FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 december 2012

Uitslag Ajax - PSV

Ajax heeft in de Eredivisie de topper tegen PSV met 3-1 gewonnen. De stand bij rust was dankzij goals van De Jong en Lens nog in evenwicht, maar de Amsterdammers trokken via Hoesen en Fischer de zege naar zich toe. PSV zakt door dit resultaat naar plaats twee, terwijl Ajax vierde staat, vier punten achter de nieuwe koploper FC Twente.

Ajax liet in het begin van het duel tegen PSV zien waarvoor het wilde spelen: de zege. Het resulteerde al snel in een kans voor verdediger Alderweireld die uit een hoekschop de bal hard op de paal kopte. Eén hoekschop later toonde De Jong zijn klasse door de 1-0 aan te tekenen.

De Amsterdammers konden in eigen huis echter niet lang van deze voorsprong genieten. PSV verdedigde in het eerste halfuur vrijwel alleen maar, de eerste uitval echter leverde meteen een fraaie goal voor Lens op. De Eindhovenaren hadden even later zelfs op voorsprong kunnen staan, maar scheidsrechter Kuipers zag niet dat Mertens in het strafschopgebied van Ajax tegen de grond gewerkt werd.

Hoesen juicht nadat hij de 2-1 heeft gemaakt (Foto: Pro Shots)

In de tweede helft zakte het niveau, maar kwamen er wel meer kansen aan beide zijden. Zo moest Vermeer reddend optreden bij een stiftbal van Narsingh, terwijl zijn collega Waterman een schot van Blind onschadelijk maakte. Lens had de 1-2 op zijn schoen, maar de spits in Eindhovense dienst wist het net niet te vinden.

Het missen van deze kans brak PSV op, want uit de tegenstoot kwam Ajax via Hoesen op voorsprong. Fischer had bij deze goal Hutchinson te kijk gezet. De Deen deed in de slotfase nogmaals van zich spreken door na fouten in de Eindhovense verdediging ook nog de 3-1 aan te tekenen. PSV was niet meer bij machte om zich op te richten.

AFC Ajax

3 - 1

PSV

 29' De Jong
 72' Hoesen
 87' Fisher
   36' Lens
 
 Gele kaart: Van Rhijn (AFC Ajax), Van Bommel, Narsingh, Mertens (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.064
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld (Veltman/76)
Moisander
Blind
De Jong
Poulsen
Eriksen
Boerrigter (Sana/70)
Hoesen (Schøne/80)
Fischer
  Waterman
Hutchinson
Derijck (Depay/84)
Marcelo
Willems (Bouma/46)
Van Bommel
Wijnaldum (Matavz/80)
Strootman
Narsingh
Lens
Mertens

Dance4life brengt ruim twee ton op

Ruim twee ton voor een wereld zonder aids en hiv. Dat is de opbrengst van het evenement dance4life, dat in het kader van Wereld Aids Dag zaterdag plaatsvond in Rotterdam. Dat meldde de organisatie zaterdagavond.

Het festijn, dat in de Rotterdamse concerthal Ahoy plaatsvond, was alleen toegankelijk voor kinderen die de afgelopen tijd met een eigen actie geld hadden ingezameld voor het goede doel. De 15.000 leerlingen zamelden in totaal 135.886 euro in. Namens kledingmerk G-star kwam daar nog eens 80.000 euro bij, het resultaat van de verkoop van een speciale kledinglijn.

In Ahoy traden onder meer Gers Pardoel, Sef en Don Diablo op. Ook sprak minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de jeugdige menigte toe. "Ontzettend bedankt voor alles wat jullie gedaan hebben. Niemand kan het alleen. De jongeren in ontwikkelingslanden hebben jullie nodig. En jullie zijn er voor hen."

Zaterdag wordt er ook op andere plaatsen aandacht gevraagd voor de problemen rond hiv en aids.

Dance4life brengt ruim twee ton op
Dance4life brengt ruim twee ton op (Foto: ANP)

Oekraïne wint Junior Songfestival

Oekraïne heeft zaterdagavond in Amsterdam de tiende editie van het Junior Songfestival gewonnen. De 10-jarige Anastasiya Petryk kreeg in Heineken Music Hall de meeste stemmen uit Europa.

In totaal namen 12 landen het in het liedjesfestijn tegen elkaar op. Oekraïne wist met 138 punten Georgië(103) en Armenië(98) achter zicht te laten. De Nederlandse Femke wist met het nummer Tik Tak Tik het Europese publiek niet te overtuigen en kwam met 69 punten niet verder dan de zevende plek.

Anastasiya vertolkte het nummer Nebo, een liedje over de lucht. Het nummer had veel weg van Euphoria, het nummer waarmee de Zweede Loreen de volwasseneneditie van het songfestival won.

Anastasiya won al eerder diverse talentenjachten. Haar zus Victoria werd in 2008 tweede tijdens het junior songfestival.

Tamar Van der Wal boekt derde marathonzege

Foske Tamar van der Wal heeft haar derde marathonzege van het seizoen geboekt. In de sprint op de ijsbaan in Assen was ze de snelste voor Manon Kamminga en Mariska Huisman. Elma de Vries nam het leiderspak over van Rixt Meijer die vandaag in Astana haar wereldbekerdebuut op de vijf kilometer maakte.

Van der Wal kon de wedstrijd goed lezen, waardoor ze haar krachten goed kon verdelen. "De macht die ik toen had, die komt weer. Ik ben er nog niet volledig, maar het gaat wel de goede kant op." De omstandigheden in Assen waren zwaar. "Het tempo lag hoog en het was jammer dat er niemand weg kon komen." Daarom concentreerde Van der Wal zich op de sprint die ze eenvoudig won.

[Premier League] Van Persie trefzeker voor winnend United

Koploper Manchester United heeft zaterdag zijn voorsprong op stadgenoot Manchester City in de Premier League vergroot tot drie punten. De ploeg van coach Sir Alex Ferguson was Reading met 3-4 de baas. Die stand was al na 35 minuten bereikt. Robin van Persie maakte de winnende vierde treffer voor de bezoekers.

Reading was na acht minuten via Hal Robson-Kanu op voorsprong gekomen, maar Anderson en Wayne Rooney draaiden de score om. Na treffers van Adam Le Fondre en Sean Morrison moest United echter opnieuw in de achtervolging. Ditmaal waren het Rooney en Van Persie die de zaken rechtzetten.

De Nederlandse spits zag voor rust nog een tweede treffer ten onrechte worden afgekeurd. Hij werd in de 74e minuut gewisseld. Nummer twee Manchester City had eerder zaterdag thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Everton.


Van Persie trefzeker voor winnend United (Foto: Novum)

Weinig animo voor protest Den Haag

Zo'n 250 mensen hebben zich zaterdagavond verzameld in het wijkpark Transvaal in Den Haag. Ze protesteren tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Rishi, die een week geleden op station Den Haag Hollands Spoor omkwam, toen een politiekogel hem in de nek trof.

De organisatie van het protest, dat plaatsvindt op een plein in een park in de Haagse wijk, had honderden mensen verwacht. Op Facebook hadden zich ongeveer 1400 mensen aangemeld. Ondanks de teleurstellende opkomst was de organisatie toch tevreden. "We hebben onze boodschap duidelijk gemaakt en om die reden mogen we ook tevreden zijn", aldus mede-organisator Shakiel Kallan.

Een aantal sprekers liet het, mede door het slechte weer, afweten. De ceremoniemeester van het geheel, Arnie Somer liet echter de boodschap duidelijk horen, toen hij opriep tot een vredig, stil protest. "Stilte zegt meer dan duizend woorden".

Er waren geen incidenten rond het protest.

Weinig animo voor protest Den Haag
Weinig animo voor protest Den Haag (Foto: ANP)

Chery: "Rode kaart was terecht"

Tjaronn Chery wou revanche nemen op zijn oud-werkgever FC Twente. De speler van ADO Den Haag mocht het duel echter niet uitspelen, want moest met rood naar de kant.

Kort na rust zag Chery de rode kaart en dus eindigde het duel tegen zijn ex-werkgever voortijdig. "Daarna werd het te moeilijk voor ons", concludeerde de aanvaller in gesprek met Eredivisie Live. Na het wegsturen van Chery, scoorde Twente twee keer.

"Heel zonde. Er had een goed resultaat ingezeten", vond Chery. Wel stak hij de hand in eigen boezem. "Ik schatte de situatie met Robbert Schilder verkeerd in. Eigenlijk was ik gewoon te laat, waardoor ik hem op de enkel raakte.

Zo liep de avond niet zoals Chery vooraf had gehoopt. Terecht waren de kaart en nederlaag wel. "De scheidsrechter kon daarvoor inderdaad de rode kaart geven. Eerlijk gezegd was die wel terecht", aldus de buitenspeler van ADO.

Uitslagen Eredivisie 01/12/2012

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. In eigen huis was Feyenoord met 2-0 te sterk voor RKC Waalwijk terwijl sc Heerenveen onderuit ging op bezoek bij Willem II, het werd daar 3-1.

Willem II

3 - 1

sc Heerenveen

 17' Misidjan
 79' H. Mulder
 90+2' Joachim
   70' Finnbogason 
 
 Gele kaart: v. Buuren, Jallo, Akouili, (Willem II), Kums, De Roon, v. La Parra, Kum, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , Gouweleeuw (84) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
v.Buuren (Akouili/31)
Haastrup
Peters
Jallo
Misidjan
H.Mulder
Guyt
Ippel
Podevijn (Snijders/62)
Joachim (Hocher/90+4)
  Nordfeldt
Zuiverloon (Fazli/84)
Gouweleeuw
Zomer (Kruiswijk/70)
Kum
De Roon
Djuricic
Kums
Pappa
Finnbogason
v.La Parra (De Ridder/70)

Feyenoord speler Lex Immers in duel met Sander Duits van RKC Waalwijk (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

2 - 0

RKC Waalwijk

 45+1' Pellè
 57' Pellè
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Vilhena
Clasie
Immers
Schaken
Pellè
Boëtius (W. Verhoek/77)
  Zoet
Bandjar
Drost
Martina
v.Peppen
Duits (Lieder/77)
Najah (Stans/60)
Braber
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari (Sneijder/69)

Eerste sneeuwbuien over Nederland

In de komende dagen kan het voor het eerst dit najaar op sommige plaatsen plaatselijk even wit worden door sneeuw. Zaterdagnacht is eerst in Zuid-Limburg kans op een dun laagje. Maandag kan het ook in het oosten van het land wit worden, zegt een meteoroloog van weeronline.nl zaterdag.

Zaterdagavond trekken vooral buien met een mengeling van natte sneeuw en regen over het land. Met temperaturen die dalen tot onder het vriespunt moeten weggebruikers rekening houden met gladheid.

Zondag kan eerst af en toe nog de zon tevoorschijn komen. Later vallen opnieuw buien met natte sneeuw en soms ook hagel. Zondagnacht blijft het droog en wordt het koud. Daardoor moeten automobilisten maandagochtend eerst hun ruiten krabben voor zij kunnen vertrekken. Overdag volgen weer winterse buien.

De rest van de week blijft het kwakkelen en zet de winter nog niet echt door. Het is dinsdag eerst even minder koud maar daarna komen de vooral natte sneeuwbuien terug. Zaterdag is de meteorologische winter ingegaan.


Eerste sneeuwbuien over Nederland (Foto: Novum)

Veel pinbetalingen door sinterklaasdrukte

Consumenten hebben zaterdag, de laatste zaterdag voor pakjesavond, weer extra veel met hun pinpas betaald. Tijdens de piek tussen 14.30 uur en 15.00 uur werden meer transacties per seconde genoteerd dan vorig jaar, zegt een woordvoerder van pinorganisator Currence.

Voor welk bedrag in totaal is gepind, is nog niet duidelijk. Volgens de woordvoerder lijkt het er op dat er meer is gepind. Ze kan dat nog niet bevestigen omdat nog niet alle cijfers binnen zijn.

Currence benadrukt dat meer pintransacties niet meteen hoeft te betekenen dat er meer is uitgegeven aan sinterklaascadeautjes. Volgens de betaalorganisatie wordt ook voor kleinere bedragen steeds vaker de pinpas gepakt.

[Bundesliga] Bayern slaat aanval Dortmund af

Titelhouder Borussia Dortmund is er zaterdag niet in geslaagd de achterstand op koploper Bayern München te verkleinen in de Bundesliga. In München eindigde het onderlinge treffen in 1-1. Toni Kroos had de thuisploeg in de 67e minuut op voorsprong gezet, maar zeven minuten later stond het weer gelijk via Mario Götze.

Bayern, dat zonder Arjen Robben speelde, kreeg in de eerste helft een flinke domper te verwerken. Centrale verdediger Holger Badstuber moest met een zware knieblessure naar de kant en is mogelijk een half jaar uitgeschakeld.

Bayern houdt door het gelijkspel een voorsprong van elf punten op nummer drie Dortmund. Bayer Leverkusen, dat met 1-0 won van FC Nürnberg, staat tweede op acht punten van de ploeg van trainer Jupp Heynckes.


Bayern slaat aanval Dortmund af (Foto: Novum)

Jessica Biel dolgelukkig als getrouwde vrouw

Jessica Biel zit nog steeds op een roze wolk. De 30-jarige actrice gaf anderhalve maand geleden haar jawoord aan Justin Timberlake. "Het voelt gewoon fantastisch", zegt Biel over haar leven als getrouwde vrouw in de talkshow van Ellen DeGeneres.

"Het is raar, het voelt alsof er bijna niks veranderd is", zegt de actrice. "Maar iets wat je niet echt kunt omschrijven, iets wat niet tastbaar is, is anders."

Biel vindt het heerlijk dat ze een partner heeft die bij haar blijft. "Iemand die lampen vervangt en de afwas met je doet", lacht ze. "Het raarste, maar ook het mooiste is dat woord: dat is mijn 'echtgenoot'."

HRT ontbreekt op voorlopige inschrijflijst

Autosportfederatie FIA heeft de voorlopige inschrijflijst voor het Formule 1-seizoen 2013 bekendgemaakt. Op de lijst ontbreekt het HRT F1 Team dat nog steeds geen koper heeft gevonden. Het lijkt dan ook nog slechts een kwestie van tijd dat het team opgeheven wordt.

Onlangs werd bekend dat eigenaar Thesan Capital HRT te koop had gezet en dat er onderhandelingen liepen om het team over te nemen. Volgens Autosport behoorde het Chinese Chery Automobile tot de partijen die aan tafel zaten, maar zijn de pogingen onvruchtbaar gebleken. Nu zou geprobeerd worden alle werknemers te ontslaan en de crediteuren te betalen, zodat HRT schuldenvrij opgeheven kan worden. Het Formule 1-avontuur voor de renstal heeft dan in totaal drie jaar geduurd. In deze periode wist de renstal geen enkel punt te pakken.

Op de inschrijflijst van de FIA prijken wel de elf andere teams die dit seizoen aan de start van het kampioenschap stonden. Bij Mercedes zal Nico Rosberg zoals het nu staat met nummer negen racen en Lewis Hamilton met nummer tien. Bij Sauber zijn de namen van Esteban Gutierrez en Nico Hülkenberg nog niet ingevuld, terwijl Caterham dit met Charles Pic en Marussia dit met Timo Glock ook nog niet hebben gedaan. Hetzelfde heeft Toro Rosso met Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne.

Voor het F1-seizoen 2013 zijn nog enkele stoeltjes vrij. Zo heeft Lotus nog niet besloten wie naast Kimi Räikkönen komt te rijden. Verder hebben Caterham en Marussia nog een zitje in de aanbieding. Tot slot moet ook Force India de rijders voor volgend jaar nog bevestigen.

De voorlopige inschrijflijst

# Coureur Volledige teamnaam Chassis/Motor
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing Red Bull-Renault
2 Mark Webber Red Bull Racing Red Bull-Renault
3 Fernando Alonso Scuderia Ferrari Ferrari
4 Felipe Massa Scuderia Ferrari Ferrari
5 Jenson Button Vodafone McLaren Mercedes McLaren-Mercedes
6 Sergio Perez Vodafone McLaren Mercedes McLaren-Mercedes
7 Kimi Räikkönen Lotus F1 Team Lotus-Renault
8 TBA Lotus F1 Team Lotus-Renault
9 Nico Rosberg Mercedes GP Petronas F1 Team Mercedes
10 Lewis Hamilton Mercedes GP Petronas F1 Team Mercedes
11 TBA Sauber F1 Team Sauber-Ferrari
12 TBA Sauber F1 Team Sauber-Ferrari
14 TBA Sahara Force India F1 Team Force India-Mercedes
15 TBA Sahara Force India F1 Team Force India-Mercedes
16 Pastor Maldonado Williams F1 Team Williams-Renault
17 Valtteri Bottas Williams F1 Team Williams-Renault
18 TBA Scuderia Toro Rosso Toro Rosso-Ferrari
19 TBA Scuderia Toro Rosso Toro Rosso-Ferrari
20 TBA Caterham F1 Team Caterham-Renault
21 TBA Caterham F1 Team Caterham-Renault
22 TBA Marussia F1 Team Marussia-Cosworth
23 TBA Marussia F1 Team Marussia-Cosworth

Damascus heeft weer internet

Inwoners van Damascus hebben weer toegang tot internet. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gezegd. Ook de steden Homs, Hama en Aleppo en enkele gebieden langs de kust zouden weer over internet beschikken.

Het internet en het mobiele verkeer gingen donderdag uit de lucht. De vrees bestond dat de autoriteiten het geweld in Syrië hiermee aan het oog van het publiek wilden onttrekken. De regering en de rebellen gaven elkaar de schuld.

Uitslag FC Twente - ADO Den Haag

FC Twente trad in eigen huis aan tegen ADO Den Haag. De thuisclub won het duel met 2-0. De doelpuntenmakers waren Tadic en Bulykin. De club uit Enschede mag daardoor in ieder geval twee uur de stand aanvoeren. 

FC Twente

2 - 0

ADO Den Haag

 55' Tadic
 80' Bulykin
   
 
 Gele kaart: Janssen, Rosales (FC Twente), Poepon (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Chery (48) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29300
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Douglas
Bengtsson (Castaignos/67)
Schilder
Janssen (Wisgerhof/79)
Brama
Fer
Tadic
Bulykin (Hölscher/85)
Gyasi
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen (Supusepa/ 63)
Holla
Toornstra
Chery
Poepon (Vincente/84)
v.Duinen (Malone/51)

Van Bommel en Mertens in basis bij PSV

Mark van Bommel en Dries Mertens kunnen zaterdagavond gewoon in actie komen voor PSV in de topper tegen Ajax. Beide spelers waren onzeker vanwege lichte blessures. Aanvoerder Van Bommel kampte met rugproblemen, terwijl Mertens last had van zijn lies. De opstelling van PSV kent verder geen verrassingen.

Bij Ajax staat Danny Hoesen opnieuw in de spits. Trainer Frank de Boer begint met dezelfde elf spelers die vorige week een nipte zege boekten bij Roda JC.


Van Bommel en Mertens in basis bij PSV (Foto: Novum)

Wenger: "Een heel harde klap"

Arsenal blameerde zich zaterdag door voor eigen publiek met 0-2 te verliezen van Swansea City. Arsène Wenger was er na afloop dan ook helemaal klaar mee. "We hebben de wedstrijd weggegeven omdat we niet creatief waren", mopperde Wenger na afloop.

"Dat is zorgelijk, want we creëerden amper kansen. We liepen tegen een muur op, onze passing was niet scherp en niet snel genoeg. We oogden vermoeid", aldus de Fransman tegen de Engelse pers.

De nederlaag kwam hard aan bij Wenger. "Dit is een harde klap omdat we december wilden beginnen met een overwinning. We spelen deze maand heel veel wedstrijden en we moeten ons eigen spel terug gaan vinden. De manier waarop we vandaag voetbalden is niet onze manier."

Arsenal daalt door de nederlaag naar plek tien in de Premier League. Dat is dramatisch voor de club die al jaren naar prijzen snakt. De andere gevallen topclub, Liverpool, doet het met twee punten minder en een elfde plaats nóg slechter.

Volleyballers in World League tegen Canada

De Nederlandse volleyballers nemen het bij hun rentree in de World League op tegen Canada (18e plek op de wereldranglijst), Zuid-Korea (22) en Finland (31). Samen vormen ze de zwakkere poule C. Later deze maand komen er nog twee landen bij in de groep.

Nederland, zelf 41e op de ranglijst, kwam voor het laatst uit in de World League in 2010. Het is de eerste keer dat de World League uit achttien plekken bestaat verdeeld over drie groepen. In poule A en B gaan de beste drie door naar de World League Finals. In poule C is dit alleen de winnaar. De laatste plek in de Finals wordt ingenomen door het gastland.

'Hayden Panettiere veroorzaakte auto-ongeluk'

Hayden Panettiere heeft een paar weken geleden een auto-ongeluk veroorzaakt. Dat beweert althans een ooggetuige volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 23-jarige actrice reed in Nashville, waar ze verbleef voor opnames, toen ze met haar bolide op een andere auto knalde. Panettiere zou een rood licht hebben genegeerd. Ook blijkt uit een politierapport dat de andere bestuurder op de rijbaan van Panettiere terechtkwam.

Beide auto's moesten na het ongeluk worden weggesleept. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

"Chadli is de beste speler van Eredivisie"

Nacer Chadli is volgens Wesley Verhoek de beste speler op de Nederlandse velden. De buitenspeler van Feyenoord speelde bij FC Twente een half jaar samen met de Belg. Verhoek komt met Feyenoord vanavond in actie tegen RKC Waalwijk. Daarna zal de Hagenaar vast even kijken wat zijn oude clubs Twente en ADO Den Haag hebben gedaan in de Grolsch Veste. Beide teams treffen elkaar in Enschede.

Bij de Tukkers keert Chadli mogelijk terug. Verhoek denkt dat dat belangrijk is voor Twente. De aanvallende middenvelder ontbrak de laatste vijf wedstrijden bij Twente. "Ik hoop voor Nacer dat hij speelt, maar voor ADO hoop ik het niet, want hij is in mijn ogen de beste voetballer uit de Eredivisie", zegt Verhoek in gesprek met Omroep West. De buitenspeler denkt dat Twente ondanks de matige vorm bovenin mee blijft doen.

"FC Twente is een van de titelkandidaten, die nu in een moeilijke periode zit, maar het is een talentvolle groep met zeer sterke individuen. ADO heeft altijd een kans, ze doen het goed dit jaar, maar het zal moeilijk worden. Ik hoop op een gelijkspel", besluit Verhoek.

Del Bosque: "Grotere verantwoordelijkheid"

Spanje is voor de Confederations Cup ingedeeld bij Uruguay, Tahiti en de nog onbekende Afrika Cup-winnaar. Bondscoach Vicente Del Bosque kent de hoge verwachtingen. Del Bosque weet dat van hem en zijn ploeg veel wordt verwacht tijdens het toernooi om de Confederations Cup, in juni 2013 in Brazilië.

De keuzeheer won met zijn selectie de afgelopen twee EK's en het WK in 2010. Verwacht wordt dat ook het de opmaat naar het WK van 2014 wordt gewonnen. Ondanks dat ook Brazilië en Uruguay deelnemen aan de Confdederations Cup, voelt Spanje de druk van presteren.

"Omdat we wereld- en Europees kampioen zijn geworden, hebben we een grotere verantwoordelijkheid", besefte Del Bosque na de loting. "We moeten ons zo goed mogelijk voorbereiden."

De loting in São Paulo bezorgde Spanje een plek in Groep B, met Uruguay, Tahiti en de winnaar van de Afrika Cup, die in januari bekend zal worden. "Uruguay werd vierde op het WK in 2010, elke Afrikaanse ploeg die ik heb gezien was goed en voor Tahiti moeten we respect hebben", aldus Del Bosque over zijn tegenstanders.

'Kleine middelbare school vaker ondermaats'

Kleine vestigingen van middelbare scholen scoren vaak veel minder goed dat grote vestigingen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Zo'n 16,9 procent van de scholen met minder dan 750 leerlingen presteert onder de maat, terwijl dat bij grotere scholen met meer dan 1500 scholieren ruim 4,5 procent is.

Waarom kleinere scholen vaker ondermaats presteren, is nog niet duidelijk. De VO-raad vermoedt dat grote instellingen het beter doen omdat ze groot zijn. "Om het betaalbaar te houden moet je klassen hebben van gemiddeld 25 leerlingen. Dat lukt grote scholen veel beter", zegt voorzitter Sjoerd Slagter tegen RTL.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zegt dat de overheid meer invloed wil op scholen die het slecht doen. "Als een school zeer zwak is, krijgt die wat mij betreft een jaar om het probleem op te lossen. Als er dan geen verbetering in zit, moet je kunnen zeggen: jongens, zo gaat het niet langer, en moet je over kunnen gaan tot sluiting."

De Inspectie van het Onderwijs heeft een onderzoek ingesteld naar de prestaties van kleine scholen. Zo moet duidelijk worden of de omvang van invloed is op de kwaliteit van het onderwijs.

Benítez: "Hadden wedstrijd kunnen killen"

Rafael Benítez beleeft een zware start bij Chelsea. Na het gelijkspel tegen Manchester City gingen The Bluesonderuit tegen West Ham United. De druk neemt nu al toe. Benítez was al niet populair bij de Chelsea-supporters en na vandaag neemt de roep om zijn vertrek toe.

De Spanjaard is volgens de achterban niet oplossing voor de problemen van de Engelse topclub. Ook in Upton Park waren weer spandoeken te zien met de boodschap dat Benítez niet welkom is bij Chelsea. De opvolger van Roberto Di Matteo zag dat zijn ploeg een voorsprong uit handen gaf tegen de stadgenoot. "Op dit niveau moet je je mogelijkheden benutten. Dat hebben we verzuimd in de eerste helft", zei Benítez tegen de BBC. "We hadden de wedstrijd al vroeg kunnen killen."

"In de tweede helft verloren we de controle over de wedstrijd. We wonnen geen persoonlijke duels meer. Als gevolg van fouten incasseerden we dure tegendoelpunten. De 1-1 had wel misschien afgekeurd moeten worden vanwege een overtreding op Branislav Ivanovic."

Scolari: "WK en Confederations Cup winnen"

Luiz Felipe Scolari is voor de tweede keer in zijn loopbaan aangesteld als bondscoach van Brazilië. De oefenmeester begint ambitieus aan zijn taak: hij wil twee prijzen pakken. Wereldkampioen worden en de Confederations Cup winnen, voor minder doet Scolari het niet.

Zaterdag werd Brazilië voor dat laatste toernooi aan Japan, Mexico en Italië gekoppeld. "Onze doelen zijn duidelijk", zei Scolari na de loting. "We willen de Confederations Cup en het WK winnen." De Confederations Cup wordt volgend jaar zomer in Brazilië gehouden. In de groepsfase ontlopen Scolari en zijn Europees- en wereldkampioen Spanje, dat in de andere groep zit. "We zijn ingedeeld in een sterke poule", aldus de bondscoach.

"Dat is fijn, want Brazilianen zijn vaak meer geconcentreerd als ze tegen moeilijke opponenten spelen. Ik denk niet dat Brazilië als topfavoriet aan het toernooi begint, maar Spanje is niet de enige favoriet. Wij willen het toernooi winnen, om zo wat terug te doen voor alle Brazilianen die zo hun best doen om hier een mooi evenement van te maken."

[Bundesliga] Schalke knokt zich naar punt tegen Gladbach

Schalke 04 heeft in de Bundesliga op de valreep een punt overgehouden aan het thuisduel tegen Borussia Mönchengladbach. De ploeg van Huub Stevens liep zich lange tijd stuk op de verdediging van de bezoekers, maar vijf minuten voor tijd maakte Julian Draxler de gelijkmaker. Igor De Camargo had na 62 minuten de score geopend.

Klaas-Jan Huntelaar en Roel Brouwers namen de Nederlandse inbreng voor hun rekening. De onfortuinlijk spelende Huntelaar werd na 71 minuten vervangen, terwijl Brouwers bij Gladbach twee minuten voor tijd in het veld kwam. Ibrahim Afellay ontbrak bij Schalke door een blessure, iets wat voor Luuk de Jong bij de tegenpartij gold.

Verdiend was de late gelijkmaker van Schalke zeker. De thuisploeg had lange tijd een groot overwicht, maar na een fout van Schalke-verdediger Joel Matip kwam Borussia tegen de verhouding in op voorsprong. Na een voorzet van Teemu Pukki vond Draxler alsnog een bres in de vijandelijke verdedigingswal. Schalke, dat al vier competitieduels niet won, staat nu met 25 punten uit vijftien duels vierde.

Nummer twee Bayer Leverkusen won wel en verkleinde het gat met koploper Bayern München tot zeven punten. Stefan Kiessling tekende in het thuisduel tegen FC Nürnberg voor de enige treffer van de wedstrijd. Bayern neemt het later zaterdag in eigen huis op tegen Borussia Dortmund.

FC Augsburg pakte in eigen huis een puntje. Met voormalig Eredivisiespelers Gibril Sankoh en Ragnar Klavan in de basis werd SC Freiburg op 1-1 gehouden. Tobias Werner schoot de thuisploeg op voorsprong, maar nog in de eerste helft zorgde Jonathan Schmid voor evenwicht. Augsburg deed door de remise de rode lantaarn op doelsaldo over aan promovendus Greuther Fürth.

Overige uitslagen
FSV Mainz 05 - Hannover 96 2-1
Greuther Fürth - VfB Stuttgart 0-1

Gsm in kist crematorium ongewenst

De crematoria in Twente willen niet dat nabestaanden overleden dierbaren hun mobiele telefoon meegeven in de grafkist. De batterij in de gsm kan ontploffen en daardoor beschadigt de verbrandingsoven.

Ook een andere trend, het meegeven van flessen drank voor de laatste reis van de overledene, is niet gewenst. Het glas smelt bij hoge temperaturen en zet zich vast op vooral de vloer die daardoor beschadigd raakt.

Dat liet Peter Molema, directeur van Crematoria Twente zaterdag weten.

Volgens Molema getuigt een explosie tijdens een crematie niet van piëteit met de overledene.

[Premier League] Uitslag Manchester City - Everton

Manchester City heeft zaterdag voor eigen publiek een misstap gemaakt in de Premier League. De sterrenformatie van trainer Roberto Mancini speelde met 1-1 gelijk tegen Everton. Marouane Fellaini had de bezoekers zelfs op voorsprong gezet, maar kort voor rust maakte Carlos Tévez gelijk vanaf de strafschopstip.

Door het puntverlies van Manchester City kan koploper Manchester United de voorsprong uitbreiden tot drie punten. De stadsgenoot gaat later zaterdag nog op bezoek bij Reading. Bij Everton, dat zesde staat, bleef John Heitinga op de bank.

West Bromwich Albion verzuimde de derde plaats over te nemen van Chelsea, dat eerder op de dag thuis met 3-1 verloor van West Ham United. De Baggies gingen met 1-0 onderuit tegen Stoke City door een treffer van Dean Whitehead.

Tottenham Hotspur rekende met 3-0 af met het Fulham van coach Martin Jol. Sandro opende de score tien minuten na rust. Jermain Defoe sloeg vervolgens nog twee keer toe. De Spurs, waar Gareth Bale geblesseerd uitviel, komen op gelijke hoogte met Chelsea en West Bromwich. De achterstand op de clubs uit Manchester bedraagt zeven punten.

Arsenal liep voor de derde keer op rij tegen puntverlies aan. De ploeg van coach Arsène Wenger verloor thuis met 2-0 van Swansea City. De Spanjaard Michu maakte in de slotfase het verschil met twee treffers. Swansea, dat het nog moest stellen zonder Michel Vorm, was eerder deze week al te sterk voor West Bromwich Albion.

Swansea stijgt door de zege naar de zevende plaats, Arsenal staat na vijftien speelronden slechts tiende.

Overige uitslagen Premier League

Liverpool - Southampton 1-0
Queens Park Rangers - Aston Villa 1-1

'Islamofobie in media toegenomen sinds 9/11'

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat sinds de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon in 2001 de negatieve beeldvorming van moslims in de media toegenomen is. Organisaties die angst en woede gebruiken om moslims te demoniseren zijn van randverschijnselen centrale figuren geworden.

Met behulp van software die bedoeld is om plagiaat op te sporen onderzocht Christopher Bail, sociologist van de University of North Carolina at Chapel Hill, de invloeden van zo'n 1000 artikels van 120 afzonderlijke organisaties over moslims op ongeveer 50.000 nieuwsartikelen en nieuwsuitzendingen.

"Ik ontdekte dat organisaties met negatieve berichten over moslims de massamedia in hun ban hielden na de aanslagen van 11 september, hoewel de enorme meerderheid van de maatschappelijke organisaties moslims neerzet als vredelievende, waardevolle leden van de Amerikaanse samenleving, " concludeert Ball. Hij voegt toe: "Als gevolg daarvan hebben publieke veroordelingen door moslims van terrorisme weinig media-aandacht gekregen, terwijl organisaties met negatieve berichten de angst van het volk blijven opstoken dat moslims heimelijk de ondergang van de Amerikaanse overheid voorbereiden."

Bail zegt ook dat de massamedia niet alleen meewerkte aan het verspreiden van negatieve berichtgeving over de islam, maar dat het ook marginale organisatie de kans heeft gegeven om fondsen te werven en sociale contacten op te bouwen binnen de allerhoogste conservatieve kringen: "Ze zijn nu zozeer deel van de mainstream dat ze oprecht gematigde moslimorganisaties in hebben kunnen afschilderen als radicalen."

Tenslotte is er nog één belangrijke zaak, volgens Bail: "De toenemende islamofobie in de Amerikaanse media is niet alleen een test voor onze principes van religieuze tolerantie, maar het kan buitenlandse extremisten bekrachtigen die zeggen dat de VS in oorlog zijn met de islam."

Of deze trend ook te zien is in andere Westerse media, zoals de Nederlandse, daar doet Bail geen uitspraken over. Wellicht komt dat nog in het boek dat hij gaat schrijven over zijn ontdekking, waarin hij ook gaat uitleggen hoe marginale groepen niet alleen een cultuuromslag in de media teweeg brengen, maar ook in het overheidsbeleid en de publieke opinie in het algemeen.

Zelfmoord NFL-speler op trainingscomplex

Een speler van American footballclub Kansas City Chiefs heeft zichzelf zaterdag van het leven beroofd. Dat hebben lokale media zaterdag gemeld. Het zou gaan om linebacker Jovan Belcher, maar de club heeft dat nog niet bevestigd. Hij zou zichzelf op het trainingscomplex door het hoofd hebben geschoten voor de ogen van zijn coach.

Volgens de NFL onderzoekt de politie in Kansas ook een moordzaak in de stad, die te maken heeft met de zelfdoding van de speler. Lokale media melden dat de speler eerder op de dag zijn vriendin zou hebben vermoord.

Ook november telde minder files op snelwegen

Het aantal verstopte wegen in Nederland blijft afnemen. In de afgelopen maand daalde de zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, fors in vergelijking met dezelfde maand in de afgelopen jaren. Dit jaar is het percentage zelfs veertig procent lager dan het gemiddelde in de afgelopen zes jaar, meldt de ANWB zaterdag.

Vooral overdag waren er veel minder files en werd de filezwaarte meer dan gehalveerd. Volgens de ANWB hebben de gunstige weersomstandigheden daar flink aan bijgedragen. In de afgelopen maanden daalde de filezwaarte ook al fors.

De drukste spits telde de ANWB op maandag 19 november toen door dichte mist een flink aantal ongelukken gebeurden. Ook moesten spitsstroken om veiligheidsredenen dicht waardoor er in totaal zo'n 341 kilometer file stond.


Ook november telde minder files op snelwegen (Foto: Novum)

Stevie Wonder annuleert concert na advies van VN

Stevie Wonder heeft een concert geannuleerd dat hij zou geven voor Friends of the Israel Defense Forces (FIDF). De 62-jarige zanger zou donderdag optreden voor de groep die geld inzamelt voor het Israëlische leger, maar op advies van de Verenigde Naties trok Wonder zich terug.

De VN lieten weten dat het beter zou zijn als Wonder niet optreedt bij FIDF, omdat hij een 'boodschapper van de vrede' is voor de organisatie. Verschillende petities wezen uit dat de meerderheid tegen het concert van de soulzanger was.

"Ik ben altijd al tegen oorlog geweest", laat Wonder weten in een verklaring. "Welke oorlog dan ook, waar dan ook."

[WB] Verweij: "Slappe hap"

Schaatser Koen Verweij werd vandaag op de 1.500 meter in Astana slechts twaalfde nadat hij vorige week in Kolomna nog zegevierde op de schaatsmijl. De Nederlander eindigde anderhalve seconde achter winnaar Shani Davis en noemde zijn race 'prutswerk' en 'slappe hap'.

De opening vond Verweij nog goed, maar daarna leek het nergens meer op, zo meldde hij aan de NOS. "Ik ging te ontspannen rijden. Ik moet ook rustig blijven, want dan ga ik hard schaatsen. Maar dit was een tikkeltje te rustig."

De zege van vorige week heeft hem naar eigen zeggen niet uit zijn ritme gebracht. "Ik heb me gefocust op de puntjes die ik moet verbeteren. Constant zijn, daar train ik juist op. Het is dan balen als dat niet lukt. Het is jammer dat het niet achter elkaar lukt, dat het om en om moet. Dat moet een stuk beter. Het was inderdaag gewoon slappe hap. Of Davis de hegemonie weer hersteld heeft? Nou, ik wil heel graag tegen hem rijden en 'm weer van het podium afschoppen. Maar dat zat er vandaag helaas niet in."

Rebellen weg uit Goma

Honderden rebellen van de beweging M23 hebben zich zaterdag teruggetrokken uit de stad Goma in de Democratische Republiek Congo. Ze reden in vrachtwagens met buitgemaakte voorraden en wapentuig de stad uit.

De rebellen hadden eerder beloofd de stad te verlaten na gesprekken met landen uit de regio. Het regeringsleger en VN-blauwhelmen wisten de oprukkende rebellen eerder niet uit de stad te weren.

De beweging M23 bestaat vooral uit Tutsi's. Ze voert een bloedige strijd in het oosten en noordoosten van Congo. M23 wordt daarbij volgens de VN gesteund door Rwanda. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Testvlucht Europees stealthtoestel

Een nieuw onbemand stealthvliegtuig heeft zaterdag in het zuiden van Frankrijk een testvlucht gemaakt. Het toestel wordt geproduceerd door bedrijven uit Frankrijk, Italië, Zweden, Spanje, Griekenland en Zwitserland.

De testvlucht was een succes, liet het Franse defensiebedrijf Dassault-Aviation weten. Het nEUROn-toestel is geen prototype, benadrukte het bedrijf, maar is bedoeld voor onderzoek naar stealthtechnieken die in de toekomst kunnen worden toegepast in drones of opvolgers van gevechtsvliegers als de Eurofighter of het Franse vliegtuig Rafale.

Een model van de Dassault nEUROn (foto: Captainm, via Wikimedia)Een model van de Dassault nEUROn (foto: Captainm, via Wikimedia)

AOb wil scherper toezicht op onderwijsfinanciering

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat er meer controle komt op schoolbesturen en de manier waarop zij met overheidsgeld omgaan. Dat stelt de bond zaterdag in een reactie op het uitgelekte conceptrapport over de gang van zaken bij onderwijsgroep Amarantis.

"Inspecteurs zitten in de klaslokalen heel gedetailleerd te kijken of er wel goed wordt lesgegeven. Maar of een schoolbestuur netjes met het overheidsgeld omgaat, wordt nauwelijks gecontroleerd", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Volgens de bond is op internet precies te vinden waar de onderwijskwaliteit zwak is, maar moet je je best doen om er achter te komen welk schoolbestuur onder financiële curatele staat. In totaal zijn er volgens de AOb nu zo'n zeventien schoolbesturen met een verhoogd of hoog financieel risico.

In de politiek is zaterdag geschrokken gereageerd op het rapport over Amarantis. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch noemt het een 'treurige werkelijkheid'. Hij vindt het schandalig dat schoolbestuurders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan zelfverrijking.

Volgens SP-fractieleider Emile Roemer toont de enorme financiële puinhoop bij Amarantis het failliet aan van de schaalvergroting. "Het moet eens afgelopen zijn met de zelfverrijking door schoolbestuurders die alle ruimte krijgen om onderwijsgeld te verspillen", zegt hij.

PVV boos over subsidie voor erotische zitzak

De PVV wil dat er onmiddellijk een lijst komt met alle subsidies die het ministerie voor Economische Zaken in de afgelopen jaren heeft verstrekt. De partij reageert daarmee op een bericht uit De Telegraaf dat er met innovatiesubsidies een zelfbevredigingszitzak is ontwikkeld.

Kamerlid Machiel de Graaf vindt dat dit soort subsidies zijn doel volledig voorbij schiet en heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) meteen om opheldering gevraagd. "Dit is echt volslagen krankzinnig", zegt hij. "Ik wil een lijst met alle, maar dan ook alle, EZ-subsidies die direct en indirect worden verstrekt. En dan met de stofkam er doorheen."

De Graaf wil van Kamp weten welk maatschappelijk nut het verstrekken van de subsidie aan de erotische zitzak heeft gediend. Hij vraagt of de minister bereid is te stoppen met 'dit soort onzinnige subsidies'.

De zelfbevredigingszitzak zou voor enkele duizenden euro's aan subsidie zijn ontwikkeld door een ondernemer uit Hillegom. Het gaat om een groot kussen met een latex huls en een verwisselbare hoes met daarop de afbeelding van een blote vrouw.

Brazilië opent Confederations Cup tegen Japan

In Brazilië heeft vandaag de loting plaatsgevonden voor de Confederations Cup, die op 15 juni zal starten. Het gastland zal het toernooi beginnen met een duel tegen Japan. Verder treft het ook Italië en Mexico in groep A.

In groep B nemen wereldkampioen Spanje, Uruguay, Tahtiti en de winnaar van de Africa Cup het tegen elkaar op. De Confederations Cup wordt gezien als generale competitie voor het wereldkampioenschap dat een jaar later wordt gehouden.

[Premier League] Uitslag West Ham - Chelsea

Rafa Benítez kent een rampzalig begin als trainer van Chelsea. Na twee doelpuntloze remises op eigen veld werd zaterdagmiddag met 3-1 verloren bij stadsgenoot West Ham United. Juan Mata schoot Chelsea nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft stelden Carlton Cole, Mohamed Diame en Modibo Maïga orde op zaken.

Chelsea had de afgelopen wedstrijden moeite met scoren, maar na dertien minuten doorbrak Mata de impasse. Na een vlotlopende aanval rondde de Spanjaard op aangeven van landgenoot Fernando Torres koelbloedig af. Chelsea was op dat moment al 324 minuten zonder doelpunt.

Mata had vijf minuten voor rust de score moeten verdubbelen. Wederom werd hij na een goede combinatie in het strafschopgebied vrijgespeeld, maar ditmaal vond hij doelman Jussi Jääskeläinen op zijn weg. Ook de rebound leverde niets op.

Na rust kantelde de wedstrijd volledig. Thuisploeg West Ham, dat de gehele eerste helft vrijwel niets had gecreëerd, drukte de bezoekers terug met opportunistisch spel. Nadat Chelsea al een aantal keer was ontsnapt, viel de verdiende gelijkmaker. Cole klopte na zeventien minuten bewaker Branislav Ivanovic en werkte met het hoofd de 1-1 binnen.

Vrijwel meteen was Chelsea dicht bij een nieuwe voorsprong. Torres miste een kans en Mata mikte een vrije trap op de paal. De opleving bleek van korte duur, want al snel nam West Ham weer het heft in handen. Het leidde tot een verdiende zege. Eerst schoot Diame de 2-1 binnen, waarna Maïga het leed voor de stadsgenoot nog groter maakte.

Door de zege lijkt Chelsea afgehaakt in de strijd om de titel. Het gat met koploper Manchester United is opgelopen tot tien verliespunten. West Ham steeg door de zege naar de zevende stek. Het verschil met Chelsea bedraagt nog maar vier punten.

[WB] Valkenburg: "Word steeds beter"

Diane Valkenburg lijkt dit seizoen al snel goed in vorm te zijn. De schaatsster van Activia werd eerder dit seizoen al Nederlands kampioen op de 3.000 meter en wist vandaag bij de wereldbekerwedstrijden in Astana vijfde te worden op de vijf kilometer.

Bij die prestatie zette ze met 7.03,51 een nieuw persoonlijk record neer. Daar moest ze door de NOS echter wel op gewezen worden. "Oh, een persoonlijk record? Dat is niet gek voor een race in Astana", sprak de verbaasde Valkenburg. "Het was een goede race, maar het kan nog wel wat beter. Ik zit nu relatief gezien best dichtbij de winst. De achterstand op Sablikova is 2,8 seconden, zo dichtbij ben ik nooit geweest."

Dit seizoen zet Valkenburg onder Jac Orie grote stappen, wat al bleek bij haar eerdere resultaten. "Mijn snelheid wordt beter, maar de lange afstanden ook. Volgens mij hebben we een hele goede zomer gedraaid en zijn we goed aan het trainen.”

Maaskant: "Niet vergelijken met Robben"

Robert Maaskant heeft voor de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen Heracles Almelo de 16-jarige Richairo Zivkovic bij de selectie gehaald. Zivkovic is pas zestien jaar en is topscorer bij de B-junioren van Groningen. Maaskant acht de spits in staat om nu al mee te komen op het hoogste niveau.

Zivkovic kan bij de Trots van het Noorden in de voetsporen treden van Arjen Robben, die ook op 16-jarige leeftijd debuteerde bij Groningen. Maaskant wil die vergelijking liever niet maken, om de druk niet extra op te voeren bij het talent. "We hebben bij FC Groningen een mooie traditie als het gaat om jongens die op hun zestiende debuteerden, maar we moeten hem niet gaan vergelijken", zei de trainer op de clubsite van Groningen.

"Ik denk dat het goed is voor spelers uit de eigen jeugdopleiding om ze een kans te geven en te laten proeven van het grote werk", aldus Maaskant.

Sneijder toch niet in wedstrijdselectie Inter

Het leek er even op dat Wesley Sneijder zondag toch in actie zou komen voor Internazionale. De woorden van Andrea Stramaccioni bleken echter niet veel waard. De coach van Inter zei eerder deze week dat Sneijder ondanks een conflict met de clubleiding toch mogelijk speeltijd zou krijgen.

"Wesley heeft heel goed getraind, zoals iedereen. Hij zou tot het team kunnen behoren", zei Stramaccioni tegen Italiaanse media. Nu blijkt dat de Oranje-international toch weer niet is opgeroepen. Inter speelt zondag tegen Palermo zonder Sneijder. De Utrechter zit op een zijspoor bij de Italiaanse topclub omdat hij geen contract wil ondertekenen met een verlaagd salaris.

Ondanks dat Sneijder hersteld is van een bovenbeenblessure, houdt Stramaccioni de oud-Ajacied aan de kant. Een transfer in de winterstop lijkt de oplossing voor het gesteggel tussen Sneijder en Inter. De Italianen zijn ondertussen op zoek naar een vervanger. Javier Pastore van Paris Saint-Germain wordt genoemd bij Inter.

LA Galaxy wil Kaká wel kopen

David Beckham vertrekt bij Los Angeles Galaxy. Waarom niet vervangen door Kaká, is de gedachte van de Amerikaanse club. De 37-jarige Beckham houdt het na vijf jaar voor gezien bij LA Galaxy. De geruchtenstroom rondom zijn nieuwe club is in volle gang. De Amerikaanse club maakt er juist geen geheim van wie het wil hebben als opvolger van de technisch begaafde middenvelder.

"We weten dat Kaká geïnteresseerd is in de Amerikaanse competitie en wij hebben laten weten dat wij interesse hebben in hem. We hebben goede ervaringen met Real Madrid en ik denk dat we er nu ook wel weer uit kunnen komen", zegt eigenaar Tim Leiweke aan Sports Illustrated.

Beckham ging in 2007 van Real Madrid naar LA Galaxy en kende sindsdien ook twee huurperiodes bij AC Milan. Kaká is sinds zijn komst naar Madrid in 2009 ontevreden bij de club en heeft zich - door blessures en andere spelers - nooit kunnen opwerken tot een vaste basisspeler.

Vermeulen: "Gretigheid en honger bij iedereen"

De Nederlandse hockeymannen zijn al bijna anderhalf jaar onafgebroken aan het hockeyen. Maar Oranje-aanvoerder Klaas Vermeulen bespeurt nog geen hockeymoeheid in de ploeg. "Sinds het EK in Duitsland (augustus 2011, red.) hebben we bijna geen rust meer gehad", aldus Vermeulen direct nadat Oranje de openingswedstrijd van de Champions Trophy met 3-1 van Pakistan had gewonnen.

"‘Na het EK begon de competitie, daarna de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland en de oefenstage in Australië. Toen begon de competitie weer en daarna stonden de Olympische Spelen alweer voor de deur. En nu staan we dus weer hier. Ja, het is best veel allemaal en het is lekker dat we over iets meer dan een week eindelijk vakantie hebben."

"Maar voor dit toernooi is iedereen nog fris", zo laat Vermeulen optekenen. "Ik merk dat iedereen nog gretig en hongerig is. Logisch ook, want een Champions Trophy blijft speciaal. En er is natuurlijk ook een nieuwe dynamiek in de ploeg. Sommige jongens spelen pas hun eerste of tweede Trophy en andere spelers – zoals ik – hebben een andere rol, waardoor het ook weer een beetje nieuw is."

Vermeulens nieuwe rol is die van aanvoerder. Een hele verantwoordelijkheid, maar de centrale middenvelder gaat er nuchter mee om. "Het is een hele mooie eer, maar eerlijk gezegd is er voor mij niet veel veranderd. Ik had al natuurlijk vorig jaar ook al een centrale positie en praatte altijd al veel. Alleen wordt er nu naar me geluisterd."

Servisch gehucht vreest toorn vampier

Het Servische gehucht Zarozje wordt geplaagd door een vampier. Althans, dat zeggen bewoners van het dorp dat is gelegen tussen groene berghellingen en spookachtige dichtbegroeide wouden. Geruchten dat de geest van een legendarische vampier is gewekt zaaien angst - en bieden bovendien de mogelijkheid toeristen te lokken.

Dorpsbewoners wordt aangeraden knoflook met zich mee te dragen en houten kruisen in hun kamers te plaatsen om vampiers te verjagen.

Veel dorpelingen weten wel dat de verhalen over Sava Savanovic, Serviës beroemdste vampier, slechts sprookjes zijn, maar, zeggen zij, toch is het verstandiger de wijze raad tot je door te laten dringen dan de scherpe hoektanden van het monster.

"Het verhaal over Sava Savanovic is een legende, maar er gebeurden in vroeger tijden vreemde dingen in deze streken", zegt Milka Prokic (55), in zijn ene hand een streng knoflook, in de andere een houten staak. Op de omliggende heuvels stijgt mist op. "We hebben deze legende geërfd van onze voorouders en we houden haar levend voor de jonge generaties."

Vampierverhalen hebben eeuwenlang een prominente rol gespeeld op de Balkan. De bekendste vampier, Dracula, leefde verder in het oosten in de Roemeense regio Transsylvanië. In de achttiende eeuw veroorzaakten de legendes soms massahysterie en werden mensen er zelfs van beschuldigd vampiers te zijn met executie tot gevolg.

Sava Savanovic dronk volgens de overlevering het bloed van degenen die hun koren kwamen malen in de molen bij de rivier Rogatica. De molen stortte enkele maanden geleden in tot woede van de vampier die nu op zoek zou zijn naar een andere plek om zich te rusten te leggen.

Sommige bewoners zeggen dat ze in het woud voetstappen hoorden en vreemde geluiden op de bergtoppen waar met een scherpe staak een einde aan het leven van Savavonic zou zijn gemaakt. Hij zou de aanslag op zijn leven echter hebben overleefd door de gedaante van een vlinder aan te nemen.

"Je moet altijd kalm blijven, het is belangrijk hem niet aan het schrikken te maken, je moet hem ook niet belachelijk maken", zegt Mico Matic (56), die niet ver van de ruïne van de molen woont. "Hij is gewoon een van de buren, je moet proberen op vriendelijke voet met hem te blijven." Desondanks steken ook bij Matic de knoflookbollen uit zijn broekzakken.

"In onze gemeenschap zijn onlangs vijf mensen overleden, de een na de ander. Eentje heeft zich opgehangen", zegt gemeenteraadslid Miodrag Vujetic. "Dat is geen toeval."

Hoe de legendes ook geïnterpreteerd moeten worden, de bewoners doen er volgens hem goed aan de verhalen te gebruiken om toeristen te lokken. "Als de Roemenen konden profiteren van de Dracula-legende en toeristen naar Transsylvanië wisten te lokken, waarom kunnen wij dan niet hetzelfde met Sava?"

Anderlecht-talent: "Volgend jaar studeren"

Dennis Praet is het nieuwste toptalent op de Belgische velden. De middenvelder van Anderlecht wordt begeerd door Europese topclubs, maar richt zich niet alleen op voetbal. Praet (18) is de nieuwste groeibriljant in het Belgische voetbal. "Die complimenten zijn leuk, maar zweven is gevaarlijk", zegt de jongeling tegen Het Laatste Nieuws.

"Ik voel me niet uitverkoren. Ik ben er nog lang niet en wapen me voor het moment dat het minder zal gaan. Want dat moment komt. In het begin vroeg ik me wel eens af of het mij zou lukken om elke week een topprestatie af te leveren voor 20.000 mensen. Het is niet simpel, maar ik ga er goed mee om. Ik doe gewoon mijn ding, zonder veel stress", aldus Praet, die zich niet alleen op voetbal richt. "Je bent nooit zeker dat je het zult maken."

"Volgend jaar wil ik van het universiteitsleven proeven. Ik heb veel zin om dan aan de universiteit van Leuven te gaan studeren. Mijn hersenen hebben dat nodig, voetbal alleen volstaat niet. Welke studie weet ik nog niet, maar ik hoop mijn vakken over verschillende jaren te spreiden. Het uitgaansleven boeit me niet, maar ik wil dat studentengevoel wel gehad hebben."

Stam: "Gemoedelijke tegen arrogante"

Jaap Stam kijkt uit naar de topper tussen Ajax en PSV. De oud-verdediger speelde voor beide clubs en kent de verschillen zijn tussen de Amsterdammers en de Brabanders. "Het is apart als je voor beide teams hebt gespeeld", zegt Stam tegen Voetbal International.

"Het zijn twee topteams die de laatste jaren vaak kampioen zijn geworden, dus de strijd zal altijd blijven. Mensen spreken toch van de club uit Brabant, een beetje het gemoedelijke, tegen de club uit het westen: arroganter en mondiger."

"PSV krijgt nu meer aandacht voor de manier van spelen en op het veld", aldus de oud-international. "Naast het onderling resultaat en het kampioenschap, wordt er ook gekeken naar de wedstrijd op zich: wie heeft het beste team en wie heeft de beste spelers?" Stam speelde zowel voor PSV als Ajax in de topwedstrijden.

"Met PSV wonnen we regelmatig in Amsterdam, maar met Ajax heb ik ook in Eindhoven met 1-5 gewonnen (18 maart 2007, red.). In eigen huis is het altijd lekker om te winnen, een topteam moet dat ook, maar om uit te winnen geeft het een extra dimensie. Bij spelers brengt de wedstrijd een extra lading. Het is een ander gevoel."

"Niet dat je bij andere wedstrijden minder gemotiveerd bent, maar je leeft een week naar de topper toe. Iedereen praat erover en er is meer aandacht voor", aldus Stam, die geen voorspelling over een uitslag durf te geven. "Het is moeilijk in te schatten. PSV heeft veel snelheid, Ajax is lichter maar heeft een goede techniek. Ik vind het combinatiespel van Ajax ook iets beter, PSV heeft meer duelkracht, maar Ajax wint."

Alberda tijdelijk in dienst van roeibond

Joop Alberda gaat de komende drie maanden aan de slag bij de Nederlandse roeibond KNRB. In opdracht van sportkoepel NOCNSF en de bond moet hij het fundament gaan leggen voor een succesvol topsportsysteem. Gezien de magere prestaties van de Nederlandse roeiers op de laatste WK's en de Olympische Spelen in Londen zijn alle partijen ervan overtuigd dat veranderingen noodzakelijk zijn om de resultaten te verbeteren.

Alberda krijgt gedurende zijn verblijf het mandaat om noodzakelijke beslissingen te nemen. Hij zal zich voornamelijk bezighouden met het hervormen van topsportprogramma's. Technisch directeur van NOCNSF, Maurits Hendriks, is tevreden met de aanstelling van Alberda. Volgens hem wordt het 'nu mogelijk de focus te leggen bij het vergroten van het aantal medaillekansen'.

Alberda heeft al een keur aan functies in de sportwereld achter zijn naam staan. Tussen 1992 en 1996 was hij bondscoach van de volleybalmannen, waarmee hij stopte na het veroveren van olympisch goud. Vervolgens was hij ook technisch directeur van NOCNSF, rechterhand van Guus Hiddink bij de Russische voetbalbond en algemeen manager van wielerploeg Cervélo.

"Reus/Götze 's werelds beste duo"

Bayern München-erevoorzitter Franz Beckenbauer is onder de indruk van Borussia Dortmund. Maar in het bijzonder van twee spelers. Der Kaiser zal vanavond vol spanning op de tribune zitten bij Bayern München - Borussia Dortmund. Zijn Bayern heeft elf punten voorsprong op de regerend landskampioen, maar winst is niet vanzelfsprekend, vindt de voetballegende.

Vooral Marco Reus en Mario Götze kunnen Bayern ontregelen. "Bij Barcelona vormen Lionel Messi, Andres Iniesta en Xavi een driehoek", vertelde hij aan Bild. "Maar als een klassiek duo is er niemand beter dan de voorbeeldige Reus en Götze. Hoe zij Ajax ontregelden in de Champions League, maakte veel indruk op me. Ik hoop dat ze dat niet lukt in München."

Beckenbauer waarschuwde Bayern ook voor de sterkte van Dortmund, ondanks het enorme gat in de competitie. "We moeten oppassen dat we niet op de ranglijst afgaan. Ik vind Dortmund zelfs beter dan vorig seizoen. Ik verwacht een gelijkspel, waar Bayern beter mee kan leven dan Dortmund."

Stakingen in VS voor betere arbeidsvoorwaarden

Wie donderdag een Big Mac of Whopper wilde scoren in New York, had vette pech: op dat moment had de grootste staking van fastfoodmedewerkers in de geschiedenis van de VS plaats.

Zo'n tweehonderd medewerkers van Burger King, McDonald's, KFC en Taco Bell legden het werk neer vanwege de volgens hen abominabele werkomstandigheden. Zo verdienen velen van hen 7,75 dollar per uur, nog geen 6 euro, waardoor ze alsnog afhankelijk zijn van overheidssteun. Ziektedagen krijgt men niet, looncheques worden regelmatig geweigerd, en de 'voordelen', zoals een gratis uniform, zijn onderhevig aan draconische voorwaarden.

Om die redenen organiseerden de fastfoodmedewerkers met behulp van gemeenschapsorganisatoren de beweging Fast Food Forward. Ze hebben slechts twee eisen: 15 dollar (ongeveer 11 euro) loon, en het recht om een vakbond te starten. "We staan hier voor een hoger loon, betere werkomstandigheden, en vakbondsbescherming," zo zegt Burger King-werknemer Gregory.

Richard W. Hurd, professor in arbeidsrelaties bij Cornell University, waarschuwt echter dat het niet zo makkelijk zal zijn: "Het zal moeilijker voor hen zijn om een vakbond te vormen omdat de hoofdbedrijven er hard tegen zullen strijden, omdat ze bang zijn dat als de fastfoodrestaurants in New York een vakbond vormen, het elders ook grote gevolgen zal hebben." Hurd vermoedt dat de bedrijven de klanten op zullen proberen te zetten tegen de werknemers, bijvoorbeeld door populaire items van het menu te schrappen.

De protesten van de fastfoodwerknemers komen slechts een week nadat werknemers bij Wal-Mart het werk neerlegden op de drukste winkeldag van het jaar. Hoewel Wal-Mart de grootste particuliere werkgever in de VS is en de afgelopen jaren enkele miljarden dollars winst maakte, heeft het ook het grootste aantal werknemers dat afhankelijk is van overheidssteun.

Medewerkers verdienen met 8,75 dollar per uur iets meer dan bij McDonald's, maar werken zelden fulltime omdat dat extra rechten meebrengt die Wal-Mart niet wil betalen. Werkroosters worden regelmatig veranderd om te voorkomen dat mensen een tweede baan nemen. Iedereen die op de slechte voorwaarden durft te wijzen, krijgt minder uren of zelfs ontslag.

De werknemers legden het werk op de zogeheten Black Friday neer om te protesteren tegen zulke vergeldingen. Wal-Mart reageerde door een woordvoerder op nationale televisie te laten zeggen dat er 'consequenties' zouden zitten aan het neerleggen van het werk. Dat een hoger loon echter niet onredelijk zou zijn, wees een studie van de University of Berkeley uit: een loonsverhoging van 3,5 dollar zou de consument jaarlijks slechts zo'n 13 dollar kosten.

Onderzoekers wijzen ondertussen op de gelijkenissen tussen de huidige gebeurtenissen, en de emancipatie van arbeiders in de vroege 20e eeuw. Professor van Columbia University Liza Featherstone legt uit:  “Republikeinen - en democraten, eerlijk waar - en een groot deel van de bestuurdersklasse proberen ons terug de 19e eeuw in te brengen wat betreft economische verhoudingen. Met zo veel mensen in de dienstensector, denk ik dat het erg vergelijkbaar is met hoe het in de industriële sector was."

Boor voltooit graafwerk NZ-lijn

De motor van boormachine Victoria is uitgezet. Om 00.32 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooide Victoria de graafwerkzaamheden voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Dat meldde de gemeente Amsterdam.

Met deze mijlpaal komt een einde aan het boorproces van ruim 2,5 jaar. De ondergrondse werkzaamheden begonnen op 25 maart 2010 onder het Damrak. Afgelopen nacht parkeerden de medewerkers van aannemer Saturn boormachine Victoria tegen de zuidelijke wand van metrostation Rokin.

Het boorwerk voor de nieuwe metrolijn werd gedaan door vier machines: Gravin, Noortje, Molly en Victoria.

Boor Victoria voltooit graafwerk NZ-lijn
Boor Victoria voltooit graafwerk NZ-lijn (Foto: ANP)

West Ham lang zonder huurling Carroll

West Ham United moet het lange tijd stellen zonder Andy Carroll. De 23-jarige spits is met beschadigde kniebanden in ieder geval voor de rest van dit kalenderjaar uitgeschakeld. Coach Sam Allardyce vreest zelfs tot februari geen beroep te kunnen doen op de huurling van Liverpool, die dit seizoen pas eenmaal wist te scoren in tien competitieduels.

"We hadden niet verwacht dat het zo ernstig zou zijn, maar het lijkt erop dat we hem zes tot acht weken kwijt zijn", vertelde Allardyce zaterdag voor het thuisduel tegen Chelsea tegen Sky Sports. De lange aanvaller liep de blessure midweeks op in de uitwedstrijd tegen Manchester United.

De lange absentie is een flinke streep door de rekening van Carroll, die hoopte bij West Ham zijn carrière nieuw leven in te blazen, nadat zijn avontuur bij Liverpool op een teleurstelling was uitgelopen. Carroll werd voor een clubrecord overgenomen van Newcastle United, maar kon de hoge verwachtingen geen moment inlossen.

De negenvoudig Engels international stond eerder dit seizoen ook al een paar weken aan de kant met een hamstringblessure. "We moeten verder", sprak Allardyce niettemin optimistisch. "Er is niets wat we kunnen doen aan deze traumatische blessures."

Australiër Rogers naar Saxo-Tinkoff

Wielrenner Michael Rogers rijdt vanaf komend seizoen voor Saxo-Tinkoff, zo meldt de Deense website Feltet.dk. De 32-jarige Australiër was afgelopen seizoen knecht bij Team Sky, mede door zijn inspanningen pakte Bradley Wiggins de gele trui in de Tour de France.

Dit jaar pakte Rogers de eindzege in de Ronde van Beieren door twee etappes te winnen. Daarnaast eindigde de veteraan op de 23e plaats in La Grande Boucle.

Bij Saxo-Tinkoff krijgt Rogers gezelschap van een aantal andere nieuwelingen. De Deense formatie versterkte zich namelijk eerder met Nicholas Roche, Marko Kump, Matti Breschel, Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Oliver Zaugg, Jay McCarthy, Rory Sutherland, Timothy Duggan en Evgeni Petrov.  

Advocaat: "Hiljemark niet op het lijstje"

Het is geen geheim dat Dick Advocaat in de winterstop de spelersgroep van PSV wil versterken. Oscar Hiljemark lijkt een optie. De Zweed sprak onlangs met Advocaat. Hiljemark staat onder contract bij Elfsborg en leek tot voor kort een potentiële aanwinst voor PSV.

Advocaat laat echter duidelijk weten dat de komst van een talentvolle middenvelder niet de voorkeur geniet. Vorige week kwam de 21-jarige Hiljemark op bezoek in Eindhoven. "Ik heb gezegd wie ik ben, maar dat wist hij al", zei Advocaat met een lach op zijn gezicht tegen De Telegraaf. De ervaren coach lijkt niet verder in gesprek te gaan Hiljemark. Advocaat heeft aangegeven dat hij een ervaren speler wil aantrekken in de winterstop.

"We hebben over spelers gesproken, daar was Hiljemark er ook een van. Maar Hiljemark is niet degene die wij op het lijstje hadden staan", aldus de Kleine Generaal. Hiljemark bezocht behalve PSV ook Olympique Nice en Anderlecht. De Zweed heeft nog geen contract getekend bij een van de clubs.

Bouy: "Enorme stappen gemaakt in Italië"

Ouasim Bouy verruilde negen maanden geleden Ajax voor Juventus. De jongeling is erg positief over zijn ontwikkeling in Italië. Bouy wordt dit seizoen verhuurd aan Brescia. "In Italië heb ik enorme stappen gemaakt en ben ik als middenvelder veel allrounder geworden", zei de 19-jarige middenvelder tegen Voetbal International.

"In mijn eerste half jaar bij Juve heb ik veel geleerd tijdens de trainingen van spelers als Andrea Pirlo, Claudio Marchisio en Giorgio Chiellini. En natuurlijk heb ik aan Eljero Elia veel steun gehad."

"Je hoort verhalen dat topvoetballers uit de hoogte zijn, maar bij Juventus heb ik het tegenovergestelde ervaren. Van Marchisio heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe de samenwerking op het middenveld verloopt en wat hij doet als Pirlo uitstapt", aldus Bouy, die dit seizoen uitkomt voor Brescia, de huidige nummer zes in de Serie B.

"Juventus vond het belangrijk dat ik veel aan spelen zou toekomen, en dan het liefst in Italië. Een seizoen op huurbasis is iets waar ik zelf achterstond. Ik kon blijven, maar ik heb er niets aan om in een seizoen maximaal vijf, zes wedstrijdjes te spelen. Juventus heeft regelmatig contact met Brescia en mijn zaakwaarnemer Mino Raiola. Ik focus me nu op Brescia maar de bedoeling is dat ik volgend jaar terugkeer naar Turijn."

Grinham strandt in Hong Kong tegen lijstaanvoerster

Natalie Grinham is er niet in geslaagd de finale van het Hong Kong Open te bereiken. De 34-jarige Nederlandse squashster moest in de halve finale van het sterk bezette World Seriesevenement het hoofd buigen voor de mondiale lijstaanvoerster Nicol David. Het werd binnen 39 minuten 11-8, 11-5 en 11-6 voor de zesvoudig wereldkampioen.

David is voor de in Australië geboren Grinham een ware angstgegner. Ze dolf al voor de dertiende keer op rij het onderspit. "Het is nooit leuk om te verliezen", sprak Grinham realistisch. "Voor mij is het echter belangrijk dat ik weer een aantal goede wedstrijden in de benen heb als voorbereiding op het WK, dat volgende maand op de Kaaimaneilanden plaatsvindt."

De mondiale nummer veertien was al vier keer verliezend finalist in een WK-finale.

Blatter bezocht herstellende Pelé

FIFA-baas Joseph Blatter heeft een bezoekje gebracht aan voetballegende Pelé, die herstelt van een operatie. De voorzitter van de wereldvoetbalbond besloot Pelé een bezoekje te brengen na de loting voor de Confederations Cup. De 72-jarige Braziliaanse oud-voetballer kon de loting niet bijwonen, doordat hij moet herstellen van een heupoperatie.

De Zwitserse bobo had natuurlijk goede woorden over voor de drievoudig wereldkampioen. "Het is altijd iets bijzonders om Pelé, de koning, te ontmoeten en met hem over voetbal te praten", aldus Blatter tegenover diverse media.

De twee invloedrijke mannen praatten onder meer over de aanstelling van Luiz Felipe Scolari als bondscoach van Brazilië, na het ontslag van Mano Menezes. "Hij is op dit moment de beste keuze", was het commentaar van de voetballegende die in 1958, 1962 en 1970 wereldkampioen werd met Brazilië.

Blind: "Fans hebben me gekwetst"

Daley Blind heeft een lange weg moeten afleggen tot basisspeler van Ajax. De Amsterdamse fans sloten hem niet meteen in hun hart. In gesprek met RTV Noord-Holland ging de zoon van assistent-bondscoach Danny Blind dieper in op zijn relatie met de fans.

"Mijn band met de supporters is niet optimaal, dat heb ik al vaker aangegeven", zegt Blind, die geraakt werd door de kritiek aan hem de afgelopen twee seizoenen. "Ze hebben me gekwetst en dat doet zeer. Mijn band met de supporters is gewoon niet goed. Daar moet aan getimmerd worden." De fans gaven Blind laatst een applauswissel. "'Dat is niet in één keer vergeven omdat ze een keer voor mij geklapt hebben."

Qua sportieve prestaties is de 22-jarige verdediger wel tevreden. Vanavond tegen PSV staat hij zoals gewoonlijk in de basis. "Alles valt nu op zijn plek. Ik heb altijd wel geweten dat het in mij zat, maar nu komt het eruit."

Aanhouding na achtervolging door drie provincies

Een 18-jarige automobilist uit Oude Pekela is vrijdagnacht door de politie aangehouden na een achtervolging door Drenthe, Overijssel en Friesland. Ook zijn 21-jarige passagier uit Stegeren werd aangehouden. Agenten moesten de auto van de mannen rammen om hen uiteindelijk tot stoppen te dwingen.

Een politieman reed vrijdagnacht op de A28 naar Meppel toen hij voor hem een auto zag die 160 kilometer per uur reed en daarbij nogal slingerde. Ondanks een stopteken weigerde de auto te stoppen. Daarop volgde een achtervolging waarbij de mannen eerst richting Heerenveen reden, om vervolgens via een aantal dorpen in Steenwijk uit te komen.

De automobilist deed er alles aan om te ontkomen en probeerde daarbij een aantal keren politieauto's van de weg te drukken. Pas op de Oranje Nassaulaan in Wolvega wist een van de agenten de auto van de mannen te rammen en hen tot stilstand te brengen.

Beide mannen zijn meegenomen naar het bureau en daar vastgezet. De 18-jarige automobilist bleek geen rijbewijs te hebben. Vermoedelijk reed hij onder invloed van alcohol en drugs. De auto is in beslag genomen.


Aanhouding na achtervolging door drie provincies (Foto: Novum)

Sony vraagt patent aan DualShock/Move-controller

Sony heeft op 29 november een patent gepubliceerd genaamd 'Hybrid Seperable Motion Controller'. Deze naam impliceert dat de volgende controller van Sony een combinatie is tussen de ouderwetse DualShock-controller en de Move.

Verder zou deze controller in twee stukken kunnen, zodat je twee aparte Move-controllers hebt. Samengevoegd lijken de stukken op een DualShock-controller. Games zouden het verschil kunnen zien tussen de twee aparte varianten en hier gebruik mee kunnen maken. De inhoud van het patent impliceert verder dat het hoogstwaarschijnlijk is dat een PlayStation Eye-camera nodig is voor de nieuwe controller.

Wanneer deze nieuwe controller uitkomt en voor welke console is nog niet bekend. Ook is het mogelijk dat het patent nooit daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden en dus nooit op de markt verschijnt. Niemand van Sony heeft antwoord gegeven op deze 'uitgelekte' informatie. Hopelijk gaat dat binnenkort wel gebeuren.

PlayStation's, mogelijk, nieuwe controller


[NBA] Memphis Grizzlies blijven goed presteren

Memphis Grizzlies blijft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA uitstekend op dreef. De koploper van de Western Conference versloeg in eigen huis Detroit Pistons met 90-78. Rudy Gay was met achttien punten het schotvaardigst voor Memphis, dat slechts twee nederlagen slikte in veertien duels.

Ook achtervolger Oklahoma City Thunder maakte geen fout en won evenals de Grizzlies voor de vierde keer op rij. Utah Jazz kreeg er met 106-94 van langs. Russell Westbrook speelde met 23 punten, dertien rebounds en acht assists een belangrijke rol. Topscorer was echter ploeggenoot Kevin Durant met 25 punten.

Oklahoma gaat met dertien overwinningen uit zeventien duels gelijk op met San Antonio Spurs, dat niet in actie kwam, maar wel een flinke boete kreeg opgelegd. De Spurs moeten 250.000 euro betalen wegens het niet opstellen van Tim Duncan, Danny Green, Manu Ginobili en Tony Parker in het duel tegen Miami Heat van donderdag. Zij kregen rust met het oog op het zware speelschema.

"De Spurs besloten vier van hun beste spelers niet beschikbaar te stellen voor hun enige bezoek aan Miami. Het team deed dat zonder de Heat, de media en de NBA tijdig te informeren", zei NBA-baas David Stern, die vond dat de Spurs daarmee 'de competitie en de fans een slechte dienst hadden bewezen'. Clubs zijn het verplicht aan te geven wanneer een speler niet kan meedoen vanwege een blessure.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Phoenix Suns 101-97
Charlotte Bobcats - Philadelphis 76ers 98-104
Orlando Magic - Brooklyn Nets 86-98
Boston Celtics - Portland Trail Blazers 96-78
New York Knicks - Washington Wizards 108-87
Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 111-113
Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks 95-85
Sacramento Kings - Indiana Pacers 92-97
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 122-103


Memphis Grizzlies blijven goed presteren in NBA (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: WALL·E

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De prachtige animatie klassieker WALL·E is de FOK!filmtip van vandaag! We schrijven het jaar 2815; op de uitgestorven, zwaar vervuilde planeet aarde is de kleine robot WALL·E in zijn eentje bezig met het opruimen van de rotzooi die de mensheid heeft achtergelaten. Tussen alle troep vindt WALL·E regelmatig unieke spulletjes, waaronder een levend plantje, die hij meeneemt naar zijn onderkomen. Op een dag ontmoet WALL·E  de robot EVE die voor een verkenningsmissie naar aarde is gestuurd. WALL·E en EVE worden dikke maatjes, maar wat moet EVE onderzoeken en waar is de mensheid naartoe gevlucht? WALL·E is vanavond om 20.00 uur te zien op de campingzender SBS6. Een uitstekende sciencefiction klassieker die iedereen gezien moet hebben!

Mocht je na WALL·E nog een uitstekende film willen zien, stem dan je TV om 22.20 uur af op NET 5, die zendt de misdaadthriller The Silence of the Lambs uit. In deze film gaat FBI agente Clarice Starling (Jodie Foster) op zoek naar een seriemoordenaar, dit doet ze met hulp van de opgesloten psychopaat Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins); een briljante psychiater annex kannibaal die als geen ander de psyche van een seriemoordenaar begrijpt. 

Heel veel kijkplezier!

Seth MacFarlane werkt aan film Family Guy

Seth MacFarlane is bezig met een film die gebaseerd is op de animatieserie Family Guy. De 39-jarige bedenker van de populaire serie loopt al een tijdje met plannen rond, maar de film begint echt vorm te krijgen. "Het is een kwestie van tijd."

MacFarlane heeft het verhaal al klaar. "We weten hoe de Family Guy-film eruit moet zien", vertelt hij aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. "Al is het moeilijk als je tegelijkertijd bezig bent met de serie. Ik denk dat daarom The Simpsons er twintig seizoenen over heeft gedaan om te ontdekken hoe het moet."

De bedenker van Family Guy heeft lang getwijfeld of er wel een film van de serie moest komen. "Dat is de uitdaging van animatie. Je kan alle verhalen doen die je wil. Dus waarom zou je een film maken?", vroeg MacFarlane zich af. "We hebben eindelijk antwoord op die vraag, de film wordt iets wat niet mogelijk is op televisie."

De personages in The Cave

Ontwikkelaar Double Fine en uitgever SEGA hebben een trailer uitgebracht van The Cave, een adventure. Deze trailer laat ons kennismaken met de personages.

The Cave is gebaseerd op een oud volksverhaal over een sprekende grot die bestaat uit allerlei verschillende labyrinthen. Zeven personages uit eveneens zeven verschillende tijdperken gaan op zoek naar het einde van de tunnel. Ze zullen in allerlei vreemde plekken in de grot terechtkomen. Een ondergronds amusementspark, een middeleeuws kasteel stuit, en zelfs een volledig bewapende en lanceerklare ICBM inclusief kernkop liggen allemaal in de vreemde grot. Met Ron Gilbert, onder andere bekend van Monkey Island, aan het roer weet je dat je lachspieren weer op de proef worden gesteld.

The Cave moet als downloadable in januari uitkomen op pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.

Floriade ontkent miljoenenverlies

De Floriade in Venlo heeft dit jaar geen miljoenenverlies geleden. Dat zegt een woordvoerder van de wereldtuinbouwexpositie zaterdag in reactie op berichtgeving in Limburgse media. Daar wordt gesteld dat de Floriade is afgesloten met een exploitatietekort van zo'n negen miljoen euro.

Het Limburgs Dagblad zegt zich zaterdag te baseren op 'ingevoerde bronnen'. Maandag zouden de gemeenteraden van Venlo, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray en Gennep over het verlies worden geïnformeerd.

"Feitelijk onjuist", volgens de zegsman van de Floriade. "Wij hebben de balans nog niet opgemaakt en het is veel te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen." Wel zegt de woordvoerder dat door het slechte weer er is gebleken dat de ruim twee miljoen bezoekers minder geld hebben uitgegeven op de expositie. "Maar dat is maar een deel van de begroting."

De organisatie zegt er vanuit te gaan mogelijk quitte te spelen of een kleine winst te behalen, maar ook een klein verlies behoort tot de opties. De definitieve financiële resultaten worden naar verwachting pas opgemaakt in mei of juni van volgend jaar, laat de woordvoerder weten.

Samen monsters vangen op Wii U en 3DS

Capcom heeft een trailer uitgebracht van Monster Hunter 3 Ultimate dat voor Wii U en 3DS gaat uitkomen. De nieuwe beelden laten zien hoe het online multiplayer in zijn werk gaat, hoe de bestandsoverdracht, waaronder je aangepaste personage, tussen de twee systemen gaat.

In Monster Hunter 3 Ultimate ben je een jager die steeds grotere en gevaarlijkere prooien moet vangen om ook weer sterker te worden van de winst en materialen die je krijgt door het doden van de monsters.

Monster Hunter 3 Ultimate moet in maart 2013 uitkomen voor Nintendo 3DS en Wii U.

[WB] Nederland wint opnieuw de ploegenachtervolging

Nederland heeft opnieuw de ploegenachtervolging gewonnen. In Astana reden Jorrit Bergsma, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen naar 3.41,27. Ze reden in de laatste rit tegen Rusland wat zevende werd. Zuid-Korea werd tweede met 3.41,49 en Noorwegen derde. 

In het algemeen klassement staat Nederland met de maximale score bovenaan, Zuid-Korea tweede en Rusland en Canada delen de derde plek. De top 8 zal op het WK ploegenachtervolging mogen rijden. De volgende ploegenachtervolging is in maart volgend jaar gepland. 

Uitslag

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 3.41,27  
2 Zuid-Korea 3,41,49 0,22
3 Noorwegen 3.43,43 2,16
4 Canada 3.44,79 3,52
5 Polen 3.45,35 4,08
6 Frankrijk 3.45,69 4,42
7 Rusland 3.45,72 4,45
8 Duitsland 3.46,96 5,69

Klassement 

# Land Punten
1 Nederland 200
2 Zuid-Korea 150
3 Rusland 120
3 Canada 120
5 Noorwegen 115
6 Polen 90
7 Duitsland 85
8 Frankrijk 75

Uplay-app nu op Wii U

Ubisoft heeft de Uplay-app voor de Wii U nu beschikbaar gesteld. Deze app is via de Nintendo eShop voor de Wii U te downloaden.

Als je jezelf hebt aangemeld in Uplay zal een Ubisoft-game op de Wii U automatisch over jouw Uplay-informatie beschikken. Via de app kun je jouw prestaties bijhouden, zie je hoeveel Uplay-geld je verdiend hebt door Ubisoftspellen te spelen en kun je content kopen met datzelfde Uplay-geld voor diverse Ubisoft-games.

Uplay

Krokodil grijpt 12-jarige jongen

Een 12-jarige jongen is zaterdag in het noorden van Australië aangevallen door een krokodil. Voor zijn leven wordt gevreesd.

De krokodil greep de jongen tijdens een zwempartij in het water bij Port Bradshaw. Volwassenen zouden nog hebben geprobeerd de tiener te redden door de krokodil met speren te lijf te gaan, maar het dier trok zijn slachtoffer mee naar dieper water. De politie is een zoektocht begonnen naar de jongen en de krokodil

Twee weken geleden werd in Noord-Australië een 7-jarig meisje tijdens een zwempartij in een meertje door een krokodil aangevallen en onder water gesleurd.

Een dag na het incident schoot de politie een 3 meter lange krokodil dood. In het reptiel werden menselijke resten gevonden.

Turner Boy neemt afscheid

De Duitse turner Philipp Boy stopt ermee. De 25-jarige houdt ermee op omdat hij na een zware val vorig jaar in Stuttgart kampt met psychische problemen. "Sinds die val houd ik in mijn hoofd de rem erop. Ik kan dit probleem helaas niet oplossen. Op deze manier kan ik over vier jaar niet meer meedoen om de olympische medailles. Dit is daarom een logische stap."

Boy behaalde op de meerkamp twee keer zilver bij de wereldkampioenschappen. Hij ging op de rekstok regelmatig de strijd aan met Epke Zonderland. Op het Europees kampioenschap in 2011 in Berlijn werd hij tweede achter Zonderland. Zijn olympische optreden in Londen liep uit op een debacle. Door een val slaagde hij er niet in zich te plaatsen voor de finale van de meerkamp.

Politiepost zwaar beschadigd door vuurwerk

Een politiepost in Hilvarenbeek is vrijdagnacht zwaar beschadigd geraakt door vuurwerk. Door rondvliegende brokstukken raakten het plafond, de muren en het interieur van de post beschadigd. Ook een ruit van een woning tegenover het bureau sneuvelde, meldt de politie.

Het incident bij de post aan de Schuttersweg gebeurde rond middernacht. Agenten zagen bij aankomst veel rook in het politiebureau. Behalve in het pand lagen ook op straat en in omliggende tuinen puinresten afkomstig van het gebouw. Er waren geen mensen in het gebouw aanwezig toen het incident plaatsvond.

Van de daders ontbreekt ieder spoor. De politie doet zaterdag uitgebreid sporenonderzoek in de buurt.

[CT] Van Ass: "Doel was om ritme te hervinden"

Bondscoach Paul van Ass keek zaterdagmiddag (lokale tijd) tevreden terug op de met 3-1 gewonnen openingswedstrijd van de Champions Trophy. "We wilden voelen dat we weer bovenliggend kunnen zijn, en dat lukte", aldus Van Ass.

Ritme hervinden, daar ging het de bondscoach om. "Want er staat hier een aantal nieuwe jongens op het veld. En spelers die er op de Olympische Spelen wel waren, hebben een andere positie of andere rol, zoals Sander de Wijn, onze nieuwe laatste man, en Klaas Vermeulen die aanvoerder is geworden. Dat moet zijn weg dus allemaal nog vinden."

"Maar ik ben blij met de manier waarop we speelden. Dat Pakistan met 1-0 voor kwam was niet zo spannend. Zoiets kan gebeuren. Ik vond het goed hoe wij met gedurfd spel de wedstrijd toch naar ons toetrokken. Ik heb veel schoten op doel gezien en het strafcornerpercentage was netjes. 5-1 was mooier geweest, maar dit is een prima start."

Van Ass liet ook weten neo-international Glenn Schuurman, die op het laatste moment de geblesseerde Mink van der Weerden verving, voorlopig nog niet als strafcornerschutter gaat fungeren, een rol die Schuurman bij Jong Oranje wel had. "Glenn is zonder voorbereiding bij de groep gekomen, dat is al moeilijk genoeg. Ik heb hem vandaag twee keer tien minuten laten spelen en dat ging ontzettend goed. Maar ik geef hem daar voorlopig niet ook nog eens de druk van de strafcorner bij. Misschien later in het toernooi, maar eerst wil ik hem rustig brengen."

Van den Brom hekelt Belgische ontslaggolf

Trainers worden om de haverklap ontslagen in België. Anderlecht-trainer John van den Brom heeft zich daar nu fel tegen uitgesproken.

De Nederlander Adrie Koster was deze week de zesde trainer al die op straat werd gezet in de Jupiler Pro League. De voorzitter van Beerschot meende nog dat het niet aan Koster lag, maar niet aan de spelers. Ron Jans was bij Standard Luik de eerste dit seizoen. Daarna volgden Georges Leekens (Club Brugge), Trond Sollied (AA Gent), Bob Peeters (Cercle Brugge) en Chris Janssens (Lierse SK).

"Bij onze noorderburen moet er al heel wat gebeuren vooraleer een club zijn sportieve baas de laan uitstuurt. Dit seizoen zette alleen NAC Breda zijn coach aan de deur. Niet zo in België, waar met de herfstbladeren ook de trainers vallen als vliegen", aldus Van den Brom in Het Nieuwsblad.

De trainer van koploper Anderlecht heeft zich goed ingelezen. "Ik lees dat jullie land wereldwijd op de tweede plek staat inzake het ontslaan van coaches. Dit is een slechte ontwikkeling voor het Belgische voetbal. Als ik die voorzitter hoor zeggen dat Koster zeker blijft tot het eind van het seizoen, om hem daarna eruit te gooien, dan stel ik daar vragen bij. Hoe serieus kun je die mensen dan nog nemen? Dat zeg ik heus niet omdat Koster ook een Nederlander is."

'Snelweghuis' China toch gesloopt

Het huis van een Chinees echtpaar dat een symbool werd van verzet tegen oneerlijke en veelal te lage compensatiebetalingen door de Chinese autoriteiten is toch gesloopt. Foto's van de woning van vijf verdiepingen middenin een asfaltvlakte gingen afgelopen week de hele wereld over.

Eendenboer Luo Baogen en zijn vrouw zijn uiteindelijk akkoord gegaan met een vergoeding van omgerekend 32 duizend euro, zei het hoofd van het dorp Xiayangzhang, in de westelijke provincie Zhejiang. De woning werd zaterdag met bulldozers tegen de vlakte geworpen. Luo zelf was telefonisch onbereikbaar.

De buurt waar de twee woonden moest plaats maken voor een belangrijke verkeersweg. Luo (67) had de bouw van zijn huis net voor een bedrag van 74 duizend euro afgerond toen de bouw van de weg begon en de autoriteiten hem een schadevergoeding van 27 duizend euro boden. Dat bod werd door Luo weggewuifd.

Waarom Luo het bod van 32 duizend euro uiteindelijk wel accepteerde is niet duidelijk. Volgens dorpshoofd Chen Xuecai was Luo alle aandacht van de media moe en ging hij vrijwillig akkoord.

Judoka Bolder wint Grand Slam Tokio

Judoka Linda Bolder heeft het grand slam-toernooi in Tokio in de klasse tot 70 kg gewonnen. Ze versloeg in de finale de Japanse Haruka Tachimoto met yuko. 

Op weg naar de eindstrijd had Bolder met ippon gewonnen van de Française Fanny Estelle Posvite, de Cubaanse Onix Cortes Aldama en de Japanse Yuko Imai. Bolder is de enige Nederlandse judoka die in Tokio deelneemt. De Nederlandse judobond stuurde om financiële redenen geen afvaardiging, waarna Bolder besloot op eigen kosten naar Japan te reizen. Het toernooi in Tokio is het eerste grote toernooi na de Olympische Spelen, veel Olympiagangers lieten dit toernooi echter schieten. 

[WB] Sábliková is Pechstein te snel af op 5000m

Martina Sábliková heeft de 5000 in Astana gewonnen. De olympisch kampioene won de wereldbekerwedstrijd met 7.00,75. Dit is een baanrecord. Claudia Pechstein werd tweede met 7.01,05. Het brons is voor de Russin Olga Graf. 

De Nederlanders in de A-Groep Diane Valkenburg en Marije Joling werden vijfde en zesde. Valkenburg was bijna drie seconden meer nodig dan Sábliková. Rixt Meijer won eerder vandaag de B-groep in 7.07,87. Zij promoveert hiermee naar de A-groep. 

# Schaatser Land Tijd Verschil
1 Martina Sábliková Tsj 7.00,75  
2 Claudia Pechstein Dui 7:01.05 0,30
3 Olga Graf Rus 7.01,38 0,63
4 Stephanie Beckert Dui 7.02,52 1,77
5 Diane Valkenburg Ned 7.03,51 2,76
6 Marije Joling Ned 7.08,56 7,81

Klassement Lange afstanden

# Schaatser Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 260
2 Stephanie Beckert Dui 220
3 Claudia Pechstein Dui 201
4 Diane Valkenburg Ned 160
5 Marije Joling Ned 160
11 Jorien ter Mors Ned 70
12 Antoinette de Jong Ned 70
15 Linda de Vries Ned 45
17 Ireen Wüst Ned 35
21 Rixt Meijer Ned 32

Elf dj's doen Radio 2 Top 2000

Elf dj's presenteren dit jaar de Radio 2 Top 2000. Bert Haandrikman opent de lijst, op Eerste Kerstdag om 12 uur. Sander Guis sluit af, op 31 december om middernacht. De namen van de presentatoren zijn zaterdag bekendgemaakt in het radioprogramma Cappuccino.

De uitzending is vanuit het Top 2000 Café in het media-instituut Beeld en Geluid, in Hilversum. Publiek kan er dagelijks terecht tussen 08.00 en 23.00 uur.

Dj Kasper Kooij maakt z'n debuut in het team. Hans Schiffers draaft voor de 14e keer op en is daarmee de enige die alle edities meemaakte.

De andere namen zijn: Jan-Willem Roodbeen, Bert Kranenbarg, Alfred van de Wege, Stefan Stasse, Henk van Steeg, Marc Adriani en Sander de Heer.

Elf dj's doen Radio 2 Top 2000
Elf dj's doen Radio 2 Top 2000 (Foto: ANP)

Olympische nominatie Ter Mors op 1000 meter

Jorien ter Mors heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagoya haar tweede olympische nominatie behaald. De Twentse shorttrackster haalde de finale van de 1000 meter en voldeed hiermee aan de kwalificatie-eis. Dat is een top acht notering. 

Ter Mors ging uiteindelijk onderuit in de finale en moest daardoor genoegen nemen met de vijfde plaats. De overwinning was voor de Britse Elise Christie. Ter Mors heeft ook al een nominatie voor de 1500m op zak. 

Sjinkie Knegt kwam bij de mannen op de 1000 meter in de kwartfinales uitgeschakeld en werd 10de. Op de 1500 meter kreeg Niels Kerstholt een straf in de B-finale en werd 13de. Knegt en Kersthol plaatsten zich samen met Freek van der Wart en Christiaan Bökkerink wel voor de finale op de aflossing. Het viertal ging als tweede door achter Zuid-Korea. De vrouwen werden in de halve finale uitgeschakeld.

Noord-Korea wil raket lanceren

Noord-Korea is van plan voor de tweede keer dit jaar een raket te lanceren. Het staatspersbureau KNCA meldde zaterdag dat de lancering tussen 10 en 22 december zal plaatsvinden.

De raket moet een satelliet in de ruimte brengen. Noord-Korea beweerde hetzelfde bij de mislukte lancering van een raket in april.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea geloven niet dat het geïsoleerde en stalinistisch land, zoals het claimt, vreedzame doelen nastreeft met zijn rakettenprogramma. Zij vermoeden dat Noord-Korea intercontinentale langeafstandsraketten test die kunnen worden uitgerust met een nucleaire lading.

De lancering in april leidde tot internationale protesten. De VS spraken van een provocerende daad, in strijd met het internationaal recht en een bedreiging van de regionale veiligheid.

Noord-Korea wil raket lanceren
Noord-Korea wil raket lanceren (Foto: ANP)

KNVB: Oranje-duels kunnen naar FOX

Het Amerikaanse mediabedrijf FOX krijgt een flinke vinger in de pap van het Nederlandse voetbal. Ook Oranje kan zomaar die kant op. FOX nam eerder al een meerderheid in Eredivisie Live voor één miljard euro. Daardoor ligt de speelbal van de Eredivisie-samenvattingen ook bij de Amerikanen.

Naast het Eredivisie-voetbal kunnen vanaf 2014 ook de wedstrijden van Oranje naar een open zender van FOX, liet KNVB-directeur Bert van Oostveen weten. "Het is zeker een partij waar wij serieus mee in gesprek zullen gaan als ons contract met SBS6 in 2014 afloopt. Iedereen op de Nederlandse markt komt in aanmerking, maar als FOX met een zender op het open net komt en waarmaakt wat ze belooft, zie ik niet in waarom Oranje niet voor FOX zou kiezen."

De KNVB heeft de kwalificatieduels voor het EK 2016 en WK 2018 overigens al verkocht aan de UEFA, samen met 52 andere voetbalbonden. "Zij boden ons een dusdanig bedrag dat wij het verstandig vonden om daarop in te gaan." Maar Van Oostveen zegt dat de KNVB invloed behoudt. "Wij kunnen in het informele circuit wel wat bijsturen. Als een zender niet aan onze kwaliteitseisen voldoet."

Van Oostveen hoopt echter wel dat de oefeninterlands achter de decoder gaan. Daarvoor gaat hij in gesprek met OCW-minister Jet Bussemakers. "We betwisten het maatschappelijk belang van oefenduels op het open net zoals in februari tegen Italië. Wat ons betreft kunnen die achter de decoder. We hopen die discussie te kunnen voeren met de minister."

Hoste zet punt achter wielerloopbaan

De Belg Leif Hoste beëindigt per direct zijn wielerloopbaan. Hij heeft een versleten tussenwervelschijf en dat dwingt hem na vijftien jaar het profpeloton te verlaten. Dat maakte de Belg bekend in de krant Het Nieuwsblad.

''Ik heb geen zin om de hoop te vullen. 2011 en afgelopen seizoen waren al niet zoals ik het wilde. Ik ben ambitieus en wat schiet je op met een half seizoen koersen? Door dat probleem aan mijn rug kan ik niet meer het niveau halen dat ik wil. Was ik 23 jaar, dan zou ik het nog eens proberen. Lukte het niet, jammer. Maar ik ben 35. "Dit is misschien geen gedroomd afscheid, maar opnieuw zo'n seizoen zie ik niet zitten'', aldus Hoste. Zijn contract bij de ploeg Accent Jobs-Willems werd ook niet verlengd.

Hoste is drievoudig Belgisch kampioen tijdrijden en hij werd drie keer tweede tijdens de Ronde van Vlaanderen. Hij reed onderandere voor Omega Pharma-Lotto, Katusha en sloot zijn carriere af bij Accent.Jobs-Willems.

Kluivert opteert voor Siem de Jong in de spits

Als Patrick Kluivert trainer van Ajax was, zou hij in de topper tegen PSV met Siem de Jong in de spits starten. Dat zei de assistent-bondscoach vrijdag in Amsterdam bij de start van de kaartverkoop voor de Europa League-finale, die volgend jaar in de Arena wordt gespeeld. "Siem is de laatste tijd goed bezig", weet Kluivert die gelijk ook een slag om de arm houdt. "Maar Frank ziet ze elke dag, die kan het beste beoordelen wie er moet spelen."

Volgens de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal gaan beide ploegen voor de winst. "Beide teams hebben de punten nodig. Zeker Ajax. Als je weet dat een ploeg een paar tikjes heeft gehad weet je dat dat gaat doorsijpelen. Als je dan druk gaat zetten op de tegenstander kan dat goed uitpakken."

Op de vraag hoe de 'jonkies' van Ajax Van Bommel en Strootman af moeten stoppen, heeft Kluivert wel een antwoord. "Je moet niet kijken naar je tegenstander maar gewoon je eigen spel spelen. Zorgen dat de tegenstander naar jou kijkt. Dan hoeven de 'jonkies' niet achter van Bommel en Strootman aan te lopen maar is het andersom."

Ajax, is al lang op zoek naar een echte opvolger voor Kluivert. Daar is de huidige trainer van de beloften van Twente stiekem best trots op. "Dat is zonde. En heel erg jammer dat dat nog niet gelukt is. Maar wel een teken dat ik iets goeds heb gedaan voor de club."

[CT] Duitsland wint van Nieuw-Zeeland, België onderuit

Duitsland is de Champions Trophy met een moeizame zege begonnen. De olympisch kampioen was in Melbourne met 3-2 te sterk voor Nieuw-Zeeland. De Duitsers leidden bij rust met 3-0, maar kwamen in de tweede helft toch nog enigszins in de problemen. Het andere groepsduel werd een prooi voor India. Engeland werd met 3-1 verslagen, waardoor de Indiërs op doelsaldo aan de leiding gaan in groep A.

In poule B, waar Nederland eerder met 3-1 won van Pakistan, boekte ook Australië een zege. De Aussies wonnen hun eerste duel na het verliezen van de eerste positie op de wereldranglijst met 4-2 van België. Australië ging de laatste vier edities van de Champions Trophy met de zege aan de haal. Zondag is Nederland de tweede tegenstander op weg naar titelprolongatie.

[WB] Davis wint 1500m in Astana, voor Bøkko en Brodka

Shani Davis heeft de 1500 meter gewonnen in Astana. Hij was de snelste in 1.46,01. Håvard Bøkko had 33 hondersten meer nodig en  werd tweede. De Pool Zbigniew Brodka pakte brons. 

De Nederlanders vielen tegen. Maurice Vriend werd achtste, Verweij werd twaalfde en Rotteveel dertiende. In de B-groep werd Rhian Ket tweede met 1.49,08 en Thomas Krol derde in 1.49,40. Bøkko gaat nu aan de leiding in het wereldbekerklassement gevolgd door Vriend en Brodka. Pas in februari zal deze afstand weer in wereldbekerverband worden verreden. 

Tijd

# Schaatser Land Tijd Verschil
1 Shani Davis VS 1.46,01  
2 Håvard Bøkko Noo 1,46,33 0,33
3 Zbigniew Brodka Pol 1,46,42 0,41
4 Denis Yuskov Rus 1,46,52 0,51
5 Alexis Contin Fra 1,46,59 0,58
8 Maurice Vriend Ned 1.46,95 0,94
12 Koen Verweij Ned 1.47,67 1,66
15 Renz Rotteveel Ned 1.48,28 2,02

Klassement 

# Schaatser Land Punten
1 Håvard Bøkko Noo 210
2 Maurice Vriend Ned 181
3 Zbigniew Brodka Pol 160
4 Koen Verweij Ned 149
5 Konrad Niedzwiedzki Pol 144
6 Sverre Lunde Pedersen Nor 142
7 Bart Swings Bel 136
8 Shani Davis VS 128
14 Kjeld Nuis Ned 68
20 Renz Rotteveel Ned 42
25 Thomas Krol Ned 23
26 Rhian Ket Ned 21

Amsterdam verwelkomt achthonderdduizendste inwoner

Amsterdam telt weer achthonderdduizend inwoners. De mijlpaal werd vrijdag bereikt met de geboorte van baby Alex. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) verwelkomde het Amsterdammertje in het Academisch Medisch Centrum.

In het jaar 1972 had de hoofdstad voor het laatst achthonderdduizend inwoners. Daarna trokken veel inwoners naar omliggende plaatsen als Purmerend, Alkmaar, Lelystad en later Almere.

Inmiddels heeft Amsterdam een relatief jonge bevolking met veel kinderen en studenten. Als de stad in dit tempo doorgroeit, telt Amsterdam in 2026 850 duizend inwoners.

Pasgetrouwd stel hosselt tienermeisje

Je zou toch verwachten dat als je net getrouwd bent, op seksueel gebied weinig tekortkomt. Een jong stel uit het Amerikaanse Crossville (Tennessee) dacht daar toch heel anders over. Het kersverse echtpaar besloot een triootje te doen met een tienermeisje.

De 46-jarige Michael McCarrell en zijn 27-jarige vrouw Amanda werden woensdag bij Nashville van de weg geplukt tijdens een routinecontrole. De beste man had bij het afslaan geen richting aangegeven. Toen de agenten zagen dat er een 17-jarig meisje tussen het stel zat gesandwicht, besloten zij het stel aan de tand te voelen.

Het duo, dat in augustus in het huwelijksbootje is gestapt, vertelde de politie dat ze in Kentucky een meisje hadden opgepikt dat ze via een datingsite hadden ontmoet. Manlief was er echter van overtuigd dat het tienermeisje inmiddels al 18 was. Zijn vrouw heeft echter bekend dat zij seks wilde met het meisje.

Het echtpaar is direct in de boeien geslagen. Zij worden aangeklaagd wegens seksuele uitbuiting van een minderjarige en het deelnemen aan criminele activiteiten met een minderjarige.

Nog meer strategie in Guardians of Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions geven vandaag de vijfde en laatste strategie-aflevering vrij van de nieuwe Guardians of Middle-earth.

In deze laatste aflevering worden alle gameplay elementen samengebracht en de teamstrategie uitgezocht. Zo wordt besproken hoe je de Guardians kan kiezen die het beste samenwerken en hoe je de vijanden kan domineren in de competitieve gameplay.

De game bevat karakters uit de aankomende film The Hobbit: An Unexpected Journey. Deze MOBA-game voor consoles biedt meer dan twintig  'guardians' waaronder Gandalf, Sauron, Gollum, Thrain en vele anderen, om mee te spelen tijdens PVP-wedstrijden. Gamers kunnen met andere spelers communiceren via een in-game communicatiesysteem en hebben toegang tot het uitgebreide online stat- en leaderboardsysteem, waarmee ze onder andere overwinningen en nederlagen van vrienden kunnen volgen.

Guardians of Middle-earth komt 4 december 2012 via PlayStation Network voor PlayStation 3. Deze kost € 14,99. Op 5 december 2012 is de game beschikbaar voor een prijs van 1200 MS Points via Xbox LIVE Arcade voor Xbox 360.

De winkelversie komt uit op 7 december voor € 29,99. Voor die prijs krijg je pre-paid toegang met korting voor de uitbreidingen en PSN-Vouchers die dezelfde waarden hebben als de Season Pass met downloadbare content. De extra content bestaat uit nieuwe game mappen, een bonus modus en een aantal extra goed- en kwaadaardige personages. Hieronder kan je de boxart terugvinden.

Halle Berry en ex bereiken overeenkomst

Halle Berry en haar ex Gabriel Aubry hebben donderdag een overeenkomst bereikt. Aubry ging vorige week op de vuist met de huidige vriend van de actrice, Olivier Martinez.

Aubry kreeg vervolgens een contactverbod waardoor hij niet in de buurt mocht komen van zijn dochter, maar dat liep donderdag af. Aubry vroeg op zijn beurt een contactverbod aan voor Martinez, maar of dat is toegewezen is onduidelijk.

De advocaten van beide partijen lieten na de hoorzitting weten dat op vriendschappelijke wijze een overeenkomst is bereikt. Verder worden er geen mededelingen gedaan over de zaak. Of ook afspraken zijn gemaakt over de 4-jarige Nahla, de dochter van Berry en Aubry, is niet duidelijk.

Het model en de 46-jarige actrice liggen al sinds hun breuk in 2010 met elkaar overhoop over de voogdij over hun dochter. Aubry en Martinez kregen vorige week slaande ruzie, waarna Aubry werd gearresteerd. Aanleiding voor de knokpartij zou de voogdij zijn geweest. Aubry hield onder meer een blauw oog en een gebroken rib over aan het gevecht.

A6 uren dicht door gekantelde vrachtwagen

De A6 richting Lelystad is zaterdagochtend afgesloten nadat een vrachtwagen met oud voedsel is gekanteld. Bij het ongeluk was ook een personenauto betrokken. Drie personen raakten gewond. Mogelijk duurt de afsluiting nog tot 15.00 uur, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID).

Het ongeluk vond rond 07.00 uur plaats op de rijbaan tussen Almere-Buiten-Oost en Lelystad. Mogelijk raakte de personenauto de vrachtwagen van achteren, licht een woordvoerder van de politie toe. De chauffeur van de vrachtwagen raakte door het ongeluk bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. Ook de twee inzittenden van de personenauto raakten gewond. De drie slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Omdat de lading oud voedsel moet worden opgeruimd duurt het nog uren voordat de weg weer open kan, meldt de zegsman van de VID. Verkeer richting Emmeloord en verder wordt geadviseerd vanaf knooppunt Muiderberg via Amersfoort en Zwolle te rijden.

'Hells Angels willen clubhuis in A'dam Sloterdijk'

Motorclub Hells Angels wil hun nieuwe clubhuis vestigen in een pand in Amsterdam Sloterdijk. Dat meldt De Telegraaf zaterdag op basis van bronnen bij de gemeente. De gemeente Amsterdam zou er echter alles aan doen om een nieuw clubhuis binnen de stadsgrenzen te dwarsbomen.

Het zou gaan om een bedrijfspand aan de Humberweg. Daar heeft zich recent bij de Kamer van Koophandel een eenmansbedrijf gevestigd voor het stallen en poetsen van motoren. Het pand heeft op de eerste verdieping een kantine waar de motorclub al clubavonden zou hebben georganiseerd.

De Hells Angels moesten begin dit jaar hun oude clubhuis aan de Wenckebachweg in Amsterdam verlaten op last van de gemeente. Voor hun vertrek kregen de Angels vier ton.

In oktober leken de leden van de motorclub hun oog al te hebben laten vallen op een ander pand. Dat zou gaan om een gebouw aan de Polijsterweg in Amsterdam-Noord, liet een woordvoerder van de gemeente aan de krant weten.

Strootman wil wel naar jeugd-EK

Jong Oranje speelt volgend seizoen het EK in Israël. Het is de vraag welke spelers van het grote Oranje mee willen. Één naam lijkt al ingevuld.Afgelopen woensdag vond de loting voor het EK plaats. Jong Oranje vond zichzelf terug in een loodzware poule met Duitsland, Spanje en Rusland. Organisator Israël vulde de andere poule met Noorwegen, Engeland en Italië.

Veel spelers van Oranje mogen mee qua leeftijd. PSV'er Kevin Strootman ziet het wel zitten. "Het zijn hele mooie wedstrijden, met mooie tegenstanders. Daar wil ik ook aan meedoen. Ik heb nog nooit een jeugd-EK gespeeld", vertelde hij aan de NOS.

In dezelfde periode gaat het Oranje van Louis van Gaal op oefenstage naar China en Indonesië. Strootman hoopt dat hij van Van Gaal een vrijbrief krijgt. "De coaches hebben daar denk ik wel overleg over." Andere spelers die nog mee kunnen met Jong Oranje zijn onder andere Luciano Narsingh, Ricardo van Rhijn, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij.

Langeler: "Konden niet meer doen"

Art Langeler betreurt het gelijkspel van PEC Zwolle tegen VVV-Venlo. Dankzij goed keeperswerk van Niki Mäenpää moesten de Zwollenaren het met een punt doen.

"Gezien de veld- en kansverhoudingen hadden we moeten winnen", zegt Langeler tegen Eredivisie Live. "Ik ben niet ontevreden, hoe raar het ook klinkt, omdat we een aantal thuiswedstrijden die ook zo waren, hebben verloren. Dan moet je zorgen dat je niet verliest en dat is gelukkig niet gebeurd. Wij konden niet meer doen dan dit."

"Het vervelende van het voetbalspel is dat verdedigen vaak beloond wordt", meent de oefenmeester. "En gelukkig niet maximaal vandaag. Ik zou het liever anders zien. Ik zou liever zien dat het aanvallend voetbal een beetje beloond wordt. Als die laatste kopbal erin was gevallen, had iedereen toch gezegd: gerechtigd."

Langeler wilde nog niets kwijt over de samenwerking met Werder Bremen. Deze week waren er gesprekken met Werder-trainer Thomas Schaaf. "Er kwam uit dat er spelers zijn die bij Bremen geen kans in het eerste krijgen. Wij zijn er natuurlijk erg blij mee als wij daar gebruik van kunnen maken."

Rot op met je christenbus

Natuurlijk: kinderen met een handicap moeten ook naar school kunnen. En als er dan een speciaal rolstoelbusje voor nodig is om ze naar die aangepaste school te brengen: prima. Daar betaal ik graag aan mee. Maar kinderen die prima naar de basisschool om de hoek kunnen, doch van hun vader naar een school met het juiste merk bijbel moeten, soms meer dan honderd kilometer verderop: laat papa dan ook maar de rekening betalen.

Barney exit, Van Gerwen door in Minehead

Michael van Gerwen heeft als enige Nederlandse darter de laatste 16 bereikt in de Players Championship Finals in Minehead. Raymond van Barneveld werd vrijdagavond uitgeschakeld. Vincent van der Voort werd in de middag al uitgeschakeld.

Van Gerwen, al enkele maanden uitstekend in vorm, was duidelijk te sterk voor titelverdediger Kevin Painter. Het werd 6-3. De 23-jarige Brabander verloor de eerste leg maar domineerde daarna. Zijn Engelse opponent kwam nog terug van 4-1 tot 4-3, het was een tijdelijke opleving. Van Gerwen sloot af met een 13-darter.

Van Barneveld begon tegen Steve Beaton slecht. Pas bij 0-4 kreeg de Hagenaar de geest. Hij pakte vijf legs op rij. De beslissing kon hij evenwel niet forceren. In de beslissende leg begon de Engelsman met 2x180. De kans op een 9-darter liet hij liggen. Barney had zich kunnen redden door 170 uit te gooien. Dat lukte bijna. Zijn laatste pijl raakte het ijzer van de bull.

Van der Voort moest zijn meerdere erkennen in de Belg Kim Huybrechts. De Noord-Hollander verloor met 3-6, na met 3-2 te hebben voorgestaan. Aan het slottoernooi van de Player Championship,serie mochten de beste 32 spelers van de PC-Order of Merit van de profbond PDC meedoen. De Player Championship bestaat uit 20 vloertoernooien in het Verenigd Koninkrijk en 5 Europese Tours. De winnaar vangt 50.000 Engelse pond, zo'n 62.000 euro.

Speler Speler Score
Ian White Michael Smith 5-6
Colin Lloyd Peter Wright 5-6
Justin Pipe Colin Osbourne 6-3
Kim Huybrechts Vincent van der Voort 6-3
Robert Thornton Mark Walsh 6-1
Terry Jenkins Mervyn King 5-6
Ronnie Baxter Paul Nicholson 6-5
Andy Hamilton Andy Smith 6-2
Dave Chisnall Wayne Jones 0-6
James Wade Brendan Dolan 4-6
Adrian Lewis Richie Burnett 6-3
Michael van Gerwen Kevin Painter 6-3
Raymond van Barneveld Steve Beaton 5-6
Phil Taylor Mark Webster 6-2
Wes Newton Gary Anderson 4-6
Simon Whitlock Jamie Caven 6-3

Zeker niet de Last of Us

Er wordt een nieuw personage uit The Last of Us voorgesteld tijdens de Video Game Award volgende week. Dat geeft Geoff Keighley aan in een van zijn tweets.

De tweet van onze Doritos-fan geeft aan:

"Meet a new LAST OF US character and so much more one week from tonight at VGAs on Spike."

De tiende Video Game Awards zijn op zaterdag 7 december in Los Angeles om 9.00pm. Dat is voor ons op zondag 8 december om 3 uur 's nachts. De show is te volgen op Spike TV, MTV 2, MTV Tr3s, Xbox LIVE, Spike.com and GameTrailers.com. Op welke aankondigingen hoop jij?

Last of Us

Geheim UFO-bewijs opgedoken

Zaterdagochtend, tijd voor UFO-nieuws! Op internet is namelijk een meer dan 100 minuten durende film te bekijken die volstaat met nieuw bewijsmateriaal voor het bestaan van UFO's.

De beelden zijn gebundeld in een boeiende documentaire die 'UFOs: The Secret Evidence' is gedoopt. Deze documentaire heeft maar liefst vier EBE Awards gewonnen, de Oscar voor UFO-films.

In de film zijn beelden te zien die de overheden liever onder de pet hadden gehouden. De documentaire bevat maar liefst 44 UFO-filmpjes uit onder meer NASA- en luchtmachtarchieven.

Het bewijs waar de hele wereld op heeft gewacht...

Nadja Hüpscher blij met haar twee beschermengelen

Nadja Hüpscher is blij dat ze later twee sterke mannen aan haar zijde heeft. De 40-jarige actrice beviel begin deze maand van haar tweede zoon, die ze Benjamin noemde.

"Ik denk dat ze me gaan beschermen", zei ze vrijdagavond in RTL Boulevard. "Die twee worden denk ik heel groot en dan lopen ze zo met hun kleine mamsje door het land. Ik vind het wel stoer."

Hüpschers bevalling ging 'heel voorspoedig'. "Echt heel goed", aldus de actrice. "Ze zeiden allemaal: de tweede gaat een stuk makkelijker en dat was ook zo."

Mattijs van Bergen winnaar Dutch Fashion Awards

Mattijs van Bergen is vrijdagavond de grote winnaar geworden van de Dutch Fashion Awards. De ontwerper sleepte de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award in de wacht en mocht ook de International Fashion Incubator Award in ontvangst nemen. Van Bergen kreeg ook een cheque van 25 duizend euro.

"Een eigentijdse invulling van de huidige luxemarkt waarin de hand van de ontwerper duidelijk zichtbaar is", zo oordeelde de jury. "Mattijs van Bergen is de vaandeldrager van de Nederlandse mode."

De Dutch Fashion Incubator Award ging voor de tweede keer naar Hyun Yeu. De Fair Luxury Award werd toegekend aan Elsien Gringhuis en de Dutch Touch Paris Award werd gewonnen door Anne de Grijff. Spijkers en Spijkers kreeg het Cultuurfonds Mode Stipendium 2013.

De zesde editie van de Dutch Fashion Awards vond vrijdagavond plaats in de Grote Kerk in Den Haag. Een jury bestaande uit twaalf kopstukken uit de internationale mode-industrie beloonde Nederlands modetalent met de prijzen.

'Zelfverrijking bij top onderwijsgroep Amarantis'

Bij onderwijsgroep Amarantis, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, zijn aanwijzingen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs. Dat staat in een nog vertrouwelijk conceptrapport over de val van de onderwijsmoloch, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Bij de onderzoekers, die in opdracht van het ministerie van Onderwijs werkten, zijn signalen binnengekomen van directieleden en adviseurs die naast hun ov-kaart en taxivergoedingen ook twee leaseauto's van de zaak hadden. Ook zou het hoofd huisvesting zijn woning hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten.

Daarnaast hekelen de onderzoekers het feit dat een voormalige bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ROC ASA, dat nu onderdeel is van Amarantis, in 2004 terugtrad, maar tot in 2010 aanbleef als adviseur, met behoud van volledige bezoldiging en secundaire voorwaarden. Vanaf begin 2007 zou hij echter al geen werkzaamheden meer hebben verricht voor Amarantis.

Ook zou er sprake zijn van vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Zo zouden er onder meer opvallend nauwe banden bestaan tussen de top van Amarantis, een Amsterdams adviesbureau en woningcorporatie De Key. Volgens de commissie heerste er verder een angstcultuur binnen de scholengroep en kwamen daardoor misstanden niet naar buiten.

De 'Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis' presenteert maandag haar rapport. Begin dit jaar werd de scholenkoepel opgeknipt in vijf kleinere scholenkoepels omdat de school zich op de rand van een faillissement bevond. Het boekjaar 2011 werd afgesloten met een tekort van 20,4 miljoen euro. Eerder zei interim-bestuursvoorzitter Marcel Wintels al dat Amarantis aan creatief boekhouden deed.

Rechter weigert verbod Innocence of Muslims

De omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims blijft voorlopig te zien op YouTube. Een poging van een actrice uit de film om de beelden te laten verwijderen, strandde vrijdag bij de rechter in het Amerikaanse Santa Clara.

Innocence beeldt de profeet Mohammed af als een pedofiel en een moordenaar, maar de acteurs uit de film bleken van niets te weten. Zij dachten mee te spelen in een avonturenfilm, maar ontdekten later dat hun stemmen waren nagesynchroniseerd.

Na het uitkomen van de film vroeg actrice Cindy Lee Garcia YouTube en Google om de beelden van hun servers te halen, maar dat werd geweigerd. Daarop stapte de actrice naar de rechter. Ze zou na het uitkomen van de film veelvuldig met de dood zijn bedreigd. Garcia gaat in hoger beroep, aldus haar advocaat.

Man krijgt klappen na slechte seks

De politie van Manatee County (Florida) heeft Raquel Gonzalez in de boeien geslagen. De 24-jarige vrouw had haar vriend in elkaar geslagen omdat hij te vroeg klaarkwam.

Gonzalez dook deze week met Esric Davis het bed in. Toen de 30-jarige kerel eenmaal hevig spuitend was klaargekomen, was de enige lul die nog in bed overeind kwam hijzelf. De hork vergat dan ook zijn minnares te bewerken tot ook zij een hoogtepunt zou kunnen bereiken.

Dit pikte de jongedame niet. Zij gaf Davis enkele snoeiharde klappen en begon hem te krabben. De arme drommel belde hierop de sterke arm der wet die de vrouw weldra in de boeien sloeg.

GonzalezLes 1: maak nooit een geile latina boos!
Foto: Manatee County Sheriff's Office

Advocaat Poch: beschuldiging over nonnen is onzin

De advocaat van Julio Poch stoort zich aan de beschuldiging van de betrokkenheid bij de verdwijning van nonnen, waar Nederlandse media onlangs over berichtten. "De onschuld van Poch in deze zaak is evident", zegt Gerardo Ibañez.

De raadsman stelt dat hij aan de hand van logboekgegevens kan aantonen dat Poch op 14 december 1977, waarop de bewuste vlucht werd uitgevoerd, elders was. Uit de logboeken zou blijken dat hij twee uur in een ander toestel heeft gevlogen vanaf een bases in Bahia Blanca, op 700 kilometer afstand van Buenos Aires, vanwaar de vlucht met de nonnen vertrok.

Bovendien zou het vliegtuig waarmee de Franse nonnen Leonie Duquet en Alice Domon en drie andere vrouwen werden vervoerd, niet van de marine zijn, maar van de kustwacht. Dit terwijl Poch voor de marine vloog. De zaak van de nonnen is er een van de in totaal 27 zaken waarvoor Poch wordt aangeklaagd.

De nonnen hadden, tot ongenoegen van de Argentijnse junta, contact met de moeders van het Plaza de Mayo die protesteerden tegen het regime.

Het proces tegen Poch ging woensdag van start en kan jaren duren. Het voorlezen van de aanklacht duurt volgens Ibañez uiterlijk tot donderdag. Poch zou bij de laatsten van de 68 verdachten zijn die zijn aanklacht te horen krijgt.

Moody's verlaagt kredietstatus noodfonds ESM

Kredietbeoordelaar Moody's heeft vrijdag de kredietstatus van het Europese permanente noodfonds ESM verlaagd. De waardering van het reddingsfonds ging terug van AAA naar Aa1.

Moody's blijft negatief over het vooruitzicht van het noodfonds. Het besluit van de kredietbeoordelaar kwam mede doordat Frankrijk vorige week werd afgewaardeerd. Frankrijk, een van de landen die het meeste bijdraagt aan het noodfonds, liep eveneens terug van AAA naar Aa1.

De Duitse ESM-topman Klaus Regling vindt de beslissing van Moody's 'moeilijk te begrijpen'. Volgens hem wordt hiermee voorbij gegaan aan het sterke institutionele kader, de politieke toewijding en de kapitaalstructuur van het fonds.

Asielzoekers Amsterdam vinden tijdelijk onderdak

De uitgeprocedeerde asielzoekers uit het tentenkamp in Amsterdam hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag onderdak gevonden. Dat meldt Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant. Het zou gaan om een bunker in het Amsterdamse Vondelpark, meldt de NOS.

Het onderkomen is gevonden met hulp van de kraakbeweging, zei Van der Spek op Twitter. Het kamp van de asielzoekers werd vrijdag ontruimd door de gemeente. Ruim honderd asielzoekers werden daarbij aangehouden en vastgezet. Een deel van hen werd gister echter al weer op vrije voeten gesteld. Exacte aantallen kon de politie nog niet geven.

De asielzoekers bivakkeerden sinds september in het kamp omdat het volgens hen niet veilig is om terug te keren naar hun thuisland. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) wilde het kamp echter weg hebben vanwege overlast voor omwonenden en de zorgelijke gezondheidstoestand van de demonstranten.

'PvdA wil meldpunt verspilling in de zorg'

Er moet een landelijk meldpunt komen waar patiënten en zorgverleners verspilling in de gezondheidszorg gemakkelijk en snel kunnen aangeven. Daarvoor pleit de PvdA, die daartoe komende week een voorstel indient bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, schrijft De Telegraaf zaterdag. De VVD steunt het idee.

Verspilling zou in alle geledingen van de zorg voorkomen door onder meer te grote verpakkingen. Zo zouden patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor honderd euro aan overtollige medicijnen en verbandmateriaal in huis hebben.

De PvdA wil dat het meldpunt wordt ondergebracht bij de koepel Zorgverzekeraars Nederland. De verzekeraars moeten dan bij het sluiten van contracten met zorgverleners afdwingen dat de verspilling wordt aangepakt.


'PvdA wil meldpunt verspilling in de zorg' (Foto: Novum)

'Kabinet wil werkloze docent naar Randstad lokken'

Het kabinet wil het voor werkloze docenten uit de provincie aantrekkelijker maken om naar de Randstad te verhuizen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (PvdA) willen met de vier grote steden een plan maken om het lerarentekort in de Randstad op te lossen, meldt het AD zaterdag.

Bussemaker en Dekker denken aan een uitzendbureau voor leraren en aan bemiddeling bij het vinden van een woning. Om het verhuizen makkelijker te maken gaan ze binnenkort in overleg met de vier grote steden.

Zeker tot 2016 wordt een lerarentekort verwacht, met name in de grote steden. In de rest van het land lopen de leerlingenaantallen echter juist terug. De komende jaren zijn er zo'n honderdduizend leerlingen minder, wat neerkomt op vierduizend klassen. Goede docenten verliezen daardoor hun baan en kiezen mogelijk voor een ander vak, waardoor ze voor het onderwijs verloren gaan.

Sportpark Linne dicht door legionellabesmetting

Een sportcomplex in het Limburgse Linne is gesloten omdat in de douches van de kleedruimtes de legionellabacterie is aangetroffen. Dat gebeurde enkele dagen geleden tijdens een periodieke controle, meldt de gemeente Maasgouw, waar Linnen onder valt, op haar website.

Bij die controle werd een licht verhoogde concentratie aan bacteriën gevonden. Afgelopen week werd gestart met het desinfecteren van de leidingen. Ook zijn monsters van het water genomen. Na het weekeinde worden daar de resultaten van verwacht.

Gebruikers van het complex zijn met een brief op de hoogte gesteld van de vondst. De GGD roept mensen die kampen met ziekteverschijnselen op zich te melden. Legionella kan een ernstige longontsteking veroorzaken, die ook wel de veteranenziekte wordt genoemd.

FOK! wat een weer...Lokaal even wit?

Goedemorgen! Zoals verwacht bleef het gisteren in het oosten en zuiden erg mistig weer. De temperaturen liepen daarbij niet verder op dan 2 tot 4 graden. In het westen bleef het tot de avond op veel plaatsen droog en scheen de zon geregeld. In de avond kwamen er vanuit het noordwesten buien het land binnen en deze buien begonnen een winters karakter te krijgen.

Vooral later vandaag neemt de kans op buien opnieuw toe en deze kunnen dan nog wat actiever worden dan gisteren en op méér plaatsen van natte sneeuw vergezeld gaan. Het zou wel eens kunnen zijn dat het hier en daar even wit gaat worden, want in een bui zakt de temperatuur een paar graden, want met 4 graden in de zon als hoogste temperatuur kan de neerslag in een bui dus even volledig in sneeuw overgaan. In de kustprovincies is die kans overigens erg klein. Om het plaatje compleet te maken wil ik de kans op een klap onweer ook niet volledig uitsluiten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig van kracht.

Volop winter inmiddels ook in Finland en Rusland. In Moskou was er zelfs sprake van de zwaarste sneeuwval sinds 45 jaar. Plaatselijk viel er 15 tot 35 cm sneeuw.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

BuitjeEen herfstig plaatje uit Haarlem.

Cel voor oplichtende veroorzaker legionellaramp

De man die verantwoordelijk is voor de legionellabesmetting bij de Westfriese Flora in 1999 moet een halfjaar de cel in voor oplichting. De Heerhugowaarder kreeg ruim 577 duizend euro van zijn verzekering om schadevergoedingen van de slachtoffers mee te betalen, maar stak dat in eigen zak.

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar had een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen de man geëist. De rechtbank in Alkmaar ging voor een strengere straf, onder meer omdat de Heerhugowaarder geen berouw heeft getoond. Hij kreeg ook een halfjaar voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De man stond in 1999 op het evenement in het Noord-Hollandse Bovenkarspel met bubbelbaden. In het water bleek de legionellabacterie te zitten. Door de legionellabesmetting werden 242 mensen ziek, van wie er 32 overleden.


Cel voor oplichtende veroorzaker legionellaramp (Foto: Novum)

Manifestatie voor Rishi in Den Haag

Vrienden van de door een politiekogel omgekomen 17-jarige Rishi houden zaterdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur een manifestatie in de Transvaalbuurt in Den Haag. De nabestaanden van de overleden jongen hopen dat het een waardige bijeenkomst wordt.

De 17-jarige Rishi werd afgelopen zaterdag op station Hollands Spoor dodelijk getroffen door een politiekogel. Het Openbaar Ministerie maakte later bekend dat hij geen vuurwapen bij zich had. Volgens justitie had de politie de melding gekregen dat er iemand op het station was bedreigd met een vuurwapen. Toen de politie hem aansprak, zou de jongen niet aan de instructies hebben voldaan. Daarna loste een politieman het schot.

De jongen is donderdag gecremeerd in het Haagse Crematorium Ockenburg. Daar waren vooral veel jongeren aanwezig. De plechtigheid verliep zonder problemen.

Manifestatie voor Rishi in Den Haag
Manifestatie voor Rishi in Den Haag (Foto: ANP)

Ook minimumloon voor flexwerkers

Het minimumloon gaat ook gelden voor flexwerkers. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het gaat om mensen zonder arbeidsovereenkomst die op basis van losse opdrachten hun inkomen vergaren, zoals kranten- of postbezorgers.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wil door het minimumloon ook voor deze mensen te laten gelden misbruik voorkomen. "Dit is een eerste belangrijke stap om de positie van flexwerkers te verbeteren en misbruik tegen te gaan", zei hij.

Bezorgers worden vaak betaald per poststuk dat ze bezorgen, maar volgens Asscher gaat het vaak om 'schijnzelfstandigheid'. "Deze mensen hebben dit gewoon als werk, en verdienen onder het minimumloon."

Nu geldt het minimumloon nog alleen als een opdracht door één persoon wordt aangenomen. Maar dat kan eenvoudig worden omzeild, bijvoorbeeld door een opdracht door meerderen te laten uitvoeren. Met dit wetsvoorstel wordt dat voorkomen.

Bovendien hoeft voortaan de opdracht niet langer dan drie maanden te duren en mogen werknemers meer dan twee opdrachtgevers hebben om het minimumloon te ontvangen.

Het wetsvoorstel is niet van toepassing op zzp'ers. Van hen kan worden verwacht dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van hun tarieven, vindt het kabinet.

Breda trekt stekker uit biomassacentrale

Breda krijgt toch geen biomassacentrale. Het gemeentebestuur is tot de conclusie gekomen dat het niet langer verantwoord is om een dergelijke centrale van zes megawatt te realiseren. Sinds 2008 was al ruim 3,5 miljoen euro uitgegeven aan voorbereidingskosten.

Tijdens overleg tussen corporaties, de gemeente en energiemaatschappij Essent over de mogelijkheden voor verduurzaming van het warmtenet bleek donderdag dat geen van de partijen er nog brood in ziet. Het aantal beoogde nieuwbouwaansluitingen van tweeduizend bleek te hoog gegrepen. Bovendien maken veranderingen in de regels het leveren van 'groene warmte' te duur.

"Hoe moeilijk dit besluit ook is, de risico's van doorgaan zijn te groot", zegt wethouder Selçuk Akinci (GroenLinks). "Alle risico's bij elkaar opgeteld en wetend dat de betrokken partijen op dit moment hun handtekening niet kunnen zetten, betekent dat maar één ding: stoppen nu het nog kan."

De biomassacentrale had eraan moeten bijdragen om Breda in 2044 een klimaatneutrale stad te laten zijn. Het college zoekt alternatieven om de duurzaamheidsambitie alsnog te kunnen realiseren.

Besluit over Patriots niet voor volgende week

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zal niet eerder dan volgende week een knoop doorhakken over het sturen van Patriots naar Turkije. Dat zei de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgende week wordt het onderzoek naar de plaatsing van de raketten afgerond en op basis daarvan neemt de bewindsvrouw een besluit.

Een Nederlandse verkenningsmissie voor de plaatsing van Patriot-raketten is sinds maandag in Turkije. Negen militaire specialisten onderzoeken samen met internationale partners de mogelijkheden om het raketverdedigingssysteem te plaatsen. Turkije wil de raketten stationeren langs de ruim achthonderd kilometer lange grens met Syrië voor defensieve doeleinden.

Turkije vroeg de NAVO vorige week officieel om de Patriots. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-lidstaten die beschikken over de luchtafweerraketten.

Schultz houdt vast aan 130 op A2

De verhoging van de maximumsnelheid op de A2 gaat vrijdagnacht gewoon door, ondanks het aangekondigde beroep van de gemeente Stichtse Vecht. Dat zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) na de ministerraad.

"Ik heb geen idee wat de rechter voor besluit zal nemen. Ik heb vertrouwen in mijn besluit. Dat is de reden dat ik nu overga tot 130 in de avonduren. We wachten af."

De gemeente kondigde eerder vrijdag aan naar de rechter te stappen om de snelheidsverhoging tegen te houden. Stichtse Vecht vreest geluidsoverlast en riep de minister op de verhoging uit te stellen totdat de rechter uitspraak had gedaan.

Op delen van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht mag vanaf middernacht 130 kilometer per uur worden gereden. Het gaat om het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen. De verhoogde maximumsnelheid geldt tussen 19.00 uur en 06.00. De huidige maximumsnelheid van 100 kilometer per uur zorgde voor veel onbegrip bij automobilisten aangezien de weg onlangs werd verbreed naar tien rijstroken.


Schultz houdt vast aan 130 op A2 (Foto: Novum)

Kabinet maakt zich zorgen over ambachtssector

Het kabinet maakt zich zorgen over de toekomst van de ambachtssector. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies hoe de vergrijzende sector aantrekkelijk kan blijven voor jongeren.

Te veel ervaren vakmensen zouden het ambacht verlaten en tegelijkertijd kiezen er te weinig jongeren voor een toekomst in deze sector. Het kabinet vraagt de SER ook advies over de manier waarop de ambachten zich moeten organiseren. Het hoofdbedrijfschap Ambachten, dat onder meer scholing van schoenmakers, edelsmeden en rietdekkers financiert, wordt opgeheven.

In Nederland zijn ongeveer 250.000 ambachtelijke bedrijven. Volgens het kabinet is het kleine werkgelegenheid, gebouwd op vakmanschap. "Zij vormen een onmisbaar deel van onze economie", laat het ministerie weten.

'Bepalen veilige afstand veehouderij onmogelijk'

Het is onmogelijk om een landelijke 'veilige' minimumafstand vast te stellen tussen veehouderijen en woningen. Dat stelt de Gezondheidsraad in een vrijdag gepubliceerd advies. Zo'n afstand is volgens de raad niet te bepalen omdat het niet bekend is tot welke afstand omwonenden van veehouderijen verhoogde gezondheidsrisico's lopen.

Volgens de raad zijn er aanwijzingen dat wonen in de buurt van veehouderijen gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. De aard en omvang van die risico's zijn echter niet precies bekend. Daarom kan ook geen wetenschappelijk onderbouwde norm worden vastgesteld voor een veilige afstand tussen een veehouderij en woningen.

Omwonenden van veehouderijen zijn vaak ongerust over de risico's voor hun gezondheid. De uitbraak van Q-koorts heeft die ongerustheid verder versterkt. Die ongerustheid verdient serieuze aandacht, vindt de raad. Gemeenten zouden daarom lokaal beleid moeten ontwikkelen met minimumafstanden.

Milieudefensie vindt het vreemd dat de raad aanbevelingen doet over afstandsnormen op lokaal en niet op nationaal niveau. "De risico's gelden voor de provincie Noord-Brabant net zo goed als voor de provincie Groningen, dus landelijk beleid is logisch", zegt een woordvoerder.

Feesten tegen aids

De hele wereld staat zaterdag stil bij de gevolgen van hiv en aids. In Nederland wordt vooral stilgestaan bij Wereld Aids Dag door te feesten op verschillende locaties.

Zo wordt er in Rotterdam het Dance4life-event gehouden in concertzaal Ahoy. Daar zullen onder andere artiesten als Gers Pardoel, Sef en Don Diablo optreden en jongeren wijzen op de mogelijkheden om hiv en aids terug te dringen. In Amsterdam kan het uitgaanspubliek later op de avond zijn lol op bij de Wereld Aids Nacht. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag zamelen 12 clubs geld in tijdens een speciaal programma.

Anderzijds is het niet alleen feesten wat de klok slaat. Verspreid over het land zijn er tientallen particuliere initiatieven georganiseerd om geld op te halen, onder de noemer 'Get the virus'. Dat varieert van een hardloopwedstrijd tot een borrel en van de verkoop van spullen tot een fandag van rockband Queen.

Ook wordt er op de televisie in verschillende programma's aandacht gevraagd voor de ziekte.

[CT] Oranjemannen beginnen met zege

De Nederlandse hockeymannen zijn de Champions Trophy begonnen met een 3-1 overwinning op Pakistan. De Aziaten kwamen nog wel op voorsprong, maar na rust trok Oranje de verdiende zege alsnog naar zich toe.

Nederland was in het eerste kwartier al een paar keer dichtbij de 1-0, maar het was Pakistan dat halverwege de eerste helft uit een counter verrassend op voorsprong kwam. Na voorbereidend werk van Shakeel Abbasi zorgde Muhammed Waqas voor de 1-0. 

Oranje kreeg kort voor rust zijn derde strafcorner, maar op dat moment stonden Jeroen Hertzberger, Wouter Jolie en Glenn Schuurman niet in het veld, waardoor Valentin Verga de schutter werd. De sleeppush is zeker geen specialiteit van de aanvaller, maar zijn harde en lage inzet leverde via de rebound toch een treffer op. Via de voet van de keeper kwam de bal voor de stick van Sander de Wijn, die de 1-0 maakte, wat ook de ruststand was.

Tien minuten na de pauze was De Wijn opnieuw trefzeker, weer uit een strafcorner. Dit keer niet uit een rebound, maar na een effectieve variant. Wouter Jolie sloeg de bal precies in de stick van aangever De Wijn, die bij de eerste paal helemaal vrij stond: 2-1 Oranje zonder erkende strafcornerschutters als Mink van der Weerden (geblesseerd), Roderick Weusthof (gestopt) en Taeke Taekema (uit beeld bij Oranje) ook rechtstreeks uit een korte hoekslag kan scoren bewees Jeroen Hertzberger een klein kwartier voor tijd. De topscorer van de Rabo Hoofdklasse sleepte de 3-1 tegen de plank en gooide de wedstrijd in het slot. Nederland kreeg nog enkele grote kansen, maar het bleef bij 3-1.

Zeven boeren per dag stoppen ermee

Steeds meer boeren houden het voor gezien. Elke dag weer trekken zeven landbouwers voorgoed de deur achter zich dicht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland telde in 2000 97.389 landbouwbedrijven. Dit jaar staat de teller op minder dan 69.000. In 12 jaar tijd zijn 28.579 boerengezinnen gestopt, een daling van bijna 30 procent.

Belangrijke oorzaak van de achteruitgang is vergrijzing. Boeren gaan met pensioen en hun kinderen staan lang niet altijd te springen om de boerderij of kwekerij over te nemen. Anderen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen.

Handbalsters winnen ook tweede duel

De Nederlandse handbalvrouwen hebben ook hun tweede WK-kwalificatieduel gewonnen. In Apeldoorn was Slovenië vrijdag met 24-23 het tweede slachtoffer van Oranje. Donderdag werd Israël al totaal overklast (47-20). Een gelijkspel op zondag tegen Oostenrijk is nu voldoende om de play-off voor WK-kwalificatie in juni volgend jaar te halen.

Nederland en Slovenië waren de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd, maar Oranje had bij rust met 12-10 een kleine voorsprong. Ook in de tweede helft bleef de ploeg van bondscoaches Henk Groener en Peter Portengen steeds aan de goede kant van de score.

Vanaf 20-15 kwam Slovenië echter langzaam terug. Een 23-20 voorsprong werd in de laatste minuut omgebogen in een gelijke stand. Met nog acht seconden op de klok schoot Nycke Groot Oranje echter alsnog naar de zege.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 15

Koploper MVV heeft voor de derde week op rij punten verloren in de Eerste Divisie. Uit bij Helmond Sport werd opnieuw gelijkgespeeld: 1-1. MVV kwam al na negentien minuten met tien man te staan na rood voor Sven Braken. In de 37e minuut profiteerde nummer drie Helmond vervolgens via Charles Kazlauskas, maar halverwege het tweede bedrijf redde invaller David Timmermans een punt.

Door de derde remise in drie weken kan MVV maandag de koppositie in de Eerste Divisie kwijtraken aan FC Dordrecht. Die ploeg komt bij winst op AGOVV op 33 punten, een meer dan de Maastrichtenaren. Helmond Sport staat op 29.

Cambuur Leeuwarden staat op twee punten achter Helmond vierde na een 3-2 zege op Telstar. Adnane Tighadouini scoorde twee van de Friese treffers. Nummer vijf Go Ahead Eagles won ook. Thuis in Deventer werd FC Emmen met 2-1 geklopt. Quincy promes scoorde de winnende treffer in de Adelaarshorst.

FC Den Bosch is nog altijd zonder gelijkspel in deze jaargang. De Brabantse ploeg won met 3-0 bij SC Veendam, de zesde zege in vijftien duels. Almere City klopte hekkensluiter Excelsior met 2-1. Fortuna Sittard en FC Eindhoven deelden de punten: 1-1.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
Helmond Sport MVV Maastricht 1-1
SC Cambuur Telstar 3-2
SC Veendam FC Den Bosch 0-3
Go Ahead Eagles FC Emmen 2-1
Fortuna Sittard FC Eindhoven 1-1
Almere City FC Excelsior 2-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 15 9 5 1 32 34 - 17
2 Sparta Rotterdam 14 9 3 2 30 26 - 15
3 Helmond Sport 15 8 5 2 29 29 - 21
4 SC Cambuur 15 8 3 4 27 28 - 21
5 Go Ahead Eagles 15 7 5 3 26 33 - 22
6 FC Dordrecht 14 7 4 3 25 31 - 23
7 Fortuna Sittard 15 7 4 4 25 22 - 16
8 FC Volendam 14 8 0 6 24 28 - 18
9 SC Veendam 15 6 2 7 20 21 - 23
10 FC Den Bosch 15 6 0 9 18 20 - 25
11 Almere City FC 15 6 0 9 18 21 - 29
12 De Graafschap 14 4 5 5 17 23 - 24
13 Telstar 15 4 3 8 15 14 - 20
14 AGOVV Apeldoorn 14 3 5 6 14 18 - 24
15 FC Oss 14 4 2 8 14 17 - 30
16 FC Eindhoven 15 3 3 9 12 22 - 32
17 FC Emmen 15 2 5 8 11 15 - 28
18 Excelsior 15 2 4 9 10 19 - 33


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 11
= Michiel Hemmen SC Cambuur 11
3 Emrullah Güvenç Helmond Sport 10


Programma

Datum Thuis Uit
2/12 Sparta Rotterdam FC Oss
2/12 FC Volendam De Graafschap
3/12 FC Dordrecht AGOVV Apeldoorn
7/12 AGOVV Apeldoorn Almere City FC
7/12 FC Emmen SC Cambuur
7/12 Excelsior Sparta Rotterdam
7/12 Telstar De Graafschap
7/12 Go Ahead Eagles SC Veendam
7/12 FC Dordrecht Fortuna Sittard
7/12 Helmond Sport FC Oss
7/12 MVV Maastricht FC Volendam
7/12 FC Den Bosch FC Eindhoven
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.