Afwijking in koelwatersysteem bij reactor Petten

Bij de reactor in Petten is een afwijking ontdekt in het koelwatersysteem. De afwijking werd ontdekt tijdens gepland onderhoud, laat exploitant NRG vrijdag weten. De reactor lag al stil vanwege het onderhoud. Er is volgens NRG geen risico voor mens en milieu.

NRG is een onderzoek gestart om de aard, omvang en oorzaak van de afwijking te achterhalen. Er is onder meer een visuele inspectie en een veiligheidsanalyse gedaan. De resultaten daarvan moeten meer inzicht geven in de afwijking.

Het weer opstarten van de reactor wordt door de vondst van de afwijking uitgesteld. NRG weet nog niet wanneer de reactor weer kan worden opgestart. Het bedrijf verwacht halverwege volgende maand meer informatie te hebben.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen, die worden gebruikt om kanker te behandelen. Met de reactor wordt al vijftig jaar gewerkt. Hij wordt vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is.


Afwijking in koelwatersysteem bij reactor Petten (Foto: Novum)