Haren houdt voorbereiding Project X geheim

De gemeente Haren weigert openheid te geven over de scenario's waarmee rekening werd gehouden in aanloop naar het uit de hand gelopen Project X-feest. Lokale media hadden met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) gevraagd om onder meer de draaiboeken en stappenplannen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het WOB-verzoek afgewezen omdat de openbare veiligheid in het geding kan komen als de informatie over de voorbereiding op straat belandt. De informatie kan namelijk ook iets zeggen over de voorbereiding op toekomstige acties, waardoor ingrijpen door de politie zou worden bemoeilijkt.

Ook notulen van vergaderingen van het gemeentelijke beleidsteam blijven geheim. Volgens de gemeente valt daaruit de persoonlijke opvattingen van betrokken ambtenaren te herleiden. Verspreiding daarvan zou hun toekomstige functioneren schaden. Het zou de gemeente niet verbazen als de media bezwaar aantekenen.

De gemeente heeft wel documenten gedeeld met het Dagblad van het Noorden en RTV Noord over vooraf door het gemeentebestuur ingewonnen adviezen bij derden.

De rellen in het Groningse dorp ontstonden in september nadat de uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van een meisje uit Haren massaal werd doorgestuurd op sociale media. Duizenden jongeren kwamen naar het dorp.

Vrijdag staan zestien minderjarige verdachten van betrokkenheid bij de rellen in Haren voor de rechter in Groningen. Eerder stonden bij verschillende zittingen al 39 verdachten terecht.