Pakistan komt Afghanistan tegemoet

Pakistan heeft er vrijdag mee ingestemd om meer gevangen Taliban vrij te laten. Afghanistan had daar op aangedrongen om de militante groep te verleiden vredesonderhandelingen aan te gaan.

Pakistan deed de toezegging na een bezoek van de Afghaanse minister van buitenlandse zaken Zalmay Rasoul aan Islamabad. Het laat in het midden wanneer de gevangen Taliban worden vrijgelaten, hoeveel en of hun voormalige plaatsvervangende leider, Mullah Abdul Ghani Baradar, daar bij zal zijn.

Eerder deze maand liet Pakistan al negen Taliban vrij. De Afghaanse regering vatte dat op als een teken dat Islamabad het vredesproces wil ondersteunen. Afghanistan en de VS hebben Pakistan er vaak van beschuldigd de opstandelingen heimelijk te steunen en veel militante leiders onderdak te bieden.

Afghanistan en zijn bondgenoten hopen dat een vredesproces waar de Taliban bij betrokken worden eindelijk rust zal brengen in het land. Afghanistan beschouwt met name Baradar als een sleutelfiguur in het verzoeningsproces. Baradar werd in 2010 in Pakistan gevangengenomen, naar verluidt omdat hij in het geheim onderhandelde met Afghanistan.