Aanhouding voor massale internetoplichting

Een man uit Spijkenisse is maandag aangehouden voor oplichting van tientallen, vermoedelijk zelfs honderden mensen via internet. De man bood via internet producten aan die hij niet leverde. Het geld incasseerde hij op zijn eigen bankrekening of op die van stromannen. Van hen zijn er vijf aangehouden.

De 20-jarige verdachte wordt ervan verdacht tienduizenden euro's te hebben verdiend aan zijn praktijken. De politie kwam hem op het spoor na aangifte van iemand die dacht een Playstation te hebben besteld bij iemand met een Nederlandse meisjesnaam. De 'verkoopster' woonde ver weg en zou de spelcomputer na betaling opsturen, maar die kwam niet aan.

De politie in Spijkenisse zocht contact met het Meldpunt Internet Oplichting. Door koppeling van verschillende bestanden werden ruim 250 mogelijk benadeelden gevonden. Niet iedereen deed aangifte.

De verdachte zou aanvankelijk het geld op zijn eigen rekening hebben laten binnenkomen. Later inden vrienden en kennissen het geld voor hem. De politie heeft 63 namen genoteerd van mogelijke handlangers. De vijf die zijn aangehouden zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar blijven verdachte. De hoofdverdachte zit wel nog vast.

Om zijn sporen uit te wissen maakte de verdachte volgens de politie geen gebruik van zijn eigen internetverbinding. Hij gebruikte onbeveiligde draadloze verbindingen van andere mensen.

Justitie en politie waarschuwen niet zomaar geld over te maken aan iemand bij een internetaankoop en zo veel mogelijk gegevens van een verkoper te verzamelen.