Bedenkingen kabinet bij aparte begroting eurozone

Het nieuwe kabinet heeft 'ernstige bedenkingen' tegen een aparte begroting voor de eurozone, waar de Europese Commissie voor pleit. Dat schrijven premier Mark Rutte (VVD) en de ministers Frans Timmermans, Jeroen Dijsselbloem (beiden PvdA) en Henk Kamp (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet-Rutte 2 beschrijft in de brief hoe het de toekomst van de eurozone ziet. De bewindslieden schrijven dat Nederland een actieve rol wil spelen bij het versterken ervan en dat het kabinet bereid is maatregelen te nemen. Wel stelt Nederland hoge kwaliteitseisen aan deze versterkte muntunie.

Het kabinet heeft echter bedenkingen over de toegevoegde waarde van een aparte begroting voor de eurozone en de gevolgen ervan voor de Nederlandse afdrachten aan Europa. De bewindslieden willen niet dat die verder stijgen.

De premier en de ministers zijn verder voor een versterking van een begrotings- en een bankendiscipline, zo schrijven ze. Ook zijn ze voorstander van het ingrijpen in nationale begrotingen van landen die hun financiën niet op orde hebben. Ze blijven wel tegen euro-obligaties, een voorstel voor de gemeenschappelijke Europese schuldfinanciering.