamen op weg naar school een leeuw tegen, vonden hem in eerste instantie erg schattig en ze besloten om het dier mee te nemen en aan hun juf en klasgenootjes te laten zien. 

Met de leeuwenwelp liepen ze nietsvermoedend de speelplaats op. Ze toonden het beestje aan hun leraar en die aarzelde geen moment en verwittigde meteen de politie. In afwachting van de komst van de agenten werd de welp opgesloten in de turnzaal. De leerlingen noemden de welp 'Barsik' en wilden toen de sterke arm kwam aanzetten niet meteen afscheid nemen van hun nieuwe steun en toeverlaat.

Volgens de politie ontsnapte Barsik uit zijn kooi. De welp was onderweg naar een dierentuin in Dagestan. Het beestje bereikte alsnog zijn nieuwe thuis. Eind goed al goed.

Amerikaans stel wint 226 miljoen euro

Een Amerikaanse monteur en zijn vrouw in de staat Missouri hebben in een loterij omgerekend 226 miljoen euro gewonnen. Het stel, van wie de vrouw werkloos is, won een van de twee winnende loten in de beroemde Powerball loterij. Het stel kreeg vrijdag een cheque uitgereikt.

Het paar bleef er vrij nuchter onder. "We zijn heel gewone mensen. We zijn net zo gewoon als ieder ander. We hebben alleen een beetje meer geld", aldus de vrouw die eraan toevoegde een prettig kerstfeest te zullen hebben. Het paar wil rekeningen openen voor hun kinderen en kleinkinderen en een flink deel van het geld aan goede doelen geven. Daarnaast eist de fiscus ook zijn deel.

De winnaar van het tweede andere winnende lot heeft zich nog niet gemeld, aldus een televisiestation.

Amerikaans stel wint 226 miljoen euro
Amerikaans stel wint 226 miljoen euro (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - VVV-Venlo

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen PEC Zwolle en VVV-Venlo op het programma. De thuisploeg creëerde in het eigen IJsseldelta Stadion een overwicht, maar wist dit niet in de score uit te drukken, waardoor ook na negentig minuten een 0-0 stand op de scoreborden prijkte.

PEC Zwolle

0 - 0

VVV-Venlo

 
 Gele kaart: Van Polen (PEC Zwolle), Cullen (VVV-Venlo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 10.979
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Van Polen
Lachman
Aafjes
Achenteh
Drost (Slot/73)
Pluim
Broerse
Reniers (Benson/73)
Avdic
Mokhtar
  Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Linssen
Türk
Van Haaren (Maguire/63)
Radosavljevic
Wildschut
Cullen (Otsu/73)

Drie doden bij geweldsincident op college VS

Bij een geweldsincident op een college in de Amerikaanse staat Wyoming zijn vrijdag drie mensen om het leven gekomen, meldt de politie.

Twee doden werden gevonden in een biologie en natuur- en scheikundegebouw op Casper College, de derde dode op een andere locatie. Het gebouw wordt ontruimd. Volgens de politie is een van de doden de vermoedelijke dader. Over wat voor wapens bij het geweldsincident zijn gebruikt kon de politie nog niets zeggen.

Het incident deed zich even voor 09.00 uur plaatselijke tijd voor. Casper, een stad met 56 duizend inwoners, ligt vierhonderd kilometer ten noordwesten van Denver.


Drie doden bij geweldsincident op college VS (Foto: Novum)

Connexxion controleert chauffeurs op snelheid

Connexxion gaat chauffeurs in Enschede controleren op snelheidsovertredingen. Aanleiding is een recente snelheidscontrole van de politie, waaruit bleek dat bussen van Connexxion en Arriva op de busbaan soms te hard rijden. Een woordvoerder van de busmaatschappij bevestigt vrijdagavond berichtgeving daarover van de NOS.

De controle van de politie werd gehouden op aandringen van de PvdA in Enschede. Volgens die partij hadden veel bewoners geklaagd over te hard rijdende bussen. Volgens de zegsman van Connexxion valt het aantal klachten daarover juist wel mee.

"Maar iedere klacht nemen we serieus, dus we gaan de chauffeurs nu zelf controleren om ze met hun rijgedrag te kunnen confronteren." Het bedrijf wil daarvoor een speciale meetkar gebruiken. De controles worden alleen in Enschede gehouden. Elders is daar volgens de woordvoerder geen aanleiding voor.

Als chauffeurs van Connexxion een boete krijgen voor te hard rijden, is die voor eigen rekening.


Connexxion controleert chauffeurs op snelheid (Foto: Novum)

Onrust rond presidentsverkiezing Slovenië

In Slovenië heerst onrust rond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, komende zondag. De oproerpolitie in Ljubljana raakte vrijdagavond slaags met betogers die probeerden het parlementsgebouw te bestormen. Verscheidene demonstranten werden gearresteerd.

De tweede stemronde gaat tussen de zittende president Danilo Turk en de voormalige premier Borut Pahor, maar de woede van de demonstranten richt zich op de huidige premier Janez Jansa en diens kabinet. Zij zijn kwaad over bezuinigingen en belastingverhogingen en zeggen dat de armen in de huidige crisis het gelag betalen.

Volgens een peiling die vrijdag gepubliceerd werd in de krant Delo gaat Pahor de verkiezingen winnen. Hij kan rekenen op ongeveer 55 procent van de stemmen, tegen 24 procent voor Turk. Overigens steunt Pahor sommige bezuinigingsmaatregelen, terwijl Turk zich daar fel tegen heeft gekeerd.


Onrust rond presidentsverkiezing Slovenië (Foto: Novum)

Bedenkingen kabinet bij aparte begroting eurozone

Het nieuwe kabinet heeft 'ernstige bedenkingen' tegen een aparte begroting voor de eurozone, waar de Europese Commissie voor pleit. Dat schrijven premier Mark Rutte (VVD) en de ministers Frans Timmermans, Jeroen Dijsselbloem (beiden PvdA) en Henk Kamp (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet-Rutte 2 beschrijft in de brief hoe het de toekomst van de eurozone ziet. De bewindslieden schrijven dat Nederland een actieve rol wil spelen bij het versterken ervan en dat het kabinet bereid is maatregelen te nemen. Wel stelt Nederland hoge kwaliteitseisen aan deze versterkte muntunie.

Het kabinet heeft echter bedenkingen over de toegevoegde waarde van een aparte begroting voor de eurozone en de gevolgen ervan voor de Nederlandse afdrachten aan Europa. De bewindslieden willen niet dat die verder stijgen.

De premier en de ministers zijn verder voor een versterking van een begrotings- en een bankendiscipline, zo schrijven ze. Ook zijn ze voorstander van het ingrijpen in nationale begrotingen van landen die hun financiën niet op orde hebben. Ze blijven wel tegen euro-obligaties, een voorstel voor de gemeenschappelijke Europese schuldfinanciering.

Pakistan komt Afghanistan tegemoet

Pakistan heeft er vrijdag mee ingestemd om meer gevangen Taliban vrij te laten. Afghanistan had daar op aangedrongen om de militante groep te verleiden vredesonderhandelingen aan te gaan.

Pakistan deed de toezegging na een bezoek van de Afghaanse minister van buitenlandse zaken Zalmay Rasoul aan Islamabad. Het laat in het midden wanneer de gevangen Taliban worden vrijgelaten, hoeveel en of hun voormalige plaatsvervangende leider, Mullah Abdul Ghani Baradar, daar bij zal zijn.

Eerder deze maand liet Pakistan al negen Taliban vrij. De Afghaanse regering vatte dat op als een teken dat Islamabad het vredesproces wil ondersteunen. Afghanistan en de VS hebben Pakistan er vaak van beschuldigd de opstandelingen heimelijk te steunen en veel militante leiders onderdak te bieden.

Afghanistan en zijn bondgenoten hopen dat een vredesproces waar de Taliban bij betrokken worden eindelijk rust zal brengen in het land. Afghanistan beschouwt met name Baradar als een sleutelfiguur in het verzoeningsproces. Baradar werd in 2010 in Pakistan gevangengenomen, naar verluidt omdat hij in het geheim onderhandelde met Afghanistan.

'Ecclestone gaat Lotus ondersteunen'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone overweegt om een deel van zijn vermogen in het F1-team Lotus te stoppen, zo bericht O Estado de São Paulo. Het team van Gerard Lopez en Eric Lux lijdt verlies en zou daarom dringend op zoek zijn naar iemand die geld in de renstal wil steken.

Journalist Livio Oricchio legt zijn verhaal uit. "Ik hoorde dat er in Interlagos gesprekken waren tussen Lotus-eigenaar Gerard Lopez van Genii Capital en een investeringsgroep waar Bernie Ecclestone bij hoort." De onderhandelingen zouden voorspoedig verlopen. Teambaas Eric Boullier moet waarschijnlijk het veld ruimen. "Als zij tot een overeenstemming komen zou de nieuwe teambaas van Lotus een autocratisch en controversieel type zijn, maar niet Flavio Briatore."

Een naam die de ronde doet om Boullier op te volgen is Pat Symonds. De Brit was de hoogste engineeringbaas van Renault, de voorganger van Lotus, tot het beruchte crashgate naar buiten kwam. Nelsinho Piquet crashte opzettelijk tijdens de Grand Prix van Singapore, zodat teamgenoot Fernando Alonso kon winnen. Symonds werd hierom net als Briatore geschorst, maar mag vanaf komend seizoen weer een officiële rol in de Formule 1 gaan bekleden.

Infiltreer en sluip met Sam Fisher in Splinter Cell: Blacklist

Op de afgelopen E3 kregen we beelden te zien van Splinter Cell: Blacklist die qua gameplay meer actie gericht was. Sam die zonder problemen duizend man afknalt en vervolgens wegkomt. Gelukkig blijkt er ook genoeg stealth te vinden in Splinter Cell: Blacklist in onderstaande trailer.

Zo krijgen we in de trailer te zien dat Sam nog vaak moet schuilen en tijdens de gehele trailer niemand afmaakt. In Splinter Cell: Blacklist gaat Sam Fisher naar het Midden Oosten om uit te zoeken wie  een zwarte lijst aan het uitmoorden is. De game moet in 2013 verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Leidenaren boos op dwarse rederij

Rederij Rembrandt heeft het voor elkaar om half Leiden tegen zich in het harnas te jagen. Het bootjesverhuurbedrijf wist gisteren bij de rechter een verbod los te krijgen voor een gelegenheids-ijsbaan op het water voor het gemeentehuis.

De ijsbaan die ruim 17.000 mensen in een maand tijd over de vloer krijgt wordt al jaren op deze plek neergezet. Met als gevolg dat rondvaartboten een maand niet door dit stukje water kunnen varen. En dat is inkomstenderving zeggen ze bij Rembrandt. De site van Rembrandt vermeldt echter de maand december niet als vaarseizoen.

Nadat er een storm van protest losbarstte ging de rederij vandaag met de gemeente om tafel. Uiteindelijk werd Rembrandt met een zak geld afgekocht, aldus de lokale omroep SleutelstadFM. De gemeente beaamt dat, maar rederij Rembrandt ontkent. Ze dreigen zelfs met juridische stappen als Sleutelstad FM niet weghaalt dat er wordt betaald. Verder krijgt Rembrandt een aanlegplaats bij de ijsbaan. Leidenaren zijn blij dat de ijsbaan er komt maar zijn nog steeds woedend omdat Rembrandt er met een zak geld vandoor gaat. 

Vorig jaar probeerde Rederij Rembrandt ook al de locatie van het GlazenHuis van 3FM tegen te houden, die kwam namelijk naast de rederij te liggen. Ook toen werd Rembrandt afgekocht. De ijsbaan gaat volgende week vrijdag open op de Nieuwe Rijn in Leiden.

Sterke toename hiv-besmettingen Athene

De Griekse gezondheidsautoriteiten zien een sterke toename van het aantal hiv-besmettingen in de hoofdstad Athene. In de eerste tien maanden van dit jaar werden 1049 nieuwe gevallen geregistreerd, waarvan 487 onder druggebruikers. "Het staat buiten kijf dat wij een grote en zich snel ontwikkelende epidemie hebben in Athene", zegt epidemioloog Angelos Hatzakis van de Universiteit van Athene.

"Een van de redenen is de financiële crisis", meent Marc Sprenger van het Europese Centrum voor ziektebeheersing en preventie. 'Er zijn meer kwetsbare en gemarginaliseerde mensen' die ook drugs gebruiken. Ze gaan voor goedkopere drugs, die geënjecteerd worden omdat dan voor hetzelfde effect een kleinere hoeveelheid nodig is. "Wij maken ons erg zorgen", zegt Sprenger. "Als wij hieraan geen aandacht besteden, kan het in de toekomst een erg zware last worden."

Libanezen gedood in Syrië

Syrische regeringsstrijdkrachten hebben twintig Libanezen gedood die in Syrië aan de kant van de rebellen vochten. Dat hebben Libanese veiligheidsbronnen vrijdag gezegd.

De Libanezen vielen vrijdag in een hinderlaag toen ze de Syrische plaats Tal Kalakh probeerden binnen te gaan.

Ook de Syrische staatsmedia hebben melding gemaakt van de dood van de Libanezen. Het Syrische staatspersbureau SANA sprak echter van zeventien strijders, in plaats van twintig.

Hacker ziekenhuis Gouda op vrije voeten

De 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel die dinsdag werd aangehouden voor een inbraak in het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is vrijdagmiddag op vrije voeten gesteld. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie weten.

Door de kraak stonden vorige maand tientallen dossiers onbeveiligd op internet. Onder meer diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, scans en laboratoriumuitslagen waren door de hack inzichtelijk. Het ging om digitale versies van oorspronkelijke papieren dossiers van voor 2008.

Volgens justitie heeft de man na de inbraak kwaadaardige software achtergelaten op het computersysteem van het ziekenhuis. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden. Het onderzoek gaat door en richt zich ook op mogelijke andere verdachten.

Anouma daagt CAF-preses Hayatou uit

Jacques Anouma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Daarmee is hij de eerste uitdager van zittend voorzitter Issa Hayatou. Het lid van het uitvoerend comité van de FIFA is door de voetbalbond van Ivoorkust genomineerd. De kandidaatstelling komt te midden van een bestuurlijke crisis in de Afrikaanse voetbalwereld.

Anouma is een niet-stemmend lid van het bestuur van de CAF. Volgens nieuwe regels mogen alleen stemgerechtigde leden van dat bestuur een gooi doen naar het voorzitterschap. De huidige CAF-voorzitter Hayatou, die al 25 jaar aan de macht is, lukte het onlangs die regelwijziging doorgevoerd te krijgen om mogelijke uitdagers de wind uit de zeilen te nemen.

De nieuwe regels worden overigens aangevochten door Liberia. Het West-Afrikaanse land sleepte Hayatou voor het sportarbitragehof CAS. Dat verwacht maandag al een voorlopige uitspraak in de zaak te doen. De deadline voor het nomineren van kandidaten om de CAF te gaan leiden is 9 december.

Battlefront III was al 99 procent gereed

Volgens Free Redical mede oprichter Steve Ellis, was het geannuleerde Star Wars Battlefront III al voor 99 procent gereed. Er hoefde alleen nog wat bugs gerepareerd te worden, totdat uitgever Lucas Arts de stekker er uit trok.


Free Radical had Star Wars Battlefront III vanaf 2006 tot 2008 in ontwikkeling. "Het zou onze meest succesvolle game tot op heden zijn, maar werd geannuleerd wegens financiële redenen", vertelde Ellis.

Volgens David Doak, ook mede-oprichter van Free Radical, was er niks aan de hand totdat er een management wisseling plaats vond bij Lucas Arts en door de nieuwe bezuinigingsplannen werd Battlefront III het slachtoffer.

"We gingen van mensen die een passie hadden voor het maken van games, naar psychopaten die er op stonden dat er een vervelende advocaat in de kamer kwam zitten.", aldus Doak

SW Battlefont III

 

Bijna 36.000 handtekeningen voor homeopathie

Een online petitie om de homeopathische industrie te beschermen heeft tot nu toe al bijna 36 duizend handtekeningen opgeleverd. Met de petitie proberen de initiatiefnemers te voorkomen dat er verplicht wordt gesteld dat de werking van geneesmiddelen bewezen moet zijn voordat ze als zodanig mogen worden verkocht.

De initiatiefnemers stellen dat de homeopathische industrie bescherming verdient omdat de wetenschappelijke bewijzen voornamelijk geproduceerd zouden worden door de reguliere farmaceutische industrie. Daarnaast vrezen ze hogere zorgkosten en toenemend medicijngebruik.

Volgens de begeleidende tekst van de petitie zouden de nieuwe regels mogelijk het einde van de homeopathie betekenen, aangezien geneesmiddelen dan alleen nog verkocht mogen worden als ze ook daadwerkelijk iets doen. Dat is in het geval van homeopathische middelen per definitie onmogelijk, aangezien homeopathische middelen nooit werkzame stoffen bevatten.

De petitie is hier te vinden. Voor de tegenstanders van de homeopathie is er een aanmerkelijk minder populaire tegenpetitie. Deze werd tot nu toe door net iets meer dan driehonderd mensen ondertekend.

VK stopt hulp aan Rwanda om steun aan M23

Groot-Brittannië schort de uitbetaling van hulpgelden aan Rwanda op. De Britse regering verdenkt Rwanda ervan de rebellenbeweging M23, die opereert in buurland Congo, te steunen.

De regering in Kigali schendt volgens de Britse minister van internationale ontwikkeling Justine Greening 'grondslagen van de samenwerking'. Daarom keert Londen 21 miljoen pond (zo'n 26 miljoen euro) aan ontwikkelingshulp voorlopig niet uit.

De Britse regering wil de druk op Rwanda verhogen om een einde te maken aan het geweld aan de Congolese kant van de grens. Het grondstoffenrijke Oost-Congo heeft de afgelopen decennia al een scala aan opstandelingenlegers en krijgsheren zien passeren. Rwanda heeft in het verleden verschillende rebellenbewegingen in Oost-Congo steun verleend. Die dienden als vooruitgeschoven posten om een stel Hutu-milities, die de Rwandese regering verantwoordelijk houdt voor de volkenmoord op Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994, ver van Rwandees grondgebied te houden.


Londen schort hulp aan Rwanda op om steun aan M23 (Foto: Novum)

Voetballers tegen jeugd-EK in Israël

Tientallen voetballers hebben zich uitgesproken tegen het houden van het EK -21 in Israël. In een verklaring claimen de 62 spelers, onder wie Chelsea-speler Eden Hazard en Abou Diaby van Arsenal, dat het organiseren van het toernooi 'kan worden gezien als een beloning voor acties die indruisen tegen sportieve waarden'. De verklaring werd uitgegeven door de Palestijnse Campagne voor Boycot, Desinvestering en Sancties.

Israël begon eerder deze maand een offensief in de Gazastrook. De voetballers zeggen dat het grote aantal burgerdoden bij die gevechten 'een nieuwe vlek zijn op het geweten van de wereld'.

Geen van de 62 voetballers die de verklaring ondertekenden komen uit een van de acht deelnemende landen. Jong Oranje komt volgend jaar op het EK in de eerste ronde uit tegen Spanje, Rusland en Duitsland.

AZ-middenvelder Elm weer terug tegen Utrecht

AZ kan zondag in de wedstrijd tegen FC Utrecht weer beschikken over Viktor Elm. Dat zegt coach Gertjan Verbeek vrijdag. De Zweedse middenvelder is weer fit na een voetblessure, die hem de afgelopen tijd aan de kant hield. Aanvoerder Nick Viergever is een twijfelgeval. Zaterdag, na de laatste training, wordt beslist of hij fit genoeg is om te starten.

De centrale verdediger kreeg vorige week tegen Feyenoord een tik op de zijkant van het scheenbeen. "Er is vocht ingekomen waardoor de boel onder druk kwam te staan. Ook is er is irritatie aan het botvlies", zegt Verbeek.

Over wie Verbeek zeker niet kan beschikken, is Dirk Marcellis. De rechtsback is voor twee wedstrijden geschorst na zijn rode kaart tegen Feyenoord. Ruud Boymans, Maarten Martens en Fernando Lewis ontbreken wegens blessures al langer bij de Alkmaarders. De eerste trainde vrijdag weer voor het eerst mee met de groep maar is nog niet wedstrijdfit.

FC Utrecht mist in het thuisduel ten opzichte van vorig weekeinde een speler. Verdediger Dave Bulthuis zit een schorsing uit vanwege zijn rode kaart tegen N.E.C. Edouard Duplan, Cedric van der Gun, Marcus Nilsson en Yassin Ayoub zijn er wegens blessures niet bij.

Touwtje trekken met The Gunstringer op Windows 8

Vandaag is er een nieuwe gameplay-trailer van The Gunstringer: Dead Man Running uitgekomen, deze versie zal echter exclusief uitkomen voor Windows 8. Het eerste deel, The Gunstringer,  kwam uit in 2011 en was ook een exclusieve titel, voor Xbox 360.

The Gunstringer, heeft zijn voormalige bende verslagen en is volgens de afspraak teruggekeerd naar het land van de doden. Echter daar beseft hij zich, dat de wereld niet zonder een held kan.

Weer massaal protest op Tahrir-plein

Meer dan honderdduizend Egyptenaren zijn vrijdag naar het Tahrir-plein in Caïro getrokken om te demonstreren tegen de ontwerpgrondwet die islamistische medestanders van president Mohammed Morsi er vrijdagochtend zonder liberalen of christenen erbij te betrekken door hebben gejast. Ook in Alexandrië en andere steden waren tienduizenden mensen op de been.

Zelfs in de moskee waar de president het vrijdaggebed bezocht klonk protest, toen de dienstdoende predikant Morsi vergeleek met de profeet Mohammed, die als leider verregaande bevoegdheden had.

"Nee tegen tirannie!", vielen moskeebezoekers de sjeik in de rede. Morsi beklom zelf de kansel om de moskeebezoekers te bezweren dat ook hij bezwaar heeft tegen de woorden van de sjeik en dat bestuur door één man in tegenspraak is met de islam.

Vanuit verschillende uithoeken van de hoofdstad trokken mensen naar het Tahrir-plein voor de tweede demonstratie deze week tegen Morsi, de eerste in vrijheid gekozen president van Egypte. Ze werden toegesproken door oppositieleiders Mohamed ElBaradei en Hamdeen Sabbahi.

"Wij zijn vastbesloten om met alle vreedzame middelen, wat er ook nodig mag zijn, door te gaan om onze legitieme rechten te verdedigen", zei ElBaradei. Sabbahi voegde eraan toe dat de protesten doorgaan totdat de ontwerpgrondwet wordt ingetrokken. "De revolutie is terug, wij zullen overwinnen. Wij zijn één tegen het onderdrukkende regime", zei hij.

Morsi vaardigde vorige week decreten uit waarin hij zichzelf verregaande bevoegdheden verleende en de rechterlijke macht buitenspel zette. De besluiten zijn volgens hem tijdelijk, tot er een nieuwe grondwet is. Maar de decreten en de versneld opgestelde ontwerpgrondwet versterken bij veel Egyptenaren het gevoel dat Morsi en de Moslimbroederschap, waarvan hij een telg is, hun verkiezingsoverwinningen gebruiken om de macht te monopoliseren en een nieuwe eenpartijstaat te vormen.

Morsi maakt waarschijnlijk zaterdag een datum bekend, vermoedelijk half december, voor een referendum over de ontwerpgrondwet. Zijn aanhangers willen zaterdag zelf de straat opgaan om het voor 'de islamitische wet' op te nemen. Enkele moslimgeestelijken in Assiut bestempelden tegenstanders van de president vrijdag in hun preken als 'tuig' en 'vijanden van God en de islam'.

De oppositie heeft haar hoop nog gevestigd op de rechterlijke macht, waar veel verzet tegen Morsi bestaat. Het Opperste Grondwettelijke Hof doet zondag uitspraak over ontbinding van de grondwetgevende vergadering. Maar het is de vraag welke consequenties dat heeft voor het grondwetsontwerp dat al door die vergadering is goedgekeurd. Het zal daarom waarschijnlijk aankomen op de vraag welk kamp de meeste mensen op de been krijgt.

Mocht het tot een referendum komen, dan komt de oppositie voor de vraag te staan of zij die boycot, of de kiezers mobiliseert om tegen te stemmen. Egypte staat echter hoe dan ook voor een periode van verdere polarisering.

De ontwerpgrondwet is duidelijk op de islam geënt. De sharia wordt genoemd als basis voor wetgeving en geestelijken krijgen een nog nader te definiëren rol in het wetgevingsproces. De staat dient de zeden en 'het traditionele gezin' te bewaken. Tegelijkertijd worden nieuwe waarborgen ingevoerd om burgerrechten te beschermen. De bijna absolute macht van de president wordt ingeperkt en die van het parlement uitgebreid.

Bijna alle vooruitstrevende en seculiere leden van de grondwetgevende vergadering zijn in de afgelopen weken opgestapt omdat de islamisten het proces om de grondwet op te stellen zouden hebben gekaapt. Daardoor namen donderdag vrijwel alleen maar islamisten deel aan de zitting waarin de voorstellen werden aangenomen. De stemmingen werden pas over een maand of twee verwacht, maar de procedure werd plots versneld om de verwachte uitspraak van het Constitutionele Hof voor te zijn. Haastig werden verschillende nieuwe artikelen opgesteld en goedgekeurd; een ervan brengt het Constitutionele Hof met bijna een derde terug tot elf rechters. Hierdoor zouden verschillende jongere rechters, die fel tegen de Moslimbroederschap zijn, het veld moeten ruimen.

Kabinet sluit jeugdgevangenissen

De justitiële jeugdinrichting Horizon Kolkemate in Zutphen en locatie Kralingen van inrichting De Hartelborgt in Rotterdam gaan volgend jaar dicht. De komende jaren zijn minder cellen nodig voor criminele jongeren, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De inrichtingen gaan dicht voor 1 januari 2014. Er blijven dan 650 cellen over en bijna 130 reserveplaatsen. Teeven garandeert dat jongeren ook na de sluiting altijd geplaatst kunnen worden. De sluiting van de twee inrichtingen levert ruim 28 miljoen euro op.

Door de sluiting van de jeugdgevangenis in Zutphen verdwijnen 116 banen. In Rotterdam gaat het om vijftien voltijdsbanen. Teeven heeft er vertrouwen in dat het personeel aan een andere baan geholpen kan worden.

Teeven moet fors bezuinigen op het gevangeniswezen. Nieuwsuur meldde vorige week dat ruim een derde van alle 29 gevangenissen dicht zou moeten. De staatssecretaris maakt in april zijn definitieve plannen bekend. Gevangenissen in het hele land kunnen daardoor geraakt worden, zo zei Teeven donderdag in de Kamer.

Monty Python voor rechter gesleept om royalty's

De heren van Monty Python zijn voor de rechter gesleept door de producent van hun film Monty Python and the Holy Grail. Mark Forstater beweert dat het komediegezelschap hem niet het afgesproken bedrag aan royalty's heeft gegeven voor de musical die later van de film is gemaakt. De twee partijen troffen elkaar vrijdag in de rechtszaal.

Spamalot, de musicalversie van de film van de Britse grapjassen uit 1975, ging in 2005 in première en is nog steeds te zien. Volgens de advocaat van Forstater stond in zijn contract voor de film dat hij bij toekomstige spin-offs evenveel royalty's zou opstrijken als de Monty Python-leden. Dat is volgens hem niet gebeurd.

Monty Python-leden Eric Idle, Michael Palin en Terry Jones deden vrijdag hun verhaal in een poging de rechter de overtuigen van Forstaters ongelijk. John Cleese en Terry Gilliam waren niet van de partij. Het zesde lid, Graham Chapman, overleed in 1989. De advocaten van het komediegezelschap komen later aan het woord.

De advocaat van Forstater laat weten dat de producent naar de rechter stapte vanwege diens 'moeilijke financiële omstandigheden'. Hij werd vorig jaar failliet verklaard.

Spookachtige taferelen in The Last Crown

Ontwikkelaar Darkling Room heeft screenshots uitgebracht van hun adventure The Last Crown - Haunting of Hallowed Isle. The Last Crown is het tweede deel van een trilogie.

Dit vervolg op The Lost Crown is opgenomen op locatie in de regio van de schrijver, Cornwall. De game is in zwart/wit met wat subtiele kleuren. In het spel onderzoek je als Nigel Danvers en Lucy Reubans Britse mythen, folklore en spookverhalen. Hallowed Isle ligt net voor de kust van Saxton, op winderige kust van Engeland. Het is een humeurig, melancholische plek, waar er vreemde verhalen de ronde doen. Het eiland verbergt haar geheimen goed, begraven onder eeuwen bizarre geschiedenis. Nigel en Lucy moeten al hun ghostbuster-vaardigheden gebruiken om het mysterie te ontrafelen en erachter te komen wie of wat is er op het eiland aan het spoken is.

The Last Crown - Haunting of Hallowed Isle komt uit in 2013 op pc.

The Last Crown - Haunting of Hallowed IsleThe Last Crown - Haunting of Hallowed Isle

The Last Crown - Haunting of Hallowed IsleThe Last Crown - Haunting of Hallowed Isle

The Last Crown - Haunting of Hallowed IsleThe Last Crown - Haunting of Hallowed Isle

The Last Crown - Haunting of Hallowed IsleThe Last Crown - Haunting of Hallowed Isle

The Last Crown - Haunting of Hallowed IsleThe Last Crown - Haunting of Hallowed Isle

The Last Crown - Haunting of Hallowed Isle

Omvangrijke goudroof in de haven van Curaçao

Een goudtransport uit Guyana is vrijdagochtend vroeg overvallen in de haven van Willemstad op Curaçao. Daarbij werden zeventig staven goud met een gewicht van 216 kilo buitgemaakt. Het goud heeft een geschatte dagwaarde van negen miljoen euro. Bij de overval raakte een Guyaans bemanningslid gewond aan zijn hoofd.

De overvallers gebruikten bij de overval, die rond 05.00 uur lokale tijd plaatsvond, drie auto's. De politie gaat uit dat er zes of meer overvallers zijn. Ze waren gekleed in een jas of vest met op de rug de tekst Police. Van hen ontbreekt op dit moment ieder spoor.

Het is niet voor het eerst dat dieven het gemunt hebben op goud dat bestemd is voor transport uit Curaçao. In december 2010 wisten dieven op de luchthaven vier miljoen euro aan gouden staven buit te maken. Dat goud is nooit teruggevonden.

Deel opgepakte asielzoekers vrijgelaten

Enkele uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag bij de ontruiming van hun tentenkamp in Amsterdam waren opgepakt, zijn aan het begin van de avond vrijgelaten. Om hoeveel personen het gaat, wilde een woordvoerster van de politie niet zeggen.

Ze verwacht dat later vrijdagavond meer betrokkenen het politiebureau mogen verlaten, maar de politie zal daarover verder nog geen aantallen geven.

Deel opgepakte asielzoekers vrijgelaten
Deel opgepakte asielzoekers vrijgelaten (Foto: ANP)

Mama zet naaktfoto dochter (14) op Facebook

Lynda Rusk uit Lafayette, in de Amerikaanse staat Indiana, verdwijnt mogelijk voor 20 jaar achter de tralies. De 50-jarige vrouw heeft namelijk een naaktfoto van haar 14-jarige dochter op de Facebook-pagina van het tienermeisje gezet.

De politie is maar liefst een jaar bezig geweest om het onderzoek af te ronden. In die tijd hebben speurneuzen samen met de kinderbescherming het hele internet afgezocht naar kopieën van de naaktfoto om deze vervolgens te verwijderen. Ook hebben ze voldoende bewijs verzameld tegen moederlief.

Rusk ontkent verantwoordelijk te zijn voor het uploaden van de naaktfoto van haar dochter. Het is echter bewezen dat de vrouw het mobieltje van het tienermeisje heeft gepakt om de gewraakte foto op het profiel van haar dochter te zetten. De politie is er inmiddels zeker van dat de foto van het internet is verdwenen.

"We wilden er zeker van zijn dat we alles hadden gedaan om dit meisje te helpen", zo laat de politie weten. "Het grootste probleem is dat je nooit zeker weet wie de foto heeft gezien. Iedereen zou de foto hebben kunnen opslaan."

Moederlief is opgepakt en aangeklaagd wegens het bezit van kinderporno. Indien zij schuldig wordt bevonden, mag ze 20 jaar op water en brood.

Ohja, pics or it didn't happen!

moedersMoeders in kwestie (foto: Lafayete Police Dpt.)

Verdachte vast voor knock-out slaan conducteur

Een 23-jarige man uit Maarheeze is vrijdag aangehouden voor het bewusteloos slaan van een conducteur op het station van Geldrop eind vorige maand. De politie kwam de verdachte op het spoor na tips die binnenkwamen nadat het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de mishandeling besteedde en beelden van de verdachte toonde.

De 58-jarige conducteur uit Maarheeze zette de man op op de avond van zaterdag 27 oktober uit de trein omdat hij geen kaartje had. Toen de trein een kwartier later weer terugkwam in Geldrop, stapte de man de trein weer in en sloeg hij de conducteur knock-out. Daarna ging hij ervandoor.

Duitse film over Anne Frank in de maak

Het dagboek van Anne Frank wordt opnieuw verfilmd. De Duitse scenarist Fred Breinersdorfer schrijft het scenario voor de eerste Duitse bioscoopfilm over dit onderwerp. Het Zwitserse Anne Frank Fonds steunt het project. Dat schrijft de Duitse krant Berliner Zeitung.

Breinersdorfer baseert het scenario niet alleen op het dagboek van Anne Frank, maar bekijkt het leven van de hele familie Frank. "We willen voor de eerste keer het hele verhaal vertellen van dit jonge, puberende meisje", verklaren de producenten. "De middenklasse, het joodse leven in Frankfurt tot aan het moment dat Annes vader Otto na de oorlog haar dagboek in handen krijgt."

Anne Frank stierf in 1943 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek dat het joodse meisje bijhield tijdens haar onderduiktijd in Amsterdam was het onderwerp van talloze films, tv-series en theaterstukken. In 1985 werd een Nederlandse film gemaakt met Jip Wijngaarden als Anne en Jeroen Krabbé als Otto Frank.

Breinersdorfer is bekend van het scenario Sophie Scholl: Die Letzten Tage uit 2005. De film heeft nog geen regisseur. De Anne Frank-film wordt geproduceerd door Spectrum Pictures in samenwerking met Zeitsprung Pictures. De rolprent moet in 2013 worden opgenomen. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.

Rutte vindt zich niet schadelijk voor de politiek

Premier Mark Rutte (VVD) is het niet eens met uitlatingen van Geert Wilders (PVV) dat hij de politiek zou schaden. "Ik deel deze zorgen niet", liet Rutte vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie weten.

Volgens Rutte voer je in Nederland campagne, waarbij je als partijman uitlegt wat jouw partij wil. Wanneer je geen absolute meerderheid bereikt moet je nu eenmaal compromissen sluiten. "Een betrokkene weet dat als geen ander", reageerde Rutte op de kritiek van Wilders.

De PVV-leider liet zich vrijdag in De Telegraaf kritisch uit over de minister-president. "Rutte is wel een glimlachende aardige man, maar hij verkoopt zijn ziel en zaligheid om in het Torentje te mogen blijven. Hij is de koning van de wisselende politieke contacten. Hij bedrijft politieke polygamie", zei Wilders in de krant.


Rutte vindt zich niet schadelijk voor de politiek (Foto: Novum)

Puber stopt strijkers in surprise klasgenoot

Een 13-jarig meisje heeft vrijdag op school in Poeldijk in haar surprise vier strijkers aangetroffen. Het illegale vuurwerk was afkomstig van een eveneens 13-jarige klasgenoot uit Den Haag, meldt de politie.

De leiding van de middelbare school schakelde de politie in, die de jonge Hagenaar aan de tand voelde. Hij verklaarde thuis nog een stuk of vijftig strijkers te hebben. Agenten reden samen met de jongen naar zijn huis, waar ze niet vijftig, maar ongeveer 160 strijkers aantroffen.

De jongen kreeg een waarschuwing van de politie. Zijn klasgenoot besloot de surprise volgens de politie niet mee haar huis te nemen.

UCI heeft commissie Armstrong-onderzoek rond

De UCI heeft vrijdag de drie leden bekendgemaakt van de commissie die onderzoek gaat doen naar de rol van de wielerunie in de dopingzaak rond Lance Armstrong. Philip Otton, een Britse oud-rechter, wordt de voorzitter van de onafhankelijke commissie.

De Britse parlementariër Tanni-Grey Thompson, een voormalig paralympiër, en de Australische advocaat Malcolm Holmes gaan Otton bijstaan. Zij zijn gekozen door het mondiale sporttribunaal CAS. Het drietal gaat tussen 9 en 26 april hoorzittingen houden in Londen. Op 1 juni worden de bevindingen gepresenteerd.

Het USADA-rapport over Armstrong bevatte diverse beschuldigingen aan het adres van de mondiale wielerbond. De UCI zou onder meer een positieve dopingtest van de Amerikaan in 2001 hebben stilgehouden. "De onderste steen moet boven komen", geeft UCI-voorzitter Pat McQuaid als boodschap mee.


UCI heeft commissie Armstrong-onderzoek rond (Foto: Novum)

Nieuwe regels tegen onsportief gedrag badminton

De mondiale badmintonfederatie BWF heeft de regelgeving in het dubbelspel aangepast. De badmintonfederatie hoopt daarmee situaties te voorkomen zoals op de Olympische Spelen in Londen. Toen probeerden vier koppels hun laatste pouleduel te verliezen om een sterke tegenstander in de knock-outfase te ontlopen.

Veel hielp het de badmintonsters, waaronder de wereldkampioenen uit China, niet. Ze werden vanwege hun onsportieve spel gediskwalificeerd.

Op de Spelen in Rio de Janeiro wordt over vier jaar na de groepsfase opnieuw geloot. De vier nummers twee worden daarin gekoppeld aan een groepswinnaar. Omdat van tevoren niet vaststaat uit welke poule de volgende tegenstander komt, wordt de gedachte om bewust te verliezen geëlimineerd, stelt de federatie.

Ruim vier ton vuurwerk onderschept in Giessen

De politie heeft vrijdagochtend in het Gelderse Giessen ruim vier ton illegaal vuurwerk onderschept. Een 26-jarige man uit Brakel is aangehouden, meldt de politie.

Het vuurwerk, in totaal 4250 kilo, lag in een vrachtwagen en een loods aan de Productiestraat. De man uit Brakel, de bestuurder van de vrachtwagen, wordt verdacht van het bezit van en handel in verboden vuurwerk.

De politie kwam het vuurwerk, dat afkomstig is uit Engeland, op het spoor na een tip. Het ging onder meer om cobra's en flowerbeds.

Korset Madonna geveild voor 32.000 pond

Een korset dat ontwerper Jean Paul Gaultier maakte voor Madonna is donderdag in Londen geveild voor 32.000 pond, omgerekend zo'n veertigduizend euro. Het befaamde kledingstuk dat de popster aanhad tijdens haar Blond Ambition-toer in 1990 ging op de veiling bij Christie's twee keer over de kop.

Een zweep van kangoeroehuid die door acteur Harrison Ford werd gebruikt in de Indiana Jones-films leverde twintigduizend pond op. Het duurst verkochte veilingstuk was een animatie uit 1940. Het concept voor de tekenfilm Pinocchio van Walt Disney werd geveild voor 43.000 pond, inclusief veilingkosten.

Op de veiling bij Christie's kwamen allerlei attributen uit de popcultuur onder de hamer. Er waren ook kledingstukken van rockers als Mick Jagger, John Lennon en Marc Bolan te koop.

Tekening Rafaël onder de hamer in Londen

Een belangrijke tekening van de Italiaanse meester Rafaël wordt volgende week geveild in Londen. Het werk, Hoofd van een Apostel, moet bij veilinghuis Sotheby's tussen de tien en vijftien miljoen pond (tussen de 12,3 en 18,5 miljoen euro) opleveren.

Rafaël vervaardigde de tekening ter voorbereiding van zijn schilderij De Transfiguratie, dat te zien is in de Pinacoteca Apostolica in het Vaticaan. Het kunstwerk komt uit de collectie van Chatsworth House in Engeland, van oudsher het onderkomen van de Hertog van Devonshire. Ook wordt een aantal vijftiende-eeuwse manuscripten geveild.

De huidige hertog liet weten afstand te doen van de erfstukken om de rest van de collectie te kunnen behouden voor de toekomst. De veiling vindt plaats op 5 december.


Tekening Rafaël onder de hamer in Londen (Foto: Novum)

Weer deel Icesave-geld terugbetaald

De curator van Icesave heeft weer een deel van het geld terugbetaald dat de failliete IJslandse bank de Nederlandse staat schuldig is. Dat blijkt uit de najaarsnota, waarover het kabinet het vrijdag eens is geworden.

Het gaat bij de aflossing om een bedrag van 93,5 miljoen euro. In totaal is nu 734 miljoen euro terugbetaald, ongeveer de helft van het totale bedrag. Nederland schoot het geld in 2008 en 2009 voor om gedupeerde spaarders te compenseren. IJsland kon destijds niet voldoen aan die plicht.

Het nog openstaande deel van de som wordt de komende jaren afbetaald.

'EU verdient Nobelprijs voor de vrede niet'

De Europese Unie verdient de Nobelprijs voor de vrede niet, omdat de EU overduidelijk niet 'de kampioen van de vrede is die Alfred Nobel voor ogen had' toen deze de prijs in 1895 instelde. Dat vinden de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en twee andere winnaars van de vredesprijs.

Tutu, de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire en de Argentijnse voorvechter van de mensenrechten Adolfo Perez Esquivel vragen het Nobelcomité in een open brief het prijzengeld van 8 miljoen Zweedse kroon (een kleine miljoen euro) dit jaar niet uit te keren. Door het toekennen van de prijs aan de EU draagt het comité niet bij aan het verwezenlijken van de gedemilitariseerde, vredige wereldorde waarvan de steenrijke Zweedse industrieel Nobel droomde, schrijft het drietal.

De vredesprijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, plechtig uitgereikt in Oslo.


Tutu: EU verdient Nobelprijs voor de vrede niet (Foto: Novum)

Palestina: erkenning, maar geen onafhankelijkheid

De vreugde onder Palestijnen op de Westoever over de erkenning door de Verenigde Naties van een Palestijnse staat is groot. Ook in de Gazastrook werd het besluit van de Algemene Vergadering gevierd, maar minder uitbundig dan op de Westoever. Daar gingen mensen massaal juichend de straat op, al beseffen ze best dat onafhankelijkheid voor de 4,3 miljoen Palestijnen op de Westoever, in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook niet aan de orde is.

De Algemene Vergadering van de VN kende Palestina donderdagavond laat met 138 tegen negen stemmen en 41 onthoudingen de status van waarnemerstaat toe. Daarmee heeft het zich bij Vaticaanstad gevoegd. Voorheen hadden de Palestijnen de status van waarnemer-entiteit, net als bijvoorbeeld het Rode Kruis. Voor de Palestijnen vormt het besluit een overwinning waar ze tientallen jaren aan hebben gewerkt, voor Israël en de Verenigde Staten betekent het een slag in het gezicht.

Met het besluit hebben de VN zich officieel achter het belangrijkste streven van de Palestijnse president Mahmoud Abbas geschaard: de vestiging van een Palestijnse staat die de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook omvat, de gebieden die Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde. Direct na de stemming werd in de zaal van de Algemene Vergadering de Palestijnse vlag uitgerold.

Echte onafhankelijkheid blijft voorlopig echter een droom, die alleen verwezenlijkt kan worden door een vredesakkoord met Israël. En dat land waarschuwde de Algemene Vergadering dat zo'n akkoord door de erkenning van Palestina slechts verder uit zicht zou raken. Nog altijd beheerst Israël de Westoever en Oost-Jeruzalem en bepaalt het de bereikbaarheid van de Gazastrook. Met hun campagne voor de opwaardering van hun VN-status zijn de Palestijnen volgens Israël onderhandelingen uit de weg gegaan.

Het VN-besluit kan Abbas ook iets van zijn aanzien teruggeven. Door de jarenlange impasse in het vredesproces is hij dat voor het grootste deel kwijtgeraakt. De tegenstander van Abbas en zijn Fatah-partij, Hamas, heeft zijn populariteit na het recente Israëlische offensief op de Gazastrook juist weer zien stijgen.

Op het grootste plein van Ramallah op de Westoever stond donderdagavond een juichende menigte. Er werd met Palestijnse vlaggen gezwaaid en 'Allah is groot' gescandeerd. Veel mensen hadden de stemming bij de VN in New York gevolgd op videoschermen en tv-toestellen die op straat stonden. Toen de laatste stem werd uitgebracht vielen ze elkaar in de armen, toeterden ze met hun autoclaxons en staken ze vuurwerk af.

"Het is een geweldig gevoel om een staat te hebben, zelfs als dat alleen in naam is", zei Mohammed Srour, een 28-jarige ambtenaar. Al zal de resolutie hun levens niet direct veranderen, toch zien veel Palestijnen de erkenning door de VN niet slechts als een symbolisch gebaar. Ze geloven dat hun positie bij toekomstige onderhandelingen met Israël erdoor zal worden versterkt.

Voorafgaand aan de stemming had Abbas het in een toespraak tot de Algemene Vergadering over 'de laatste kans' om een tweestatenoplossing te bereiken. "De Algemene Vergadering wordt vandaag gevraagd het geboortecertificaat van Palestina uit te geven", zei hij.

De VS en Israël veroordeelden het besluit direct. De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice sprak van een betreurenswaardige en contraproductieve resolutie en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de stemming betekenisloos. Abbas had zich volgens hem in zijn 'lasterlijke en boosaardige toespraak' schuldig gemaakt aan 'leugenachtige anti-Israëlische propaganda'.

"De VN-resolutie zal niets veranderen", zei Netanyahu. "Hij zal de vestiging van een Palestijnse staat niet dichterbij brengen, maar juist moeilijker maken."

Aangezien de meeste VN-leden achter de Palestijnen staan leed het geen twijfel dat de resolutie het zou halen. Al 132 landen hebben de staat Palestina erkend en de Palestijnen hebben volgens cijfers van het Palestijnse ministerie van buitenlandse zaken in de hele wereld tachtig ambassades en veertig vertegenwoordigingen. Toch hebben de Palestijnen druk gelobbyd voor de steun van westerse landen en ze slaagden erin Europese landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Zweden, Ierland en België achter zich te krijgen, evenals Japan en Nieuw-Zeeland. Nederland behoorde met Duitsland en Groot-Brittannië tot de vele landen die zich van stemming onthielden.

Hamas, dat Israël niet erkent, verzette zich eerder tegen het streven naar erkenning door de VN, maar staat nu achter de erkenning, zij het met bedenkingen. Onder de bewoners van de Gazastrook die donderdag de straat opgingen om het VN-besluit te vieren bevonden zich ook leden van Hamas. Ook in de Gazastrook werd vuurwerk afgeschoten. "Het is vandaag een belangrijke dag voor ons", zei de 29-jarige Abu Yazan, een aanhanger van Abbas.

Izzar Rishaq, een hoge Hamas-figuur die in ballingschap leeft, zei het VN-besluit als een vooruitgang te zien, maar er ook vanuit te gaan dat een Palestijnse staat er niet zonder geweld komt.

De status van waarnemerstaat geeft de Palestijnen toegang tot VN-organisaties en internationale instellingen, zoals bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof, dat ze zouden kunnen vragen Israël te vervolgen voor oorlogsmisdaden. Abbas heeft echter aangegeven de erkenning door de VN niet als instrument te willen gebruiken om Israël te bestrijden. In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering zei hij dat de Palestijnen zich verantwoordelijk zullen gedragen en positief zullen opstellen.


Palestina: erkenning, maar geen onafhankelijkheid (Foto: Novum)

'VS kan mogelijk in EPD kijken'

De Amerikaanse Patriot Act heeft geen gevolgen voor de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat bezweert directeur Edwin Velzel van VZVZ, de organisatie achter het Landelijk Schakelpunt. Het EPD wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf CSC. Amerikaanse bedrijven kunnen door de Patriot Act gedwongen worden gegevens af te staan.

Volgens Velzel valt het EPD onder de Wet bescherming persoonsgegevens en heeft CSC zwart op wit verklaard de Nederlandse wet na te leven. Dat komt erop neer dat geen gegevens uit het EPD kunnen worden overgedragen aan de Amerikaanse overheid, stelt Velzel.

"De Patriot Act wordt bovendien te groot uitgelegd. Er is in de bijna tien jaar dat de wet bestaat nauwelijks een beroep op gedaan", zegt Velzel. In het in de ogen van VZVZ 'zeer onwaarschijnlijke' geval dat CSC een verzoek krijgt gegevens af te staan dan zal het bedrijf alle wettelijke middelen inzetten om dit tegen te gaan, inclusief een gang naar de rechter, die zich zal baseren op de Nederlandse wetgeving.

Bovendien staan er in het Landelijk Schakelpunt, zoals het EPD eigenlijk heet, geen medische gegevens van patiënten, benadrukt VZVZ. Het is meer een 'soort telefoonboek', waarmee zorgverleners medicatiegegevens van patiënten bij elkaar kunnen opvragen.

De NOS meldde eerder vrijdag dat medische gegevens van Nederlandse patiënten mogelijk in Amerikaanse handen zouden kunnen vallen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam stellen volgens de omroep dat een Nederlandse rechter een opvraging van gegevens door de Amerikanen bij CSC niet kan tegenhouden.

Far Cry 3 komt binnen op vijfde plek

Far Cry 3 voor de PlayStation 3 is deze week met een vijfde plaats de hoogste nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien.  Genregenoot Call of Duty: Black Ops II voor de PlayStation 3 voert nog altijd de top tien aan. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het dansspel Just Dance 4 voor de Nintendo Wii neemt deze week de tweede plaats in. Black Ops II voor de Xbox 360 is een plaats gezakt en staat nu derde. De derde en tevens laatste nieuwe binnenkomer is het actiespel Assassin's Creed III voor de pc.

Andere nieuwe spellen, waaronder het Disney-avontuur Epic Mickey 2: The Power of Two en het actieavontuur Lego Lord of the Rings, hebben nog geen plek in de top tien kunnen veroveren. Datzelfde geldt voor spellen voor de Wii U. De nieuwe spelcomputer is sinds vrijdag te koop.

De volledige verkooptoptien van week 48 ziet er als volgt uit:
01. Call of Duty: Black Ops 2 (Playstation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
04. FIFA 13 (Playstation 3)
05. Far Cry 3 (Playstation 3)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Assassin's Creed 3 (Playstation 3)
08. Far Cry 3 (Xbox 360)
09. Hitman Absolution (Playstation 3)
10. Assassin's Creed 3 (pc)


Far Cry 3 komt binnen op vijfde plek

Schaatswereld werkt aan betere tijdwaarneming

De internationale schaatswereld werkt achter de schermen hard aan een betere tijdwaarneming, zo meldt AD Sportwereld. Regelmatig komt het voor dat schaatsers in dezelfde tijd eindigen, waarna de duizendsten van seconden uitsluitsel moeten geven. De huidige methoden zijn hier niet toereikend genoeg voor.

De Nederlander Arend Tolner is al dertig jaar tijdwaarnemer in de schaatssport en zegt via zijn bedrijf SCG Visual Results iets aan het probleem te kunnen doen. Op dit moment worden de tijden aan de hand van finishfoto's gecorrigeerd, maar omdat de tijdwaarneming niet nauwkeuring genoeg is worden hier fouten mee gemaakt.

Tolner denkt de oplossing te hebben. "Vorig jaar, bij de WK allround in Moskou, heeft Cinquanta (de baas van de ISU, red.) mij informeel gevraagd of ik wat zou kunnen ontwikkelen. Hij wil gewoon dat die tijdmeting perfect is." De apparatuur die SCG levert bestaat uit twee kleine HD-cameraatjes, gemonteerd op het ijs die elk 2000 beeldjes per seconde maken. Deze beelden kunnen ook via de televisie uitgezonden worden.

Twee weken geleden tijdens de wereldbekerstrijden in Heerenveen werd de apparatuur ingezet en de eerste bevindingen zijn positief. "We hebben drie maanden getest, we wilden de beste camera's hebben. Deze zijn 100 procent betrouwbaar. De bevindingen in Heerenveen waren uitstekend. In januari, bij de EK allround, gaan we het waarschijnlijk nog een keer doen. Als de ISU nu groen licht geeft, kunnen we het volgend seizoen invoeren. Ons systeem kost 80.000 tot 90.000 euro."

Doelman Mulder snel terug bij Feyenoord

Feyenoorder Erwin Mulder is hersteld van een gebroken teen. De 23-jarige doelman, die begin september voor het laatst in actie kwam, maakt maandag zijn rentree in de wedstrijd van Jong Feyenoord tegen Jong Ajax. Dat zei trainer Ronald Koeman vrijdag. Mulder werd de afgelopen weken vervangen door de Griek Kostas Lamprou.

Ook Sekou Cissé, die weer fit is na een bovenbeenblessure, komt in Amsterdam in actie met de beloften. De Ivoriaanse aanvaller was bijna twee maanden uitgeschakeld. Zowel Mulder als Cissé deed deze week al volledig mee met de groepstraining.

Naast het tweetal ontbreekt alleen John Goossens in de selectie van Feyenoord voor het Eredivisieduel tegen RKC Waalwijk van zaterdag. De ploeg van Koeman staat momenteel vijfde. RKC, waar Ronalds broer Erwin aan het roer staat, bezet de tiende stek.

Groningen haalt Lindgren terug

Rasmus Lindgren keert terug bij FC Groningen. De middenvelder tekende vrijdag een contract voor 3,5 jaar en sluit 1 januari aan bij de selectie van trainer Robert Maaskant. Lindgren, die in september vertrok bij Red Bull Salzburg, speelde tussen 2005 en 2008 ook al voor de Groningers.

De Zweed, die donderdag zijn 28e verjaardag vierde, werd door Ajax op jonge leeftijd naar Nederland gehaald, maar brak bij Groningen door in het betaald voetbal. Na drie seizoenen keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij in 2011 de landstitel behaalde.

Lindgren werd ook in zijn eerste seizoen bij Salzburg kampioen, maar het perspectief werd afgelopen zomer een stuk minder door het vertrek van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz. Hij werd verbannen naar het tweede elftal en kwam uiteindelijk overeen om zijn contract te ontbinden.

"Het is algemeen bekend dat wij een jonge en talentvolle selectie hebben, maar ook een groep met weinig ervaring, die bovendien wel wat persoonlijkheid kan gebruiken. Wij hebben daarom een tijd terug contact gelegd met Lindgren en hem gevraagd naar zijn toekomstplannen", zegt manager technische zaken Henk Veldmate.

"Daarop hebben wij hem een plaatje voorgehouden waarbij wij Lindgren niet alleen een voorname rol op het veld toedichten, maar ook op het trainingsveld en in de kleedkamer. In alle opzichten dus een speler met toegevoegde waarde."


Groningen haalt Lindgren terug (Foto: Novum)

Israël bouwt huizen na VN-erkenning

Israël gaat 3000 huizen bouwen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De bouw is een reactie op de erkenning door de Verenigde Naties van Palestina als staat.

Een Israëlische functionaris bevestigde vrijdag tegenover persbureau AFP dat de nieuwbouw het gevolg was van de beslissing van de volkerenbond. Hij vertelde niet waar de huizen precies komen te staan. Israël is fel tegenstander van de erkenning door de VN.

Israël bouwt huizen na VN-erkenning
Israël bouwt huizen na VN-erkenning (Foto: ANP)

Vier jaar cel voor fatale racepartij Den Haag

De 33-jarige man die in augustus iemand 'met een noodvaart' doodreed in de Weimarstraat in Den Haag moet vier jaar de gevangenis in. De Haagse rechtbank legde de straatracer vrijdag ook een rijontzegging van vijf jaar op. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk vijf en zeven jaar geëist.

De beginnend bestuurder reed op 10 augustus met 107 kilometer per uur door het drukke winkelgebied en reed een 43-jarige Hagenaar aan die met zijn fiets aan de hand het zebrapad overstak. De man overleed aan zijn verwondingen.

De man was volgens het OM onder invloed van cannabis, maar dat acht de rechtbank niet bewezen. De straf viel daarom lager uit dan geëist. Toch is volgens de rechtbank sprake van doodslag, omdat hij zich met zijn 'buitensporige' rijgedrag in zijn BMW-5 niet bekommerde om de mogelijke gevolgen.

De 29-jarige bestuurder van een tweede auto die bij de racepartij was betrokken, werd eveneens opgepakt, net als twee andere inzittenden van beide auto's. Hij moet later voor de rechter verschijnen.

'Goed overleg met sociale partners'

Vakbondsleider Ton Heerts en werkgeversvoorman Bernard Wientjes hebben een 'goed overleg' gehad met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Dat verklaarden zij vrijdagmiddag na afloop van het gesprek in het Torentje. Op Twitter sprak de premier eveneens van een goed onderhoud.

Volgens Heerts is het vooral gegaan over de uitvoering van 'sociale agenda' van het kabinet. "Al onze zorgen zijn natuurlijk gericht op de werkgelegenheid. Werk, daar gaat het om", stelde de voorzitter van vakcentrale FNV.

"We hebben eigenlijk gesproken over hoe verder met elkaar om te gaan de komende tijd. Afgesproken is dát we met elkaar omgaan, heel belangrijk", zei Wientjes. Tijdens de formatie werden beide heren ook al uitgenodigd door de informateurs.

Wientjes heeft Rutte en Asscher 'nadrukkelijk gewezen op de panieksituatie in de bouw', zei hij. "Ik heb gezegd tegen de premier: zo kan het niet langer." Elke dag verliezen tientallen mensen hun baan en gaan er bedrijven failliet. "Doe iets." De baas van VNO-NCW heeft een aantal plannen ingeleverd en gevraagd om naast de sociale agenda het 'acute probleem' van de bouw nu aan te pakken.

Als nu geen actie wordt ondernomen staan we volgens Wientjes heel snel voor een nog groter probleem dan we nu hebben. "Ontslagen, faillissementen - dat moet gestopt worden.'' De werkgeversvoorman heeft het gevoel dat deze urgentie is overgekomen en verwacht de komende weken dan ook daden van het kabinet.

Heerts verwacht begin volgend jaar serieuze gesprekken met het kabinet te voeren over zijn agenda. Hij liet zich eerder in de media fel uit over de verkorting van de WW-uitkering. De vakbondsleider laat weten dat er 'geen tijd te verliezen is' in het belang van werkend Nederland.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord 250 miljoen uitgetrokken voor de sociale agenda. Over de invulling daarvan is niet gepraat, zei Heerts, hoewel veel onderwerpen de revue hebben gepasseerd. De partijen zitten nu in de verkenningsfase. Hij hoopt begin volgend jaar 'echt tot zaken' te kunnen komen.

Ook de premier wil verder praten."Goed gesprek. Agenda verkend. Wordt vervolgd", verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst namens hem op Twitter.


'Goed overleg met sociale partners' (Foto: Novum)

Van Bommel en Mertens onzeker bij PSV

Het meespelen van Mark van Bommel en Dries Mertens bij PSV in de Eredivisietopper tegen Ajax zaterdag is nog onzeker. Dat zei trainer Dick Advocaat op een persconferentie. Het tweetal sloeg vrijdag de training over. Aanvoerder Van Bommel kampt met rugproblemen, terwijl Mertens last heeft van zijn lies.

"We kijken zaterdag pas of ze kunnen spelen", laat Advocaat weten. "Je moet wel fit genoeg zijn om zo'n belangrijke wedstrijd te kunnen spelen." Linksback Jetro Willems is hersteld van een spierblessure en keert in Amsterdam terug in de basis.

"Ajax - PSV is altijd een topwedstrijd, als voetballer wil je deze wedstrijden spelen", zei Advocaat over de krachtmeting. "Ik hoef ze dan ook echt niet op scherp te zetten. Wij spelen uit hetzelfde als thuis. Als iedereen kan spelen zullen we niet veel veranderen ten opzichte van de wedstrijd tegen Vitesse."

De selectie van Ajax kent geen verrassingen. Trainer Frank de Boer selecteerde dezelfde achttien spelers die vorige week een nipte zege behaalden op Roda JC. Hij sluit niet uit dat Danny Hoesen net als tegen Roda JC de spitspositie invult. "Hij zit natuurlijk niet voor niets opnieuw bij de selectie. Ik zou het met hem aandurven tegen PSV."


Van Bommel en Mertens onzeker bij PSV (Foto: Novum)

Veel zorgoverstappers naar onlineverzekering

Veel mensen die van zorgverzekeraar wisselen kiezen voor een goedkopere onlineverzekering. Volgens vergelijkingssite Zorgkiezer kiezen zeven op de tien overstappers voor een dergelijke verzekeringsvorm. De verzekeringen zijn jaarlijks tot 105 euro goedkoper doordat verzekeringszaken via internet moeten worden geregeld.

De grootste zorgverzekeraars Agis Achmea, CZ en VGZ bieden alle drie internetpolissen aan. Met de goedkope variant van een verzekering willen ze klanten behouden en nieuwe klanten verleiden tot een overstap. Zo is de internetpolis van VGZ 155 euro goedkoper dan de 'gewone' vergelijkbare verzekering van VGZ.

De internetpolissen zijn volgens Zorgkiezer in opkomst. Dit jaar hebben 770.000 mensen een onlinezorgverzekering. Dat aantal zal naar verwachting groeien tot meer dan een miljoen.

Bij een onlineverzekering verloopt alle communicatie via internet en per e-mail. Declaraties kunnen alleen online worden ingediend en herhalingsrecepten moeten over het algemeen bij een internetapotheek worden besteld. Ook kunnen er verschillen zijn in dekking. Zo zijn er onlineverzekeringen waarbij niet-spoedeisende zorg slechts in zestien ziekenhuizen wordt vergoed.

Lokale interruptie: Kickboksen en symptoombestrijding

Er is de laatste tijd aardig wat te doen rondom kickboksgala's. De evenementen hebben een erg slechte naam gekregen. Er zijn vaak incidenten. Zoals de schietpartij in het naburige dorp Zijtaart. Bovendien hebben de gala's de reputatie dat ze ontmoetingsplaatsen zijn voor georganiseerde criminelen. Mede hierdoor besloot de Amsterdamse burgemeester twee jaar geleden om al deze gala's te verbieden.

Afwijking in koelwatersysteem bij reactor Petten

Bij de reactor in Petten is een afwijking ontdekt in het koelwatersysteem. De afwijking werd ontdekt tijdens gepland onderhoud, laat exploitant NRG vrijdag weten. De reactor lag al stil vanwege het onderhoud. Er is volgens NRG geen risico voor mens en milieu.

NRG is een onderzoek gestart om de aard, omvang en oorzaak van de afwijking te achterhalen. Er is onder meer een visuele inspectie en een veiligheidsanalyse gedaan. De resultaten daarvan moeten meer inzicht geven in de afwijking.

Het weer opstarten van de reactor wordt door de vondst van de afwijking uitgesteld. NRG weet nog niet wanneer de reactor weer kan worden opgestart. Het bedrijf verwacht halverwege volgende maand meer informatie te hebben.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen, die worden gebruikt om kanker te behandelen. Met de reactor wordt al vijftig jaar gewerkt. Hij wordt vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is.


Afwijking in koelwatersysteem bij reactor Petten (Foto: Novum)

Ferrari accepteert uitleg over inhaalactie Vettel

Ferrari dient geen klacht in tegen wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel. Dat heeft de Italiaanse renstal vrijdag bekendgemaakt. De Red Bull-coureur zou zondag tijdens de Grand Prix van Brazilië Jean-Éric Vergne onjuist hebben ingehaald. Autosportfederatie FIA had donderdag al laten weten geen zaak te openen tegen de 25-jarige Duitser.

Ferrari had de FIA gevraagd om uitleg over het incident. Op beelden is te zien dat Vettel Vergne inhaalde nadat er met de gele vlag was gezwaaid. Het is dan verboden om in te halen. Pas na de inhaalactie van de Duitser verscheen weer groen licht, een teken dat rijders weer mogen inhalen.

Een steward had echter eerder al met een groene vlag gezwaaid. Volgens de FIA-regels gaat een groene vlag voor een groen licht. De FIA beoordeelde de actie daarom als legitiem. Als Vettel wel was bestraft zou Alonso wereldkampioen zijn geworden.

Ferrari stelt nooit de intentie te hebben gehad de uitslag van de race te veranderen. "We hebben duizenden e-mails over het incident ontvangen. Het voelde als onze taak om de FIA te vragen naar het incident te kijken, dat mogelijk een schaduw werpt over het kampioenschap", stelt de renstal. "Met de uitleg van de FIA beschouwen wij de zaak als afgedaan."


Ferrari accepteert uitleg over inhaalactie Vettel (Foto: Novum)

'Lindsay Lohan vocht om Max van The Wanted'

Lindsay Lohan ging naar verluidt op de vuist met een andere vrouw om Max George van boyband The Wanted. De actrice zou haar oog hebben laten vallen op Max, en kon het niet verkroppen dat de zanger met een andere vrouw praatte. Lohan werd in de nacht van woensdag op donderdag opgepakt in een nachtclub na een vechtpartij.

Lindsay was met een aantal leden van The Wanted gaan stappen in een club in New York. Max zou genoeg hebben gehad van de zwaar beschonken actrice en raakte aan de praat met een andere vrouw. Dat vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Even later viel Lohan de vrouw aan.

Het slachtoffer beweert dat de ruzie begon nadat Lohan haar uitschold voor 'fucking zigeuner'. Een vriend van de vrouw begon op Lindsay te schelden, waarna Lohan de vrouw een klap in het gezicht verkocht. Lindsays advocaat ontkende tegenover entertainmentzender E! dat de actrice alcohol of drugs had gebruikt.

De knokpartij kan Lindsay duur komen te staan. De actrice heeft nog te maken met voorwaarden uit haar proeftijd, ze riskeert een celstraf bij een arrestatie. De maatregel geldt nog naar aanleiding van diefstal van een ketting. Donderdag werd ook nog eens bekend dat Lohan drie aanklachten aan haar broek heeft hangen naar aanleiding van een auto-ongeluk waar ze vijf maanden geleden bij betrokken was.

Arsenaal wapens ontdekt na arrestatie Gwenette M.

De politie heeft bij de arrestatie van Gwenette M. in oktober een groot aantal vuurwapens gevonden. De beroepscrimineel werd in Amsterdam gepakt in het bijzijn van drie mannen. Twee van hen droegen doorgeladen vuurwapens. Bij huiszoekingen werden meer wapens gevonden. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Dat M. opnieuw was opgepakt, werd eerder deze maand al bekend. De politie wilde toen echter niets zeggen over de omstandigheden waarin dat gebeurde.

Een van de mannen, vermoedelijk M., werd bij toeval herkend op beveiligingscamera's toen de groep door de Damstraat in Amsterdam liep. Een vierde man voegde zich op de Dam bij de anderen. De politie greep daarna in en controleerde de mannen waarna de doorgeladen wapens boven tafel kwamen. Ook had een van de vier een pruik, zonnebril en handschoenen bij zich.

Het Parool meldt vrijdag dat een van de vier verdachten een tatoeage op zijn rug zou hebben die gelijk is aan de tekening die de zogenaamde 'tattookillers' ook op hun rug dragen. Een politiewoordvoerder wilde daar geen mededelingen over doen.

Bij de huiszoekingen werden behalve de wapens ook kogelvrije vesten, dure horloges en een grote hoeveelheid geld gevonden. Ook trof de politie afluisterapparatuur en gps-apparatuur aan. In de panden werden nog eens drie vrouwen en een man opgepakt.

De vier hoofdverdachten zitten nog vast. Hun voorarrest is half november met negentig dagen verlengd.

Blizzard registreert 'Project Blackstone'

Op 26 november jongstleden heeft Blizzard, bekend maker van World of Warcraft en de Diablo-serie, de domeinnaam Project Blackstone geregistreerd. Er is nog geen website te vinden op het domein en wat de naam daadwerkelijk moet voorstellen is ook nog niet bekend.

Momenteel is Blizzard bezig met Titan, maar het is onbekend of Project Blackstone hier een onderdeel of misschien zelfs de uiteindelijke naam is. Het zou zelfs kunnen dat Project Blackstone iets compleet anders is. Het is erg jammer dat niemand van Blizzard commentaar wil of durft te geven.

Tien dagen geleden was Blizzard erg tevreden met het achtjarige bestaan van World of Warcraft, maar zoals bij elk bedrijf gaat na een feest het werk gewoon door. Hopelijk krijgen we binnenkort antwoord op de vraag wat Project Blackstone eigenlijk is.

Blizzard registreert ´Project Blackstone´ als domeinnaam

Agent in kogelvrij vest beschoten in Tilburg

Bij een arrestatie in een woning in Tilburg is vrijdagochtend een agent beschoten. Het lid van een arrestatieteam werd geraakt op zijn kogelwerende vest en raakte lichtgewond. Hij is ter plaatse behandeld. Zes aanwezigen in de woning zijn aangehouden, laat de politie weten.

De politie ging rond 05.00 uur naar de woning aan de Sibeliusstraat naar aanleiding van een melding over bedreiging met een vuurwapen door een 46-jarige Tilburger. Bij de aanhouding opende een van de bewoners het vuur op de politie. De agenten hebben niet teruggeschoten.

Wie er heeft geschoten is nog onduidelijk. De zes worden verhoord.

Onderzoekers: oogsteeltjes verraden leeftijd kreeft

Ook kreeften kunnen hun leeftijd niet langer voor zich houden. Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt dat jaarringen in de oogsteeltjes en inwendige tanden van een kreeft verraden hoe oud het dier is.

Van kreeften wordt wel aangenomen dat ze de honderd halen. Maar het bleef vooralsnog bij giswerk, anders dan bij vissen en schelpdieren. Onderzoekers ontdekten al eerder dat in respectievelijk hun inwendige oren en hun schelpen groeiringen zichtbaar zijn.

Kreeften, garnalen en krabben werpen hun pantser, zodra dat te krap wordt, af. Wetenschappers veronderstelden dat de dieren zich daarmee ook van elke aanwijzing naar hun leeftijd ontdeden. Maar aan de groeiringen in de ogen op steeltjes en de kiezen in de maag van een kreeft hebben Raouf Kilada van de universiteit van New Brunswick en andere onderzoekers diens ouderdom weten af te lezen.


Onderzoekers: oogsteeltjes verraden leeftijd kreeft (Foto: Novum)

Makers pornofilm Fifty Shades of Grey aangeklaagd

De makers van de pornofilm Fifty Shades of Grey: A XXX Adaptation hebben een rechtszaak aan hun broek hangen. Universal Studios, die de filmrechten hebben op de bestseller van E.L. James, heeft de pornobazen aangeklaagd, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Universal heeft in maart vijf miljoen dollar neergelegd voor de rechten van het boek. Volgens de filmmaatschappij is de pornofilm geen parodie op het boek, maar een een-op-eenverfilming ervan. "Het is gewoon jatwerk", staat te lezen in de aanklacht.

De filmmaatschappij heeft ook een klacht ingediend vanwege het erotische pretpakket met seksspelletje dat bij de dvd van de pornofilm hoort. Universal eist dat de film wordt verboden en wil een schadevergoeding.

Fifty Shades of Grey is een erotisch boek over het seksuele leven een naïeve twintiger die een knappe miljonair ontmoet met een voorliefde voor sm. Universal heeft scenarist Kelly Marcel aangesteld voor het script, maar heeft nog geen regisseur of acteurs gevonden.


Makers pornofilm Fifty Shades of Grey aangeklaagd (Foto: Novum)

Teeven op vingers getikt in asielzaak christenen

Asielzoekers die op de vlucht zijn vanwege hun geloof mogen niet worden teruggestuurd naar hun thuisland met de opdracht terughoudender te zijn bij het belijden van hun religie. Die aanwijzing geeft de Raad van State vrijdag mee staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Teeven weigerde in 2010 en 2011 op grond van het Nederlandse vreemdelingenbeleid asiel te verlenen aan twee Iraanse christenen. Hij wilde hen niet als vluchtelingen beschouwen omdat zij geen gevaar zouden lopen zolang ze terughoudend zijn in het uitdragen van hun geloof.

Volgens de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, blijkt uit Europese richtlijnen echter dat van een vreemdeling niet mag worden verlangd dat hij zich, om vervolging te voorkomen, terughoudend moet opstellen als het om zijn geloof gaat.

De rechtbanken in Den Haag en Den Bosch hadden Teeven eerder juist gelijk gegeven. Het ministerie moet de proceskosten betalen.

Grondwet Egypte in allerijl goedgekeurd

Leden van de Moslimbroederschap in de grondwetgevende vergadering van Egypte hebben vrijdag in allerijl een ontwerpgrondwet goedgekeurd. Ze deden dat om een mogelijke rechterlijke uitspraak voor te zijn waarmee de vergadering wordt ontbonden. Door de overhaaste goedkeuring van de grondwet zullen de spanningen tussen de oppositie en president Mohammed Morsi, die lid is van de Moslimbroederschap, verder oplopen. Vorige week trok Morsi de macht vrijwel volledig naar zich toe, door de rechterlijke macht per decreet buiten spel te zetten.

Volgens juridische deskundigen geeft de nieuwe grondwet islamitische geestelijken zeggenschap over wetgeving en worden de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en andere vrijheden erdoor ingeperkt. De ontwerpgrondwet moet binnen dertig dagen per referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Morsi zei donderdag dat dat 'binnenkort' zal gebeuren. De oppositie heeft de bevolking opgeroepen vrijdag in groten getale te komen demonstreren op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Ook in andere steden staan demonstraties gepland.

Ongeveer dertig liberale, seculiere en christelijke leden hebben zich de afgelopen week teruggetrokken uit de honderd leden tellende grondwetgevende vergadering. Ze deden dat omdat de islamisten de vergadering volgens hen hebben gekaapt. De stemming over de ontwerpgrondwet werd eigenlijk pas over een maand of twee verwacht, maar zondag bepaalt het Constitutioneel Hof of de grondwetgevende vergadering moet worden ontbonden. Met de aankondiging dat het zich zou uitspreken over de legitimiteit van de grondwetgevende vergadering liet het hof zien de decreten van Morsi aan zijn laars te lappen. Het hof zal zondag mogelijk ook de senaat ontbinden. De meeste Egyptische rechters zijn uit protest tegen Morsi's decreten in staking gegaan.

De grondwetgevende vergadering deed er zestien uur over om de nieuwe grondwet goed te keuren. De 230 artikelen waaruit de wet bestaat werden stuk voor stuk in stemming gebracht. Voorzitter Hossam al-Ghiryani zette de leden daarbij bij tijd en wijle behoorlijk onder druk. Toen zestien leden tegen een bepaald artikel stemden, wees hij hen erop dat de goedkeuring hierdoor 48 uur vertraging zou oplopen. Toen hij het artikel vervolgens nogmaals in stemming bracht stemden nog slechts vier leden tegen.

Oppositieleider Mohamed ElBaradei voorspelde dat de nieuwe grondwet geen lang leven beschoren is. "Hij zal tot de politieke folklore gaan behoren en in de vuilnisbak van de geschiedenis verdwijnen", zei hij. Het Nationaal Reddingsfront, een door ElBaradei en anderen opgericht oppositieverbond, stelde dat de grondwetgevende vergadering haar legitimiteit is kwijtgeraakt. De oppositie is er nog niet uit of ze het referendum over de nieuwe grondwet zal boycotten, of de kiezers zal oproepen massaal tegen te stemmen.


Grondwet Egypte in allerijl goedgekeurd (Foto: Novum)

Sigthórsson terug op trainingsveld Ajax

Kolbeinn Sigthórsson keert maandag terug op het trainingsveld van Ajax. De 22-jarige aanvaller, die herstelt van een schouderblessure, gaat drie keer per week aan de slag met fysiotherapeut Pim van Dord, liet trainer Frank de Boer vrijdag weten.

Sigthórsson speelde 12 augustus tegen AZ, waar hij vier seizoenen onder contract stond, zijn laatste wedstrijd voor de Amsterdammers. Vorig seizoen stond de IJslander al lange tijd aan de kant met een enkelblessure.

De Boer is niet van plan om tijdens de winterstop nog een spits te halen. "We moeten wel perspectief houden voor de jeugdspelers. Dat is onze kracht."


Sigthórsson terug op trainingsveld Ajax (Foto: Novum)

Agent die jongen doodschoot gehoord als verdachte

De agent die zaterdagochtend op het Haagse station Hollands Spoor een 17-jarige jongen doodschoot, is in het onderzoek van de Rijksrecherche gehoord als verdachte. Dat gebeurde een dag na het incident, maakte het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag bekend.

De 17-jarige Rishi werd zaterdag rond 06.30 uur door de agent in zijn nek geschoten op het perron. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De politie had een melding gekregen dat een man met een vuurwapen zou zijn bedreigd op het station. Na het incident bleek het slachtoffer echter geen vuurwapen op zak te hebben gehad.

Het OM laat weten het incident zeer grondig te laten onderzoeken. Daarbij worden niet alleen de camerabeelden betrokken, ook alle betrokken partijen worden grondig gehoord. Hoelang het onderzoek gaat duren durft justitie niet te zeggen. Doordat de agent die het schot loste als verdachte is gehoord, heeft hij onder meer recht op een advocaat.

De agent die de jongen neerschoot werd deze week met de dood bedreigd. De politie liet weten elke vorm van bedreiging zeer serieus te nemen en niet te tolereren. Op verdere geruchten over het schietincident wil justitie in belang van het onderzoek niet ingaan.

De tiener zat eerder vast voor een reeks inbraken. Ook liep er nog een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een steekincident. Vrienden en familie lieten weten dat hij weer op het rechte pad was.

Aanhouding voor massale internetoplichting

Een man uit Spijkenisse is maandag aangehouden voor oplichting van tientallen, vermoedelijk zelfs honderden mensen via internet. De man bood via internet producten aan die hij niet leverde. Het geld incasseerde hij op zijn eigen bankrekening of op die van stromannen. Van hen zijn er vijf aangehouden.

De 20-jarige verdachte wordt ervan verdacht tienduizenden euro's te hebben verdiend aan zijn praktijken. De politie kwam hem op het spoor na aangifte van iemand die dacht een Playstation te hebben besteld bij iemand met een Nederlandse meisjesnaam. De 'verkoopster' woonde ver weg en zou de spelcomputer na betaling opsturen, maar die kwam niet aan.

De politie in Spijkenisse zocht contact met het Meldpunt Internet Oplichting. Door koppeling van verschillende bestanden werden ruim 250 mogelijk benadeelden gevonden. Niet iedereen deed aangifte.

De verdachte zou aanvankelijk het geld op zijn eigen rekening hebben laten binnenkomen. Later inden vrienden en kennissen het geld voor hem. De politie heeft 63 namen genoteerd van mogelijke handlangers. De vijf die zijn aangehouden zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar blijven verdachte. De hoofdverdachte zit wel nog vast.

Om zijn sporen uit te wissen maakte de verdachte volgens de politie geen gebruik van zijn eigen internetverbinding. Hij gebruikte onbeveiligde draadloze verbindingen van andere mensen.

Justitie en politie waarschuwen niet zomaar geld over te maken aan iemand bij een internetaankoop en zo veel mogelijk gegevens van een verkoper te verzamelen.

Gemeente in beroep tegen snelheidsverhoging A2

De gemeente Stichtse Vecht stapt naar de rechter om de snelheidsverhoging op de A2 tegen te houden. Het college wil dat eerst onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen voor de omwonenden, laat een woordvoerder vrijdag weten. De verhoging van de snelheid van 100 naar 130 kilometer per uur moet om middernacht ingaan.

Het besluit tot verhoging van de snelheid op delen van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht tussen Vinkeveen en Maarssen werd genomen door minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). De 130 kilometer per uur geldt 's avonds en 's nachts tussen Vinkeveen en Maarssen. De gemeente hoopt dat de minister de verhoging nu uitstelt totdat de rechter uitspraak heeft gedaan.

Stichtse Vecht meent dat de snelheidsverhoging voor veel overlast gaat zorgen en dat de overheid onzorgvuldig is geweest bij het vaststellen van die effecten. Ook zou de procedure voor de verhoging niet goed zijn gegaan. Schultz zou bovendien in een eerder gesprek met het college hebben toegezegd dat er onderzoek zou volgen.

"Als burgers zich niet aan afspraken houden, is de overheid de eerste om hen hier aan te houden, andersom werkt dit blijkbaar anders", staat in een verklaring van de gemeente. "En werk je als gemeente eerst mee aan het tegengaan van het fileleed, word je er daarna voor gestraft omdat de brede weg aanzet tot harder rijden."

De gemeente spreekt van een 'onbetrouwbare overheid'. "En dat voor nog geen twee minuten tijdswinst voor de automobilist." Wethouder van verkeer Pieter de Groene zegt in een reactie veel vertrouwen te hebben in het beroep.

Asielzoekerskamp Amsterdam leeg na ontruiming

De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben het tentenkamp in Amsterdam-West waar ze sinds september bivakkeerden, verlaten. De ontruiming nam enkele uren in beslag, maar verliep rustig, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Even na 13.00 uur was het kamp leeg en konden gemeentemedewerkers beginnen met het afbreken van de tenten en het schoonmaken van het terrein.

Van de asielzoekers werden er zo'n 95 opgepakt en per bus naar een politiebureau overgebracht, meldt de zegsman. Een klein deel van de asielzoekers had ervoor gekozen het kamp nog voor de daadwerkelijke ontruiming vrijwillig te verlaten.

De ontruiming ging rond 08.00 uur van start. Bijna honderd sympathisanten die voor het kamp aan de Notweg in Osdorp een blokkade hadden gevormd, werden eerst door de politie verwijderd. Toen rond 09.30 uur een grote bus van justitie arriveerde, had de politie opnieuw haar handen vol aan de sympathisanten die ditmaal probeerden de bus tegen te houden. Aanhoudingen bleven echter uit. Wel werden twee activisten aangehouden omdat zij medewerkers van omroep Powned hadden lastiggevallen.

Nadat de asielzoekers in meerdere talen het verzoek hadden gekregen te vertrekken, werden zij aangehouden. Rond 11.00 uur werd de eerste groep van zo'n 24 asielzoekers per bus afgevoerd, de rest bleef op het kamp wachten op nieuw vervoer.

Wat er met de asielzoekers gebeurt, is niet duidelijk. Mogelijk belandt een deel van hen weer op straat, denkt sympathisant Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant. De groep die in de cel wordt gezet kan mogelijk achttien maanden in vreemdelingendetentie worden gehouden. "Zij weten dit en kiezen daarvoor", aldus Van der Spek.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) liet twee weken geleden weten het kamp weg te willen hebben vanwege overlast voor omwonenden en de zorgelijke gezondheidstoestand van de demonstranten. In een door de asielzoekers aangespannen kort geding bepaalde de rechter woensdag dat de ontruiming door mocht gaan.

Van der Laan bood de demonstranten daarop nog wel dertig dagen onderdak in een opvanglocatie aan, zonder dat zij daarbij hoefden mee te werken aan hun terugkeer. Van hen lieten 88 asielzoekers weten op het aanbod in te gaan, maar toen bleek dat enkelen ontevreden waren met de opvanglocatie, besloot de gehele groep in het kamp te blijven tot de ontruiming.

De asielzoekers demonstreren sinds september in het kamp omdat zij naar eigen zeggen niet terug kunnen keren naar hun thuisland.

Jason Graves schrijft muziek Tomb Raider

Square Enix en Crystal Dynamics kondigen vandaag aan dat Jason Graves, een prijswinnende componist met een groot aantal credits op het gebied van film, televisie en games op zijn naam, de muziek voor Tomb Raider schrijft.

Graves’ betrokkenheid wordt onthuld in de derde aflevering van The Final Hours of Tomb Raider. In The Sound of Survival neemt gastheer Zachary Levi kijkers mee naar het hoofdkantoor van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) in London waar hij spreekt met Graves over zijn rol in de reboot van de iconische Tomb Raider franchise. Graves ontving van BAFTA eerder prijzen voor Originele Score en Gebruik van Audio voor Dead Space 2.

De componist onthult zijn visie op de geluidsbeleving van de game en spreekt over het toevoegen van sfeer, emotie en authenticiteit aan Lara’s verhaal door zijn muziek. Zijn zoektocht naar het perfecte geluid voor de game wordt geilustreerd door zijn samenwerking met beeldhouwer Matt McConnell die een op maat gemaakt en compleet nieuw instrument maakte zodat Graves zijn unieke geluid naar Tomb Raider kon brengen.

Tomb Raider ligt vanaf 5 maart in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.


Vermoedelijke terroristen opgepakt in Rotterdam

De recherche heeft donderdag in Rotterdam drie vermoedelijk geradicaliseerde moslims opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze zouden naar Syrië hebben willen reizen om daar deel te nemen aan de internationaal gewelddadige jihad, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het gaat om mannen van 22, 23 en 33 jaar. Bij het doorzoeken van hun woningen is beslag gelegd op messen, een zwaard en een kruisboog. Verder trof de politie afscheidsbrieven, gepakte rugzakken met reisuitrusting en een grote hoeveelheid jihadistische documenten aan. Ook twee woningen van familieleden in Doesburg en Utrecht zijn doorzocht.

De verdachten wilden al eerder naar Syrië reizen, maar hun vlucht naar Turkije werd uitgesteld. Twee van hen stonden donderdagmiddag geboekt voor een vlucht van Brussel naar Turkije.

Een van de mannen is volgens het OM vorige week getrouwd met een vrouw die hij niet eerder had ontmoet. Hij kende haar via internet en wilde samen met haar strijden voor de jihad. Op een foto voor zijn bruid poseerde hij met een kalasjnikov. Hij schreef haar op internet dat hij hoopte dat ze samen zouden sterven en samen naar het paradijs zouden gaan.


Vermoedelijke terroristen opgepakt in Rotterdam (Foto: Novum)

Sint & Diego bereiken gouden status

Na de aankondiging dat De Club van Sinterklaas En Het Mysterie Van De Speelgoeddokter de status van Gouden Film heeft ontvangen is ookde film Sint & Diego: De Magische Bron Van Myra goud geworden. Dit laat Dutch Filmworks vanmiddag weten.

De film met onder meer Harold Verwoert en Bas Keijzer brak deze week de grens van 100.000 bezoekers, waarmee ze de titel Gouden Film kregen. De prijs is uitgereikt aan een van de hoofdrolspeelsters van de kinderfilm, Jada Borsato.

De film Sint & Diego: De Magische Bron Van Myra draait net zoals de Club van Sinterklaas-film nog in de bioscoop. Wie de uiteindelijke winnaar gaat worden op het gebied van bezoekersaantallen is nog onbekend, de 'war of the Sints' moet in de aanloop naar Sinterklaasavond nog gestreden worden.

Sint en Diego
Sint en Diego

Inter denkt aan verkoop Sneijder

Internazionale overweegt Wesley Sneijder te verkopen nu de onderhandelingen over verlenging van zijn contract zijn vastgelopen. Dat verklaarde voorzitter Massimo Moratti donderdagavond laat tegen verslaggevers.

Sneijder weigert zijn contract bij de Italianen te verlengen omdat hij er in salaris op achteruit gaat. Sinds het conflict komt hij niet meer in actie, maar volgens Moratti is er geen sprake van druk van bovenaf. "Sneijder speelt niet omdat de coach vindt dat hij niet op zijn best is, met name mentaal", zei de voorzitter. "Hij heeft het recht ons aanbod niet te accepteren. De oplossing ligt in dat geval op de transfermarkt."

Inter denkt aan verkoop Sneijder
Inter denkt aan verkoop Sneijder (Foto: ANP)

Haren houdt voorbereiding Project X geheim

De gemeente Haren weigert openheid te geven over de scenario's waarmee rekening werd gehouden in aanloop naar het uit de hand gelopen Project X-feest. Lokale media hadden met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) gevraagd om onder meer de draaiboeken en stappenplannen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het WOB-verzoek afgewezen omdat de openbare veiligheid in het geding kan komen als de informatie over de voorbereiding op straat belandt. De informatie kan namelijk ook iets zeggen over de voorbereiding op toekomstige acties, waardoor ingrijpen door de politie zou worden bemoeilijkt.

Ook notulen van vergaderingen van het gemeentelijke beleidsteam blijven geheim. Volgens de gemeente valt daaruit de persoonlijke opvattingen van betrokken ambtenaren te herleiden. Verspreiding daarvan zou hun toekomstige functioneren schaden. Het zou de gemeente niet verbazen als de media bezwaar aantekenen.

De gemeente heeft wel documenten gedeeld met het Dagblad van het Noorden en RTV Noord over vooraf door het gemeentebestuur ingewonnen adviezen bij derden.

De rellen in het Groningse dorp ontstonden in september nadat de uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van een meisje uit Haren massaal werd doorgestuurd op sociale media. Duizenden jongeren kwamen naar het dorp.

Vrijdag staan zestien minderjarige verdachten van betrokkenheid bij de rellen in Haren voor de rechter in Groningen. Eerder stonden bij verschillende zittingen al 39 verdachten terecht.

TVOH zangeres heeft record met top drie

Sandra van Nieuwland staat in de Single Top 100 zowel op de eerste, tweede als derde plaats. Het is de eerste keer dat de top drie wordt beheerst door één Nederlandse artiest. Dat meldt RTL vrijdag.

De Voice of Holland-kandidate komt deze week met het liedje Beggin' binnen op nummer een in de lijst. Van Nieuwland zong dit nummer, oorspronkelijk van The Four Seasons, afgelopen week in de talentenjacht. Vervolgens bereikte ze een plek in de volgende ronde.

De zangeres staat met Keep Your Head Up op twee en haar versie van More, die eerder de lijst aanvoerde, sluit de top drie. In totaal staan zestien noteringen in de Single Top 100 op naam van The Voice of Holland-kandidaten. Ook talenten als Barbara Straathof en Floortje Smit staan met drie nummers in de hitlijst.

Wenger mag flink investeren in winterstop

Arsène Wenger krijgt in de winterstop een flink budget om de selectie van Arsenal te versterken. Dat heeft algemeen directeur Ivan Gazidis woensdagavond tijdens een bijeenkomst van supporters laten weten.

De Londenaren maken vooralsnog een teleurstellend seizoen door. Arsenal bezet momenteel de zevende plaats, op maar liefst vijftien punten van koploper Manchester United. Bovendien knikkerde vierdeklasser Bradford dinsdagavond de ploeg na strafschoppen uit de League Cup. 

"Er is veel geld beschikbaar", meldt woordvoerder Tim Payton van de Arsenal-fans in gesprek met de BBC. "Dat was de boodschap die Ivan en zijn financieel directeur naar buiten brachten." 

Kovalainen bedreigt positie Grosjean

De Finse autocoureur Heikki Kovalainen heeft zijn diensten aangeboden bij Lotus. MTV3, een Finse zender, meldt dat Kovalainen graag het stoeltje van Romain Grosjean wil overnemen, mocht de Fransman geen nieuw contract overeenkomen met de renstal. Kovalainen reed afgelopen seizoen voor Caterham, maar heeft zijn vizier nu gericht op een contract bij Lotus.

Grosjean ligt al geruime tijd onder vuur vanwege zijn agressieve rijstijl. Niet alleen binnen Lotus, maar ook bij zijn sponsor Total. De Franse oliemaatschappij heeft een campagne voor verkeersveiligheid opgezet en de associatie met een coureur die vaak crasht past daar niet goed bij. Een contract van Kovalainen bij Lotus zou een geheel Finse line-up geven. Kimi Räikkönen is door de renstal reeds bevestigd voor 2013.

Malaga moet vrezen voor sancties UEFA

Malaga moet vrezen voor verdere sancties van de UEFA vanwege achterstallige betalingen. De Europese voetbalbond, die eerder al het prijzengeld van de Spanjaarden bevroor, gaat de zaak voorleggen aan zijn financiële onderzoeksorgaan. Malaga moet onder meer nog zo'n negen miljoen euro aan spelerssalarissen uitbetalen.

De sportieve prestaties lijden vooralsnog niet onder de financiële malaise bij Malaga, dat in handen is van Qatarese investeerders. De ploeg kwalificeerde zich al voor de laatste zestien in de Champions League. Naar de daarmee verdiende inkomsten, zo'n 25 miljoen euro, kan Malaga voorlopig echter fluiten.

Naast de nummer vier van de Primera Division worden nog acht clubs extra onder de loep genomen, waaronder het Servische Partizan en Dinamo en Rapid Boekarest. Hun prijzengeld was ook al bevroren.

Het strenge beleid lijkt een opmaat naar de Financial Fair Play-regels die volgend seizoen worden ingevoerd. Clubs die hun huishoudboekje niet op orde hebben raken mogelijk hun licentie voor het spelen van Europees voetbal kwijt.

Europa League-titelhouder Atletico Madrid, Sporting Portugal en Fenerbahçe krijgen het prijzengeld wel weer uitbetaald. Zij hebben net als dertien andere clubs voldoende gefundeerde plannen gepresenteerd over de achterstallige betalingen.


Malaga moet vrezen voor sancties UEFA (Foto: Novum)

Taxichauffeurs beboet om uitwisbare inkt

Tien taxiondernemingen uit Amsterdam en omgeving zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betrapt op fraude.

Chauffeurs bleken gebruik te maken van 'uitwisbare inkt', bij het invullen van hun weekstaten. Op deze staten moeten ze hun arbeids- en rusttijden invullen, maar door het gebruik van speciale inkt konden deze gegevens achteraf worden aangepast. Hierdoor konden chauffeurs onvoldoende uitgerust achter het stuur zitten.

De ILT stelde een onderzoek in na verschillende aanwijzingen dat met name rondom de luchthaven Schiphol dergelijke speciale pennen gebruikt werden. De eerste taxiondernemers en -chauffeurs hebben inmiddels een boete aangezegd gekregen. Die boete kan oplopen tot 45.000 euro per bedrijf.

NOS wil rechten van samenvattingen behouden

De NOS gaat ook vanaf het seizoen 2014/2015 proberen de samenvattingen van wedstrijden in de Eredivisie te blijven uitzenden. Dat zegt Algemeen Directeur Jan de Jong vrijdag in een reactie op het nieuws dat medianetwerk Fox definitief een meerderheidsbelang heeft verworven in Eredivisie Live.

"We zitten nog in de wedstrijd dus we gaan proberen de rechten te behouden", zei hij op Radio 1. "Dat doen we omdat de kijker tevreden is en omdat we de rechten de afgelopen jaren bijna onafgebroken hadden", aldus De Jong. De rechten van de samenvattingen komen in 2014 weer op de markt. De partij met het hoogste bod krijgt de rechten. "Dat is niet nieuw. Maar misschien wil Fox de rechten gaan exploiteren. Via een open net van henzelf of aan een tweede partij. Dat is wel nieuw."

Waarschijnlijk moet in de toekomst meer voor de samenvattingen worden betaald dan de NOS in het verleden heeft gedaan. "We gaan niet onrealistisch bieden want we hebben te maken met bezuinigingen. Waar het mij om te doen is, is dat we nog steeds de mogelijkheid hebben om de samenvattingen te kunnen blijven uitzenden."

'Gouden Film voor Club van Sint'

De kinderfilm De Club van Sinterklaas - Het Geheim van de Speelgoeddokter behaalt vandaag de gouden filmstatus. De filmmakers begroeten vrijdagmiddag de honderdduizendste bezoeker. Dat hebben de makers van de jeugdfilm bekendgemaakt. De sinterklaasproductie draait sinds 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

De Club van Sinterklaas is een verfilming van de gelijknamige tv-serie. In de film verdwijnt Sinterklaas korte tijd voor 5 december. Als hij terugkomt, lijkt hij te zijn veranderd. Vandaag heeft ook de Sinterklaasfilm Sint & Diego: De Magische Bron Van Myra een gouden randje gekregen.

Tinky Winky stomdronken achter stuur

Amerikaanse agenten hebben onlangs een wel heel bijzondere drankrijder uit de auto geplukt. Het was niemand minder dan Tinky Winky. In het pak van de paarse homo-Teletubbie zat een talentvolle speler van de ijshockeyclub Detroit Red Wings.

Riley Sheahan wilde tijdens Hallloween zo origineel mogelijk voor de dag komen. De 20-jarige ijshockyer liet daarom een Teletubbie-pak aanrukken en ging naar het feest.

Sheahan had echter te diep in het glaasje gekeken, want hij reed met zijn Jeep de verkeerde kant op. Toen de politie Tinky Winky aan de kant zette, bleek de Teletubbie ook nog eens de verkeerde papieren op zak te hebben. Met viermaal te veel alcohol in het bloed werd hij door de agenten als 'super dronken' bestempeld. Sheahan mag nu waarschijnlijk een poosje brommen.

Met hilarische arrestatievideo!

Trailer van Castaway Paradise

Stolen Couch Games heeft een trailer vrijgegeven van hun nieuwste Android- en iOS-spel Castaway Paradise.

Het doel van Castaway Paradise is even simpel als zelf in te vullen: laat het eiland waarop je leeft floreren. Net als in Animal Crossing kun je eilandbewoners ontmoeten, met hen praten en kleine opdrachten aannemen. In de gespeelde demo hebben we appels verzameld, decoratie gekocht en neergezet op het eiland en hebben we een nog niet bestaand liefdeskoppel voorzien van stokbrood. Geen ingewikkelde dingen dus, maar gewoon lekker simpel en casual.

Chilton aast op Marussia-stoeltje

Max Chilton ziet kansen om in 2013 zijn debuut te maken in Melbourne. De Brit lijkt favoriet om Charles Pic op te volgen bij Marussia. Charles Pic racet volgend seizoen bij concurrent Caterham. Max Chilton was het afgelopen seizoen al de reservecoureur bij Marussia en werd dit jaar met twee overwinningen vierde in de eindstand van de GP2.

"Ik was blij met het vertrek van Charles naar Caterham, omdat dat weer een deur opende bij Marussia", zei Chilton tegen GPUpdate.net. "En daar wil ik zijn. We zitten nog druk in de onderhandelingen en ik zal de komende maand moeten werken om dat stoeltje te bemachtigen. Er zijn natuurlijk andere plannen, mocht ik geen racestoeltje krijgen, dus het is mogelijk dat ik nog een jaar besteed aan het leren en het perfectioneren van mijn stuurkunsten."

"Maar ik wil dat stoeltje heel graag. Ik denk dat het team mijn aanwezigheid en mijn snelheid zeer op prijs stelt. Hopelijk betaalt zich dat uit."

Stuntman klaagt filmmakers The Expendables aan

Stuntman Nuo Sun heeft filmmaatschappij Millennium Films aangeklaagd. Hij is gewond geraakt op de set van The Expendables 2 in Bulgarije en eist een schadevergoeding. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Sun kreeg in oktober vorig jaar een ongeluk met een boot bij een waterreservoir. De stuntman raakte ernstig gewond na een explosie. Bij hetzelfde ongeluk overleed een collega van hem.

De stuntman zegt te kampen met problemen aan zijn nek, hoofd, armen en benen. De pijn is permanent en daarnaast heeft hij psychische problemen. Millennium Films schreef in een verklaring vlak na het ongeluk Sun veel sterkte te wensen.

The Expendables 2 was deze zomer in de bioscopen te zien. In de film bundelen oude actiehelden als Sylvester Stallone, Jet Li en Jason Statham hun krachten. Deel 3 is inmiddels aangekondigd, waarvoor Stallone druk bezig is om helden zoals Eastwoord en Snipes te regelen.

Vooral jeugd wil naar Amsterdam verhuizen

Amsterdam en Utrecht zijn de populairste steden onder jongeren om naar toe te verhuizen. Dit blijkt uit een analyse van de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

Van alle mensen die in 2011 naar een andere woonplaats in Nederland verhuisden, trok 5,3% naar Amsterdam. 3,8% koos voor Rotterdam en Utrecht haalde 3,1% van deze vestigers binnen.

Als je alleen kijkt naar de jonge vestigers, tussen de 20 en 24 jaar oud, zijn Amsterdam (7.6%) en Utrecht (4,6%) het populairst. Rotterdam eindigt in deze lijst op de derde plaats met 4,5%.

Van alle Nederlanders die naar een andere woonplaats wíllen verhuizen, wil 8% naar Amsterdam toe. 6% naar Utrecht, 4% naar Rotterdam en 3% wil naar Den Haag.

Van de jongeren (15-24 jaar) die weg willen uit hun woonplaats, wil 15% naar Amsterdam en 9% naar Utrecht. 7% wil naar Rotterdam, 4% naar Groningen.

Duits parlement akkoord met Griekse schuldendeal

De Bondsdag heeft vrijdag met overgrote meerderheid ingestemd met de overeenkomst tussen Griekenland en de schuldeisers. Van de 584 aanwezige parlementariërs stemden slechts honderd tegen.

Elf parlementariërs onthielden zich van stemming. Met het fiat van de Duitsers is een belangrijke horde genomen voor het vrijgeven van de 44 miljard euro aan al toegezegde steun van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden. Hiermee is het dreigende faillissement van Griekenland van de baan.

Naast het vrijgeven van de miljarden werd dinsdag in het principeakkoord tussen het IMF, Griekenland en de zestien andere eurolanden ook afgesproken dat de rente die Griekenland moet betalen omlaaggaat. Daarnaast gaan de Grieken schuld terugkopen op de financiële markten. In ruil hebben de Grieken miljarden aan bezuinigingen en hervormingen beloofd.

Sinds een uitspraak van het Duitse constitutionele hof in juni moet de Duitse regering voor beslissingen over steun aan noodlijdende eurolanden vooraf langs het parlement.

Asielzoekers aangehouden bij ontruiming tentenkamp

De eerste uitgeprocedeerde asielzoekers van het tentenkamp in Amsterdam zijn vrijdagochtend aangehouden door de politie. Hoewel de sfeer onder de sympathisanten eerder grimmig werd, verliep de ontruiming rond 10.00 uur rustig, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Voor het kamp aan de Notweg arriveerde even voor 09.30 uur een grote bus van justitie, die enkele tientallen sympathisanten en activisten probeerden tegen te houden. Politie te paard greep daarbij in, waarop de sfeer grimmiger werd. Er werden voor zover bekend geen arrestaties verricht onder de groep sympathisanten.

Terwijl de aanwezigen op afstand worden gehouden, praat een team van de politie met de bijna honderd resterende asielzoekers. Nadat hun twee keer was gevraagd vrijwillig weg te gaan, in onder meer het Somalisch, Engels en Frans, worden de vluchtelingen nu aangehouden. Eén voor één verlaten zij het kamp. Daarbij is de sfeer rustig.

De bus brengt de asielzoekers naar een politiebureau, waar ze in de cel worden gezet. Daarop worden de asielzoekers geregistreerd en wordt per geval bekeken wat er verder met hen gebeurt, laat de zegsman van de gemeente weten.

De eerste 24 asielzoekers werden even na 11.00 uur per bus afgevoerd. De gemeente verwacht dat de hele ontruiming nog zo'n tweeënhalf uur duurt.

Het merendeel van de asielzoekers liet eerder weten in te gaan op het aanbod van burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan (PvdA) om hun dertig dagen onderdak te bieden zonder dat zij mee hoeven te werken aan de terugkeer naar hun thuisland. Donderdag vertrokken twaalf asielzoekers, maar zij keerden bij het zien van de opvang terug uit ontevredenheid over de locatie.

Volgens Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant ging het om nachtopvang waar per locatie maximaal vijf personen van de groep konden verblijven en is dat niet wat Van der Laan de asielzoekers had beloofd. De gemeentewoordvoerder spreekt dit vrijdag tegen. Volgens hem zou wel degelijk sprake zijn geweest van dagopvang.

De asielzoekers demonstreren sinds september in het kamp omdat zij naar eigen zeggen niet terug kunnen keren naar hun thuisland. De asielzoekers kunnen maximaal achttien maanden in vreemdelingendetentie worden gehouden, laat Van der Spek weten.

Rutte: land moet uit eurozone kunnen stappen

Als een land zich niet aan de regels wil houden, moet het uit de eurozone kunnen stappen. Premier Mark Rutte heeft dat gezegd tegen de Süddeutsche Zeitung. "We willen bereiken dat een land de eurozone mag verlaten als het dat wil", zegt Rutte in het vrijdag op de website van de Duitse krant gepubliceerde vraaggesprek.

Op dit moment kunnen eurolanden nog niet uit de eurozone stappen. Wel is het in theorie mogelijk de Europese Unie te verlaten. Nederland drong er vorig jaar op aan dat lidstaten die de regels aan hun laars lappen als 'ultieme sanctie' uit de eurozone gezet moeten kunnen worden.

Schorsing Koenders blijft staan

De schorsing van Milano Koenders van twee wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk, blijft staan. Dat maakt Heracles Almelo vrijdag op de clubsite bekend. Koenders had een beroepszaak aangespannen naar aanleiding van zijn rode kaart in het treffen met Willem II van vorige week (2-2).

Donderdagavond kwam de zaak voor. Vrijdagochtend bleek dat de aanvankelijke schorsing gehandhaafd wordt. Koenders mist daardoor de competitiewedstrijd tegen FC Groningen van komende zondag.

Ook Thomas Bruns is er niet bij tegen de Groningers. De middenvelder kreeg tegen Willem II zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor automatisch voor één wedstrijd geschorst

Armstrong genomineerd voor Antisportman 2012

Lance Armstong is door het prestigieuze Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated genomineerd voor de titel Antisportman van het jaar. De 41-jarige Amerikaan, die vorige maand in een USADA-rapport werd ontmaskerd als jarenlange dopingzondaar, werd in 2002 nog door het tijdschrift uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De lijst bevat veertien genomineerden.

Armstrong krijgt concurrentie van onder anderen voetballers John Terry en Luiz Adriano. De Chelsea-aanvoerder is genomineerd vanwege racistische uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand, terwijl Adriano scoorde nadat zijn ploeggenoten van Shakhtar Donetsk de bal juist terug wilden geven aan tegenstander Nordsjaelland.

Toronto Blue Jays-honkballer Melky Cabrera, die positief testte op testosteron, maakt ook kans. Net als de Algerijn Taoufik Makhloufi, die tijdens de olympische 800 meter met een knieblessure uitstapte en een paar dagen later het goud greep op de 1500 meter.

Zwemmer Cameron van der Burgh verdiende zijn nominatie door tijdens zijn gouden race op de Olympische Spelen een extra dolfijnslag te maken op de 100 meter schoolslag. Daarvoor kon hij na de race echter niet meer gediskwalificeerd worden. Ook acht badmintonspeelsters, die op de Spelen wilden verliezen vanwege een betere loting, zijn genomineerd.

Steunpunt geopend voor slachtoffers sektes

Mensen die slachtoffer zijn geworden van een sekte, kunnen zich voortaan bij een speciaal steunpunt melden voor hulp. Het gaat om misstanden als geweld en seksuele of financiële uitbuiting. Het steunpunt, Sektesignaal, is vrijdag op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie gelanceerd.

Slachtoffers kunnen in een vertrouwelijk gesprek per telefoon of via internet om hulp vragen. Stichting M., verantwoordelijk voor de tiplijn Meld Misdaad Anoniem, heeft het beheer in handen. Ook wordt samengewerkt met diverse instellingen, waaronder Slachtofferhulp Nederland.

Hoeveel sektes Nederland precies telt is niet duidelijk. Ook is niet bekend om hoeveel misstanden het gaat. Justitie wil dat met het steunpunt beter in kaart brengen.

Japan pompt miljarden in economie

De Japanse regering trekt 880,3 miljard yen (8,2 miljard euro) uit om de economie op gang te helpen. Het geld is bedoeld voor sociale programma's, hulp aan midden- en kleinbedrijf en moet banen creëren.

Dat werd vrijdag bekendgemaakt. De maatregelen moeten 0,2 procent groei toevoegen aan het Japanse bruto binnenlands product.

De Japanse economie kromp in het derde kwartaal met 3,5 procent. Ook in het vierde kwartaal wordt krimp verwacht. Dat zou beteken dat Japan voor de vijfde maal in vijftien jaar in een recessie terechtkomt.

Enige lichtpunt is dat de industriële productie in oktober iets was gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat was de eerste keer in vier maanden.

De economische groei is een belangrijk onderwerp voor de verkiezingen die op 16 december plaatsvinden. Verwacht wordt dat de nu regerende Democratische Partij van Japan (DPJ) flink moet inleveren. De waarschijnlijke winnende Liberaal-Democratische Partij (LDP) wil veel agressiever ingrijpen in de economie.

Houten krijgt bejaarde burgemeester

De Utrechtse gemeente Houten krijgt volgende week een waarnemend burgemeester op leeftijd. De 72-jarige PvdA'er Rudi Boekhoven, die vorig jaar zijn veertigjarige ambtsjubileum vierde, wordt dan beëdigd, zo meldt de gemeente vrijdag. Hij wordt daarmee de oudste burgemeester van Nederland.

Uit gegevens van het Nederlands Genootschap van Burgemeester blijkt dat nu de 68-jarige Koos Karssen van Maassluis nog de oudste burgemeester van Nederland is. Boekhoven was eerder burgemeester van Termunten, Veendam en Zeist. Ook was hij waarnemend burgemeester van Utrechtse Heuvelrug en Loenen.

Geen Grand Prix van Frankrijk in 2013

In 2013 zal er definitief geen Grand Prix van Frankrijk op de Formule 1-kalender staan, zo meldt de Franse krant L'Équipe. Zowel Magny-Cours als Paul Ricard toonde interesse in de race, maar beide circuits waren niet in staat om op tijd een voorstel in te dienen bij de Franse autosportfederatie FFSA.

Er wordt al langer gesproken over de terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk op de kalender. In eerste instantie zou dit afwisselend met de Grand Prix van België zijn, maar na de Franse presidentsverkiezingen ging er een streep door dit voorstel. Daarna probeerde Frankrijk het op eigen kracht, maar ondanks dat er een plaats op de kalender vrijkwam door het voor 2013 wegvallen van New Jersey slaagden Magny-Cours en Paul Ricard er niet in om op tijd een voorstel in te dienen. Daarom zal de kalender voor volgend jaar waarschijnlijk negentien races tellen.

Voormalig Formule 1-wereldkampioen Alain Prost, ambassadeur van Paul Ricard, legt in Le Figaro uit waarom. "Er was niet genoeg tijd. Het was onmogelijk om dit voor 2013 nog voor elkaar te krijgen. Er waren twee obstakels. Ten eerste ontbrak bij Bernie Ecclestone de echte wil om terug te keren naar Frankrijk en dan is er nog het financiële verhaal."

Celstraf ex-woordvoerder Sharia4Belgium

De woordvoerder van de inmiddels ontbonden extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, moet 6 maanden de cel in wegens aanzetten tot haat, geweld en discriminatie van niet-moslims. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen vrijdag geoordeeld.

Belkacem verspreidde in juni een videoboodschap waarin hij zijn ongenoegen uitte over de controle van een vrouw in nikab in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hij sprak vol lof over de kopstoot die ze aan een politieagente gaf, verheerlijkte de rellen die na haar controle waren uitgebroken en riep andere moslims op om hun eer te verdedigen en tot gewelddadige actie over te gaan.

Senegal mag jaar niet spelen in eigen stadion

Het Senegalese voetbalelftal mag zijn thuiswedstrijden een jaar lang niet afwerken in het stadion Léopold Sédar Senghor in de hoofdstad Dakar. Dat heeft de overkoepelende Afrikaanse voetbalbond CAF vrijdag bekendgemaakt. In oktober braken rellen uit tijdens een kwalificatieduel voor de Afrika Cup tegen Ivoorkust.

De scheidsrechter moest de partij vroegtijdig beëindigen, nadat ongeregeldheden op de tribunes waren uitgebroken en de spelers van Ivoorkust met stenen, flessen en vuurwerk werden bekogeld. Senegal stond op dat moment met 2-0 achter. Eerder was de heenwedstrijd al verloren.

Senegal werd al uitgesloten van deelname aan de Afrika Cup. Het land moet bovendien een boete van omgerekend zo'n 75.000 euro betalen.


Senegal mag jaar niet spelen in eigen stadion (Foto: Novum)

Batmobiel te koop op veiling

De auto van Batman staat te koop. De Batmobiel die in de jaren zestig te zien was in de televisieserie over de gemaskerde superheld, wordt in januari geveild in Arizona. Veilinghuis Barrett-Jackson in Scottsdale wil niet kwijt welk bedrag het voor de bijna zes meter lange, zwarte bolide hoopt te krijgen.

De auto was te zien in de Batman-serie waarin acteur Adam West de rol van de vleermuisman vertolkte. De huidige eigenaar is George Barris, een bekende auto-ontwerper die ook het design voor de gelikte misdaadbestrijdingswagen verzorgde.

Barris rustte de unieke Lincoln Futura uit 1955 voor Batman uit met lasers en zelfs een Battelefoon. Deze eerste Batmobiel staat echter in scherp contrast met het hedendaagse vervoer van de gemaskerde gesel van de Gothamse misdaad. In de jongste films rijdt de vleermuisman in een gepantserde oorlogsmachine, voorzien van raketwerper en straalmotor.


Batmobiel te koop op veiling (Foto: Novum)

Wildpoepen kost FC Emmen-speler zijn baan

FC Emmen-speler Jeffrey de Visscher zit per 1 januari zonder werk. De reden: in dronken toestand rijden en daarna wildpoepen, zo meldt Dagblad van het Noorden. De aanvaller werd twee weken geleden door de politie betrapt en kon naast zijn bekeuring voor wildpoepen ook zijn rijbewijs inleveren.

Gisteren werd bekend dat FC Emmen per direct geen beroep meer zou gaan doen op De Visscher en dat 'in goed onderling overleg' besloten was per 1 januari uit elkaar te gaan. De aanvaller kwam uit voor FC Twente, Heracles, De Graafschap, Aberdeen en Cambuur Leeuwarden voor hij in de zomer van 2010 neerstreek in Emmen.

Bloederige [REC]4 Apocalypse toont zich

Deze week is de eerste teaser verschenen voor de film [REC]4 Apocalypse. Na het zeer teleurstellende [REC]3 Genesis voelt het slot van de beruchte quadrilogie weer als vanouds aan.

De film gaat terug naar waar het allemaal begon: het appartementengebouw in Barcelona. De productie start officieel in het begin van 2013 en wordt tegen het einde van dat jaar in de bioscoop verwacht. De eerste premièredatum is in oktober op het Sitges Film Festival, een bioscoopdatum voor wereldwijde release is nog niet bekendgemaakt.

Manuela Velasco speelt voor de laatste keer haar rol als verslaggever Angela Vidal. Eerder waren dit enkel geruchten, maar onderstaande teaser bevestigd haar rol in het vierde deel. De teaser zelf bevat beelden uit de eerste [REC], maar bevat tevens niet eerder vertoond materiaal van de slachting in het complex.

[NBA] Miami Heat thuis nipt langs San Antonio Spurs

Miami Heat heeft donderdag een moeizame thuiszege geboekt op San Antonio Spurs. De NBA-kampioen was met 105-100 te sterk. LeBron James was weer eens de uitblinker aan de kant van Miami met 23 punten, negen rebounds en zeven assists. Ray Allen voegde daar twintig punten aan toe, Dwyane Wade was goed voor negentien punten.

Spurs-coach Gregg Popovich had vaste waarden Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili and Danny Green vrijaf gegeven. Dit tot ongenoegen van NBA-baas David Stern, die dreigt met sancties.

Golden State Warriors hield zich voor eigen publiek ternauwernood Denver Nuggets van het lijf. Mede dankzij 31 punten van David Lee werd het 106-105. Nuggets-speler Andre Iguodala zag een driepunter nog worden afgekeurd, omdat het schot net buiten de tijd was genomen. Iguodala had even daarvoor al een vrije worp gemist.


Miami Heat thuis nipt langs San Antonio Spurs (Foto: Novum)

Vader Michael Jackson krijgt beroerte

Joe Jackson ligt in een ziekenhuis omdat hij is getroffen door een beroerte. Dat vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 84-jarige vader van Michael Jackson zou woensdagavond een lichte beroerte hebben gehad. Hij werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog steeds wordt behandeld. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig zijn toestand is en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van Jackson.

Joe Jackson kreeg vaak kritiek vanwege de harde manier waarop hij zijn kinderen opvoedde. Jackson gaf eerder aan geen spijt te hebben dat hij zijn kroost zo nu en dan een klap verkocht. "De media hebben er een enorm groot verhaal van gemaakt. Ik sloeg Michael en de andere kinderen soms, net zoals elke ouder zijn kinderen soms slaat."

Schultz staat definitief 130 toe op verbrede A2

Op delen van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht mag vanaf middernacht 130 kilometer per uur worden gereden. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) bepaald, bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag. Schultz kondigde de verhoging al eerder aan.

Het gaat om het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen. Daar mag tussen 19.00 uur en 06.00 voortaan 130 kilometer per uur worden gereden. De huidige maximumsnelheid van 100 kilometer per uur zorgde voor veel onbegrip bij automobilisten aangezien de weg onlangs werd verbreed naar tien rijstroken.

Op het stuk tienbaansweg van de A2 geldt sinds 23 juli trajectcontrole. Tot ruim een maand geleden werden daar bijna 190 duizend hardrijders betrapt. Dat leverde de schatkist ruim 13,5 miljoen euro op.

Sinds september mag op delen van snelwegen, vooral in het noorden en zuiden van het land, 130 kilometer per uur worden gereden, bepaalde Schultz eerder. Milieudefensie liet eerder weten zich zorgen te maken over de luchtkwaliteit.

Vijf filmtips voor de maand december

De ingezette lijn van de laatste maanden wordt in december voortgezet met een aantal veelbelovende titels. Met de release van The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt er zelfs een film waar vanaf 2003, na de première van het laatste deel van The Lord of the Rings, met hoge verwachtingen naar uitgekeken wordt. Maar ook van de andere films in deze special mag veel verwacht worden en deze verdienen dan ook extra aandacht.

Naast de geselecteerde films zijn er een aantal andere films waarvan het onduidelijk is hoe deze ontvangen zullen worden door het bioscooppubliek. Neem bijvoorbeeld Jack Reacher, een boekverfilming waarin Tom Cruise zich weer wil onderscheiden als actieheld. Ook zijn er de Nederlandse films Koning van Katoren en Het Bombardement met 'publiekslieveling' Jan Smit, twee films die op basis van de trailer niet bepaald het voordeel van de twijfel krijgen. Voor de filmhuisliefhebbers gaan Anna Karenina en de bekroonde films Ernest et Célestine en Cesare Deve Morire in première. En met de voetbalfilm Playing for Keeps, de animatiefilm Hotel Transylvania en verschillende (flauwe) familiefilms zoals K3 Bengeltjes en So Undercover, is er deze maand voor iedereen genoeg te beleven in de bioscoop.


Aantal bijstandsuitkeringen licht gestegen

Het aantal bijstanduitkeringen is in het derde kwartaal met zesduizend toegenomen ten opzichte van een jaar eerder tot 320 duizend. De groei vond vooral plaats onder 27-plussers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt de stijging vrijdag licht.

Van kwartaal op kwartaal nam het aantal uitkeringen met duizend toe. Dat is iets lager dan de gemiddelde stijging van de afgelopen twaalf maanden van 1500 per kwartaal. Het aantal bijstandsgerechtigden stijgt na het uitbreken van de crisis al sinds eind 2008.

De ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen verschilt sterk per leeftijdsgroep. Door stringenter overheidsbeleid neemt het aantal uitkeringen onder 27-minners af. Jongeren krijgen pas na vier weken zoeken bijstand. Eind september bedroeg de daling op jaarbasis zesduizend.

Onder mensen ouder dan 27 jaar is het aantal juist met twaalfduizend toegenomen. "Dit past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt", aldus het statistiekbureau.

Gadget: Coolermaster Carbon Texture voor iPad & TF300

Als je dan zo'n dure en glimmende iPad koopt, dan wil je hem graag behoeden voor nare krassen en vuiligheid. De Coolermaster Wake Up Folio - Carbon Texture beschermt zowel de voor- als de achterkant van je tablet. De fabrikant beweert dat de case geschikt is voor de iPad twee en de nieuwe iPad, maar gelukkig, ook onze gloednieuwe iPad van de vierde generatie laat zich zonder tegenstribbelen vastklikken in het hoesje. Het verwijderen van de hoes gaat al net zo gemakkelijk: even friemelen aan de twee hoekjes bovenaan en je iPad is weer vrij.

China en VS werken aan vertrouwen met legeroefening

De legers van China en de Verenigde Staten hebben een gezamenlijke rampenoefening gehouden als manier om elkaars vertrouwen te winnen. De tweedaagse oefening in de omgeving van Chengdu stond in het teken van een fictieve aardbeving in een derdewereldland.

Het was voor het eerst dat officieren van beide strijdkrachten gezamenlijk werkten aan een reactie op een natuurramp.

Argwaan en onenigheid kenmerken de banden tussen Washington en Beijing. De VS vrezen de groeiende militaire macht van China, terwijl China de hernieuwde Amerikaanse interesse in de Stille Oceaan met argusogen bekijkt. De oefeningen moeten enige verlichting brengen.

'Rutte schaadt politiek door breken beloftes'

Door het breken van de ene na de andere verkiezingsbelofte schaadt premier Mark Rutte de politiek. De kloof tussen de burger en de politiek is door zijn handelen alleen maar vergroot. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een interview met De Telegraaf, dat zaterdag verschijnt.

"Dat schaadt in eerste instantie de VVD, maar ook de hele politiek", zegt Wilders. Volgens hem heeft Rutte een grens overschreden. "Waarom zouden mensen nog vertrouwen hebben in politici als ze op alle punten het tegenovergestelde doen van wat ze beloven?" vraagt hij zich af. "Mensen zijn woest."

Wilders noemt Rutte een kameleon die omwille van de macht zomaar van standpunt kan veranderen. "Rutte is wel een glimlachende aardige man, maar hij verkoopt zijn ziel en zaligheid om in het Torentje te mogen blijven. Hij is de koning van de wisselende politieke contacten. Hij bedrijft politieke polygamie."

De PVV vreest verder dat 2013 een groot rampjaar wordt. "Het kabinet wil komend jaar alle bezuinigingen boven de vijftig miljoen op de rails zetten. Wij gaan dat jaar alles doen om het kabinet weg te krijgen."


'Rutte schaadt politiek door breken beloftes' (Foto: Novum)

Nieuwe tv-spots voor The Hobbit

Over twee weken eindigt wereldwijd het wachten op de verfilming van The Hobbit, het boek dat aan The Lord of the Rings vooraf ging. Nadat afgelopen woensdag in Wellington, Nieuw Zeeland de wereldpremière van The Hobbit: An Unexpected Journey plaatsvond zijn online enkele nieuwe tv-spots verschenen.

Twee van de drie zijn screeners; ze zijn door een televisiekijker vanaf de tv opgenomen met een camera. Dat weerhoudt ons er echter niet van een (korte) blik te kunnen werpen op Smaug, de draak wiens goudvoorraad de aanleiding is voor de reis uit de titel.

The Hobbit: An Unexpected Journey is in Nederland te zien vanaf 12 december. Volgend jaar december volgt de tweede film, met de afsluiter van de trilogie in de zomer van 2014.

Wii U verkrijgbaar vanaf vrijdag

De opvolger van de Nintendo Wii is sinds vrijdag verkrijgbaar in Nederland, voor minimaal driehonderd euro. Een versie van de Wii U met meer opslaggeheugen en het spel Nintendo Land kost 350 euro.

De Wii U onderscheidt zich van zijn voorganger door een tablet als controller te gebruiken. Het is de eerste spelcomputer van gamegigant Nintendo die HD-beelden ondersteunt. Gamers hebben een keuze uit 23 spellen.

Gamers hoeven niet al hun Nintendo Wii-spullen in de verkoop te gooien. De Wii-afstandsbediening Plus wordt ook gebruikt voor de Wii U. Bovendien zijn alle spellen voor de zes jaar oude Wii ook op de nieuwe spelcomputer te spelen en kunnen gedownloade spellen van de Nintendo Wii overgezet worden naar de Wii U.

De Wii U kent een succesvolle start in de Verenigde Staten. Daar ging de spelcomputer in een week tijd ruim vierhonderd duizend keer over de toonbank. In Japan, het thuisland van Nintendo, is de Wii U vanaf 8 december verkrijgbaar.


Wii U verkrijgbaar vanaf vrijdag

'Herstel eurozone in tweede helft 2013'

De eurozone is nog niet uit de crisis, maar zou vanaf de tweede helft van volgend jaar moeten herstellen. Dat heeft president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag gezegd in een interview met de Franse radiozender Europe1.

Volgens Draghi staan bezuinigingsmaatregelen die regeringen moeten nemen een sneller herstel in de weg. De maatregelen zijn echter noodzakelijk, benadrukte hij. Vooral in Frankrijk en Italië zijn bovendien structurele hervormingen nodig die tot meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt leiden.

Verder zei Draghi dat de vaart moet worden gehouden in de vorming van een bankenunie. Daarbij moeten landen bereid zijn bevoegdheden af te staan. Gezamenlijk toezicht op de financiële sector moet voor alle banken gaan gelden om versnippering te voorkomen, zei de ECB-president.

Draghi: herstel eurozone in tweede helft 2013
Draghi: herstel eurozone in tweede helft 2013 (Foto: ANP)

Fox mag Eredivisie Live overnemen

De overname van Eredivisie Live door het Amerikaanse tv-netwerk Fox mag doorgaan. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft daarmee ingestemd. Dat lieten beide partijen vrijdag weten. Fox International Channels (FIC) en Eredivisie Media & Marketing kijken nog naar de mogelijkheid van een extra zender.

De firma van mediamagnaat Rupert Murdoch maakte in augustus bekend een meerderheidsbelang van 51 procent te hebben genomen in de Nederlandse zender. Daarmee verzekerde FOX zich voor de komende dertien jaar van de uitzendrechten van de Eredivisie. Naar verluidt is met de deal ruim een miljard euro gemoeid.

Volgens directeur Alex Tielbeke van EMM is de samenwerking goed nieuws voor zowel de clubs als de fans. "De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal. Door de lokale en internationale ervaring van Fox te combineren met onze eigen tv-zender worden we in staat gesteld de fans optimaal en met hoge kwaliteit te bedienen en het succes van Eredivisie Live verder uit te bouwen."

Fox gaat de mogelijkheid om een extra tv-zender te creëren nog onderzoeken. De samenvattingen van de Eredivisie zijn in elk geval tot en met het seizoen 2013-2014 te zien bij de NOS, laat directeur Frank Rutten van EMM weten.

"Voor de periode daarna worden alle opties met betrekking tot uitzending van de Eredivisie samenvattingen overwogen, waarbij voorop staat dat deze net zoals in de huidige situatie toegankelijk blijven voor het grote publiek. Want welke beslissing we ook nemen, een ding staat daarbij vast: ook na 2014 zijn de Eredivisie samenvattingen te zien op het open net."

Vrouw (20) heeft seks met honden

De politie van Lake Havasu City, in de Amerikaanse staat Arizona, heeft ene Brittany Angelique Sonnier in de boeien geslagen. De 20-jarige vrouw is gek op dieren en heeft zich regelmatig laten uitwonen door een paar geile honden.

De jongedame is vorige week woensdag gearresteerd en aangeklaagd voor bestialiteit. Zij heeft zich schuldig gemaakt aan 'vaginale en orale seks met twee honden', aldus de politie van het stadje. De aanklacht is later afgezwakt naar twee gevalletjes 'misdaad tegen de natuur'.

De zaak kwam aan het licht na een tip van de ex-vriend van de dierenliefhebster. Hij leerde haar in het voorjaar kennen als 'een mooi, lief en onschuldig meisje'. Alles ging lekker tussen het stel, tot de lol van de seks eraf was en Sonnier aangaf met haar vriend te willen praten.

Terwijl de beste man verwachtte dat zijn vriendin hem zou voorstellen een triootje of partnerruil te proberen, pakte zij zijn mobieltje om wat dingen op te zoeken. Ze zocht foto's op van mensen die seks hebben met dieren en liet deze vol enthousiasme aan haar vrijer zien.

Dit was toch wel een behoorlijke afknapper voor de inmiddels ex-vriend, die volgens de politie 'zeer open' is. "Ze vertelde hem dat ze interesse heeft in seks met honden", zo laat de politie weten. "Hierna bekende ze dat ze al sinds haar dertiende seks heeft met de honden van haar ouderlijk huis."

De twee blije honden zijn van een middelgroot ras. De oudste is inmiddels 13 jaar, de andere is slechts een aantal jaren oud. Volgens het politierapport heeft ze zowel vaginale als orale seks met de viervoeters gehad. De beesten zijn zo afgericht, dat ze zich bij andere mensen 'niet vreemd gedragen'.

Brittany blijkt overigens nog meer kinky ideeën te hebben. Zo zou ze ook zin hebben gehad in incest en liet ze haar vriend plaatjes zien van familieseks. De arme drommel walgde van de bekentenissen en verbrak de relatie.

Alvorens naar de politie te gaan, ging de beste man naar de vader van zijn ex, maar daar werd niet vreemd opgekeken. Sterker nog, vader wist van de praktijken van zijn dochter en had haar zelfs toestemming gegeven seks te hebben met de huishonden.

Sonnier, die een kind heeft van de ex daarvoor, zou inmiddels zwanger zijn van haar huidige ex. Ze weigert echter een zwangerschapstest te ondergaan. Ze blijft voorlopig vastzitten en mag zich tijdens Sinterklaas voor de rechter verantwoorden.

Voor foto's van de dierenliefhebster, zie de bron.

Duizenden foute brieven Belastingdienst

De Belastingdienst heeft duizenden Nederlanders per abuis een brief gestuurd die niet voor hen was bestemd. In die brief stond dat de wijze van uitbetaling van de kinderopvangtoestoeslag zou veranderen omdat ze een inburgeringscursus, re-integratietraject of studie volgden. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt een bericht hierover in de Volkskrant van vrijdag.

De fout is ontstaan door een menselijke fout bij de Belastingdienst. Gegevens zijn daardoor verkeerd aan elkaar gekoppeld. Daardoor is de brief bij de verkeerde huishoudens in de bus terechtgekomen. "De Belastingdienst herstelt de fout snel. Iedereen krijgt binnenkort een brief. De mensen hoeven zelf niks te doen", zegt de woordvoerder.

Politie rolt vuurwerkbende op

De politie heeft meerdere mensen aangehouden die worden verdacht van handel in illegaal vuurwerk. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

De drie hoofdverdachten zijn 26, 38 en 48 jaar oud en komen uit Emmen en Ter Apel. Zij importeerden vermoedelijk illegaal vuurwerk uit China via België en Polen naar Nederland en wilden het hier verkopen aan particulieren. Naast dit drietal werd ook een 35-jarige man uit Enschede aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de aflevering van een container met vuurwerk.

De politie doorzocht in totaal 12 locaties in de provincie Drenthe. Naast 28.000 kilo vuurwerk zijn bij de doorzoekingen vier vuurwapens, contant geld en vier personenauto’s in beslag genomen.

Het vuurwerk bestaat onder meer uit lawinepijlen, vlinders en zogenoemde flowerbeds. Dat is vuurwerk van de zwaarste categorie. Het vuurwerk was opgeslagen op een locatie waar in de directe omgeving mensen en dieren verbleven.

Ontruiming tentenkamp Amsterdam begonnen

De politie is vrijdagochtend begonnen met de ontruiming van het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg in Amsterdam. Even voor acht uur arriveerden enkele tientallen agenten die met de ontmanteling begonnen.

Zo'n 80 sympathisanten weigeren uit zichzelf weg te gaan. Ze versperren de toegang tot het tentenkamp. Er wordt geduwd en getrokken.

In het kamp verblijven sinds eind september tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers uit protest tegen hun uitzichtloze situatie.

Ontruiming tentenkamp Amsterdam begonnen
Ontruiming tentenkamp Amsterdam begonnen (Foto: ANP)

'Knot moet helft salaris inleveren'

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot moet in een eventuele tweede termijn bijna de helft van zijn salaris inleveren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van onderzoek naar de publieke topinkomens. Topbestuurders mogen vanaf januari maximaal de zogeheten balkenendenorm van 187 duizend euro verdienen.

Ook DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen onder de nieuwe wet. Bestuurders mogen hun huidige salaris vier jaar behouden en bouwen het daarna in drie jaar af tot de balkenendenorm.

Knot verdient nu nog 443 duizend euro. Wanneer bij de balkenendenorm extra's en pensioen worden opgeteld, komt dat voor Knot neer op een nieuw salaris van ruim 228 duizend euro. Zoals het er nu naar uit ziet moet Knot vanaf 2017 afbouwen. Zijn termijn loopt echter af. Als hij in 2018 wordt herbenoemd tot president zal hij direct beginnen met een salaris van 228 duizend euro.

AFM-bestuursvoorzitter Ronald Gerritse verdient nu nog 510 duizend euro. Hij zou vanaf 2017 op basis van de nieuwe regels meer dan de helft van zijn salaris moeten inleveren. Mogelijk ontspringt hij als 60-jarige de dans, maar moeten zijn opvolgers wel rekening houden met een salarisverlaging.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer weten hoe hij de nieuwe wet voor de publieke topinkomens gaat toepassen bij DNB en AFM.

Jet Set Radio nu verkrijgbaar voor Android en iOS

Jet Set Radio is al een tijdje beschikbaar op pc, Playstation Network en Xbox Live Arcade. Sinds vandaag is de SEGA Dreamcast klassieker verkrijgbaar in de App Store en Google Play voor €4,49

In deze versie is er ook een nieuwe functie geupdate, namelijk het spuiten van graffiti door te swipen over je scherm en je kunt foto's die je hebt gemaakt als graffiti gebruiken. 
 

Jet Set Radio HD

Tatjana Simic ziet zichzelf als merk

Tatjana Simic heeft zichzelf altijd gezien als een merk. Volgens de 49-jarige BN'er, zangeres, model en actrice, ontkom je daar niet aan als je je naam verbindt aan producten. Ze bracht onder meer kalenders en een kookboek op de markt en prijkte meerdere keren met haar welgevormde voorgevel in de Playboy.

"Ik heb mezelf wel altijd als een merk gezien. Met name omdat je merchandiseproducten uitbrengt, dan ben je een merknaam, dan verkoop je op je naam", legt ze uit voor de camera van Novum Nieuws. "Je moet altijd je best blijven doen. Het is je werk en dit is gewoon wat je hoort te doen."

Ook Marijke Helwegen ziet zichzelf als merk. "Ik wil wel een bepaalde uitstraling hebben. Echt een Marijke-uitstraling: vrouwelijk met een kwinkslag, humor, jezelf niet groter maken, anderen niet kleiner maken, niet onaardig doen, maar wel bij de les blijven", zegt ze. "Of het een sterk merk is laat ik aan anderen over."

Conny Breukhoven heeft daarentegen nooit geprobeerd zichzelf als merk neer te zetten. "Ik ben nog nooit met mijn image bezig geweest", zegt ze. "Ik vind gewoon: je bent wie je bent en als je een image neerzet dan val je door de mand. Dus je kunt beter jezelf zijn."

Gooische Vrouwen-ster Susan Visser is het daarmee eens, met name omdat een bepaald imago niet handig is als actrice. "Als acteur kun je maar beter geen image hebben, want dan kan je alle rollen spelen die je wil en dan geloven mensen daar ook in. Daarom proberen wij zo kleurloos mogelijk over te komen", grapt ze.

Nog alles rustig bij tentenkamp Amsterdam

Bij het tentenkamp met asielzoekers aan de Notweg in Amsterdam is het vrijdagmorgen nog rustig. Een aantal asielzoekers heeft hun spullen gepakt en zit te wachten wat er komen gaat. Anderen hebben nog niets ingepakt.

Voor de hekken van het kamp staan ongeveer 80 symphatisanten die afwachten wat er gaat gebeuren. Ze versperren de toegang tot het tentenkamp. Bij het kamp staat een aantal agenten.

In het kamp verblijven sinds eind september tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers uit protest tegen hun uitzichtloze situatie.

Nog alles rustig bij tentenkamp Amsterdam
Nog alles rustig bij tentenkamp Amsterdam (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Kouder

Goedemorgen! Na een koude nacht hebben we vandaag een tweedeling in het weer. In het zuidoosten en oosten is er de afgelopen nacht nevel en mist ontstaan en waarschijnlijk lost dit de rest van de dag niet of nauwelijks op. Elders in het land schijnt geregeld de zon, maar kan er ook een enkele bui vallen.

Tegen de avond komen er vanuit het westen meer buien het land binnen en in het noordoosten zou hier wel eens wat natte sneeuw bij kunnen gaan zitten. Waarschijnlijk zijn de buien niet al te zwaar en blijft de temperatuur boven nul, dus problemen zijn er niet te verwachten. Pas later op de avond neemt de kans op gladheid toe als gevolg van opvriezing van natte weggedeelten. De temperatuur loopt op naar 3 of 4 graden in de mistige gebieden tot 6 graden op plaatsen waar de zon geregeld schijnt. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak tot matig. Dit weerbeeld zal de komende dagen niet of nauwelijks gaan veranderen.

Een bijzonder actieve depressie is op dit moment in grote delen van Europa de boel op stelten aan het zetten. In de berggebieden valt héél veel sneeuw en in de landen rondom de Middellandse Zee vallen enorme hoeveelheden regen. De invloed van deze depressie reikt ook helemaal tot aan de Balkan. Dit komt mede doordat de depressie zich boven warm zeewater bevindt en dit in combinatie met een erg koude bovenlucht. Wat ook meespeelt is dat de depressie zich nauwelijks verplaatst waarbij het dus op veel plaatsen aan één stuk doorregent.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Volle maanErwin Klein maakte deze prachtige foto van de volle maan.

Foutje toont releasedatum Beyond: Two Souls

Een foutje op de PlayStation-website heeft mogelijk een releasedatum getoond voor het actiespel Beyond: Two Souls. Waar Sony nog niets meer dan een release in 2013 heeft bekendgemaakt stond er tijdelijk 25 mei 2013 vermeld bij het spel.

Een snelle reageerder heeft onderstaande screenshot gemaakt om dit te bewijzen. Sony zelf heeft de site inmiddels weer aangepast naar 2013. Zij hebben ook officieel gereageerd dat de datum op de website een fout is geweest en niet klopt.

"We have not announced a release date for Beyond: Two Souls outside of the 2013 time frame. In fact, David Cage recently shared that the title is preparing for the alpha version so the date reported on the product site is incorrect and has since been updated", aldus Sony.

Sowieso is het de vraag in hoeverre 25 mei de echte releasedatum gaat worden. Dit is namelijk op zaterdag. Mogelijk dus dat Beyond: Two Souls in het tweede kwartaal gaat uitkomen, maar voorlopig moeten we het weer gewoon doen met 2013.

THQ Humble Bundle beschikbaar

THQ heeft via The Humble Bundle de volgende games beschikbaar gesteld: Darksiders, Metro 2033, Red Faction Armageddon en Company of Heroes plus expansions.

Humble Bundle is een fenomeen dat games aanbiedt tegen de prijs die je ervoor wil geven. Het start dus bij een dollar, maar als je het goede doel een warm hart toedraagt geef je meer. Je kunt kiezen hoeveel er naar welk doel gaat en hoeveel naar de uitgever. THQ biedt mensen die meer dan het gemiddelde geven Saints Row The Third als bonus erbij. 

De games worden beschikbaar gesteld via Steam en zijn alleen beschikbaar voor pc.

'Next-gen Xbox in december 2013'

Volgens anonieme bronnen die met Bloomberg hebben gesproken is Microsoft klaar om de opvolger van de Xbox 360 te lanceren voor de feestdagen volgend jaar.

Microsoft zou nog steeds aan het twijfelen zijn of het bedrijf de console op de E3 of op een apart evenement gaat onthullen. Eerdere geruchten geven aan dat de console, bekend onder codenaam Durango, een next-generation Kinect camera krijgt. Ook zou de console games koppelen aan je Xbox Live-account , waardoor tweedehandse games lastig te verkopen worden. Een 'always online'-policy en een Blu-ray zijn ook al genoemd. Geduld is een schone zaak.

De muis van 100.000 dollar

Een poster van 's werelds bekendste muis is in de Verenigde Staten voor ruim 100.000 dollar (circa 77.000 euro) onder de hamer gegaan. Dat maakte het veilingshuis Heritage Auctions donderdag bekend. Een onbekende koper bood in Dallas (Texas) 101.575 dollar voor de uit 1928 stammende filmposter met Mickey Mouse.

Daarmee haalt de mysterieuze koper één van de oudste nog intacte filmposters met Mickey Mouse in huis. De kleurenposter heeft als opschrift The world's funniest cartoon character (Het grappigste tekenfilmfiguur ter wereld) en toont een lachende en zwaaiende Mickey. De print was afkomstig uit de collectie van een overleden verzamelaar.

'DSK schikt met kamermeisje'

De gewezen IMF-baas Dominique Strauss-Kahn zou een schikking hebben getroffen met een kamermeisje dat hem beschuldigt van een poging tot verkrachting. Dat meldde de New York Times donderdag, op gezag van anonieme betrokkenen.

Een strafzaak tegen de 63-jarige Fransman werd eerder nog geseponeerd, omdat justitie niet genoeg bewijs had. Kamermeisje Nafissatou Diallo spande daarop een civiele procedure aan tegen de voormalige IMF-topman. Hij zou haar hebben misbruikt in het hotel waar ze werkte.

Volgens de New York Times zouden de advocaten van Strauss-Kahn en Diallo inmiddels een overeenkomst hebben bereikt, al zijn nog geen details bekendgemaakt. Een betrokkene benadrukte dat de schikking nog niet is getekend.

'Strauss-Kahn schikt met kamermeisje'
'Strauss-Kahn schikt met kamermeisje' (Foto: ANP)

Amsterdam verzelfstandigt haven

De haven van Amsterdam komt op eigen benen te staan. Het havenbedrijf wordt een zelfstandig bedrijf, maar de gemeente houdt alle aandelen daarvan in bezit. Dat heeft de gemeenteraad van de hoofdstad donderdagavond besloten. Amsterdam denkt dat een zelfstandige haven de concurrentie beter het hoofd kan bieden.

Met de verzelfstandiging zou de haven dezelfde status krijgen als openbaarvervoerbedrijf GVB. Ook daar is de gemeente de enige aandeelhouder. Wanneer de omvorming een feit is, hangt af van een referendum dat tegenstanders willen afdwingen.

De Amsterdamse haven is de vierde haven van Europa. Hij zorgt voor ongeveer 55.000 directe en indirecte banen in de regio.

Amsterdam verzelfstandigt haven
Amsterdam verzelfstandigt haven (Foto: ANP)

Vakanties afgelopen jaar vooral in eigen land

Meer Nederlanders kozen afgelopen vakantiejaar voor een verblijf in eigen land. In vergelijking met de periode van 1 oktober 2010 tot en met 30 september 2011 is het aantal vakanties dit jaar in eigen land met 400.000 gestegen tot 18,1 miljoen.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research. Die groei komt volledig tot stand door een toenemend aantal korte hotelvakanties. "Dit aantal groeide met ruim een half miljoen (17 procent) naar een record van 3,9 miljoen vakanties", meldt NBTC-NIPO Research.

In totaal maakten Nederlanders in 2012 bijna 37 miljoen vakanties, waarvan 18,1 miljoen vakanties in eigen land en ongeveer 18,6 miljoen vakanties in het buitenland. Gezamenlijk gaven zij bijna 16 miljard euro aan de vakanties uit. Het aantal vakanties steeg licht maar de bestedingen staan onder druk.

Vakanties afgelopen jaar vooral in eigen land
Vakanties afgelopen jaar vooral in eigen land (Foto: ANP)

Pong is jarig en Atari pakt uit

Atari viert het veertigjarige bestaan van de klassieker Pong door het vrijgeven een iOS-versie van Pong. Pong World is gratis en het is nu al beschikbaar op de iOS App Store.

De iOS-game begon als een van de vele inzendingen in Atari's 'Pong Indie Developer Challenge', waarin ontwikkelaars tegen elkaar strijden om een prijzenpot van vijftigduizend dollar en de game die uitgebracht zou worden bij het vieren van het veertigjarige bestaan.

Atari heeft nog een cadeau: er is een draagbare Xbox 360s te winnen op Atari's Facebook-pagina. Het is een aangepaste LCD-scherm dat is bevestigd aan een aangepaste Xbox 360, die niet geheel toevallig ook lijkt op een klassieke Atari-console.

Draagbare Xbox 360

Jan tijdschrift van het jaar

Het tijdschrift Jan is uitgeroepen tot tijdschrift van het jaar. Het blad ontving de Mercur donderdagavond tijdens de vijftiende editie van het Tijdschriftengala in de Amsterdam Convention Factory.

De glossy die zich richt op vrouwen van 30-plus liet Viva, Linda, Flow en de VARAgids achter zich. De prijs voor hoofdredacteur van het jaar ging naar Cécile Narinx van Elle. De prijs voor het beste nieuwe tijdschrift ging naar de Nederlandse editie van het blad Vogue. Voor de Donald Duck, dat dit jaar zestig jaar bestaat, was er een oeuvreprijs.

Vorig jaar werd het vrouwenblad Grazia gekozen tot beste tijdschrift. Linda de Mol viel toen samen met Jildou van der Bijl in de prijzen als beste hoofdredacteur.

In totaal werden donderdagavond tien Mercurs uitgedeeld in negen categorieën. De winnaars werden bepaald door een vakjury.

Davids droomt van toptrainersbaan

Edgar Davids is momenteel speler/coach bij Barnet FC. De ambities van de ex-international reiken verder: de trainersjob van Juventus ziet hij wel zitten.

Mocht Juventus het zien zitten in Davids als trainer, dan is hij bereid meteen te tekenen. Dat hij dan het stokje zal moeten overnemen van ex-ploegmaat Antonio Conte, vindt de Pitbull geen enkel probleem. "Conte is een prima coach, maar als het moet zou ik zijn plaats op de bank stelen", aldus de 74-voudig international tegenover Tuttosport.

Davids speelde tussen 1998 en 2003 succesvol bij Juventus. Het was de club waar hij in de Serie A het succesvolst was. Ook de shirts van AC Milan en Internazionale droeg de middenvelder. Dat hij aan de Oude Dame zijn beste Italiaanse herinneringen heeft overgehouden, uit zich ook in zijn trainersambities.

"Als Juve komt, zeg ik ja. Het is een stuk makkelijker om te werken bij een grote club in plaats van een kleine club", vervolgt Davids. "Ik geniet van mijn baan als coach bij Barnet, maar ik denk dat ik die rol ook kan vervullen in de Serie A. Ik heb als speler veel geleerd van trainers als Louis van Gaal en Marcello Lippi."

Davids is niet te bang dat de stap naar een wereldclub te groot zal zijn in zijn nog prille trainersloopbaan. "Kijk naar Frank Rijkaard. Bij Sparta Rotterdam was hij rampzalig,maar toen hij naar Barcelona ging won hij alles", besloot Davids, die op dit moment met Barnet strijdt tegen degradatie uit de Football League Two.

Dichter krijgt levenslang voor belediging emir

De Qatarese dichter Muhammad ibn al-Dheeb al-Ajami is donderdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij had volgens de autoriteiten in een gedicht naar aanleiding van de Arabische Lente de emir beledigd en aangezet tot de omverwerping van het staatsbestel. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt.

Advocaat Najib al-Nuaimi kondigde beroep aan tegen het vonnis, dat na een achter gesloten deuren gevoerd proces werd uitgesproken. "Muhammad mocht zichzelf niet verdedigen en ik mocht niet voor de rechtbank voor hem pleiten. Ik zei de rechter dat ik mijn cliënt voor een open hof moest verdedigen, maar toen kapte hij mij af."

Al-Ajami werd in november 2011 opgepakt, nadat via internet een video was verspreid waarin hij het gedicht Tunesische jasmijn voordroeg, over de opstand die de aanzet gaf tot de Arabische Lente. 'Wij zijn allemaal Tunesië', zei de dichter, een derdejaars literatuurstudent aan de Universiteit van Caïro. Volgens zijn advocaat zit Al-Ajami sinds zijn aanhouding in eenzame opsluiting.

Gérard Depardieu voor rechter na dronkemansrit

Gérard Depardieu heeft donderdag enige tijd op het politiebureau doorgebracht. De 63-jarige acteur tuimelde in Parijs van zijn scooter en bleek achteraf te veel te hebben gedronken.

Depardieu werd na een kort verblijf op het bureau door agenten naar huis begeleid, maar daarmee is de kous niet af. Binnenkort moet hij zich voor een rechter verantwoorden voor zijn dronkemansrit.

Vorig jaar zette de Franse acteur zichzelf ook al voor schut en ook toen zou er alcohol in het spel zijn. Hij urineerde in het gangpad van een vliegtuig, volgens medepassagiers in beschonken toestand.

Manning vreesde te sterven in cel

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks, heeft donderdag in een hoorzitting verklaard dat hij zich voelde als een gekooid dier nadat hij in 2010 in Irak was opgepakt. Hij vreesde in de cel te zullen sterven.

Na zijn arrestatie bracht Manning enkele weken door in een cel op de Amerikaanse basis Kamp Arifjan. "Ik herinner me dat ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik zat vast in die kooi", zei een nerveuze Manning. "Ik dacht gewoon dat ik dood zou gaan in die kooi. En zo zag ik het: als een dierenkooi."

Manning gaat het gevangenisregime - dat door een rapporteur van de Verenigde Naties is omschreven als wreed, onmenselijk en vernederend - aanvoeren als reden om de rechtszaak tegen hem te schrappen. De voorlopige hoorzitting, die dinsdag begon, duurt tot en met zondag.

VN erkennen Palestina als staat

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met 138 stemmen voor Palestina erkend als niet-lidstaat. Dit betekent dat Palestina de status krijgt van waarnemersstaat.

Algemeen was al de verwachting dat Palestina deze erkenning zou krijgen. Toen het nieuws bekend werd op de Westelijke Jordaanoever, schoten Palestijnen uit vreugde in de lucht.

Er waren 9 tegenstemmers en 41 onthoudingen, waaronder Nederland. De Verenigde Staten zeiden het besluit te betreuren. Volgens Washington staat dit een oplossing voor het al ruim 60 jaar durende conflict juist in de weg.

Vlak voor de stemming zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat een erkenning van Palestina als niet-lidstaat een laatste kans was voor de zogenoemde tweestatenoplossing, waarbij Palestina als staat bestaat naast Israël. De Israëlische premier reageerde hierop als door een adder gebeten en noemde de toespraak van Abbas 'vijandig en giftig' en doorspekt met 'valse propaganda'.

VN erkennen Palestina als staat
VN erkennen Palestina als staat (Foto: ANP)

Mollema en Boom blij met vertrek Van Vliet

Bauke Mollema en Lars Boom zijn opgelucht dat Leo van Vliet vertrekt als bondscoach van de Nederlandse wielrenners. "Na het WK was zijn positie wel een beetje onhoudbaar geworden", zegt Mollema bij NOS Langs de Lijn. Boom zegt bij Omroep Brabant Van Vliet 'niets meer te melden te hebben'.

Van Vliet uitte na het WK wielrennen in Limburg scherpe kritiek op de huidige generatie Nederlandse wielrenners, vooral die van Rabobank. Mollema en Boom waren bij uitstek de gebeten hond. Beide ploeggenoten beschikken volgens de oud-renner niet over de juiste mentaliteit.

Mollema kan zich er ruim twee maanden later nog altijd over opwinden. "Een bondscoach mag best kritiek hebben, maar dan wel intern en niet via de media", vindt hij. "Een goede coach gaat bovendien bij zichzelf te rade en zegt niet dat hij gemotiveerder is dan de renners. Er is na het WK zelfs niet eens een echte nabespreking geweest"

Boom is blij dat hij niet langer met Van Vliet hoeft samen te werken. "Maandag na het WK heb ik hem nog gebeld, maar in dat gesprek zijn we niet nader tot elkaar gekomen. Daar heb ik het maar bij gelaten. Ik heb hem verder ook niets meer te melden eigenlijk." Boom was met zijn vijfde plaats op het WK met afstand de beste Nederlander.

Wie Van Vliet gaat opvolgen is nog niet bekend. De wielerunie gaat op zoek naar een fulltime bondscoach. Van Vliet combineerde zijn werkzaamheden met die van koersdirecteur van de Amstel Gold Race en de Amstel Curaçao Race.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.