FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 augustus 2012

[Overzicht] Uitslagen Londen dag 5

Vandaag was de vijfde dag van de Olympische Spelen in Londen. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het grootste succes behaalde Nederland vandaag bij het judo. Edith Bosch ging voor goud, maar verloor in de kwartfinale van de Duitse Kerstin Thiele. Via de herkansingen kon ze alsnog voor brons gaan. Tegen de Zuid-Koreaanse Hwang Ye-Sul won ze na beslissing van de scheidsrechters. Zwemmer Sebastiaan Verschuren won weliswaar geen medaille op de 100 meter vrije slag, hij zal toch tevreden zijn met zijn vijfde plaats in een PR van 47,88. Bij het windsurfen ligt Dorian van Rijsselberge nog steeds op koers voor goud. Hij werd eerste en derde in zijn twee races van vandaag en verstevigde zijn leidende positie. Marit Bouwmeester werd in de Laser Radial klasse vandaag zesde en eerste en steeg naar de derde plaats in het klassement.

Voor schermer Bas Verwijlen liep het schermtoernooi uit op een teleurstelling. Hij ging voor goud, maar verloor in de tweede ronde van regerend Europees kampioen Jörg Fiedler uit Duitsland. Wielrenster Marianne Vos won afgelopen zaterdag nog de wegwedstrijd, op de tijdrit kwam ze niet verder dan de zestiende plaats. Ellen van Dijk werd achtste. Bij de mannen werd Lieuwe Westra 11e, Lars Boom eindigde teleurstellend als 22e. De titel ging naar Tour de France-winnaar Bradley Wiggins.

Verder werden de roeiers van de Holland Acht vandaag vijfde in de finale. Bij het hockey wonnen de mannen, weliswaar moeizaam, met 3-1 van België.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Gewichtheffen tot 69 kg Rim Jong-Sim (NKo) Roxana Cocos (Roe) Marina Sjkermankova (WRu)  
Gewichtheffen tot 77 kg Lu Xiaojun (Chi) Lu Haojie (Chi) Ivan Rodriguez (Cub)  
Judo tot 70 kg Lucie Decosse (Fra) Kerstin Thiele (Dui) Edith Bosch (Ned) Yuri Alvear (Col)
Judo tot 90 kg Song Dae-nam (ZKo) Asley Gonzalez (Cub) Masashi Nishiyama (Jap) Ilias Iliadis (Gri)
Kano, slalom K1 Daniele Molmenti (Ita) Vavrinec Hradilek (Tsj) Hannes Aigner (Dui)  
Roeien Twee zonder Glover/Stanning (GB) Hornsey/Tait (Aus) Haigh/Scown (NZl)  
Roeien Dubbel vier Oekraïne Duitsland Verenigde Staten  
Roeien acht Duitsland Canada Groot-Brittannië  
Schermen Degen individueel Ruben Limardo Gascon (Ven) Bartosz Piasecki (Noo) Jung Jin-sun (ZKo)  
Schermen Sabel individueel Kim Jiyeon (ZKo) Sofja Velikaja (Rus) Olga Charlan (Oek)  
Schieten 25m pistool Kim Jang-mi (ZKo) Chen Ying (Chi) Olena Kostevytsj (Oek)  
Schoonspringen 3 m plank synchroon Luo/Qin (Chi) Zacharov/Koeznetsov (Rus) Dumais/Ipsen (VS)  
Tafeltennis singles Li Xiaoxia (Chi) Ding Ning (Chi) Feng Tianwei (Sin)  
Turnen individuele meerkamp Kohei Uchimura (Jap) Marcel Nguyen (Dui) Danell Leyva (VS)  
Wielrennen, weg individuele tijdrit Kristin Armstrong (VS) Judith Arndt (Dui) Olga Zabelinskaja (Rus)  
Wielrennen, weg individuele tijdrit Bradley Wiggins (GB) Tony Martin (Dui) Chris Froome (GB)  
Zwemmen 200m schoolslag Dániel Gyurta (Hon) Michael Jamieson (GB) Ryo Tateishi (Jap)  
Zwemmen 200m vlinderslag Jiao Liuyang (Chi) Mireia Belmonte (Spa) Natsumi Hoshi (Jap)  
Zwemmen 100m vrije slag Nathan Adrian (VS) James Magnussen (Aus) Brent Hayden (Can)  
Zwemmen 4x200m vrije slag estafette Verenigde Staten Australië Frankrijk  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 17 9 4 30
2 Verenigde Staten 12 8 9 29
3 Zuid-Korea 6 2 4 12
4 Frankrijk 5 3 5 13
5 Noord-Korea 4 0 1 5
6 Duitsland 3 8 2 13
7 Italië 3 4 2 9
8 Kazachstan 3 0 0 3
9 Japan 2 4 11 17
10 Rusland 2 4 5 11
17 Nederland 1 1 1 3

Evacués Westerhaar terug naar huis

De bewoners van de achttien woningen in het Overijsselse Westerhaar kunnen weer terug naar hun woning. Dat meldt de gemeente Twenterand woensdagavond.

De woningen werden woensdag aan het einde van de middag ontruimd, nadat bij een brand in een schuur asbest was vrijgekomen. Onderzoek in en om de meeste woningen in het afgezette gebied heeft uitgewezen dat daar geen asbest aanwezig is.

Door de wind is wel een kleine hoevelheid asbest tussen twee woningen terechtgekomen. Dat wordt donderdagochtend opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Totdat het schoonmaken is afgerond, verzoekt de gemeente iedereen dringend het afgezette gebied niet te betreden.

De brand woedde woensdag rond 04.00 uur in de schuur bij een leegstaande woning aan de Oranjestraat. De brandweer vermoedde al snel dat in de afgebrande schuur asbest was verwerkt. Vervolgens werd in de tuin van een van de bewoners asbest aangetroffen. Daarop werd tot de ontruiming besloten.

Oezbeekse gymnaste betrapt op doping

De Oezbeekse Luiza Galiulina zal niet deel mogen nemen aan de Olympische Spelen. De turnster is ook via de B-staal betrapt op het gebruik van het vochtafdrijvend middel furosemide, zo maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend.

Enkele dagen geleden werd al bekend de A-staal positief was. Galiulina weet dit aan een ziekte die ze enkele weken voor de Spelen had, waardoor ze door haar moeder verzorgd moest worden. Ook neemt ze medicatie voor haar hart.

Furosemide staat bekend als een middel om snel af te vallen. Het kan als prestatiebevorderend middel dienen, maar als Galiulina aan kan tonen dat dit niet het geval is kan ze er met een waarschuwing vanaf komen in plaats van twee jaar schorsing.

Duizenden bezwaren tegen kolencentrale Eemshaven

Meer dan vijfduizend mensen hebben een bezwaarschrift gestuurd naar de provincie Groningen tegen de bouw van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven. Dat meldt Greenpeace woensdag.

Ook de milieuorganisatie maakt bezwaar en volgens Greenpeace tekenen minstens zes Duitse steden, dorpen en districten eveneens bezwaar aan. "Al deze organisaties staan klaar om zich vast te bijten in een nieuwe juridische procedure bij de Raad van State", aldus Greenpeace woensdag.

Medio juni meldde de provincie Groningen dat RWE de laatste vergunning die nodig is voor de bouw van de omstreden centrale krijgt. Volgens de provincie heeft het energiebedrijf voldoende maatregelen getroffen om schade aan de natuur te compenseren.

Campagneleider bij Greenpeace Rolf Schipper zegt dat de provincie Groningen een historische vergissing maakt. "Gedurende veertig jaar zou RWE/Essent klimaatverandering aanjagen, de lucht vervuilen en de natuur schaden. Als de provincie nu al deze bezwaren weer in de wind slaat, dan wacht hen een enorm spannende rechtszaak. Het is klip en klaar dat deze centrale de natuur schaadt, dus juridisch staan we sterk."

Greenpeace verzet zich al sinds 2007 tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland. "Nederland kan prima zonder kolen- en kerncentrales. Er zijn zoveel gascentrales bijgebouwd en nog in aanbouw dat we gemakkelijk in onze behoefte van elektriciteit kunnen voorzien", zegt Schipper.

Uitslagen mannenvoetbal speelronde 3

Vandaag waren de beslissende duels in de groepsfase van het voetbaltoernooi voor de mannen. Wilde Marokko nog een kans maken moesten ze in ieder geval winnen van Spanje. Het duel bleef doelpuntloos en beide ploegen konden naar huis. Groot-Brittannië wist met 1-0 te winnen van Uruguay. Daniel Sturridge was de doelpuntenmaker. 

Uitslagen

Groep Thuis Uit Uitslag
A Groot-Brittannië Uruguay 1-0
A Senegal Verenigde Arabische Emiraten 1-1 
B Zuid-Korea Gabon 0-0
B Zwitserland Mexico 0-1
C Brazilië Nieuw-Zeeland 3-0
C Egypte Wit-Rusland 3-1
D Japan Honduras 0-0
D Marokko Spanje 0-0

Kwartfinale

Thuis Uit
Groot-Brittannië Zuid-Korea
Brazilië Honduras
Mexico Senegal
Japan Egypte

 Kwartfinales worden op 4 augustus gespeeld. 

Sharapova naar kwartfinales

Maria Sharapova heeft zich weten te plaatsen voor de kwartfinales van het olympisch tennistoernooi. De Russin versloeg in de derde ronde de Duitse Sabine Lisicki.

Sharapova won de wedstrijd in drie sets: 6-7 (8), 6-4 en 6-3. Met haar zege nam Sharapova revanche voor haar nederlaag tegen Lisicki vorige maand op Wimbledon. In de kwartfinales treft Sharapova nu Kim Clijsters. Die versloeg de Servische Ana Ivanovic met 6-3 en 6-4. De Wit-Russin Victoria Azarenka, nummer 1 van de wereld, treft in haar kwartfinale de Duitse Angelique Kerber. Serena Williams ontmoet Caroline Wozniacki uit Denemarken terwijl Petra Kvitova uit Tsjechië het moet opnemen tegen de Russin Maria Kirilenko.

Verpleegtehuis Rotterdam ontruimd om asbest

Een verpleegtehuis in Rotterdam wordt woensdagavond ontruimd nadat bij werkzaamheden asbest is aangetroffen. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hoeveel mensen hun woning moeten verlaten, is nog onbekend.

De hulpdiensten werden rond 21.45 uur gevraagd mee te helpen bij de evacuatie. Het zorgcentrum Meeuwenhof aan de Alverstraat in Hoogvliet telt tien verdiepingen en er wonen 144 ouderen. Of de evacués de nacht elders moeten doorbrengen, is nog onbekend.

[CL] Uitslagen derde voorronde (01/08/2012)

Er waren vanavond twaalf duels in de derde voorronde van de Champions League. Feyenoord kwam gister al in actie, in Kiev verloren ze van Dinamo met 2-1. Panathinaikos wist gister in Schotland van Motherwell te winnen. Het werd 0-2. De winnaars van de derde ronde gaan naar de playoffs van de Champions League. De verliezers spelen in de playoffs van de Europa League. Ajax is als kampioen van Nederland al gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Fenerbahçe SK (TUR) FC Vaslui (ROE) 1-1 
FC København (DEN) Club Brugge KV (BEL) 0-0 
NK Maribor (SLO) F91 Dudelange (LUX) 4-1 
FC BATE Borisov (WRU) Debreceni VSC (HON) 1-0
CFR 1907 Cluj (ROE) FC Slovan Liberec (TSJ) 1-0
RSC Anderlecht (BEL) FK Ekranas (LIT) 5-0 
WKS Śląsk Wroclaw (POL) Helsingsborgs IF (SWE) 0-3 
FC Sheriff (MOL) Dinamo Zagreb (KRO) 0-1 
Celtic FC (SCO) HJK Helsinki (FIN) 2-1 
Molde FK (NOR) FC Basel 1893 (ZWI) 0-1 
Hapoel Kiryat Shmona FC (ISR) Neftçi PFK (AZE) 4-0 
AEL Limassol FC (CYP) FK Partizan (SER) 1-0 

Returns 7 en 8 augustus.

Veteranen krijgen ereschuld in najaar uitbetaald

Het grootste deel van de veteranen die in aanmerking komen voor de zogenoemde ereschuld regeling wordt in oktober uitbetaald. Voor het einde van het jaar zal elke rechthebbende de vergoeding hebben ontvangen. Dat meldt vakbond voor defensiepersoneel VBM-NOV woensdag.

Eind vorig jaar meldde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) al dat hij 110 miljoen euro apart heeft gezet voor de schadevergoeding van de groep 'oude veteranen'. In juni werd vervolgens bekend dat Hillen met de militaire vakbonden overeen is gekomen dat militairen die voor 2007 volledig arbeidsongeschikt zijn geworden als gevolg van een uitzending 125 duizend euro ontvangen.

Als sprake is van gedeeltelijke invaliditeit valt de uitkering lager uit. Iemand met een zogeheten invaliditeitspercentage van veertig procent ontvangt daarom vijftigduizend euro. De bedragen worden netto uitgekeerd, het Rijk neemt de verschuldigde inkomstenbelasting voor eigen rekening.

De Tweede Kamer maande Hillen in het verleden meermaals om haast te maken met afspraken over de ereschuld. De regeling moet een eind maken aan de vaak lange en ingewikkelde juridische procedures die de veteranen moesten voeren om een schadevergoeding te kunnen krijgen. Voor militairen die na 1 juli 2007 gewond zijn geraakt, werd eerder al een regeling getroffen.

Jager schiet zichzelf in been

Een 49-jarige jager uit Huissen heeft zichzelf woensdagavond in Bemmel verwond met zijn jachtgeweer. De verwondingen zijn niet levensgevaarlijk. De man is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeval vond kort na 20.00 uur plaats op een jachtveld aan de Lingewal. Het slachtoffer en een getuige hebben verklaard dat de man tijdens het jagen met zijn wapen achter een koord van zijn kleding is blijven hangen. Daardoor ging het geweer af. De jager raakte gewond aan zijn been.

De politie onderzoekt nog of de man wel een wapen bij zich mocht hebben en of hij op het veld mocht jagen.

Olympische titel Amerikaanse estafettevrouwen

De Amerikaanse dames estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag heeft de olympische titel behaald. In het Aquatics Center zette het kwartet Franklin, Vollmer, Vreeland en Schmitt 7:42,92 neer en bleven daarmee Australië anderhalve seconde voor. De tijd was tevens goed voor een olympisch record.

Op de 200 meter vlinderslag ging de titel naar de Chinese Jiao Liuyang. Na 150 meter lag ze nog flink achter de Spaanse Mireia Belmonte, maar die wist ze in de slotbaan nog te passeren. Met 2:04,06 bleef ze Belmonte een dikke seconde voor.

Badmintonster Jie sneuvelt in achtste finale

Badmintonster Yao Jie is in de achtste finale van het olympisch toernooi blijven steken. De Indiase Saina Nehwal, de nummer vier van de wereld, bleek een maat te groot voor de 35-jarige Nederlandse. Yao verweerde zich sterk, maar verloor met 14-21 en 16-21.

In de eerste set ging Yao tot 4-4 gelijk op. Daarna zette de pas 22-jarige Nehwal de wedstrijd naar haar hand. Ze liep uit tot 14-5 en kreeg bij 20-10 haar eerste setpunt. Yao weigerde echter te capituleren en won vier punten op rij voordat het voordeel alsnog naar de Indiase ging.

In de tweede set zette Yao de goede lijn van het einde van de eerste door. Ze kwam weliswaar op 5-1 achter, maar kwam ook weer terug tot 5-5. Nehwal pakte vervolgens een voorsprong van drie punten en hield die lang in stand. Op 20-15 achter werkte Yao nog een matchpunt weg, maar meer zat er niet in.

Ambtenaren bedreigd door evacués asbestwijk

Medewerkers van de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros zijn de afgelopen dagen verschillende keren bedreigd door bewoners van de geëvacueerde woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat staat in een informatiebulletin van woensdag van de corporatie en de gemeente.

De bewoners moesten anderhalve week geleden hun woningen verlaten, nadat bij sloopwerkzaamheden in de Stanleylaan asbestdeeltjes bleken te zijn vrijgekomen. De gemeente en Mitros stellen te begrijpen dat de hele situatie voor de bewoners zeer vervelend is. "Zo lang niet in uw eigen huis kunnen en lange tijd in onzekerheid zitten, is niet prettig."

Maar de bewoners moeten er volgens de twee partijen op vertrouwen dat de medewerkers van de gemeente en de corporatie er alles aan doen hen te helpen. "Wederzijds respect is - zeker in deze situatie - enorm belangrijk."

De afgelopen dagen was echter enkele keren sprake van agressie tegen medewerkers van Mitros en de gemeente. "Dit is uiteraard onacceptabel", staat in het informatiebulletin.

Vorige week ontstond nog ophef rondom de evacués toen een aantal van hen zich had misdragen in een zwembad in een van de hotels waar geëvacueerden werden ondergebracht. Ze mochten het bad niet meer in omdat ze het zwaar bevuild hadden achtergelaten en met krukjes hadden gegooid.

Sterke race Verschuren niet beloond met medaille

Nathan Adrian voor de eerste Amerikaanse titel op de 100 meter vrije slag gezorgd op de 100 meter vrije slag. Hij bleef topfavoriet James Magnussen 0,01 voor en zette een sterke 47,52 neer.

Sebastian Verschuren steeg tijdens de race ver boven zichzelf uit. De Nederlander keerde nog als zevende en eindigde uiteindelijk in 47,88. Hij kwam 0,08 te kort voor het brons, maar was wel de tweede Nederlander die onder de 48 seconden wist te zwemmen.

Drugscrimineel Gwenette M. vrij

De 38-jarige crimineel Gwenette M. komt voorlopig op vrije voeten. Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag zijn voorarrest opgeschort, op voorwaarde dat hij zich wekelijks meldt op het politiebureau. Ook mag hij geen contact opnemen met getuigen en moet hij zijn paspoort inleveren.

M. zat sinds 2007 vast, maar was tussentijds bijna anderhalf jaar voortvluchtig. In mei 2008 ontsnapte hij uit de gevangenis in Heerhugowaard, in oktober 2009 werd hij weer in de kraag gevat in het Belgische Antwerpen. Een jaar later werd M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor onder meer witwassen, zware mishandeling en het verhandelen van ruim zeventien kilo heroïne.

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de zaak wat betreft de heroïnehandel over moet gedaan. Het hof wil daarvoor nog meer onderzoek doen, waaronder het horen van een aantal getuigen. De inhoudelijke behandeling kan daardoor pas op zijn vroegst komend voorjaar plaatsvinden. Tot de zaak opnieuw wordt behandeld blijft M. op vrije voeten.

Woningen ontruimd om asbest in Westerhaar

Achttien woningen in het Overijsselse Westerhaar zijn woensdag ontruimd nadat bij een brand in een schuur asbest is vrijgekomen. Het gaat om woningen aan de Leidijk en aan de Asterstraat, meldt de gemeente Twenterand. Ook in Wageningen zijn woningen ontruimd vanwege asbest.

De brand woedde woensdag rond 04.00 uur in de schuur bij een leegstaande woning aan de Oranjestraat. Aanvankelijk werd gedacht dat het asbest zich alleen lokaal had verspreid en werd alleen een gebied rondom het afgebrande schuurtje afgezet.

In de tuin van een van de omwonenden van de brand werd echter asbest gevonden. Daarop besloot de gemeente tot de evacuatie.

De geëvacueerde mensen worden in eerste instantie opgevangen in een buurthuis. De gemeente laat intussen onderzoek doen, zegt locoburgemeester Hidde Visser. "We weten zeker dat in de tuinen asbest ligt. En het is goed weer, dus veel mensen zijn in hun tuin geweest. Nu is het de vraag of er ook asbest in de woning terecht is gekomen."

Als de woningen asbestvrij blijken, kunnen de bewoners woensdagavond weer terug naar huis keren, maar mocht er toch asbest in de woningen worden gevonden, dan gaat de gemeente kijken of nachtopvang moet worden geregeld. "We hopen dat het straks allemaal meevalt, maar we nemen deze stappen, omdat we geen enkel risico willen nemen."

De Gelderlander meldt woensdagavond daarnaast dat tien Wageningse studenten tijdelijk hun kamers moeten verlaten omdat bij bouwwerkzaamheden in hun pand mogelijk asbest is vrijgekomen.

De Arbeidsinspectie heeft de werkzaamheden in het pand aan de Hoogstraat vanwege de mogelijke vondst van asbest dinsdag stilgelegd, woensdag zijn monsters genomen in de studentenkamers. De onderzoeksresultaten worden vrijdag verwacht.

Verder kan het opruimen van het asbest dat dinsdagnacht vrijkwam bij een grote brand in een deel van een kartcentrum in het Groningse Stadskanaal meer dan een week duren, meldt de gemeente. Bewoners en bedrijven in de omgeving worden per brief en tijdens een bijeenkomst die donderdag plaatsvindt geïnformeerd.

Bosch erg blij met bronzen medaille

Judoka Edith Bosch pakte vandaag de bronzen medaille in de klasse tot zeventig kilogram. De Nederlandse zag na een verliespartij tegen de Duitse Kerstin Thiele haar kansen op goud in rook opgaan, maar knokte zich hierna via de herkansingen nog naar een medaille. Ze liet tegenover NUsport weten erg blij te zijn.

"Ik heb altijd gezegd: ik ga voor goud. Maar dat is wel afhankelijk van hoe een wedstrijddag verloopt." Tegen Thiele ging Bosch even in de fout. "Misschien knakt tachtig procent van de mensen als je voor goud gaat en je verliest in de kwartfinale, maar zo ben ik dus niet. Ik vind dat ik veerkracht getoond heb door wel nog een medaille te pakken. Ja, ik heb een fout gemaakt in de kwartfinale en die werd keihard afgestraft. Maar ik ben echt heel blij met brons."

Bosch had het in de strijd om het brons lastig tegen Hwang Sul-Ye die zelfs een yuko voor kwam. "Ik raakte toen niet in paniek. Ik dacht eigenlijk bij die score van haar dat ik nog twee minuten had. Toen ik ging staan, zag ik dat er nog maar twaalf seconden over waren. Daarom moest ik volle bak iets proberen." Bosch deed dit en kwam in de slotseconden nog gelijk. "Ze stond daarna langzaam op, ging een beetje moeilijk staan, bukte wat voorover. Toen dacht ik: jij bent van mij."

Er werd in de verlenging niet meer gescoord, waarna de scheidsrechters via drie witte vlaggetjes Bosch unaniem aanwezen als winnares. De Nederlandse ging hierna uit haar dak. "Ondanks een fout haal ik toch weer een medaille, mijn derde olympische plak. Hier ben ik gelukkig mee. Dit betekent heel veel voor me. Nu ga ik er met volle teugen van genieten. Ik heb de Spelen nog nooit zo gefocust en ontspannen beleefd. Op deze manier kan ik nog vier jaar door, maar dat doe ik niet. Ik ga nog een jaartje door. We gaan kijken naar een gepast afscheid."

Tekort aan mannenstrings in Cork

Drukte in de winkels van Cork afgelopen weekend. Mannen trokken links en rechts strings uit de schappen. Ook vrouwenstrings in de wat grotere maten vonden gretig aftrek onder de Ierse mannen. En dat allemaal voor een wereldrecord.

Meer dan 300 mannen en vrouwen probeerden samen het Guinness World Record ‘meeste gebodypainte lijven’ te verbreken. Deelnemers werd gevraagd uitsluitend in string te verschijnen, zodat het gehele lichaam geverfd kon worden. De organisatie had echter geen rekening gehouden met de manstringschaarste die daarop zou volgen. Gelukkig kon een lokale seksshop de meeste toegestroomde deelnemers toch nog van een ‘mong’ voorzien.  

Binnen een paar weken moet bekend worden of het record al dan niet gehaald is.

Driebergen net niet naar finale 200 meter rugslag

Nick Driebergen is er net niet in geslaagd de finale te bereiken van de 200 meter rugslag. De Nederlander ging in zijn halve finale hard van start en moest dat op het eind te bekopen. Hij zette 1.57,35 neer en dat bleek 0,02 te weinig voor een plaats in de finale.

"Dit slaat nergens op, zo zonde", zei Driebergen na afloop tegen de NOS. "Ik miste de finale van de 100 al op een haar en nu weer. Ik heb er jaren voor getraind om in mijn carrière in een Olympische finale te zwemmen en nu red ik het weer net niet."

Japanner Nuchimura pakt meerkamptitel

Turner Kohei Nuchimura heeft woensdag op de Olympische Spelen in Londen overtuigend beslag gelegd op de meerkamptitel. De 23-jarige Japanner eindigde na zes toestellen op een totaal van 92,690 punten. Daarmee troefde hij de Duitser Marcel Nguyen en Danell Leyva uit de Verenigde Staten af.

Nuchimura veroverde vier jaar geleden in Beijing zilver. Omdat hij zich de afgelopen drie jaar tot wereldkampioen kroonde, gold hij in de North Greenwich Arena als de te kloppen man.

Kromowidjojo als snelste naar finale 100 vrije slag

Ranomi Kromowidjojo heeft zich als snelste geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag van morgen. De Nederlandse favoriete, die vlak na de vorige race aangaf nog niet alles gegeven te hebben, zette met 53,05 eveneens een nieuw olympisch record neer.

Ze was 0,33 sneller dan Melanie Schlanger, die de andere serie won. Femke Heemskerk wist de finale niet te bereiken. Ze werd in de halve finale van Kromowidjojo zesde in 54,13 en kwam daarmee te kort voor een finaleplaats.

PVV hoeft omstreden imam niet te betalen

De PVV hoeft geen geld te betalen aan de radicale imam Fawaz Jneid. Die eiste 55 duizend euro van de Stichting Vrienden van de PVV, omdat partijleider Geert Wilders een deel van een televisie-interview met Fawaz had gebruikt in zijn antikoranfilm Fitna.

Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van Fawaz in hoger beroep afgewezen. Bij de rechtbank had Fawaz ook al bot gevangen. Fawaz eiste geld omdat Wilders inbreuk zou hebben gemaakt op zijn portretrecht, maar volgens het hof is dat niet van toepassing omdat Fawaz zelf met controversiële uitspraken het debat heeft gezocht.

Fawaz is de laatste tijd vaker in het nieuws. Het bestuur van de Haagse As Soennah-moskee wilde van hem af en schorste hem. De rechtbank in Den Haag bepaalde in juni dat hij toch weer aan het werk mocht, omdat de schorsing niet volgens de regels was verlopen.

Fawaz haalde eerder het nieuws toen hij in 2004 toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali 'kanker in de hersenen en aan de tong' toewenste.

Titel en wereldrecord Hongaar Gyurta

Daniel Gyurta heeft voor een nieuw wereldrecord gezorgd bij de 200 meter schoolslag op de Olympische Spelen in Londen. De Hongaar bleef met 2:07.28 drie hondersten onder het vier jaar oude wereldrecord.

De Brit Michael Jamieson zorgde voor hoop in de Britse harten door heel dichtbij Gyurta te komen, maar strandde op 0.15 van de winnaar. Kosuke Kitajima werd vierde en slaagde daardoor er niet in om als eerste mannelijke zwemmer voor de derde Spelen op rij eenzelfde afstand te winnen.

Olcay Gulsen woest op Privé

Olcay Gulsen is woedend op weekblad Privé. Het blad schreef dat Gulsen veel leugens heeft verspreid, maar volgens de modeontwerpster is daar niets van waar.

Gulsen zou op haar cv liegen over haar opleiding. Ook zou ze beweren een award te hebben gewonnen die niet bestaat. Privé plaatst bovendien vraagtekens bij de ontstaansgeschiedenis van haar bedrijf Supertrash in twijfel getrokken. "Het voelt echt als een persoonlijke aanval", reageerde Gulsen woensdag in RTL Boulevard.

"Ik heb altijd met veel trots gewerkt voor Nederland en hier zit je niet op te wachten. Ik snap niet waarom, daarom kwetst het nog meer", vertelt de 32-jarige Gulsen. "Ik denk dat ik heb bewezen dat mijn succes komt door hard werken en niet door liegen. Ik vind dit heel erg."

De modeontwerpster heeft veel steun aan haar ex, voetballer Edgar Davids. "Edgar belde me vanochtend, ook hij vond het onbegrijpelijk. Hij zei: dit is wat ze doen, dit is de keerzijde van de medaille."

'Cuba Gooding jr. niet meer gezocht door politie'

Cuba Gooding jr. wordt niet langer gezocht door de politie. Dat zegt althans zijn woordvoerder. Afgelopen nacht werd bekend dat er een arrestatiebevel was uitgegeven omdat Gooding jr. een barvrouw zou hebben mishandeld.

"Er is geen arrestatiebevel", zegt de woordvoerder tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. "De heer Gooding, zijn vertegenwoordigers en de politie zijn vanmorgen bij elkaar gekomen en willen dit misverstand zo snel mogelijk uit de wereld helpen."

Een ooggetuige vertelde dat de Jerry Maguire-acteur kwaad werd toen omstanders in een bar foto's van hem maakten. Nadat hij uit zijn vel sprong en begon te schelden, vroeg een barvrouw of hij het café wilde verlaten. Vervolgens zou Gooding jr. de vrouw hardhandig tegen een muur hebben geduwd.

Federer en Wawrinka klaar in dubbelspel

Titelverdedigers Roger Federer en Stanislas Wawrinka zijn uitgeschakeld in de tweede ronde van het dubbelspel op de Olympische Spelen. De Zwitsers moesten hun meerdere erkennen in Andy Ram en Jonathan Erlich uit Israël. Na de eerste set overtuigend gepakt te hebben ging het alsnog mis voor Federer en Wawrinka: 6-1, 6-7 (5) en 3-6.

De 30-jarige Federer had eerder woensdag meer succes in het enkelspel. De zevenvoudige winnaar van Wimbledon was in twee sets de Oezbeek Denis Istomin de baas met 7-5 en 6-3. In de kwartfinale neemt hij het op tegen de Amerikaan John Isner of Janko Tipsarevic uit Servië.

Novak Djokovic rekende met de nodige moeite af met de Australiër Lleyton Hewitt. De Serviër moest de eerste set afstaan, maar kwam in het vervolg beter voor de dag: 4-6, 7-5 en 6-1. Hij vindt nu Jo-Wilfried Tsonga aan de andere kant van het net. De Fransman won een dag na zijn recordpartij tegen Milos Raonic in twee sets van de Spanjaard Feliciano Lopez met 7-6 (5) en 6-4.

De Britse thuishoop Andy Murray was met 4-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor de Cyprioot Marcos Baghdatis. Bij de laatste acht wacht een treffen met Nicolas Almagro uit Spanje, die de Belg Steve Darcis naar huis stuurde. De Argentijn Juan Martin del Potro plaatste zich door een 6-1, 4-6 en 6-3 zege op de Fransman Gilles Simon voor de kwartfinale.

Roberto Carlos stopt met voetballen

Roberto Carlos zal zijn voetbalkicksen aan de wilgen gaan hangen, zo maakte de 39-jarige Braziliaan tijdens een persconferentie bekend. De verdediger staat onder contract bij het Russische Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink. Hij lijkt daar naar alle waarschijnlijkheid voorzitter van de club te kunnen worden.

Hiddink: "We begrijpen dat een speler zijn carrière op een bepaald punt eindigt. Hij start een nieuwe fase in zijn leven. Met zijn charisma en gezag zal Roberto Carlos een grote bijdrage leveren aan de club." De Nederlandse oefenmeester speelt morgen met zijn club in de derde voorronde van de Europa League tegen Vitesse.

Rotterdamse afwerkplek opgedoekt

Een Chinese seksinrichting die was gevestigd in een woning in Rotterdam-Zuid is afgelopen weekend gesloten. In de woning werden twee Chinese vrouwen van 27 en 29 jaar en vijf 'afwerkplekken' aangetroffen. Agenten van het prostitutieteam van de vreemdelingenpolitie hebben een 30-jarige verdachte uit China aangehouden voor mensenhandel.

De politie was het illegale bordeel op het spoor gekomen door advertenties in Chinese kranten en tips van omwonenden. De vrouwen waren onlangs naar Nederland gehaald en moesten zich prostitueren. Hun is hulpverlening aangeboden. Het onderzoek naar mensenhandel loopt nog.

Selena Gomez wil voorlopig niet trouwen

Selena Gomez ziet het voorlopig niet zitten om haar jawoord te geven aan haar vriendin Justin Bieber. Eerder dit jaar gingen geruchten dat de twee zich hadden verloofd, maar Selena moet nog niet denken aan een huwelijk.

"Een trouwerij en zo, dat komt allemaal denk ik wel als ik het gevoel heb dat ik alle andere doelen in mijn leven heb bereikt", zegt de 20-jarige zangeres tegen het tijdschrift Teen Vogue. De actrice benadrukt dat ze het erg naar haar zin heeft met Bieber. "Ik heb het heel erg leuk, ik mag me gelukkig prijzen."

Ondanks haar goede relatie ziet ze een volgende stap nog niet zitten. "Ik ben 20. En ik neem niets in mijn privéleven erg serieus", vertelt Gomez. "Ik heb leuke vrienden en een groep mensen van wie ik hou. En de rest komt wel."

Ook samenwonen staat nog niet op het verlanglijstje van Gomez, ze heeft het nog prima naar haar zin bij haar ouders. "Ik woon in een klein appartement in het huis van mijn ouders. Ik lig een beetje achter."

Voor haar muzikale carrière heeft Gomez wel genoeg toekomstplannen. "Met wie ik dolgraag wil samenwerken, maar ik ben bang dat dat nooit gaat gebeuren omdat hij volgens mij niks meer met muziek doet, is Justin Timberlake. Ik vind zijn muziek zo geweldig."

Honderden kilo's cocaïne onderschept bij Puerto Rico

Twee Puerto Ricaanse vissers zijn gepakt met een grote hoeveelheid cocaïne. Ze werden door de kustwacht aangehouden nadat hun boot in de problemen was gekomen bij het eiland Vieques, zei de Amerikaanse kustwacht woensdag.

De kustwacht nam in totaal elf balen cocaïne in beslag. De drugs, in totaal zo'n 450 kilo, hadden volgens de kustwacht een straatwaarde van negen miljoen dollar.

V. Williams verliest van Kerber

Venus Williams is woensdag in Londen uitgeschakeld in de derde ronde van het olympische tennistoernooi. De Amerikaanse verloor in twee sets van de Duitse Angelique Kerber. Het werd 7-6 (5) en 7-6 (5).

Williams is drievoudig olympisch kampioen. Ze won in 2000 in Sydney het enkelspel. Samen met haar zusje Serena was ze dat jaar ook de beste in het dubbelspel. In 2008 wonnen de zusjes opnieuw de dubbeltitel. Deze titel verdedigen ze in Londen. In de kwartfinale spelen ze tegen het Italiaanse koppel Sara Errani en Roberta Vinci. 

De als zevende geplaatste Kerber moet voor een plek in de halve finale spelen tegen de nummer één van de wereld Victoria Azarenka. De Wit-Russin won in twee sets van de Russin Nadia Petrova. 

Volgende FFXIII-project is al van start

Op 1 september gaat Square Enix tijdens het verjaardagsevenement voor Final Fantasy een grote aankondiging doen. Yoshinori Kitase heeft aangegeven dat tijdens dit evenement er ook een aankondiging gedaan wordt over FFXIII en de Lightning-saga.

Kitase heeft aangegeven dat het project pas recentelijk is gestart en we de officiële titel tijdens het evenement kunnen verwachten. Vermoedelijk zal er een derde deel van Final Fantasy XIII uitkomen die het verhaal rond de eerdere twee delen afsluit.

'Katy Perry geen rolmodel voor seks'

Katy Perry sluit niet uit dat ze ooit weer in het huwelijksbootje stapt. Hoewel de sexy zangeres onlangs scheidde van de Britse komiek Russell Brand, houdt ze vertrouwen in het huwelijk.

"Zeg nooit nooit", zegt de 27-jarige Perry over een tweede huwelijk tegen het Amerikaanse tijdschrift Elle. "Ik wacht af waar de liefde mij brengt."

Perry, die zegt nergens spijt van te hebben, ziet zichzelf niet als een rolmodel. "Ik kan niet alles voor iemand zijn", zegt de zangeres. "Ik kan iemand niet vertellen wanneer het de juiste tijd is om seks te hebben of dat ze een sigaret moeten roken of niet. Maar ik probeer mijn leven op een integere manier te leiden, en hopelijk brengt dat een boodschap over."

Volgens de redactie is het altijd de juiste tijd voor seks met Katy Perry.

Brazilië en Egypte door naar kwartfinale

Brazilië heeft tijdens de poulefase van de Olympische Spelen geen steekje laten vallen. Na twee eerdere zeges werd woensdag ook Nieuw-Zeeland aan de kant gezet. Het werd 3-0. Egypte won eenvoudig van Wit-Rusland.

In het St. James' Park, normaal de thuishaven van Newcastle United, zorgden Danilo en Leandro Dimiao nog voor het rustsignaal voor een 2-0 voorsprong. Na de pauze tekende middenvelder Sandro voor de 3-0. De Brazilianen eindigden de wedstrijd met tien spelers op het veld. Verdediger Alex Sandro pakte twee onnodige gele kaarten en moest het veld verlaten.

Egypte won met 3-1 van de Wit-Russen, door doelpunten van Mohamed Salah, Marwan Mohsen en Mohamed Aboutreika. Andrey Varankov deed vlak voor tijd iets terug namens Wit-Rusland. Door de zege sluit Egypte de poule af met vier punten, één meer dan Wit-Rusland. Nieuw-Zeeland werd laatste in groep C. 

3DS XL knalt Japan binnen

Afgelopen weekend is de 3DS XL in Japan gelanceerd en in de eerste twee dagen, zaterdag en zondag, is de grotere versie 193.441 keer verkocht. Ook is vorige week New Super Mario Bros. 2 uitgekomen die als nummer één op de lijst staat genoteerd.

Softwarecijfers 23 juli - 29 juli

  • [3DS] 01. New Super Mario Bros. 2 (Nintendo, 07.28.2012): 430,185 (NEW)
  • [PS3] 02. Persona 4 Arena (Atlus, 07.26.2012): 117,318 (NEW)
  • [PSP] 03. Nayuta no Kiseki (Falcom, 07.26.2012): 83,836 (NEW)
  • [WII] 04. Just Dance Wii 2 (Nintendo, 07.26.2012): 61,382 (NEW)
  • [NDS] 05. Pokemon Black & White 2 (Pokemon, 06.23.2012): 61,116 (2,474,123)
  • [PSP] 06. Super Danganronpa 2 (Spike Chunsoft, 07.26.2012): 59,112 (NEW)
  • [3DS] 07. Demon Training (Nintendo, 07.28.2012): 46,528 (NEW)
  • [WII] 08. Kirby 20th Anniversary Special Collection (Nintendo, 07.19.2012): 31,324 (131,720)
  • [PSP] 09. Digimon World Redigitize (Namco Bandai, 07.19.2012): 29,877 (103,345)
  • [3DS] 10. Kobito Zukan Kobito Kansatsu Set (Columbia, 07.26.2012): 26,146 (NEW)
  • [PS3] 11. Jikkyou Powerful Pro Baseball 2012 (Konami, 07.19.2012): 24,163 (NEW)
  • [PS3] 12. Macross Do You Remember Love Hybrid Pack (Namco Bandai, 07.26.2012): 22,479 (NEW)
  • [3DS] 13. Taiko Drum Master Chibi Dragon and the Mysterious Orb (Bamco Nandai, 07.12.2012): 21,594 (116,867)
  • [3DS] 14. Rune Factory 4 (MAQL, 07.19.2012): 18,813 (107,513)
  • [PSP] 15. Jikkyou Powerful Pro Baseball 2012 (Konami, 07.19.2012): 13,144 (39,609)
  • [PSP] 16. Sangoku Rensenki Otome no Heihou (Prototype, 07.26.2012): 10,738 (NEW)
  • [3DS] 17. Dragon Quest Monsters Terry's Wonderland 3D: (Square Enix, 05.31.2012) 10,230 (848,817)
  • [3DS] 18. Little Battler eXperience Baku Boost (Level-5, 07.05.2012): 10,082 (96,196)
  • [PSP] 19. Warriors Orochi 2 Special (Tecmo Koei, 07.19.2012): 9,521 (34,039)
  • [360] 20. Persona 4 Arena (Atlus, 07.26.2012): 9,346 (NEW)
  • [WII] 21. Mario Party 9 (Nintendo, 04.26.2012): 8,417 (494,595)
  • [WII] 22. Wii Sports Resort (Nintendo, 06.25.2009): 8,112 (2,934,504)
  • [3DS] 23. Monster Hunter 3G (Capcom, 12.10.2011): 7,478 (1,503,560)
  • [3DS] 24. Run For Money: Flee From the Strongest Hunters in History (Namco Bandai, 07.05.2012): 6,585 (47,504)
  • [3DS] 25. Mario Tennis Open (Nintendo, 06.23.2012): 6,488 (270,026)
  • [3DS] 26. Mario Kart 7 (Nintendo, 12.01.2011): 6,262 (1,770,635)
  • [PSP] 27. Toriko Gourmet Survival 2 (Namco Bandai, 07.05.2012): 6,238 (74,862)
  • [3DS] 28. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11.03.2011): 5,690 (1,665,953)
  • [PSP] 29. New Class of Heroes (Acquire, 07.19.2012): 5,324 (26,778)
  • [3DS] 30. Pocket Soccer League Calciobit (Nintendo, 07.12.2012): 5,259 (39,416)

Hardwarecijfers 23 juli - 29 juli

  • Nintendo 3DS: 235,974 (44,202)
  • PlayStation 3: 18,160 (16,232)
  • PlayStation Portable: 14,029 (13,199)
  • PlayStation Vita: 9,081 (10,103)
  • Wii: 10,549 (8,729)
  • Xbox 360: 632 (594)
  • Nintendo DSi: 496 (545)
  • PlayStation 2: 439 (414)

Ajax legt Zweedse aanvaller Sana vast

Ajax heeft zich versterkt met de Zweedse aanvaller Tobias Sana. De 23-jarige vleugelspits komt over van de Zweedse topclub IFK Göteborg, waar hij een contract tot het einde van dit jaar had. Sana zette woensdag zijn handtekening onder een contract voor drie jaar bij de club uit Amsterdam.

Ajax betaalt een bescheiden transfersom aan Göteborg om de zoon van een Zweedse moeder en een vader uit Burkina Faso over te nemen. Sana kan zondag in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen PSV mogelijk al zijn debuut maken.  

Dragon's Dogma krijgt easy-mode

Voor sommige mensen en onze eigen Roy is Dragon's Dogma erg moeilijk. Capcom heeft naar de vele smeekbeden geluisterd en zal een patch uitbrengen in Japan. De patch voegt een nieuwe moeilijkheidsgraad toe genaamd: Easy.

De patch zal 6 augustus uitkomen alleen is nog niet bekendgemaakt of de patch ook naar Europa zal komen. Naast een nieuwe patch kunnen de Japanners ook een nieuwe demo verwachten van het spel. Dragon's Dogma 2 is al in de maak maar een datum is nog niet bekendgemaakt.

Décosse verslaat Thiele in judofinale

Judoka Lucie Décosse heeft woensdag olympisch goud gepakt in de klasse tot zeventig kilogram. De 31-jarige Française was in de finale Kerstin Thiele de baas. De Duitse schakelde in de kwartfinale nog Edith Bosch uit. Tegen Décosse kwam ze er echter niet aan te pas. Ze moest een waza-ari en twee yuko's slikken.

Décosse moest vier jaar geleden in Beijing genoegen nemen met zilver. Vorig jaar legde ze beslag op de wereldtitel door in de finale Bosch te verslaan.

De Zuid-Koreaan Dae-Nam Song won goud in de klasse tot negentig kilogram. Hij rekende in de finale af met de Cubaan Asley Gonzalez. In de golden score won hij op waza-ari.

Bij het gewichtheffen was de Noord-Koreaanse Jong Sim Rim de sterkste in de klasse tot 69 kilogram. Na trekken en stoten kwam ze tot een totaal van 261 kilogram. De Roemeense Roxana Daniela Cocos werd tweede, voor Maryna Shikermankova uit Wit-Rusland.


Décosse verslaat Thiele in judofinale (Foto: Novum)

Rabobank langer door met Australiër Brown

Rabobank heeft het contract met de Australische wielrenner Graeme Brown met een jaar verlengd. De 32-jarige sprinter speelt een belangrijke rol in de sprinttrein voor Theo Bos en Mark Renshaw. Hij rijdt sinds 2006 voor de Nederlandse ploeg, die hem oppikte bij Panaria.

"De trein wordt steeds beter, ik kijk er naar uit mijn rol te versterken", laat Brown weten. "We leren zoveel als mogelijk van Mark Renshaw en proberen een trein op te zetten zoals die bij HTC reed. Het is een heel mooi proces."

Zuid-Koreaanse tiener wint pistoolschieten

De 19-jarige Zuid-Koreaanse Jangmi Kim heeft woensdag olympisch goud gewonnen bij het 25 meter pistoolschieten. Met 792,4 punten bleef ze Ying Chen uit China slechts een punt voor. Kim blonk uit in de precisieronde, maar Chen liep in de snelvuurronde en de finale gestaag in. Olena Kostevych uit Oekraïne eindigde als derde. Zij scoorde 788,6 punten.

De Italiaan Daniele Molmenti bezorgde zichzelf op zijn 28e verjaardag een gouden plak bij de kanoslalom. In de K1-klasse bleef hij de Tsjech Vavrinec Hradilek en Hannes Aigner uit Duitsland voor. Vier jaar geleden in Beijing was Molmenti nog tiende. In 2010 werd hij wereldkampioen.

Overwinnaar Li Jiao wint goud

Xiaoxia Li heeft woensdag olympisch tafeltennisgoud gewonnen. De Chinese, die dinsdag in de kwartfinale Li Jiao uitschakelde, was met 4-1 te sterk voor haar landgenote Ning Ding: 11-8, 14-12, 8-11, 11-6 en 11-4. Het brons was voor Singapore. Tianwei Feng uit het stadstaatje was met 4-0 de Japanse Kasumi Ishikawa de baas.

Bij het synchroonspringen ging ook het vierde goud naar China. Na het torenspringen bij de mannen en de vrouwen en de 3 meterplank voor vrouwen, was het nu de beurt aan de mannen op de 3 meterplank. Yutong Luo en Kai Qin bleven met 477,00 punten de Russen Ilya Zakharov en Evgeny Kuznetsov en het Amerikaanse paar Troy Dumas en Kristian Ipsen voor.


Overwinnaar Li Jiao wint goud (Foto: Novum)

Hooker is blij met haar naam

Bij de naam 'Destinee Hooker' denk je wellicht aan een chocoladebruine dame van lichte zeden. Niets is echter minder waar.

Destinee Hooker is namelijk helemaal geen artiestennaam. Het is de naam van een atlete die deel uitmaakt van de Amerikaanse volleybalploeg op de Olympische Spelen.

Destinee zei in een interview met TMZ dat ze zelfs trots is op haar afwijkende naam. "Er is werkelijk waar niets mis mee. Ik hou zelfs van mijn naam." Al is ze niet doof voor de vele kinderachtige grapjes waar ze al sinds haar jeugd mee te maken heeft.

De 24-jarige schiere deerne dankt haar naam echter niet alleen aan een grappige vader. Het leek er tijdens de geboorte van Destinee op dat ze het niet zou overleven. Tegen alle verwachtingen in kwam ze zonder problemen door de geboorte heen. Dit gaf haar vader inspiratie voor haar opvallende naam.

Destinee kwam als een zegen en haar vader koos voor deze unieke schrijfwijze van haar naam. "Ik ben zo dankbaar voor mijn leven en ben erg blij met de naam die mijn vader mij gegeven heeft", aldus Destinee.

Sound Shapes krijgt uitlegvideo

15 augustus komt Sound Shapes uit en de baas van ontwikkelaar Queasy Games heeft een video gemaakt waar in hij laat zien hoe het allemaal werkt. Je kan je eigen nummers maken maar je kan ook nummers van bekende artiesten uit elkaar halen en met elkaar mixen.

Artiesten zoals Beck en Deadmau5 zullen ook nummers en geluiden speciaal voor het spel produceren. Bekijk hieronder de game die exclusief is voor de PlayStation 3 en de PS Vita.

Nederlandse dode Zanzibar gevonden

Het lichaam is gevonden van de Nederlandse man die om het leven kwam bij het veerbootongeluk bij Zanzibar. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt woensdag dat het lichaam vorige week is aangetroffen. Het lichaam van zijn vrouw was al eerder geborgen.

De boot met bijna driehonderd opvarenden zonk twee weken geleden vlak voor de kust van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar. De boot was op weg van Dar es Salaam naar het eiland. Bij het ongeluk kwamen zeker 128 mensen om het leven. Behalve het echtpaar waren er geen Nederlanders onder de doden. Vijf Nederlanders overleefden het ongeluk. Zij zijn inmiddels weer terug in Nederland.


Nederlandse dode Zanzibar gevonden (Foto: Novum)

Verstappen voor rechter gedaagd

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen moet eind augustus voor de politierechter verschijnen. Hij wordt verdacht van het vernielen van een aantal goederen, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Roermond woensdag.

De zaak staat gepland voor 28 augustus. Verstappen werd begin dit jaar opgepakt op verdenking van poging tot doodslag. Hij zou zijn ingereden op zijn 24-jarige ex in Roermond. De voormalig Formule 1-coureur zat uiteindelijk twee weken vast. Inmiddels wordt hij niet meer verdacht van poging tot doodslag. Ook voor een eerdere mishandeling heeft het OM volgens de zegsman onvoldoende bewijs in handen.

De coureur werd eerder al eens veroordeeld in 2009. Verstappen kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het stalken van zijn voormalige echtgenote.

Meer doden door overstromingen Noord-Korea

De zware regenval die zondag en maandag Noord-Korea geselde heeft aan 31 mensen het leven gekost. Daarnaast worden zestien mensen vermist. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau maandag gemeld.

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties brachten dinsdag een bezoek aan de getroffen gebieden om de schade te beoordelen en te kijken wat voor hulp de slachtoffers nodig hebben. Noord-Korea had eerder in juli ook al te kampen met noodweer, waarbij 88 mensen omkwamen en zestigduizend mensen dakloos raakten. Voor de stortbuien ging Noord-Korea gebukt onder ernstige droogte.

Volgens het Rode Kruis hebben de mensen in Noord-Korea dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak. In juni zeiden de VN dat twee derde van de 24 miljoen Noord-Koreanen een chronisch gebrek aan voedsel heeft.

Miljoenenboete voor Haribo wegens prijsafspraken

Snoepfabrikant Haribo heeft van de Duitse mededingingsautoriteit een boete van 2,9 miljoen euro gekregen wegens prijsafspraken. Het bedrijf had informatie over prijsonderhandelingen met supermarkten gedeeld met drie concurrenten, waaronder Mars. Haribo heeft de boete geaccepteerd.

Omdat Mars de prijsafspraken aangaf bij de autoriteiten, ontloopt dat bedrijf een boete. De kartelafspraken werden in 2006 en 2007 gemaakt. Tegen de twee andere snoepfabrikanten, die niet bij naam werden genoemd, loopt nog een onderzoek.

Al 8,5 miljoen zonnesubsidie aangevraagd

De afgelopen maand hebben mensen voor 8,5 miljoen euro subsidie aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen. Een miljoen euro is verstrekt. Dat heeft Agentschap NL, dat de subsidies uitkeert, woensdag laten weten.

Sinds 2 juli geldt een nieuwe subsidieregeling voor de koop van zonne-installaties. Particulieren krijgen vijftien procent van de aanschafprijs vergoed, tot een maximum van 650 euro per huishouden. Er is 22 miljoen euro te vergeven.

De overheid heeft veertienduizend digitale aanvragen ontvangen, waarvan 1800 zijn goedgekeurd. Agentschap NL moet nog 4.500 papieren aanvragen verwerken. Een deel van de aanvragen is zowel digitaal als op papier ingediend, omdat de website in het begin slecht bereikbaar was.

Agentschap NL streeft ernaar aanvragers binnen acht weken duidelijkheid te bieden.

Gamers undercover als monster in Resident Evil

Gamers krijgen een undercoverrol voorgeschoteld in het horrorspel Resident Evil 6. De spelfunctie Agent Hunt biedt de mogelijkheid als monster undercover tegen een andere gamer te spelen. De door spelers bestuurde monsters moeten het gamers die het verhaal doorlopen extra moeilijk maken. Dat schrijft het Japanse gametijdschrift Famitsu.

Spelers die de verhaallijn te doorlopen, krijgen een waarschuwing wanneer vijandelijke spelers hun spel binnenkomen. Zij weten niet welke monsters door andere gamers bestuurd worden. De vijandelijke spelers kunnen, zonder dat de solospeler het hoort, met elkaar praten.

Agent Hunt is niet direct beschikbaar wanneer het spel in de winkel wordt gekocht. De spelfunctie wordt pas geactiveerd wanneer een speler Resident Evil 6 voor de eerste keer heeft uitgespeeld. De horrorgame ligt begin oktober in de winkels voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Een versie voor de pc is later verkrijgbaar.

Wiggins pakt olympisch goud in tijdrit

Wielrenner Bradley Wiggins is woensdag olympisch kampioen tijdrijden geworden. De 32-jarige Brit toonde zich met een tijd van 50.39 minuten superieur in de 44 kilometer lange race tegen de klok. Hij bleef de Duitser Tony Martin liefst 42 tellen voor. De Brit Christopher Froome legde beslag op brons op 1.08 van zijn landgenoot.

Lieuwe Westra eindigde net buiten de top tien. De Fries voltooide de tijdrit met start en finish nabij het Hampton Court Palace in 54.19, goed voor de elfde plaats. Lars Boom werd teleurstellend 22e in 55.29.

Met zijn overwinning zet Wiggins de kroon op een zeer succesvol jaar. Hij won vorige maand de Tour de France. Ook in Frankrijk legde hij de basis voor zijn eindzege in de tijdritten. Voor de Sky-renner is het bovendien zijn vierde gouden en zijn zevende medaille in totaal op de Spelen. Zijn eerdere successen vierde hij evenwel op de baan.

Titelverdediger Fabian Cancellara leek nog hinder te ondervinden van zijn schouder, die hij zaterdag blesseerde in de wegrace. De Zwitser kwam niet verder dan de zevende tijd op 2.14 van Wiggins. Hij moest de Amerikaan Taylor Phinney (52.38), de Italiaan Marco Pinotti (52.49) en de Australiër Michael Rogers (52.52) ook nog voor zich dulden.

Luis Leon Sanchez kende een zeer ongelukkige tijdrit. De Spanjaard, onder contract bij Rabobank, moest direct na de start van fiets wisselen omdat hij door zijn ketting trapte. Niet veel later stond hij opnieuw aan de kant met problemen aan zijn fiets. Sanchez eindigde als 32e, van de in totaal 37 deelnemers.

Pirelli tegen bandenoorlog in Formule 1

Pirelli is tegen een bandenoorlog in de Formule 1. De Italiaanse rubbermaker is nu de enige leverancier in de sport en zegt dit bij monde van motorsport directeur Paul Hembery graag zo te houden, omdat concurrentie het racen niet ten goede zal komen.

"Wij werken voor de sport, die moeten bepalen welke kant ze op willen. Als die bepaalt dat ze weer een bandenoorlog wil en daardoor races zien die optochten zijn, zoals in het begin van deze eeuw waarbij het publiek wegging, dan is dat een benadering. Wij kunnen hier niet over beslissen. We wachten af wat er gaat gebeuren met de regelgeving. Als er een verandering komt zullen we die overwegen, maar op het moment zijn de teams niet geïnteresseerd in een nieuwe bandenoorlog."

Hembery denkt dat niet alleen de fans er op zitten te wachten, maar ook niet de teams, omdat bij concurrentie de kosten voor de banden zullen stijgen. "We zullen eerst de regels moeten inzien, wat houd een bandenoorlog precies in? Als dit betekent dat we honderd miljoen euro moeten spenderen om een halve seconde sneller te gaan en je niet eens kan bewijzen dat jij de betere band maakt, is het nutteloos."

Djokovic nipt langs Hewitt

Novak Djokovic is er in Londen ternauwernood in geslaagd om langs Lleyton Hewitt te komen. De aanvankelijk zeer sterk spelende Australiër won de eerste set met 6-4.

Ook in de tweede set was Hewitt niet de mindere van de Servische nummer twee van de wereld. Toen Djokovic echter een tandje bijschroef wist hij die set toch met 7-5 te winnen, waarna Hewitts verzet was gebroken. Hij verloor de derde set dan ook eenvoudigweg met 1-6.

In de volgende ronde neemt Djokovic het op tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman rekende af met Feliciano Lopez uit Spanje met 7-6 en 6-4.

Hugh Jackman maakt film over Martin Luther King

Hugh Jackman werkt aan een film over het leven van Martin Luther King. De film moet gaan over de moord op de Amerikaanse predikant. De Australische acteur slaat de handen ineen met regisseur Lee Daniels, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De film met de titel Orders to Kill gaat over William Pepper, een rol van Jackman. Hij is een controversiële advocaat en activist die al jaren beweert dat James Earl Ray niet de moordenaar van King is. Het verhaal is gebaseerd op het boek dat Pepper schreef over zijn overtuiging dat de regering achter de dood van King zat.

Jackman en Daniels hoopten jaren geleden al samen te kunnen werken aan een film over de burgerrechtenbeweging, maar dat project liep in de soep. De plannen voor Orders to Kill zijn in een vergevorderd stadium. De twee hebben al een producent en distributeur gevonden voor het project.

Daniels werkt momenteel aan zijn film The Butler over een zwarte bediende die jarenlang voor het Witte Huis werkte. Jackman heeft net de opnames afgrond voor de muziekfilm Les Miserables.


Hugh Jackman maakt film over Martin Luther King (Foto: Novum)

Vos: "Zat voor geen meter op de fiets"

Marianne Vos kon vandaag het kunsstukje van afgelopen zondag niet herhalen. De Nederlandse won toen de wegwedstrijd, maar in de tijdrit in Londen werd ze slechts zestiende. Ze verklaarde na afloop leeg te zijn geweest.

"Het voelde vanochtend al niet erg goed bij het inrijden. Dan hoop je er nog het beste van te maken. Maar toen kreeg ik ook nog kramp in mijn voet waardoor ik helemaal niet meer wist hoe ik moest trappen." De start van Vos was nog wel goed, want ze sprintte van het podium af. "Dat is ook een van de dingen die mij goed liggen, maar dat had vandaag weinig effect. Het is ook niet heel goed voor de moraal als Arndt dan ook nog eens zo snel voorbij komt."

De Nederlandse geeft de voorbereiding de schuld. "Ik ben gewoon nog niet hersteld van de wegwedstrijd. Op zich was de medailleverwachting hier natuurlijk sowieso niet zo hoog. Maar normaal gesproken moet ik wel een betere tijdrit kunnen rijden dan dit. Nu voelt het natuurlijk klote, maar dankzij het goud kan ik het hopelijk wel snel vergeten."

Dat het minder ging, komt ook doordat Vos eerder dit jaar haar sleutelbeen brak en niet op de tijdrit heeft kunnen trainen. "Tja die breuk, ik zat vandaag gewoon voor geen meter op de fiets, terwijl hij wel helemaal op mij afgestemd is. Dat komt gewoon door de training die ik miste. Ik heb een maand niet op de tijdritfiets kunnen zitten en ook voor de wegwedstrijd heb ik het niet gedaan. Het was kiezen of delen. Kiezen voor de weg en hopen dat de tijdrit ook oké zou gaan. Dat was niet het geval."

Voor Vos zitten de Spelen er nu op. Ze zal vanavond in het Holland Heineken House een huldiging ondergaan. Daar komt ook Edith Bosch die vandaag het brons won bij het judo in de klasse tot 70 kilogram.

Servische militairen dood door clusterbom

Twee Servische militairen zijn woensdag om het leven gekomen toen een clusterbom van de NAVO explodeerde. De bom stamde uit de tijd van de oorlog tussen Servië en Kosovo. Dat heeft het Servische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het ongeluk had plaats toen de militairen een mijnenveld nabij hun kazerne aan het opruimen waren.

Het mijnenveld was een restant van de oorlog in 1999. Na de oorlog in Servië bleven er honderden mijnenvelden achter. Ook liggen er nog veel niet-ontplofte clusterbommen die in het gebied terecht kwamen door een 78 dagen durend bombardement van de NAVO.

Grappenmakers zetten Zeeuws dorp op stelten

Twee broers en hun vriendinnen hebben maandagavond in het Zeeuwse Bruinisse voor commotie gezorgd. Het viertal was voor de grap met bivakmutsen en zonnebrillen op in een stel BMW's gestapt en er met hoge snelheid vandoor gescheurd. Een getuige dacht dat hij overvallers voorbij zag scheuren en alarmeerde de politie.

De politie stuurde daarop een aantal agenten naar de opgegeven locatie aan de Zijpe in Bruinisse. Een zoekactie in de omgeving leverde niets op.

De vier zagen later op internet dat zij de oorzaak waren van alle consternatie en meldden zich bij de politie. De broers bleken op vakantie te zijn in Zeeland. Ze waren maandagavond met hun vriendinnen gaan karten in Goes. Bij het kartcentrum kochten ze mutsen die verplicht onder de helm moeten worden gedragen. Voor de grap hielden zij tijdens de terugreis naar hun vakantieadres de mutsen op.

Afrojack ziet dochter nog steeds nauwelijks

Afrojack heeft nog steeds nauwelijks contact met zijn dochter. "Vegas' vader speelt op dit moment niet zo'n belangrijke rol in haar leven", doet Amanda Balk, die in maart beviel, uit de doeken in Viva. Toen Amanda drie maanden zwanger was, liep haar relatie met Afrojack op de klippen.

"Nick werkt veel", zegt Amanda over Afrojack, die geboren werd als Nick van de Wall. "Hij is veel onderweg waardoor hij zijn dochter niet vaak heeft gezien." Van de Wall zag de kleine Vegas voor het eerst toen ze al zes weken was, daarvoor had de wereldberoemde dj geen tijd voor de kleine meid.

Amanda mist geregeld een man in haar leven. "Natuurlijk heb ik soms van die momenten dat ik denk: deden we het maar met z'n tweeën. Zoals laatst. Toen ik langs de kant van de weg stond en mijn meisje borstvoeding gaf. Op dat moment hoopte ik dat er iemand naast me stond op wie ik terug kan vallen."

Daar komt volgens Balk binnenkort verandering in. "Sinds kort hebben we weer regelmatig contact, omdat we allebei het beste voor Vegas willen. Dat hij er niet elke dag voor haar kan zijn, vind ik jammer, maar erg is het niet", zegt de Gouden Kooi-deelneemster, die ook opgroeide zonder vader. "Mijn moeder gaf liefde voor twee. Dat doe ik nu ook."

Assad haalt uit naar buitenlandse vijanden

Buitenlandse vijanden van Syrië proberen de stabiliteit van het land te ondermijnen en hebben voor dat doel 'agenten' in Syrië ingezet. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad woensdag betoogd in een redevoering ter gelegenheid van het 67-jarige bestaan van het Syrische leger.

De Syrische strijdkrachten vormen 'het schild' tegen complotten van criminele en terroristische bendes. De Syriërs zien het leger als 'een bron van trots' en 'een verdediger van rechtvaardige zaken', aldus Assad in zijn toespraak, die wel via het staatspersbureau wereldkundig werd gemaakt, maar niet op de televisie werd uitgezonden.

Assad is niet in het openbaar verschenen sinds bij een aanslag op 18 juli vier hooggeplaatste regeringsfunctionarissen omkwamen. Waar Assad zich sindsdien ophoudt, is onbekend. Het is zelfs onduidelijk of hij nog steeds in de hoofdstad Damascus vertoeft.


Assad haalt uit naar buitenlandse vijanden (Foto: Novum)

Bouwmeester blijft op medaillekoers

Zeilster Marit Bouwmeester blijft kans houden op een olympische medaille. De Nederlandse die uitkomt in de Laser Radial werd na een inhaalrace zesde in de vijfde wedstrijd en won de zesde wedstrijd.

In het klassement staat Bouwmeester derde met zeven punten achterstand op de Ierse Annalise Murphy. Zij had een lastige derde dag met een achtste en een negentiende plaats. De Belgische Evi Van Acker won de vijfde race en werd vijfde in de zesde race, waardoor ze in het klassement tweede staat op twee punten achterstand van de leidster.

[Upd] Brons voor judoka Bosch

Edith Bosch heeft op het olympisch judotoernooi de kwartfinales bereikt. De 32-jarige Nederlandse judoka had in de eerste ronde een bye en versloeg in de tweede ronde in de klasse tot 70 kilogram de Britse Sally Conway met een waza-ari.

Bosch won in het verleden al olympisch zilver en brons. In 2005 werd ze wereldkampioene en ze veroverde vier keer de Europese titel.

Update 13.46 uur

Bosch is in de kwartfinales uitgeschakeld. Ze verloor van Kerstin Thiele uit Duitsland met een waza-ari. Bosch kan nu via de herkansingen proberen alsnog brons te halen.

Update 15.16 uur

Edith Bosch mag gaan strijden om brons. Ze versloeg zojuist in de herkansing de Japanse Haruka Tachimoto met een yuko.

Update 16.57 uur

Judoka Edith Bosch heeft brons gewonnen in de klasse tot zeventig kilogram. De Nederlandse won na de extra tijd van de Zuid-Koreaanse Hwang Ye-Sul. Bosch had in de finale het betere van het spel, maar kwam vlak voor tijd met een yuko achter te staan tegen de Zuid-Koreaanse. Ze wist dit resultaat enkele seconden voor tijd weg te poetsen, waarna een verlenging volgde. Hierin werd niet meer gescoord, maar was Bosch de bovenliggende partij, waarna de drie scheidsrechters haar als winnares aanwezen.

Judoka Bosch pakt olympisch brons (Foto: Pro Shots)

Trofeeën voor Metal Gear Solid 4

Volgende maand start een belangrijk event voor Kojima Productions. In dit event onthullen ze de nieuwe Fox Engine, onthullen ze in elk geval één nieuwe grote titel, en brengen ze nieuwe functies uit voor oudere titels. Zo krijgt Metal Gear Solid 4 een budgetversie die een full install mogelijk maakt en krijgen alle Metal Gear Solid 4-bezitters nieuwe trofeeën om te verzamelen tijdens de game.

Of de huidige bezitters van de game in de nieuwe patch ook de mogelijkheid krijgen om de game te installeren, is nog onbekend. De patch zal in elk geval rond 31 augustus uitgebracht worden. Op datzelfde moment heeft Kojima namelijk haar eigen event waarin allerlei nieuwe dingen onthuld worden. Wij houden je op de hoogte.

Metal Gear Solid 4

Bijna 45.000 expats als kiezer geregistreerd

Een kleine 45.000 in het buitenland wonende Nederlanders hebben zich als kiezer geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten.

Nederlanders in het buitenland konden zich tot en met woensdag registereren bij de gemeente Den Haag. Van de honderdduizenden Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben 44.561 dat gedaan.

Het aantal geregistreerde kiezers kan nog iets stijgen. Na woensdag komen er nog aanmeldingen binnen van een aantal ambassades en consulaten waar mensen zich eveneens konden laten registreren. Tot nu toe blijft het aantal registraties enigszins achter bij de vorige verkiezingen. Toen registreerden ruim 48.000 kiezers zich.

Hoeveel kiesgerechtigden precies in het buitenland wonen is niet bekend. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van 'enkele honderdduizenden'. Nederlanders die in Nederland wonen, maar in het buitenland werken, kunnen zich nog tot 15 augustus registreren.

Panetta sluit militaire actie in Iran niet uit

Iran moet of onderhandelen over aanvaardbare beperkingen van zijn atoomprogramma of rekening houden met de mogelijkheid van Amerikaans militair ingrijpen om te voorkomen dat het land een atoombom produceert. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta woensdag in Israël gezegd. Panetta stelde echter wel dat er pas van militair ingrijpen sprake kan zijn als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp het voorstel van Panetta om diplomatie meer tijd te geven. Netanyahu betwijfelt of Iran doorheeft dat het voor het Westen ernst is. "Op dit moment denkt het Iraanse regime dat de internationale gemeenschap niet de wil heeft om een eind te maken aan het atoomprogramma. Dit moet veranderen, en dat moet snel gebeuren ook", aldus Netanyahu.

Eerder woensdag gaf ook de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak al blijk van ongeduld. Ook hij meent dat het slechts een kwestie van tijd is voor Iran over een kernwapen beschikt. "Het is duidelijk dat we iets te verliezen hebben", aldus Barak, omdat Iran - terwijl de wereld wacht totdat de sancties effect sorteren - gewoon doorgaat met het verrijken van uranium dat gebruikt kan worden voor een kernwapen.

De Verenigde Staten hebben er bij de Israëlische regering herhaaldelijk op aangedrongen geduld te betrachten en heeft een preventieve aanval sterk ontraden. Volgens Panetta liggen alle opties nog op tafel, ook militair ingrijpen. Hij sprak woensdag echter de hoop uit dat Iran gaat inzien dat onderhandelingen de beste oplossing voor de crisis zijn.

Netanyahu heeft al laten weten dat Israël bereid is Iran aan te vallen, ook als dat tegen de zin van de VS is. Panetta verklaarde te begrijpen dat Israël dergelijke beslissingen zelf moet nemen. "Besluiten wat in het belang is van hun nationale veiligheid is iets dat moet worden overgelaten aan de Israëliërs."

S. Williams en Clijsters naar laatste acht

Serena Williams en Kim Clijsters hebben de laatste acht bereikt van het tennistoernooi in Londen. Williams walste met 6-1 en 6-0 over de Russin Vera Zvonareva heen en staat nu tegenover de winnares van het duel tussen de Slowaakse Daniela Hantuchova en de Deense Caroline Wozniacki.

Clijsters had het tegen de Servische Ana Ivanovic iets lastiger. De Belgische wist in een door regen onderbroken partij wel met 6-3 en 6-4 te winnen. Ze treft nu de Russin Maria Sharapova of de Duitse Sabine Lisicki.

'Bezuinigingen podiumkunsten zijn mokerslag'

Politieke partijen en culturele instellingen hebben woensdag kritisch gereageerd op de bezuinigingen in de podiumsector. De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) noemt de subsidieadviezen van het Fonds Podiumkunsten, waarin de gevolgen van de bezuinigingen op de sector duidelijk werden, een 'mokerslag' voor het veld.

De NAPK vreest dat veel van de instellingen die geen subsidie meer krijgen, niet kunnen voortbestaan. Bestuursvoorzitter Onno Hoes roept de coalitie die na de verkiezingen moet worden gevormd goed te kijken naar de gevolgen van de bezuinigingen. "Wat eenmaal weg is, krijgen we nooit meer terug", waarschuwt hij.

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma vindt de schade 'enorm' en wil na de verkiezingen vijftig miljoen euro teruggeven aan de sector. GroenLinks noemt de besluiten bij monde van Kamerlid Bram van Ojik een 'knock-out voor toptalent'.

Het Fonds Podiumkunsten maakte bekend dat zeventig van de 118 instellingen die tot nu toe geld ontvingen, niets meer krijgen. Tientallen organisaties, zoals toneelgroep De Appel, het Toneel Speelt en Theaterfestival Boulevard, kregen ondanks een positief advies toch geen geld, omdat er geen budget voor is.

Directeur van het Grachtenfestival Lidy Klein Gunnewiek noemt de besluiten van het fonds 'dramatisch', al is ze ook blij met het positieve advies voor haar festival. "Wij krijgen door het geldgebrek alleen geen geld, dus het is koffiedik kijken hoe het advies zich omzet in de praktijk", zegt ze. "Het wordt steeds moeilijker om de benodigde subsidies bij elkaar te krijgen."

Met het subsidieadvies, dat negatief uitpakte voor het Metropole Orkest, leek ook een belangrijke overlevingspoging voor dat ensemble mislukt. Toch, zegt manager Henk Schepers, was dit niet de laatste kans voor het orkest. "We zijn nog in gesprek met het ministerie en het bedrijfsleven."

Het net begint zich wel langzaam te sluiten, geeft hij toe."Het wordt steeds moeilijker om een orkest van deze omvang staande te houden. Veel deuren vallen dicht. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven, gemeentes, zalen en toeschouwers houden hun hand op de knip."

Nieuwe Square Enix-game kun je overal spelen

Square Enix is met een nieuwe Actie-RPG bezig die je volgens hen op alle hardware die je hebt kunt spelen. De nieuwe actie-RPG moet volgens hun "hardware-free" zijn en laat je zowel thuis als in de trein dezelfde game spelen. Meer informatie is hier nog niet over bekend, maar misschien dat we op de SquareCon in augustus hier meer over leren.

Square Enix is het meest bekend van haar Final Fantasy- en Dragon Quest-serie. Of de nieuwe RPG onder een van deze namen uitgebracht gaat worden is nog onbekend. Square Enix heeft de laatste tijd echter wel meer RPG's uitgebracht die niet deze prestigieuze titel met zich meedroegen. De tijd zal het leren.

Wereldvoedselprogramma stuurt voedsel naar Aleppo

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties stuurt voedselhulp naar de belegerde Syrische stad Aleppo. De stad is al bijna twee weken het toneel van gevechten tussen het regeringsleger en strijders van de oppositie.

Het WFP zei woensdag dat het voor 28 duizend mensen voedsel heeft. Er zijn al langer berichten uit Aleppo over een nijpend gebrek aan voedsel, brandstof en elektriciteit. Het WFP wordt bij het uitdelen van de voedselhulp geholpen door de Syrische Rode Halvemaan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis.

A380 populair bij vliegtuigspotters

Honderden vliegtuigspotters hebben woensdagmiddag de eerste commerciële vlucht van de Airbus A380 naar Amsterdam verwelkomd op Schiphol. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld landde kort na 13.00 uur op de Zwanenburgbaan, gadegeslagen door zeker vijfhonderd mensen.

Een deel van de spotters had zich verzameld bij de Polderbaan, omdat het lang onduidelijk bleef waar de A380 precies zou landen. Een van de aanwezigen noemde het 'een bijzonder moment' en een 'mijlpaal voor Schiphol'. "Het was een mooie landing, die zeker een paar mooie plaatjes heeft opgeleverd", zei hij vlak na de landing.

De eerste commerciële vlucht van de A380 naar Nederland werd gevlogen door een Nederlandse gezagvoerder en co-piloot. Zij staken kort na de landing de Nederlands vlag uit het raam van de cockpit. De brandweer van Schiphol verwelkomde het vliegtuig door met water een erehaag over het toestel te spuiten.

De A380 van luchtvaartmaatschappij Emirates is woensdagmiddag weer naar Dubai vertrokken. Het ruim zeventig meter lange toestel steeg rond 15.30 uur weer op. Emirates vliegt voortaan dagelijks tussen Amsterdam en het Arabische oliestaatje.

Het is niet de allereerste keer dat een A380 op Schiphol landde. In 2010 vloog de Airbus al eens naar Amsterdam voor een promotievlucht. Ook toen kwamen er veel vliegtuigspotters kijken.

De A380 beschikt over twee dekken en kan ruim vijfhonderd passagiers vervoeren. Vooral de passagiers op het bovendek, in de business class en first class, ontbreekt het niet aan luxe met spa-faciliteiten en douchecabines. Ook de overige reizigers hoeven zich niet te vervelen met onder meer een entertainmentsysteem met veertienhonderd kanalen.


Honderden spotters verwelkomen A380 op Schiphol

Dozijn paspoortloze kinderen geweigerd op vliegveld

De afgelopen maand is twaalf keer een noodreisdocument geweigerd aan ouders zonder een apart paspoort voor hun kinderen. Acht gezinnen op Schiphol en vier gezinnen op Rotterdam Airport konden bij de paspoortcontrole rechtsomkeert maken. Dat heeft de marechaussee woensdag laten weten.

Sinds 26 juni moeten ook kinderen onder de 16 jaar een eigen reisdocument hebben als ze de grens over willen. De marechaussee had meer gevallen verwacht waarin de reispapieren niet in orde zouden zijn. "Kennelijk hebben onze voorlichtingscampagne en de mediaberichten over deze maatregel veel ouders bereikt", zegt een woordvoerder.

In vijf gevallen is op humanitaire gronden wel een noodpaspoort uitgereikt. "Daarbij betrof het personen die voor een begrafenis of een medische ingreep in het buitenland op reis gingen", aldus de woordvoerder. "Wij hebben wel de medische papieren of het overlijdensbericht gecontroleerd."

Dordtse homohater opgepakt na dreigtweets

Een 29-jarige man uit Dordrecht is vorige week opgepakt voor het discrimineren van homo's op Twitter en het uiten van bedreigingen richting de Gay Pride in Amsterdam. De man zit nog vast en wordt verdacht van groepsbelediging, aanzetten tot haat tegen en discriminatie van homoseksuelen.

Nieuwsblog Stashpress ontdekte de tweets en klopte aan bij het homonetwerk Roze in Blauw van de politie, dat daarop aangifte deed. De man werd vorige week dinsdag aangehouden in zijn woonplaats. Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels met twee weken verlengd.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam benadrukt dat tijdens de Gay Pride ook dit jaar een zerotolerancebeleid geldt, wat inhoudt dat verdachten altijd worden aangehouden en justitie hogere straffen eist. In ingrijpende gevallen wordt de strafeis zelfs verdubbeld.

Het OM heeft op 18 september alvast een themazitting ingepland waarop homohaters die zich tijdens het evenement schuldig maken aan belediging of geweld zich moeten verantwoorden. De zaak van de man uit Dordrecht wordt mogelijk ook op die zitting behandeld.

De Amsterdamse Gay Pride duurt tot en met zondag. Zaterdag is de traditionele botenparade.

Filedruk in juli ruim veertig procent lager

Het aantal files is de afgelopen maand opnieuw fors gedaald. De zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, lag vorige maand ruim veertig procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen zes julimaanden. Dat meldt de ANWB woensdag.

Een zegsman van de ANWB vertelt dat de afgenomen drukte op de weg verschillende oorzaken heeft. Al sinds het begin van de economische crisis in 2008 neemt de drukte op de weg af. Daarbij zijn er extra rijstroken bijgekomen.

De verbeterde doorstroming was afgelopen maand overigens niet overal te merken. Zo stonden op de A10, de ringweg van Amsterdam, in juli langere files dan normaal door werkzaamheden aan de IJ-tunnel. Op maandag 16 juli ging de Coentunnel dicht na een ongeval, waardoor het verkeer rond Amsterdam volledig vastliep.

Ook werkzaamheden in de Maastunnel bij Rotterdam zorgden met name op de A15 regelmatig voor lange files. Daarnaast zorgde de eerste echte stranddag op dinsdag 24 juli voor veel oponthoud op de wegen richting de kust.

Voorselectie Jong Oranje telt 33 spelers

In navolging van bondscoach Louis van Gaal heeft Jong Oranje-coach Cor Pot woensdag zijn voorlopige selectie bekendgemaakt. Pot heeft 33 spelers geselecteerd voor het vriendschappelijke treffen met Italië, dat op 15 augustus in Leeuwarden wordt gespeeld. Vijf dagen voor het duel maakt Pot zijn definitieve keuze bekend.

Aanvaller Nacer Barazite (AS Monaco) en doelman Sergio Padt (AA Gent) zijn de enige spelers die niet in Nederland actief zijn. Pot vertrouwt verder veelal op de groep die er de gehele EK-kwalificatie al bij is. FC Groningen is met zeven spelers hofleverancier.

De wedstrijd tegen de Italianen dient als laatste test voor de beslissende fase van de kwalificatie. Na zeven wedstrijden gaat de formatie van Pot aan de leiding in groep 10.

Dekkingsgraad pensioenfondsen licht omhoog

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is per eind juli uitgekomen op 94 procent, een procentpunt hoger dan een maand eerder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van consultancybedrijf Aon Hewitt.

De dekkingsgraad wordt negatief beïnvloed door de rentestand. Dat werd echter gecompenseerd door de positieve stemming op de aandelenmarkten en de stijging van beleggingen in grondstoffen.

Begin juli speculeerde een medewerker van het ministerie van Sociale Zaken over een andere renteberekening voor pensioenfondsen, zoals die is ingevoerd voor verzekeraars. Mocht dat doorgaan, dan zou de gemiddelde dekkingsgraad momenteel op 97 procent liggen.

De fondsen blijven daarmee hoe dan ook ver onder de minimale 'veilige' dekkingsgraad van 105 procent. De voor volgend jaar april aangekondigde korting op pensioenuitkeringen tot wel zeven procent lijkt dan ook niet te vermijden.

[Upd] Jay-Z executive producer voor NBA 2K13

Update (15.15 uur)
Inmiddels heeft 2K Games officieel bevestigd dat Jay-Z de executive producer is. Ook heeft de uitgever aangegeven dat de rapper zelf de nummers voor de soundtrack van het spel heeft uitgekozen.

This has been a unique opportunity to collaborate with 2K Sports and be a part of one of the best sports video games in history,” zegt Jay-Z in een reactie. “NBA 2K13 will be the next evolution in sports and basketball culture, and I’m ready to usher in the new era of the franchise.

De 24 nummers tellende soundtrack gaat er als volgt uitzien:

  • The Hours - Ali in the Jungle
  • Too Short - Blow the Whistle (Main)
  • Eric B. and Rakim – I Ain’t No Joke
  • Phoenix – 1901
  • JAY Z – Pump it Up (Freestyle)
  • Puff Daddy and the Family – Victory (feat. Notorious B.I.G. & Busta Rhymes)
  • Daft Punk – Around The World (Radio Edit)
  • Santigold – Shove It (feat. Spank Rock)
  • Kanye West – Amazing
  • JAY Z – Run This Town
  • The Dirty Projectors – Stillness is the Move
  • Nas – The World is Yours
  • Coldplay – Viva La Vida
  • Roy Ayers – We Live in Brooklyn, Baby
  • Justice – Stress
  • JAY Z – The Bounce
  • Kanye West – We Major (feat. Nas & Really Doe)
  • Mobb Deep – Shook Ones, Pt. II
  • Meek Mill – Ima Boss – Instrumental
  • Kanye West – Mercy (feat. Big Sean, Pusha T, and 2 Chainz)
  • U2 – Elevation
  • JAY Z – On To The Next One
  • JAY Z – Public Service
  • JAY Z – H.A.M. (Instrumental)

Oorspronkelijk bericht (9.52 uur)
Het lijkt erop dat rapper, producer en mede-eigenaar van een NBA-team Jay-Z de executive producer is voor het basketbalspel NBA 2K13.

Uitgever 2K Games heeft hier nog geen officiële mededelingen over gedaan, maar de onderstaande video lijkt hier duidelijk over. Hoe dan ook lijkt het geluid van de soundtrack nu al duidelijk.

NBA 2K13 komt 5 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PlayStation Portable en pc.

Achttien jaar oud record Marco Borsato gesneuveld

Marco Borsato is na achttien jaar zijn record van langstgenoteerde nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 kwijt. De zanger moet het stokje deze week overgeven aan de Braziliaan Gusttavo Lima, die voor de dertiende achtereenvolgende week de koppositie bezet met het zomerse Balada. Dat heeft de Stichting Nederlandse Top 40 woensdag bekendgemaakt.

Borsato zette zijn recordreeks van twaalf weken neer in het najaar van 1994 met zijn eerste grote hit Dromen Zijn Bedrog. Het record werd viermaal bijna geëvenaard. Borsato's eigen Rood (2006), Blijf Bij Mij van André Hazes en Gerard Joling (2007), Just The Way You Are van Bruno Mars (2010) en Michel Teló's Ai Se Eu Te Pego! kwamen tot elf weken totdat Lima vorige week de twaalf weken volmaakte.

In de Single Top 100 is Jody Bernal nog altijd recordhouder. De zanger stond in de zomer van 2000 vijftien weken op nummer 1 met Que Si Que No. Lima heeft daar nog een lange weg te gaan. Vorige week stond hij voor de zevende week bovenaan in de verkooplijst.

Duitsland blijft bankvergunning ESM afwijzen

De Duitse regering is nog altijd tegen het afgeven van een bankvergunning aan het Europese noodfonds ESM. Een bankvergunning zorgt voor hogere inflatie en verminderde druk op de kwakkelende landen binnen de eurozone om te hervormen, zei vice-bondkanselier en minister van economische zaken Philipp Rösler woensdag.

"We willen niet de weg inslaan van een inflatieunie. We hebben de weg al bepaald naar een stabiliteitsunie" zei Rösler woensdag na een kabinetsvergadering. "Ik denk dat de argumenten duidelijk in ons voordeel zijn. Je hebt hervormingen nodig."

Rösler reageerde met zijn afwijzing op een Duitse krant die eerder deze week schreef dat het afgeven van een banklicentie in de rest van Europa steeds meer voorstanders krijgt. Een bankvergunning zou het ESM vrijwel onbeperkte capaciteit geven om geld uit te lenen, wat volgens sommigen een van de oplossingen zou kunnen zijn voor de schuldencrisis.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de afgelopen dagen tot twee keer toe gezegd dat Duitsland er 'alles aan wil doen om de eurozone te beschermen'. Doordat Duitsland tegelijkertijd een bankvergunning blijft afwijzen, is het onduidelijk wat Merkel bedoelde. Bovendien drukt de regering berichten dat Duitsland een minder harde opstelling kiest, steeds de kop in.


Duitsland blijft bankvergunning ESM afwijzen (Foto: Novum)

Het verhaal van Preacher

Electronic Arts heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Medal of Honor: Warfighter. In de video wordt het verhaal van hoofdpersoon Preacher verteld. Preacher moet in het spel samen met zijn teammaten de wereld van een grote ramp redden.

Medal of Honor: Warfighter komt 23 oktober uit op Xbox 360, PlayStation en pc. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier de preview lezen.

 

K. Armstrong wint tijdrit, Nederlanders spelen bijrol

Kirsten Armstrong heeft bij de olympische tijdrit het goud veroverd. De Amerikaanse was het rapste over het 29 kilometer lange parcours. De Duitse Judirh Arndt werd tweede, Olga Zabelinskaja uit Rusland pakte het brons. Armstrong was vier jaar geleden in Beijing ook al de  beste op de tijdrit.

De winnares van de olympische wegwedstrijd, Marianne Vos, kwam niet in het verhaal voor. Ze werd door zowel Arndt als Armstrong gepasseerd. Uiteindelijk werd Vos zestiende. Ellen van Dijk, de Nederlandse kampioene tijdrijden, eindigde op de achtste plaats.

FOK!filmtips van de dag: Ong Bak: Muay Thai Warrior

Elke dag zijn er meerdere films op de televisie te zien, maar welke film is de moeite waard om te kijken? FOK!film geeft dagelijks een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

De filmtip van vandaag is de martial arts film Ong Bak! In de film probeert Ting (Tony Jaa) het hoofd van de heilige Boeddha Ong Bak, terug te winnen door mee te doen aan straatgevechten. Het hoofd is namelijk gestolen en de enige mogelijkheid om ‘m terug te krijgen is om de gevechten te winnen. Wat indrukwekkend is aan Ong Bak, is het feit dat er vrijwel geen computertrucage of andere hulpmiddelen (zoals draden) aan te pas is gekomen. Tony Jaa heeft alle stunts zelf uitgevoerd. Ben je benieuwd hoe Tony Jaa iedereen aan gort trapt, stem je televisie dan om half 9 af op RTL7 Hier een voorproefje van Jaa’s capaciteiten:

Don't fuck with Tony Jaaaaaaa! 

Op hetzelfde tijdstip is op RTL 8 de film Fracture te zien. In Fracture schiet Ingenieur Ted Crawford (Anthony Hopkins) zijn vrouw door het hoofd, dit omdat zij is vreemdgegaan. Aanklager Willy Beachum (Ryan Gosling) denkt dat de zaak appeltje eitje is maar vergist zich hier lelijk in. Ted kent zijn rechten maar al te goed en probeert op legale wijze onder zijn straf uit te komen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

WWE '13 niet naar Wii U

Het worstelspel WWE '13 gaat geen release krijgen op Wii U. Dat heeft uitgever THQ bekendgemaakt. Er zijn ook geen plannen om het spel naar Nintendo 3DS, pc of PlayStation Vita te brengen.

Nadat er via Twitter werd gevraagd of WWE '13 ook gaat uitkomen op Wii U, heeft Cory Ledesma, creative director bij THQ voor WWE-spellen, een simpel en duidelijk antwoord gegeven. Nee. Hetzelfde antwoord kreeg degene die deze vraag stelde voor PlayStation Vita.

WWE '13 komt 2 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Twee jaar cel voor misbruikplannen Belg

De 52-jarige Belg Luc A. moet twee jaar de cel in wegens het voorbereiden van seksueel misbruik van een 10-jarig meisje. Dat bepaalde de rechtbank in Utrecht woensdag. Het OM had twee jaar en vier maanden geëist. De rechtbank oordeelde dat bezit van kinderporno niet bewezen is.

A. legde via internet contact met een voor hem onbekende man. Dit bleek undercoverjournalist Alberto Stegeman te zijn. De rechter is het met justitie eens dat de Belg het zedendelict had voorbereid, wat strafbaar is. Ook stelt de rechter dat geen sprake is van uitlokking door de SBS-journalist, omdat A. zelf het initiatief nam.

De Belg en 'Richard', het alias van Stegeman, maakten samen plannen om eind december een meisje van 10 jaar te misbruiken, in Duitsland. Na verschillende e-mails over en weer ontmoetten A. en Stegeman elkaar in Arnhem om de plannen te bespreken.

Op 29 december volgde een tweede ontmoeting. De Belg had toen onder meer filmapparatuur en een grote hoeveelheid sadomasochistisch materiaal bij zich, en werd aangehouden. De man wordt ook in België vervolgd.

'Verkoop geen traangas meer aan Bahrein'

Geen enkel land zou nog traangas moeten verkopen aan Bahrein zolang het land geen onderzoek heeft ingesteld naar het geweld dat vorig jaar plaatshad tijdens antiregeringsprotesten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Artsen voor Mensenrechten (PHR) woensdag gezegd.

In een woensdag gepubliceerd rapport spreekt PHR van de 'ongekende' hoeveelheid traangas die door Bahreinse veiligheidstroepen werd ingezet tijdens de demonstraties vorig jaar. De sjiitische meerderheid in Bahrein kwam achttien maanden geleden in opstand om meer rechten af te dwingen bij de soennitische monarchie. De Bahreinse monarchie weet zich gesteund door andere Golfstaten en het Westen. De Amerikaanse Vijfde Vloot heeft zijn basis in Bahrein.

Het geweld kostte aan meer dan vijftig mensen het leven. Volgens het rapport van PHR stierven sommige mensen door een directe treffer van een bus traangas. Anderen kwamen om door ademhalingsproblemen.

Volgens PHR is er in de afgelopen honderd jaar niet zo excessief traangas gebruikt om menigtes in bedwang te houden. PHR roept Bahrein op om geen traangas te gebruiken 'in grote hoeveelheden of in gesloten ruimtes' vanwege de verhoogde risico's voor de gezondheid en de kans op dodelijke ademhalingsproblemen.

"Tevens ongekend is hoe de regering giftige chemicaliën heeft omgevormd tot wapens en deze heeft ingezet om sjiitische burgers in hun huizen en auto's aan te vallen", aldus het rapport. Volgens PHR druist het optreden van de Bahreinse regeringstroepen in tegen 'de internationale mensenrechten en komt het neer op marteling en brute, onmenselijke behandeling'.

De Bahreinse regering ontkent en veroordeelt het gebruik van dodelijk geweld bij demonstraties. "Het optreden van de veiligheidstroepen is in lijn met de internationale normen voor het in het bedwang houden van menigtes", was de reactie van de regering op het rapport. "De suggestie dat het gebruik van traangas in Bahrein zeer schadelijk of zelfs dodelijk is wordt simpelweg niet gestaafd door onderzoek of feiten."

[Upd] Van Rijsselberge leidt ook na tweede dag

Windsurfer Dorian van Rijsselberge heeft vandaag ook zijn derde race op de Olympische Spelen gewonnen. De Nederlander won opnieuw met overmacht en staat stevig aan kop.

Nummer twee Julien Bontemps uit Frankrijk kwam 33 seconden na Van Rijsselberge over de finish. Zijn vooralsnog grootste concurrent Toni Wilhelm eindigde als vierde. De surfers komen vanmiddag nog een keer in actie.

Update 14:30 uur

Dorian van Rijsselberghe finisht als derde in de vierde heat van de RS:X-klasse. De Brit Nick Dempsey (de nummer vier in het tussenklassement) wint de race. Van Rijsselberghe gaat nog wel ruim aan de leiding na vier races voor de Pool Miarczynski en de Duitser Wilhelm.

Nieuwe grondwet voor Somalië

Somalische stamoudsten hebben woensdag met een overweldigende meerderheid ingestemd met een nieuwe grondwet. Aan de nieuwe grondwet is acht jaar gewerkt. De grondwet volgt de islamitische wetgeving, de sharia, en de islam is de enige toegestane religie.

In de grondwet is een aantal burgerrechten opgenomen, zoals het recht op een abortus om het leven van de moeder te redden. Ook is het verboden om vrouwen te besnijden. De hoop is dat de nieuwe grondwet de regering meer macht en representativiteit geeft.

De Verenigde Naties hopen dat Somalië een representatieve regering krijgt, maar landelijke of regionale verkiezingen lijken nog jaren weg. Toch menen de VN dat er een nieuw tijdperk op het punt staat aan te breken voor Somalië. "Door hun goede werk hebben de stamoudsten hun reputatie als hoeders van de Somalische staat bewezen en hun respect laten zien voor een eerlijk en legitiem proces", aldus de hoogste VN-vertegenwoordiger in Somalië Augustine Mahiga.

De stemming over de nieuwe grondwet volgde op een bomaanslag bij de poorten van het gebouw waar de stamoudsten bijeen waren. Veiligheidstroepen schoten twee zelfmoordterroristen dood, waardoor hun bomvesten afgingen. Een militair raakte daarbij gewond. Buiten de twee zelfmoordterroristen vielen er geen doden.

Taped wint New Yorkse juryprijs beste film

De door Alain de Levita van NL Film geproduceerde thriller Taped van regisseur Diederik van Rooijen heeft op het Stony Brook festival in Amerika de juryprijs voor beste speelfilm gewonnen.

Het Stony Brook festival bestaat sinds 1996 en presenteert ieder jaar een programma van nieuwe, onafhankelijke speelfilms en korte films. Het festival vindt plaats in Stony Brook, op Long Island bij New York. De 17e editie van het festival vond plaats tussen 19 en 28 juli.

Alain de Levita: “Ik ben dolblij met deze Amerikaanse prijs. Het is een verdiende beloning voor iedereen die met liefde en overgave aan deze film heeft gewerkt. Voor mezelf was het een mooie ervaring om voor de derde keer op dit festival aanwezig te zijn. Bovendien betekent deze prijs een krachtige nieuwe impuls voor de aanstaande Amerikaanse remake van Taped.”

In Taped doen Johan (Barry Atsma) en Saar (Susan Visser) een laatste poging om hun huwelijk te redden door samen op vakantie te gaan naar Buenos Aires. Wanneer ze echter per ongeluk een gruwelijke politiemoord vastleggen, staat ineens niet alleen hun huwelijk meer op het spel maar ook hun leven. Taped werd geregisseerd door Diederik van Rooijen die samen met Marnie Blok het scenario schreef.

Eerder dit jaar werden de remakerechten van Taped al aan Amerika verkocht. De remake van Taped wordt geproduceerd door Columbia Pictures en de Oscar-winnende producenten Douglas Wick en Lucy, bekend van o.a. Gladiator, Memoires Of A Geisha en de aanstaande remake van The Great Gatsby met Leonardo DiCaprio en Tobey Maguire.

Moeder plant verjaardagsfeest Michael Jackson

De moeder van wijlen Michael Jackson wil de verjaardag van haar zoon vieren in zijn geboorteplaats. Jackson, die in juni 2009 stierf, zou eind deze maand 54 jaar zijn geworden.

Katherine wil op 29 augustus met familie, vrienden en fans samenkomen in Gary, Indiana bij het huis waar de King of Pop als kind woonde. Onder de noemer Goin' Back to Indiana: Can You Feel It? vindt daar onder meer een avondwake plaats.

Volgens een officiële aankondiging zijn ook Michaels drie kinderen aanwezig. Prince, Paris en Blanket liggen echter in de clinch met een aantal familieleden. Katherine verloor onlangs de voogdij over de drie.

Michael Jackson
Onze Michael heeft er al zin in!

[Upd] Badmintonduo's gediskwalificeerd

De Internationale Badmintonbond BWF heeft acht speelsters beschuldigd dat ze tijdens de Spelen "niet hun best hebben gedaan om de wedstrijd te winnen". Het betreft spelers uit het dubbelspel: twee duo's uit Zuid-Korea, een koppel uit Indonesië en eentje uit China.

De speelsters kunnen een straf tegemoet zien. De vier koppels hadden de volgende ronde al bereikt en zouden hebben geprobeerd hun laatste groepswedstrijd expres te verliezen. Op die manier zouden ze in de kwartfinale tegen een zwakkere opponent spelen.

Ook het Chinees olympisch comité stelt een onderzoek in naar twee eigen speelsters, de wereldkampioenen Wang Xiaoli en Yu Yang.

Update 14.20 uur

Een Indische official bevestigt zojuist dat de acht badmintonsters voor het damesdubbelspel op de Olympische Spelen zijn gediskwalificeerd.

32 spelers in voorlopige selectie Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft 32 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel met België. De ontmoeting vindt woensdag 15 augustus plaats in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De definitieve selectie wordt op 10 augustus bekendgemaakt. 

De voorlopige selectie

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City).

Verdediging: Khalid Boulahrouz (Sporting Lissabon), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga CF), Ricardo van Rhijn (Ajax), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax) en Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Vurnon Anita (Ajax), Jordy Clasie (Feyenoord), Urby Emanuelson (AC Milan),  Nigel de Jong (Manchester City), Siem de Jong (Ajax), Adam Maher (AZ), Stijn Schaars (Sporting Lissabon), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV) en Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur).

Aanval: Ibrahim Afellay (Barcelona), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Ola John (Benfica), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München).

Zombies versus Londenaren in Britse horrorkomedie

Hoe zou Londen zijn zonder alle sporters maar mét zombies? Misschien geeft Cockneys vs Zombies het antwoord op deze prangende vraag.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Michelle Ryan, Rasmus Hardiker en Harry Treadaway, die familieleden die besluiten een bank te overvallen voor hun opa (Alan Ford). Hij moet uit het opvangtehuis en naar een veel duurdere locatie in het noorden van het land. Tijdens de overval bereikt een vloed met zombies de hoofdstad, waardoor de drie moeten vechten voor hun leven en voor dat van de gepensioneerden.

De film is geregisseerd door Matthias Hoene en geschreven door James Moran en Lucas Roche. Op 31 augustus verschijnt de film in de Britse bioscoop, het is nog onbekend of wij er dan in Nederland ook naar kunnen kijken.

CVZ

Atsma in de weer met problemen oldtimers

"Dit rapport bevestigt de vermoedens die we hadden: auto’s net ouder dan 25 jaar zijn de afgelopen jaren in flinke aantallen geïmporteerd en worden vaker voor dagelijks gebruik ingezet. Omdat deze auto’s sterk vervuilend zijn, zijn ze in hoge mate verantwoordelijk voor de luchtvervuiling in met name grote steden.”

Zo reageerde staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur, Milieu) op het rapport met deze conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving. "Enerzijds stimuleren we automobilisten succesvol om te investeren in nieuwe, schone auto’s, maar tegelijkertijd houden we een importstroom van vieze, oude auto’s in stand, waarmee de winst van schone lucht voor een groot deel weer ongedaan wordt gemaakt”, aldus Atsma.

De uitstoot kan in 2015 lager uitvallen als er landelijk een milieuzone wordt ingesteld waarmee alle oldtimers uit de bebouwde kom worden geweerd, suggereert het bureau. "De aanbevelingen in het rapport verdienen het om serieus naar te kijken, dat zal ik dan ook zeker doen, samen met collega-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Het ministerie van Infrastructuur vermoedde al dat er de laatste jaren veel oldtimers worden geïmporteerd vanwege de belastingvoordelen en dat ze toch vaak een gewoon gebruiksartikel zijn in plaats van een hebbeding voor de liefhebber.

De import van oldtimers beperken is niet mogelijk. Evenmin kan bij belastingvrijstelling onderscheid worden gemaakt tussen voertuigen die vanaf het begin in Nederland zijn geregistreerd en voertuigen die eerst in een ander land van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte geregistreerd stonden.

"We halen dus met belastingvoordelen het afval van andere landen binnen en verpesten daarmee de lucht in onze steden", reageert Milieudefensie, die vindt dat het belastingvoordeel moet worden aangepakt. Volgens de organisatie is het bovendien de hoogste tijd om milieuzones niet alleen voor vrachtwagens maar ook voor vervuilende personenauto's te laten gelden.

Atsma in de weer met problemen oldtimers
Atsma in de weer met problemen oldtimers (Foto: ANP)

Grand Theft Auto V-marketing gestart

Op de presentatie van de jaarcijfers van Take-Two Interactive stond de releasedatum van Grand Theft Auto V nog op 'to be announced', maar de marketingcampagne voor het spel lijkt stappen voorwaarts te gaan maken.

Een oude website gerelateerd aan GTA San Andreas, epsilonprogram.com, is geüpdatet en online gezet. Het Epsilon Program is de grootste religieuze organisatie in San Andreas. Naast de website heet het Epsilon Program ook een eigen Twitter-account gekregen. Tot op heden zijn hier twee mysterieuze tweets op geplaatst, waarbij #KIFFLOM blijkbaar iets belangrijks is.

ParaNorman bij de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn een perfecte aangelegenheid om een marketingfilmpje op te laten baseren. De makers van ParaNorman dachten dat ook en hebben voor de gelegenheid een stop motion in de geest van de film gemaakt.

Paranorman is een klei-animatie, geregisseerd door Sam Fell en Chris Butler. Fell maakte eerder naam met films als Flushed Away en The Tale of Despereaux. Norman is een jongen die niet wordt begrepen door zijn omgeving. Hij is anders dan anderen: Norman kan namelijk praten met de doden. Als zijn thuisstad wordt bedreigd door een eeuwenoude vloek roept hij de hulp in van zijn bovennatuurlijke vrienden.

ParaNorman verschijnt op 15 augustus in de bioscoop.

Mocht je de trailer nog niet kennen, hierbij de Nederlandstalige versie:

Onderwijsassistent noemt weer nieuwe slachtoffers

De 27-jarige onderwijsassistent uit Huizen die wordt verdacht van ontucht met blinde en slechtziende leerlingen, heeft mogelijk ook twee slachtoffers gemaakt bij een stichting voor verstandelijk beperkte mensen. De man heeft verklaringen afgelegd die in die richting wijzen, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag.

De man werkte van 2005 tot 2009 als begeleider op meerdere locaties van de stichting. De politie onderzoekt wat daar precies is gebeurd. De ouders en verzorgers van de cliënten van de stichting zijn dinsdag tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gebracht van de ontuchtverdenking.

De man werd in juni aangehouden op verdenking van onzedelijke handelingen bij zes leerlingen van een school voor blinden en slechtzienden. Vervolgens verklaarde de man ook ontucht te hebben gepleegd met een kind op een kinderdagverblijf in zijn woonplaats en met een kind van een scoutinggroep, waar hij als leider actief was.

De rechtbank in Amsterdam verlengde de hechtenis van de man op 9 juli met zestig dagen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Borderlands 2 gaat ongecensureerd de wereld over

Gameontwikkelaar Gearbox Software heeft bekendgemaakt dat hun RPG-shooter Borderlands 2 in tegenstelling tot het eerste deel geen gecensureerde versies gaat krijgen op het moment van release. Spelers in alle landen zullen dezelfde hoeveelheid bloed en rondvliegende stukken vlees te zien krijgen.

We’re happy to announce that Borderlands 2 will be uncut all over the world,” schrijft de studio op haar blog. “Some fans will remember that the first Borderlands game was a bit toned down in certain territories compared to the rest of the world. No longer! Do you live in Germany? Australia? Bandits will be just as likely to explode into bloody chunks of awesomeness as they will be in Canada or England (which is to say: very likely.)

Wel heeft Gearbox een speciale Gore Toggle-optie aangekondigd. Hierbij kunnen spelers zelf bepalen of zij de visuele gruwelijkheden van het spel aan- of uitzetten.

Borderlands 2 komt 21 september uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Schutter zwembadmoord was al eerder in Marum

De auto die is gebruikt bij een fatale schietpartij bij het zwembad in Marum, is al eerder in de Groningse plaats gesignaleerd. De politie heeft woensdag beelden vrijgegeven van de auto, een donkergrijze Chrysler Voyager.

Een 40-jarige inwoner van de Groningse plaats overleed vorige maand na voor het zwembad vanuit de Chrysler te zijn beschoten. In de week voor de schietpartij is de auto meerdere keren in Marum en omgeving gezien. De politie gaat ervan uit dat de schutter zich in de week voor het incident in Marum of omgeving verbleef.

De politie is ook op zoek naar een groene Volvo, die kort na de schietpartij op de Postdijk samen met de Chrysler wegreed. De politie denkt dat de inzittenden van de Volvo de schutter in de Chrysler hebben geholpen bij zijn vlucht. De Chrysler werd kort na het incident uitgebrand teruggevonden.

Over het motief van de moord is nog niets bekend.

Laatste film River Phoenix in Utrecht in première

Dark Blood van de Nederlandse regisseur George Sluizer gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat maakte het festival woensdag bekend. De 80-jarige Sluizer heeft negentien jaar na de laatste opnamen, via de website Cinecrowd, vijftienduizend euro binnen weten te halen om zijn film af te maken. De donaties voor de voltooiing van zijn filmproject kwamen overal vandaan.

De laatste film met River Phoenix in de hoofdrol kon daardoor negentien jaar na dato uiteindelijk worden afgerond. De opnamen van Dark Blood kwamen in 1993 tot een abrupt einde door de onverwachte dood van Phoenix op 23-jarige leeftijd. De verzekeringsmaatschappij van de filmstudio wilde de film van Sluizer vernietigen, omdat maar tachtig procent van de film was voltooid. Sluizer liet het materiaal stelen, om de film alsnog af te kunnen maken.

In Dark Blood speelt River Phoenix de eenzame weduwenaar Boy. Hij woont als een kluizenaar in de woestijn, waar hij wacht op zijn dood. Als een pasgetrouwd stel autopech krijgt, ontvoert Boy de twee. Hij wil met de vrouw, een rol van Judy Davis, een nieuw bestaan opbouwen. Haar echtgenoot wordt gespeeld door Jonathan Pryce.


Laatste film River Phoenix in Utrecht in première (Foto: Novum)

Oliver Stone werkt aan bunga-bungafilm

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone werkt aan een film over Silvio Berlusconi met als leidraad bunga-bunga, de seksfeestjes bij de Italiaanse ex-premier thuis. Dat meldde de Corriere della Sera, de grootste krant van Italië, woensdag op zijn website.

Het is een "droom" van Stone dat Nicole Minetti, de 'beheerder van de harem' van Berlusconi, zichzelf speelt in de film. De voormalige mondhygiëniste van de mediamagnaat is ook al naar Los Angeles gereisd, officieel om privéredenen, maar mogelijk ook om Stone te ontmoeten, meldt de krant.

Oliver Stone werkt aan bunga-bungafilm
Oliver Stone werkt aan bunga-bungafilm (Foto: ANP)

Selena Gomez scoort rol in muzikale filmkomedie

Selena Gomez heeft weer een filmrol te pakken. De actrice en zangeres heeft de hoofdrol in de muzikale komedie Parental Guidance Suggested. Austin Stowell, bekend van de tv-serie The Secret Life of the American Teenager, speelt het vriendje van Gomez. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Parental Guidance Suggested draait om een 16-jarige jongen, gespeeld door muzikant Nat Wolff, die hopeloos verliefd is op het personage van Gomez. Ze heeft een vriendje maar beleeft toch een muzikaal avontuur met hem, wat de boel op scherp zet. De tienerkomedie wordt opgenomen in Los Angeles, maar een datum is nog niet bekend.

De 20-jarige Gomez, die verkering heeft met tieneridool Justin Bieber, zette haar muzikale carrière vorig jaar op een lager pitje om te werken aan haar acteercarrière. Dat lijkt aardig te lukken, want ze is later dit jaar naast James Franco te zien in Spring Breakers. Ook speelt ze in de actiefilm Getaway naast Ethan Hawke en Jon Voight.


Selena Gomez scoort rol in muzikale filmkomedie (Foto: Novum)

Vince Vaughn aan de slag met remake The Brady Bunch

Vince Vaughn gaat de tv-serie The Brady Bunch in een nieuw jasje steken. De Amerikaanse tv-zender CBS betaalt de acteur en producent om de tv-serie uit de jaren zeventig opnieuw populair te maken, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

CBS heeft het productiebedrijf van Vaughn en zijn zus Victoria opdracht gegeven om een nieuw scenario te maken voor The Brady Bunch. Mike Mariano, bekend als scenarist van My Name is Earl, gaat met het verhaal aan de slag.

De serie gaat over een gescheiden vader van drie zonen die hertrouwt met een vrouw met drie dochters. In de nieuwe tv-serie komen ook de twee exen van het hertrouwde stel aan bod. Als het scenario van Mariano in goede aarde valt, wordt bepaald of de serie echt wordt gemaakt.

De 42-jarige Vaughn is vooral bekend als acteur in de films Couples Retreat en Into the Wild. Zijn productiebedrijf Wild West Picture Show timmert flink aan de weg. Vorige week werd bekend dat hij de verfilming van de thriller The Risk Agent gaat produceren en dat hij ook de hoofdrol op zich neemt. Daarnaast werkt zijn bedrijf aan de actiefilm Gunslingers.

Van der Weerden helpt Oranje langs Belgen

De Nederlandse mannen hebben hun tweede duel op de Olympische Spelen gewonnen. Woensdag won Oranje met 3-1 van België. Mink van der Weerden, maandag ook de matchwinner, was opnieuw de scorende factor bij Nederland. De Brabander scoorde tweemaal.

Oranje begon aardig aan de Derby der Lage Landen. In het eerste kwartier nam Robbert Kemperman tweemaal het Belgische doel onder vuur. De grootste kans was voor Mink van der Weerden, die uit de enige corner van de eerste helft de paal raakte. Nederland gaf de hoopvolle start geen vervolg, Oranje verloor stilaan de controle op de wedstrijd waardoor België wat speldenprikjes konden uitdelen. Onze zuiderburen kregen in de fase voor rust een paar kansjes, maar grote mogelijkheden bleven in het tegenvallende eerste bedrijf achterwege.

De corner die het soms tandenloze Oranje acht minuten na rust kreeg, kwam uit de lucht vallen. Het buitenkansje werd benut door Van der Weerden. Net als in de wedstrijd tegen India slingerde de verdediger de bal kiezelhard in het dak van het doel. Maar België bleek over veerkracht te beschikken. De ploeg van bondscoach Colin Batch versierde binnen vier minuten drie corners. Bij de laatste poging was het raak via Jerôme Dekeyser.

Opnieuw bleek Van der Weerden de reddende engel van Oranje. De back van Oranje-Zwart zag negen minuten voor tijd hoe Floris Evers in de cirkel een Belgische voet vond. De eerste push van Van der Weerden werd nog door de verdediging onschadelijk gemaakt, maar de rebound was te machtig voor de Belgen waardoor de tweede Nederlandse treffer op het bord kwam. In de slotminuut bepaalde Bob de Voogd de eindstand op 3-1.

'Risicovolle bedrijven negeren veiligheidsregels'

Niet alleen het chemische bedrijf Odfjell, maar meer bedrijven die gevaarlijk zijn voor het milieu nemen het niet zo nauw met veiligheidsregels. Dat zegt oud-voorzitter van de dit voorjaar opgeheven Adviesraad Gevaarlijke Stoffen Jan Kerstens woensdag in het AD.

Volgens Kerstens belanden kritische rapporten over risico's en falend toezicht in de prullenbak. Risicovolle bedrijven zouden op die manier met mensenlevens spelen. "Als zich bij een van de milieugevaarlijke bedrijven in het Rotterdamse havengebied een ramp voltrekt, kunnen er in een klap honderden doden vallen", zegt Kerstens daarover in de krant.

In het dichtbevolkte gebied rondom de Rotterdamse haven liggen zwaar giftige en explosieve stoffen opgeslagen. De gevaren zijn volgens Kerstens enorm. "Maar dat is een boodschap die bestuurders niet graag horen."

De opgeheven adviesraad, die toezicht hield op risicobedrijven zoals Odfjell, is in februari opgegaan in de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur. Ondanks toezeggingen van staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA), is daar niemand met kennis van gevaarlijke stoffen in opgenomen, meldt de krant.


'Risicovolle bedrijven negeren veiligheidsregels' (Foto: Novum)

Geen verband tussen naaldbroodjes

Het naaldbroodje dat maandag aan boord van een Canadese binnenlandse vlucht werd gevonden staat los van de naalden die werden gevonden in op Schiphol bereide broodjes. Een woordvoerder van de marechaussee laat weten vooralsnog geen aanwijzingen te hebben die wijzen op een verband.

Afgelopen maand werden naalden gevonden aan boord van vier vluchten van Delta Airlines, afkomstig van Schiphol en op weg naar de Verenigde Staten. De broodjes bleken bereid te zijn bij de Amsterdamse vestiging van cateraar Gate Gourmet. De naaldbroodjes zijn woensdag aangekomen in Nederland voor forensisch onderzoek.

De nieuwe naald werd gevonden in een toestel van Air Canada. Het is niet duidelijk welke cateraar het broodje had bereid.

Kromowidjojo gaf niet alles

Ranomi Kromowidjojo bereikte vanmorgen, net als Femke Heemskerk overigens, de halve finales op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom in de series de vijfde tijd.

Kromowidjojo zei dat ze rustig aan had gedaan vanmorgen in de series. "Het was een kwestie van goed door zwemmen, maar tot het uiterste gaan was niet nodig. Dit was hard genoeg. Ik had na de estafette drie dagen rust gehad, waardoor ik fit aan de start verscheen. Problemen waren er niet."

De halve finales zijn vanavond.

[Upd] Verwijlen verliest tweede ronde van Fiedler

Bas Verwijlen is de enige Nederlandse schermer die actief is op de Olympische Spelen. Hij speelde in de eerste ronde tegen de Braziliaan Athos Schwantes. 

Hoewel Verwijlen door zijn enkel ging en een blessurebehandeling nodig was, wist de Nederlander toch zijn partij met 15-10 te winnen. In de volgende ronde treft hij tegen de Duitser Joerg Fiedler.

Update 13.00

Verwijlen is er niet ingeslaagd om de kwartfinale te bereiken. Hij verliest met 15-8 van regerend Europees kampioen Fiedler. 

Dj The Flexican klaar voor aangifte tegen politie

The Flexican doet waarschijnlijk woensdag aangifte van mishandeling door de Eindhovense politie. Dat zegt Yehudi Moszkowicz, advocaat van de dj die zaterdag betrokken raakte bij een opstootje. Volgens de raadsman wacht The Flexican nog op de ondertekening van een aantal getuigenverklaringen.

Thomas Goethals Ligthart, zoals The Flexican eigenlijk heet, werd zaterdagavond in Eindhoven in de boeien geslagen. De dj beweert dat hij bij zijn arrestatie is mishandeld door agenten. The Flexican zegt dat een politieauto over zijn voet reed. Nadat hij daar een opmerking over maakte, zouden agenten hem verbaal en fysiek hebben mishandeld.

Twee betrokken agenten zijn op hun beurt bezig met een aangifte tegen Ligthart. Een van de twee deed aangifte wegens mishandeling. Door een schop van The Flexican zou hij gewond zijn geraakt aan zijn arm. De tweede agent doet donderdag aangifte van belediging en bedreiging.

Advocaat Moszkowicz laat weten dat The Flexican deze aantijgingen ontkent.

8-jarig jochie berooft juwelier

Een 8-jarig jongetje heeft vrijdag zijn slag geslagen in een Haagse juwelierszaak. Het jongetje kwam zittend in een kinderwagen binnen met zijn ouders. Terwijl de 27-jarige vrouw en 25-jarige man met de juwelier spraken, liep het jochie door de winkel. Ondertussen griste het kind juwelen mee, zegt een politiewoordvoerder.

Na vertrek van het gezin ontdekte de juwelier de diefstal. Het jochie bleek voor zo'n tienduizend euro aan juwelen te hebben meegenomen. Later probeerden de dieven de buit te verkopen bij een andere juwelier in de stad, waar zij door de politie werden aangehouden.

De twee volwassenen zitten nog vast. Het 8-jarige jongetje is overgedragen aan Jeugdzorg.

Zeeuw langer vast voor doorsnijden ponyhalzen

De 50-jarige man uit het Zeeuwse Axel die zaterdag is aangehouden omdat hij twee pony's de hals had doorgesneden, blijft voorlopig in de gevangenis. De rechter-commissaris heeft zijn hechtenis met twee weken verlengd, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De pony's stonden in een weiland in Terneuzen. De man meldde zich 's avonds in beschonken toestand op het politiebureau om zijn daad te bekennen.

Toen agenten bij het weiland aan de Goesseweg arriveerden, bleek een pony al te zijn overleden. De andere pony leefde nog, maar was niet meer te redden. Een dierenarts heeft het dier laten inslapen.

Jason Statham vs. James Franco in Homefront

Naar vandaag bekend geworden is, zal James Franco het opnemen tegen Jason Statham in de nieuwe actiefilm Homefront. Het script is geschreven door gerenommeerd actieheld Sylvester Stallone.

Phil Broker (Jason Statham) is een ex-DEA agent die met zijn familie verhuisd naar een klein stadje, om zijn verleden achter zich te laten. Het stadje is echter in de greep van methhandelaar Gator (James Franco). Aan Broker de taak om een einde te maken aan Gators regime.

Homefront

Sylvester Stallone, James Franco en Jason Statham. (Bron: IndieWire)

Twee-zonder uitgeschakeld

Meindert Klem en Nanne Sluis zijn er bij het olympisch roeitoernooi niet in geslaagd de finale van de twee-zonder bij de mannen te bereiken. De Nederlandse boot eindigde als zesde en laatste in de eerste halve finale.

Klem en Sluis roeiden naar een tijd van 7.13,77 en eindigden ruim zeventien seconden achter nummer drie (Canada), de minimaal vereiste plaats voor een plek in de finale. Australië en Italië gingen eveneens door naar de finale.

'Verloofde stuurt Miley Cyrus naar huis'

Liam Hemsworth wordt gek van zijn verloofde. De 22-jarige acteur, die pas een paar maanden geleden op zijn knieën ging, heeft Miley Cyrus naar huis gestuurd. De 19-jarige is volgens ingewijden een te grote afleiding tijdens opnamen voor Hemsworths nieuwe film.

"Miley drijft Liam tot waanzin", klapt een ingewijde uit de school tegenover Radar Online. "Terwijl hij in Philadelphia is voor opnamen van Paranoia, paradeert Miley al winkelend door de stad en laat ze zich in nagelstudio's in de watten leggen. Ze kan gewoon niet stilzitten."

Na lange draaidagen zou Hemsworth behoefte hebben aan rust, maar die krijgt hij nauwelijks met zijn verloofde in de buurt. "Als ze Liam na zijn werk ziet, praat ze de oren van zijn kop. Dat terwijl Liam enkel in alle rust zijn script door wil nemen."

Ook zouden de twee verschillende ideeën hebben over het diner. Hemsworth blijft het liefst in zijn hotel hangen met een afhaalmaaltijd, terwijl Cyrus naar chique restaurants wil. De acteur zou bovendien maar weinig slapen door het geknor van hun viervoeter Ziggy. "Liam heeft Miley laten weten dat hij zijn werk niet goed kan doen als ze in de buurt is en heeft gesuggereerd dat ze haar spullen pakt."

Vier Spaanse regio's weigeren te bezuinigen

Vier met schuld beladen Spaanse regio's zijn niet van plan te voldoen aan de eis van de centrale regering om hun begrotingen op orde te krijgen. Dat blijkt uit een bijeenkomst van de regio's.

Een meerderheid van de in totaal zeventien regio's beloofde dinsdagavond tijdens de bijeenkomst om hun begrotingstekort in 2013 tot 0,7 procent terug te dringen. De machtige noordoostelijke regio Catalonië boycotte de bijeenkomst echter, terwijl de financieel verantwoordelijke van Andalusië de sessie voortijdig verliet. Twee andere regio's, Asturië en de Canarische Eilanden, stemden tegen het voorstel.

Het terugbrengen van het Spaans tekort wordt als cruciaal gezien om de leenkosten voor de schatkist omlaag te brengen. Het weigerachtige gedrag van de Spaanse regio's brengt de Spaanse regering daarom verder in de problemen. Die probeert de Europese Unie en investeerders er momenteel juist van te overtuigen dat het land in staat is zijn financiën op orde te krijgen. De rente op Spaanse tienjaarsleningen bleef woensdag op de secundaire markt gevaarlijk hoog op 6,6 procent.

Crewwijzigingen juli 2012

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Wat is er in juli veranderd aan de crew? Hieronder de updates.

Begin juli hebben wij niemand minder dan Muis006 welkom mogen heten. Zij stort zich volledig op specials en leuke content met een knipoog. Wij knipogen graag naar haar terug.

Beaudelaire is ER-af. In november 2010 begon hij als dvd-ER bij FOK!film waar hij zich stortte op onder meer de aquisitie van dvd's en bluray's, het bouwen aan de groei van FOK!film, veel opbouwend en structurerend werk en hij zorgde voor een flinke portie gezelligheid. Hij gaat gelukkig niet helemaal weg, Beau blijft nog redactielid bij FOK!film.

In juni konden wij Tim456 verwelkomen, deze maand is hij weer vertrokken. Bedankt voor de korte tijd dat je bij onze crew was.

Hello Goodbye

Málaga mogelijk niet in Champions League

Málaga CF zal mogelijk haar debuut in de Champions League aan zich voorbij moeten laten gaan. De reden hiervoor is dat de club met financiële problemen kampt en nog veel schuldeisers heeft die er onder de huidige eigenaar Abdullah Al-Thani zijn gekomen.

Al-Thani probeert de club te slijten aan de Albanese oliemaatschappij Taci Oil, maar makkelijk is dit niet. Om de schulden af te betalen zal er ruim dertig miljoen euro moeten worden betaald aan salarissen, transfergelden en de belastingdienst. Zo wacht Osauna nog op geld voor Nacho Monreal en Villarreal op een bedrag voor Santi Cazorla. Om Al-Thani schadeloos te stellen zal 35 miljoen euro moeten worden betaald.

Villarreal is het inmiddels zat dat de club van Joris Mathijsen in gebreke blijft en heeft vanwege een claim van 3,5 miljoen euro een klacht bij de Europese voetbalbond UEFA ingediend. Mocht dit toegewezen worden dan zullen de Los Boquerones deelname aan de Champions League mislopen. Atlético Madrid zal dan als vervanger optreden in het kampioenenbal. Vorig jaar werd Real Mallorca om een soortgelijke reden uitgesloten van Europees voetbal.

Toch is nog niet alle hoop verloren voor Málaga, want Cazorla zou voor dertig miljoen euro naar Arsenal kunnen. De Engelse club wil voorlopig nog niet verder gaan dan 23 miljoen euro. Een dergelijk bedrag zou meteen veel van de problemen oplossen.

Oldtimers zorgen voor steeds meer vervuiling

De vervuiling door auto's ouder dan 25 jaar neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De oldtimers waren vorig jaar verantwoordelijk voor vijf procent van alle uitstoot van fijnstof door personenwagens. Van de uitstoot van stikstofoxiden is tien procent afkomstig van oldtimers, terwijl maar anderhalf procent van alle gereden kilometers wordt afgelegd door oude auto's.

In 2015 zou het gaan om respectievelijk vijf en vijftien procent. De stijging in de uitstoot van stikstofoxiden komt omdat de rest van het wagenpark steeds schoner wordt door Europese regelgeving.

Om de uitstoot terug te dringen, zou een landelijke milieuzone moeten worden ingesteld, die oldtimers uit de binnensteden weert. Deze zones moeten wel substantieel groter zijn dan de huidige milieuzones voor vrachtwagens, zo valt te lezen in het woensdag gepubliceerde rapport.

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) pleitte eerder al voor de invoering van dergelijke zones. De bewindsman liet toen ook weten dat in de omringende landen oude auto's al langer worden geweerd uit de binnenstad.

Ook onder meer Utrecht wil oude auto's gaan weren. Volgens het plan moeten dieselwagens ouder dan acht jaar en benzinewagens ouder dan twaalf jaar voor 2015 uit de stad verdwijnen.


Oldtimers zorgen voor steeds meer vervuiling (Foto: Novum)

Jessica Biel steekt geen vinger uit naar bruiloft

Jessica Biel is totaal niet bezig met haar bruiloft. De 30-jarige actrice, die volgens geruchten deze zomer trouwt met Justin Timberlake, wil zo lang mogelijk van haar verloving genieten. "Iedereen zegt dat een verloving echt speciaal is."

Biel heeft niet het idee dat ze zich moet haasten. "Ik heb nog genoeg tijd", vertelt de actrice aan de Amerikaanse krant The Chicago Sun-Times. "Er is geen reden voor haast. De verloving is echt geweldig. Je bent constant in een romantische bui, dat gevoel wil ik zo lang mogelijk vasthouden."

Timberlake ging tijdens de feestdagen op z'n knieën voor Biel, met wie hij sinds begin 2007 een relatie heeft. De twee houden hun trouwdatum angstvallig verborgen, gefluisterd wordt dat Timberlake en Biel al over een paar weken voor het altaar staan.

Biel, die vertelt al een tijdje op zoek te zijn naar een goede balans tussen werk en privé, ziet de bruiloft als een keerpunt in haar leven. "Ik groei. Het voelt inspirerend, leuk en positief."

Star Wars: The Old Republic krijgt free-to-play optie

Electronic Arts heeft een free-to-play optie aangekondigd voor de MMO Star Wars: The Old Republic, nu het aantal subscribers onder de één miljoen ligt. Free-to-play accounts krijgen toegang tot alle classes en quests, met enkele restricties. Het blijft mogelijk om een betaalde account te houden zonder restricties.

In de herfst kunnen spelers beginnen met een free-to-play account. Spelers die maandelijks blijven betalen behouden onbeperkte toegang tot alle nieuwe content. Er zijn Cartel Coins toegevoegd aan de game waarmee spelers unieke outfits en handige features kunnen kopen. Elke maand krijgen subscribers automatisch Cartel Coins. Free-to-play accounts kunnen tot level 50 doorspelen. De restricties zitten vooral op nieuwe content, endgame mogelijkheden en gameplay features. Ook krijgen deze accounts geen Cartel Coins, deze moeten de spelers zelf aanschaffen.

Bioware geeft aan druk bezig te zijn met nieuwe content en heeft beloofd deze sneller beschikbaar te stellen. Het bedrijf heeft ook enkele beloningen toegevoegd voor spelers die al langer actief zijn. Elke maand krijgen zij 150, 200 of 250 Cartel Coins. Om de vereisten te zien voor deze beloningen kun je hier klikken.

De prijs van het spel zelf gaat ook omlaag. Electronic Arts geeft aan dat het spel in augustus 14,99 dollar gaat kosten. Hier zit een maand aan gametime bij. Of het spel ook 14,99 euro gaat kosten is nog onbekend. Electronic Arts hoopt hiermee nieuwe spelers aan te trekken.

Hamilton maakt van houden trofee breekpunt in onderhandelingen

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil niet zonder slag of stoot bijtekenen bij McLaren. Het contract van de wereldkampioen van 2008 bij het team uit Woking loopt na dit seizoen af en beide partijen willen dit graag verlengen, maar dan moet McLaren volgens Hamilton wel water bij de wijn doen.

Bij McLaren is het al jaren beleid dat de coureurs de gewonnen trofeeën niet zelf mogen houden. Hamilton moet zich nu tevreden stellen met een replica, iets wat hij niet langer wil. "Ron Dennis en het team zetten alle trofeeën in een vitrine en de coureurs krijgen replica's. Bij veel andere teams mogen de coureurs de originele bekers houden."

"Als coureur zijn er twee dingen die je mee naar huis wilt nemen, nadat je hard hebt gewerkt. De ene is je helm, de andere is je trofee. Voor mij zijn deze zaken van onschatbare waarde. Ze hoeven me echt geen auto te geven, maar je doet het alemaal voor de bekers en die houden ze momenteel zelf. Wat voor contract ik volgend jaar ook heb, dit zal een belangrijk punt worden."

Hamilton heeft ondanks dit heikele punt nog steeds de intentie om bij McLaren bij te tekenen, die keuze is dan ook niet lastig. "Ik vind het niet moeilijk. Maar het is mijn carrière waar we het over hebben, het laatste deel van mijn professionele leven. Het is de eerste keer dat ik in deze positie verkeer, dus het is toch een belangrijk besluit voor me."

Jaar cel voor ontuchtige imam

Een 36-jarige imam moet een jaar de cel in voor ontucht met een vrouw die zijn hulp had ingeschakeld. De rechtbank in Arnhem vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van het overwicht dat hij als hulpverlener op de vrouw had.

De imam ging in april 2010 bij de vrouw langs nadat ze zijn steun had gevraagd omdat ze emotionele hulp nodig had. In de woning van de vrouw betastte en verkrachtte hij haar.

Volgens de imam was de seks vrijwillig. De rechtbank gaat daar echter niet in mee en oordeelt dat de imam wist dat de vrouw geestelijk hulpbehoevend was en dat hij rekening had moeten houden met het psychische overwicht dat een hulpverlener heeft.

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, tegen de man geëist. De rechtbank legt echter geen voorwaardelijke straf op, omdat de reclassering en de bij de zaak betrokken psycholoog niets kunnen zeggen over de kans op herhaling. Bovendien is de man sinds het voorval niet meer in aanraking geweest met politie en justitie.


Jaar cel voor ontuchtige imam (Foto: Novum)

Azarenka probleemloos verder

Victoria Azarenka heeft eenvoudig de derde ronde van het olympisch tennistoernooi bereikt. De als eerste geplaatste Wit-Russin rekende gisteravond af met Maria Jose Martinez Sanchez uit Spanje: 6-1 en 6-2. In haar partij bij de laatste zestien neemt Azarenka het op tegen de Russin Nadia Petrova, die Anna Tatishvili uit Georgië versloeg.

Jo-Wilfried Tsonga trok aan het langste eind tegen de Canadees Milos Raonic na een ware marathonpartij. De als vijfde geplaatste Fransman won de partij met 6-3, 3-6 en 25-23. Over de laatste set deden beide spelers liefst drie uur. De 48 games die de derde set in beslag nam is tevens een olympisch record.


Azarenka probleemloos verder (Foto: Novum)

Grand Theft Auto V verschijnt niet voor april

Grand Theft Auto V is op zijn vroegst in april volgend jaar verkrijgbaar. De game is namelijk niet genoemd door Take-Two Interactive in de planning voor het lopende boekjaar dat eind maart afloopt. Wel liet het moederbedrijf van gamestudio Rockstar Games weten dat er 'flink wat vooruitgang geboekt wordt' met het spel.

Rockstar Games kondigde het spel eind vorig jaar aan met een trailer. Sinds die tijd zijn maar een paar afbeeldingen van het spel getoond. Details over het verhaal of over de spelcomputers waarvoor de game gemaakt wordt zijn nog niet bekendgemaakt.

In het eerste kwartaal van zijn boekjaar heeft Take-Two Interactive niet voldaan aan de omzetverwachtingen. Het schietspel Spec Ops: The Line en de actiegame Max Payne 3 zijn niet vaak genoeg verkocht. Het bedrijf draaide een omzet van 226 miljoen dollar, ruim honderd miljoen minder dan een jaar eerder.

Het bedrijf ziet geen reden om de winstverwachtingen voor het huidige boekjaar bij te stellen. Dit boekjaar heeft het bedrijf met de actiegame Bioshock Infinite, het schietspel Borderlands 2 en de sportgame NBA 2K13 potentiële hits in handen.


Grand Theft Auto V verschijnt niet voor april (Foto: Novum)

Nederland doet goede zaken met alle EU-landen

Nederland zit bij alle lidstaten van de Europese Unie in de top 15 van belangrijke handelspartners.

Voor Duitsland is Nederland de belangrijkste partner om handel mee te drijven. Voor België is ons land de tweede handelspartner en bij de Britten staan we op de derde plaats.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor 17 van de 27 EU-landen. Ook bij ons staan de Duitsers op nummer één.

Nederland doet goede zaken met alle EU-landen
Nederland doet goede zaken met alle EU-landen (Foto: ANP)

Teleurstelling over verkoopcijfers Max Payne 3

De verkoop van de actiegame Max Payne 3 verloopt niet naar wens voor gamebedrijf Take-Two Interactive. Mede door de tegenvallende verkoopcijfers van het spel, er zijn drie miljoen exemplaren over de toonbank gegaan, heeft het bedrijf een verlies geboekt van ruim honderd miljoen dollar. Dat heeft Take-Two Interactive dinsdagnacht bekendgemaakt.

Max Payne 3 is een duur project. De game is ruim vijf jaar in de maak geweest en heeft naar verluidt 108 miljoen dollar gekost. Financieel adviesbureau Sterne Agee liet in september doorschemeren dat Take-Two Interactive zeker vier miljoen exemplaren zou moeten verkopen om uit de kosten te komen.

Begin vorige maand maakte de uitgever bekend dat Rockstar Vancouver, de gamestudio verantwoordelijk voor de actiegame, zijn deuren sluit. Een deel van de werknemers wordt overgeplaatst naar Rockstar Toronto. Om de omzet van het spel te stuwen, wordt de game de komende maanden uitgebreid met downloadbare missies en spelfuncties.


Teleurstelling over verkoopcijfers Max Payne 3 (Foto: Novum)

Tepco lijdt opnieuw miljardenverlies

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale in Fukushima die in maart 2011 zware schade opliep door een aardbeving en tsunami, heeft in het afgelopen kwartaal weer een miljardenverlies geleden. Het bedrijf eindigde 288,4 miljard yen (bijna 3 miljard euro) in het rood. Dat maakte Tepco woensdag bekend.

De Japanse krant Nikkei meldde woensdag dat Tepco ook een extra last van 100 miljard yen zal nemen om slachtoffers van de nucleaire crisis te compenseren.

Dinsdag werd bekend dat Japan het concern feitelijk heeft genationaliseerd. Tokio betaalt 1 biljoen yen (10,4 miljard euro) om Tepco overeind te houden.

De kerncentrale Fukushima I ten noorden van Tokio werd op 11 maart 2011 overspoeld door een tsunami. De koeling viel uit, waardoor splijtstofstaven gedeeltelijk smolten. Na een reeks explosies en branden raakte de wijde omgeving radioactief besmet. Het gebied is mogelijk voor tientallen jaren onbewoonbaar.

Tepco lijdt opnieuw miljardenverlies
Tepco lijdt opnieuw miljardenverlies (Foto: ANP)

Bregje Heinen lingerie-engel naast Doutzen

Victoria's Secret kent voortaan twee Nederlandse engelen. Naast Doutzen Kroes is ook de 19-jarige Bregje Heinen het gezicht van de Amerikaanse lingerieketen. Heinen ging dinsdag voor het eerst aan de slag als Angel, samen met Candice Swanepoel lanceerde ze een nieuwe bh in New York.

Heinen is geen onbekende van Victoria's Secret. Vorig jaar was de blondine een van de 'gewone' modellen die tijdens de jaarlijkse lingerieshow de catwalk deelde met de Angels. Dit najaar mag ook Bregje met vleugels op de catwalk paraderen.

Helemaal als een verrassing komt de benoeming van Heinen niet. "Ze proberen zo'n meisje eerst uit", licht Bregjes woordvoerder toe. Nadat de 19-jarige deelnam aan de lingerieshow schitterde ze in commercials en catalogi van het Amerikaanse merk. "Zoiets zie je aankomen."

Seif Gadhafi: proces in Libië is moord

Moammar Gadhafi's zoon Seif al-Islam wil door het Internationaal Strafhof in Den Haag berecht worden, en niet in zijn eigen land. Als besloten wordt dat Seif in Libië kan worden berecht staat dat gelijk aan moord. Dit hebben zijn advocaten dinsdagavond laat in een schrijven aan het ICC laten weten.

Seif is door het ICC aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid, begaan in de beginfase van de opstand tegen zijn vader. Hij werd vorig jaar november in de zuidelijke woestijn van Libië gearresteerd. Momenteel wordt hij vastgehouden door een militie in Zintan.

Libië zegt dat zijn rechtsstelsel in staat is om Seif een eerlijk proces te bieden, dat voldoet aan de internationale normen. Seif acht dat onmogelijk. Volgens hem komt een proces in Libië erop neer dat via marteling verkregen bewijzen tegen hem worden aangedragen en hij tot de doodstraf wordt veroordeeld. "Ik ben niet bang om te sterven, maar als ik na een dergelijk proces word geëxecuteerd, dan moet je dat moord noemen."

Volgens de statuten van het Akkoord van Rome uit 1998 hebben staten de verplichting verdachten van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen. Het ICC komt pas tussenbeide als het rechtssysteem van een land daar niet toe in staat is. Den Haag en Tripoli zijn nog altijd in overleg over de vraag waar seif berecht moet worden.


Seif Gadhafi: proces in Libië is moord (Foto: Novum)

Geschorste ov-adviseur mag weer aan de slag

De adviseur die eerder dit jaar door het ministerie van Infrastructuur buiten functie werd gesteld vanwege de vermeende fraudezaak bij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB, mag haar contract toch uitdienen. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat de vrouw niets te verwijten valt.

De vrouw werkte sinds begin maart in opdracht van het ministerie aan de toegankelijkheid van het OV-chipkaartsysteem voor mensen met een beperking. Ze werd aan het einde van die maand geschorst naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf over miljoenenfraude bij het GVB.

Nu is gebleken dat de vrouw geen blaam treft, wordt haar schorsing opgeheven, zegt een ministeriewoordvoerder woensdag. Van het dienstverband zijn overigens nog maar vijf dagen over. Het is niet duidelijk of het contract wordt verlengd.

In juni toonde een onafhankelijk onderzoek aan dat van fraude geen sprake is geweest. Wel zijn twee directeuren op straat gezet omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan onbehoorlijk bestuur.

Iraanse medewerkers Rode Halvemaan in Libië ontvoerd

Zeven medewerkers van de Iraanse Rode Halvemaan zijn kort na hun aankomst in de West-Libische stad Benghazi ontvoerd.

De zeven werden maandag onderweg naar hun hotel overmeesterd en weggevoerd. De Libische Rode Halvemaan, die dat dinsdag bekendmaakte, heeft de ontvoerders opgeroepen de Iraniërs vrij te laten.

Gezegd werd dat de Iraanse Rode Halvemaan tijdens de burgeroorlog in Libië veel hulp heeft geboden aan de opstandelingen die tegen het regime van Moammar Gadhafi vochten.

Nederlander koploper in internetbankieren

Nederland heeft binnen de Europese Unie samen met Finland de meeste inwoners die gebruikmaken van internetbankieren. Bijna vier op de vijf Nederlanders handelden hun bankzaken vorig jaar online af, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het percentage internetbankierende Nederlanders steeg tussen 2005 en 2011 van vijftig naar 79 procent. Vooral 55- tot 75-jarigen stapten over. Het groeitempo van het online bankieren neemt overigens wel af.

Net als in Finland en Nederland ligt het gebruik van internetbankieren in Zweden en Denemarken boven de zeventig procent. In België doet iets meer dan de helft van de bevolking aan internetbankieren. Het gemiddelde percentage in de Europese Unie ligt met 37 procent veel lager. In Tsjechië, Spanje, Polen en vooral Roemenië en Bulgarije is internetbankieren weinig doorgedrongen.


Nederlander koploper in internetbankieren (Foto: Novum)

NS boekt 36 procent meer winst

De NS heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 36 procent meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De vooruitzichten zijn echter onzeker, zegt het spoorbedrijf in de woensdag gepubliceerde halfjaarcijfers.

De nettowinst steeg van 108 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2011 naar 147 miljoen euro dit jaar. De winststijging was volgens de NS vooral te danken aan bijzondere eenmalige baten, zoals de verkoop van het stadskantoor aan de gemeente Utrecht.

Het aantal reizigers dat de NS vervoerde steeg met 1,4 procent. Volgens het spoorbedrijf staan de cijfers echter onder druk. "Wij zijn zeker niet immuun voor de economische situatie en blijven ons stevig inzetten om de service aan de klanten verder te verbeteren", zegt de financieel directeur Engelhardt Robbe.

De omzet steeg met ruim dertig procent van 1,79 miljard naar 2,34 miljard euro. Reizigersgroei, de eenmalige baten en de start van de concessie in Greater Anglia in Engeland waren hier debet aan.

De NS wil graag zo snel mogelijk de spoorconcessie krijgen over de periode 2015-2025. "Dan kan NS tot 2025 in totaal zeven miljard euro investeren."


NS boekt 36 procent meer winst (Foto: Novum)

Zelfmoordaanslag bij overleg over grondwet Somalië

Veiligheidstroepen hebben bij een gebouw waar overleg werd gevoerd over de Somalische grondwet twee zelfmoordterroristen doodgeschoten. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De schietpartij leidde ertoe dat de explosieven van de zelfmoordterroristen tot ontploffing kwamen.

De zelfmoordterroristen werden bij de poort van het gebouw tegengehouden, waarna het vuur op het duo werd geopend. Daardoor explodeerden hun bomvesten. Bij de explosie raakte een militair gewond. Buiten de twee zelfmoordterroristen vielen er geen doden.

Sinds vorige week zijn 825 Somalische stamoudsten bijeen voor overleg over een nieuwe grondwet voor Somalië.

Amerikaanse schrijver Gore Vidal overleden

De Amerikaanse schrijver Eugene Luther Gore Vidal is dinsdag overleden. Hij is 86 jaar oud geworden, meldde de Los Angeles Times woensdag.

Vidal publiceerde tientallen essays, romans en toneelstukken, waarin hij de Amerikaanse cultuur en politiek kritisch benaderde. Hij schreef daarnaast diverse filmscripts, onder meer voor Caligula (1979) en Billy the Kid (1989). Ook leverde hij een bijdrage aan het scenario voor Ben Hur (1959), hoewel hij niet werd vermeld in de aftiteling van de film.

Zijn roman The City and the Pillar lokte in 1948 heftige reacties uit in eigen land, omdat hij openlijk over homoseksualiteit schreef.

Vidal overleed aan een longontsteking.

Boogschutters doen hun werk in War of the Roses

Paradox Interactive heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor hun Middeleeuwse strategiespel War of the Roses. In de video laat de studio ons de kracht en macht zien van de vele boogschutters in het spel. Blijkbaar heb je niet eens afstand nodig om als boogschutter effectief te zijn.

War of the Roses staat gepland voor een release op pc in het derde kwartaal van 2012.

'Real Madrid wil oud-AZ'er Dembélé'

Real Madrid wil Moussa Dembélé naar de Spaanse hoofdstad halen. De topclub onderhandelt volgens De Telegraaf met zijn Nederlandse zaakwaarnemer Jan de Visser over een transfer. De Belg staat momenteel onder contract bij het Londense Fulham.

"Real Madrid heeft contact met ons opgenomen en heeft geïnformeerd naar de mogelijkheden rond Dembele", zegt De Visser. Manchester United zou een maand geleden al tien miljoen euro voor de 25-jarige international hebben geboden. Fulham-trainer Martin Jol zei daar toen nee tegen.

De Spanjaarden melden zich waarschijnlijk nu bij Dembélé omdat de transfer van Luka Modric op een dood spoor zit. Zijn huidige club Tottenham Hotspurs zou veertig miljoen euro vragen voor de Kroatische middenvelder, een te hoog bedrag voor de Madrid-directie.

Ook minder winst voor Société Générale

Société Générale heeft een flink bedrag aan winst moeten inleveren in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde met 42 procent op jaarbasis naar 433 miljoen euro, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De tweede bank van Frankrijk volgt hiermee het Zwitserse UBS en de Deutsche Bank, die dinsdag halveringen van hun winst bekendmaakten.

De winstdaling bij Société Générale is onder meer het gevolg van afschrijvingen op Griekse staatsleningen en de afkoopkosten van leningen als gevolg van de inkrimping van de balans. De onderliggende winst zonder deze eenmalige afschrijvingen kwam uit op 793 miljoen euro.

Net als die twee collega-banken heeft Société Générale flink last van de ingezakte zakenbankmarkt. De omzet van de bank daalde met 3,6 procent tot 6,272 miljard euro, vooral als gevolg van bijna 29 procent minder omzet van de zakendivisie. Ook negatief voor de bank werkten de aanhoudende Europese schuldencrisis en de afwachtende houding van klanten door de Franse presidentsverkiezingen.

Positief volgens de Franse bank was de stijging van de kapitaalpositie. De core-tier-1-ratio steeg van 9,4 procent eind maart naar 9,9 procent eind juni. De bank zegt goed op weg te zijn met de herstructurering. De operationele kosten daalden met zes procent ten opzichte van een jaar eerder.

Immers: "Nu achterin de nul houden"

Feyenoord-middenvelder Lex Immers was zich bewust van het feit dat zijn ploeg een prima kans heeft na de 2-1 tegen Dynamo Kiev. Het had er heel anders uit kunnen zien.

"Ik denk dat we niet mogen klagen", zegt Immers tegen NUsport. "In de tweede helft begonnen wij vermoeid te raken en gingen zij een tandje hoger spelen. We hebben geluk gehad dat ze er toen niet drie of vier in schoten, want dat had zomaar gekund."

Het strijdplan voor de return is duidelijk volgens Immers. "Als we ervoor zorgen dat we achterin de nul houden, is alles mogelijk. Het belangrijkste is dat we nog een goede kans maken. We hoeven in De Kuip maar met 1-0 te winnen. Daar acht ik ons toe in staat."

Immers kwam deze zomer over van ADO Den Haag en maakte tegen de Oekraïeners zijn debuut in de (voorronde) Champions League. "Hiervoor voetbal je al die jaren. We hebben toch maar mooi mogen spelen in het stadion waar Spanje Europees kampioen is geworden, tegen heel ervaren spelers die allemaal Champions League-waardig zijn."

Weer verlies voor beachduo Keizer en Van Iersel

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben ook hun tweede groepsduel op de Olympische Spelen verloren. De regerend Europees kampioenen gingen in drie sets onderuit tegen het Amerikaanse duo Jennifer Kessy en April Ross met 15-21, 21-12 en 8-15.

Het Oranjekoppel had in de eerste set weinig in te brengen, maar kwam in het tweede sterk terug. In het derde bedrijf kwamen Keizer en Van Iersel op een 5-1 achterstand, knokten zich terug tot 7-7, maar zagen de Amerikanen toen zeven punten op rij maken. Daarmee was de wedstrijd beslist.

Na de nederlaag in het openingsduel tegen de Spaanse vrouwen Elsa Baquerizo en Liliana Fernandez, moet er donderdag gewonnen worden van het Argentijnse koppel Maria Zonta en Ana Gallay om zicht te houden op een plaats bij de laatste zestien.


Weer verlies voor beachduo Keizer en Van Iersel (Foto: Novum)

Badmintonster Yao Jie naar laatste zestien

Badmintonster Jao Yie heeft de achtste finales van het olympisch toernooi bereikt. De Nederlandse won dinsdagavond ook haar tweede groepsduel tegen de IJslandse Ragna Ingolfsdottir met 21-12 en 25-23. In haar partij bij de laatste zestien neemt ze het op tegen Saina Nehwal uit India.

Jie had het in de eerste set tot 11-10 lastig met Ingolfsdottir, maar liep toen snel uit naar de setwinst. Ze kon die lijn in het tweede bedrijf niet doortrekken en kwam zelfs vier punten achter te staan. Die achterstand werd evenwel weggewerkt, waarna het op het vijfde wedstrijdpunt raak was.

Geen stress bij Keet! voor hoofdrol in musical

Keet! heeft er geen moeite mee om in de voetsporen van Chantal Janzen te treden. Janzen nam zondag afscheid van de rol van Glinda in de musical Wicked, en Keet! speelt de rol vanaf september. "Ik voel geen druk omdat ik Chantal Janzen opvolg", zegt Keet! tegen Novum Nieuws. "Ik ken de rol al heel lang, ik heb inmiddels een goed beeld van Glinda."

Keet!, die eigenlijk Yvonne Coldeweijer heet, leerde Wicked goed kennen toen ze in New York studeerde. "Ik heb zo veel Glinda's gezien", zegt de 25-jarige actrice. "Het is nu mijn doel een eigen draai aan de rol te geven. Je moet niet iemand anders nadoen, maar je eigen versie ervan maken. Anders wordt het raar en niet leuk."

In nummers als Populair moet Keet! behoorlijk hoge noten halen in Wicked. "De hoge noten vind ik niet moeilijk, die passen van nature goed bij mij", zegt Keet! Ze vindt het moeilijkste aan de rol om grappig te zijn. "De timing maakt het grappig. Je moet het grappige serieus nemen, en niet alleen maar leuk lopen doen." Wicked is in september en oktober nog te zien in het Circustheater in Scheveningen.

Hoewel de zangeres een relatie heeft met de bekende zanger Ben Saunders, kunnen de twee genoeg tijd voor elkaar vrij maken. "Het maakt niet uit of je een relatie met een bekende man hebt of niet. Het is juist handig dat hij in hetzelfde vak zit, we hebben allebei onregelmatige werktijden. We kunnen goed plannen."

Keet! kan nog geen keuze maken tussen televisie, muziek of musicals. "Ik hoop dat ik zowel tv, zingen als musical kan blijven doen", zegt de blondine, die ondanks haar drukke schema ook Telekids blijft presenteren. "Chantal combineert het ook allemaal, dus het kan. Ik hoop dat ik nooit hoef te kiezen."

Schrijver Gore Vidal overleden

De Amerikaanse schrijver Gore Vidal (86) is overleden. Vidal, die al geruime tijd ziek was, bezweek in zijn huis in de heuvels van Hollywood aan een longontsteking. Dat heeft zijn neef bekendgemaakt. Vidal was een van de eerste schrijvers die openlijk over homoseksualiteit schreef en gold als een scherp en onafhankelijk denker. De uitzonderlijk veelzijdige Vidal schreef onder meer romans, toneelstukken, film- en tv-scenario's en essays.

Vidals derde roman, The City and the Pillar, sloeg in 1948 in als een bom, omdat homoseksualiteit er expliciet in werd beschreven. Vidal was politiek actief. Hij steunde de Democratische Partij en deed in 1960 een mislukte poging om in het Congres te komen. In 1982 deed hij nogmaals een gooi naar een publieke functie. Toen probeerde hij in de Senaat te komen. Hij schreef ook tal van essays over de machtsverhoudingen in de Amerikaanse politiek en samenleving.

In de jaren zestig en zeventig bereikte hij een echte sterrenstatus. Hij verscheen veelvuldig in talkshows en andere tv-programma's. De rap van de tongriem gesneden, buitengewoon intelligente Vidal vocht ook in het openbaar vetes uit met bekende tijdgenoten, zoals schrijver Norman Mailer.

NS op zoek naar duizenden werknemers

De NS zoekt duizenden nieuwe werknemers. Dat maakte het bedrijf woensdag voor de presentatie van de halfjaarcijfers bekend.

De NS heeft door de sterke vergrijzing van het personeelsbestand alleen al dit jaar 3300 nieuwe conducteurs, machinisten en monteurs nodig.

In de eerste zes maanden van het jaar contracteerde de NS al vierhonderd nieuwe conducteurs en machinisten, zo schrijft De Telegraaf. Ook zijn tientallen monteurs aan de loonlijst toegevoegd en is het NS Stations Retailbedrijf erg actief geweest op de wervingsmarkt met achthonderd man nieuw personeel.

In de komende maanden gaat de NS op zoek naar nog meer personeel. Die noodzaak is ontstaan doordat het bedrijf relatief veel vijftigplussers in dienst heeft. Die zijn de NS trouw gebleven vanwege de goede cao en de baangarantie, verklaart De Telegraaf.

Het spoorbedrijf probeert schaarse nieuwe technici te lokken door ook hen een baangarantie te verstrekken. Daarnaast is de NS een MBO-opleiding tot machinist gestart in samenwerking met het ROC in Amsterdam.

het spoor bijster

Opeens heb je het.... of ben je het spoor bijster?

'Getuigen nuanceerden verklaringen in zaak-Poch'

Enkele getuigen in de zaak tegen de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch hebben belastende verklaringen genuanceerd. Poch zou nooit in de ik-vorm over zijn vermeende daden hebben gesproken. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van juridische documenten.

Poch, een voormalig Transavia piloot, zit momenteel vast in Buenos Aires in Argentinië in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in het land. Tussen 1976 en 1983 zou hij betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid.

Enkele oud-collega's hoorden Poch tijdens een etentje in Bali in 2003 over het incident praten. In eerste instantie verklaarden zij tegenover de rechtbank dat Poch toegaf dat hij betrokken was bij de executies maar anderhalf jaar geleden nuanceerden zij dat. De getuigen zeggen nu dat Poch het niet expliciet over zichzelf had.

Volgens Pochs advocaat Geert-Jan Knoops kunnen de nuanceringen van belang zijn in het onderzoek omdat de aanklacht vrijwel geheel steunt op getuigenverklaringen. De nieuwe uitspraken zijn echter nooit opgepakt door de Argentijnse rechtbank. Justitie in het Zuid-Amerikaanse land wil tegenover de krant niet reageren.

Advocaat Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops

Regering Curaçao gevallen

Het kabinet van Curaçao is gevallen. Nadat zondagavond parlementslid Eugene Cleopa bekendmaakte op te stappen, heeft nu ook fractievoorzitter Dean Rozier van de MFK zijn vertrouwen in de coalitie opgezegd, meldt de NOS woensdag. Met het verliezen van steun van de parlementsleden is het kabinet de meerderheid kwijt.

Rozier zei in een brief aan zijn partijbestuur dat de gemeenschap geen vertrouwen meer heeft in het parlement. De MFK-fractievoorzitter verwijst onder meer naar de slechte financiële situatie in het land, problemen in de gezondheidszorg en problemen in het justitiële apparaat. Ook noemt hij de relatie van Curaçao met Nederland 'moeizaam'. Volgens Rozier moet op Curaçao nu een zakenkabinet worden gevormd.

Naar verwachting zal premier Schotte later vandaag het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan de gouverneur op het eiland.

Kartcentrum in Stadskanaal afgebrand

Door een brand is een groot deel van een kartcentrum in het Groningse Stadskanaal in de nacht van dinsdag op woensdag in de as gelegd. Er raakte niemand gewond. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldt een woordvoerder van de brandweer woensdag.

Op het moment dat de brand uitbrak rond 01.00 uur was het centrum aan de Kathodeweg gesloten en was niemand aanwezig. De brandweer kon niet voorkomen dat een deel van een loods bij het centrum volledig afbrandde. Wel bleef een opslag voor benzine gespaard. Het sein brand meester kon rond 05.00 uur worden gegeven.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten. De gemeente zal zo snel mogelijk een bedrijf inschakelen dat de asbest verwijdert, meldt de woordvoerder. De brandweer is woensdagochtend nog bezig met nablussen.

Videogame verdachte in poging tot moord

Maandagmiddag, lokale tijd, heeft een 17-jarige jongen in Oakley, Californië, een 20-jarige vriend beschoten en neergestoken. De politie vermoedt dat een videogame de aanleiding is geweest.

De beide jongens waren samen een (niet nader genoemde) online videogame aan het spelen, elk vanuit hun eigen huis, waarna ze waarschijnlijk ruzie kregen. De 17-jarige jongen ging toen naar het huis van de ander, met wie hij al langer bevriend was.

De moeder van het slachtoffer wilde hem in eerste instantie niet binnenlaten, waarna de jongen een pistool trok en op zijn vriend schoot, maar miste. Terwijl de moeder de politie belde, stak de 17-jarige de andere jongen meerdere malen met een mes. Niet lang daarna werd hij door de politie ingerekend.

De 20-jarige jongen is naar het ziekenhuis gebracht, maar niet in levensgevaar.

De game die de jongens aan het spelen waren, wordt niet bij name genoemd in de verklaring van de politie, maar er werd wel verteld dat de politie bezig is om uit te zoeken wat er in de game precies is gezegd en gedaan waardoor het van 'een spelletje' tot 'poging tot moord' is gekomen.

[Programma] Londen dag 5

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer Edith Bosch en Bas Verwijlen in actie.

Nederlanders in actie:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd soort wedstrijd Nederlanders
Hockey Belgie - Nederland mannen 11:45 groepsfase Nederlands team
Judo tot 70 kg vrouwen 10:30 1e ronde + eventueel verder Edith Bosch
Roeien Twee zonder mannen 12:00 halve finales Nanne Sluis/Rogier Blink
Roeien acht mannen 13:30 finale Nederlands team
Schermen Degen individueel mannen 10:00 1e ronde + eventueel verder Bas Verwijlen
Wielrennen, weg individuele tijdrit vrouwen 13:30 finale Marianne Vos, Ellen van Dijk
Wielrennen, weg individuele tijdrit mannen 15:15 finale Lars Boom, Lieuwe Westra
Zeilen Laser mannen 13:10 race 5 Rutger van Schaardenburg
Zeilen Laser mannen 15:40 race 6 Rutger van Schaardenburg
Zeilen RS-X mannen 13:00 race 3 Dorian van Rijsselberghe
Zeilen RS-X mannen 14:00 race 4 Dorian van Rijsselberghe
Zeilen Elliott 6m vrouwen 15:00 round robin Nederlands team
Zeilen Laser Radial vrouwen 13:00 race 5 Marit Bouwmeester
Zeilen Laser Radial vrouwen 14:30 race 6 Marit Bouwmeester
Zwemmen 100m vrije slag vrouwen 11:00 series Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo
Zwemmen 100m vrije slag mannen 21:16 finale Sebastiaan Verschuren

Finales vandaag:

Sport Onderdeel Man/vrouw Tijd
Gewichtheffen tot 69 kg vrouwen 16:30
Gewichtheffen tot 77 kg mannen 20:00
Judo tot 70 kg vrouwen 17:00
Judo tot 90 kg mannen 17:10
Kano, slalom K1 mannen 16:15
Roeien Twee zonder vrouwen 12:50
Roeien Dubbel vier vrouwen 13:10
Roeien acht mannen 13:30
Schermen Degen individueel mannen 21:00
Schermen Sabel individueel vrouwen 21:30
Schieten 25m pistool vrouwen 16:30
Schoonspringen 3 m plank synchroon mannen 16:00
Tafeltennis singles vrouwen 16:30
Turnen individuele meerkamp mannen 17:30
Wielrennen, weg individuele tijdrit vrouwen 13:30
Wielrennen, weg individuele tijdrit mannen 15:15
Zwemmen 200m schoolslag mannen 20:30
Zwemmen 200m vlinderslag vrouwen 21:09
Zwemmen 100m vrije slag mannen 21:16
Zwemmen 4x200m vrije slag estafette vrouwen 21:59

FOK! wat een weer... Bier en tieten.

Hou je van de zon? Dan wordt 't vandaag een prima dag. In het noordwesten van Nederland wordt het een graad of 24 en dat loopt richting het zuidoosten op tot een barbecue-biertje-babewatching 29 graden. Zonnebrand gewenst, en ga niet richting strand want die 40 cm2 heb je in de tuin ook en daar staat de koelkast binnen handbereik.

Wind is er niet noemenswaardig, kracht 3 zuidoost, dus de parasol kan gewoon opgezet worden voor de broodnodige schaduw, hoewel hier en daar een wolkje zo nu en dan de zon wat tempert.

Vanuit het zuidwesten kan het 's avonds trouwens nog lekker gaan onweren, maar tot die tijd dus zon, zon, zon. Althans, als we de weergoden mogen geloven.

Hou je niet van zon en warmte dan geldt een weercijfer van 2.
Voor alle anderen geldt:

Weercijfer: 9  

O, en geniet ervan, want morgen daalt het kwik alweer naar slechts een graad of 22.
Tot morgen!

slippers (geschaalde kopie)
Foto: Doug88888

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een What's New-DVD met daarop de laatste E3-trailers. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Voor welke console komt Zombi U uit? Het antwoord is Wii U.

De vijf gelukkigen die de DVD in de brievenbus mogen verwachten zijn QuincydeKosterThaBullyWensMeester, Beach en trance_fan. Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Koninginnedag gaat in de ban in Fiji

Fiji doet voortaan niet meer aan Koninginnedag. Het militaire regime in de voormalige Britse kolonie heeft de verjaardag van Elizabeth II geschrapt als officiële feestdag. Dat hebben de militaire machthebbers van de eilandstaat dinsdag laten weten.

Volgens de regering van Fiji is de verjaardag van de koningin niet meer belangrijk voor het land en bevordert het schrappen van een vrije dag de productiviteit.

De archipel in de Grote Oceaan besloot al eerder dat de beeltenis van de Britse koningin van het geld geschrapt moest worden. De verhoudingen tussen de eilandstaat en het vroegere moederland raakten ernstig verstoord toen de huidige 'sterke man’ Voreqe Bainimarama in 2006 de macht greep. Bainimarama liet zichzelf benoemen tot premier en brak zijn belofte om snel verkiezingen uit te schrijven.

Fiji was tot 1970 een Britse kolonie. Na de onafhankelijkheid bleef de archipel in de Grote Oceaan wel lid van het Britse Gemenebest. In 2009 werd Fiji daar uitgezet vanwege de eerdere staatsgreep.

Fiji doet Koninginnedag in de ban
Fiji doet Koninginnedag in de ban (Foto: ANP)

Vliegtuigspotters kijken uit naar Airbus A380

Voor de liefhebbers wordt het woensdag genieten wanneer de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, landt op Schiphol. Het meer dan 70 meter lange vliegtuig, dat over de hele lengte twee passagiersdekken heeft, lokte al eerder duizenden naar de luchthaven.

Één keer eerder, 15 juli 2010, was er een Airbus A380 te zien op Schiphol. Voor die gelegenheid spoedden zich toen duizenden vliegtuigspotters naar de Polderbaan om maar een glimp op te vangen van het testtoestel uit de Airbusfabriek in Toulouse. Schiphol fungeerde de afgelopen 2 jaar als A380-uitwijkluchthaven voor onder meer London Heathrow, maar in die tijd was er geen uitwijk nodig en landde er dus geen A380 op Nederlandse bodem.

Luchtvaartmaatschappij Emirates gaat dagelijks met de A380 heen en weer vliegen tussen Amsterdam en Dubai. In het toestel kunnen zo'n 500 passagiers.

Vliegtuigspotters kijken uit naar Airbus A380
Vliegtuigspotters kijken uit naar Airbus A380 (Foto: ANP)

Naald in broodje op Canadese vlucht

Een passagier op een binnenlandse vlucht in Canada heeft maandag een naald in zijn broodje gevonden. De man raakte niet gewond, maar vliegmaatschappij Air Canada neemt de zaak naar eigen zeggen hoog op, zo meldden Canadese media woensdag.

Twee weken geleden werden ook al naalden gevonden in voorverpakte maaltijden. De broodjes werden geserveerd op vier vluchten van Schiphol naar de Verenigde Staten. Die incidenten worden nog onderzocht.

SP verliest voor eerst in weken zetels in peiling

De groei van de SP is een halt toegeroepen. De partij van Emile Roemer bleef sinds eind juni zetels winnen, maar nu verliest de SP in de peiling van TNS Nipo twee zetels. Daarmee is de SP met 35 zetels nog wel de grootste partij van Nederland. Op de tweede plek staat de VVD, die stabiel op 31 zetels blijft, zo heeft TNS Nipo dinsdag bekendgemaakt.

De ChristenUnie stijgt van zes zetels vorige week naar acht deze week. De PVV krijgt er een zetel bij en komt uit op zeventien zetels. De PvdA verliest er een en heeft er nu achttien. Het CDA blijft met vijftien op hetzelfde zetelaantal als vorige week staan. Dat geldt ook voor GroenLinks met vier, de Partij voor de Dieren met twee, de SGP met drie en 50Plus met twee zetels.

Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de nieuwe partij van voormalig PVV'er Hero Brinkman, komt met 0,6 procent van de kiezers achter zich wederom stemmen tekort voor een zetel. De Piratenpartij blijft steken op 0,2 procent.

Renate Verbaan voorlopig niet in Net5-programma

Renate Verbaan is voorlopig niet te zien bij Net5. De zender heeft laten weten de komende tijd geen programma voor de presentatrice in de aanbieding te hebben.

"Het is zeker niet zo dat ik niet meer voor Net5 aan de slag zal gaan", zegt Verbaan tegen RTL Boulevard. "Er is gewoon niets op dit moment en ik wil me dan niet vastleggen." Beide partijen willen in de toekomst wel weer samenwerken.

Verbaan stapte in 2009 over naar Net5, waar ze een tweejarig contract tekende. Omdat Net5 momenteel weinig programma's maakt met presentatoren, hebben Verbaan en Net5 besloten om op projectbasis samen te werken.

De presentatrice is binnenkort wel weer op televisie te zien, Verbaan doet mee aan het BNN-programma Vier Handen op een Buik. In het programma, dat wordt gepresenteerd door Nicolette Kluijver, worden bekende moeders gekoppeld aan een jong zwanger meisje om ervaringen uit te wisselen.

Eerder dit jaar werd Verbaans Net 5-programma Beat the Top Designer met twee afleveringen ingekort. De show scoorde volgens een woordvoerder 'iets minder dan verwacht'. Eerder kreeg de 32-jarige presentatrice te maken met sterk tegenvallende kijkcijfers bij Secret Story.

 

Regenboogvlag siert stadhuis Amsterdam

Amsterdam hangt tijdens de Gay Pride de regenboogvlag uit. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten na een verzoek van D66.

De vlag, het internationale symbool voor homo-emancipatie, wappert vanaf woensdag naast de Amsterdamse, Nederlandse en Europese vlag. Zaterdag en zondag worden vier regenboogvlaggen gehesen. De andere drie blijven dan in de kast liggen omdat deze alleen op werkdagen omhooggaan.

D66-raadslid Gerolf Bouwmeester vroeg vrijdag aan burgemeester Eberhard van der Laan of de regenboogvlag ook kon worden gehesen. Hij vindt dat Amsterdam een voorbeeldfunctie heeft wat betreft homotolerantie. Bouwmeester reageerde verheugd op de reactie van het college. "Blij met het besluit van burgemeesters en wethouders", zei hij op Twitter.

De vlaggen op het Amsterdamse stadhuis zorgden eerder deze maand voor discussie toen de stad de Europese vlag uithing. De PVV eiste toen dat de Nederlandse driekleur ook zou worden gehesen. Dat bleek snel te kunnen worden geregeld.

Al ruim twee miljoen bezoekers Spelen in Londen

De eerste drie dagen van de Olympische Spelen in Londen hebben meer dan twee miljoen bezoekers getrokken. Dat hebben de organisatoren van het sportevenement dinsdag meegedeeld.

Zaterdag kwam 86 procent van de kaarthouders opdagen, zondag was dat 92 procent. Maandag zat 88 procent van de kaarthouders in het stadion. In totaal ging het om 2,1 miljoen mensen, aldus de organisatie.

In het weekeinde brak een storm van kritiek los omdat de olympische stadions veel lege plekken vertoonden. Met name sponsors en officials lieten het afweten, terwijl zij dikwijls de beste plekken hadden. Met name onder sportliefhebbers was de woede groot, omdat het voor gewone toeschouwers moeilijk was kaarten te bemachtigen.

De organisatoren zochten naar een oplossing en stelden voor dat kaarthouders die niet van plan waren naar de wedstrijden te gaan hun tickets zouden inleveren om opnieuw aan de man te worden gebracht. Aan deze oproep werd gehoor gegeven en dinsdag konden 3800 teruggestuurde tickets aan Britse bezoekers worden verkocht. De kaarten waren in een oogwenk verkocht.


Al ruim twee miljoen bezoekers Spelen in Londen (Foto: Novum)

'Pippa Middleton moet alleen haar achterkant laten zien'

Karl Lagerfeld heeft weer eens kritiek geuit op het uiterlijk van een beroemdheid. Eerder noemde de Duitse modeontwerper zangeres Adele 'te dik', en nu heeft Lagerfeld zijn pijlen gericht op Pippa Middleton.

"Ik vind haar gezicht niks", zegt de 78-jarige Lagerfeld tegen de Britse boulevardkrant The Sun over de zus van de Britse Kate Middleton. Pippa stond vorig jaar na haar optreden als bruidmeisje op het huwelijk van haar zus volop in de schijnwerpers. "Ze zou alleen haar achterkant moeten laten zien", oordeelt Lagerfeld.

De ontwerper is wel enthousiast over Pippa's zus Kate Middleton, die zich sinds haar huwelijk met de Britse prins William hertogin van Cambridge mag noemen. "Ik houd van dat soort vrouwen", zegt de ontwerper. "Ze heeft een mooi silhouet en ze past goed bij prins William."

Justitie VS vervolgt man om beschijnen F-18's met laser

Het beschijnen van gevechtsvliegtuigen met een laserpen kan een 56-jarige Amerikaan op een celstraf van maximaal 20 jaar komen te staan. De man heeft bekend dat hij meerdere keren zijn laser op F-18's van de Amerikaanse marine heeft gericht, blijkt uit rechtbankdocumenten.

Justitie in de staat Virginia neemt de zaak hoog op, omdat de man de piloten in gevaar heeft gebracht. Ze hadden verblind kunnen raken door het laserlicht, dat de man op hen scheen tijdens landingsoefeningen. De eis in de zaak is nog niet bekendgemaakt, maar volgens de documenten kan die oplopen tot twee decennia cel.

De man belde regelmatig met de klachtenlijn voor geluidsoverlast van de luchtmachtbasis waar de vliegtuigen gestationeerd zijn. Tijdens één van die gesprekken zei hij dat "als hij een geweer had, hij op de vliegtuigen zou schieten", aldus de aanklagers.

Weduwe Arafat doet formeel verzoek om onderzoek

De weduwe van Yasser Arafat heeft de Franse autoriteiten dinsdag formeel verzocht een onderzoek in te stellen naar zijn dood. Suha Arafat doet dit verzoek omdat ze vermoedt dat haar man vermoord is. In haar verzoekschrift wordt in het midden gelaten wie zij van de moord verdenkt.

Een Franse rechtbank zal zich nu over het verzoek van Arafats weduwe buigen. De Palestijnse autoriteiten hebben inmiddels toestemming gegeven om het lichaam van Arafat op te graven.

Arafats neef Nasser al-Kidwa liet echter weten geen behoefte te hebben aan een opgraving. Als naast familielid kan hij de opgraving tegenhouden. Ook Arafats zus Khadija wil de overblijfselen met rust worden gelaten.

Suha Arafat wil dat Arafats lichaam wordt opgegraven voor nader onderzoek vanwege de vondst van radioactief polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Een Zwitsers laboratorium heeft op kledingstukken van Arafat een ongebruikelijk hoge dosis polonium-210 aangetroffen. Onderzoek van Arafats botten zou moeten uitwijzen of er sprake is van vergiftiging.

Arafat overleed in november 2004 in een ziekenhuis in Parijs. Franse artsen spraken destijds van een hersenbloeding.


Officieel verzoek om Frans onderzoek dood Arafat (Foto: Novum)

Tbs voor door elkaar schudden stiefdochter

Een 23-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot tbs voor een poging tot doodslag op zijn negen maanden oude stiefdochter. De rechtbank in Zwolle legde de man ook een celstraf voor de duur van zijn voorarrest van 219 dagen op.

Het meisje werd in november 2010 door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht met een hartstilstand en blauwe plekken. Het kind bleek een aantal gebroken ribben, hersenbloedingen en bloedingen in de netvliezen te hebben. Het meisje liep het letsel op toen ze alleen thuis was met haar stiefvader.

De verwondingen van het kind passen bij het zogenoemde shakenbabysyndroom, wat in 15 tot 23 procent van de gevallen tot de dood leidt, stelde het OM eerder. Het kind overleefde het heen en weer schudden uiteindelijk wel. Een ongeval kon het letsel niet hebben veroorzaakt.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het OM. De man is volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans dat hij weer in herhaling valt, is groot. Daarom eiste het OM eerder tbs tegen de man.

Rabobank koopt Poolse bank voor 290 miljoen

De Rabobank krijgt een belang van bijna honderd procent in de Poolse Bank Gospodarki Zywnosciowej (BGZ). Bijna alle uitstaande aandelen zijn aangeboden aan Rabobank, die daar ongeveer 290 miljoen euro voor betaalt, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Rabobank kondigde in april een openbaar bod aan op alle uitstaande aandelen van Bank BGZ. De Poolse bancaire toezichthouder KNF gaf vrijdag aan hier geen bezwaren tegen te hebben. De transactie wordt op korte termijn afgewikkeld. Bank BGZ blijft genoteerd aan de Warsaw Stock Exchange.

"Alhoewel we het formele proces nog moeten afwikkelen, zijn we blij met de positieve reacties uit de markt op ons bod", zegt lid van de raad van bestuur Berry Marttin. "Dit controlerend belang zorgt ervoor dat we Bank BGZ nog beter in staat kunnen stellen haar strategie, die gericht is op het bedienen van klanten in de Food & Agrisector en in de particuliere markt in Polen, uit te voeren"

De internationale strategie van de Rabobank richt zich op landen met een aantrekkelijke agrarische sector. "Bank BGZ past goed in deze strategie."

Overleg Somaliërs en IND levert niets op

Het overleg tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de groep uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers in Den Bosch heeft dinsdag geen resultaat opgeleverd. Het gesprek gaat woensdag verder. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie voor Immigratie en Asiel gezegd.

De Somaliërs bivakkeren voor het kantoor van de IND. Ze willen een verblijfsvergunning, maar daar wil de dienst niet aan ondanks een beslissing van de Raad van State dat Somaliërs zonder verblijfsvergunning voorlopig niet mogen worden uitgezet.

Volgens het IND is het onvermijdelijk dat de asielzoekers uiteindelijk moeten vertrekken. Bovendien moeten ze zich in de tussentijd aan de regels houden. "De eisen die de Somaliërs hebben neergelegd zijn voor ons niet bespreekbaar", zegt de woordvoerder. Volgens hem is er na het gesprek dinsdag bij de Somaliërs behoefte aan beraad.

'ICC mag doodstraf Gadhafi niet toestaan'

De rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) mogen niet toestaan dat Libië Saif al-Islam Gadhafi zelf berecht, omdat hij daar de doodstraf zou kunnen krijgen. Dat schrijven de advocaten van de zoon van de Gids van de Revolutie in een pleitnota, waarin het ANP dinsdag inzage heeft gehad.

Volgens de verdediging is er een duidelijk rechtsbeginsel dat internationale hoven niet alleen niet de doodstraf kunnen opleggen, maar ook geen verdachten overlaten aan landen waar zij de doodstraf zouden kunnen krijgen.

Gadhafi zit sinds november gevangen in een Libisch bergdorp. In Den Haag loopt een procedure over de vraag waar hij moet worden berecht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.