Asielzoekers aangehouden bij ontruiming tentenkamp

De eerste uitgeprocedeerde asielzoekers van het tentenkamp in Amsterdam zijn vrijdagochtend aangehouden door de politie. Hoewel de sfeer onder de sympathisanten eerder grimmig werd, verliep de ontruiming rond 10.00 uur rustig, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Voor het kamp aan de Notweg arriveerde even voor 09.30 uur een grote bus van justitie, die enkele tientallen sympathisanten en activisten probeerden tegen te houden. Politie te paard greep daarbij in, waarop de sfeer grimmiger werd. Er werden voor zover bekend geen arrestaties verricht onder de groep sympathisanten.

Terwijl de aanwezigen op afstand worden gehouden, praat een team van de politie met de bijna honderd resterende asielzoekers. Nadat hun twee keer was gevraagd vrijwillig weg te gaan, in onder meer het Somalisch, Engels en Frans, worden de vluchtelingen nu aangehouden. Eén voor één verlaten zij het kamp. Daarbij is de sfeer rustig.

De bus brengt de asielzoekers naar een politiebureau, waar ze in de cel worden gezet. Daarop worden de asielzoekers geregistreerd en wordt per geval bekeken wat er verder met hen gebeurt, laat de zegsman van de gemeente weten.

De eerste 24 asielzoekers werden even na 11.00 uur per bus afgevoerd. De gemeente verwacht dat de hele ontruiming nog zo'n tweeënhalf uur duurt.

Het merendeel van de asielzoekers liet eerder weten in te gaan op het aanbod van burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan (PvdA) om hun dertig dagen onderdak te bieden zonder dat zij mee hoeven te werken aan de terugkeer naar hun thuisland. Donderdag vertrokken twaalf asielzoekers, maar zij keerden bij het zien van de opvang terug uit ontevredenheid over de locatie.

Volgens Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant ging het om nachtopvang waar per locatie maximaal vijf personen van de groep konden verblijven en is dat niet wat Van der Laan de asielzoekers had beloofd. De gemeentewoordvoerder spreekt dit vrijdag tegen. Volgens hem zou wel degelijk sprake zijn geweest van dagopvang.

De asielzoekers demonstreren sinds september in het kamp omdat zij naar eigen zeggen niet terug kunnen keren naar hun thuisland. De asielzoekers kunnen maximaal achttien maanden in vreemdelingendetentie worden gehouden, laat Van der Spek weten.