'Goed overleg met sociale partners'

Vakbondsleider Ton Heerts en werkgeversvoorman Bernard Wientjes hebben een 'goed overleg' gehad met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Dat verklaarden zij vrijdagmiddag na afloop van het gesprek in het Torentje. Op Twitter sprak de premier eveneens van een goed onderhoud.

Volgens Heerts is het vooral gegaan over de uitvoering van 'sociale agenda' van het kabinet. "Al onze zorgen zijn natuurlijk gericht op de werkgelegenheid. Werk, daar gaat het om", stelde de voorzitter van vakcentrale FNV.

"We hebben eigenlijk gesproken over hoe verder met elkaar om te gaan de komende tijd. Afgesproken is dát we met elkaar omgaan, heel belangrijk", zei Wientjes. Tijdens de formatie werden beide heren ook al uitgenodigd door de informateurs.

Wientjes heeft Rutte en Asscher 'nadrukkelijk gewezen op de panieksituatie in de bouw', zei hij. "Ik heb gezegd tegen de premier: zo kan het niet langer." Elke dag verliezen tientallen mensen hun baan en gaan er bedrijven failliet. "Doe iets." De baas van VNO-NCW heeft een aantal plannen ingeleverd en gevraagd om naast de sociale agenda het 'acute probleem' van de bouw nu aan te pakken.

Als nu geen actie wordt ondernomen staan we volgens Wientjes heel snel voor een nog groter probleem dan we nu hebben. "Ontslagen, faillissementen - dat moet gestopt worden.'' De werkgeversvoorman heeft het gevoel dat deze urgentie is overgekomen en verwacht de komende weken dan ook daden van het kabinet.

Heerts verwacht begin volgend jaar serieuze gesprekken met het kabinet te voeren over zijn agenda. Hij liet zich eerder in de media fel uit over de verkorting van de WW-uitkering. De vakbondsleider laat weten dat er 'geen tijd te verliezen is' in het belang van werkend Nederland.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord 250 miljoen uitgetrokken voor de sociale agenda. Over de invulling daarvan is niet gepraat, zei Heerts, hoewel veel onderwerpen de revue hebben gepasseerd. De partijen zitten nu in de verkenningsfase. Hij hoopt begin volgend jaar 'echt tot zaken' te kunnen komen.

Ook de premier wil verder praten."Goed gesprek. Agenda verkend. Wordt vervolgd", verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst namens hem op Twitter.


'Goed overleg met sociale partners' (Foto: Novum)