Kabinet sluit jeugdgevangenissen

De justitiële jeugdinrichting Horizon Kolkemate in Zutphen en locatie Kralingen van inrichting De Hartelborgt in Rotterdam gaan volgend jaar dicht. De komende jaren zijn minder cellen nodig voor criminele jongeren, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De inrichtingen gaan dicht voor 1 januari 2014. Er blijven dan 650 cellen over en bijna 130 reserveplaatsen. Teeven garandeert dat jongeren ook na de sluiting altijd geplaatst kunnen worden. De sluiting van de twee inrichtingen levert ruim 28 miljoen euro op.

Door de sluiting van de jeugdgevangenis in Zutphen verdwijnen 116 banen. In Rotterdam gaat het om vijftien voltijdsbanen. Teeven heeft er vertrouwen in dat het personeel aan een andere baan geholpen kan worden.

Teeven moet fors bezuinigen op het gevangeniswezen. Nieuwsuur meldde vorige week dat ruim een derde van alle 29 gevangenissen dicht zou moeten. De staatssecretaris maakt in april zijn definitieve plannen bekend. Gevangenissen in het hele land kunnen daardoor geraakt worden, zo zei Teeven donderdag in de Kamer.