Beperkingen diamanthandel Zimbabwe verlicht

De toezichthouder op de internationale diamanthandel heeft vrijdag de beperkingen die golden voor de export van diamanten uit Zimbabwe verlicht. De beperkingen waren ingesteld na meldingen van geweld en mishandeling van arbeiders in de Zimbabwaanse diamantvelden van Marange. De restricties verliepen na een jaar en zijn niet verlengd.

Het zogeheten Kimberley Process is bedoeld om handel in diamant uit conflictgebieden tegen te gaan. Het werd ingesteld na de burgeroorlogen in Sierra Leone en Liberia die met zogenoemde 'bloeddiamanten' werden gefinancierd.

Deelnemers aan de jaarvergadering van het Kimberley Process slaagden er niet in overeenstemming te bereiken over een nieuwe, ruimere definitie van het begrip 'conflictdiamant'. Sommige groepen willen het begrip verruimen en laten gelden voor alle vormen van conflict en geweld, niet alleen door rebellengroepen die legitieme regeringen omver proberen te werpen. Deze groepen zeggen dat het meeste geweld in de diamantindustrie nu eerder komt van staats- of particuliere veiligheidsdiensten. De discussie hierover binnen het Kimberley Process wordt voortgezet.